Helvetica Neue és a világ

(alábbi posztunk Mac-en érdekes egyedül, ráadásul érdektelen faszság, olvasni csak saját felelősségre!)

Akinél ratyi lenne a betű Windowson, az törölje ki a Helvetica fontját, vagy telepítsen egy normálisat. HP printerből is jöhet a gagyi.

A Plastik redesign során első körben a kenyérbetűt Helvetica Neuéra kívántam cserélni. Gyorsan elmondom, hogy a Neue nem azonos az öcsi Helveticával, lássuk csak a wikipédiában: “Neue Helvetica is a reworking of the typeface with a more structurally unified set of heights and widths. It was developed at D. Stempel AG, Linotype’s daughter company.” — történik mindez 1983-ban, az eredeti Helvetica 1957-es betű.

Persze nem kell ebbe mást belelátni, én egyszerűen Neuét kívántam használni és kész. Kipróbáltam a CSS definíciót, jónak tűnt minden, vannak CE őű betűk, mondom, ez rendben lesz.

Sajnos az élet mást mondott.

A “Helvetica Neue” font Snow Leopard kitben nem tartalmaz CE betűket. Érdekes, sőt, meglepő módon a “Helvetica Neue Medium” (font-weight: 500;) variánsban benne vannak (bárki könnyen visszaigazolhatja Font Book alapján), viszont a Mediummal nem lehet folyó szöveget írni. Megdőlni látszott az álmom.

Azt javaslom azonban, hogy menjünk utána, tegyük fel a kérdést! Miért látunk “normális” ékezeteket, ha HTML-ben kipróbáljuk a dolgot? Így néz ki ugyanis:


font: normal 60pt “Helvetica Neue”;

Normális, helyes, megfelelő?

NEM!

Vizsgálódjunk tovább. Az történik ugyanis, hogy a drága operációs rendszerünk a hiányző CE betűket kicseréli egy nagyon hasonlóra. Annyira, hogy folyószöveg méretben nem is látható nagyon a különbség, viszont ekkora méretben már nagyon is. Ahhoz, hogy ezt demonstráljam, segítségül hívtam egy magyarázó ábrát.

Ezen az ábrán világosan megfigyelhető, hogy a felső sor ékezeteinek szára nem egy vonalban van, holott a Helvetica Neue Medium, korrekt CE esetében látható, hogy nagyon is egy helyen kellene lenniük. Nagyon is! Az is látható, hogy az ékezetek képzése mennyire más a Lucida és Helvetica család esetében. A Lucida sokkal hegyesebb, a Helvetica, kövérkés.

És aki azt hinné, hogy az ékezetek nem, de legalább a betűk ugyanazok, nagyon téved!

Animgifben hasonlítottam össze a Helvetica, Helvetica Neue, Arial és Lucida betűk “o”-it. Azt hinné az ember, hogy míg az ékezetekben több, a betű testében kevesebb különbség lehet. 193 pontos méretben gyönyörűen kijönnek az eltérések MIND A NÉGY betű esetében (érdemes kirántani az asztalra és preview-ben hasonlítgatni kurzor fel/le irányokkal az egyes betűket):

A Lucidán egyértelműen látszik, hogy teljesen más világ, meg másra való, ellenben a Helvetica, a Helvetica Neue és az Arial nagyon is egy tőről fakad.

Végeredményben az a szakvéleményem, hogy

1) nem mindegy
2) ne CSS-ben nézegessük a dolgokat, hanem Font Bookban győződjünk meg arról, hogy benne vannak-e korrekten a CE őű betűk

A Plastik média betűje (amit Ön most olvas) ebből kifolyólag “Helvetica”. Megvárjuk, míg az Apple belefejleszti / megveszi a rendes CE fontot is és akkor lecseréljük. Aztán házi feladatként a képernyőn kell megállapítani majd, hogy Neue vagy sima Helveticát látunk. És aki nem tudja, annak bevésünk egy szöget.

Ne engedjünk a betűk könnyelmű csábításának! Legyen rend.

39 hozzászólás

dentaku

Hát – magánügy, de – én már régóta Droid Sans-sal nézem a plasztikot (FF+Stylish, body csere), főleg az apró betűs jobb oldal olvasható könnyebben, de a body is kompaktabb.

spamdog

Ahol a japán perverzió véget ér, ott jön Józsi a tipográfiájával 🙂

DnP

🙂 n+1 szer is kepes vagyok meglepodni Angel mi mindenen fen tud akadni. Imadom az 1 pixelen valo kotekedest az itunes legeldugottab ikonjanak reflectjen, vagy valami hasonloan vilagrengeto dolgon. Keep walkin’

Orosz Péter

Jut eszembe, javult az utóbbi években Windowson a Helvetica-helyzet? Vistára és 7-re gondolok elsősorban.

Illés Etelével beszélgettem erről egyszer, aki említette, hogy az Index azért készül az egyébként prolibb Ariallal, mert Windowson minősíthetetlenül ronda a Helvetica, és a világ – ha tetszik, ha nem – zömmel Windowson látja majd a kész terméket.

Én erről csak annyit tudok, hogy a Hyperleggerán szintén Helvetica Neuét használok az ajánlókhoz és a felcímekhez, és amikor aktiváltam ezt a dizájnt (eredetileg Lucida Grande, Verdana, sans serif volt, most Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans serif), akkor a csajom annyit mondott este, hogy mitől lettek ilyen kurva rondák a talpatlan betűk. De ez hónapokkal ezelőtt volt, ráadásul XP-n.

GK

Én az ilyen postokért járok ide. 🙂 (Ennek a komment boxnak a betűtípusát nem akarod lecserélni? Ez a nem proporcionális font elég gáz szerintem.)

Péter

Neee, azért a különböző page-ek felett megjelenő pixelgrafikákat te sem gondolod komolyan 😀 (?)

Kretusz

Józsi
elolvastam a poszt első mondatát, egyetértettem és ott meg is álltam … 🙂

morcosmacko

Nagy vagy a pixelbaszók között, Józsi.
Véleményem szerint viszont a Lucida Grande-s design szebb volt.

dobisan

Saját weblapon nem nagyon figyeltem oda ilyesmikre. Kiválasztottam egy nekem tetsző betűtípust és kész. Bár hallom innen-onnan hogy nem mindegy milyen betűtípust használunk olvashatóság szempontjából de erre én eddig nem nagyon figyeltem oda.
Mondjuk a weblap inkább képekre van kihegyezve mint sok szövegre . 🙂

cegg

Lehet, hogy diszlexiás vagyok, de mi az új entry title font? Nem találtam hirtelen a CSS-ben, bocs. Windowsokon is olyan gyönyörű, hogy sírok. A többi meg semmi extra.

klarky

Azért arra büszke vagyok, hogy sárga csík nélkül is kiszúrtam, hogy valami bibi van a betűk között pedig Józsi typo- és pixel fanatizmusa távol áll tőlem!

Kár, h nem tetted fel képrejtvényben a kérdést Melyik a kakukktojás címmel? 😎

enteomitiok

jon az osz, es a tel, es megint jonnek a fasza posztok!

IIsti

Ez egy duplapluszjóságos poszt, öt mezei piros pont érte! 🙂

Balambér

Bocsi, nem volt időm se a posztot se a hozzászólásokat végigolvasni (pláne, h oda volt írva, hogy csak mac-en érdekes), de nálam nagyon ótvar szarul néz ki az új font. Mintha ugrálna a betűméret, marhára idegesítő olvasni. Tudom, a sikertelen ember minden jellemzője illik rám, HP+win+explorer, de ez van. Megnéztem btw Safariban is, ott de facto le is van vágva a karakterek teteje. Firefox se jobb.
Szóval nálam egyelőre nagyon nem bejövős.

Dervenkál Egon

Látszik ez a bő félév a fejlesztések hiányosságaiban. Jobs ugye a Stanfordon mesélt arról, hogy a fősulin bejárkált tipográfia előadásokra. Na most, hogy transzplant műtéten volt, az Apple-nél elszabadultak a font részleg munkatársai. Reméljük, Steve hamar rendet vág a fontkészletek terén, külön figyelmet fordítva a CE szegmensre, merthát ugyan kicsik vagyunk, de nagyot ütünk Cupertinon! Szerintem napok kérdése 🙂

Adi

Józsi, szerintem senki nem azért jár ide, hogy a fontjaidat lesse. Gondoltam, hogy még időben szólok. 🙂

Dervenkál Egon

Én most melóhelyen egy IE 6 segítsével rájöttem, hogy tényleg mindegy 🙂

Balambér

Na csak a korrektség kedvéért, ha már publikba sírtam, akkor leírom ide is, hogy angelday doktor úr megvizsgálta a problémámat, és azt javasolta, hogy töröljem a HP tulajdonjogú fontkészletem… és a koleszterinszintem csökkent.
Bámulatos, hol tart ma már a tudomány.

sbt

Miért van az, hogy? WinXP FF 3.5.3, és így jelenik meg a Helvetica Neue: http://imagerz.com/QEQSC0tvAwIBVwlMQgVQ

Más oldalakon is láttam már ilyen krixkraxokat (talán csak blogok voltak). A kommentek betűi rendesen, szépen a windows-tól elvárható cleartype szinten jelennek meg.

Balambér

Ugyanez volt nálam is a baj. Amint fentebb írtam, angelday doktor kérésére töröltem a gyári (HP) Helvetica font set-et. Ez megoldotta.

Gixx

Használj @font-face -t Safari és Firefox 3.5 támogatja (elvileg Mac alatt is).