iTunes Store regisztráció ’09

Aki még nem regisztrált volna az iTunes Store-ba, szerintem ne habozzék, mert nagyon faszányos dolog. Én magam 2007 nyarán tettem meg az első lépést, és azóta százezreket elköltöttem már az Apple online zeneboltjában.

Sok minden változott az eltelt két év alatt: egyrészt Magyarországon is megjelent már az App Store eurós bolt (ahova bárki legálisan regisztrálni tud, de onnan csak iPhone / iPod touch alkalmazásokat lehet vásárolni), másrészt az US boltból letiltották menet közben a nem amerikai hitelkártyák használatát, harmadrészt pedig rengeteg fejlődésen esett át a store, immáron minden MP3 (bocs: AAC) 256 kilobites, DRM-mentes iTunes Plus névre keresztelt tartalom, és ugye szerda óta vásárolhatunk “DVD menüs” albumokat is (iTunes LP), illetve filmeket (iTunes Extras).

Pénteken az Index új irodaépületében jártam az Árpád-hídnál (egyébként menjetek el és nézzétek meg, nagyon modern), Karottának pedig megmutattam Bob Dylan iTunes LP-jét a gyakorlatban:

Karotta egyből hátast dobott és megkérdezte, hogy ilyenekre hogy lehet szert tenni? “iTunes csak hekkeléssel működik, nem?”

A helyzet a következő: az amerikai boltba be lehet regisztrálni fiktív címmel (ennyi a hekkelés), aztán kódot kell vásárolni és innentől gyönyörűen működik minden. Zenét, filmet (vigyázat, ez DRM-es!) fogunk tudni vásárolni. Tisztában kell lenni ugyanakkor azzal is, hogy az Apple figyeli és ellenőrzi a boltjain keresztül történt vásárlásokat.

Ugyan explicit módon állítják rögtön a Terms of Service elején, hogy adott ország boltjában a nem abból az országból indított vásárlások tilosak, jó okunk van feltételezni, hogy ennek nem mennek utána. (Eleve azért sem, mert akárhogy nézzük is, ez nekik extra bevétel.)

Amire jobban ügyelnek, az a felhasznált kód. Itt ugyanis keményen veszthetnek pénzt, ezért annak már utánamennek, hogy ki milyen kódokkal bohóckodik. Én azt feltételezem, hogy a rejtélyes okok miatt letiltott accountok mögött is “buzerált” (lopott hitelkártyával vásárolt) kódok lehetnek. Erről mi nem fogunk tudni, elég, ha a dealer füle mögött van vaj, illetve ő is kétes forrásból szerzi a kódjait. Ennélfogva rohadt fontos, hogy megbízható forrásból vegyünk kódot (lásd majd a 2. pontot kicsit lejjebb — nekem ezzel még semmi gondom nem volt).

Ennyi bevezetés után lássuk a gyakorlati részt!

1. regisztráció

Győződjünk meg arról, hogy a “US Store”-ban vagyunk, mégpedig úgy, hogy az iTunes bolt alján levő “Change Store” linkre kattintva kiválasztjuk explicit módon azt. Győződjünk meg arról is, hogy nem vagyunk bejelentkezve a boltba (Store menü – Sign out). A regisztráció első lépésében próbáljunk “megvenni” egy ingyenes programot az App Store-ból (példa link). A feljövő menüben: “Create new account”, majd értelemszerűen töltsük ki a részleteket. Címnek adjunk meg egy amerikai címet és nevet. Ehhez a Google Maps-ot is segítségül hívhatjuk (példa link).

Az Apple oldalán screenshotokkal dokumentált részletes leírást kapunk a regisztráció menetéről.

2. kódszerzés

A kódot, nincs mese, meg kell venni. Ehhez lehet eBay-en is ügyeskedni (egyszer próbáltam), viszont a kényelm és megbízhatóság a preferált. Megfigyelésem alapján a legtutibb kódbizniszt a Digital Bridge üzemelteti (kódok mellett amerikai beszerzéssel is foglalkoznak, a weblapon meg lehet nézni mindent). Nem feltétlen olcsó, mert 50 rugóba kerül 200 dollárnyi kód (ez 250 dolláros árfolyam — avagy minket sújtó Balkán-tax), viszont nekem soha nem volt egyetlen kóddal sem problémám egy elgépelést leszámítva.

Most megnéztem a weblapjukat, nincs még rá automatizmus, a kódokat e-mailen lehet megvásárolni. Ez nálam úgy működött, hogy megírtam a levelet a digibridge kukac gmail.com címre, aztán jeleztem, mekkora méretű kódot kérek. Egy magyar bankszámlaszámra elküldtem a gyurmát, nekik pedig a PDF visszaigazolást erről. Postafordulttával kaptam meg a kódokat, amit iTunesbe kellett másolni. Az US Store címlapján keressük meg a jobb felső “redeem” opciót:

Rövid beszélgetés következik a szerverrel, majd azonnal jóváíródik az egyenleg és kezdhetjük is költeni a pénzt.

Érdemes két accounttal dolgoznunk: egyiken a legális magyar App Store accountba regisztráljunk be, ezen keresztül vegyük meg az iPhone alkalmazásokat. A másik legyen az amerikai, amivel azokat vásároljuk meg, amik nem érhetők el a magyar boltból (az ingyenes Shazam például), illetve a zenéket. A szifonon megél mind a két account egyébként gond nélkül. Videofilmeket, sorozatok vásárlását nem javaslom, mert ha mégis letiltják az accountunkat, akkor buktuk a DRM-es tartalmainkat.

Maradéktalanul akkor leszek boldog, ha lesz magyar zenebolt is magyar előadókkal és helyi tartalommal. Addig is lehet használni a US Store-t. Csak aztán győzzük pénzzel.

63 hozzászólás

sjuknoah

Ezt kiegeszitenem annyival, hogy azert is jo ez a megoldas, mert ha valamikor megis megnyitna a magyar ITMS, akkor egy egyszeru koltozos manoverrel meg lehet oldani a zeneink (sot filmeink is, bar ujat nem vehetunk, ha nem lesz filmbolt is) atmenteset, es legalizalodunk teljesen.

Ugyanezt kovettem el, amikor kikoltoztem kulfoldre. Az ok az volt, hogy kamu USA kontom ahhoz a mailcimemhez volt regisztralva, amit mindenhez hasznalok, es nagyon szeretem. 🙂 Turtam a netet, es rajottem, hogy nem lehet csak ugy megvaltoztatni az orszagot a settingsben, akkor ha van akarmennyi maradek cent a szamlamon. Marpedig a gift cardok miatt mindig marad valamennyi amit sehogy sem tudunk elkolteni. Vegul megtalaltam a megoldast: irni kell a supportnak. Kicsit feltem, hogy akkor feny derul a turpissagra, tudniillik, hogy nem egy chicagoi pizzazoban lakom, de gondoltam egyefene, bejatszom. Irtam hogy elkoltoztem eszakeuropaba, valaszoltak, hogy megerositesnek kuldjem el a regi amerikai cimemet. Ettol ismet megijedtem, hogy akkor MOST derult ki a turpissag, de gondoltam lehet hogy csak bloffolnek. Elkuldtem a chicagoi pizzeria cimet, valaszoltak, hogy OK, minden rendben, kezdhetem hasznalni az uj boltot. Azota legalis vagyok, noha a felig illegalisan vasarolt zenek is itt vannak a vinyon, minden maradt az enyem, hiszen nem uj accountot nyitottam, hanem csak “koltoztem”.
Szoval ugyanezt tudod majd te is megjatszani Jozsi, ha megnyilik a magyar music store.

kobak

Azaz illegálisan vásárolsz zenéket. Érdekes és felemás helyzet ez továbbra is. 🙂

sjuknoah

Jo hat gondoltam hozzajarulok nemi informacioval a metodus jovojehez.

De miert nem?

Zila

Fura ez, akárhogy nézzük. A jogvédők basztatnak minket, a letöltések miatt, holott az magáncélra legális, ugyanezen jogvédők miatt nem nyílik store ahol legálisan vásárolhatnák.

Balazs

“Erre két év alatt nem került sor, de jobban belegondolva a külföldön levő amerikaiakra nem is fog bekövetkezni.” — fenet nem, nekem es kolleganak is a mult honapban tiltottak le az USA store-beli accountunkat, kb egyidoben. Semmi illegalis dolog nem volt, nem adtunk meg fake hitelkartya szamot, semmi.

morcosmacko

Nem “jogvédők” azok, hanem a szerzői jogi maffia. Grrrrrrr…

Balazs

angelday: a jo oreg trukkel keszultek az accok, azaz free programot toltottunk le a store-bol, es igy felajanlja a lehetoseget, hogy nem kell megadni hitelkartya szamot. Innentol meg redeem voucher. Aztan egyik nap itunes elindit, valami programhoz lett volna frissites, mondtam neki, hajra, toltse le. Kerte a jelszot, beirtam neki, majd kozolte, hogy ez az account letiltodott, ha kerdesem van, akkor irjak a supportnak. Nem irtam, csinaltam masik accot a magyar store-ba. DRM-es zenet sose toltottem le (elvbol), tehat ami lent van, az szabadon masolhato-hasznalhato. App csak free volt, megmondom oszinten, nem neztem h megy/nemmegy, leszedtem ujra a magyar store-bol, penzt meg azota inkabb nem koltok itunesban.

Balazs

Tavaly oktoberben krealtam, es google maps-bol kerestem neki egy szimpatikusnak tuno cimet Chicagoban 🙂

Bel Riose

Én arra tudok gondolni, hogy egy magánlakás / ház címét adtad meg, a benne lakó egyén pedig szintén regisztrált a Store-ba, így derült ki a turpisság 🙂

Érdemesebb egy étterem, bolt, bevásárlóközpont, stb címét megadni.

Balazs

Bel Riose: nekem az volt kulonos, hogy ketten is kb ugyanakkor jartunk ugyanugy, szoval arra tippelnek, hogy a dolog nem volt veletlen.

Egyebkent igaz meg az az allitas, hogy az USA store-ban nagyobb a valasztek es idonkent olcsobbak a dolgok?

rakenroll

“akkor leszek boldog, ha lesz magyar zenebolt is magyar előadókkal”
mint például? ;] – szerintem ez egyelőre nem csak az iTMS fogyatékossága sajnos…

Balazs

Ceg kinti (NY) irodajaban dolgozo srac vasarolta, full legal volt az is.

Jofkov

Mielőtt bárki el kezdene rugózni a DB. árain, gyorsan megirom azt, amit Józsinak is megirtam már:

Amig hozzám a bankok 200 dollár felett váltják és küldik a pénzt Mo.-ról és a BoA is mindig levon változó összegű dollárt (4-12) addig ez hidd el nem sok ár egy megbizható szolgáltatásért. Arról nem beszelve,h euroban drágabb vásárolni és az us store messze jobb, mint az európai szvsz.

(A másik szolgáltatásunknál (www.idealer.hu) pedig 350 dollárig csak mi invesztálunk bele, és bizony volt már úgy sajnos,h nem akartak kifizetni és majdnem fizetési meghagyást kellett küldeni!)

Peace!

ifa

Ugyanúgy jártam, mint Balázs, letiltották az accountomat, ugyanez az üzenet fogadott az iTunesba való belépéskor. Felvettük a kapcsolatot a support-tal chaten, mondta, hogy problémás a gift card kód amit felhasználtam, kért pár csak általam tudható adatot, például miket vásároltam legutoljára, mi a címem. Ezután mondta, hogy az accountot érvényesíteni tudja, viszont a rajta lévő creditet elbukom, kérdezte jó lesz-e így? Korábban pár száz dollárt költöttem gift card-ra, mindegyiket az itt is tárgyalt helyről nagyon olcsón http://plastik.hu/2008/09/17/ujabb-magyar-itunes-gift-card-bolt/ (nem volt legális, mentségemre én ezt nem tudtam, de sejtettem, hiszen 100 dolláros kártyát úgy 50-ért árulta 🙂 ) Szóval persze, hogy elfogadtam a feltételeket, így a nem legális kódért vásárolt tartalmak megmaradtak és elbuktam az éppen még rendelkezésre álló creditet, azóta én is DigitalBidgezem, ami nem túl olcsó, de legális 🙂
Balázs, fogadhatunk egy 25 dolláros gift card-ba, hogy nálad is ugyanez a helyzet, a barátod valószínűleg hasonló forrásból szerezte a kódot.
Szerintem az IP cím alapján nem tudja letiltani az accountot, Teszem fel, ha én amerikai lennék, saját kinti lakcímre regisztrálnék és aztán Magyarországra jönnék expatriótaként dolgozni, attól még a korábban vásárolt tartalmakat ugyanúgy jogom van elérni (pl az ingyenes App update).

Balazs

No, akkor ujabb tema: mitol lehet problemas egy kartya? Hozzatennem, h nemcsak a kodot kaptam meg emailben vagy mittom, hanem fizikailag megkaptam mindent, amit emberunk a boltban kapott. Azt, hogy szandekosan atvert, kizarnam elso korben…

ifa

Jofkov, Szerintem is egy kicsit drágák vagytok addicionális kötségek ide, vagy oda. De ez biznisz, gondolom ha lesz más lehetőség a vásárlásra, akkor Ti is újraárazzátok a portékát 🙂

Amit viszont nem értek, hogy miért lineárisan van az árképzésetek? A fix költségek miatt a 15-ös kártyán buktok, a 200-ason meg extrát kerestek. Esetleg ezt átgondolhatnátok!

ifa

Balazs: Szerintem chatelj Te is egyet és megtudod mi a gáz, ha meg legális minden, akkor nem értem, hogy miért nem tetted meg ezt eddig?

Balazs

ifa, ugy voltam vele, hogy valoszinuleg nem tul nagy kunszt rajonni, hogy a letezo cim ellenere en nemhogy ott, de az usaban se lakom, tehat nem sok keresnivalom van abban a store-ban (mert a dolognak ez a resze sajnos tenyleg nem legalis). Penzt nem buktam vele (levasaroltam mind), es bevallom kicsit bepoccentem, hogy hiaba koltom naluk a penzem, letiltanak. Ugyhogy fallback tortent a torrentekre.

human

és régen ott volt a szövegkönyv a cd-ken, meg a videóklip bónuszként. Ez az LP akármennyire szexire összeszerkesztik, akkor is lehúzás szagú.

ac3

Amig senkiháziak kezében a popszakma, es nemtudjak megoldani meg a legal magyar aruhazat se, addig nem is erdemel senki penzt itt. Most epp Sztiv se a bena itunes9 meg a durvan bugos snowleo miatt!

Machi

Angelday, már többször is olvastam a postjaidban, hogy nem lehet US store-ban magyar hitelkártyát megadni. Hát már hogy ne lehetne?? Én kérlek szépen megadtam az alapadataimat magamról, valamint egy google maps segítségével túrt címet az usából és hitelkártya számhoz bepötyögtem szépen az Erste Bank által, magyarországon kibocsátott Mastercard tipusú hitelkártyám számát, lejárati idejét, CVC-jét. Voálá, száksziszful! Azóta használom, kapom is heti rendszerességgel mailben az apple számlákat a vásárlásaimról 😀
Szoval most akkor én értettelek félre?? Vagy esetleg nem próbáltad mostanában a hitelkártyás regisztrációt? 🙂 próbáld, szerintem működni fog neked is!! ja és válaszodat várom 🙂 üdv

Machi

ja és azt elfelejtettem megirni, hogy kb 3 hete történt az előbb részletezett us store regisztráció 🙂 üdv

Muhadnagy

Machi szerintem idő kérdése és tiltva lesz az accod…
Mindenesetre én is a DigitalBridge-t ajánlom mindenkinek 🙂

klarky

Nincs a dologban gyakorlatom (és nem is tervezem, h valaha közelebbi kapcsolatba kerülnék a Store-al), de úgy érzem Machi-nak igaza van. Miért lenne logikus az, ha kártya/számla eredete alapján szűrnének? Bárkinek lehet bárhol számlája, egy yenkinek lehet magyar bankszálája, neked lehet angol, svéd, szvázi földi etc. Ha ez alapján szűrnének nagy baj lenne, IMHO.

Amúgy jó látni mit össze kűzdötök azért, h kvázi legál tartalomhoz jussatok. Én erre nem lennék képes és nem is vagyok hajlandó. Nem hiszem, h a jogkövető magatartás érdekében nekem kellene lépéseket tenni. Teremtsék meg a szolgáltatók és a jog a hátteret és ha reális árat számítanak fel, akkor én leszek az első aki reggel egy áruházba. Amíg meg nem így van, addig a nagy kedvenceim albumát megveszem (tiszteletből és műpártolásból), a többihez meg használom a Google-t, mint legeslegjobb barátomat. 😎

IIsti

Valszeg én is 1 csomó pénzt elköltenék zenére, meg filmekre, ha legálisan lehetne. Nem akarok viszont semmilyen hekkelt, félig legál, rizikós vacakba pénzt és bankkártya számot invesztálni.

IIsti

(Szerintem egyébként a bank lehet tiltólistán, nem az ország a bankszámlaszám alapján.)

bestyen

Én az osztrák store-ba vagyok beregelve. Szerencsére nem messze lakok a határtól és néha-néha kimegyek venni egy “iTunes Karte”-t :). Általában AppStore-ból vásárolok, de van pár onnan letöltött számom is. Igaz, ott nincsenek filmek/sorozatok, de az engem amúgy se érintene. Nálam abszolút bevált.

pappito

klarky, de neked kell lépéseket tenni. már úgy értem lopni nem kunszt, pláne a neten, de nemlopni már valami.

Egyébként nekem nincs itunes accom, pedig itt ugye van rendes sztór és nem kell trükközni, itteni pénzben tudok fizetni az itteni kártyámmal.

Zenét viszont máshol veszek, már két éve. Pénzért. nem fáj.

Van lehetőség vásárolni a lopkovic helyett, csak akarat kérdése.

(nem, nem érdekel, hogy más lop, én nem vagyok se bíró se a jóisten, nem érdekel más mit művel. Igaz, a cédékről leszoktam, drága és macerás, de villanyos formában vásárolok, nem sajnálom rá a pénzt és nem keresgélek kifogásokat, hogy miért vagyok kénytelen lopni.)

EdBoyWW

Ez az egész abszolút és teljességgel NONSZENSZ. Geobannolt szarból nem fogok vásárolni, érdekes a Beatport és a Junodownloads megengedi.

pappito elmondta: “Zenét viszont máshol veszek, már két éve.” Mert megtehei, és mert nem kell kerülőutakon mindenféle kódot csempészni hozzá.

Broáf.

STV B HBS

hat en ebayen vetten kodot semmi gondom nem volt vele,nenzi kell a feedback rendszert,komoly sellert kell keresni,aki ISMERI az ebayt annak 99% nincs gondja a vasralas utan semmivel.Ott is fizecc es emailben kuldik a kodot mikor a seller leurl a gep ele ez kb 24-48ora.De van hogy gyorsabban.Amugy meg akkora hekkeles de tenyleg.

Dr. Szöszi

Machi: pedig valami van, en vegeztem probat-ellenprobat. Ausztriaban elek, van itteni Visa kartyam. Eloszor probaltam az osztrak cimemmel, de a magyar Mastercardommal regisztralni, elhajtott. Utana magyar cimhez osztrak Visa kartya – megint elhajtott.

ifa

Gondoltam teszek egy próbát, hogy az accountom-hoz rögzítem a magyar Raiffeisen Visa kártyámat. Érkezett egy sms a bankomtól, hogy történt egy internet vásárlás az APL*ITUNES -nál 1 USD értékben. Ami valójában nem egy leemelés, hanem egy kártya ellenőrzés, aminek a minimum összege 1 USD, de valójában nem emelik le az 1 USD-t Aztán az iTunes-ban ez fogadott: “Your credit card information does not match your bank’s records. Please enter a US credit card and matching billing.”
Aztán tettem egy próbát a PayPal-lal is, itt hasonló fogadott: “This recipient requires that you have a valid funding source from United States in order to complete this transaction.”

ifa

Megköszönném, ha valaki más is ki tudná próbálni, hogy az Erste Mastercard-dal tényleg működik-e az US iTunes. Asszem egyből lenne még egy kártyám.

imi

én csak app store-bol szeretnék játékokat venni az ipodomra. ahhoz lehet mindenféle hekkelés nélkul magyarországrol regisztrálni? köszi

fraki

Machi, nem lehet, hogy különbség van a visás és mastercardos kártyák közt e tekintetben?

pappito

EdBoyWW,

tényleg rohadt egyszerű:

– lusta vagyok, besokallok a macerától, 2009 van
– az appli zenebolt nem abból a műfajból erős amiért én pénzt adok

Pedig én abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy itt van lokál sztór, nincs szarakodás.

ifa

Machi: Most látom, hogy Amerikában szinte szomszédok vagyunk 🙂

hegyi

üdv!

nekem is 2 iTunes accountom van: van egy régi USA-s amivel free appokat szedek le, meg van egy német accom mivel nyáron jártam Németországban és vettem 10 db 15 Euros iTunes kártyát a kinti Media Marktban (olyan akció volt éppen arra a napra, hogy a 15 eurós kártyát 10-ért árulták) szóval be is vásároltam belőle 🙂

nagyon jó megvenni a zenéket szeretem, hogy alapból szépen be van taggelve + coverart és gyönyörűen szól 🙂

Appoknál nem mindet veszem meg (nekem pl. fontos iGO de nem tudok annyit rákölteni)
meg vannak game-k amiket alternatív forrásból szerzek be mert sajnálok rá annyit áldozni de azért kellenek :)…inkább zenére költök

sajnos jól elkaptam valami virust Szegeden, most mosdták be, hogy Szegeden van a H1N1 vírus :S

továbi szép estét 🙂

májki

Sziasztok!
A regisztrációhoz nem szólnék sokat, én spec. amerikai store-ba vagyok regisztrálva, mert kint vettem a touch-t és rögtön regisztráltam. Aztán néha a kinti rokonoktól kérek giftcard-ot 🙂
Az iTunes LP-hez viszont szólnék:
Végignéztem a videódat meg a store ajánlásait, de semmi olyan pluszt nem találtam, ami ne lenne meg egyébként is az interneten (képek, szövegek).
Valami csávó írta a hozzá tartozó értékelésben, hogy a bónusz dalok más válogatáson már megtalálhatóak, szóval ezt is be lehet szerezni máshonnan legálisan is.

A 17 dollár az kb. egy fizikailag fogható CD ára, amit megvehetsz mondjuk a Media Markt-ban, aztán beimportálod iTunes-ba, ha akarod. Jön vele könyvecske, amiben a szövegek, fotók, stb. benne van. Persze ez lehet, hogy túl XX. századi 🙂

Én mindig is szerettem a CD-hez járó könyvecskét böngészni, zenehallgatás közben olvasni a dalszöveget, de azt nem tudom elképzelni, hogy miközben hallgatom a zenét, az asztalnál ülve a monitoron olvasom a szöveget.

Marketingfogásnak remek a dolog, de szerintem nem éri meg az a plusz pénzt.
Tudom, szerinted megéri, csak nem tudom, hogy miért. Úgy értem milyen mennyiségű olyan tartalmat kapsz a plusz pénzedért, amit más legális forrásból nem tudnál beszerezni? Főleg, ha eleve érdekel az adott előadó/zenekar?

májki

A végén a kérdések természetesen angelday-nek szóltak.

htooom

Hello, az lenne a kerdesem, hogy most regisztraltam az iTunes storeba es azonnal levont a kartyamrol 500 ft. Ez miert tette? Nem vettem meg semmit, csak ahogz regisztraltam levonta a penzt.

bela.d

En is erre mennek, de rookie vagyok es Leo-s Macbook Pro-m van. Melyik applikacioval veszel fel?

fatso

arrol tudsz vmit, h app promotion code-okat is lehet-e ezzel az account-tal bevaltani?