Kocsmai konfliktus

Az Info Rádióban hallottam éppen ma hazafelé a dugóban:

Tatabányán egy kocsmában egy 51 éves, ittas állapotban levő férfi összeszólalkozott a pultos nővel és kellemetlenkedni kezdett. Két 20 éves fiatalember hallotta a szóváltást, majd megkérdezték a pultos nőtől, hogy tudnak-e segíteni neki. A nő azt válaszolta, hogy nincs semmi gond. A két fiatalember távozás közben ismét összetalálkozott az 51 éves idősebbel. A kijárat felé menet az idős illető meglökte az egyik fiatalembert, mire a másik hátulról tarkón ütötte. Az ütéstől az 51 éves illető a helyszínen meghalt, a fiatalok elmenekültek, később feladták magukat. A nyomozás még nem zárult le, de valószínűleg börtönbe kerülnek emberölés vádjával.

28 hozzászólás

Gergo

Ezt, hogy valószínűleg börtönbe kerülnek nem tudom, hogy a rádióban hallottad-e vagy csak személyes komment de ez nem feltétlenül igaz, illetve ahol én olvastam a hírt, ott úgy volt, hogy nem elmenekültek, hanem egyszerűen távoztak a lökdösődés után, este nem mentek haza (nem otthon aludtak) és másnap pedig egyből feladták magukat. Kicsit árnyalja a helyzetet.

Egyébként amit az illető elkövetett (ti., hogy megütötte az embert, aki ezután elesett és meghalt) az egészen pontosan egy a Btk. -ban nevesített bűncselekmény, mégpedig az emberölés egyik esetét valósítja meg :). Az emberölés pedig büntethető többek között börtönnel is. Attól azonban, hogy az esetet emberölésnek minősítik (nehezen lehetne másnak minősíteni azt, aminek a végén valaki meghal), még korántsem biztos, hogy az eljárás végén börtön lesz. Amikor a rendőr lelövi az előtte rálövő terroristát, akkor a rendőr is emberölést követ el és ellene is megindul az eljárás.

Oda akarok kilyukadni, hogy igen, embert ölt, ami alapesetben bűntett ezért büntetendő, de, hogy ezért valóban leültetik-e, hát az korántsem “valószínű”.

Gergo

Egyébként a börtönbe kerülnek emberölés vádjával nem értelmezhető :). Bíróság elé kerülnek emberölés vádjával és ha a bíróság elítéli őket és börtönbüntetést szab ki, akkor kerülhetnek börtönbe :).

senihazi

józan paraszti ésszel:

nem gyilkosság vagy legalábbis nehezen bizonyítható, hogy eleve az emberélet kioltása lett volna a célja. halált okozó súlyos testi sértés.
ha hátulról ütötte le azért mert meglökte a másikat, akkor az nem lesz enyhítő körülmény sztem.
ha összeesett és otthagyták, akkor még fokozták.

miért kerülNEK börtönbe? egyetlen elkövető volt. a másik “csak” a gondatlanságban (vagy minek nevezzem azt, hogy otthagyták a földönfekvő eszméletlen áldozatot) bűnrészes.
ha meg az ütéstől azonnal meghalt és nem lehetett volna se]íteni sem rajta, akkor az méginkább árnyalja.

peszer

wtf?? asszem hanyagolni fogom a plastikot amíg vissza nem térnek a kínai éttermes lesifotós posztok.

psc

Jó ügyvéd kérdése a dolog, és még csak őrizetbe sem veszik őket, aztán majd önvédelemre hivatkoznak, merthogy az idős faszi támadólag lépett fel, hiszen elkezdett lökdösődni, erre indítéka is volt, ugye előtte a pultnál inzultálta a pultost, akinek ezek a jóreményű 20 éves fiatalemberek felajánlották a segítségüket, amire az idős “gengszter” felkapta a vizet, ezért támadt rájuk….
Eszküszöm így vót’ biróúr!

rudo

szintén rádióban hallottam egyszer, hogy a jogos védelem fogalma általánosabb az önvédelemnél, tehát akkor is jogos, ha mást védek meg a támadóval szemben…
az hogy valaki meghalt tény, az, hogy mi okozta a halálát az már kérdés (nem tudom erről mit mond a törvény, de hátbavágástól nem feltétlen szoktak meghalni, ha volt az embernek valami egyéb egészségügyi problémája nyilván az is vet a latba).
gondolom vannak tanuk, akik bizonyithatják, hogy jogosan érezték magukat fenyegetve. szintén csak a hülye filmekből kiindúlva a “most aztán jól megbicskázlak” kijelentés, és közben zsebbe nyúlás érdekelne minek számít, ha pl nincs nála kés valójában (de pl bankrablásnál sem túl releváns, hogy a pisztolynak látszó tárgy végülis revolver vagy kifli volt-e)

ami mondjuk feltétlen mulasztás az, az hogy elmentek a helyszínről. ha viszont azt vallják, hogy látták, hogy nem mozdul, azt gondolták úristen megölték, ettől megrémültek és gyorsan elhúztak, akkor valszig jobban járnak, mintha azt vallanák, hogy hát egy hátbavágásba úgysem hal bele senki ezért mentek el.

legalábbis a “hatalmas jogi vénámmal” én igy látom 😉

marchello

“halált okozó súlyos testi sértés.” vs. “halált okozó testi sértés.”

ez lehet a mémpostba kívánkozna inkább, de számít az, hogy “mennyire” ölök meg valakit?

Barát Csaba

ha a köcsög megérdemelte az ütést, és önvédelemből cselekedtek, akkor könnyen lehet, hogy a magyar bíróság elítéli őket, méghozzá keményen, mert kis hazánkban a bíróság fordítva működik

peszer

ja, de ott vannak a kommentek is a tartalom részeként. és ez pont egy olyan dolog amire mindenki beokoskodik (én is). minden percben történik ilyesmi, én személy szerint, aki az összes plastikot elolvasom, nem értem ezt a postot, ez inkább blikkes sztájlá, semmit nem tesz hozzá.
(peszer, aki ő maga nem blogol, csak a szája nagy)

peszer

“halált okozó súlyos testi sértés.” vs. “halált okozó testi sértés.” az előbbi: overkill.

enteomitiok

meg is erdemelte. faszt kotekedik reszegen. unokatestverem is jart mar igy, o szerencsere meguszta keselessel. ot sem sajnaltam, plane hogy vele mar nem eloszor tortent ilyesmi – keseles igen 🙂

chabba

jelen infó alapján ezek lehetnek talán reális változatok:

– emberölés, ha meg akarta ölni (5-15 év). Akár még minősített eset is lehet, ha pl. volt aljas indok (10-15 év). Ez egyébként a legvalószínűtlenebb változat.

– halált okozó testi sértés (2-8 év). Azaz kék foltot akart készíteni a részeg manus nyakára egy karatecsapással, de részeg véletlenül halántékkal a pult sarkának esett és meghalt. Halált okozó súlyos testi sértés egyébként nincs.

– lehet gondatlan emberölés (1-5 év), ez is valószínűtlen, kivéve, ha a tarkó”ütés” olyan enyhe volt, hogy sérülést nem is okozhatott volna (azaz “ütés” ereje max. csak arra volt, hogy kibillentse a részeget az egyensúlyából, aki aztán ebben az esetben is a pult sarkánál végezte).

– végül akár még ártatlan is lehet az elkövető a halál vonatkozásában. Például a fiatal srác nem ütötte meg testet sértő módon a részeget, hanem csak annyira, hogy az kibillent az egyensúlyából. A részeg elesett, pont egy olyan szövetszatyorra, amiben egy másik részeg a késeit vitte haza, amiket pengével felfele tartott benne. Azaz a halott részeg simán túlélte volna az esést, ha nincs ott a szatyor. A pult sarkához képest az a különbség, hogy a pultról, annak alakjáról, elhelyezkedéséről a srácnak tudomása van és elvárható módon bekalkulálhatja a cselekményébe azt, hogy oda fog esni a részeg. Mivel a fiatal sráctól azonban nem elvárható, hogy tudja, hogy az ott lévő normál szatyorban kések vannak, ráadásul pont pengével felfele, a halálért nem terheli büntetőjogi felelősség.

Persze ezek a tankönyvféle szuperegyszerűsített forgatókönyvek, de a logika talán jól látható belőle.

tamas

@Andras: nyilvan ez csak az igazsag egyik fele, de tenyleg jarna a szivlapat az apple mernokeinek. atlagos malware ellen (szerintem) meg mindig jobban jarsz osxszel azert, mert kisebb a felhasznaloi bazis, kevesebb a szemet.

Ger

Aki hátulról üt, az gyáva.
Nincs az a kötözködés, ami halált érdemelne, de ezt majd megtanulja a két srác a hűvösön. Őket is sajnálom valamennyire, de azt gondolom, hogy elvenni valaki életét szinte semmiségért, megér pár évet.

csite

Ami inkább elszomorító, hogy mennyire súlytalanná vált az emberélet. Úgy siklik át rajta mindenki, mint a film előtti reklámon. Teljesen a mindennapok részévé vált, hogy meghal valaki, akinek nem kellett volna. Aki meg a halált okozta, az feloldozást nyer. Normális ez?

Zoli

Valami itt nagyon nem stimmel srácok. Találó szó ez a súlytalanná vált az emberélet!
Nagyon nagy gáz van, hogy ennyire elszabadultak az indulatok. Szemléletes példája a budapesti közlekedés, ahol gyakorlatilag már ott tart a dolog, hogy ha valaki veszélyezteti a biztonságomat szabálytalan manőverrel és rádudálok, akkor megvan az esély hogy kiszáll az autóból és fejbelő. Történt már velem olyan hogy Árpdád hídon áthajtva egy nő majdnem nekemjött a kocsival, és utána a Népfürdő utcai lehajtónál kiszállt a kocsiból, odajött és fenyegetett, szó szerint ki is mondta hogy össze akarja karcolni az autómat a kocsikulccsal. 50 körüli, fehér, normálisan öltözött nő volt, lehet hogy valamelyik közeli banktoronyban dolgozik. Igazából az a kérdés hogy mit lehet csinálni? Én konkrétan nem tettem semmit, annyira meglepődtem, de végülis nem is lett volna jó megoldás. A másik durva story, hogy a múltkor a tornatanár megütötte a 9 éves gyerekemet az iskolában. Habzott a szám, de ott sem tudtunk mit tenni. Mint kiderült ez többször előfordult már, több szülő tett rendőrségi feljelentést, és semmi foganatja. Az igazgató sem tesz semmit. Ha én viszont bemegyek és pofánvágom egy kerékkulccsal, akkor még aznap este az RTL hiradóban bemutatnak mint agresszív szülőt, aki megtámadta a dolgos rendes tanárembert. Hát itt tartunk ebben a szép világban most.

Ger

Lehet, hogy a gyereked a tornatanártól kapott pofon pillanatában tanulja meg, hogy az élet nem súlytalan és a tetteinek következménye van.

Zoli

Ger, annál aljasabb dolgot nem tudok elképzelni mint amikor egy életerős férfiember megüt egy gyereket. És tudnod kell hogy minden elfogultságot is belekalkulálva a gyerekem kimondottan jó gyerek. Talán néha túl jó is, biztos hogy nem garázdálkodott, egyszerüen a tornatanár vadbarom. Nincs joga megütni sem az én sem más gyerekét.

Ger

Én el tudok képzelni aljasabb dolgot: életerős férfiember hátulról leüt egy részeg öreget, holmi kötözködés miatt.
De ne érts félre: itt a nevelésről és nem az eszközökről beszélek. Verés nélkül is lehet nevelni, a tornatanár pl. fel is zavarhatta volna a kötélen a plafonig, vagy lenyomathatott volna 25 négyüteműt.

enteomitiok

@Zoli szerintem meg igenis pofan kellett volna vagni a kerekkulccsal. mitol felsz? nem kapsz csak felfuggesztettet.

fulopszabolcs

“mennyire súlytalanná vált az emberélet. Úgy siklik át rajta mindenki, mint a film előtti reklámon. Teljesen a mindennapok részévé vált, hogy meghal valaki”

Bullshit.
Az elmúlt soktízezer évben sokkal komolyabb ütemben ölték egymást az emberek, az emberélet összehasonlíthatatlanul súlytalanabb volt mint most. Még abban sem vagyok biztos, hogy az elmúlt 15-20-évben romlott a helyzet, de az előbbiekhez képest mindenképpen javult.

Dzsoki

@Zoli: Több ilyen történetet is hallottam már (sajnos). Azt nem mondta még senki, hogy konkrétan, amikor odamész a tanárhoz, és rákérdezel, hogy hogy is volt ez, akkor mi a reakció? Ilyenkor azt mondja ez az ember, hogy “Igen, megütöttem, ihihihi”, és a sarkait ugrándozás közben össze-összecsapva, pörögve-forogva vidáman eltáncol?

Ha azt mondod neki, hogy “ha mégegyszer ide kell jönnöm, barátom, eltöröm kezed-lábad” akkor mit szól? Kettes lesz a gyerek tesiből? Nem nagy áldozat.

Nem tudom, mit tennék hasonló esetben (még nincs kiért aggódni, de nyilván lesz), lehet, hogy amikor a száját elhagyja az “igen” szó, ezer darabra törném össze (nem vagyok ám én valami “faszagyerek” csak amikor ilyet hallok, eldurran az agyam, mert nem látom át a teljes szitut és nem hiszem el, hogy nem lehet valamit tenni).

Nekem is volt ilyen tornatanárom (engem nem ütött), nemrég láttam a moszkván, lepattant alkoholista lett belőle (lehet, hogy őt nem verték és ezért nem lett jobb ember, nem vitte többre).

Én azt mondom, hogy a kerékkulcsos megoldást legalábbis meg kell neki ígérni, a többi rajta múlik.

Bocs hogy ennyire eltértem a főcsapástól!

Dzsoki

@fulopszabolcs: Ebben van valami. Viszont akkoriban nem rakták az arcodba 32000000 tv és rádiócsatornán, nem volt “shownomercy.com” (klasszik para, nem tudom van-e még ilyen), nem tudták – ha akarták sem – emberek tömegei “megszokni”. Gondolj csak bele, amikor azt hallod az autóban rádión, hogy “4 autó ütközött az M7 23. kilóméterénél”, nem azon aggódsz, hogy “remélem sérülés nem történt”, hanem azon, hogy merre kerülj.
Ott pedig meghalt x gyerek, x felnőtt.
Érdekel? Nem hinném. Minden nap hallasz ilyet (hányszor…). Az a generáció aminek a tagjai most 50-90 között vannak – szüleimen, nagyszüleimen is látom -, még nem a kerülgetéssel, hanem a részvéttel foglalkoznak először. Apám nem G.I. JOE bábuval mészárolta le a kobrákat, hanem a nehezen megszerzett ólomkatonáit festegette be könyvek leírásai alapján korhűre.

Más a szocializáció, van tömegkommunikáció, más a világ.