Evolúciós design

Tovább folytatódik a Plastik média felületének finomítása. Először is: kidobtuk a három hasábos elrendezést és visszatértünk a két hasábra (aki szemfüles, már tegnap óta láthatja a változást). Az új, 1024-re való fejléc viszont megköveteli a növelt hasábot, így a korábbi 490 helyett immáron 620 pixelen terpeszkedünk. Ennek hatására sokkal nagyobb képekkel dolgozhatunk, illetve a korai K2 “kenyérbetűjét” és sorkizárt szedését is lecseréltük.

update: ez egy komplexebb folyamat, valami végeredmény lesz. Sajnos a “Helvetica Neue” nem biztosít megnyugtatóan CE betűket, így kenyérbetűnek a “Helveticát” vagyunk kénytelenek használni. A konkrét definíció: font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; E mellett a címbetűket is lecseréltük a modern kor igényeinek megfelelően. Immáron @font-face definícióból jön a címbetű, ami “Graublau Sans Pro” és a licence explicit módon megengedi a webes felhasználását. (Csak Firefox 3.5+ és Safari 3.1+ fölött látható, a többiek Helveticát vagy Arialt kapnak.) E mellett persze nem bírtam ki és beleraktam még egy -webkit-transition definíciót is, így webkitesek krémes-hovert kapnak pirosba.

Jobb oldalról lekerültek a vimeós képek (akit érdekel, a vimeó lapon majd nézelődik), Flickr maradt (különösen a SZUPER iPhone alkalmazás után!), tagfelhő lejjebb került és balra záródik — minden csitti-fitti.

best_of_show.pngMegvalósítottunk még egy nagyon régi álmot is: a korábban már kézzel kezelt “Plastik media Best of Show”, más néven aranykommentnek hívott megjelenítés immáron automatán szerkesztődik, AJAX-os felületen lehet kapcsolgatni. Ami viszont még ennél is fontosabb: lehetőség van listázni az aranykommenteket, illetve azt is nézni, hogy ki gyűjtötte össze a legtöbbet. Azért azt elmondanám, hogy ezek kiosztása teljesen szubjektív mércével történik. Mindenesetre szeretnénk ezzel a kis figyelmességgel támogatni a minőségi és lényeget érintő, ún. “ontopic” hozzászólásokat.

66 hozzászólás

rog

nah látod ez az.
(már csak a főoldalon lévő bejegyzések számát kéne lecsökkenteni 3-ra és mosolyogva aludnák el minden este. :))

Barát Csaba

igazából azt nem értem, hogy Magyarországon a híresebb blogok miért sajnálnak néhány ezer forintos, fizikálisan is megfogható ajándékokat adni, cigire többet költeni, de bármi megfoghatót adni eszükbe sem jut soha, ez most csakúgy mellékesen jutott eszembe

enteomitiok

@barat csaba az elozo poszt hozzaszolasaihoz akartam irni, de jo lesz ide is: te olyan hulye vagy bazdmeg! angelday bocs a meltatlan hozzaszolasert.

Baggio

A bos oldalon remekul megjelenik, hogy melyik blog bejegyzeshez kommentelt a best of show tulajdonosa – 3 utolso. Azonban a kommentekre kattintva nem tortenik semmi, mert nem jo a link, ellentetben a cikkel. Amugy remek otlet, szurheto az okos komment (meg ha csak szerinted okos, akkor is).

Baggio

Lesz erre valami link is valahol ? Esetleg van is, csak nem latom ?
Meg mindig iszonyu lassan jon be az oldal. Nem lehetne valami optimalizalt oldalt nezni ? 🙂

ScoTTT

Eddig még nem volt aranyköpésem? Bakker…felhívom a Nyírő Pétert azonnal! 🙂

Péter

Szerintem ez most így jó, a három hasábos nem tetszett. Thumbs up! (A betűméret egyébként nem lett egy picikét nagyobb?)

Gyulus

Linuxon is van Arial. Szinte mindegyiken. És Helvetica is.

karon

persze ha nem csak sírnál mindig az ariálról, hanem AKARNÁL nekünk helvéticát adni, akkor megtennéd CSS @font-face használatával, amihez csak annyi kell, hogy feltoszd a truetype ttf-et a szerverre. safari 3.1, firefox 3.5 és opera 10 simán eszi.

@font-face {
font-family: “Kimberley”;
src: url(http://www.princexml.com/fonts/larabie/kimberle.ttf) format(“truetype”);
}
h1 { font-family: “Kimberley”, sans-serif }

bővebben:
http://www.alistapart.com/articles/cssatten

ferenc

akkó’ most már csak a fejléc szakkksz.

…meg ez a comment box hangya betü…

Barát Csaba

hát én csk elmondtam ogy szokott lenni a világ más részein, ha most emiatt hülye vagyok hogy ilyeneket merek írni és nem csak nyalok, hát akkor igen, hülye vagyok

dobisan

Barátom! Csaba! 🙂 (Persze ez csak szóvicc)

Nem hogy örülnél neki te kis elkényeztetett k***** hogy egy blogger az ő idejét arra áldozza hogy neked, nekem és nem kivételesen !nekünk! mindnyájunknak minőségi posztokat írjon. (egyébként ezt a szót S-el /postok/ vagy SZ-el /posztok/ írják?) Ehelyett te azon rinyálsz, hogy Józsi, amellett hogy a blog olvashatósága érdekében, némi idejét webdizájnolásra (design vagy dizájn? :)) áldozta nem dugott fel egy ingyen Ipod Nanót a fényesre nyalt s*******!

Szóval enteomitiok szavaival élve: “te olyan hulye vagy bazdmeg!”

Én nem kérek bocsánatot mert idéztem. 😀

dobisan

Egy ötlet: Lehetne a bos link a fejlécben lévő csillagocskán. 🙂

a.

karon,

kar, hogy jozsfnek 99,9999%. ,hogy nincs licensze tovabbadni (distribution licence) a snowleopard barmely fontjat, marpedig a font-face hasznalatahoz ez nem artana.

draven

Barát úr,

Láthatod, hogy a jó és népszerű blog felé vezető hosszú út jó kontenttel és jó megjelenéssel kezdődik. Láthatod, Józsi most éppen utóbbira (vagy utóbbinak a faceliftjére) veri el a cigire szánt pénzt, és ezen nyugodtan (vagy akár izgatottan) elgondolhatnál te is, mert úgy látom ez még nem történt meg.

balint

Éljen, éljen! Szerény véleményem szerint is sokkal jobb a kéthasábos megoldás, egyszerűen sikkesebb egy bloghoz, mint egy agyonzsúfolt háromhasábos.

Csak egy kérdés: a BoS Ajax-os dolog komplikált volt megoldani? (ezt most véletlenül se értsd félre, de te csináltad, vagy valaki segített benne?)

pappito

klafa lett, sőt maszek! Gromek!

betűt nem tudom, mert nincs snowleom, két hasáb jó, a szélesítés meg sőtpláne jó (azt én is tervezem a sajátomban)

szerintem látszik a melód, érdemes volt.

pappito

Barát Cs,

nálam volt sorsolás, volt nyeremény is (volt játék). nem, nem nano. Pedig nekem töredék olvasóm sincs, mint a plastik médiának.
És? mind szórakoztunk jól, és nyertek valami apróságot, bocsánatot kéne kérnem, hogy nem adtam fel postán a sony tévém?

Ráadásul nekem nincs hirdető, zsebből költök a hobbimra, (domény, tárhely). Nem értem mit hiányolsz!

dobisan

[off]Köszi Zeusz. 🙂 Ezzel én mindig is gondban voltam.[/off]

pyro

őőő, “a plastikról” menüpont alatt ezt találtam:

“…és macskájával Kobakkal, a hosszúszőrű macskával él.”

(aki macskának néz ki és amúgy egy macska 🙂 )

sry 🙂

Nilito

A hozzászólások főcíme és a hozzászólók neve (és az időpontok, meg az egész jobb hasáb) továbbra is Trebuchet, illetve Lucida (10.6.1, szóval a többit látom). Tessék tovább evoluálni. 🙂

rale

légyszilégyszi cseréld le azt a tüzes hovert a menüben valami szebbre, és akkor tényleg fasza lesz! ja, és nekem fx3.5-ben nem látszik a graublau!

klarky

Na, szélesebb minden, szebbek a betűk, bazi jól néz ki!

A végtelenbe és tovább Uram!!!

human

ie-ben is lehet fontfaceelni elvileg, ott lehet a legrégebb óta, csak persze hogy egyszerre legyen ott meg safariban is, az már kényesebb

rog

tehát akkor nincs semmi extra kód az engine-ben, ami ellenőrzi milyen böngésző küldte a kérést vagy ilyesmi. csak azért kérdeztem rá eleve, mert más ilyen fontface-es oldalak tök jól működnek operával is.
(ja egyébként ha szőrszálathasítani akarnék, azt kellene mondanom, hogy annyira azért nem jön le rendben az oldal, mert az első címsor ezzel a betűtípussal becsúszik a header alá. de nem akarok)

dobisan

Többen felszólaltak már a lángcsóvás menü ellen. Úgy gondoltam csinálok egy alternatívát. Hátha megtetszik Józsinak. 🙂 Tudom az ötlet elég klisé de jelenleg ez jutott eszembe ami kapcsolatban áll az oldal dizájnjával. Viszont koncepció van szóval nem egy összerondított cucc szerintem. 🙂

Nézd meg Józsi és dönts: http://href.hu/x/a1qq

dobisan

Hmm.. tényleg. lehet kelett volna valami drop shadow a figurák alá de még talán ez sem segített volna. Sajnos azt a hibát elkövettem hogy nem néztem meg hogy nézne ki a fejléccel. 🙂 hát, teszek alá dropshadow -t és ha az sem segít rajta akkor így jártunk.

A menü az eredeti méretet használja? mert minta le lenne kicsinyítve. vagy csak azért látom így mert én zoomolva szerkesztettem és így most furcsa? 😀

dobisan

Hát. Nem mondom hogy sokkal jobb de talán már kicsit jobban elkülönül a háttértől.

Itt a menü: http://href.hu/x/a1u2

Itt pedig egy előnézeti kép hogy hogy nézne ki: http://href.hu/x/a1u5

Sajnos nem vagyok megelégedve de többet nem tudtam kihozni belőle. Esetleg ha van ötleted szólj vagy ha nem passzol semmiképpen nyugodtan rakd vissza a régit.

Ger

Kissé megkésve: tetszik az irány, de hiányolom a régebbi oldalról ismert megoldást, miszerint egy-egy link az előző és követő cikkekre mutat akkor, amikor csak a cikket olvasom.
Amikor ritkábban olvasom a blogot (nemis: amikor gyorsabban termeled a cikkeid), a tartalom feldolgozása sokkal kényelmesebb. Az Applebloggal is csak ez a bajom. Handras megtartotta, de ő meg ritkán ír.

ant

Már nincs “Az IE6 nem támogatott” figyelmeztetés? Csak mert az alatt elég csúf a dizájn…

ant

A két hasáb, a betűméret és a jobb sáv remek.

A lángnyelves menü hover szerintem is túlzás.

A fejléc nekem továbbra is overkill, be is került az adblock-ba (sajnos összecsukni nem tudja, így fél oldal szünettel nyit a plastik 🙂 )

rog

pedig egyidős az a két böngésző 🙂
lehet hogy az ie6 már örökké velünk marad? mert amíg xp lesz, mindig lesz valaki aki cancel-t nyom az update-re.