Nekimegyünk a T-Mobile-nek, az Apple-nek és, ha kell, az AT&T-nek is

update 20100204: A 2010. február 2-i 3.1.3 szoftver frissítéssel visszakaptuk mind az USB-s, mind pedig a bluetooth-os tetheringet.

A kifogás: a 180 ezer forintért legálisan megvásárolt, független, Apple iPhone 3GS készülékben a Pannon és Vodafone előfizetéseknél központilag le van tiltva a pányvázás (vagy tethering) funkció. Ennek segítségével a telefonon keresztül tudnánk laptopon át netezni modemként használva azt. Hétfőn már posztoltam arról, hogy a korlátozás így van és kész, most eljött a cselekvés ideje.

Úgy indulunk, mint zúgó vihar!

Teljesen legális felhasználóként jelen pillanatban nincs más választása annak a Pannon vagy Vodafone SIM kártyával és adatcsomaggal rendelkező iPhone 3GS tulajdonosnak, mint hogy 3G modemet csatlakoztatasson a laptophoz, amivel internetezni akar. Ennek több problémája is van, de a legfontosabb az, hogy plusz pénzbe kerül. Ezen felháborodtunk, és most akcióba lendültünk.

Az ügy jelenleg úgy áll, hogy a könyv szerint járunk el:

1. kapcsolatba lépünk a TMH-val és állásfoglalást kérünk
2. ennek függvényében lépünk tovább

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) és a Fogyasztóvédelemnél tesszük meg a bejelentést, de az előtt jogászokkal ellenőrizzük, hogy a kifogásunk megalapozott-e. Aztán, ha ez kiderült, perlünk szépen sorban: előbb a Tét, aztán az Apple Magyarországi cégét, és így tovább.

A Dutyi Dili és benne Richard Pryor soraival zárnám:

“Aki itt nem vagány, azzal kibasznak.”

68 hozzászólás

idevman

Nem kotozkodni akarok, de gondolom a fuggetlen keszulekeket senki sem Magyarorszagon vette. Veletlenul nem volt olyan kitetel az alairando dokumnetum hegyekben, hogy mas orszagba nem viheto a ketyere?
Elvileg ugye az ITMS-t is csak a megfelelo orszagbol szabad hasznalni.

cmorgan

Már küldtem feedback-et az almának, de még nem válaszoltak. Veletek vagyok!

mrfeher

Gratulálok, hogy 180e Ft-ért vettél telefont:-))))))))))))))))))))))))))))

klarky

@idevman: Ha jól tudom, itthon, a T-nél némi felárért kikódolják a telefont, erről itt már volt szó.

Amúgy én sem vagyok közvetlenül érintve, de szurkolok nektek. És ha sikerül, külön ezért bontok egy Zlaty-t. Hol kell aláírni?

😎

Baggio

mrfehrer az ilyen jellegu hozzaszolasnak mi ertelme van ? Sokan nem vesznek telefon 180e forintert – en mar lassan 5e forintot is sajnalok erte. Ezek az emberek vesznek 180e forintert tv-t, szamitogepet, kerekpart, csodaporszivot, stb. esetleg egyszeruen felre teszik, gyujtogetnek, hogy majd tobb millio forintert vegyenek valamit.

bivanbi

usd meg a T-t, az apple is dogoljon a szoftverpolitikaja miatt.

eddig egyedul talan a franciakban volt eleg kurazsi hogy egyszeruen megtiltottak a kartyafuggo telo eladasat, aztan lehet hogy csak rumour. szoval hajra!

4Si

180 ezer forint és még egy percet nem beszéltél, egy darab sms-t nem küldtél, egy bit adatforgalmat sem kreáltál. Ehhez jön még a 20 ezer forintos függetlenítési költség, amivel együtt már 200 ezer forintnál járunk.

Véleményem szerint megfontolhattad volna a készülék vásárlását a T-Mobile ikon 200-as díjcsomagjával – ugyan így 212 ezer forintba jött volna ki tokkal-vonóval -, és tegyük hozzá, hogy így még postolgatnod meg pereskednek sem kellene, valamint beszélhetnél 200 percet, küldhetnél 100 sms-t, netezhetnél 1 GB-nyit, havi szinten. Ja, és végül de nem utolsó sorban nem szoptál volna a tetheringgel.

Think Different.

Andrasb

Nekem nincs iPhone-om, de remelem, hogy sikerul eredmenyt elerni.

SealArt

Értetlenkednék kicsit, azzal együtt, hogy teljesen egyetértek a kezdeményezés céljával.

A tethering tudtommal egy opció, külön felhívják a figyelmet, hogy nem biztos, hogy mindegyik szolgáltatónál működik, csak azoknál, amelyik ezt engedélyezi.
Ha a T-mobile függetleníti a telefont, akkor elvileg egy teljesen független készüléket kapsz, ami megegyezik azzal, amit eleve függetlenként árulnak, vagy nem? Ha nem, akkor innentől nem kell tovább olvasni és bocs mindenkitől.

Ha igen, akkot két dolgot nem értek:
a.) miért a T-mobilt pereled, miért nem a Vodát? Hiszen konkrétan ő nem szolgáltat.
b.) az Apple által kiadott, az Apple oldaláról letölthető, valószínűleg szolgáltatótól függetlenül mindenki számára ugyanolyan szoftverfrissítéshez mi köze van a szolgáltatónak? Ugyanez történnne, ha akárhol vetted volna a függetlenített, vagy eleve független telefonodat. Vagyis miért érdekel a T-mobile állásfogalása ezügyben bárkit is? A voda állásfoglalása sokkal inkább érdekelne, hiszen konkrétan ő nem szolgáltat.

Ha pedig netán a T-mobile kikötötte, hogy a tetheringet csak nála lehessen használni Magyarországon, ennek megfelelően központilag belepiszkáltak a carrier profile-okba, és ez törvényellenes (amiben nem vagyok biztos), akkor is a Vodának meg a Pannonnak kéne perelni őket. Miután pesze be ők maguk lettek perelve, hogy nem szolgáltatnak.

Pesze ott van még az a lehetőség is, hogy a Voda és a Pannon elnézést kér, de ők nem foglalkoznak a konkurrencia által forgalmazott termékek supportjával, ezen felül semmilyen kötelezettséget nem vállaltak arra, hogy bármilyen általuk ismeretlen gyártó third pary feature-e az ő hálózatukon működni fog, ezáltal tessék szépen elballagni a sunyi picsába ügyesen, és választni egy másik készüléket, tőlük.

chabba

A Nemzeti Hírközlési Hatóság jobb választás a harchoz, mert ők kezelik az ászf regisztrációt, stb. Ráadásul még az ügyintézők is normálisak.

SealArt

Nekem egy T-mobile-os 3G iPhone-om van, vagyis nem vagyok iPhone ellenes, viszont könnyen beszélek 🙂

alternaiv

Nem értem a T-n miért akartok ezzel ütni. Nem ő írta a szoftvert, üssétek az Almát, majd ő leboxolja a T-vel, ha van mit.

eFi

Elég kusz jogilag ez a helyzet, de ettől függetlenül muszáj először a T-Mobile-hoz fordulni, ugyanis ő adta el itthon függetlenül a készüléket, amivel most probléma van.

Az egy dolog, hogy a közösség már egy ideje tisztában van azzal, hogy az aláírt ISCC profilok szopatják a nem szolgáltató-hű felhasználókat, ettől még abból kell kiindulni, hogy a még garanciális iPhone-ban a 3.1 update után megszűnt létezni egy szolgáltatás.
A készülék garanciális problémáit a T-Mobile biztosítja – ez áll Józsi szerződésében is, ezért kell első körben őket megkérdezni, normálisan, udvariasan. Aztán hogy hogy bújik ki a szög a zsákból, az majd kiderül.

Egy biztos: ha a szolgáltatás megszűnése jogilag támadható, akkor ezt nem szabad annyiban hagyni. Erről szól ez a post és nem a más zsebében turkálásról, vagy a legálisan függetlenített szifon userek hülyének titulálásáról.

SealArt

Szerintem egy olyan szolgáltatás, amire a szolgáltató nem vállalt szerződésben kötelezettséget, nem támadható jogilag.
Inentől kezdve a mozgalom célja nem más, mint a kommunizmus gerillamarketing és hype alapokon való beveztése. Fentebb már írtam, hogy én ezzel tulajdonképpen egyetértek, hiszen nem a profitért dolgozunk, hanem egy jobb világért.

Csikós Gábor

Nem aláírás kell, jogász kell.
A zsebben turkálóknak annyit, hogy én 190 ezerért vettem HTC, de akkor is megveszem, ha kőbalta, csak el tudjam vele küldeni a twitterre, hogy a polgármester felesége mozgássérült helyre parkolt.

azeb

Tervezget az ember, tervezget, hogy iPhone, de most leállok vele, és figyelek. És ha ok lesz, veszek, ha nem. Mert ez nagyon nem mindegy. Ha működik, mondhatod le a szárazföldi internetet.

És én még felkaptam a gépet, de Józsi embernek meg alma. Merthogy benne illatozott a hering, amikor vette, aztán kipöckölték belőle. És az egészséges húsfogyasztási szokások az smafu?

Hogy tervezhet akkor, az Email meg a Safari hány hónapig fut még?

Heringet, de gyorsan.

marchello

“Ha a T-mobile függetleníti a telefont, akkor elvileg egy teljesen független készüléket kapsz, ami megegyezik azzal, amit eleve függetlenként árulnak, vagy nem?”

ezt hogy érted?
nincs olyan, hogy eleve független. vannak függő telók raktáron, ha független kell plusz X pénzért a szolgáltató kikódolja neked.

initram5

Krafthand Politik! Forza József! God save the Plastik!

A “T” mint forgalmazó felel az általa eladott telefon műszakilag hibátlan voltáért a szavatossági időn belül. Ha időközben az Apple egy szoftveres frissítéssel lehetetlenné tesz egy szolgáltatást akkor tényleg fonák helyzet jön létre, de attól még ő marad a felelős. Ha majd kell valamilyen segítség, szívesen vállalok feladatot a munkában!

ferenc

kalifornyaban sincs az ATT-nel tethering, sot az mms is csak most lett aktivizalva.
ezzel egyutt az ifonok nagy sikere miatt az ATT network igencsak kohog pl lakohelyem kornyeken a meglodult 3g forgalom miatt.

csak mondom…

Rack

Hangya és elefánt viadala. Józsi: nem már hogy ilyenbe energiát feccolj!
Mondom az easy way-t: beballagsz a témobilhoz és veszel egy csodás szimkártyát.
Onnantól fogva öröm lesz és boldogság.
Ha meg kell a számod: SZÁM-HOR-DOZ-HA-TÓ-SÁG!
Amúgy a gyakorlati tapasztalatom az, hogy még mindig a T a legkorrektebb.

P3000

Elég olcsó poén lenne azt beírni hogy Christopher Mattheisen nem tudja mi a jó nekünk?

psc

Rack: az általad felvázolt megoldás kb. avval egyenértékű, mint amikor sitten jönnek a négerek, és te első felszólításra, minen ellenkezés nélkül, letérdelsz…

Bakó Alpár

“Aki itt nem vagány, azzal kibasznak.” Ezzel teljes mértékben egyetértek, meg azzal a pár 10-100 emberrel is, akinek erre valóban szüksége lenne, mármint a tethering-re hivatalos függetlenítés után.

DE!!! Arra gondoltatok, hogy amennyiben ebből valóban lesz egy jó nagy jogi procedúra, akkor az Apple megálljt fog parancsolni a magyarországi terjeszkedésnek??? És egy-egy ilyen ügy alapján inkább azt mondja, hogy akkor Magyarországra inkább mégse vezessük be az iTunes zeneboltját, mert egyébként is kis piac, sőt még baszakodnak is velünk a magyar emberek…

Ettől függetlenül támogatom a projektet és várom a hivatalos állásfoglalást és információkat ezen témában.

Infy

Érdeklődve várom a fejleményeket, és teljesen megértem a felháborodásodat. Ha minden ember tenne valami lépést mikor hasonló helyzetbe érzi magát akkor már rég előrébb tartana a magyar fogyasztóvédelem, de mivel mindenki be van szar a sok multi cégtől, ezért marad az, hogy ott húzzák le és verik át az embert ahol akarják.

Hajrá Józsi 🙂

Infy

Rack: Pontosan ezzel az easy way -el van a gond. E miatt lehet a GVH -hoz fordulni mivel rákényszerítik a Pannon/Voda előfizetőket, hogy T -s kártyát vegyenek. Ez pl. céges kártyánál ugye lehetetlen, mert ha X szolgáltatónál van a cégnek kedvezménye nem fognak átmenni Y szolgáltatóhoz egyetlen ember miatt. Itt vannak még pl. a család és barát kedvezmények is. Ha én kiesek a körből akkor ugrott mindenkinek a kedvezmény. Nem olyan egyszerű ez az easy way ahogy te gondolod. Gondolom te ilyenekre nem is gondoltál 🙂

Balamber

@psc
ellenben ha terdeles helyett vaganykodni kezdesz, eloszor jol pofan b@**nak es csak utana szeretkeznek veled. Egyenkent.

Amugy en is forradalomparti vagyok, csak ez a hasonlat tul magas labda volt, nem birtam megallni 🙂

Balazs

Bar engem nem erint, ettol fuggetlenul hajra Jozsi, erdeklodessel figyelek, mert ez valoban pofaTlansag.

kereszte

Nem az van, hogy az apple csak a szerződött szolgáltatókhoz ad ipcc-t a többit pedig leszarja? Vagyis nem-e az eljárást kifogásoljuk, hogy nem ad a világ összes szolgáltatójához ipcc profile-t vagy alapból hagyja nyitva a tethering lehetőséget és csak annak a szolgáltatónak csukja ki amelyik ez ellen ugat 2009-ben?

Barát Csaba

“DE!!! Arra gondoltatok, hogy amennyiben ebből valóban lesz egy jó nagy jogi procedúra, akkor az Apple megálljt fog parancsolni a magyarországi terjeszkedésnek??? És egy-egy ilyen ügy alapján inkább azt mondja, hogy akkor Magyarországra inkább mégse vezessük be az iTunes zeneboltját, mert egyébként is kis piac, sőt még baszakodnak is velünk a magyar emberek…”

szerintem az ilyen fajta hozáálás, az-az, hogy nyeljük be a faszságokat, amit valamelyik szemétláda éppen kiosztott ránk, vezet a visszafele fejlődéshez

sőt, szerintem az ország is az ilyen fajta hozzáláss miatt került szép lassan, egyre inkább a süllyesztőbe

hauz

Romániában az Orange a hivatalos forgalmazó, de a tethering szolgáltatást ők sem adják ingyen. Havi négy euróba kerül ennek használata. Ez nem büdös szerintetek?

alma

@Barát Csaba: a kapitalizmust és piac gazdaságot nem ilyen szempontok vezérlik. Szóval ha vki teljesen értelmetlennek tartja J akcióját akkor az teljesen értehető. Ő meg persze azt csinál amit akar – nem ezen fog múlni egy Hungarian Music Store, amiből egyébként is van már egy pár (ő nekik úgy látszik biznisz), csak a legnagyobbak: Nokia Ovi music store, Vodafone music

Machi

😀 Hát ez egy kicsit vicces. Perelni???? Beleölsz egy zsák zsetont az ügyvédre, a perköltségre, aztán ha az apple ugy látja, hogy veszélyt jelentesz, akkor 1 perc alatt kidobnak egy ápdétet és kikérik maguknak a gyanusitgatást. A zsetont meg buktad.

azeb

sithlords: a film miatt? reméltem. 🙂

Én ezt nem tudom összerakni. Az Apple-nek ez így bevétel-kiesés, nem? Na megyek, dolgom van, reggel eladtam a kocsimat, lekapcsolom a róla távirányítóval a jobbrakanyart. Aztán mutassa meg a szerződésben a balek, hogy a jobbrakanyart hol garantálom.

azeb

SealArt: “A tethering tudtommal egy opció, külön felhívják a figyelmet, hogy nem biztos, hogy mindegyik szolgáltatónál működik, csak azoknál, amelyik ezt engedélyezi.”

– Figyelj, jövök hozzád, Voda, hozom a függetlenített iPhone-omat. Mennyi lesz havonta?
– Ne gyere, nem engedem. Hagyjál békén. Menjél innen.

lipilee

hajrá, drukkolok, őszintén, bár meglepődnék, ha pont az Apple (aki ugye elég jártas a felhasználó jogainak korlátozásában) nem védte volna be magát egy ilyen akció ellen (esetünkben nyilván a T-n keresztül.)

bivanbi, amikor anno (2000-ben vagy mikor) kint voltam Finnországban, ott se volt szabad simlockos telefont eladni.

_psc_

Balamber: akkor te csak térdelj nyugodtan, önszántadból, és fogyaszd egészségedre.
Lehet, hogy egy idő után meg is szereted.

klarky

@Barát Csaba: Szerintem meg nagyon nem. Ez az ország azért tart ott ahol, mert belénk van nevelve, hogy mindent tűrjünk el, mert velünk mindent meg lehet csinálni.

Ebből kéne már kitörni és megmutatni, hogy mi velünk sem lehet mindent megcsinálni, nem vagyunk egy bégető csorda. (és most nem az apple userekre gondolok, hanem a magyar népre társadalomra, de nem kívánok politizálni)

Elég már ebből, hogy ne szóljunk semmiért, majd jó az ahogy a nagyok gondolják. Elsőre nem kerül semmibe, próbálják meg Józsiék.

És tényleg úgy van. Aki manapság nem vagány, azzal kibasznak. Ill, ahogy az egyik kollégám mondta a múltkor, mikor a főnököm azonnal feladatot adott neki:

Nehogy összeszarjam már magam azért, mert idejött egy német!

Barát Csaba

“Szerintem meg nagyon nem. Ez az ország azért tart ott ahol, mert belénk van nevelve, hogy mindent tűrjünk el, mert velünk mindent meg lehet csinálni.”

de hát én is azt írtam, hogy nem szabad hagyni magunkat, csak más megfogalmazásban

CharlieBrown

Fátter: imho a telefon függetlenítve a TMh-tól kihozva karajul tudta a tetheringet.
SW-t meg ugyi nem a nagy és gonosz TMH frissít néked/néktek, tehát ennek a brének több vége van. Elhiszem, hogy a fasz rossz végén állsz, de valóban először igen megfontoltan a TMH jogi állásfoglalását érdemes megvárni.

Ezzel az erővel az összes EGYÉB készülékhasználó perelhetné a céget, mert a legutóbbi sw frissítése valamit elbaszott, holott csak a beszállító írt meg valamit trehányul.

Az a fura, hogy más esetben letérdeltek a nagy alma előtt, és annyival elintézitek, hogy a következő sw frissítés biztos megoldja. Én ezt a következő frissítést megvárnám a helyetekben a jogi útra tereléssel 😉 Nem tudok semmit, de ezt tartanám jelen körülmények között elfogadhatónak.

Persze a cég(em) állásfoglalásra kíváncsi vagyok én is 😀

Zila

“Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja!”
Vagy mi. (ezt csak az ezért tart itt az ország szálhoz)
Egyébként meg drukkolok, a tethering hasznos, ha függetlenként adják, akkor ne faszariskodjanak.

Bakó Alpár

Barát Csaba: “de hát én is azt írtam, hogy nem szabad hagyni magunkat, csak más megfogalmazásban”

De hát én is ezt írtam, hogy nem szabad hagyni magunkat, de Te is kedves Csaba, csak úgy kiragadtál az én mondandómból valamit…

Rack

Egy nemzetközi tanulmány szerint a magyar T-Mobile 3G hálózata a legjobb a világon.

Nem lehet, hogy az is benne van, hogy az Apple bevizsgálta, hogy megfelelő minőségű szolgáltatónak adja a jogot?

Ennyi erővel, miért nem AMD procik vannak az uj Applékban!?

azeb

Én nem akarom a tanulmány szerinti leggyorsabbat.

Én választani akarok. Majd én azt tudom.

a.) független telefon
b.) úgynevezett független telefon, ha nem T, teethering letiltva

a.) nem egyenlő b.)

Balazs

Rack: a tobbi szolgaltato nyilvan engedte bevizsgalni a halozatat egy vadidegen cegnek. Az almanak nem tokeletesen kvamindegy, hogy a vele nem szerzodott szolgaltatonal hasznalhatod-e a tetheringet (ahol elvileg nem is tudod hasznalni a telefont, hisz fuggo?)
Itt egyvalakinek szamit, hogy ne legyen valami hasznalhato mas szolgaltato halozatan, es ez a T.

XJS

@CharlieBrown: “Az a fura, hogy más esetben letérdeltek a nagy alma előtt, és annyival elintézitek, hogy a következő sw frissítés biztos megoldja. Én ezt a következő frissítést megvárnám a helyetekben a jogi útra tereléssel 😉 Nem tudok semmit, de ezt tartanám jelen körülmények között elfogadhatónak.”

Neked is beugrott “a Steve majd tudja helyettem mi a jo nekem” cimu tirada? 😀

Marci

Elég érdekes elképzeléseid vannak a világ működéséről, na mindegy, próbálkozni lehet, csak kiröhögnek egy ilyen üggyel. Jogilag meg aztán pláne.

Balazs

Reszletezhetned is, ahelyett, hogy nagy bolcsen osztod az eszt a semmivel 🙂

gabbek

Nem jól nézitek a dolgot.
Ha a Tnél maradsz 20.600 ft-tal olcsóbb a teló és még tetheringet is kapsz bónuszként.

azeb

Így van, vissza az akolba, kis csibéim, nehogy már elkóboroljatok.