iPhone 3GS tethering és MMS

Szeptember 25-e óta van az amerikaiaknak is MMS-ük iPhone-ra. Egyébként ez nem akkora hír, az Apple nem adott ki semmit (ha jól látom), egy popup ablak jelzi, hogy jött update. Figyelem, csak MMS, tethering továbbra sincsen nekik. (“Siegel also gave no date when tethering would be activated for the iPhone, saying only that it was still coming.”)

Lássuk, mi van nálunk, Magyarországon!

A 3.1-es update sajnálatos módon eltöri a pányvázási lehetőséget Pannon és Vodafone előfizetéseknél. Állítólag még Jailbreakelt telefonokon sem fog működni az Apple megoldásával. Ez van. Nekem ma volt rá szükségem éles helyzetben, és meg kell erősítenem mindezt. Az utólag feltelepített carrier bundle-t kinyírja, de olyan szinten, hogy már meg sem jelenik a “Tethering” opció. Nálam ez még azzal is terhelve volt, hogy az ADATKAPCSOLATOMAT is vissza kellett kézzel állítani, mégpedig úgy, hogy ki kellett törölni az utólag feltelepült profilokat, aztán telefon ki és bekapcsolás után jött csak vissza.

Egyszóval az Apple nem akarja, hogy tetheringezzünk, hacsak nem vagyunk T-Mobile felhasználók. A téseknek viszont minden megy, mint kés a vajban, bassza meg!


Snow Leopard alatt már van ilyen szép iPhone ikon is — sajnos csak a kiválasztottaknak

Egyetlen “jó hír”, hogy az MMS gond nélkül menni látszik. A megfelelő beállításokat kell csak felvinnünk. Vodásoknak elmondom gyorsan, mit kell beírni (akinek nem lenne még beállítva): “Settings – General – Network – Cellular Data Network”. MMS szekcióba: APN — mms.vodafone.net MMSC — mms.vodafone.hu/servlets/mms MMS PROXY — 80.244.97.2:8080 Nekem még egy reboot is kellett, utána jelent csak meg a kamera ikon SMS íráshoz.

46 hozzászólás

marchello

és legalább csak a tetheringet lőtték ki, vagy telefonról sem lehet 3G-n keresztül netezni Pannonosoknak/Vodásoknak?

Balazs

Apple meredeken halad az ellenszenv eddig ismeretlen melysegei fele.

KA_Steve

Ha valaha elgondolkoznék azon, hogy jelentősebb pénzeket költsek bármi olyan rendszerre, aminek az admin jogai nem az én kezemben vannak, remélem eszembe fog jutni az ezer ilyen sztori. Worst idea ever.

alma

jövő márc-ban jár le ugye t-mobile egyeduralom? (az usában legalábbis biztos)

Zila

@lipilee: nem az a baj, hogy nem látni át a szitán, hanem hogy nem megy a tethering. 🙂

banyek

hm…azért eddig se tudta volna nekem senki megindokolni, hogy itthon miért a V* vagy miért a P*, de most se fog menni neki.
Félreértés ne essék a T* egy kalap sz@r, de még mindig a legelfogadhatóbb szolgáltató.

neo_21670

@banyek: max azt tudom elképzelni, hogy valamilyen céges előfizetést használ aminek része egy (cég által finanszírozott) adatcsomag. Amúgy valóban kevés értelme van a T-től óczkódni. Az ikon csomagokat imho nehéz felülmúlni.

medoc

Ez a gyárilag független(nek hirdetett) telókra is vonatkozik? Vagy ez hogy megy? Mondjuk az is érdekes, hogy ha mondjuk a T-nél veszed és legálisan függetleníted, akkor miért nem megy…

Azért már az Apple-re is ráférne, hogy rámásszon kicsit az EU.

dvorcsak

kerdes, hogy a t-nel vett, aztan hivatalosan fuggetlenitett kutyunel elojon e majd a tethering?

izolis

Az meg milyen, hogy a román Orange kb. 1300 Ft-nak megfelelő összeget kér el havonta azért, hogy bekapcsolhassuk a tethering funkciót? Szerintem nagy pofátlanság erre még havidíjat számlázni.. Így néz ki ha még nem kapcsolták be a funkciót http://cli.gs/Q8rsVQ

azeb

Konkrétan úgy vásároltad meg a telefont, hogy van benne hering.

1. Veszed tőle a mázsa búzát 2. Leszáll az este. 3. Bemegy a karámba, oszt visszalopja a felét.

@banyek: “Az ikon csomagokat imho nehéz felülmúlni.” Új Pannon, 5500/hó (ha 2 évig ott vagy, fél évig fele, az 4812/hó) – korlátlan.

tomi

Teoretikus kérdés.
Előfordulhat-e ESETLEG, hogy az APPLE, mint cég egyszer számodra unszimpatikussá válik?
Van-e a lépéseknek egy olyan sorozata, hogy így kiáltasz fel: “ELÉG!!” ?
Van-e egy határ, ami ha bekövetkezne, elpártolnánk az Apple-től, eladnánk a szifont, a macbookot, és SWITCHelnénk.

Pl:
-update-ek után RENDSZERESEN nem indulnak el addig jó programok.
– olyan szoftverkomponensért kér pénzt az apple, ami mindenki másnál ingyen van
– új hw revíziónál kevésbé tetszik az új design, mint a régi design (pl fehér-> szürke váltás)

Vagy az apple-nek MINDENT eltűrünk? Olyan dolgokat is, ami miatt anno SWITCH-eltünk?

Zila

@tomi: Én simán váltanék, ha lenne mire. Az Apple mint cég _egyáltalán_ nem szimpatikus. A termékeik azok.

rog

az hallom, hogy a 3.1 az akku üzemidejét is izéli. abból mennyi igaz?

GabE

Most lehet, hogy én látom rosszul, de itt nem az Almával van a gond, hanem a T-vel.
Gondolom a T kényszeríti az Almára hiszen neki az a biznisz, ha az ő korlátos adatcsomagját használod, a konkurencia korlátlanja helyett…

Balambér

@rog

Én nem vettem észre változást az akkuidőben. Ami nem jelenti azt, hogy nincs változás, de az érzékelési ingerküszöböt nem éri el. Visszagondolva pedig, ha már mindenképp voksolnom kellene, azt mondanám, hogy akkor már inkább nőtt az akkuidő, mint csökkent.

@GabE, angelday

Az, hogy ki kényszerít kicsodát, és mire, azért szerintem annyira nem egyszerű téma. Nyilván az a kérdés megér egy misét, hogy miért áll elő olyan szituáció, hogy az iPhone-t kizárólagosan adja egyetlen szolgáltató, de hogy ebben a sztoriban ki milyen szerepet tölt be (ki kit szopott le ezért, illetve ki kinek a tökét szorongatja), az sikamlós terület.

A/D

a cikkből kimaradt a rollback lehetősége. mert ugye elvileg vissza lehetne lépni egy verziót. az Apple ezt gyárilag nem teszi lehetővé, ez válaszgyanús a felelős megtippelésére. viszont lehet visszabuherálni 3.0-át. miért is ne? cikket neki, hamar…

marchello

amúgy ez valami apróbetűben benne van? hogy aki legálisan, szolgáltató által függetlenített telefont vásárolt az hering nélkül marad?
vagy a 3.1 feltelepítésével automatikusan elfogadtunk valami új szerződést, amiben ez benne foglaltatik?

pigeon

Engemazerdekelne, hogy nem is olyan reg, a mobile safari-n keresztuli konfigolas (a szolgaltato-specifikus konfigot letoltod => mukodik a tethering) expolit volt a safariban, vagy ennek tovabbra is kene mukodnie? Ha megveszem a mobistaros (gyarilag fuggetlen, mert mashogy itt nem lehet) 3Gs-t, az melyik szolgaltatohoz fog ragaszkodni? Vagy csak egyszeruen beint ..?

Deyvoran

Jut eszembe, múlt hét szombaton az SZTE komm. szakán, Internet, mint a kultúralkotás színtere jellegű előadáson a tanár téged hozott példának Józsi, a podcast tárgyköre kapcsán.

giant

T-Mobile-os kártyát raktam a szifonba, nem ment a tethering…

SeRapH

Nem akarok beszólni de nekem már Vistán is kirakta az iPod Touch ikont, meg itt win7en is kirakja ha rádugom a gépbe, ezek szerint a windowsokon hamarabb csináltak ilyen funkciót?

hegyi91@gmail.com

megoldás jailbreak…

akárki akármit mond jb nélkül egy használhatatlan zárt cucc az iPhone, nem kevés korlátozással…

én is próbáltam JB nélkül meglenni de nem tartott tovább 2 napnál ez van…megér egy kicsi szenvedést, pl. még 3.1-re nincs JB szóval 3.0.1 alatt vagyok de nem is baj mert 3.1 csak egy rakás fos

visszatérve az iPhone de GUI-ban és használhatóságban verhetetlen ezért van iPhoneom(3G volt most 3GS)

devilmaker

Mondja már el nekem valaki hogy melyik díjcsomadja miatt ilyen verhetetlen a voda?? Mennyi pézé mit adnak?

DrB

Csak, hogy lássátok, máshol sem rózsásabb a helyzet. Német T-Mobile függő iPhone-om van. A tethering, mint funkció csak most, a 3.1-es frissítéssel került bele, eddig egyáltalán nem volt. Persze, most sem használható csak úgy. Ugyanaz a helyzet, mint Romániában.

S még egy adalék. Ha 3G-s modemmel netezel, mindegyik német mobil szolgáltató a szerződésben tiltja a VoIP programok használatát. Eddig ez csak papíron volt így. Vagy fél évig ment is a Skype rendben, szintén német T-Mobile hálózat, pár hete azonban használhatatlan hang és képátvitelre. S érdekes módon a skype.com oldal is tetű lassan jön be azóta. Le akartam tölteni a legfrissebb verziót, 22 órát írt ki a kb. 45MB-os frissítés letöltésére… Ugyanakkor más oldalak, letöltések rendben vannak, s a Messenger (Parallelsből) ill. a GTalk is működik. Az angol T-Mobile-nál lévő user is beszámolt hasonlókról. Gyanús, hogy el kezdték blokkolni.

Mit is írt Józsi a langyos f@szról…

kereszte

Az carrier profile IPCC-k aláírásának ellenőrzése jailbreakelt telókon is visszatart jelenleg a nem támogatott hálózatok és custom carrier logo-k használatától. Ez a jövőben nem így lesz, csak várni kell egy picit a dev-team patchre.
@hegyi91@gmail.com 3.1-re is van már jailbreak, de csak 3G-re és 2G-re http://blog.iphone-dev.org/post/188779017/3-o-fun
gondolom az apple nem önszántából gondolta ki az ipcc hack tiltását, hanem az AT&T és T felhördülése és ordítása nyomán.
az eszköz oldali korlátozás csak sw hacket eredményez, az igazi megoldás a hálózat oldaláról tiltás (csak gondolom drága fejlesztést igényelt)
remélem a skypoe szűrésre lesz majd valami tunnelezős megoldás, a korlátozásra (wlanon megy csak a skype app voice része) is volt sw megoldás
kicsit olyan szaga van ennek a kakának, mint a zenei kiadók vs. fogyasztók harcának. nevetséges, amikor a torkunkon le akarják nyomni a bránert pedig a változást csak egy ideig tudják megúszni úgyis. és rombolja a PR-jukat rendesen a sok elégedetlenkedő. 🙂
az orange – német T féle tethering tiltást nem tudom máshogy elképzelni, minthogy ha engedélyezik (fizetsz) akkor más ipcc-t kapsz (abban van a megengedés ugyanis) akkor pedig csak egy olyan ipcc kell ami enged a hálózaton és mivel (apple által aláírt telepítheted és) ha felteszed akkor már megy is…
pedig egyszerűen látni lehet, h valaki NATol-e (a tethering gyakorlatilag egy nat-olás a teló részéről, nem?) az adott adatforgalmazó címről vagy nem: ergo lehetne hálózaton szűrni ezt is.

kereszte

konkrétan a dev-team fenti bejegyzésében:

Update 3: As of 3.1, the *.ipcc carrier bundles are signed, and you can no longer force tethering capability simply by crafting your own bundle. The good news is this obstacle can probably be overcome by virtue of the jailbreak. But so far that extra hack is not part of the PwnageTool custom IPSW creation.

szóval w8ing 4 next release… 🙂

kereszte

az jutot még eszembe, hogy azért van pozitív hozadéka is az apple versus jailbreak harcnak, nevezetesen a szoftver és főleg a broadband egyre stabilabb lesz a lyukak (amin bemennek az unlock ésvagy jailbreak exploit hackek jelenleg is) vagyis ugymond hibák kijavulása. sajnos a 3.1 egy negatív példa… 🙂
ezek a macska-egér harcok azért hoznak jó dolgokat is a világba, gondoljunk csak például a torrent és a többi P2P technológiák elterjedésére.

Dr. Szöszi

DrB: itt (e: Ausztria) a 3.0 ota hibatlanul megy a tethering, Skype-pal, kutyafulevel. Szinten T-Mobile.

norbi78

devilmaker: egyedi ajánlat a Vodafone-tól a munkahelyem dolgozói és hozzátartozói számára. Előfizetési díj 1500, ebből 800 leneszélhető, mindenkit ingyen hívok, aki a flotta tagja, tehát családot, kollégákat (akik a baráti köröm nagyrésze), hsvi 20 ingyen SMS, és minden egyéb hívásomnál napszaktól független egységár, másodperc alapú számlázás!, kb. 15 forintos percdíjjal. Na ezt nem kapom meg sehol máshol, szinte alig fizetek mobilszámlát, ebbe belefér, hogy veszel 1G-s mobilnetet 3000-ért… Ezért vettem dominós 3GS-t, majd nyomban leperkáltam a 20 ezret a hálózati korlátozás feloldásáért.

Más téma: valóban versenyellenes, hogy a T-nél vásárolt, majd függetlenített telefont nem használhatom teljes funkcionalitásával, ha alternatív szolgáltató SIM-ét teszem bele, nem pedig azét, akivel szerződést kötött az Apple. Gondolkodom, hogy megkeresem a GVH-t, de még nem érkeztem…

DrB

Dr. Szöszi!

Tudom. Az osztrákoknál normálisabb a hozzáállás. Az áraik is jobbak.