(szponzor) Sportingbet

Ezen a héten a Sportingbet volt a támogatónk. Aki nem ismerné őket: sportfogadással foglalkoznak (van náluk még kaszinó és póker is), ám most kiemelt nyereményjátékot futtatnak a Budapesten október folyamán megrendezendő “Tennis Classics” gálaeseményhez. Ennek lényege, hogy szeptember 30-ig bármelyik teniszeseményre legalább 20 ezer forint értékben kell fogadni, aztán bemásolni a fenti promóciós oldalra a Sportingbet azonosító kódot. Becker dedikált ütőt, VIP jegyeket és kreditet lehet nyerni.

Hopp, ennek kapcsán most nézem a DVSC-Lyon oddsait: Hazai – 7.50, Döntetlen – 4.20, Vendég – 1.363.

20 hozzászólás

Fnord

Ez valóban csodálatos, komolyan örülök, hogy már illegális szerencsejátékra is ilyen lelkesen buzdítasz minket. Dohánytermékeket nem akarsz reklámozni? Vagy fiatalkorú thai prostituáltakat?

Fnord

http://www.szf.hu/gyik.html#po

„4. Mit kell tudni az interneten szervezett fogadásokról? Legális-e az Interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás?

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális. Jelenleg Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zártkörűen Működő Rt. rendelkezik internetes szerencsejáték szervezésére vonatkozó engedéllyel.
Az ilyen illegális szerencsejátékban való részvétel kizárólag a játékosok döntésétől függően és kockázatukra történhet és az esetlegesen elért nyeremény bírósági úton nem érvényesíthető a Magyar Köztársaság területén.”

marchello

Fnord: ugye a TV-be is betelefonálsz/írogatsz a Bwin/Sportingbet reklámok alatt?
csak azért nem engedélyezi a Szerencsejáték Zrt., mert így ők nem tudnak lenyúlni belőle.

Fnord

Angelday, akkor kit? Te írtad a saját kezeddel, hogy szerinted nem illegális.

Marchello, nem nézek tévét, de ha komolyan ott is reklámoznak, az enyhén szólva furcsa. Ha jól emlékszem, a szolgáltatás reklámozása is pénzbírsággal bűntethető.

Dr.Szöszi

Fnord: téged személyesen zavarnak ezek a cégek vagy generikus problémád van az internetes szerencsejátékkal?

bela.d

Ugyan nem vagyok sem ugyved, sem a dologban jartas, azonban eleg valoszinu, hogy mikor XY ember fogad a sportingbet-en keresztul akkor egy NEM MAGYAR jogi szemelyel kerulsz szerzodeses viszonyba – ezert nem minosul magyarorszagon illegalisnak.

Olyan ez mint amikor az olasz lotto-laz idejen az emberek kiutaztak szelvenyt venni, es jatszani.

Az hogy van egy lokalizalt site, es marketing tevekenyseg itthon, azt nem bunteti semmilyen torveny.

Szerintem. De majd jon egy okos jogaszpalanta es megmondja a frankot.

Fnord

A törvény szerintem elég egyértelmű. Attól, hogy nem magyar szervereken játszol, ill. nem magyar szolgáltatást reklámozol, rád, mint minden magyar állampolgárra, természetesen továbbra is vonatkoznak a magyar törvények.

A hirdetésekkel kapcsolatban: 1991. évi XXXIV. törvény a szerencsejáték szervezéséről, 1.§ (5)-ös bekezdés.

„Hírközlő eszközök és rendszerek által szervezett szerencsejátékban való részvételre ajánlatok közzétételéhez az állami adóhatóság engedélye szükséges. Az engedély nélküli szerencsejátékban történő részvételre vonatkozó ajánlatok közzétételében, illetve elfogadásában a pénzügyi szervezetek és a hírközlési szolgáltatók nem működhetnek közre, ilyenekhez nem nyújthatnak technikai támogatást.”

Gondolom persze Angelday jó előre beszerezte ezt az APEH engedélyt.

Ez az egész egyébként azon kevés területek egyike, ahol a hatályos jogszabályok és a saját morális érzékem tökéletesen fedésben van. Nálam a szerencsejáték a protitúcióval, kábítószerekkel, alkohollal, homeopátiás és egyéb csodaszerekkel van egy kategóriában. Jóérzésű ember ilyen szolgáltatásokat nem reklámoz. Komolyan ennyire el kell kurvulni? Ennyire kell a pénz?

Dr.Szöszi

Aha, csak kibújt a szög a zsákból. Képzeld, hogy van olyan jóérzésű ember, aki nem átall az egyik (ha nem a leg-) nagyobb ilyen cégnél dolgozni. És teljesen jól alszik éjszakánként, valamint látja, hogy a saját cége mennyi pénzt és energiát öl a játékszenvedély, mint betegség megelőzésére, valamint aktívan tesz ennek propagálása érdekében.

Ezen kívül a saját gyerekeit úgy neveli, hogy ők ne legyenek ilyen szenvedêlyek áldozatai – mert innen indul minden.

Initram5

Az online sportfogadas izgalmas lehet, de az online kaszino es poker szerintem olyan, mint guminot szeretni. Nem is ertem, hogy az online poker miert terjed viruskent? Nem jobb es izgalmasabb egy poker klubban jatszani?

marton

@Initram5: például azért mert egységnyi idő alatt kb tízszer annyi leosztást lehet játszani interneten (nyilván több asztalon) 😉

TigerZoo

Talán elegánsabb lett volna egy “igazad van, tévedtem” komment….

Fnord

Lajos: Wow, akkor tehát a fenti cikk alapján Fővárosi Bíróság szerint a szerencsejáték-törvény fentebb idézett bekezdését üti az EU jog, és olyan, mintha ott sem lenne. Ez rendkívül érdekes, mert a Google szerint a szerencsejátékok az EU jog szerint sem számítanak „sima” szolgáltatásnak: ezt a területet az egyes tagállamok mindig is többé-kevésbé tetszésük szerint szabályozhatták. Ezt egyébként az alábbi, 20 nappal ezelőtti EKB-határozat is igazolja. (Portugáliában is állami monopólium a szerencsejáték, és minden eszközzel küzdenek az online fogadás, itt konkrétan a Bwin ellen.)

http://eulaw.typepad.com/eulawblog/2009/09/on-line-betting-sport-sponsorship-freedom-to-provide-services-and-case-c-4207.html

Én sem vagyok ügyvéd, de ha csupa ilyen érdekes nyomozómunkából áll az ügyvédek élete, akkor lehet, hogy pályát tévesztettem.

BTW, Angelday: nekem az a benyomásom, hogy te azt gondolod, hogy én fenyegetlek vagy mi. Ne viccelődjünk. Azért „keresek, kutatok”, mert az online fogadás műfajilag antipatikus nekem, és furcsállom, hogy ilyesmibe keveredsz. Azért „akarlak felelőssé tenni” mert egyrészt szponzorált blogbejegyzést írtál, tehát nem önjáró, passzív bannereket futtatsz, hanem aktívan, manuálisan, személyesen lefeküdtél nekik; másrészt egy blogbejegyzés kifejezetten sarkallja a válaszolási hajlandóságot. Talán nem kéne rövid tőmondatokban elküldeni a búsba, mert on-topic módon, és remélem, nem is túl civilizálatlanul reagálok egy bejegyzésedre.

Ha tudatosan vállalod az ilyen bizonytalan jogi helyzetű reklámkampányokat, és az árazásba is beszámítod az esetleges pereskedés/bírságok költségét, akkor lelked rajta (szerintem a „nagyobb médiumok” is ezt teszik, ha valóban futtatnak hasonló reklámokat). Ha viszont nem is tudsz a komplikációk lehetőségéről, akkor az szerintem probléma, mert átvertek, kihasználtak és most jól röhögnek a markukba.

marchello

számtalan reklám megy a sportcsatornákon (sport 1, sport 2, eurosport, sportklub). főleg bwin és sportingbet. a sportingbet reklámokban még a Bajor Imre és a Hajdú B. is szerepelt. bwinesben, ha jól emlékszem meg a Kokó.
persze ez nem jelent semmit. lehet bevállalják a büntit, de nem hiszem.

Alma

A Bwin komoly tv kampányban. A Sportingbet a neten. Ezeken kívül számos cég promótálja magát különböző felületeken. Ha a törvény tiltaná, szerintetek a TV vetítené a reklámokat? Ha a sportfogadás, vagy a póker tiltott lenne, akkor Korda Gyuri Klárikával nem közvetítene, vagy szilveszterkor nem lenne a lovin extra futam…