District 9

Megoszlanak a vélemények, hogy az iMDB lista Top100 44. helyén álló ufós “mockumentary” filmet, a District 9-t érdemes-e megnézni torrent formájában. Állítólag jó a minőség, a film most megy a mozikban. Én nem kívánok ebbe a témába bekapcsolódni, viszont az Apple oldalán megtekinthető trailerek alapján összefoglalom, mit fogunk látni:

Ezen túlmenően arra számítok, hogy nem fogják tudni rendesen megcsinálni azt, amit meg kellene, hogy ti. az idegen faj kapcsán bemutassák a párhuzamot a való élettel, és a feketék erőszakos elkülönítésével. Nem, ahhoz túl sok a bomba, robbanás, hangeffekt és világmegváltó törekvés.

update: Persze én sem bírtam ki. Sajnos nem azt a filmet csinálták belőle, amit lehetett volna, de egyáltalán nem volt rossz. _alesi_ mondta meg a frankót:

Abszolút kiszámítható történet, némi erkölcsi megmondás és persze a végén a folytatás elvetett magja. Nem nagy durranás -a 44. helyre valóban sovány-, de azért működik és élvezhető. Manapság nem túl sok, mozijegyre érdemes film van, ez kivételesen az.

Igazából egy baromi érdekes alapkoncepcióra épülő film (aki látta a trailert, tudja, mit mondok), amit elvittek egy VFX-es irányba. Ennek ellenére kellően nem-amerikai tudott végig maradni, de nem alkotott a filmkészítésben korszakot, az elejét kifejezetten átírtam volna a bugyutasága miatt (igen, a Starship Troopers utánlövésről beszélek). Inkább egy jó effektes brigád érdekes alapsztorijának a film változata. A rendező korábbi darabja megtekinthető a YouTube-on, amin a film alapul:

Annak idején volt egy szintén Dél-Afrikai VFX-es arc, aki szerintem az első ilyet csinálta: ott robot rendőrök őrizték a nyugalmat a dobozvárosban. Szerintem van összefüggés a kettő közt bár, már nem emlékszem a csávó nevére. Természetesen az is Neill Blomkamp film volt, egy korai zsenge “Tetra Vaal” néven. A Plastik média szerkesztője most már büszkén árulhatja el, hogy annak idején frame-enként elemezte ki a Tetra Vaal című kisfilmet (pre-YouTube) és az egyik OSD feliratában Windows dirlistet fedezett fel. Erről levelet is írt Blomkampnak, aki vissza is válaszolt a levélre.

Érdemes megnézni ezt az interjút a rendezővel és a főszereplővel. (A főszereplő valóban első filmes, de valójában ismert producer volt már a szetten, segített a rendezőnek összehozni a fenti kisfilmet is, amiben már szerepelt rendőrként.)

42 hozzászólás

draven

Két dolgot emelnék ki az iMDB trivia oldalának tartalmából:

– Star Sharlto Copley had not acted before and had no intention of pursuing an acting career. He stumbled into the leading role as Neill Blomkamp placed him on-camera during the short film.

– Sharlto Copley ad-libbed all his lines.

Nézd csak meg szépen.

Balazs

en ma este tervezem megnezni. vartam mar nagyon. a torrentes minoseg pedig tenyleg okes.

efg

Teljesen vállalható a film. Pozitív csalódás volt, tényleg.
És a poszt utolsó bekezdésétől sem kell félni.

CharlesDexterWard

Szerintem is jól sikerült alkotás, nekem jobban bejött, mint ahogy az előzetes alapján vártam.

freak

“Ezen túlmenően arra számítok, hogy nem fogják tudni rendesen megcsinálni azt, amit meg kellene, hogy ti. az idegen faj kapcsán bemutassák a párhuzamot a való élettel, és a feketék erőszakos elkülönítésével.”

Szerintem nem is ez a célja a filmnek… Ez “kellene”, hogy legyen? BTW magyar mozikban szeptember végén lesz csak (1 hónap!), még jó, hogy megnézem előtte. Kapják be a magyar forgalmazók.

The Hedgehog

Megnéztem. Szerintem baromi jó film. A végén kicsit túl sok a dara, de pont jókor hagyták abba ahhoz, hogy ne nyomjam el.

HaDes

nem nézem meg a torrenteset. (remélem kibírom)
megyek a moziba.
…és még a Basterds-et is meg kéne nézni.

chromeshelter

általában én is moziban nézem az ilyeneket, de tényleg elég jó az r5 releasek minősége. a film pedig üt, józsi nem kell félni, hidd el h megcsinálták AZT. a lead pedig nagyon viszi a filmet, bár sztm 1-2 mellékszereplőn kívül (koobus pl) egész jó a gárda. összességében nálam 8/10 a film.

kereszte

hoppá, most látom, hogy hosszupuskasub tolta is alá a feiratot: úgyhogy ma este megnézem én is.

😉

_alesi_

Abszolút kiszámítható történet, némi erkölcsi megmondás és persze a végén a folytatás elvetett magja. Nem nagy durranás -a 44. helyre valóban sovány-, de azért működik és élvezhető. Manapság nem túl sok, mozijegyre érdemes film van, ez kivételesen az.

Asszem

Nekem baromi nagy csalódás volt. Az alapfelvetés tök jó, az allegória működne, ha a film egyharmadától nem alakulna át buta akcióvá az egész, ahol az igazság érvényesítésének egyetlen módja a harcbéli fölény, plusz a karakterek is nagyon egydimenzióssá válnak.

Felejthető, buta, egynyári gyenge scifi

tiga

én már az első trailer óta várom ezt a filmet, moziba nézem alig bírtam ki h ne szedjem le a torrentes verziót :S

tomsolo

Majdnem kultfilm lett, pedig mindent beleadtak. Az mondjuk érdekelne, hogy az amerikai producereknek nem tűnik fel, hogy a filmjeik 99% ott vérzik el, hogy nem képesek egy összeírni egy normális, logikai bukfencektől mentes történetet? A 40-50 éves sztenderd filmkliséket már nem is részletezem.

addikt

Jobb mint amit vártam, a cgi igencsak ütősre sikeredett.

kereszte

nekem majdnem teljesen hozta, amit vártam. lehetett volna hosszabb és összetettebb, de hát nem volt.
komolyan, miért nem lehetett világpremierrel együtt bemutatni? szívesebben néztem volna moziban, barmok.

vargatom

A CG munkát egy rakás apró stúdió (is?) csinálta, nagyrészt kanadaiak.

A Wetát nem tudom, de az biztos hogy már elég régóta húzzák az igát James Cameronnak, nemtom ráértek-e erre is.

Ja és ez a fazon lett volna a Halo film rendezője is, ha meg tudtak volna egyezni a zséről a stúdiók…

jack ez

Nem olvastam kommenteket, se a postot végig (spoilerek miatt), csak és kizárólag a cam verzió megnézésére utalnék.
Józsi, ezzel kábé azt az igényességedet köpöd szembe, amit a mac vonallal, az apple vonallal, a megvásárolt progikkal képviselsz. NEM a letöltés ellen vagyok (ki nem tölt?), hanem az igénytelenség ellen. Nagy dolog lett volna megvárni a dvdripet? Nem.

ceg

Ez most melyik mozikban megy? Október 6. asszem a magyar premier. Nem fogom kibírni addig, ha van jó torrent. :(((

Dzsoki

Én korábban nem hallottam róla, a post és a kommentek hatására vadászom torrenten, de r5 cam release-t találtam csak idáig… any ideas?

Realty master

Ha egy filmet nem a jó sztori, hanem a cgi miatt néz meg az ember, akkor moziba kell menni. Pl. a Terminator 4 szerintem egy rakás xxx, DE megérte rá elmenni moziba, mert annyira komolyak voltak az effektek.

fapina

amilyen sci-fi -k voltak mostanában, azokhoz képest ez bőveken jó.

sjuknoah

Ajanlasodra megneztem, jo kis film volt. Engem is erdekelne viszont a hatter. Kevesebb robbantas, tobb intel. Na mindegy varjuk a masodik reszt.

Torrentes minoseg tenyleg rendben van, en fullhd teven neztem, es elvezheto volt, nem volt pixeles.

ceg

Tegnap végre megnéztem.
Annyira emberiek voltak a rákok, hogy ez nálam szociodráma.
A fémrózsa a végére nem hiányzott, kicsit szájbarágós volt.