Windows 7 gyorsteszt

A VMware 3.0 kiadása teljes mértékben Snow Leopard kompatibilis és támogatja a Windows 7-et. Felelős bloggerként, aki amúgy is virtualizálgatja az Office csomagot, illetve munkahelyi szinten nagyon is Windowskodik, mindenképpen meg akartam nézni, hol tart a Microsoft 2009-ben.

Nekem a Vista teljes egészében kimaradt, egyik kollégám gépét szállították azzal, illetve jártunk SAP oktatásra, ott láttam sokat a projektoron. Ettől függetlenül nem értek hozzá. A Windows 7-hez sem értek, viszont azzal tisztában vagyok, hogy ez már természetes lépcsője lehet mindenkinek, aki gondolkodik az XP utáni váltáson.

A telepítés teljesen kényelmes és gondtalan (feltételezem, hogy VMware assisted install a megfejtése ennek), ha jól emlékszem, talán egyszer kellett next-et nyomnom. Lepörgött gyorsan és utána minden működött — driverek, hang, net stb.

Első benyomásként: a Win7 felület “Aero Glass” formában idegesítő és kényelmetlen, nem tetszetős. Ez alól kivétel az alap háttérképernyő (vidám-kék), illetve a shutdown screen is. Alt-tabozva jön az ún. “flip 3D” (csak Aero Glassban), amivel scrollozhatunk az ablakok közt. Elég béna és használhatatlan megoldásnak tűnik elsőre, nem is értettem.

Nagyon klassz háttérképernyőket szállítanak ugyanakkor vele, be lehet az ablakok színét is állítani, de ettől még nem lesz jó. Fogalmam sincs, hogy azért látom ilyennek, talán mert 5 éve Mac képernyőt bámulok, vagy azért, mert tényleg PARA, de roppant megörültem annak, hogy át lehet bizony váltani “Classic” módba is, ahol, írd és mondd, Windows 2000 színsémában és felületen jelenik meg minden.

Jól emlékszem, mennyire menő volt annak idején a Win2000 look, meg is maradt minden OS változatban, nagyon helyesen itt is. Érdekes módon átváltva erre a skin-re egyből minden értelmet nyer: ez kérem itt a Windows munkakörnyezete.


…és ez a Start menü

Nekem, öregmotoros rinnyernek szinte döbbenetes látni, hogy az annak idején szarráklikkelt Win2000 mennyire megtalálja a maga helyét 2009-ben is ebben a korszerű formában. Teljesen jó. Minden, ami annak idején volt, itt van. Amit utáltam, gyűlöltem, azt megfixálták és berakták, és minden működik “Classic” hangulatban is.

Felsorolásszerűen még néhány első benyomás:

– Sok minden jól működő felületi megoldás és dizájnelem jött át az Xbox360-ból is, a Win media center egész kellemesnek tűnik elsőre. Nem rossz.
– Jók a hangok. Apró, finom hangok vannak.
– Jó az új számológép. Többféle funkció van benne, átírták. A régi XP-s alkalmazások is bővültek, szépültek.
– Az új Paint állat, de mik ezek az aliasolt szélű objektumok?
– Van végre snipping tool, roppant hasznos képernyőképek, feliratozások készítéséhez.
– A képernyővédők ugyanazok az ezer éves vackok, amiket a 95-ben megismertünk (forgó 3D felirat!). Ráadásul az egyik a Mac default “Flurry” egy igen vérszegény mása.
– A taskbaron meg lehet fogni az ikont és felfelé húzva új kontextusra vonatkozó dolgok jönnek elő, klassz.
– Elég átgondolt minden, gyors a keresés.
– Gagyi a screen font rendering, nem értem, miért nem veszik át a Mac-es, rendes font rendering technológiát. Nem értem!
– Villogások a virtualizáció miatt vannak vajon? Ablakújrarajzolásokat is nyomon lehet követni. Ez mindig is problémám volt azon a platformon.
– Végre nincs Outlook Express, viszont megkér, hogy tegyünk föl mailert.
– Alapvetően ugyanaz a paradigma, mint ami régen is volt: maximalizált ablakok.

– Tetszik, hogy ez a “User” mappa szép tiszta, a gyökér könyvtár is megcsináltnak tűnik, végre eltüntették a felhasználók elől a rendszer mappákat és állományokat, nagyon Mac-szerű, ezt így kell csinálni.

– Remek és streamlineolt a Windows Update, ahol látni lehet a korábban telepített dolgainkat, látszik, hogy odafigyeltek rá.

– Wow.

Kikóserolt, kigyúrt érzete van az OS-nek, ilyennek kellett volna lennie az XP-től kezdve a Microsoft minden operációs rendszerének.

Fontos megjegyeznem, hogy nem mint első rendszert tekintem a Windows7-et. Az egyszerű virtualizált felhasználó szemével nézem, aki XP SP3-on tengeti életét és második OS-nek használja. Vista, ismétlem, nem volt meg.

Nekem végeredményben az a benyomásom, hogy a Windows 7-re átállás “no brainer”. Egyszerűen aki nem áll át, szimplán hülye, vagy egyszerűen nem tudja, mi van, esetleg helyette hoznak döntéseket a cégben. Ha Microsoft Windows platformon akarunk maradni, akkor muszáj az istálló korszerű dolgait használni, ez egy evidencia. A Windows 7-tel nem kell foglalkozni, fel kell telepíteni. A Vista nevű kanyarral szépen eltelt az idő, viszont most már tényleg nincs mire várni. Akinek a Microsoft a választása, annak a Windows 7 a választása. Az XP-t már tényleg teljesen felesleges erőltetni, én sem fogom.

Vigyázat az alábbiakban a nyugalom megzavarására képes, vállaltan elfogult záró szakasz következik!

Ettől függetlenül folytatom: a Microsoft Windows 7 nem állítható pariba a Mac OS X kiadásaival. Egyszerűen nem. Elmaradott szoftver, ha innen nézem, nem egy új generációs OS, hanem a régi dolgaiknak rendes és becsületes kivitelezése, de ettől függetlenül ugyanaz a termék és megközelítés, mint ami mindig is volt. A Win7 egy becsületes, vállalható XP, vagy, ha úgy tetszik XP SP4. Ilyen értelemben dicséretet kell kapnia a Microsoftnak, jól megerősítették, viszont, és óhatatlan, hogy ezt az aspektust is iderántsam, egyáltalán nem szorongatják az Apple tökeit. A Mac OS X az otthoni minden kényelmet megadó operációs rendszer, a Windows 7 pedig a tökéletes vállalati kikövérített XP (számos home funkcióval).

Mondok egy példát: Mac-en Safariból ki lehet cibálni egy képet az asztalra, vagy közvetlenül Photoshopba (illetve: a CS4 még nem Snow Leó kompatibilis, de Leó alatt megy jól, ez az Adobe sara!). Nos, ez Windows 7 alatt sem működik és nem is fog. Soha. Nekem viszont alap, hogy ilyet a használt rendszerem tudjon. Annyira természetes, hogy az ember egy weblapból egy képet úgy ment le, hogy megfogja. Ehhez képest a kikövérített Windows alatt ez látható:

Ez azt hiszem jól példázza a különbséget, még akkor is, ha ugyanez Firefoxban működik. Az egyikkel egy világot lehet megváltani, a másiknál meg a homlokot ráncolni. Akkor nem is beszéltem arról, hogy az IE8 download managere bizonyára nem tudja azt, amit a Safarié. Mert az olyat tud, hogy bármit, értsd bármit bele lehet dobni, azt letölti. A rosszul MIME-olt állományoktól kezdve mindenre használható. Itt meg megint marad a Firefoxolás, meg akármizés (PDF továbbra sem megy alapból).

Semmiféleképpen nem tudnám első rendszeremnek használni. Windowst használni első rendszernek továbbra is olyan, mint tízujjas kotonban gépelni. Viszont remek frissítés lett hozzá a Win7, illetve nekem ez lett az XP SP4.

Függöny.

133 hozzászólás

GK

“Gagyi a screen font rendering, nem értem, miért nem veszik át a Mac-es, rendes font rendering technológiát. Nem értem!”

Be kéne állítani 🙂 Mert be lehet. Keresd meg a beállítások közt!

Baggio

Szerintem addig biztosan versenytarsa marad a mac-nek – sot ugy lenne a helyes, hogy a mac a versenytarsa – kis hazankban, amig nem lesz magyar az osx es nem 5 havi bere lesz egy atlag videki embernek a szamitogep amin legalisan eladhato az oprendszer.

sevenofnine

Nem szoktam se pro se kontra szítani, de szerintem WIN 7 egy jól eltalált rendszer. Persze kinek mi a fontos egy OP rendszerben (pl nekem kurvára, nem, hogy húzogassak képeket a desktopra 🙂 )

Azért nem objektív egyik WIN vs MAC kritikád mert 100% MAC fun vagy, ettől elragadni nem tudsz, de nem is kell, viszont akkor azért én óvatosabban bánnék a kritikákkal. Pl úgy kezdeném, hogy 40-es betűkkel persze, KEDVES OLVASÓL EZ CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ANGELDAY VÉLEMÉNYE SZUBJEKTÍVEN MAC ELFOGULTSÁGGAL KÉRETIK OLVASNI vagy valami hasonló

Ez olyan, hogy egy BMW funnak sose fogod tudni megmagyarázni, hogy egy OPEL is lehet akár ugyan olyan jó……..

Somez

A Windows júzerek örülni fognak, hogy végre kaptak egy használható rendszert. Csak bele esnek majd abba a hibába, hogy azt hiszik, a Mac ennél nem lehet jobb. Pedig a Mac már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a szintet 🙂

Én is próbálgattam a Win7-et nálam lévő tesztlaptopokon és nem értem még most sem, miben különbözik a Vistától. Őszintén örülök, hogy már kb 4 éve Macem van és kimaradok ebből az egész szopásból, amit a Windowsok cserélgetése okoz.

z3n

Spec. én baromira örülök, hogy van verseny. Ez csak a felhasználóknak jó. Persze minkét rendszernek meg vannak a saját hibái, de szerintem nem is az a lényeg mi van a gépeden, hanem, hogy mit hozol létre a segítségével.

Szeretném már látni, hogy a Mac, Windows, Linux userek összefognának és közösen próbálnának egymásnak segíteni a sok gyermeteg fikázás helyett.

Imeron

Én még XP alatt próbáltam virtualizálni a Window 7-et, ott pont annyivel volt lassabb a kelleténél, hogy kurva idegesítő legyen. Natív környezetbe tökéletes a tempó. Sőt, az XP-hez képest fényévekkel jobb a hdd kezelés. Sokkal gyorsabban csinálja a dolgokat az én gépemen. Pl nem lockolja a rendszert túl nagy fájl kiírásánál.

Egyébként az Aero-nak adni kell pár napot (bár tényleg nem túl szép), és akkor már meg lehet szokni. Azért Mac alatt se azzal kezded, hogy visszaváltasz a régire 10 perc után. Kivéve talán virtualizáció alatt, ott fontosabb a teljesítmény.

csiga

> Ettől függetlenül folytatom: a Microsoft Windows 7
> nem állítható pariba a Mac OS X kiadásaival.
> Egyszerűen nem. Elmaradott szoftver

Pár bloggal arréb ugyanezen erőlködött az idió… khm, általam kevésbé tisztelt Mogyorósi vagy hogy a fenébe hívják Csaba is, de már akkor sem értettem. Szíved joga természetesen így érezni, de erre azt hozni egyetlen példának, hogy az IE8 feltesz egy – valószínűleg egyébként kikapcsolható – biztonsági kérdést, az azért nem kelti a komoly érvelés látszatát. Azért sem, mert teszem azt nekem pont a Win7-el jött el az, hogy ehhez képest az OSX eléggé elmarad szar, ahol a Panther óta (ez volt az első OSX-em) még mindig nem sikerült megoldani, hogy a Finder írni is tudjon ftp-re, ne csak olvasni vagy hogy ha egy könyvtárból visszalépek a parentba akkor ne az elejére álljon, hanem oda, ahol a child könyvtár volt – és ez csak két gyors példa a számomra legidegesítőbb dolgokról, de van még vagy 100.

Az pedig, hogy kell-e alapból PDF olvasó egy OS-ba, vagy sem, megint nem hiszem hogy az OSX vs. W7 kérdéskörbe tartozna, nyilván az Apple is átgondolja majd ezt, ha a tisztelt veresnytársak kiperlik az OSX-ből a default böngészőt és lesz abban is böngészőválasztás az install után 🙂

csiga

Ja, az egyébként hardveresen gyorsított desktop felület virtualizált formában történő megtapasztalása és leminősítése, eh, nem is mondok semmit.

nyenyec

Hetente 1x használok Windowst, de olyankor nálam is classic look van.
Szerintem ez a korral jár. 🙂

Fudge

WinFOS.

Én annak idején (kb. 5-6 éve) tértem át OsX-re mert elegem volt. Nem bírtam tovább a WinFOS-al.

Azóta nem is nagyon érdekel, hogy hol tart. Ismerősöktől folyamatosan hallom, hogy anyáznak és újratelepítik a gépet egy vírus miatt. Épp tegnap volt valakinél format c:

Az irodában az enyém az egyetlen OSX, a többi mind WinFOS, nem 1 nap ment el a rendszerrel történő szarozással.

Win7 lehet, hogy jobb, de már nem érdekel. Nem akarok vírusirtókkal meg registryvel küszködni.

maz

“Villogások a virtualizáció miatt vannak vajon? Ablakújrarajzolásokat is nyomon lehet követni. Ez mindig is problémám volt azon a platformon.”

Nyilván nem a virtualizáció miatt van, Józsi. A Windows felhasználók így szeretik, ha villódzik a kép, ez a gyári beállítás, a lassú ablakújrarajzolással együtt. Sigh.

Memph

Parallels alatt nem villog. Viszon kétszer istenesen leseggelt, kék képernyővel, memory dumppal, ahogy azt kell. Lehet, hogy a Parallels miatt.
Komolyabb tapasztalataim nekem sincsenek, mivel Office engine-ként használom, ennyi.

“Szeretném már látni, hogy a Mac, Windows, Linux userek összefognának és közösen próbálnának egymásnak segíteni a sok gyermeteg fikázás helyett.”
Ez vajon mit jelent?

D@y X

Ezt soha nem fogom megérteni, hogy az olyanok mint “Fudge” miért ekkora parasztok… A témához hozzászolva, nekem is a classic kinézet jön be. Vannak külömbségek, nagy külömbségek a két rendszer között. Nekem semmi bajom a Win7-el, persze az OSX-et jobban szeretem.És ahoz képest, hogy Józsi mennyire apple fan, ahoz képest nagyon korrekt kis postot írt.

Chris Borbas

hát én nem tudom, hatttalmas lelkesedéssel raktam fel a win7-et a macbookomra, hogy na majd most megmutatom neked hóleó (mert nem szeretem egyáltalán a hóleót)…

már azzal kezdődött, hogy nem tudtam ám két óra szopás nélkül a 64 bitest felrakni boot camp-pel, mert egy ipari gyári win7 installer bugba ütköztem (amibe mindenki, aki mac alá akarta a hivatalos 64bites 7-et felrakni – fusion-nel nekem is felment ugyanaz az iso 15 perc alatt)..

az én véleményem a rendszerről: gyors és stabil, de felháborító, hogy néhány programban, néhány ablakban még mindig a 95-ös ablak köszön vissza.. olyan mintha nem is tudom, a csepel művek területén egy öreg omladozó gyárépület elé felhúznánk egy csinos gipszkartonfalat.. a fontkezelés szerintem is siralmas, akármit állítottam!

idegesít a stickies, hogy külön program, és ahány sticky-t kirakok, annyiszor elindítja a programot, és állandóan ott foglalja a helyet a taskbarban.. annyira nem lett eltalálva szerintem a start menü gombjának a mérete, vagy én nem tudom, így ebben a formában, hogy nem lóg ki (mint a vistában mondjuk) a taskbarból, nagyon csúnya… hihetetlen, hogy egy ekkora cég nem tud ellopni egy pár dizájnert az apple-től.. és ez nem egyéni ízlés kérdése, mert az apple köztudottan a dizájnról híres, miért nem tesz akkor ezért a microsoft is? én erőltetettnek és használhatatlannak találom a mostani win7 aero felületet..

fabrik

hamarabb saréltam és még lájkoltam! is, de sajnos hamarabb, mint hogy a rant-részét elolvastam volna. hozzád képest igencsak kicsinyes, már-már nevetséges érvek. csillió ‘featúrát’ tudnék felsorolni, ami az osxben éppolyan (sőt) nevetséges, mint az, hogy ki tudom-e ráncigálni a képet a böngészőből a ps-be, avagy sem. (egyébként FF-ből nem lehet osx alatt se, ugye.)

az IE-vel példálózni pedig azért nem szép dolog, mert az lehetőség szerint senki nem használja. ugye?

TBS

A zegyik külömb minta, másik.

Örülök, hogy tetszett AD. Ugye királyok a rajzolt háttérképek..? 😀

kovacsdaniel

“Mondok egy példát: Mac-en Safariból ki lehet cibálni egy képet az asztalra, vagy közvetlenül Photoshopba (illetve: a CS4 még nem Snow Leó kompatibilis, de Leó alatt megy jól, ez az Adobe sara!). Nos, ez Windows 7 alatt sem működik és nem is fog. Soha. Nekem viszont alap, hogy ilyet a használt rendszerem tudjon. Annyira természetes, hogy az ember egy weblapból egy képet úgy ment le, hogy megfogja.”

Ez nem igaz, vagyis lehet, hogy VMware alatt szarakszik. Mindenesetre írtam egy posztot róla:

http://szuperdani.co.cc/2009/10/30/win7-fotot-asztalra/

Chris Borbas

fabrik: én tökéletesen kihúzok bármilyen képet firefox-szal desktopra osx alatt

Aszfaltbetyár

Szerintem minden oprendszer máshogy szar mindenkinek, semmi sem tökéletes. Én például leszarom, hogy Safariból hogyan lehet kihúzni képeket akárhová, nem érdekel, sose éreztem úgy, hogy enélkül nem tudok élni. Viszont idegesít az is, hogy egy fullos hetesért elkérnek bazmeg SZÁZEZER forintot, míg egy Snow Leo 8 ezerbe tud kerülni. WTF?!
Az átlátszóság-effekteken, Finder hogyműködiken, maximalizált-vagy-windowed-app kérdésen pörögni teljesen felesleges, ugyanis ezek paradigma szintjén vannak benne egy-egy OS-ben, olyanok ezek, mint pl Linuxokban a virtuális desktopok. Benne van és kész. A Windows ilyen, az OSX olyan.
Valahogy azért nem csodálkozom, hogy Józsi világa nem váltódott meg és nem fog visszaszviccselni (omg) hetesre. Ortodox OSX-es soha nem fog Windows világra váltani, a virtualizált használatot most hagyjuk. Ez nem is baj persze, csak mivel eleve úgy indul neki ő is meg Magyarósi is a tesztnek, hogy de azért az OSX biztos jobb, mindig fognak találni olyan szintetikus tesztet, amiben jobb az OSX, vagy olyan használati benyomást, amiben jobb az OSX. A korrekt hozzáállás megköveteli, hogy kimondjam: ugyanezt tenné egy Windows rajongó is, na meg a Linuxosok is. Következtetés: nagyon kevesen elfogulatlanok a világban.
Függöny 🙂

CharlieBrown

“Egyszerűen aki nem áll át, szimplán hülye, vagy egyszerűen nem tudja, mi van, esetleg helyette hoznak döntéseket a cégben. Ha Microsoft Windows platformon akarunk maradni, akkor muszáj az istálló korszerű dolgait használni, ez egy evidencia.”

Mit teszel, ha a win7 teszt azt ugatja az arcodba, hogy a régi (valóban RÉGI) hardveren nem igazán fog elzörögni? MErt én kaptam már ezt meg olyan vason, ahol xp zörög.
Lehet, hogy a nem átállásnak ilyen vonatkozását is megvizsgálja valaki, aki az “ész nélkül telepítem az újat, mert az jobb” feelinget próbálja ráerőlteti a birkákra? Remélem.

@ Fudge: Ezt a vinFOS szóhasználatot meg már tényleg jó lenne elfelejteni. NEm ettől leszel expert OS X guru, nem ezzel mutatod meg mennyire is érted te a szakmád. Vágom, hogy semennyire, de ezzel a vinfos szóösszetétellel ki akarod nyilatkoztatni Te személy szerint mennyire ott vagy, mennyire utálod azt, amin nem alma van. Kérlek szépen ez szánalmas.

Mondom ezt úgy, hogy napom jelentős részét egy tetves konzol előtt töltöm, és klimpírozom befelé a parancsokat. Leginkább leszarom az oprendszert, számomra indifferens min keresztül jutok el a cél megvalósításáig. A lényeg, hogy működjön.

CharlieBrown

@ Aszfaltbetyár: független teszt ötletem -> leültetni a két oprendszer elé nagymutert, aki még csak elméleti síkon sincs megfertőzve a win-osx hitkérdéssel 😉

Letenni elé az egyiket, nyomogassa 1 hétig.
Letenni elé a másikat, nyomogassa 1 hétig.
Aztán mondjon verdiktet.
Többet érne, mint a sok faszomság, meg olyan cinebench tesztek, ahol nem materializálódik, mi is az a kurva diagram, ahol az egyik 3 ponttal kevesebbet teljesít, mint a másik. Ez kurva egzakt lenne.
Mama! Melyikkel szerettél jobban foglalkozni?
Jaaaj kisunokám! Az egyiket össze-vissza kellett patchelni, meg bugos volt, a másik jobban tetszett 😀

Vagy valami hasonló 🙂

tyler durden

Ezt az “ismerőseim minden héten telepítik újra a gépet vírus miatt én meg röhögök a macem mögül” című dolgot, amit minden osx vagy windows cikknél beböfög valaki, annyira unom már…
Ingyenes tűzfal és antivirus szoftverekről nem hallott senki? Ami a japánpuncis oldalon azonnal kiabál és teszi a karanténba a gonoszságot? Felrakni egy avg-t vagy akármit az küszködés? Ha valakinek hetente/havonta kell wint installálni, nos ott nem a microsoft a fő hibás. Mindennek van előnye/hátránya.

Bill és Steve telefonálnak:
– Mizújs Steve?
– Áhh besárgult a macbookom kicsit már repedezik is. A Snow Leo meg lezúzta a vinyómat. Elveszett a kedvenc videóm is, amin premier közben lefagyott a windows…de majd letöltöm újra. És nálad Bill?
– Fúú semmi jó. A gyerekek ipodért sírnak, az asszonyt rajtakaptam hogy iphone-ozik dugiban. A szívem szakadt meg. Igaz már én is unom azt a 3 db app-ot a zune-omon. Most épp netezek. Le akartam menteni egy képet, de már unom mindig jobbklikk/mentés/tallóz/mentés wáá olyan macerás.
– Hát csak húzd ki az asztalra Bill.
– Nem megy IE alatt Steve.
– Akkor Firefox Bill, úgy megy.
– Steve, ha kitudódik már én sem használok IE-t…
– Igazad van Bill. Mondjuk a Safari sem jó ám. A kedvenc flash játékom, tudod amivel tojással kell Ballmert eltalálni, szóval ez kikészíti a gépem, pörög a proci melegszik minden…szörnyű Bill borzasztó.
– Nah most átérzed Steve milyen amikor engem anyáznak, mert valamelyik ferdeszemű szar drivere miatt kék halál van.
– Értem Bill persze értem. Engem az iphone miatt szidnak, feltörik meg minden. Meg a kis köcsögök azzal viccelődnek a májam cserélhető, de az akksi nem.
– Szemetek.
– Azért imádom ám őket. Képzeld annyira fanatikusak, sok országban azért hekkelnek meg szenvednek fórumokon hogy tőlem tölthessenek zenét, játékot, kelet-európából amerikai mcdonaldsok címével regisztrálnak, beszarás nem? Ennyire szeretnek és még drágábban is megveszik a gépeket.
– Tök jó tőlem is ugyanazt a wint megveszik 2 évente 3-400 dollárért, elég vmi gagyi témát belerakni ööö wtf lefagyott a windows Steve mára ennyi… Golfozunk egyet?
– Nem lehet Bill, mennem kell a showra.
– Na, mit jelentetek be már megint? Végre jön a tablet?
– Nem, nem Bill. Nem a tabletről lesz szó.
– Akkor?
– Bejelentjük, hogy felzárkózunk az Acer, Fujitsu, MSI stb. mögé és már mi is 2 év garival adjuk a gépeket.
– Ehhez elég egy közlemény is. Mit kell ezen annyit beszélni?
– Dehogy elég, 6 órás show lesz Bill, figyeld meg hogy fogják kajálni! Na szevasz

fabrik

@Charlie Brown: “Mit teszel, ha a win7 teszt azt ugatja az arcodba, hogy a régi (valóban RÉGI) hardveren nem igazán fog elzörögni?”

ne vedd személyeskedésnek, de épp az alma az, aki félévente updateli a termékvonalat, (rendre szarabb minőségben) és kényszerít megvásárolni a nagyobbat, jobbat, stb.

én perpill a céges ócska G5ről írok, amire nemhogy a legutolsó oprendszer, de még egy chrome sem megy fel. akkor ki kényszerít kit és mire?

CharlieBrown

@ fabrik: pont az ellenkezőjére gondolsz, mint amire én 😉

Hogy értsd: van itthon egy gép, amin más sincs, csak az asszony tanítós cuccai. Na ezen lefuttattam a tesztet, kibaszta, hogy ez kevés, az gyenge, ez nincs az aero-hoz, az nincs a tudjatököm mihez. Azt kijelenteni pont ennek fényében (AD), hogy aki nem vált win7-re XP-ről az hülye, erős túlzás!

Na erre gondoltam 🙂

Aszfaltbetyár

CharlieBrown: na, ez jó teszt lenne, bár hol találunk olyan nagymamit, aki a használaton mondjuk túlesik (ilyen se sok van), de az általad használt kifejezéseket megérti 🙂

tyler durden: zseniális, remek! plecsnit tylernek 🙂

CharlieBrown

amellett kiragadtál egy mondatot, ezért nem tudtad értelmezni azt a két bekezdést (1-2) Próbáld meg így, ISMÉT 😉 Az első AD-től idézett pár sorra reagáltam a 2. bekezdésben.
Remélem így világossá vált mit akarok mondani.

_alesi_

Szeretem az ilyen postokat. Kényelmesen hátradőlök, szörp a kézbe és vigyorgok a meccsen. Egyik oldal viccesebb, mint a másik. A fanatizmus veszélyes, ugyanakkor roppant mókás is.

Hehe

Én mind2-t használok nagyon jó a Snow ez tény, de a Win7 végre olyan lett amilyennek lennie kell…

A Win7 megállja a helyét mellesleg a CS4 gyorsabb rajta…
A render minden szinten jobb mac-en ez tény, megjelenítés és a színek is de egy blogger szintjén, nem igazán…

Beszéljünk arról mostanában mennyire sok a hardware hiba macen,(Poweres időszakban soha semmi baj nem volt) az Itunes 9 még mindig több kárt csinál mit jót…

IE:
Ez az alap biztonsági beállítás, de ha neked nem tetszik akkor:
Drag and drop vagy copy and paste files a “Custom level…” alatt “Security” fülön Disable

tyler durden

charliebrown

Ehhez kéne egy gyárilag magyar osx is azért.

Massey Ferguson

A böngészőből kép kihúzás működik Windows7 alatt, nap mint nap használom. Asztalra, közvetlenül Photoshop-ba is. Firefox.

SeRapH

Józsi, szerintem meg csak te vagy béna mert én gond nélkül kirángatom a weblapokból a képet desktopra, vagy ha szeretnéd CS4be is, akár IE8ból akár firefoxból. Másik hogy úgy lefikázni egy GUIt hogy emulált környezetből…

anvee

Hétvégén felraktam a Macbook Pro-mra a win7-et tesztként (boot camp), meg amúgy is kellett Windows. Nos, azóta nem indítottam el sznó leót. 😀 Hiányoznak dolgok – growl, exposé utolérhetetlen (bár a Snow Leopard-os exposét szerintem elbaszták, de még mindig a legjobb ablakkezelő-segítő – nekem), de ugyanez a hiányérzet ott van mac alatt is folyamatosan.

Ami tetszik:
– Nekem jobban bejön az Aero, Angelday-nek azért villognak az ablakok, mert a régi look-kal gyakorlatilag kikapcsolta a 3d gyorsítást az ablakkezelés alól, így az ablakok nem a saját kis rétegükre írnak, hanem a közös pufferbe, ennek következtében minden egyes mozdulatra kapnak egy redraw()-ot a rendszertől.
– ablakkezelés – mindig is idegesített Mac-en, hogy ha A programban dolgozom, és B program feldob egy üzenetet, ami – miután kilövöm – előszedi a többi ablakját és mindet A elé dobja. Windows alatt ilyen sosem volt, és ez szerintem sokkal felhasználóbarátabb megközeltése az ablak-ablak-felett problémának.
– szintén ésszerűbnek tartom, hogy ha kilövöm egy alkalmazás összes ablakát, ne fusson az tovább a háttérben – mac-en ez azért vicces, mert teljesen következetlen, egyes programok futnak tovább, más programok kilépnek
– vannak wines programok, amelyek hiányát sosen tudtam megszokni mac-en, total commandert nem lehet helyettesíteni, forklift sehol sincs a TC hihetetlen gyorsasága és effektivitása mellett, ilyen esetben én hajlandó vagyok elnézni, hogy bűn ronda a program
– meglepő módon megoldódott pár wifi-s problémám, cimbinél sosem ment a wifi-m, sem a régi fekete Macbook-omon, sem az új MB Pro-n, Win alatt viszont megy :S ez kicsit kiábrándító, és persze ilyenkor jönnek a “kell neked mek” megjegyzések…
– firefox kb. 10x gyorsabb, mint mac alatt

ami nem tetszik:
– hiányzik az exposé
– egyértelműen nem erre a gépre készült a rendszer, touchpad használhatatlan, funkció gombok nem működnek (bár ezek közül csak a hang és háttérvilágítás szabályozását használtam)
– hiányzik az exposé
– nincs semmilyen (értsd: használható) alternatíva a growl-ra, ami szerintem egyszerűen zseniális
– nincs exposé, és reflexszerűen még mindig a jobb felső sarokba rángatom az egeret

RRomeo

én is mindig visszaállítom a classic look-ot, mert én az oprendszert arra szeretném használni amire van, ergo programokat futtatni, mégpedig azokat is lehetőleg úgy, hogy a rendszerem erőforrásait azáltalam épp használt és választott program használja, nem az, hogy a fejléce mennyire átlátszó és csillogós annak az ablaknak amiben fut meg hogy a háttérben mindehez kell valami böhöm nagy és bonyi program. Ezért lett jó az XP a ciklusa végére: a HW nőtt, az oprendszer erőforrásigénye viszont nem annyira.
Minden százaléknyi erőforrásra szükségem van, és maga a használt program kezelőfelülete legyen akkor jól tervezett, én nem oprendszert futtatok a legtöbb időben, hanem a rá telepített alkalmazásokat. Majd berakok egy szép háttérképet meg néhány szép ikont, leszarom az ablak mekkora árnyékot vet és hogy csillog. Ha meg ez érdekel telepítsen az ember olyan cuccot hogy totál tudja az izlésének customizálni. Ebben egyetértünk: átláthatóság, könnyű kezelés, minél kisebb erőforrás igény a lényeg. Egy oprendszernek a HW erőforrásainak összehangolása a feladata nem kihasználása…
Egyébként meg nagy kaland a Mac fix HW-ére szép és jól működő oprendszert csinálni, míg a PC-s alkatrészek döntő hányada nem épp egy jól összeválogatott dzsunkás cucc… de egy “SP4”-nél lehetett volna jóval több és mélyrehatóbb változás is a cuccban, majd megint 150 csomagban jön az évek során az ami “kimaradt” meg még hibás. Na és akkor majd más képet fest majd.
Egyébként meg Microsoft oprenszert akkor feldobni mikor épp kijött? Kicsit merész húzás, hacsak nem vettél hozzá zsír új hardware-t… ráadásul ismerve a marketingeseket ez is biztos előbb kijött mint kellett volna és ezerrel javítnak a fixeken még.
Én egy picit még biztos ami biztos kivárok a dologgal, úgyis új gépen gondolkozom. Majd talán azzal bepróbálom.

fabrik

ahogy látom a környezetemben, a nem éppen mai notebookokon is vígan elfut.
merészebb ismerősöm azt bátorkodta mondani, hogy egy kis notin gyorsabban fut az emulált xp, mint korábban az xp önmagában 🙂 (nyilvánvalóan ez azért túlzás, de elég beszédes)

Sir Alex

A win7 igen is jó, ha az ember gyereke nem tud megvenni egy ugyan ilyen tudású (mint ami előtt ülök) MacBook Pro-t 800k-ért. Kis babrálással szép is lesz az egész, gyors is, illetve programok kérdése, h tudjon mindent, amit itt felsoroltatok.

Én pl most próbáltam ki először, de a Safariból simán engedi (kérdés nélkül), bárhova kihúzni bármilyan képet. Mondjuk szertinetm tök fölösleges, de te tudod.

Én nagyon szeretem a MAC-et, de lehetőségek hiányában maradok a Win-nél, és a 7 igenis jó lett.

A vírusos/registry-s történet meg nevetséges, ha betartasz alapvető szabályokat, akkor nincs gond.

SeRapH

“ráadásul ismerve a marketingeseket ez is biztos előbb kijött mint kellett volna és ezerrel javítnak a fixeken még.”

Ahahahah az utóbbi idők leopard meg snowleo HOTFIXUPDATE!!111 rohamok után én ilyennel nem pofáznék már elnézést.

SeRapH

Meg legalább nincs benne olyan bug mint a Snowleoban AMIT A MAI NAPIG NEM JAVÍTOTTAK hogy ha Guest fiókkal lépsz be, utána a SAÁT fiókod MINDEN beállítását törli a picsába. Azért EZ ciki, nem az hogy hetente updatelik átláthatóan a wint.

Matrixfan

Huhh, classic look már nekem nem bejövős, felbüfögés feeling. Szvsz kell az Aero, csak pl. egy IE8 ablak annyira össze-vissza a rejtett menükkel, különböző ikonokkal, brr. A jobbklikes gyorsítók egyáltalán nem tetszenek. Láható ablakrajzolás, no comment…Flip 3D majdnem teljesen értelmetlen, de a Snap viszont hasznos. Os X után még mindig úgy érzi az ember mintha meg lenne kötve a keze ablakkezelés terén, kivéve a Snap funkciót. A Mac OS még mindig egy nyugodtabb munkakörnyezet. Ugyanúgy van registry, DLL, Active X…

Multimédiában viszont előrébb tart a Windows 7, köszönhetően az Apple hardveres és szoftveres korlátozásainak. Jobb VGA driver-ek nagyobb tudással, HDMI hanggal, Blu-Ray, Media Center, Játékok.

Fugefa

Azért a melóhelyen a win7 RC pár hónap alatt szépen meghízott kb 15 20 Gigára a kezdeti 10 Giga alatti méretről. Persze lehet tisztítgatni a ideiglenes fájlokat, de ez megint a rendszermappákon belüli turkászással jár. CCleaner pédául egyáltalán nem tisztítja ki ezeket (talán a fagyások után maradnak bent, vagy nem tudom miért..?)

Gyakorlatilag Winen nőttem fel és egy géphalált követően váltottam Mac-re. Rendszermappákat kivételes helyzetekben látok azóta. Ennek például örülök, meg még sok minden másnak.

pappito

hálistennek megúszom a hetest még sokáig 🙂 a gyárban nem lesz átállás még egy évig legalább, itthon meg mak van.

a testbedben jól tejesített a hetes, (vista nálam is kimaradt, XP-hez nézem) vállalati környezetben nincs aero meg faszom úgyse, szerencsére. nekem tetszett a win7, ha itthon használnék ilyesmit, akkor kidobnám az xp-t.

relaxxx

Józsi, ha nem win7-ről beszéltél volna drag and drop kapcsánm, hanem IE-ről, akkor egy szót sem szólók 🙂 IE-t nem használok, ha nem muszáj

krs

Józsi kiengendte a szellemet a palckból. Nekem ha windows ele kell ulnom classic look es csakis classic start menu look.

Chris Borbas

amúgy most őszintén, én suta vagyok, egy c2d macbookra 4g rammal, ps-re, ff-re és filmnézésre 32 vagy 64 bites win7-et ajánlotok?

keats

Egyetértek Aszfaltbetyárral, tyler durden-nek abszolúte kijár a plecsni! 🙂

Reb

apa a flip 3d az nem win+tab?

én is úgy gondoltam múlt hétvégén, hogy ha már megjelent kipróbálom, bár ne tettem volna.
nincs driver:
alaplap powermanagement (3 éves asus)
1 éves hp lézernyomtató

a scanneremet még nem próbáltam (hp).

egyébként meg néha fagyizósnak tűnik 1-2 program, persze 1 perc tekerés után visszajön.
a designt csinálhatták volna moddolhatóra mint xp-ben, kerestem hol lehet állítgatni méreteket stb….

részemről kuka így ebben a formában

evone

Reb: olyan notit kell venni amire adnak ki drivereket 1 év utan is. Pl ThinkPad. 🙂

A te bambasagod hogy nem tudsz meretet allitani, jobb klikk a desktopon, Personalize > Windows Color > Advanced Appearance settings…

Mondjuk ha ennyire nem vagy kepes, akkor talan jobb is ha kukazod. 🙂

Pepinke

D@y X: Te isten barma! Parasztnak nevezel mást, mikor te a különbséget külömbségnek írod? 🙂

Én szakmai szemmel nem tudok hozzászolni a win7 témához. Mint mezei felhasználó, meg vagyok elégedve. Na persze ha nem lopják el még májusban a Macbookom, akkor most nem lenne wines tapasztalatom.

Realty master

a classic look visszaállítása teljesen logikus, ha valaki az erőforrások szűkében van, de azt mondani rá, hogy “jól néz ki” – na hát az érdekes ízlésre vall. Akkor rakjál fel win2000-et, mert ott az ikonokkal, mindennel együtt tényleg jó!

kowach

Miért kell mindig úgy beállítani a dolgokat,h a Mac OSX a legf*szább?
Az OSX is jó, de nem tudom felrakni bármelyik gépre, CSAK APPLE GÉPEKEN FUT!
oké most ne menjünk bele a hackelt dolgokba…
De ha így nézzük akkor a windows a “legjobb”.
Semmi baj a Win7-tel mondjuk ki, és nem korszerűnek nevezni meg nevetséges…
Akinek meg tetszik a classic szürke alap szkin annak meg ízlésficama van.

GK

Font beállítások:
Control Panel – Display and personal settings – Display – ClearType.

Realty master

ma mindenki ideszól:

– az arc aki beleköt a másik helyesírási hibáiba (és ugye emiatt neki van igaza)
– a sablonokat ismételgető macfan (nem fun 🙂
– G5-ös elégedetlen felhasználó, aki itt is kifejti a problémáit
– a magyar nyelvű OSX-et követelő réteg természetesen ehhez a poszthoz is hozzátesz
– a macintosh gépek árát a hazai minimálbérhez/kórházi ágyak számához/big mac menühöz mérő ember – így már tényleg rájöhetünk, hogy ez “drága hobbi”

stb.stb.

Utána még jön egy komment, miszerint az illető biztosan majd csak akkor fogja felrakni ezt a windowst, “ha már a Service Pack 2-t kiadták rá”, mert hát annyira bugos, hogy használhatatlan – (vagy a hardvered szar, megsúgom), esetleg még valaki hozzáteszi, hogy a SnowLeo mennyire gáz már, úgyhogy senki ne merjen egy rossz szót se szólni a win7-ről, majd este lenyugszik a nap, és másnap máshol, vagy ugyanitt majd elmondja ugyanezt mindenki megint..

tyleren nagyon röhögtem viszont, +1 BoS!

Józsi jó a posztod egyébként. Annyit hozzá kell tenni, hogy tudtommal a winxp óta (win2000 óta?) cleartype betűsimítást lehet kérni, amivel sokkal szebben fogja rajzolni neked a betűket. Nyilván ettől még nem lesz olyan tüchtig, mint egy macen, de sokkal kellemesebb a szemnek. Szerintem virtualizáció alatt is működnie kell a dolognak.

csiga

Csak csendben jegyzem meg, hogy igen tanulságosan basz ki magával az, aki az erőforrás-spórolás jegyében kapcsolja ki az aero-t és használ classic look-ot. Az aero-ban épp az az újdonság, hogy a gépben lévő hardveres (3d) gyorsítást használja, ezért minimális terheli a cpu-t, ellenététben a classic-al, ahol szépen double buffereli az egész képernyőt a proci és egy window-drag még a c2d procival szerelt gépeket is megakasztja egy tizedmásodpercre…

Reb

evone

asztali gépnek van külön alaplapja……ahhoz keresem a drivert de a hp perifériákra is

evone

Reb: azt hittem hogy notebook, ebben az esetben telepitsd fel Vista vagy XP kompatibilis modban a legfrisseb drivert amit az Asus oldalan talalsz, rossz esetben a cd-n kapottat, illetve ha Inteles a lap akkor az Intel oldalarol is lelehet szedni nehany odaillo dolgot ( chipset driver ). Bár tapasztalatom szerint ez utobbi felesleges, a beepitett is tokeletesen megfelel. 🙂 ( haveromnak is 3 eves asus lapja van, ugyanigy tett, tokeletesen mukodik vele a gepe )

IIsti

7-es is bukta lesz, mert az igazán nagy, sok szgépet működtető vállalatoknak nem érdekük az, hogy lecseréljék az xp-t. XP bevált, mindenben megfelel, azért mert Aero, meg csilivili, senki nem fog soksok €-t kiadni.

Hassan

Jajj, felejtsétek már el ezt kép húzogatást.
Már a 6-os Explorerből XP alatt (lehet még korábban is) húzhattál a megfelelő alkalmazásokba (gyk: képkezelő, szövegszerkesztő stb…)képet. 😀 Józsin kívül senki sem használja (de valaki úgy is jön mindjárt, hogy ő igen).
A classic lookra visszaváltani valóban nem menő Vista óta. Egyszerűen azért, mert az ótvarabbul néz ki minden másnál és lassabb is.
Hozzá kell tenni, hogy virtualizált rendszerről véleményt alkotni sem menő (nem csak Józsinak szól), de még BootCampes megoldás is necces. Én is szidhatnám a VMware player alatt futó OSX-et, hogy mennyire lassú és nem tapasztalom az érzést amit sok macfag emleget.
A win7 meg azért drága, mert nem kell hozzá Macet venni, ellenben majdnem mindenen elfut (ezért mit fogok kapni…).

Vacak testvér

Csiga!
“ha egy könyvtárból visszalépek a parentba akkor ne az elejére álljon, hanem oda, ahol a child könyvtár volt”
Ezt lehet: CMD+fel

Barát Csaba

“És azt is odaírtam, hogy tudom, hogy Firefoxon működik, de nem érdekel, mert ha megveszek egy OS-t, amin van böngésző, elvárom, hogy ezek a nekem természetesnek vett dolgok működjenek”

nekem erről az jut eszembe, hogy a linuxosok az egyik véglet a macesek pedig a másik

useless

Józsi, említetted hogy nem használtál Vista-t, ezért ezt most elmesélem. Otthoni gépen Win7 RC van és tényleg nagyon hasznos dolog a Snipping Tool, többek közt webapp dokumentáció készítésre szoktam használni. Aztán felvettek mostani munkahelyemre és a céges laptopra választhattam OS-t. Mivel lehetett választani XP Prof. és Vista Ultimate között, gondoltam legyen Vista. Telepítés után kattogok össze-vissza, hogy miket tud erre a Kellékek közt ott figyel a _Képvágó_. Rendesen meglepődtem, hogy már a Vista tartalmazza, egész addig úgy hittem a Win7 újdonsága. Amúgy csekkoltam, bitre pontosan ugyanaz a két program. 🙂

CharlieBrown

from SzakiPod:
“Amúgy egész jó a win 7 de a snow leopard jobb”

@SzakiPod: mivől vontad le ezt a messzemenően szakmai és objektív következtetést? 😀

Basszameg nincs itt másról szó, az egyik júzer x-et használ évek óta nap mint nap, a másik meg y-t.
Mindegyik azt _hiszi_, hogy a sajátját kimerítően ismeri, készségszinten használja. Leülteted a másik oprendszer elé, ami neki diszkomfort érzést kelt, nem ott, nem úgy talál meg semmit, ahogy megszokta.
Ezért szarabb? Mert a kettő nem ugyanaz! Valami csak azért alapból nem szar, mert nem Jobs fingotta 😉

@ AD: a helyedben úgy lenne _közel objektív_ a teszt, ha natívan ez futna a gépeden, nem virtualizálva. Természetesen az is érthető, hogy ezért nem túrod le a mostani oprendszered, megértem. 🙂

Mindenesetre érdekes olvasmány, és ha nem veszi mindenki olyan komolyan, mint egy vakbelet, akkor már jó, és elérte Józsefünk a célját. Infók, benyomások, a saját blogon, a megszokott stílusban. Mit kell itt egymásnak esni?

eN

(Józsi wines hangja)
Két hónapja felraktam az snow leót win alá wmware-be, szép-szép az UI dehát öcsém hogy ez milyen lassú, látni amint rajzolja az ablakkeretet, drag közben nem látszik az ablak tartalma. Szaggat mint a fene, 5 perc mire megnyit egy finder ablakot, a béna menürendszerről nem is beszélve, görcs állt a csuklómba amíg 1920×1200 felső sorában eltaláltam a file menüt hogy ki tudjak lépni. nem is lehetett rendesen elolvasni a szöveget a homályos rendereléstől, hogy nem bírnak felvenni egy embert aki ír rendes renderelést, tiszta ciki már. a telepítésről nem is beszélve, kétszer is beszart, kezdhettem elölről, és vagy 2 óráig mászott fel. egyszóval aki annyira hülye hogy tigert használ, annak egyértelműen kell az upgrade, de mindenki más úgyis az új win7-et használja, az bezzeg ugyanazon a hardveren hasít, aero meg 64bit, csorog a nyálad rendesen.

kovacsdaniel

@angelday “mert ha megveszek egy OS-t, amin van böngésző, elvárom, hogy ezek a nekem természetesnek vett dolgok működjenek.”

és működik is

tyler durden

“És azt is odaírtam, hogy tudom, hogy Firefoxon működik, de nem érdekel, mert ha megveszek egy OS-t, amin van böngésző, elvárom, hogy ezek a nekem természetesnek vett dolgok működjenek.”

Szerintem ne legyünk ilyenek. Ha jövőre megveszem életem első mac gépét írjam majd ezt:

“Tudom, hogy a VLC jól játsza le és a felirat is jó, de nem érdekel, mert ha megveszek egy OS-t amiben van médialejátszó, elvárom hogy ezek a nekem természetesnek vett dolgok működjenek.”

Nem kötelező ám belelépni a kutyaszarba ha látjuk.

bela.d

Nem tul szorosan ide kapcsolodo tema de: Angelday, miert is virtualizalt kornyezetben nyomjuk az officet? MS Office for Mac nem jo? Kiprobaltam, ugy tunt nem rossz…n

Jomagam egy retail szoftvert nyomok Fusion2-ben XP SP3-al. Eddig az Officet is ugy nyomtam.

Szoval, Office for Mac?

Szabolcs Bakos (web 2.0 designer)

Nah becsekkoltam én is a win 7et, tényleg kurva jó lett. Sőt a legnagyobb apples spanom is azt mondta hogy elgondolkozik rajta , hogy visszatér, ugynis nagyon nagyon sok pénzt rakott abba hogy a cégében minden mac legyen: a server, a wifi, a laptopok, az asztali gépek minden mac de már kurvára elege van belőle hogy hullanak szét és folyamatosan szervizbe járkálgat.

Zila

Lehet, hogy jó lett a windows7, ahogy a Bing is lehet, hogy jó. De attól, hogy végre ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan lett mint az OS X, vagy a Google, attól még nem fogok váltani.

k0zi

Igazából ez ilyen, egy Mac fanatikus ír Windows kritikát 🙂

Szóval tényleg égbekiáltó funkcióhiányosságok. Az meg hogy PDF miatt nem akar egy újabb trösztellenes pert a nyakába venni teljesen érthető.

“Ettől függetlenül folytatom: a Microsoft Windows 7 nem állítható pariba a Mac OS X kiadásaival. Egyszerűen nem. Elmaradott szoftver, ha innen nézem, nem egy új generációs OS, hanem a régi dolgaiknak rendes és becsületes kivitelezése, de ettől függetlenül ugyanaz a termék és megközelítés, mint ami mindig is volt.”

Azért ez vicces kijelentés, a Windows annyira elmaradott, hogy bármelyik ma kapható Apple számítógépre gond nélkül feltelepíthető, ez ugye a “fejlett” OS X-ről nem mondható el 🙂

k0zi

Kimaradt, hogy fordítva, így nem sok értelme lett az utolsó mondatomnak 😐

tomsolo

öá.

ma wmwaliba megpróbáltam betolni xp alatt a makkos hócicát de nem engedett tecső efelvéket kidropolni a deszkre szafariból.

szar xp! szar makk! szar wmwali!

korszerű igényes ost akarok, és álljon minden ficsör vigyázba ha raszteresen ránézek.

Balazs

IIsti: nagyvallalati kornyezetben nem lesz bukas, mert ott a legfontosabb a support. Mivel az xp-e vegeter, legtobb helyen mar legalabb teszt/pilot szinten foglalkoznak a win7-tel. Masreszt xp olyan szinten elavult mar, hogy lassacskan tenyleg ideje valtani valamire.

pappito

balazs igen, vannak tesztek, már az RC óta a nagy cégeknél

de mondjuk egy nagy cégnél elég sokmindent kell kitesztelni a végletekig, nem úgy van ám,hogy szólunk az ms sales spannak, hogy gurítsál már 100-150ezer licenct, te lali…

nálunk van kb. hatezer célszoftver az általános dolgokon kívül és mindnek hiba nélkül mennie kell hetesen. ami nem fog, azt újra kell írni,azt is tesztelni. és nem lehet tökörészni, hogy jaj, nem megy mégse, mert akkor addig áll a termelés, minden perc soksoklicencnyi dollár bukta.

Azt mondjuk simán meg lehet oldani, hogy az irodisták átálljanak, de az ipari rész bizony nem ilyen egyszerű, komoly üzleti kockázat.

Ehhez vedd hozzá, hogy kemény gazdasági válság után (alatt?) nem költ senki ilyen baromságokra. Nálunk egy év kemény bukó után a Q3-ban lett némi nyereség, de egyrészt elég halvány, másrészt azt nem kell feltétlenül eltapsolni, amikor az XP-k faszán mennek.

Regionális image van, mindenki ugyanolyan vas előtt ül, egy ilyen imidzset szarrá kell tesztelni, mielőtt élesben el lehet kezdeni telepítgetni, nem úgy megy az, mint otthon, hogy bemégy a boltba és feltelepíted otthon és kész.

Arról nem is beszélve, hogy nem mindegy mikor járnak le a HW lizingdíjak, mikor kell cserélni a vasakat, mire, nyilván amit három évvel ezelőtt lizingeltünk a teljes APAC régióba, az már nem létezik, el is avult, új vas-új image-új tesztek…

Az meg nem túl jó ötlet, hogy ha beletúrok a rendszerbe, akkor braziliában XP van, Szingapúrban meg W7…

Gyanítom, hogy a BMW-nél is most ketyegett le egy adag lease és az új vasakat már W7-el fogják oda szállítani, de azért az ilyen sajtóhírekkel óvatosan kell bánni. Elég nagy falat egy ilyen váltás, sok izadós hónaljú ájtís sertepertél olyankor.

(igezából SEMMI nem indokolja a váltást, nincs az amit meg ne tudna oldani a cég az XP-vel, az irodisták elvannak vele, a termelésben meg minden faszán testre van szabva már. viszont ha elmúlik a support az XP mögül, akkor muszáj lesz váltani idővel. Még egy jó ideig nem fog megszűnni a support, az MS is tudja, hogy nem a krampusz csomagok hozzák a pénzt, hanem a nagyfelhasználók)

Barát Csaba

@pappito

az utóbbi években egyre több nagy cég van, aminek sokkal fontosabb, hogy a legújabb, menőbb cuccokat használják, mint az hogy néhány milliót megspóroljanak

pappito

valaki elmondja nekem amúgy – elnézést az offtopikságért – hogy egy irodai környezetben mi avult el az XP-n? józanul!

ofisz megy? megy. leveledzés megy? megy. lassú? nem. közel normális erőforrásokkal üzemeltethető? igen. böngésző megy? igen. nyomtatni tud? igen. hálózat megy? megy. játszik? nem. (nálunk még a pasziánsz és az aknakereső is kikerült a pekidzsből)

szóval mi is magyarázná, hogy egy gobális cég, többszázezer juzerrel átálljon?

pappito

Csaba, lehet, hogy igazad van, én szerencsére nem ilyennél dolgozom. Már a cég méretéből sem nagyon adódik, hogy hülyeségekre szórják el a pénzt.
részvényesek is vannak.

ez nem egy reklámügynökség 25 fővel, hanem ipar (szopós iparágban) hatvanpár márkával, vagy száz gyárral, 100k+ alkalmazottal… rengeteg pénzt jelent a legkisebb változás is, és annak valahol be kell jönnie. nem lehet hobbizgatni. (ennek előnye is van, meg hátránya is persze)

igazi proli

Mindenki elfelejtett beszamolni a Vistas elmenyerol. Az a helyzet, par honapja ebredtem ra, hogy semmi baja. Megy gyors, marhara nem az a gany aminek beallitjak. De jol mukodik az Apple marketingje…

Balazs

pappito: ahogy mondod. Nalunk mar nehany honapja dolgoznak az IT nepek a teman, szinten nem 3 embert foglalkoztato ceg (nemzetkozi multi). Oszinten szolva nem irigylem oket, baromi nagy munka.

Nemzetkozi proli: win7 elott hasznaltam mindket itthoni gepemen, erezhetoen lassabb volt illetve nagyobb volt a memoriaigenye. A szemcukorka hidegen hagy, szoval egy oprendszert nem azzal minositenek h mennyire tetszenek az effektjei vagy az ablakkeretezese 🙂

pappito

nekem egy darab, tragikomikus vistás élményem volt, három óra röhögvesírás és villámgyors format után soha többet nem foglalkoztam vele.

a vista eladások és a céges világ vásárlási-átállási kedve pontosan beárazta a vistát

viszont a w7 NEM vista, szerencsére, ennek még akárjövője is lehet.

SeSam

Szerintem egyszer mindenkinek át kellene élnie azt, hogy elmegy nézelődni vagy valamit elintézni egy igazi Apple Storeba.

tallian.miklos

“valaki elmondja nekem amúgy – elnézést az offtopikságért – hogy egy irodai környezetben mi avult el az XP-n? józanul!

ofisz megy? megy. leveledzés megy? megy. lassú? nem. közel normális erőforrásokkal üzemeltethető? igen. böngésző megy? igen. nyomtatni tud? igen. hálózat megy? megy. játszik? nem. (nálunk még a pasziánsz és az aknakereső is kikerült a pekidzsből)

szóval mi is magyarázná, hogy egy gobális cég, többszázezer juzerrel átálljon?”

Pappito nyert, én még annyival egészíteném ki, hogy és otthon minek lecserélni? Vagy egyáltalán, bárhol minek lecserélni valamit, ami működik, valamire, ami nem hoz semmiféle új funkcionalitást (csak idegbaszó a klasszikus start menü hiánya miatt)?

CharlieBrown

@ pappito
@ tallian.miklos

azért szoktak átállni, mert megszűnik a nagycéges MS support mondjuk 😉
Aztán akkor lehet baszni, ha mondja a rendszergazda, hogy biztonsági hiba van mondjuk felhasználói oldalon, az MS azt mondja, hogy már nem fejlesztünk rá, kicsivel később meg azt mondja, hogy nem is supportálják.

“Senkiháziak kezében van a popszakma…” 😀

Barát Csaba

@pappito

én pl. a legónál is azt láttam régebben, hogy vistát telepítettek mindenhova, pedig az nagyon nem volt népszerű, de aszem minden áron haladni akartak a korral

pappito

nekem tippem sincs mekkora cég a lego, és természetesen nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy-egy túlmozgásos IT góré szerint minden újat be kell vezetni.

Azért egy lego egy irodával és pár műanyagüzemmel elvan szépen, ez nálunk azért kissé összetettebb kaland, a termékfejlesztés se merül ki abban, hogy most már sztárvárszos autót is gyártunk jövő keddtől 🙂

pappito

CharlieBrown, én is ezt mondtam, hogy az egyetlen ok (és az sem belső döntés következménye) az átállásra a support megszüntetése – akkor kell valami más. Erre fel is kell készülni, de ettől még _céges_környezetben_ semmi értelme a 3d diznilendnek, attól nem lesz hatékonyabb a gizi excelben, sap-ban…

pappito

Miklós én, ha wint használnék otthon biztos felraknám, már csak azért is, hogy kipróbáljam. Ugyanakkor otthonra százezer forintos beruházás… na az azért meleg pite.

ha csak nem játszani akar valaki, de akkor miért nem vesz konzolt? kap százér és sokkal faszább lesz neki, mintha a pécéje előtt bohóckodna.

Bel Riose

@igazi proli:

“Mindenki elfelejtett beszamolni a Vistas elmenyerol. Az a helyzet, par honapja ebredtem ra, hogy semmi baja. Megy gyors, marhara nem az a gany aminek beallitjak.”

Két éve vettem notit (C2D, 2GB RAM), akkor már Vista-val adták. Azóta is ezt használtam, folyamatosan karbantartottatem (defragmentálás, registry renbentartás stb…). Eleinte se volt túl gyors, de az utóbbi hetekben már nagyon meguntam hogy mennyire be tud lassulni egy sima workflow-tól.

Pl: browserben 4-5 tab nyitva (facebook, youtube, gmail, stb), mellette zenelejátszó, totalcommander, PS vagy Vegas nyitva. Gépet hibernálom mert átmegyek valahova. Ott is hibernálom amikor végeztem, stb.. 2-3 ilyen hibernálás és újraindítás után olyan szinten tetűlassúvá vált a Vista, hogy sokszor hosszú perceket(!) kellett várnom hogy lezárjam a Firefoxot, a ShutDownt meg nem is említem, mert az volt olyan hogy az 5 percet is túllépte.

Elegem lett belőle, nekem már a W7 betaja is tetszett, kimentettem mindent, format C: és W7 install.

Nagyjából felraktam minden programot ami előzőleg fent volt, és leírhatatlaul gyorsabb a W7 minden téren. (boot, shutdown idő, hibernálás, file műveletek, minden). Biztos benne van az is hogy friss telepítés, de emlékszem amikor megvettem a notimat, már akkor lassabb volt érzésre a Vista rajta.

Szóval biztos gyors és jó a Vista, ha aláteszel egy erőművet, de 1-2 éves notikon, azonos megterhelés alatt érezhetően gyorsabban fut a W7.

freak

@pappito: “mi a köze a vistának az apli marketingjéhez? hökk!”

Láttál már I’m a PC, I’m a Mac reklámot?

http://www.spike.com/video/mac-vs-pc-dont-say/3050414

hökk! Akkor kontra:

http://www.youtube.com/watch?v=W7WYbLctfZg
http://www.youtube.com/watch?v=Rjpn3L3bSJQ

Egyébként engem ez az elvakult evangelizmus roppant mód zavar. Én aláírom, hogy UI-ban az Apple jobb, de harmadannyiból összerakok egy ugyanolyan PC-t, amin még lövöldözni is lehet, meg nem sárgul és repedezik egy év után, plusz ha egy hardverelem tönkremegy, akkor ki lehet cserélni. Nekem a Windowsom stabil, gyors, nincsenek vírusaim, kék halált kb 2 éve láttam utoljára, az is valami dzsunka taiwani NVidia kártya dzsunka taiwani drivere miatt történt. Most Ati-m van, azóta nincs problémám. Windows 7-en fogom nyomni a DirectX 11-el hajtott CoD:MW2-t és boldog leszek. Tegyetek ugyanígy Macen. Ja, nem tudtok. P0wned!

csiga: “Ja, az egyébként hardveresen gyorsított desktop felület virtualizált formában történő megtapasztalása és leminősítése, eh, nem is mondok semmit.”

Totál egyetértek, kipróbáltam VMWare-en a Mac OSX-et és nem volt zökkenőmentes a dolog. Akkor most mondjam, hogy a MAC OSX szar? Józsi, ha a classic nézetre váltva nyomkodod virtualizálva, akkor értem miért nem tetszik 😛

IIsti

A hócipőm tele van már azzal, hogy minden Apple tematikájú blogon, fórumban minden n darab bejegyzésnél előfordul legalább k darab, amelyben a delikvens fele annyiból kétszer jobb vasat rak össze, mint egy Apple gép. Ki a frászt érdekel?

Zila

@freak: szerinted tényleg az apple reklámjai miatt teljesített rosszul a Vista világszinten? Körberöhöghetlek?

Saabi

Először is, napi rendszerességgel használok Mac OS 10.6-ot és Windows 7-et. Nem a levegőbe beszélek.

– egy okos megjegyző párba állította a W7 százezres árát a SL 8 ezrével. Csak az maradt ki neki, hogy 8K csak Leo upgrade! Nekem a Tigerrel vett gépemre nem is tudom mennyibe kerülne, még sehol nem láttam a Mac Box Set-et és az árát se. De nem 8K az tuti.

– AD szerint a Média Center egész vállalható. Konkrétan úgy mossa le a Front Row-t a színről, hogy emlék se marad utána. A FR konrétan randa és szar. A MC meg használható. Az MC-t inkább a Plexhez kellene hasonlítani, de az meg nem része egy OS-nek sem.

– A W7-be bekerült egy-két olyan, használatot elősegítő apróság ami rettentően hiányzik nekem a Mac OS-ből. (pl. a Win-←, Win-→, ami félképernyőre méretezi ablakot, nagyon hasznos képesség)

Összességében mind a két oprendszer vállalható, használható, jó. A Microsoft behozta a lemaradását.

Ave, Saabi.

sekele

Előre is elnézést, a kommenteket nem olvastam (talán nem is fogom, mert MS még Apple-nél is kevésbé érdekel). De lenne két kérdésem:
1. Nem én vagyok a rendszergazda, de a cégnél nekem kell meghoznom döntést, hogy átállunk-e. Nagyon tömören össze tudnád foglalni, hogy miért hülye, aki nem áll át? Mi a benefit? Az égvilágon semmit nem csinálunk az oprendszerrel, fut az Office, számlázóprogram, esetleg egypár thirdparty (igen, TC is), aztán ennyi. Még problémáink sincsenek, hogy legalább anyázhassak egy kicsit és dicsérjem az Ubuntu-t.
2. “végre eltüntették a felhasználók elől a rendszer mappákat és állományokat, nagyon Mac-szerű, ezt így kell csinálni” :-oooo ??? Ez előrelépés?
A kép asztalra cibálását komplett nem értem. Desktopra húzni? Vagy ikonként? Háttérképként? Mit nem lehet? (De ez már túlhaladta 2 kérdést).

andrasb

@Sekele: Szerintem rosszul kezdtel hozza.. Pontosan miert akarsz x ft-ot fizetni plusz munkat olni az atallasba? Mit ad neked ezert a W7, amire most szuksege van a cegnek es megeri a beruhazast? Ezen gondolkozz el sztem.

sekele

@andrasb: mihez kezdtem hozzá rosszul? Dehogy akarok felesleges kiadást és munkát! Nem ismerem a W7-et, pontosan ezért kérdezem AD-t: milyen előnyt nyújt és miért “szimplán hülye”, aki nem áll át?

pappito

frak, az nem evangelizmus, hogy “feléből összerakok egy kétszer jobb vasat” ? 🙂

otthonra azt csinálsz amit akarsz, bár játszani pc-n? mindegy

az átállás otthon senkit nem érdekel igazán, a fele home juzer torrentből szedi le a cajgot, pénzt a cégek hoznak, oda kell mutatni valamit, mert a cégvilágban az appli elhanyagolható teret foglal. az az ms igazi terepe és ott számít hogy váltanak-e a cégek. nyilván nem véletlen, hogy most egyáltalán vannak olan sajtóhírek, hogy komoly cégek gondolkodnak a váltáson, a vista esetében az első tesztek után volt felejtős az átállás gondolata.

tallian.miklos

@Charlie Brown: meddig is lesznek security update-k WindowsXP-hez? 2014-ig. Akkor miről beszélünk? Most egy 1.4 GHz-s Celeronnal meg 512 MB RAM-mal ellátott 4,5 éves notebookról írok, ami még mindig tökéletesen megfelel minden igényemnek: elmegy rajt a Firefox, jelenleg épp 15 tabbal nyitva (egyik közülök az ajaxos buzériával teli Facebook), a Thunderbird, az MSN, és lehet rajta sorozatot nézni. Ja meg cikket írni. Mást meg nem csinálok vele. Használom, ameddig széjjel nem esik.

Mellette van egy céges gép, ami Vistával, de még W7 upgrade opció nélkül jött, fel is került rá rögtön az XP downgrade.

A másik: a Windows és a többi cég legacy termék supportja között a különbség ég és föld. És ez kibaszott fontos, nem csak azért, mert az ügyfelek nem vennék jó néven, ha tízezer gépen kéne évente cserélgetni a szoftvert (mennyi idő elmúltával is fejezte be az Apple mondjuk a PPC-s cuccok támogatását?). Hanem azért is, mert egy csomó helyen nem _lehet_ lecserélni, mert újra kellene telepíteni egy komplett gyártósort, és egyáltalán nem biztos, hogy működne utána.

@Pappito: miért tegyem fel?

hegyi91

sziszok!

Te jó isten mennyire pörögnek a kommentek 😉

nekem csak pozitív véleményem van a 7-essel kapcsolatban, MacBookomra még anno feltettem az RC-t és elég sokat is tesztelgettem, használtam szóval mára eléggé beleszoktam a rendszerbe mire kijött az RTM.

A család gépére is feltettünk és jó nagy gyorsulást hozott!

Kezdjük azzal, hogy a gép egy lassan 5 éves Acer aspire noti, Intel Pentium M 1.5 Ghz, 1GB rammal (szóval nem egy erőmű)
Nagyon kényelmes volt, ahogy feltettem a Win7-et, csatlakoztam a netre Windows Update-ben egyből megjelentek a driver update-k és automatikusan töltötte le és tette fel, majd egy rebootot kért, megkapta és minden csodaszépen ment (ismétlen 5 éves hardver)
jó annyi szépséghibája volt, hogy a kártyaolvasót nem ismerte fel és driver-t se talált se hozzá a neten, így azt Device manager-ből pótoltam egy XP-s driverrel, szóval kb. volt egy másfél perces “szopás”. (most nem várhatjuk el 7-től, hogy felismerje millió fajta ilyen “szar” card reader létezik…)
A gép hétköznapi használatra gyors, ja és nem utlosó sorban baromi gyorsak az Aero effectek is amik nekem tetszenek. (kicsit hiányzik az Expose de lehet nélküle élni)

De hát a legfontosabb ugye az ár:

Még annyit hozzáteszek, hogy gépvásárlás előtt állok (2006-os MacBookot szeretnék cserélni), és hát egy jó kis Acer aspire géppel szemezek: MBP tudás (C2D 2.53 Ghz, LED-es 15.6-os HD display, 4GB ddr3 memória, egy erős VGA, csatlakozók tárház (pl. HDMI)) és mindezt megkapom 250 000 Ft-ért: JÓ IGEN ELVAKULT MACESEK JÖNNÉNEK, hogy nem unibody, nem aluminium, nincs 4 ujjazásos trackpas csak 2 stb…260.000 egy fehér MacBook ahol sehol sincs tudásban és hát 15.6-os a display, ami nekem nagyon fontos, mert 13-t újra nem akarok

most megyek aludni, nagyon fáradt vagyok mára ennyi.

PeBa

Juj, iszonyat jót szórakoztam ezen a száz valahány poston. Na de akkor most én is ontom: múltkorában panaszkodtam, hogy csúnya az Aero az elmosott szar titlebarjával meg az elnagyolt buttonjaival, stb, hát kérem, van megoldás: http://k-johnson.deviantart.com/art/Clearscreen-Sharp-for-Windows7-141360821 vagy http://jg-visuals.deviantart.com/art/Gaia09-VS-for-Seven-2-137301385

A hakkolás annyi, hogy egy segédprogiban megnyomsz három gombot, utána bemásolsz pár fájlt, és hali. (ha nem szeretnél glowing windows startgombot, hát az már kicsit análszex, de megoldható)

Sőt, meg kell tanulni a Win7 billentyűkombinációit! Lehet rá guglézni, megéri. A flip3D-t sem kéne szidni szerintem, egyáltalán nem felesleges. Látványos – és most nem arra értem, hogy milyen szépen pörögnek a lapok ha nyomkodod a winkey+tabot. Egyszerűen én vizuális típus vagyok és látom “messziről” melyik ablaknál fogom elengedni a tabot, hogy a kívánt alkalmazást lássam.

Egy bajom van vele eddig, a nyüves touchpad-et nem tudom letiltani hotkey-el. Driverhiány. Túlélem.

PeBa

Még annyit hozzáfűznék, hogy a Win2000 look jó volt annak idején. A Win7-es szürke téma valahogy élből elbaszottnak tűnik nekem. Olyan…

– hé Bill, minek tegyük ezt bele? Úgy se használja már ezt senki!
– áh fiúk, ne foglalkozzatok vele komolyan, csak legyen valami ilyen is, ne mondják már hogy kihagytuk
– de hát hogy néz ez ki az új superbarral?
– nyugi, mindenki az aerora fogja verni!

Értitek.

sn4ke

okos gyerek ám ez a jaózsi. tudja miről kell írni, akkor is ha orbitális nagy baromság kerekedik belőle. lényeg, hogy a 25-30 hozzászóló 3 percenként frissítsen és pörgesse a számlálót 🙂
azthiszem az apple blog még az ami _csak_ erről szól. mondjuk annyi a különbség, hogy ott ostobák posztolnak.

Andrasb

@Sekele: Ugy ertettem a kerdesed, hogy ha nincs semmi komoly hatranya, akkor atallnatok ceges szinten W7-re, csak nem tudod, hogy miert jo nektek (hatha felreertjuk egymast). Szerintem ugy erdemes megkozeliteni a temat, hogy amig a jelenlegi OS az osszes jelenlegi igenyt kiszolgalja, addig nem is gondolunk valtasra. Ha valaki szeretne, hogy valtsatok, akkor neki kellene az erveket felhozni, vmilyen formaban prezentalni hogy konkretan a ti cegeteknel milyen elonnyel jar es ezert kb. mit kellene fizetni (licensz, tovabbkepzes, stb). Nem szakertokent en egy ilyen prezentacio utan a ceg rendszergazdajanak bevonasaval dontenek.
Windows 7-tol fuggetlenul meg egyebbkent is arany szabaly, hogy semmi ujra nem valtunk at, varunk inkabb (akar 1-2 evet), amig az alapveto hibak ki lettek javitva, a support csatornak (heldesk, forum, szakember) jol megtelnek az esetleges hibak megoldasaival.stb.
De ez csak az en velemenyem 😉

freak

@IIsti: akkor ne olvass kommenteket 🙂 Vagy olvass olyan Apple blogot, ahol kimoderálják a nem Apple-zealot hozzászólásokat.

@Zila: ilyet nem mondtam, szövegértés úgy látom nem az erősséged. Arról volt szó, hogy az egyik hozzászóló szerint a Vista nem olyan szar azért, mint amilyennek az Apple beállítja a reklámanyagaiban. Erre pappito rákérdezett, hogy mi köze az Apple marketingjének a Vistához. Én erre reflektálva jegyeztem meg, hogy ment a Vista bashing az Apple részéről rendesen. Gondolom volt olyan, aki ezek hatására maradt távol a Vistától (feltételezem a reklám e célból készült, tehát az Apple marketingje, ha kis mértékben is, de kontributáló faktor lehetett), de nem ezért bukott meg, hanem mert szar, félkész produktum volt sok tekintetben és nem érte meg váltani (pl UAC, driver támogatottság, stb).

@pappito: “az nem evangelizmus, hogy “feléből összerakok egy kétszer jobb vasat” ?”

Nem, ez tény 😀 Evangelizmus alatt én pl azt értem, hogy amit Steve Jobs kiszart, az csak arany lehet. Lássuk már be, hogy nincs hibátlan rendszer, meg hogy van egy olyan szempont a legtöbb embernél, hogy ár/érték arány. Ez részben szubjektív (“az Apple OS felhasználói felülete annyira kézre esik, hogy ez nekem megér X forintot”), meg egy mérhető (“X összegért az Apple csak Y memóriát ad, PC-be meg veszek 2Y-nyit”).

Félreértés ne essék, semmi bajom az Apple-el: ha neked megér ennyit, vegyed, én pl iPod Touchot tervezek beszerezni, mert jelentősen lement az ára, és így megéri nekem is, meg tetszik is. De nem azért veszem, mert Apple… A vak fanatizmust utálom, meg amikor emberek úgy fikáznak valamit, hogy nem is látták működés közben.

IT tanácsadó

@angelday Szerintem ez a post részedről a Win7 egekbe ajnározása volt. (Azon a szemüvegen keresztül amin nézed…)

Ha jól számoltam már csak 2-3 feature-t kell az MS-nek javítani, és már váltasz is. (Max Mac-es hardveren fog futni.) Azért ez nem olyan sok. 😀

A Vista, XP vs. Win7 összevetésről ajánlom ezt a postot: http://it-tanacsado.hu/windows-7-virag-a-vista-sirjan/ A vége felé van egy link, érdemes megnézni rajta a kandi kamerás videókat…

Vágási Matyi

Józsi!

Ha kimaradt a Vista, akkor ne írjál akkora baromságot, hogy a 7 egy XP SP4. A 7 egy Vista SP3. Csak hogy klír legyen minden: a Vista ver 6.0 a 7 ver 6.1 (win2k 5.0, xp 5.1).

XP-n én is ragaszkodom a classic look-hoz, de Vista-n nem kapcsoltam ki. 7 alatt már vissza se lehet rakni a régebbi, butább start menüt, így egy orbitális méretű szürke hasábot bámulhatsz mindig, mikor bekéred, nem pedig egy fele akkorát. Az IE8, és a dizájnját átvett Windows Explorer is undorító ezzel a klasszik szürkével.

Képet minden gond nélkül ki/áthúzhatsz, sőt, a jobbklikk menüben be is állíthatod háttérképnek, juhé!
A különféle biztonsági figyelmeztetéseket ki lehet kapcsolni, a képen lévőt vagy a User Account Controlnál, vagy az IE biztonsági beállításainál (na, ott kéne rendet tenniük, átláthatatlan).

A függöny nagyon rossz. Tényleg.

Üdv

Valaki nyissa fel a szemem legyenszives hogy ha csak es kizarolag jatekra akarom hasznalni a win-t mac-en (1. gen. MBP) akkor mi a legjobb megoldas? Bootcamp, VMWare, egyeb? Van kulonbseg egy jatek futasaban ha XP-t vagy Win7-et teszek ala? Nyilvan eroforras-igenyes uj(szeru) jatekokrol van szo, nem aknakeresorol.

Vágási Matyi

gé: Boot Camp. Nem fog számottevően több erőforrást használni a 7, és driverekben is lesz annyira naprakész, mint az XP.

Józsi!

Ha kimaradt a Vista, akkor ne írjál akkora baromságot, hogy a 7 egy XP SP4. A 7 egy Vista SP3. Csak hogy klír legyen minden: a Vista ver 6.0 a 7 ver 6.1 (win2k 5.0, xp 5.1).

XP-n én is ragaszkodom a classic look-hoz, de Vista-n nem kapcsoltam ki. 7 alatt már vissza se lehet rakni a régebbi, butább start menüt, így egy orbitális méretű szürke hasábot bámulhatsz mindig, mikor bekéred, nem pedig egy fele akkorát. Az IE8, és a dizájnját átvett Windows Explorer is undorító ezzel a klasszik szürkével.

Képet minden gond nélkül ki/áthúzhatsz, sőt, a jobbklikk menüben be is állíthatod háttérképnek, juhé!
A különféle biztonsági figyelmeztetéseket ki lehet kapcsolni, a képen lévőt vagy a User Account Controlnál, vagy az IE biztonsági beállításainál (na, ott kéne rendet tenniük, átláthatatlan).

A függöny nagyon rossz. Tényleg.

Üdv