Uj Péter: “Kaptam ma kipróbálni egy androidos HTC Herót”

Szeretném az első bekezdésben kiemelten jelezni, hogy ennek a posztnak a kategória jelölése “rant”, vagyis magyarul “dagályos, fellengzős beszéd”. Aki ezt nem érti, inkább ne is szóljon hozzá. Ettől eltekintve én tényleg így gondolom, de jobb elhatárolódni saját magamtól rögtön az elején. 🙂

update 20091002: Az Androidportálon is csemegéznek a lenti hozzászólásokból. Thanks Kobak!

Szóval UP ezt írja a Heroról:

Egyelőre megőrülök tőle. Az ujjammal alig bírom nyomkodni a touchscreenen föltűnő apró virtuális billentyűket. A wifijelszót félórás szenvedés árán tudtam bepötyögni. Ráadásul, ahogy eddig levettem, ez állandó online kapcsolatra van trenírozva, tehát nem az elindított alkalmazások indítják a konnektet, hanem ha nem vagy konnektálva, akkor az alkalmazás bután keresi netet, aztán kiírja, hogy gáz van, nincs, ahelyett, hogy elindítaná maga. Ez gáz. Nagy gáz. De még most kezdem olvasni a Manualt. Persze van egy tételem, hogy ha már Manualt kell olvasnd, akkor szar a UI.

Egy kicsivel feljebb pedig:

Hát én most azért adtam föl, mert eddig négy kísérletet tettem arra, hogy beálllítsam a google-fiókomat, mint szinkronizálandó adatforrást.

Wifivel online vagyok, lehet internetezni, böngésző megy, minden. Belépek a beállításokban, szinkronizálás, kéri a júzert, bepötyögöm, jelszót, bepötyögöm (ez bazmeg negyed óra, mert 15 karakteres jelszavam van, és a fele szám, lerohad a kezem, amire sikerül beírni, minden második betűt melléütök, váltania számbillentyűzet és a betűs között, satöbbi, na, ez sikerül, OK, utána elkezd gondolkodni, villog egy progress bar, majd egy idő után közli, hogy nem vagyok online.

És nem ajánlja föl, hogy csatlakozzak, és folytassam, hanem egyszerűen hiba, kész.

Gigabuziság eleve, hogy nem akkor javasolja a csatlakozást, amikor én olyan alkalmazást indítok, amihez kell net, hanem _elvárja_ a köcsög, hogy legyek online. Ennél még a Nokia is következetesebb és barátságosabb.

Azért a fentiekre reagálva elmondanám, hogy pontosan az történik iPhone-on, amit Uj hiányol: ha kell neki wifi, felmegy magától, miután már ismeri a hálózatot. Soha többet nem kérdez rá semmire. Pont úgy csinálja, ahogy elvárt. Borzadva olvasom sorait, bár szerintem ez még nem Android 2.0, mert ott már nem lehetnek ilyen gyerekbetegségek.

Másrészt itt volt tegnap Papp Gábor, én is belenéztem a Nokia E71-esébe, kriminális, komolyan mondom. Az SMS nézet például ugyanaz, ami nagyjából mindig is volt 15 éve, három oszlopban ömlesztve a betűk-számok-jelek, egyedül annyi változott, hogy valami Windows-szerű háttérképernyő van, meg színesek az ikonok. Ehhez képest iPhone-on ez látszik, nézzétek csak meg a videót.

Gábornak Exchange céges fiókja van, gyorsan készítettünk is neki egy ilyen fiókot. Elég volt beadni az email címét, Exchange felhasználó nevét, jelszavát, aztán kis várakozás, majd megkérdezte, hogy mi a kiszolgáló neve (ez nálam plusz pont: eleve megpróbálja mail cím alapján, ha nem megy, akkor kérdez csak rá), miután ezt is beadtuk puff, minden email és naptárbejegyzés azonnal a telefonra került, gyönyörűen használhatóan.

Papp egyetlen igen komoly érvet tudott viszont mondani a Nokiája mellett: ingyen kapta a cégtől. (Ettől függetlenül tegnap este már nézegette az iPhone árlistákat.)

Nekem viszont egy nagyon komoly érvem van az iPhone mellett: minden, de tényleg minden van rá az App Store-ból. A helyzet az, hogy 2009 novemberében azért sem fogok tudni másik platformra váltani, mert ezt egyelőre nem kapom meg másutt. Arról nem is beszélve, hogy minden más elérhetetlen, és csak neten szaladgáló YouTube videókon látni. LOL az iPhone meg ott van akármelyik boltban.

(Csak picsa drága.)

72 hozzászólás

Aszfaltbetyár

mondjuk az iphone-hoz meg az eppsztórhoz annyit hozzátennék, hogy elmegy a picsába az apple, mert sima 3g-n le kellett szednem kb 10 appot a nem gyakran használtak közül, annyira használhatatlanul kevés lett a memória és annyira belassult minden, hogy pl ipod mellett safari klinikai halált idézett elő.
kérdésem:
– appstore #minekvan, ha nem bírja a hardver a telepítést
– os frissítés #minekvan, ha 3.1.2 baszta el az egészet így, azelőtt ugyanannyi appot elbírt
– 16 giga tár #minekvan, hogyha telerakom zenével és app-pal, meghal a telő kvázi

ilyen nokián nem volt. ellenben megnéztem egy kis túlzással vetélytársanak mondható 5800-át meg egy N97-et, hát, soha nem cserélem rá az iphone-t. de akkor is idegesít ez. megoldás? vegyek 3gs-t. muhaha!
miért ilyen kurva minden cég?

Aszfaltbetyár

nekem is csak 3.1.2 óta, de mindenesetre érdekesnek találom, hogy mióta a 3gs a fő platform, azóta egyre többen írtak erről itt-ott. attól se vagyok boldog, hogy emellett sbsettings-szel lövögetnem kell kifele a processzeket néha, mert marad 10mb memória, az meg ugye nem elég semminek.
és az a boszorkányság, hogy még emellett sem bírok megválni tőle, mert _nincs_alternatívája.

Somez

Az iPhone nem tökéletes, de jelenleg a legtöbb ember számára a legjobb.
Az Android messze van a tökéletestől, de még fiatal és ha sikerül kinyírnia a Windows Mobile-t, én már attól boldog leszek. Ez kb. 5-8 év még szerintem 🙂

pappito

a winmo-t elébb kicsinálja az android szerintem, minden oka meg is van rá.

a szifon meg majd egyszer jó lesz, ha kibír egy napot az akkuja, ott a felület már fasza

draven

Fateromnak kellett szereznem egy telefont pár hónapja, és akkor a HTC Herora esett a választás (előtte is HTC-je volt, de gondoltam ideje továbblépni a Winmo-ról). Ezért lehetőségem nyílt egy napot szórakozni vele, hogy mégis mit tud.

Leszögezném, hogy iPhone szerintem negyed óránál tovább még nem volt a kezemben, kb. mindig egy alkalmazáson belül mozogtam igazán.

Maga a Hero nagy szép darab imho, és általánosságában tetszetős is a működése. De valahogy végig azt éreztem, hogy azért lassúcska. Nagyon lassan reagál néha, sokat gondolkodik, nem tudod mi van. Azért is írom, hogy nincs iPhone-os tapasztalatom, mert nem tudom, hogy ott mennyire tapasztalható ez, gondolom a 3Gs-től egyre kevésbé. Amitől viszont konkrétan megfeküdtem, hogy vannak benne olyan logikai buborékok, ahol a probléma megoldása nagyságrendekkel eltér a probléma jellegétől. Gondolok itt arra, hogy egy ismeretlen számról érkezett sms-nél el akartam menteni a küldő számát a névjegyzékbe. Ez konkrétan kb. 20 klikkbe tellett (karakterbevitelt természetesen nem számítva), amit nem voltam hajlandó elhinni. Az iPhone részleteit nem, de az Apple OS megoldásait tekinte viszonylag bátran merem feltételezni, hogy ilyen szintű hülyeségek csak nem fordulnak elő iPhone-on.

Egy Nokia E51-et használok én magam jelenleg, ahol pl. egy ilyen folyamat gyakorlatilag azonnal véghezvihető, leginkább ezért is nem értem. És nyilván ez egy kiragadott példa, de felveti a kérdést, hogy hány ilyen baromságot tud vajon még felvonultatni a gépezet.

Igazából teljesen irreleváns, de ez volt az én nagy találkozásom a HTC Hero-val, ami aminek a formavilága viszont nagyon tetszik, talán még egy kicsit jobban is, mint az iPhone.

Zila

@draven: iPhone esetében ott egy gomb az sms thread elején: Add to Contacts felirattal, híváslstában két gomb van: new contact, add to existing.

Zeusz

Lehet, hogy keveset használom a szifont, de az én 3G modellem két napot simán kibír. Push on, Location Services on, Wifi on, 3G on, Brightness low.

karlsruhe

Az UP által írt problémák a té user bénaságából fakadnak és nem a rendszer szar, azt ugyanis úgy találták ki, hogy ha nincs wifi akkor van 3G és voila, a dolgok működnek. Ne számítson senki arra, hogy jó lesz az androidos telefonja ha nem vesz mellé netet. Havi 1G adat a vodánál ha jól emlékszem 1000-1500 HUF, SMS-es megrendeléls után pár órán belül aktiválják.

ismeretlen számról kapott SMS kontaktlistába adása: 3 klikk ha ismerős nevéhez akarjuk adni, 4 + adatbevitel ha új kontaktot akarunk létrehozni (Donut alatt, de a Cupcake is ezt tudta)

agocsadam

hallgattassék meg a másik fél is 🙂

április óta használok g1-et, ami azt jelenti, hogy az android 1.0, az android 1.5 és most az 1.6 is napi tapasztalat. a 2.0 a napokban várható a felhőből. előtte e61et használtam hosszú ideig, iphoneból pedig a 2g-t használtam úgy egy hétig.

a htc herot ezzel együtt nem ismerem. ugye a g1 a google szoftverével, a htc vasán, a t-mobile kizárólagos carrier-jogával került piacra. kezdeti sikerei után minden részes vállalat alkudozni kezdett a másikkal a továbbiakról. persze ehhez a sikerhez kellett és kell, hogy az iphone létrehozta egyáltalán ezt a piacot.

ha jól tudom, a htc hero ezután jött létre. a szoftverbe belenyúlt a htc is, szóval valami más jött létre, mint amit én ismerek.

az os-ben alapból nagyon kevés dolog van benne. ahogy steve tudja, hogy mi kell a népnek, úgy sergey és larry annyira nem. ezért az android inkább egy erős keretrendszer, google saját termékekkel és néhány alap cuccal, a többit az android marketről tudod beszerezni. alapból (most az 1.6ról beszélek, a korábbiak butábbak) van benne gmail és sima mailkliens, maps, fotó, videó, virtuális billzet, fordítással változó nézet (giroszkóp), gps, gtalk és más IM-ek, médialejátszó, youtubesupport, hangvezérlés, felolvasás, vpn, browser, widgettámogatás, ami így elsőre beugrik. calendart, contactokat és maileket automatikusan szinkronizálja googleaccountoddal (ez kikapcsolható persze).

a készülék első indításkor kéri a google accountodat és azzal automatikusan leszinkronizál. ha valaki esetleg használja a gmail contacts-ot, akkor észrevételezhette, hogy a kontaktok különféle kategóriákba rendezhetők – a g1en beállíthatod, hogy melyik kategória legyen a te contactlistád és onnantól az az. értelemszerűen bele lehet szinkronizálni nokiáról az adatokat, én magam például address bookkal tettem ezt meg, 5 perc alatt. utána még volt egy nagyjából fél-egy órás folyamat, amíg elrendeztem a gcontacts rendesen (g1 előtt én se használtam igazán), azóta minden megy. itt van pl egy olyan előny, hogy ha valami régi mailcímet keresek amire gmailben már egyszer küldtem levelet, akkor kibővítem a contactlistasettingsben a teljes gmailcontactsra a listámat és bennevan a telefonomba minden cím. aztán kikapcs, és megint minden a régi.

és akkor az elhangzott felvetésekre:

– a wifit természetesen megjegyzi és automatikusan vált 3g és wifi közt (sőt, megfelelő marketes kiegészítővel ehhez megfelelő hangprofilok rendelhetők, pl munkahelyen rezgő, emailre pittyegő, néhány hívót automatikusan hangpostázó, utcán hangos, rezgő, otthon fékezett hangerő – és mindezt wifi, ill wifi hiánya alapján)
– a google accountodat első indításkor meg kell adni, onnantól full szinkronban vagy
– állandó adatkapcsolat: ez kikapcsolható, de alapból valóban állandó. roamingon ezt magától kikapcsolja, de te visszaengedélyezheted, ha van rá pénzed. értelemszerűen ráköthető a wifire is a szinkron (3gn engedélyezős, wifin folyamatos kapcsolat)
– az smseket ugyanugy threadként mutatja, mint az iphone (és egyenként is törölhetők az smsek 🙂
– copy and paste, már 1.0 óta (bocs, kihagyhatatlan)
– szar a virtuális billentyűzet: kábé mindenki leirja, aki elkezdi használni, hogy meg kell szokni, teljesen mindegy, hogy iphone, android, vagy nokia5800 vagy a többi vonalalatti. ez egy adottság, amivel együtt kell élni, ha ilyen készüléket választasz, ha nem jön be, ott az e71, minden hátrányával. mellesleg a g1ben van fizikai billentyűzet, de alig használom, a virtuális mindenre elég.
– energia: a g1 egyetlen igazi hátránya, hogy hamar merül, 1 nap, ha mindent folyamatosan használsz. van egy belső widget, amivel a legenergiafogyasztóbb funkciókat (wifi, bluetooth, gps, szinkron, brightness) könnyen kapcsolgathatóvá teszi, minden esetre ez kevés. minden esetre én szoktam usb töltőt tartani magamnál és laptopról lehet tölteni bárhol, akár mozgás közben is, köszönhetően a sleepelő macnek (steve már a g1hez is előre tudta, mi kell!)

a g1 mindezzel együtt lelkesedésre épülő készülék. arról szól, hogy meg akard ismerni, próbálkozz a marketről ezzel azzal, találd meg a legjobbat. ilyen értelemben nincs kész, és nem is lesz még egy darabig, legfeljebb lesznek olyan verziók, amelyekről korporét userflowmanagerek meg experience-specialisták kijelentik, hogy ez így jó (ez lehet a hero is, érzésem szerint). az androiddal sokat kell buzulni, és ez nyilván csak keveseknek éri meg (persze ezek a kevesek diktálják le, hogy milyen lesz 5 év múlva a mass market). ezzel szemben az iphone végülis kész van, van benne egy meghatározott, egyébként kiváló szoftvercsomag és élménypark, ezekkel lehet dolgozni. az appstore itt is erősen kibővíti a határokat természetesen, ráadásul a vas játáktéren verhetetlen (az android legkomolyabb hiányossága egyértelműen a rolando hiánya). az iphone-al több kompromisszumot kell vele kötni – erről sokat olvashatunk a plastikon is, meg is szokta kapni Józsi hogy “ezmegmámilyenszarebbe” -, de amit tud, azt stabilan hozza. lejjebb lő, mint a g1, egyből a mass-re, át is alakította a mobilpiacot, létre is hozott egy új kategóriát. kiváló, a világot jobb irányba lendítő termék. egy vállalat sikerterméke.

az android ezzel szemben egy vásárlóHOZÓ történet. üzleti oldalról nem maga a termék az érdekes, hanem az, hogy minden szolgáltató becsatornázza a google-be magát azzal, hogy átveszi az egyébként kiváló os-t. épp ezért az android nagyobb szabadsággal kísérletezik, könnyebben hagy új dolgokat meg a marketen, ráadásul hagyja a marketen kívüli szoftverek telepítését is. érdekesebb, szabadabb, nyitottabb filozófia.

több hibával több lehetőség.

Daniel

Kedvesem vett egy iphone 3gs-t a minap. Fasza kis telefon, sebességgel semmi gond, minden megy flottul, borzasztóan átgondolt, kezelhető és szerethető a cucc. Egyvalami azonban kiakasztó. Nem lehet direktben mp3-at csengőhangnak beállítani. El sem hittem eleinte, de tényleg. SZerintem ez borzasztó. Nem is értem. Az apple szarik a userekre? Vagy ebből is pénzt akarnak csinálni. Nem mélyedtem el a problémában, csak rágugliztam. Max 30 másodperces lehet a csengőhang, 2009-ben? Ez most komoly? Csalódott vagyok.

azeb

3gs hívő voltam mostanáig, de már nem sodor a vallás, idenézek, odanézek. (Se-se amúgy, nincsen egyik se, csak olvasok róla)

Először, másodszor, harmadszor is a web-böngésző. Meg a zene. A többi dolog aztán. Nekem ne felhőzzenek, megcsinálom magam. És nem tanulok Objective C-t, ha megy a Flash rajta.

Gps: az kell, hogy megyek az erdőben, kizúmolok, bezúmolok, ott a falu, arra. A(ndroid) 2.0-ban már lesz, útvonalazással, satelit nézettel.

Hero: az a Verzionos verzijó szuperjó kinézetű, bár nem veri a Htc Touch 3g-t, ami veri az iPhonet, bár majdnem nem veri a T-Mobile Pulse-t, amin szimpatikusan fityeg az árcédula.

Behúzom a mattot: az, hogy az Apple vagy a TMobile (utólag!) lekapcsolgat távirányítással ezt-azt a kártyafüggetlenekben, nekem leverte a lécet. Tethering-et azt nem érdemelsz, jövőre megint visszakapod, ha jó a magatartásod. A Safari ikon mikor fog eltűnni?

Amúgy a Pannon/Vodaphone se kardozik miattam, írtam nekik, nem érdekli őket.

És ha olvasgatom a szifon blogot, felkavarodik a gyomrom, hogy beáll a gyerek abba a terpeszbe, ami azé jog szerint, aki anno a Photoshop 4.0-t lékelte meg, zéró vírussal fűszerelve. Ott a kezében a 200e-res masina, oszt hekkeli a 200ft-os programot. Bevásárolta a papa az ellenkultúrába. El onnan, ezt érzem.

Hívő akarok lenni megint, dolgozok az ügyön, könnyebb úgy.

evone

Daniel, irigyellek hogy 2009ben a csengőhang a legnagyobb problémád, én konkrétan akármilyen telefonon leszarom hogy milyen csengőhang szóljon, egyszerűen csörömpöljön, úgy hogy meg lehessen hallani, ne kezdjen el mindenfele szar zenét játszani.

Ger

Daniel: ez nem ciki. Amióta a telefonokba belekerültek a zenelejátszók, mint eszközök, újra elkülönült a jelzőhang (rendszerhang) és tartalom (média) fogalma. Egyébként te jártál jól, mert kedvesed bármilyen csengőhangját meg tudnád utálni, ha többször kéne feleslegesen hallgatnod, miközben ő nem veszi fel.

Trofimov

Symbianra is van olyan program, ami PONTOSAN ILYEN FORMÁBAN jeleníti meg az SMS-eket. Én nem használom mert NINCS RÁ SZÜKSÉGEM, ritkán csetelek SMS-ben.

Szakadás

Jézusom … szar a virtuális billentyűzet? Túl nagy UP ujja?

VAZE FORDITSD EL 90 FOKKAL AZT ANYAMVADT TELEFONT ÉS AKKOR NAGYOBBAK LESZNEK A GONBOK !!!

nyenyec

Nekem Hero-m van most.

A szoftveres billentyűzet tréninget igényel, de ez ugyanígy van az iPhone-on is. A memoárjaimat nem ezen fogom megírni.

UP hálózatos szerencsétlenkedését őszintén szólva nem értem. Vagy Wifi, vagy 3G (esetleg edge), nekem eddig semmi gondom nem volt ebből.
Ahogy a kezdeti fiókbeállításból sem, pedig atom hosszú jelszavam van.

Amit én szeretnék a következő generációs modellektől: több memória, jobb elem, barátságosabb médiakezelés (podcastok és playlistek).

Különben szeretem, sokat használom és elégedett vagyok.

(SMS-ről Amerikában leszoktam. Inkább telefon vagy email vagy chat.)

CharlieBrown

@ Daniel: mi a fasznak 30 mp-nél hosszabb csengődallam??? Témobilnál ha jól emlékszem 27-30 mp között csörög ki a telefon, utána foglaltra vagy hangpostára vált. Akkor meg mi a picsának 5 perces tiesztó, meg dárenbéz csengőhangnak mp3-ban???
a kérdés költői, függöny.

ee

“Arról nem is beszélve, hogy minden más elérhetetlen, és csak neten szaladgáló YouTube videókon látni. LOL az iPhone meg ott van akármelyik boltban.”

Persze ez így erős csúsztatás. És nem csak ezért: http://ping.fm/p/drfL9

ern0

A Treo-mon 1932 óta így lehet nézni az SMS-eket http://geardiary.com/wp-content/uploads/2006/11/gear_diary_palm_treo_700p_screenshots24.jpg (az én hátterem nem lila, és smiley-k sincsenek elszaporodva ennyire, mint a képen, de legfőképpen nem buborékokban jelenik meg a szöveg, mint iPhone-on).

A kusztomizálható csengőhang alap, na nem azért, hogy a slágerlista feedet bekaszkádoljam a ringtone folderba, hanem hogy másokétól elütő, normális hangot varázsoljak rá. (Disclaimer: csengőhangokat gyártottam monophonic és MIDI korszakban.)

ern0

Este van, fáradt vagyok, kihagytam azt a poént, hogy Palm-on 1921 óta van copy/paste, ceruzaelemes, monochrome LCD-s, zámítógéppel RS232-en szinkronizáló modellekben is volt már.

kobak

Olvasok és mosolygok. Rant.

Valóban meglepő UP írása annak, aki fogott a kezébe már androidos telefont, mert minden out of the box megy. Vagy 3g, vagy wifi, automatikusan felismer, megjegyez, csatlakozik, stb.

Azt azért hozzátenném hosszú iPod touch, majd iPhone tulajdonlás és használat után, hogy az iPhone OS tapibillentyűzete etalon, ehhez képest nehézkes az androidos telóké, de kb tíz perc megszokni (iPhone-on 3). Ennyi a különbség.

Józsi, köszönet az android posztért. 😉

pappito

szerintem nincs benne giroszkóp, a giroszkóp nem az elfordulást nézegeti, az valami más. accelerométer inkább van benne, nem?

zollska

Én ha jól tudom akkor a hero-ban van billentyűzet kalibrálás… lehet az megoldotta volna a dolgok egy részét…

Daniel

@charlieb
Nem a 30 mp volt a lényeg, de ez sajnos nem ment át itt több embernek, hanem az, hogy a telefon szoftverében nem tudsz mp3-at beállítani csengőhangnak. Volt egy halvány reményem, hogy esetleg valaki leír itt valami frappáns és gyors megoldást erre, vagy megírja, hogy, én tudom rosszul és nem vettem észre, de mégis be lehet valahogy állítani, de csak haszontalan és felesleges okoskodás van itten. Az old phone csörgés egyébként a mobiltelefónia total commandere.

@ger
akkor is ciki. A piacon lévő médialejátszós telefonok nagy része tudja ezt a funkciót peddig nyilván azokban is külön van tárolva a 2 formátum. Az a vicc, hogy ez nem egy világverő feature, hanem egy roppant alap. Legfőképp az lepett meg, hogy egy ennyire átgondolt és jól használható rendszerből kihagytak egy ilyen egyszerű dolgot. Nyílván azt akarják egyébként, hogy itunes storebol vegyél levegőt is, és ez nekem nem tetszik.

Marci

“Persze van egy tételem, hogy ha már Manualt kell olvasnd, akkor szar a UI.”

Nekem is van egy tételem. Technikai analfabéta.

DnP

Cydiaban van egy cucc, amivel a telcsin levo zenekbol 1 klikkre csinal csngohangot. iTunes nelkul…

Aszfaltbetyár

@Daniel: iphoneon jailbreak nélkül _nem_ tudsz saját, teljes zenét csengőhangnak betenni. mp3-at sehogy sem, csak aac-t, konvertálnod kell.

a mélyen tisztelt “minek saját csengőhang” klubnak: kinek ez fontos, kinek az. én is röhejesnek tartom, hogy ezt nem lehet törés nélkül megtenni. mint ahogy azt is, hogy a sok apple fanboy bármire bólogat, ha sztív bácsi mondja. ha legközelebb azt találja ki, hogy háttérképed se lehet saját, azt is védeni fogjátok? nem birkaság ez? (3g-m van)

DnP

Na a sussssogasnal kikapcsoltam ez egesz szart a francba. Megvartam meg vege lett… undorito volt.

DnP

ohhhh… ez a velvet komment lett volna.. bocsi 🙂 eccerre 6 posotot frissitgetek

klarky

A múlt héten ülünk az irodábn és bejött az egyik kollégám, aki már nyugdíjas, de még 4 órában hébe-hóba bejár (amúgy épp most ezt is befejezi, tényleg otthagyja a céget).

Ott dumálgatunk, egyszercsak előkapja a telefonját, azt mondja, csinálok már rólatok egy képet. Odakapom a fejem és a meglátom a zongoralakkfekete hátlapon a csillogó almát. Mondom mi a szösz… Tudjátok mit mondott?

“Lehet, hogy ez éltem utolsó telefonja, akkor meg már legyen jó…” Na bazz, odavízionáltam Steve-et a vállára, ahogy üldögélve, láblógatva elégedetten csattint egyet és ezt mondja: Ez az!

Komolyan mondom, nem értem. A marketinget mint tudományt már holnap betiltanám. Ez rosszabb, mint a szekta.

(amúgy egy LG Viewty-ból szált át a 3GS-re, azt mondta, össze sem lehete hasonlítani a kettőt…)

Zila

Kedvesem vett egy Ferrarit, teljesen elégedett vele, sebesség tök jó, meg minden, aztán elmentünk az ikeába és nem tudtuk belepakolni a klippan kanapénkat. Nem hiszem el, hogy egy autó 2009-ben nem tud elvinni egy klippant, ez ciki. Csalódott vagyok.

bounty

android 1.5-ös mobil, pl.:
-ringdroid – mp3-ból csengőhang megvágással, a _telefonon_
-a desktopra bármilyen widget, pl. a közeli eseményekről, feladatokról, google search mező, képkeret, wifi/gps/bluetooth 1 pöccintéses ki-be kapcsolás, anyámkínja, tényleg bármi
-handcent free sms kezelő – akár 1az1ben olyan skint is beállíthatsz, mint az iphone, vagy akár szebbet, lényeg hogy testre szabhatod

Úgy általánosságban is a teljes testre szabhatóság, szabadság jellemzi az egészet, anélkül, hogy bűnözőnek kéne érezned magad. Csak itunes-ból feltölthető zenék?! Ez egy vicc. Főleg, hogy nincs otthon se macem, se windowsom.

Daniel

@zila
Ne szpemmelj! Ferrari = iphone? ikea kanapé = mp3 csengohang? WTF?

Az ertelmes hozzaszoloknak koszonom, en is ragugliztam, csak képtelen voltam elhinni, hogy csak hekkelve lehet megoldani a kérdést. Fenntartom: ciki. Azert kosz sracok.

azeb

Bounty, kérlek, nyilatkozzál. A gui is átszabható? Egy app-nál, alkönytárnál ikonokat pl cserélhetek? Vagy átszínezhetem az alap-szürkét? És vannak benne egymásba ágyazott alkönyvtárak?

Szerintem a Hero gui szép, és ha kidobnák a Windows Mobile-ből bennragadt ujjal húzásos funckióváltást, akkor meg egyenesen.

Más: azon vigyorgok, hogy több napja kint van a Pulse, és egyetlen teszt nincs róla magyarul. Amit látok róla videókon, barátságosnak tűnik.

Balazs

Nalam olyan aprosagok verik le a lecet, hogy a szaznemtomhany kontaktomat kezzel irogathattam be a jezusfonba, mert bar van benne bluetooth, de kb az osszes telefonnal ellentetben ez nem kepes azon keresztul kontaktot fogadni vagy kuldeni. Nem, nem hasznalok semmilyen contact appot se neten se szamitogepen. Nincs ra szuksegem, en csak egy szerencsetlen telefonkonyvet szerettem volna atvinni egyszeruen 🙂
Masik kedvencem h gyakorlatilag semmi sem szabhato at az izlesem szerint. Pl nem ertem mi a banatnak background kep, amikor kb sose latom? Miert nem lehet megvaltoztatni az ikonok mogotti hatteret? Vagy magukat az ikonokat?
Ajfont hasznalok, de mar tudom h a kovetkezo telefonom, mikor lejar az egy eves huseg, mas lesz. Meg nem tudom, hogy Android vagy Maemo. Egyszeruen engem nem tudott elragadni a hype, telefon ez is csupan, nem megvalto.. 🙂 Ugyanugy tudom tovabbra is hasznalni a symbianos regi telefonomat meg ezt is. Biztos az a baj, hogy technikai beallitottsagu vagyok, es mint ilyen, tudok tanulni es alkalmazkodni egy uj UIhoz (amig eygebkent elismerek, h az ajfonban jo.. ez kb szamomra az egyetlen elonye).

Balazs

Jaigen, hozzatennem, h a fenti idegesito baromsagok miatt fogom nemsokara jailbreakelni a telefont. Utalom a limitaciokat, meg ha jobs bacsi is erolteti ram oket. Nem azert lesz feltorve, mert lopott appokat akarok hasznalni, hanem mert siralmas modon alap dolgokat csak igy lehet megtenni a telefonon 🙁

tjp

~* flamewar! *~

(viszont itthon nemtudomhanyjegyu hexa wifijelszo van, azt nem olyan finom ifonon sem beallitani. shift minden betu elott!)

ironyice

Engem ami zavart, hogy nincs sms visszajelzes, de megszoktam nekem is hekkelt aac van beallitva, nem nagy dolog. Ugy gondolom merlegelni kell, ezek mellett a bosszusagok mellett olyan pozitivumok szolnak mellette, amit masik tipusu telefonnal en meg nem tapasztaltam. Idegesito, hogy a filmeket konvertalni kell ra, de legalabb utazas kozben tudok szorakozni.
Ami kellett nekem:
– Zene – pipa
– Film – pipa
– E-book (word, pdf, txt etc.) – pipa << bar erre meg nem talaltam meg a tokeletes app-ot. Jailbreakelni meg nem mertem, de igy is elegedett vagyok vele… 🙂

Aszfaltbetyár

Zila: ez a ferraris hasonlat erősen sántít. inkább úgy stimmelne, ha a ferrarihoz CSAK shell üzemanyagot lehetne tankolni, azt is csak egy helyen Pesten.

Balazs

Azert is santit a ferraris hasonlat, mert a ferrari nem csak dizajnban tobb a versenytars jarmuveknel.

medoc

Olasom a posztot, meg a kommenteket, és csak csóválom a fejem. Az ok, hogy UP látszólag technikai analfabéta – ha jól emlékszem, a nokiákkal is szopott, meg a mac se szereti őt, se viszont.

Viszont az, hogy emberek az iphone hiányosságait előnyként éljék meg… bah. Igenis ciki, hogy csak hekkelve lehet külön csengőhangot rátenni. És akkora faszságot sem hallottam mostanában, hogy “Amióta a telefonokba belekerültek a zenelejátszók, mint eszközök, újra elkülönült a jelzőhang (rendszerhang) és tartalom (média) fogalma.” Ja persze.
BTW iTunes segítségével is lehet sláger-csengőhangokat vásárolni. Akkor most Steve kapufát rúgott? Nemár!

Volt már pár telefon a kezemben, lévén majd’ 10 éve mobilipari szakmunkás vagyok. Jelenleg egy 3GS-t használok és valóban az egyik – ha nem a – legjobb telefon ever. De vannak más jó telefonok is. És ennek is vannak hibái.

OK, hogy nem pantone skálán nézitek a dolgokat, de azért legyen legalább grayscale a fekete-fehér helyett plíz!

fapina

hát nem tudom.
engem csak egy dolog érdekelne… Angelday nettó fizetésének hány százalékát költi az információéhségére telefonon, havonta.

mert nekem a telefon, egyszerűen csak egy eszköz.

százalékban kifejezve, havonta, nettó nem több mint 1%

Ger

Gondolom mindenki csak legális mp3-t tesz fel és aki ezt nem akarja (mert nem akar fizetni érte) annak ne csörögjön a telefonja! Az Apple-ra leső jogvédők meg hülyék és nem találják meg a kiskaput.

Ger

Kiegészítés: zeneforrásnak az online boltok közül csak az iTunes-t tekinti az Apple (érthető okokból), ahol egy gomb és van csengőhang, saját cd-ről meg szintén lehet csinálni.
A 30s limitet egyelőre én sem értem, de fikázás előtt inkább kérdezek.

Daniel

@Ger
Az a gond, hogy jelen állás szerint a megvásárolt és berippelt cd-met sem lehet mp3 csengőhangként használni. Értem én, hogy itunes store, de nem örülök neki. Számtalan más módja van a legális mp3 birtoklásnak.

Amúgy én is kérdeztem. Nézd csak meg milyen remek válaszok jöttek (tisztelet a kivételnek). Tőled is.

Ger

@Daniel: hopsz. most olvasom, hogy az iTunes 9 szüntette meg a rippelt CD-ből való konvertálást, ebben tévedtem. A minden más forrásból származót is, úgyhogy a számtalan más módon tárolt legális utját zárja le az Apple. Hamarosan indul az iTunes Ringtone Store? 🙂
Azért a számtalan más módot kifejthetnéd, ami legális és üzletszerűen az Apple cégnek megfelelő.
A saját remek válaszaim közül finomítanám a rendszerhang/tartalom kérdést: ezt akár ingyenes/fizetős-ként is lehetne nézni a kiadók, jogvédők és szerzők irányából és akkor medoc sem gondolná akkora faszságnak. Én inkább fizetek a zenéért, mint az üres cd-lemezért a jogvédőnek.

Zila

@Daniel, @Aszfaltbetyár: persze, hogy sántít, viszont az iPhone-ról is és a Ferrariról is lehet előre tájékozódni, hogy miket tud, miket nem és ezen információ birtokában vásárolni. Utólag fikkantani, csalódni, telesírni a netet tőbb mint béna.

Mellesleg a hivatalosan megvásárolt zenéidből az iTunes pillanatok alatt készít csengőhangot az iPhone-ra.

Daniel

@zila
Szerintem meg a mobiltelefon/autó hasonlat béna. Eredendően.

@Ger @zila
Van világ az itunes store-on kívül is. Hihetetlen, de lehet máshol is zenét vásárolni.LEGÁLISAN. DE MAGYARORSZÁGON LEHET-E LEGÁLISAN ZENÉT VÁSÁROLNI ITUNES STOREBÓL? Nem.
De tudom, én vagyok a fasz, hogy iphone-t vett a csajom, és nem a rendszer rossz. Azért viszont tényleg fasz vagyok, hogy ide irogatok, legalább ennyit megtanultam ma.

Aszfaltbetyár

@Zila: előre tájékozódtam és tudtam, hogy mit tud és mit nem tud, illetve azt is, hogy mit lehet veleg elérni, ha jailbreakeled. Én mindössze rávilágítok, hogy szerintem csengőhangot ilyen korlátozások köré szorítani kecseg dolog a gyártó részéről, de megoldom magamnak, nem sírom tele a netet.
Emellett az is zavar, hogy egy ostoba, haszontalan korlátozást sem lehet hülyeségnek minősíteni anélkül, hogy egy legyintéssel elintézné a fanboy-bázis. Ami szar, az szar, semmi sem tökéletes, és ha valami rossz, hibás, buta, ki kell mondani és nem nagyvonalú, ámde értelmetlen hasonlatokkal bagatellizálni, és végül arra jutni, hogy “de így is a’ Apple a kerály”.

Aszfaltbetyár

és bocs, hogy floodolok, de elfelejtettem, hogy persze, vennék magamnak legálisan zenét itunesből, de ugye Magyarországon nem lehet. rendeljek gift cardot vagy adjak meg fake címet? ugyanmár, magad sem gondolod komolyan.

Ger

Persze, van világ az iTunes-on kívül is. Sőt, bármilyen mp3-t beletehetsz az iTunes-ba és még le is játszhatod. Csak éppen a csengőhang konverziót nem engedik. Ennek az okát keressük, de ne csak technikai oldalról, pls.!

Aszfaltbetyár

ennek az oka kutyaközönséges: jogdíjproblémák elkerülése és még több profit bezsebelése.

Ger

Pontosan:
“Itunes created/purchased ringtones are available in the U.S. only at this time as the record companies and artists agree to licensing, they could become available in other countries.”

Balazs

Akkor mar inkabb rezgore allitom, mint minden mas telefonom. Vagy nezek egy howtot a neten, es csinalok azzal csengohangot. De ez a fizess a csengohangert, de csak az usaban, mert mashol ugyse erheto el, ez kb a kecsegseg csucsa 🙂 Nagyon kreativ az ujabb bor lehuzasaban, de ritkamod ellenszenves.