Öcsi Macbook bővítés

Bazsó Gábor adta az ötletet, ajánlom mindenkinek: Core 2 Duós fehér öcsi Macbookokat érdemes korszerűsíteni. Mi annak idején 1G rammal és 80G diszkkel vásároltuk. Mára eléggé kicsinek mondható már ez a specifikáció, minimum 2G ram ajánlott a kényelmes munkavégzéshez. Nálunk a családban kettő ilyen laptop van, egy Lindáé, egy pedig az édesanyámé. (Linda gépén még Leopard volt, szabad tárhelye 3 gigabyte körül, a beachballozás gyakori jelenség volt nála és ennek hangot is adott.)

A korszerűsítés nálunk 320G diszk és 4G ram vásárlását és telepítését jelentette mindkét gépbe. A RAM 14000 forint bruttó, a diszk szintén ennyi volt. Vásároltam magamnak egy 500-asat is, ez 20 bruttóba került. (update: noha a sysinfo 4-et ír, a macbook nem tud kihasználni, csak 3 gigát.)

Lássuk a telepítést!

Első körben szükség volt egy akármilyen külső diszkre. Erre firewire-n keresztül lebackupoltam Linda cuccait a Time Machine segítségével. (Két kattintásból megvolt, csak ott kellett hagyni, 2-3 óra alatt megvan.)

Miután ezzel megvoltam, jöhetett a műtét. A fehér öcsi macbookok elég jól szerelhetők. Ki kell venni az aksit, aztán néhány csavar után a kallantyúkkal kipattintani a ramokat, és visszadugni az újakat. A diszket egy kis liffentyűvel lehet kihúzni, viszont szükséges a spéci TORX csavarhúzó fej. Ilyenem nem volt, így kerülnöm kellett a városban, twitteren kérdeztem rá és támadtam be. A hardverelemek összeszerelése után be kellett csak kapcsolni a gépet és belerakni a Snow Leopard DVD-t.

A telepítés első részében létre kell hozni a Disk Utility-ben egy partíciót és meg kell azt formázni. Ez után jöhet a telepítő, ami két next után mintegy 40 perc alatt végez. Friss boot kell a végén, viszont az új gépen egyből feljön az ablak, hogy akarjuk-e másik gépről az adatainkat visszahozni. Persze, ki is választottam a Time Machine opciót.

Ezen a ponton kell feldugni a Time Machine-es külső diszket, rámutatni a megfelelő backupra, kiválasztani, hogy miket szeretnénk áthozni (minden be van kapcsolva alapból, így elég csak leokézni), aztán következik egy újabb órás másolási kanyar.

Amint ez is lefutott, jön egy újabb boot, és láss csodát: ugyanaz a gép jön vissza, mint ami eredetileg nála volt, új lemezzel, friss memóriával és nem elhanyagolható módon eközben operációs rendszer váltás is történt (Leopard – Snow Leopard)! A rend kedvéért feltettem még a 10.6.1 dot update-et, és az egyéb frissítéseket is (iTunes 9, egyéb apróságok).

Szörnyen, már-már kínosan egyszerű volt az egész folyamat. Ilyen élményem Windowson sosem volt, itt viszont minden alkalommal elcsodálkozom rajta és blogolom is. (Egy Windows típusú élmény Uj Pétertől.)

A Time Machine hatalmas újítás volt 2007-ben, én mondom.

A projekt következő részében ugyanezt el fogom játszani a saját gépemen, azzal a különbséggel, hogy el kell vinnem az Almáriumba, mert a Macbook Pro-k nem szerelhetők ilyen egyszerűen. Bár lehet, hogy megbízom Dr. iPod-ban is, sőt mindjárt fel is hívom!

update: Dr. iPod avatott kézzel műt.

Mintegy 15 perc alatt szétkapta a házat, kicserélte a lemezt, aztán felpattant a bicajára és elhúzott XIII-ba. Rám maradt a reinstall, de abban profi vagyok. Ugyanúgy Snow Leopard föl, partícionálás, majd Time Machine-ezés. Ezzel el is ment a vasárnap este. Utána célszerű még elindítgatni a programokat egyesével, hogy minden rendben van-e. Nálam például kiderült, hogy a VMware Fusion imázs nem került föl a Time Machine diszkre (!), így a régi lemezemet át kellett szerelni egy külső házba, aztán manuálisan visszamásolni. Van még néhány ilyen finomság, de a végeredmény magáért beszél:

43 hozzászólás

Xero

Ne legyél papírkutya! Ha már van Torx-od hozzá kb 2x annyi idő alatt megvagy mint egy MacBook-nál! Mondom ezt úgy, hogy már cseréltem winyót, hűtő pasztát és volt pár takarítás is!
Nyugodtan nekifoghatsz ha türelmes vagy és van felesleges 1 órád!

En is pont most csinaltam meg vinyo cseret a 15-os Macbook Pro-n (nem unibody) a Snow Leo upgrade-del egybekotve. Nem akkora ugy hogy Alamriumba kellene vinni. Ha gondolod szivesen leirom lepesrol lepesre. Felteve ha nem garis, mert ezzel a megbontassal ugrik a garancia.

bobbyperu

Itt az ideje, hogy lebuktassam magam egy egyszerű kérdéssel: A core 2-es fehér macbook képes 4G ramot kezelni?

@bobbyperu szerintem csak 3-at, csak az alu unibody-k tudnak 4-et vagy afelett

Barát Csaba

ha ha, mi ez a számtalan lépés, nálunk windowzosoknál csak beteszed a hardvert és kész, semmit nem kell csinálni

bobbyperu

“Apple officially supports 2 GB of RAM, but third-parties have been “unofficially” able to upgrade it to 3 GB or 4 GB of RAM (it can hold 4 GB but cannot fully utilize the memory beyond 3 GB).”

slorinc

a macbook proban se egy nagy kaland a memory upgrade. kb 10 perc es nem kell hozza specialis eszkoz. ott a guide az apple oldalon. a diszkcsere 5 perc.

zsoltu

Hát, én bevállaltam a pro-ba a cserét magam. A visszapattintásnál a valahol olvasott post-it tömb megfelelő méretre letépett lejátszóba dugása korrekt, működő dolog.

Egyébként meg vannak tapasztalatok a snow leóval. http://zen-taxi.zsoltu.hu

Nem vagyok nagyon elalélva az új macskától. Főleg, hogy a quicktime x szerintem visszalépés, kell a pro verzió, final cut nem is volt nélküle hajlandó települni. Ráadásul egy átméretezős h.264-es átkódolós móka mindennapos nálam, pro qt-vel megy, x-el nem.

pappito

valamiért ez ilyen hétvége…
vettem egy öcsipro-t, a régi vas megy a nejnek, véget ér a ppc a háznál. hát nálam szerzett egy kurva nagy feketepontot az alma, meg egy nagy pirosat is.
a mbp-re költözéssel szopó volt, pedig tc-n a mentés.
most megy fel a szúz sznóleó a mb-ra, arra meg ráhúzzuk a nej mentését, ott gondolom lesz pici pittyputty, mert ugye ami ppc-s szoft az kakukk, meglátjuk mit kell kiváltani.

ez a tájmkápszül azért nincs túl okosra csinálva, ezt nehezményezem és kurvára utáltam órákig nézni a “már csak egy perc van hátra” feliratot…

na majd kiposztolom, ha lenyugodtam

a.

megint hangulatot keltesz, up-nek nem a windows-zal, hanem a nokia szoftverevel van baja.

ha kifogsz egy olyan telefont, amihez nincs alapbol plugin a macben (pl a frissebb SE-k voltak a 10.4-es idokben), akkor pontosan ezt az elmenyt kapod te is macen.

whatever

pappito

mondjuk a nokia fostos szoftja az tényleg pokolravaló, platformfüggetlenül. el kéne felejteni már, csak a szopó van vele

IIsti

Nekem azt mondta a manual, hogy valami philips 1 screwdriver-t kell hozzá használni. Hát egy frászt, valami rohadt pici nyamvadt kis csavar rögzíti az az L alakú fedelet, ami a memóriához illetve a hd-hez való jutás nehezíti meg. (Ha nem lett volna svájci bicskám, akkor lemegyek hídba, mert a szerelés előtt biztos voltam benne, hogy van Phillips 1-es csavarhúzóm, aztán kiderült hogy az mégse jó.) De nekem _nem_ torx-os csavarok tartják azt az L alakú bigyót. (1ső generációs, CoreDuo-s MB)

IIsti

Másrészt 10 évvel ezelőtt, amikor helpdeskes voltam, még egy 1.0-ás júzerrel is újra tudtam telepíttetni a win 98 tcp/ip protokollt kezelő részét telefonos távgyógyítással. Azért (is) vagyok Mac fan, mert nem kell ilyen állatságokkal foglalkoznom. Amikor cseréltem az mb-ben a vinyót – mivel nem volt más, először egy külső, fw-hd-re fölhúztam egy Tigrist – amikor elkészült, akkor azt mondtam hogy migrálja a gépben levő hd tartalmát – aztán hd kivesz, üres hd betesz, és ugyanez a folyamat előről, csak most nem a belsőt a külsőre, hanem a külsőt a belsőre. Nem öt perc volt, az tény, viszont minden úgy nézett ki, mint az előző hd-n, csak kétszer annyi hely volt. Most ápgrédeltem SnowLeo-ra, és… minden ugyanúgy néz ki, nem kell szórakozni 1-2 éjszakát, csak megy.
(Az egyik falubeli kérdezte, hogy én -mint informatikus- mit csinálnék, ha valamilyen csili-vili alaplapja nem hajlandó a memóriáját a megfelelő, túlhúzott órajelen meghajtani, ha a processzor is képes rá, meg az alaplap is, meg a memória is. Erre azt mondtam, hogy azért használok macintosht, hogy ilyenekkel ne kelljen foglalkozni.
És tényleg. – Másrészt az is informatikus, aki ilyenekkel szórakozik, meg az is, aki adatbázisokban turkál, és az sql-ekből csinál színes-szagos-hangos xls diagramokat, (mint én) amik aztán vezetők által vagy megnézettetnek, vagy nem.)

only_T

win-re: ntbackup mindent másol kivéve a Windows könyvtár meg nyilván System State sem kell. Vinyo ki, vinyo be, oprendszer fel, duplaklikk a .bkf file-ra és kész is. 😀

pappito

na csak mondom, de majd megrom posztba, hogy mit össze szívtam ezzel a resztórral.
Most éppen az működni látszik (2o perc van hátra) hogy a LEO telepítőlemezéről indított install restorozza a time capsuléről usb-s diskre kimásolt backupot.

Ha véletlenül ez így áthozná a profilt is, nem csak az appokat, akkor még utána tolhatok egy snowleo installt is, ami mondjuk nem macera már, csak idő.

attila

Elnezest, kicsit elut a tematol,de ha esetleg valaki tudna segiteni. A Draga MacBook Pro nem sziveskedik kiadni a belehelyezett cdt. A desktopon nem lathato a cd ikonja. A help jotanacsait kovetve, sajnos nemsikerult elovarazsolni belole a compcat discet. Esetleg ha valakinek volna valami otlete, azt szivesen kiprpbalnam. Thx

attila

Thx, mindenkinek a segitsegert, de az 5.ik restart+mouse pad lenyomasaval sikerult kiimadkozni a cdt. Szep estet!

human

“Az egyik falubeli kérdezte, hogy én -mint informatikus- mit csinálnék, ha valamilyen csili-vili alaplapja nem hajlandó a memóriáját a megfelelő, túlhúzott órajelen meghajtani, ha a processzor is képes rá, meg az alaplap is, meg a memória is. Erre azt mondtam, hogy azért használok macintosht, hogy ilyenekkel ne kelljen foglalkozni.”

ÖÖ, windowson sem kell ezekkel foglalkozni, ha ugyanúgy nem hajtod túl ahogy a mac-ed

ifa

5400-es vagy 7200-es a HD? Én is most tervezem a bővítést, ezért érdekelne mit vettél pontosan?

psc

És igen, a Snow Leopard tényleg nagyon jó!
Tegnap álltam át, új laptop (MBP 17″), új telepítés, migration assitant time machine backup-ból visszatöltés.
Meglepő élmény valóban, hogy ott hagytam éjjelre szüttyögni wifi-n keresztül, és ma reggel a régi gépen, Leopard alatti desktopom, környezetem fogadott az új gépemen, Snow Leopard alatt…
Programok, beállítások, _minden_ átjött a backupból, nagyon jól megcsinálták, le a kalappal.
Egyedül a vmware image nem, mert az direkt nem volt bevéve a backupba, mert paralells-re állok át (vissza).
Áldom a napot, amikor messze hajítottam a pc-imet a wndowsokkal együtt….. Emlékszem, ott egy ilyen költözés, majd azutáni telepítgetés, beállítgatás volt, hogy egy hónaőig is eltartott, mire minden úgy felkerült és beállítódott, ahogy volt.

psc

Ja, meg a telefonomat újra kellett párosítani bluetoothon, mivel ugye megváltozott az eszközazonosító. Ez volt pár másodperc.

GM

Csatlakozom ifa-hoz. Engem is érdekelne milyen diszk való MBP-ba.
Konkrétan legalábbis az érdekelne a sajátomba milyen való (2,2 Ghz Core2D)
Valamint: hol lehet kapni? És mennyibe fájt Dr.Ipod műtétje?

Dan

Azt lehet tudni hogy a timemachine image a 250es vinyo eseteben mennyit foglal, ha feltetelezzuk h tele volt? Nekem egy ket particioval rendelkezo kulso vinyom van es arra szeretnem tenni az imaget amirol visszatoltom majd, ez lehet-e ugye?