Indavideó Film

A héten indult az Indavideó új szolgáltatása, az Indavideó Film. Magyar filmeket lehet böngészőben megtekinteni teljesen ingyen és legálisan. 6 mozifilm, 7 kisfilm, 3 dokumentumfilm és 3 természetfilm induló készlet várja a közönséget első körben, de lehet írni a csapatnak, hogy miket tegyenek még hozzá, a lista folyamatosan bővül majd. (Roncsfilmet, Eldorádót, Egészséges erotikát, Indul a bakterházat, Ripacsokat és a Régi idők fociját például!) Azt gondolom, hogy a magyar film érdemes és méltó a hű reprezentációra, remek kezdeményezés Karottáéktól, nézzétek meg mindenképp.

A továbbiakban technikai oldalról veszem kritika alá a szolgáltatást és tovább is kell mennünk, mert filmben kevés kompromisszumot ismerek, amit meg tudom konkrétan is fogalmazni: számomra az filmélvezet vagy DVD ripnél, vagy 720p-nél indul. Ezt a kettőt tudom elfogadni, kivételt csak a legritkább esetben teszek. Sajnos az Indavideó Film szolgáltatása nem elégíti ki az első követelményt sem, így én azt mondhatjuk, hogy nem tartozom a célcsoporthoz. Jelen pillanatban webes “preview” nézetre alkalmas a szolgáltatott anyag.

Karottát is megkerestem a publikáció előtt, elmondta, hogy a szolgáltatás alapvetően úttörő, másrészt arra való, hogy amennyiben valaki olvas egy filmről, azonnal linkelni tudja, és egy gombbal lejátszhatóvá teheti az olvasói számára. Nem akarnak belőle házimozit készíteni, ez nem fókuszuk, nem akarják azt sem, hogy “HD”-ben nézzék az emberek, ez egy kísérlet.

Ettől függetlenül ássunk mélyebbre és konkrét példákon keresztül nézelődjünk. A 2005-ben megjelent “Fehér tenyér” című filmet megnézném, mert tévében láttam csak eddig, akkor is az utolsó harmadát csíptem el. A ténylegesen böngészőnkbe kerülő film technikailag így néz ki:

1 óra 40 perces film ekkora file méretben, hááát. Nem is csoda, egy kocka belőle 1:1 PNG-ben, az alsó-felső fekete csík is az anyag része:

Szörnyen fakó színek, kicsi méretben, szegényes reprezentációban. Nézőképnek remek, de filmnézéshez nekem ez sajnos nem kielégítő. A fizikai méret is messze elmarad a “hivatalos” DVD mérettől, idézem a Wikipédiát:

Although many resolutions and formats are supported, most consumer DVD Video discs use either 4:3 or anamorphic 16:9 aspect ratio MPEG-2 video, stored at a resolution of 720×480 (NTSC) or 720×576 (PAL) at 29.97, 25, or 23.976 FPS.

Sajnos ezzel szemben az Indavideó Film minősége a netről (pontosítok: webről) ilyen-olyan módon letölthető filmek élvezhetetlen kategóriájába esik, hiszen eleve a DVD ripnél is úgy van az ember, hogy akkor, ha nincs meg 720p-ben. Az Indavideó Film kínál egyébként prezentációs nézetet, itt scale-elik a filmet és lekapcsolják a világítást, de ezen ez sem segít.

Azt hiszem egyébként sikerült a leggagyibb minőségűbe belebotlanom, mert a többi ennél valamivel jobbnak tűnik. A Pánik (2008) című film például ennél kellemesebben néz ki, noha a fizikai méret itt is azonos.

El kell mondani ugyanakkor, hogy a látható bontás egy hosszabb kísérletezés eredménye lett az Indavideónál. Meg kellett találni azt a kompromisszumos felbontást és újratömörítési rátát, ami böngészőben még kielégítő eredményt biztosít, ez lett a kikísérletezett eredmény. Ezzel persze az otthoni filmes tábor egy részét elvesztik, hiszen kiesek kapásból én is, ugyanakkor még több felhasználót érnek el vele. A Flash ugyanis komoly streamingre nem alkalmas, és azt is el kell mondani, hogy itt nem néhány perces YouTube HD tartalomról beszélünk, hanem 90 perces filmekről.

Az Indavideó Film nem támogatja a letöltéseket kihelyezett gombbal, ennek licencelési okai vannak, illetve a külföldi IP címeket is szűrniük kell ugyanebből az okból kifolyólag. Adott esetben bizonyos forgalmazóval megállapodva természetesen bekerülhet majd a letölthető, DVD bontású és mindőségű MP4 változat is, ez tehát a licencen múlik csak.

Összességében előre mutató szolgáltatást látunk, a célja nem házimozi, hanem a web. Moziba tehát megyünk és menni is fogunk.

Karotta elolvasta a posztomat és az alábbiakat tette hozzá:

Fátter, több észrevételem is van.

1: Hogy elsőre a dedós vitakultúra szellemében érveljek: szerintem nem rossz ez a képminőség, tökéletesen alkalmas egy standard monitor teljes képernyős megjelenítésének kihasználására.
2: A DVD minőséghez – ezt könnyű lesz belátni – arra volna szükség, hogy a mi szerverünk és a felhasználó gépe közt olyan sávszélességű kapcsolat legyen, mint az otthoni DVD lejátszód és megjelenítőd közt. Ezt a mai átlag magyar internet _messze_ nem tudja. Ne feledjük el: ez nem letöltős vacakolás, hanem azonnali lejátszás. Nincs két órád, hogy leérjen a nagy file, hogy aztán vinyóról megnézd.
3: A megfelelő számokat kell összepárosítani: 720×405 pixel (DVD, PAL, 16:9) helyett szolgálunk ki 512×288-at. Ez oldalanként kábé 25%-kal kevesebb, az nem a világ vége. Jó messze van az “átlag webes élvezhetetlen videótól”, aminek te gonoszul hívod. A kimenő minőségünk ráadásul erősen függ a forrásanyagétól. Szerintem láttál te már magyar filmet, el tudod képzelni, hogy bizonyos esetekben az eredeti se egy Technicolor referenciaanyag.
4: A szolgáltatás legesleglényege, hogy minden technikai nyűglődés, letöltés, klienstelepítés nélkül egyszerűen megnyomsz egy gombot, és elindul a számítógépeden egy mozi. Akár közvetlenül innen, a Plastikról, beágyazva. (Próbáld ki, szuper érzés. És válassz egy másik filmet, aminek nem fakó az eredeti kópiája is) Ez pedig azt jelenti, hogy a tipikus magyar valós idejű adatkapcsolat sebességét – és az átlag magyar otthoni/irodai PC sebességét, amin a szerencsétlen flashnek egyszerre kell megbirkóznia a file transferrel és a lejátszással – egyszerűen nem hagyhattuk ki a számításból. Rengeteget kísérleteztünk és minifókuszcsoportoztunk, mire kijött ez a formátum, ami a legtöbb helyen problémamentesen lejön és lejátszódik, de közben teljesen élvezhető a minősége.
5: Letöltős felállásban ki tudnánk szolgálni bármilyen minőséget, de sajnos a letöltés jogilag annyira ingoványos terület, hogy csak azoknál a filmeknél lesz rá mód, ahol az alkotó/jogtulajdonos kimondottan kérik. Akkor viszont ezer örömmel.
6: Bármikor megyek veled szívesen moziba.

És még egy dolog, ami tök fontos, és kimaradt:

Ezek magyar filmek, amelyeknek – ezer okból – eleve elég nehéz eljutni a vélt közönségükhöz. Moziban nem vagy csak alig játsszák őket, tévékben dettó, ráadásul soha nem akkor, amikor épp alkalmas volna. Az egész szolgáltatásunknak az a lényege, hogy minden logisztikai akadályt elhárítson a megtekintés elől, és ehhez az egygombos megközelítés áll a legközelebb. Ha úgy tetszik, valóban nem te vagy az igazi célközönség, hiszen te letorrentezed az otthoni spéci RAID-es fájlszerveredre, aztán N-es wifin kiszóród a dedikált médianéző Mac-edre, ahonnan üvegszállal kötöd ki TOSLINK-en a hangot a surround amplifieredre. Az Indavideó film meg arra van, hogy édesanyám, a drága Mrs. Idősb Karotta, meglásson valamit az Indexen, ami érdekli, megnyomja a play gombot, és megnézze a filmet, amiről 6 éve állandóa lecsúszik. És, bár anya csak egy van, de ebben a konkrét esetben azt hiszem, az anyám a tipikusabb magyar felhasználó.

És végül arra _is van az Indavideó film, hogy valahogy oda lehessen tenni egymillió ember elé egy adag olyan kortárs magyar terméket, aminek a jó eséllyel a létezéséről sem szerez tudomást máshogy, nemhogy meg nem nézi. A legjobb forgatókönyv összességében tehát az volna, Józsi, hogy belebotlasz a filmbe az Index címlapján, megnézed, alákommentálsz egy értelmeset az Indavideó filmcsatornájában, aztán elmész a boltba, megveszed a DVD-t, otthon berakod a házimoziba, és mindenki elképesztően jól jár.

Discuss.

62 hozzászólás

dp

nincs mit discussolni, Karotta szerintem eleg jol ravilagitott a lenyegre.

pedestrian

Szerintem sincs a fenti paraméterekkel semmi gond, és Karottának igaza van az optimális forgatókönyvet illetően. Ráadásul úgy gondolom, hogy a te elvárásaid filmminőség (szigorúan technikai értelemben) ügyben magasan az átlag felett állnak… nemegyszer hallom a környezetemben hogy megvan nekik ez vagy az a film, amikor én tudom hogy még csak cam verzióban jött ki 🙁

Egyébként nagyon a valóságtól elrugaszkodott gondolat az iPhone kompatibilis verzió vágya? Tőlem rakhatnának pármásodperc reklámot a film elé, technikailag biztos megoldható lenne…

pedestrian

Ger: sőt, a webcast.tv2.hu még régebbi történet. De ezeken az oldalakon nincsenek teljes filmek, csak a csatornák saját gyártású műsorai (egyelőre).

Ger

@pedestrian: igaz, erről nem is tudtam. Mondjuk nem is nagyon nézek tv-t (paprika a kivétel) és ha már rászánom magam egy filmre, akkor kivárom a minőséget.

Samott

Siman lehet hogy a fent jelzett filmekbol (Roncsfilm es tarsai) meg nincs is HD minosegu atirat. Hiaba tudja a film nyersanyag, azt scannelni meg digitalisan feldolgozni kellene. A dvd meg idejetmult technika, sokkal modernebb kodekek vannak ma mar, ugyanazt a minoseget sokkal kisebb meretben, savszelen lehet elerni. De a fent linkelt minoseg webre boven eleg.

yzzy

Szeretem Karottát, mert okosan és normálisan érvvel, és most is igaza van, de ez a szolgáltatás sem nekem készült, _filmet_ én is tévén min. 720p-ben. Az az érdekes kérdés, hogy ki az átlag célközönség? Karotta érvelésében az az egyetlen hiba, hogy az átlag nezető magyar szintén nem lesz nézőközönség, mert annak a _film_ nem a net, hanem a tévé. Itt a célközönség (a jelenlegi kínálatot látva) elég szűkös: a doku- művész- és egyéb rétegfilmeket szerető power júzerek, akik még a letorrentezett sorozatot is laptopon nézik. “Normál” filmet (értsd ezalatt: közönségfilm) nem lehet majd innen letölteni, mivel – gondolom – nem célja a profitmaximalizáló forgalmazónak (esetleg fizetős szolgáltatás?) De kíváncsian várom, hogy a kínálat bővüljön.

rog

szerintem ott hangsúly, (te is félkövérrel írtad) hogy tök ingyen nézhetőek a filmek.
nekem pl simán belefér hogy egy kicsit rosszabb a minőségük annál, mintha meg kéne vennem pénzért. vagy ha úgy lopnám valahonnan…

Ger

És ne feledjük el azokat, akik külföldön szeretnének magyar adást nézni!

D@y X

Nagyon jól megfogalmazta karotta a végén. Megnézem ezt a filmet ingyen a neten, aztán megtetszik és elmegyek és megveszem dvd vagy jobb minőségben.

KA_Steve

Szerintem teljesen király, csak rá kell jönni, hogy mire lehet használni az eszközt. Nyilván semmilyen eszköz nem mindenre jó. Kalapáccsal nehéz fésülködni, de a kalapács attól még egy remek dolog.
Nekem pl rengeteg olyan art/doku film van, amiről lecsúszok, mert képtelen vagyok az egyetlen elérhető időpontban a moziba szervezni magam, pedig érdekelne.
Nemrég volt a Born Dead afrikai-gyerekek doku vetítése, most meg épp a Verzió emberi jogi filmfesztivál zajlik, ezernyi filmmel. Simán itt ülnék a gép előtt és nézném web minőségben a filmeket, amikhez semmi esélyem, hogy torrentről vagy boltból jobb minőségben hozzájussak. Mert itt ez lehet a választóvonal. Minden olyan film, amit ha akarsz sem tudsz megszerezni jobb minőségben, egy ajándék, ha megnézhető a neten. Gondolom ez főleg különböző szubkult filmekre érvényes leginkább, arra meg lehet mondani, hogy minden szubkult téma csak kevés embert érdekel. Viszont ezekhez a filmekhez könnyű liszenszt szerezni, hiszen a készítőjük jellemzően nonprofit és örül ha minél több ember látja. Ha pedig ezernyi szubkultúra könnyen liszenszelhető filmjei felkerülnének, akkor mindenki megtalálná a maga érdeklődésének megfelelőt, legyen épp emberijogi aktivista, természetvideós vagy extrémsportoló. Ezek a szubkultúrák pedig ráadásul hiperaktívak is, ha egy ízlésük szerinti film felkerül, akkor annak azonnal terjesztik a hírét, ami pörgeti a reklámot az indának, szóval végül mindenki jól járhat.
Kíváncsi vagyok, mivé forrja ki magát a történet…

Xerxesz

Célközönség jelen! Mondjuk valóban elég gyenge a minőség, de ez engem kb. 2 percig zavar a film elején. Aztán már nem. Megnéztem a “Kis utazást”. Sosem hallottam róla, de tetszett, jóvolt. Laptop hangszóróból, kis ablakban, borzalmas minőségben. Viszont remekül szórakoztam. Azt nem igérem, hogy most szaladok megvenni DVD-n. :o) Akkor lehet, hogy mégsem vagyok célközönség 😕

sn4ke

jó ez. tetszik. csak éppen kerülöm az indavideót amilyen messzire csak lehet.

pelogi

Az úttörőségről annyit (bár origós cuccról lesz szó, amely nem tudom megfelel-e az úttörőség elemi kritériumainak), 2005!-ben indult az első, asszem nyílt hétvége néven futó hangsúlyozottan promóciós jellegű ingyenes filmnézés az origo akkori téka szolgáltatásában. A legtöbb filmet a már akkor is ebből a szempontból progresszívnak mondható Budapest Film adta. Filmekre, bitrátára, egyéb technikai baszokra nem emlékszem már, a legtöbb kb. 50k megtekintés volt egy hétvégén, ami nem a film végigjátszását, hanem elindítását jelenti. Súlyosbító körülményként csak adott sávszéllel rendelkező T előfizetőnek, csak DRM-el (ez egy kötelező feltétel volt a kiadóktól, szívesen eltértünk volna tőle, szerencsére a DRM-nek bukó). A legtöbb szívás nem is feltétlenül a kiadókkal és a technológiával (velük vagy egyösszegű, vagy PPW elszámolás volt), hanem a jogvédő szervezetekkel volt (Artisjus, Filmjus, EJI – nem részletezem, maroknyi frissiben őszült haj). Ha valakit érdekel, összeszedem, milyen filmek voltak, meg tömörítés, meg méret.

pelogi

Adrián: külföldről jogi akadályok miatt nem nézhető, ebben az esetben a külföldi jogdíjfizetési normáknak is meg kellene felelni, ami lássuk be, lehetetlen.

argan

Azt hiszem vagyok annyira célközönség mint Mrs. Idősb Karotta.

Szerintem azért is jó ez a szolgáltatás, mert Karottával szólva: “Meglátja ami megtetszik, nyom egy gombot, megnézi a filmet”. És kész. Rengeteg dologról lemaradunk az életben, csak mert nem rakják elénk. Lusták vagyunk, mi emberek.

eFi

argan: ott a pont! Tálcán jön az ingyenmozi. Drukkolok, hogy a streaming legyen rendben és maradjon jó a tartalom. Minden mást, amit még ide íratna az agyam Karotta már szépen összeszedetten elmondott.
Egyébként meg nézzetek szalontüdőt!

Samott

Xerxesz: Kis utazast nehezen kapod meg DVD-n, fel eve vettem meg az utolso fellelheto peldanyt egy konyesboltban.

Adrián

pelogi:

Utalom a jogdijakat. Nezem az indan, indexen a reklamokat: oldjak mar meg, hogy tudjam en is nezni ezeket a:

“Ezek magyar filmek, amelyeknek – ezer okból – eleve elég nehéz eljutni a vélt közönségükhöz. Moziban nem vagy csak alig játsszák őket, tévékben dettó…”

filmeket. Mit sajnalnak, hogy lenne +1 nezojuk aki esetleg dicserne a filmet? Konkretan a Dealer-t akartam megnezni. De nem baj, majd letorrentezzuk. Szep vilag.

brbd

Nem kötözködésképpen, de (512 * 288) / (720 * 405) ~ 50% spotlight szerint.

Vention

“2: A DVD minőséghez – ezt könnyű lesz belátni – arra volna szükség, hogy a mi szerverünk és a felhasználó gépe közt olyan sávszélességű kapcsolat legyen, mint az otthoni DVD lejátszód és megjelenítőd közt. Ezt a mai átlag magyar internet _messze_ nem tudja. Ne feledjük el: ez nem letöltős vacakolás, hanem azonnali lejátszás. Nincs két órád, hogy leérjen a nagy file, hogy aztán vinyóról megnézd.”

Kedves Karotta, ez bullshit. A DVD lejátszó és a tévé között tömörítetlenül mennek az adatok. Egy mpeg4 tömörítésnél nincs szükség akkora sávra. Nem láttam felmérést arra vonatkozóan hogy az “átlag magyar internet” mit tud és mit nem, de egy alap T-Home ADSL-el megy a Youtube HD (1280×720).

zsebtv

Egy ujabb csalodott kolfodi user, aki eddig nem ertette, hogy miert nem indult el a lejatszas…
Semmi hibauzenet, csak nem tortent semmi a “… Maris Kezdjuk!” felirat utan.

Freddy

Az tenyleg egy baromsag, hogy kulfoldrol nem lehet nezni es ezert proxyzni kell majd ami vagy megy vagy nem. Es ha esetleg tenyleg megy akkor szeretnem kerni a “Mao az igazi ember”-t. Mert azt sehol nem talalom.

b.

“…belebotlasz a filmbe az Index címlapján, megnézed, alákommentálsz egy értelmeset az Indavideó filmcsatornájában…”

Na, az Index nyitólapján botlottam bele pont a Budapest anno filmbe, ami 80 perc, és 20 perc után szépen megszakadt amikor újratöltött az index.hu a beépített http-equiv=”refresh” content=”1740; miatt..

bobbyperu

Ugyancsak “máris kezdjük” világvége.

Én maximálisan célközönség lennék: külföldön élek, filmekkel foglalkozom, magyarokkal is tenném, de a legtöbbet itt lehetetlen beszerezni. Félévente, amikor hazamegyek, veszek 10 magyar filmet DVD-n. Általában tisztában vagyok vele, hogy mit akarok megvenni. Ez a szolgáltatás további ötleteket adhatna.

Kár.

tyler durden

Bár magyar filmek (főleg maiak) ellen be vagyok oltva, tetszik a kezdeményezés. Nemrég volt ilyesmi a nava.hu által, akkor apu megnézett egy-két régi filmet “fiam látod, ezt néztük anyáddal pár forintért a kertmoziban 30 éve egy nyári estén” na és ez ennek a dolognak a lényege, nem a felbontás meg a hangminőség. Emlékeket hoz vissza!

PeBa

Az Inda/Index a magyar Google. Jó amit csinálnak, nekem tetszik. Itt csak az elégedetlenkedik, aki óriástévét bámul nap mint nap. Én mint mezei user aki általában egy laptopkijelzőn túl nem lát sokat, annak ez pont jó.

Plusz, levesz egy terhet a vállunkról; amikor újonnan netező ismerősünk folyton azzal basztat hogy “na és honnan lehet filmeket letölteni?” akkor átnyomod neki a linket és hali.

Ha már lehet tippet adni, akkor “A Busz” (http://www.videoplayer.hu/videos/play/105) is felkerülhetne valami pofásabb formában a gyűjteménybe. Igazi “borsodmegye-feeling”.

Handras

Katrottanak: Az otlet jo, a minoseg magyarazat nem jo.
1. 960×540 az mar majdnem HD, es 2000 kbit/sec eleg neki. A DVD-TV nem indok, mert az elavult mpeg2, persze, hogy nagy sav kellene neki, mint azt mar fentebb irtak is.
2. manapsag mar nem nagy kunszt megcsianlni, hogy a player detektalja, hogy mekkora a savszelessegem, es aszerint ad minoseget illetve felbontast, lasd F1.com videok peldaul.

a fent emlitett 2000 kbit, mar egy 3G-s mobilnettel is lazan elerheto, UPC meg Thome meg boven boven birja.

Hassan

Handrás,

Minden tiszteletem, de mit szedsz? Szerinted csak egy néző lenne egyszerre?
Nem baj, almaárusnak még jó lehetsz 🙂

Handras

szerited az Indavideo szervere egy 2 megabites vonalon csung??? A mostani videok 800 kbiten jonnek, nem hinnem, hogy a 2000 kbit olyan nagyon megterhelo lenne.

9b0

én jó ötletnek tartom, jó megvalósításban. annak is örültem anno, hogy a video.google-nél ott volt elejétől végéig a Battle Royal, és ugyan mpg tömörítéstől összebaszva, de munkaidőm semmittevési időszakában nyugodtan végignézhettem az asztalomnál anélkül, hogy torrentezni, vagy p2p-zni, vagy file-letölteni kellett volna. támogatom, jó irány. itt még olyan súlyos minőségi kompromisszumok sincsenek: pláne, hogy tv-n ahhoz is sasszem kell, hogy a 720×576-tól megkülönböztesd ezt a minőséget (mozgóképen elenyésző).

szeretnék ilyet világszinten, Mechanikus Naranccsal, Apokalipszis Mosttal, 2001-el, Brazillal… és még sok mással. amit a TV nem ad.

Saabi

Nem értem a letöltéssel kapcsolatos jogi problémákat. Ezek a filmek állami támogatással, az adófizetők pénzéből készült művek. (ahol nem, ott elnézést kérek az általánosításért)
Olyan művek, amelyek – szintén feltételezhetően – egy szűk csoportnak történt levetítés után csak különböző polcokon növelték a terhelést.
Szerintem alapvető lenne, hogy az ilyen – és ezt _csak_ az állami támogatással készült filmekre értem – művek igenis szabadon hozzáférhetőek legyenek minden magyar adófizető állampolgár részére. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a letöltés lehetőségét bárkinek is biztosítani _kellene_, de ha már valaki – mint az Indavideo – megtenné, akkor azt ne akadályozzák bármiféle jogi maszlaggal.
(az már külön álom, hogy ezek a művek podcast formájában legyenek elérhetőek. Filmet lehetne nézni pl. vonaton, ahol még nem online az ember)

vS

Az nem kérdés, hogy van helye ennek a ‘rovatnak’ az indexen. Az sem, hogy ki kell, hogy forrja magát, ez így még kissé fapados. Azért nem mennék torokra, hogy a sàvszélesség detektálás -vagy a felhasz.- manuális választási lehetőségének megteremtése élből hülyeség, mert ez bezony számos esetben ragyogóan működik. Ha találnak- és kiviteleznek egy ügyes szerkesztői elvet is, jó dolog lehet ez.

Bártházi András

Mi köszönettel megnéztük a Fehér Tenyeret, jól esett, talán csak néha akadt, de az annak a jópár éves laptopnak volt köszönhető, amin néztük (az én gépemen a Firefox intézte a szoba fűtését). Nagyobb felbontásban nem lett volna jobb, ámde a processzor se bírta volna. 🙂 Teljesen okés volt ez így. Nézünk még többet is.

Ami a külföldi elérhetőséget illeti, írhattok bármit, ez a magyar helyzet. Én már annak is örülök hogy belekezdett az Index, remélem sok-sok filmet felpakolnak. Jó lenne olyan külföldi alkotásokat is, melyeket egyszer ha leadtak egy kis moziban. Pl. a “Zseton és beton” című román filmről nem tudom mennyien hallottak egyáltalán. Szívesen megnézném még egyszer, komoly volt. 😛

kuf

A külföldi használat is megoldható max negyedóra googleval (magyar openproxy).

Zila

Ezek a filmek nem a látványtól jók, teljesen faszák ebben a minőségben is. Pl. a Szalontüdőhöz a 720p semmit nem tenne hozzá, akkor me minek? A jó filmről lehet beszélgetni hosszan, arról, hogy látszik az orrszőre a főhősnek az elcédén szintén lehet beszélgetni, de közel sem olyan hosszan mint a történetről amit egy film elmesél. Az indavideo film oldala nekem nagyon bejön, egy bánatom van mindössze: wii operájával nem tudom nézni, ezért csak a számítógép előtt kucorogva tudok filmet nézni, de ez legyen a legnagyobb bajom.

vS

Zila, hidd csak el, hogy technikai paraméterekről is legalább annyit lehet beszélni, mint a sztoriról, max Téged ez nem érdekel : )

karotta

Köszönöm a sok hasznos kommentet. Handrásnak és a többi matematikusnak a maga szempontjából mind igaza van, de az a helyzet, hogy az Index cimlapjára kipakolt videókkal simán előfordulhat, hogy sok ezren kezdik el párhuzamosan nézni, és ilyenkor sok ezer párhuzamos szálon kell kitolnunk darabonként bő fél gigát, tisztes bitráta mellett. Nem állítom, hogy nincs a világon olyan technikai infrastruktúra, amivel ezt meg lehetne oldani, mert nyilvánvalóan van, de nekünk nem tud most olyanunk lenni, ez egy gazdasági adottság. Így is rém büszke vagyok a fejlesztőinkre és a rendszergazdáinkra, amiért – rommá optimalizálva a jelenlegi vasakat és madzagokat – megoldották, hogy ne forduljunk fel a terhelés alatt. Még.

Tudjuk, hogy lehet javulni minőségben, és akarunk is. Akarunk továbbá elérhetőek lenni külföldről, és engedni letölteni HD-s és iPodra optimailzált változatokat is. Ezekhez mind az kell, hogy ráharapjon a médiapiac, és legyenek a szolgáltatásnak bevételei. Egyelőre heves érdeklődés van, de abból még nem lesznek full HD blockbusterek, csak a kasszába beérkező tényleges forintokból. Most ezeken dolgozunk, meg az új tartalmakon.

pappito

jó gondolat, de sajnos kiestem, proxyzni meg nem fogok.

ez van. én látom a koncepciót, de magamnak tényleg nem mennék dvd alá, cam-verzióktól tartózkodom.

ez van.

argan

Amikor karotta more or less eltűnt a totalcarról, kíváncsi voltam, hogy merre indul. Ez egy jó iránynak tűnik, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor nő az átlagos sávszélesség akkorára, hogy ez a szolgáltatás ne legyen kompromisszum az igényesebb usereknek sem.
Magam részéről őszintén kívánok sok sikert, már csak azért is, mert többre értékelem azokat, akik az egyik sikert elérve nem ücsörögnek a babérjaikon, hanem keresik a továbblépés lehetőségét. Sok ilyet.

kovacsdaniel

“számomra az filmélvezet vagy DVD ripnél, vagy 720p-nél indul. Ezt a kettőt tudom elfogadni, kivételt csak a legritkább esetben teszek. Sajnos az Indavideó Film szolgáltatása nem elégíti ki az első követelményt se”

Platik Józsi, olyan jó, h te mindent csak fikázni tudsz, csinálj jobbat. K

psc

kovacsdaniel: nem fika ez, hanem 2009 -ben valóban ott indul a “fiml”, hogy 720p, de minimum 720p.
De én a dvd méretetis keveslem filmnézésre, laptopom pl. 1920×1200-as felbontású, tudod, milyne picike kis ablak rajta a dvd? Full-screenben meg pixel-paca az egész.
TV-n dettó (55″).

palbence

jónak tűnik ez a megoldás, bár a célközönségből én is kiesem, 720p alá semmiképp sem adok. tudom, hogy sok ember nem engedhet meg magának 46″os tv-t, 24″es imacet, de akkor is furcsállom, hogy még mindig mennyire nem elterjedt a hd felbontás. a bluray lassú terjedését sem értem, dvd-t már lassan csak úgy lehet nézni, hogy a lejátszó upsizeolja 1080p-re, úgy az újabb filmek még élvezhetőek.

kovacsdaniel

@psc jó oké, de ez most nyilván nem arra lett kitalálva, hogy dvd minőségben nézz filmeket. Képzeld csak el, igen hamar lehalna az egész Index.

psc

kovacsdaniel: dehogy halna le. Vagy ha igen, akkor szar egyszeruen az infrastrukturajuk, amit meg ketlek.
Ebben a kerdesben egyetertek handrassal, lasd fentebbi hozzaszolasat.

petnekiabel

Isten ments, hogy erkölcscsőszködni kezdjek, de az összehasonlítási alapnak használt 720p HD cucc leginkább illegális forrásból vagy illegális módon landol a gépen idehaza. Világos, hogy ezzel is versenyeznie kell egy legális szolgáltatásnak, de azért lássuk be, Karottáéknak elszámoltathatónak kell lenniük, egy torrentes uploadernek meg nem.

alternaiv

“2: A DVD minőséghez – ezt könnyű lesz belátni – arra volna szükség, hogy a mi szerverünk és a felhasználó gépe közt olyan sávszélességű kapcsolat legyen, mint az otthoni DVD lejátszód és megjelenítőd közt.”

Azért ez elég szakmaiatlanul hangzik. Mégis, mekkora az a sávszélesség, ami a DVD lejátszó és a megjelenítő között van? Tetszik tudni, mi a különbség az analóg videó jel és egy csomagkapcsolat alapú streaming között?

Hogy empirikus módon közelítsük meg a dolgot, hogy lehet mégis NFL meccseket neten HD-ben (720p) streamelni mégis?

alternaiv

Karotta: nem kell beruházni infrastruktúrába az Akamai-nak van erre egy megfelelő szolgáltatása, lehet ám bérelni mást is. Így ez ahogy Józsi is írta, csak érdekes kísérlet, de nem innovatív: FLV-be konvertált fájlok egy szerveren, progessive streaming, nem való filmek publikálására.

psc

petnekiabel: nem is gondoltam volna, hogy e kozött, meg a torrent között párhuzamot kéne húzni, de ha már megtetted, akkor jó tudni, hogy magyarországon igen nehezen landol illegálisan egy 720p tartalom az otthoni serverre, ugyanis magyarországon a magáncélú másolása az audiovizuális tartalmaknak teljesen legális.
Ezért van az üres adathordozókon artisjus jogdíj.

psc

petnekiables: ugyhogy ne is erkölcscsőszködj, pláne ha nincs is miért.

Gzu

Abban kérném a segítségeteket, hogy hogyan tudnám beállítani a Mac OSX-en hogy az indavideó tartalma látszódjon. Szinte minden más flesh-es tartalmat tudok nézni, de az indavideo nem megy. Remélem tud valamelyikőtök segíteni.

cegg

Fél-legálisan landol az a tartalom maximum a gépeden. Lehet hitegetni magad azzal, hogy letölteni legális itthon, de a letöltés általában feltöltéssel is jár.
Megosztani, feltöltést engedélyezni még mindig illegális. Az Artisjusnak fizetett pénz nem teszi legálissá pl. a torrentezést. Az csak pénz, ami miatt az Artisjus tovább lógatja a lábát a feltöltések visszaszorítása (valamint a teljesen legális, olcsó csatornák jogi/adminisztrációs hátterének megteremtése) helyett.

psc

cegg: többször, több helyen, több szervezet, több jogi egyesület, stb., több nyilatkozatban kifejtette, hogy a torrent-tel letöltött anyag jelen esetben nem minősül megosztásnak, mert ez a technológia jóhiszemű használata közbeni velejáró.
Ha direkt rippelsz egy lemezt, és megosztod, na az már valóban feltöltésnek számít.
Nem is az artisjusnak fizetett pénz teszi legálissa a letöltést, és így a torrentet is, hanem a szerzői és szomszédos jogi törvények.
Az egy dolog, hogy van artisjus jogdíj is, és ezért működhet a dolog.
Keress rá. (De ne csak az artisjus weboldalát olvasgasd… 🙂 )

BaluKapitány

magam részéről sok sikert kívánok hozzá! szeretem az ingyen dolgokat, mint ahogy mindenki más is… reklámot film közbe ne tegyetek… elé jöhet, de közbe ne.

Péter Anna

Most megnézem az Overnightot, mert nem mertem érte önként is pénzt adni, úgy sejtem, ez a szolgáltatás pont erre való, nem a DVD-lejátszó és a plazmatévé helyettesítésére.