Informatikai problémák

Manapság a táborban mindenki 10.6.2 Snow Leopard felhasználó, amin 4.0.4-es Safarit futtat (kivéve Pőcze Balázst, aki konkrétan szarik bele a Tiger mögül). Azt gondolhatnánk, hogy a legfrissebb, tesztelt, hivatalosan kiadott és csatornán megérkezett programok teszik nekünk a legjobbat. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez nem feltétlenül van így.

Sőt, addig a következtetésig jutottam, hogy az Apple konkrétan a feature fejlesztésben pillanatnyilag eléggé betérdelt és rosszul prioritizál priorizál. Mind az iTunes, mind pedig a Safari jelentősen “megfogja” a gépet (és a Flash-ről már nem is akarok beszélni).

Ismerjük el: ez globális jelenség, az egész Mac felhasználói közösséget érinti.

eFi szúrta ki az alábbiakat. A Console.app belsejében obskúrus üzenetek utalnak arra, amikor vagy a Safari, vagy az iTunes megrántja a gépet. Ezt könnyedén ellenőrizhetjük magunk is:

Console.app /Applications/Utilities/Console.app
– a tetején Show Log List (vagy menü: View – Show Log List)
– a FILES szekcióban system.log
– a jobb felső Filter nevű keresőmezőben: INSERT-HANG-DETECTED

Íme az én naplómból két példa tegnapról:

Nov 14 18:29:12 jozsimbp Safari[715]: INSERT-HANG-DETECTED: Tx time:8.906722, # of Inserts: 26, # of bytes written: 130829, Did shrink: NO
Nov 14 18:32:20 jozsimbp iTunes[1046]: INSERT-HANG-DETECTED: Tx time:15.073507, # of Inserts: 15, # of bytes written: 72260, Did shrink: NO

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az alkalmazás “megáll”, megjelenik a spinning beach ball, hosszú másodpercekig elérhetetlenné teszi az alkalmazást. iTunes és Safari esetében teljesen hozzászoktam már, egy jelenségről beszélünk, amit Leopard óta tapasztalok.

Gúglizgatva nem jutottunk eredményre, rengeteg felhasználó írt már a problémáról, amelyről egyelőre még azt sem tudjuk, hogy egyértelmű összefüggésben lenne egymással. Én csak valószínűsítem, hogy az INSERT-HANG-DETECTED akkor naplózódik, amikor a Safari megkattan, és egyértelmű megfelelés van a kettő közt.

Az is csak egy teóriám, hogy az egész azóta van, mióta a Safariba belekerült ez a szuper gyors Nitro engine. Azóta van, hogy noha tényleg begyorsult az egész, sajnálatos módon időnként homokórázik. Főleg, amikor sleepből jön meg, de ma sleep után konkrétan fagyott, ez volt a felugró welcome üzenet:


a dialógusablak helyes szövege ez lett volna: Good morning professor, I see you have driven here with your Diesel Astra.

Mi lehet ennek az egésznek az oka? Nem tudom, talán a komplex szoftver rendszerekben keresendő. Lehet, hogy az új technológiák nem várt jelenségeket okoznak, amiket alaposan kell tesztelni, utánuk menni. Az is lehet, hogy az Apple is tud erről és dolgozik rajta. Az is lehet, hogy nem érdekli őket, mással foglalkoznak. A jelenség mindenesetre megvan.

Nem tehetünk mást, mint azt, hogy várunk. Együtt élünk a kellemetlenséggel, és megpróbáljuk tovább szeretni Steve-et. Reménykedünk a 10.6.3-ban, Safari 4.0.5-ben és így tovább (nem gondolom, hogy a következő dot-bumppal kapni fogjuk ennek a fixét egyébként, eddig se kaptuk, régi ez a szar). Egy dolgot még azért érdemes kikapcsolni, azt tapasztaltam, hogy a Safari download managerén áthaladó dolgok erőset rántanak a teljesítményen, ezzel segíthetünk a bajon, és amúgy sem hülyeség:

Mesélek egy másik dolgot: 40 dollárért frissítettem a 3-as Fusionre. Az új változatban valamit fejlesztettek a guest-ből történő copy-paste módszeren, aminek az lett a — kibaszott — eredménye, hogy az Excel táblák TIFF formátumban érkeznek meg Mac-re képként. Korábban szépen RTF táblákat adott vissza, amivel remekül lehetett tovább emailezni, most kép. Kész, meg van cseszve az ember workflow-ja és akkor mérlegel: vagy Windows XP Notepad-ba paste-el, aztán onnan hozza át Mac-re a vágólap tartalmát, vagy ott marad 2-es Fusion-ön, ahol még jól működött.

Én nem downgrade-elek, nem vagyok hajlandó. Személyes döntésem. Ha kijön az új verzió, használom, a hibákkal együtt kezdek élni, körüljárom azokat.

Hiszek abban, hogy majd észreveszik a fejlődéssel ezeket a hibákat, és előbb-utóbb megjavítják azokat. Az új verzió mindig előrelépés, jó és érdemes haladni vele. Eddig még mindig bevált, de kissé kellemetlen tud lenni a felhasználói élet.

Ezek az informatikai problémák. Eljutunk vajon valaha is az Another World login screenjéig? Utazunk-e valaha idegen világokba egy jobban sikerült villámcsapás után? Lesz-e Ferrarink?

Függöny.

update 20091119: úgy tűnik, van megoldás.

57 hozzászólás

Barnabas

Hát van ez így.. Nálam is rakoncátlankodik a 4.0.4 (10.5.8 alatt..)

Volt nekem egy tanárom “posztgraduális” képzés keretében, aki számonkérések alkamálval emígyen szólott hozzánk, nebulókhoz:
“Hát gyerekek, szopás van.. és a rossz felén álltok.”

ac3

szedjetek le a flasht az adobe.com-rol leszedett flash uninstallal, majd nezzetek meg ugy is…

eFi

Az INSERT-HANG-DETECTED típusú logbejegyzést más alkalmazás is generálja – ebből nekem az következik, hogy ez OS szintű probléma lesz.
Sokan sokféle dologgal próbálkoztak/próbálkoznak különböző Mac related fórumokon (3rd party alkalmazások kidobálása, PRAM/SMC reset, downgrade, fekete kakas áldozása telihold idején) több-kevesebb sikerrel. Nálam is megvoltak ezek a kötelező iskolakörök, de az INSERT-HANG-DETECTED logbejegyzések csak jönnek szépen sorban. Leszedtem szinte minden 3rd party cuccot, csináltam vanilla testusert és ezek ellenére tovább él a probléma – csak gyorsan igyekeztem tisztázni, mielőtt valamelyik általad használt alkalmazásra gyanakodva kíméletlen takarításba kezdenél a kényelmesre megágyazott munkakörnyezetedben.
Én az ominózus logbejegyzést legnagyobb eséllyel (=nem 100%, hogy így azonnal előbújik a tetű) úgy tudtam reprodukálni, hogy Safariban elindítok egy ~másfél percnél hosszabb YouTube videot.

Reb

tudom lamer kérdés, de mi baj van a Firefox-szal?
nekem Safari egy-két weblapnál erősen inkompatibilitás jellegű problémákat vázol

birka

A FF Maces barátaim szerint a legrosszabb, ami történhet, folyamatosan fagy, ha Flash kerül a képbe.

Amúgy az az érzésem, hogy most jött el az a probléma, amitől idáig a Mac userek többé-kevésbé mentességet élveztek és mi, Winesek évek óta szív(t)unk vele. Miszerint túl bonyolult a rendszer és lehetetlen minden komponensét összehangolni. Lásd OS9, ami még a végső, 9.2-nél is minden volt, csak stabil nem. Lásd Windows ME, a dos-örökség utolsó windows-a, aminél rosszabb operációs rendszer nem nagyon készítettek még. Ahogy hallom, már az Ubuntu sem a régi és valahogy az az érzésem, hogy a Snow Leopard is itt lehet _kicsit_ elhasalva. A Mac amúgy is egy szűk, sznob közösség játékszeréből egy elfogadott dologgá vált, van szignifikanciája, kénytelenek windowsra is fejleszteni (bár Safari-t minek?), ergo sokkal több ember (programozó), sokkal több termék, nehezebb kommunikáció, sokkal több gond.

azAttis

Firefox-ot kell használni és 10.1-es flash-t kell letölteni az adobe-tól.

azAttis

@birka erről annyit, hogy mindekettő fagyogat néha. De a safari kb 3xor olyan gyakran fagy le mint a firefox.

pga

Abban tényleg egyetértünk, hogy az apple manapság inkább a látványos feature-ökre koncetrál, ha valamit fejleszt. Erre jó példa a Top Sites, az iTunes-ban a Genius…

Szerintem pl az iTunes-nak is gyorsabbnak kellene lennie, lásd Spotify kliens. Fél éve leszoktam arról, hogy gyűjtögessem a zenét. Last.fm-et használok és mindig olyan zenét hallgatok amihez kedvem, havi 3 dollár (2 nyuszis kakaó ára :D) és legális minden másodperc. 🙂

De a másik oldalon sem jobb a helyzet. A Windows 7 a megvalósult Mojave Experiment, legalábbis ebben hiszek. Ez nem feltétlen baj, néha meg kell állni és rendbe kell tenni a dolgokat.

subkult

Esetleg a tobbmagos rendszerek megjelenesevel nem lehet osszefuggesben? Nem nagyon vannak a programozok felkeszulve ra, hogy parhuzamos programokkal jol kihasznaljak a tobb magot, illetve a programozasi eszkozok (nyelvek) sem nagyon erre valok. Persze felulrol requirement-kent gyakran jon, hogy tob mag support marpedig kell es ebbol erdekes dolgok tudnak kisulni, foleg ha egy alapvetoen egyszalura tervezett programot kell szethekkelni. Elvarhato lenne, hogy tobb mag van es reagaljon a gep azonnal mindenre, de konnyen az ellenkezo eredmeny is elerheto.

A renszerek elbonyolodasa szerintem is meglevo problema, jo nagy elonye volt az osx-nek abbol hogy ujra lett irva 10 eve, lehet ez az elony muloban van.

Az ubuntu-n konkretan en is eszrevettem ezt, lomha, tul sokat markolo rendszer kezd lenni. Nem biztos, hogy jo irany telejsen lemasolni a tobbi rendszert, pedig probalhatnanak egy konnyebb-furgebb-egyszerubb rendszert is osszehozni amilyen most talan a Chrome OS akar lenni.

_alesi_

Ami nekem feltűnt, hogy Safari animgif-eknél gyakran elhasal és hibásan jeleníti meg azokat.

Orosz Péter

Józsi, gyönyörű ez a poszt a művészi kitekintőkkel – ezen felül hasonló problémába ütköztem pár hete, miután a Safari 10–15 percenként strandlabdázott egy nagyot, én pedig úgy éreztem, hogy a júniusban vásárolt modern számítógéptől ez egyáltalán nem indokolt. Mielőtt az egészet a falhoz basztam volna, ezt találtam:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=778819

Klasszikus vuduzásnak tűnik, de nyeltem egy nagyot, és követtem iMerlin utasításait, már csak azért is, mert szerettem volna visszakapni drága munkaeszközöm. És képzeld, működött. Hátha neked is működni fog. Szükség lesz hozzá a Snow Leopard Cache Cleaner demóváltozatára, amit itt szerezhetsz be:

http://www.apple.com/downloads/macosx/system_disk_utilities/snowleopardcachecleaner.html

Drukkolok. A strandlabda helye nem a munkahely.

pappito

én a safariról lemondtam, az új frissitéseket felteszem, de az appot nem inditom el. ff nem fagyott fél éve, uh nekem ez is jó lesz.

az itunes egy monszter, van strandlabda és karóra is (miért van két különböző?) időnként és lassúcska. márpedignekem kell az itunes mert jó, abban lakik a gyűjtemény, ilyen lastefemes izékre én nem érek rá.

fusiont nem is upgrédeltem, buktam az előző verzió árát, ez van, nem kell win, van a gyárban, ha nagyon kellene. itthonra nem.

különben meg kivárom, amig eFi kihesszöli mi a baj, a maga bulldog hibakereső módján 🙂

Dervenkál Egon

Én annyira de annyira de annyira szeretnék Snow Leopard felhasználó lenni. De hát minden ilyen poszt után végigmérem a Tigrist és nem tudom nem szeretni, pedig van ám itt is strandlabda. Pedig tudom, hogy ezzel én vagyok az XP felhasználó a windows7 világában.

Rettenetesen elmaradottnak érzem magam. De egyet mondjon meg valaki:

Két évnél öregebb Mac esetében egy SWAT mit mutat 10.4 -> 10.6 upgrade relációban?

A 10.6 bevezetéskor ugyanis mindenkinek erekciója volt. Azóta meg nem tudott olyan frissítés jönni, ami ne adott volna okot legalább a bloggerek felének köpködésre.

Szóval mikor keltél tegnap délben?

Szőrös hörcsög

2.0 Ghz Mini, SL Clean install volt, 10.6.2., clicktoflash-re +1 pont, én kérem pörgő labdákat még sohasenem láttam, és a vízből veszi ki a zoxigént! Teccikéretni? Nem kell telifosni a gépet mindenféle hokedli 3rd party cuccal, és mindhalálig hű társatok lesz, gyorsan-fürgén-szőrös hörcsög ölén!

Szőrös hörcsög

(dashboard és egyéb parasztvakító dolgok Clean install után azonnal /kill, minden animált xarság kikapcsolása, ofc telepítéskor kizárólag a System core files mehet fel)

dw1

én valószínűleg a pénisz jó végén állok, amihez azért az is kell hogy ne használjam a safarit (csak fluid mögül és csak gmailre), de nekem nem fagy semmi.

egyetlen kurva problémám van, az az, hogy a Win7-es gépen megosztott mappákhoz nem tud hozzáférni a Mac. ha le van jelszavazva. jelszó nélkül simán hozzáférek (meg az egész utca, ha bejönnek a wifin keresztül, ami nem jó)

erre van valakinek megoldása?

rovidpeter

Ugye ugye… Én mindig mondom, hogy az Apple is kurvul. Egyre nagyobb igényeket, egyre több felhasználót kell kiszolgálnia, ami a minőség rovására megy. Nem a funkcionalitás már a lényeg, hanem a csillogás, villogás.
Miközben a windows egyre stabilabb lesz, úgy gyengül az OSX. Lehet vitatkozni, de ez az igazság… 🙂

AMúgy az utolsó hozzászólóknak nagyon igaza van. Nem kell teliszarni mindenféle programmal a rendszert. A Safariban nálam le van tiltva a flash animáció, és a reklámok is szűrve vannak. Nem láttam még pörgő labdát netezés közben…

rog

(mi a baj a parancssoros megoldással? 3 fájlt kell csak törölni, azt annyi.)

al

Ha már szó esett róla, Józsi, tényleg a vmware fusion-el szopsz amikor van paralells és nem kicsit jobb?

Safari nemtom. Lehet nem látogatok túl sok oldalt, de nekem nincs vele kínom. Ellenben az ikariam nevű, flash alapú játékot játszom és a Safari csont nélkül _alázza_ az FF-et, meg úgy minden mást amiben eddig megnyitottam. Fura, hogy gondotok van vele. Egyébként a sok-sok kiegészítő miatt FF fan voltam, Mac-re váltáskor is letöltöttem. Aztán a Safari annyival gyorsabb, mindig, hogy az FF nem csak nem használ lett, hanem törölve is. A kiegészítőkről meg lemondtam.

ifa

Én Fusiont használtam korábban aztán a SL-ra feltettem az újat és nem futott a Helikopter modell szimulátor (Phoenix), azaz futott csak minden hatodik másodpercben leállt 1 mp-re és közben lezuhantam. Tettem egy próbát az új Parallels-szel és azzal vígan megy, a korábbi verzióhoz képest az 5-ös üde színfoltot jelent életemben, a win-ből mac-et varázsolt.
Hidd el egy próbát megér, szerintem aztán meg is vennéd, annyira menő.

Zila

@angelday: én is azt hittem, hogy a Fusion jobb. De közben a Parallels-t is fejlesztik és az 5-ös durván állva hagyja a Fusion 3-at. Snow Leopard alatt a 3 éves MBP-n _semmi_ megakadás nincs miközben fut a Parallelsben az xp. Fusion esetében ez sajnos nem így van, induláskor jobban megfogja a hostot (bár ebben sokat javult a 2-es után), ami nagyon, nagyon jó a Parallels-ben, az a pause: ha éppen nem kell a VM akkor nyomok egy pause-t rajta, dolgozok tovább, ha meg kell, akkor szinte azonnal indul tovább. trial-error típusú fejlesztéskor ez nagyon nagy segítség, főleg a kis MBP-n…

al

Bizony. Eddig vakon hittem Józsi Mac tippjeiben, de ebben az egyben nem értek egyet. A vmware állva van hagyva by paralells 5. Nem kicsit, durván, sőt, ha nem csak a stabilitást és a performanciát nézem, hanem a szolgáltatás csomagot és a lehetőségeket, akkor meg is alázza a vmware-t.

No de, mi a lényeg ebben a Safari dologban? Flash játék nem játszik? Milyen flash tartalommal van gondotok?

al

Azt hittem rákeresek és okos leszek, de nem. Bocs a dupláért. Ezmiez? Vanilla Safari

zsoltu

ez a snow leó kess optimizatőr nem egy kapkodó idegbolond, az biztos. mire végez a file-ok optimizációjával, addig simán kiolvasom a háború és békét.

a fusion felejtős. backupból visszaállított rendszer óta nem ismeri fel a hdd-t. nem játszik.

al

eFi ezt a kifejezést még nem láttam, köszönöm a felvilágosítást! Akkor nekem vanilla safari + glims van, flash problémám meg nincs.

Dervenkál Egon

A flash-nek az a legnagyobb baja, hogy hangos :). Mármint cooling wise, és ez vanilla cuccokkal is így van. A tiggert annyira nem akasztja (szerencsés vagyok?) A választós flash szűrés meg mittomén, olyan “csinálok a megoldással egy problémát magamnak” történet.

GazVezir

Kicsit globálisabban kell tekinteni erre a problémára. Jelen korunkban már az asztal egyik sarkán elfér egy kisebb atomerőmű, számtalan magon, gigaherzeken csücsülünk, mindezt gigabájtnyi memóriával megfejelve. Platformtól függetlenül pedig böngészőink nagyrészt képeket, szövegeket, videót jelenítenek meg, mindezért pedig esetenként nyolc maggal, több gigabájtnyi memóriával fizetünk, az eredmény pedig egy jól kinéző crash egy csinos hibaüzenet társaságában. 2009-et írunk, néhány srác mindeközben Commodore-on 3D-ben pörgő-forgó dolgokat futtat abszolút zökkenésmentesen. Megyünk hátrafele?

lix

ahaha sirok h mennyire tenyeres talpas parasztgyerekek probalnak mekjozsi farvizen informatikahoz erteni kezdve a sok mag bonyolult rendszer azert van minden baj. gyapotszedo negerek szintejen se. nahde itunes/safari winen hatarozottan javul, lehet h sztiviek is piacra termelnek es a macos mar nem tier1 platform ezeknek az appoknak? csak tippelek 🙂

c4

angelday: azért ettől felteszem egyszerűbb a megoldás, no para, a mac is csak egy szgep, azon is csak programok futnak.

Valamilyen app hibás és felzabálja az erőforrásokat vagy végtelen ciklusba kerül, amíg vár Bagaméri fagylaltjára. Nyilván van a macen is taskmanager (hint: top) csak meg kell nezni mi akasztja ki a rendszert.

Azért ez nem atomtudomány, lássuk be, nyilván trendi a macen nullára érteni hozzá, de az ilyen problémák miatti szopás kicsit olyan mint Jeff Dunham lányának küzdelme a tanksapkával.

Szőrös hörcsög

#BCS
Mondanál néhány szót a Win7 keresőjéről? 😉

psc

És azt vettem észre, hoy mindennek a gagyi flash implementáció az okozója.
Mondjuk az is szép, amikor a keyboard viewer dock-ra letéve, ottfelejtve, két nap alatt 1-1,2 giga RAM-ot elleakel… (próbáljátok ki nyugodtan, két nap múlva kattintsatok rá a dock-ra rakott keyboard viewerre, ha akartok strandlabdát látni 20-30 percig, meg intenzív vinyókerregést hallgatni.)

peszer

egyetlen egy dolog miatt használok még firefoxot safari helyett: megszoktam, hogy firefoxban az rss-postok linkjeit legördíthető menüként nézhetem a bookmarks toolbarban. kurvajó és egyszerű így végigmenni reggel az rss-eken és a leggyakrabban nézett oldalakon. safariban erre még nem találtam megoldást…

Reb

csatlakozom akkor az előttem felszólalt pár userhez

snow leo + FF aktuális és semmi probléma vele
igaz én futtatom a Flash Blocker nevű addont alapból (lehet benne domaineket whitelistelni stb…)
takarékosabb, gyorsabb…. ezek szerint stabilabb is?
nem fagyizott amúgy még megjelenített flashtől

Igaz nekem Tiger nem volt, de én nem látom ezt az oltári nagy katasztrófát Snow Leo alatt…. ami azért is lehet, mert alapvetően win user vagyok vagy 15 éve. 🙂
De mindenesetre azt a foshegynyi kontrasztot amit xp->win7 váltásnál tapasztaltam nem érzem itt.

Mordon

Lehet, hogy én csinálom jól, hogy hackintos-t használok?

Valahogy nem találkozom ezekkel a problémákkal amiket írtok, sőt semmilyen problémával. Megy minden mint a zsírozott villám, se strandlabda, se akadozás, se fagyás.
10.6.2 – 4.0.4-es Safarival.

Gergő

Nekem FF van, teljesen normálisan működik, nem várok el tőle többet.
Viszont nem tudja valaki, hogy mitől van az hogy 10.6.2 után ha bedugom a Web’n Walk stick-et kiirja hogy ujra kell inditanom, ujra inditom, és az indulóképernyőnél befagy
ezután kiszedem a sticket, megint kikapcsbekapcs és működik?:( Ez így nemtetszik…

Jack

No és akkor most jön az én meglátásom, miszerint a Mac és minden hozzákapcsolódó szar. Én kb. 95 óta Winfost használok. Igazából lehet én vagyok az egyetlen a földön, de SZERETEM és pont ebből adódóan nem fikázom, meg nem sírok, hogy nem megy 🙂 Mindenki azt a rendszert választja, amiben hisz. Józsi neked Mac, Jack, neked PC 🙂

Mordon

“Én kb. 95 óta Winfost használok.”

Én régebb óta használok Windows-t, de szeretni soha nem szerettem.
😀

Mordon

“Mindenki azt a rendszert választja, amiben hisz.”

😀
Egy szoftver, vagy hardver működése és megbízhatósága nem hit kérdése.
Hihet az ember a Windows-ban, de attól az még egy lomha és megbízhatatlan jószág lesz.

Jack

@Mordon: én 95 előtt DOS-t használtam. Akkor azt szerettem 🙂

ésmárpedig én a PC-ben és a Windózban hiszek! 🙂
Amúgy tényleg nem sokat használtam osx-et. Kb. 2*1 órát nyomogattam haverom almáján, de egyszerűen idegesített. Nem értem fel ésszel, pedig próbáltam megszeretni. Lehet hosszabb együttélés kell hozzá, de nem megy. Azért meg nem veszek sokszázezerért egy mac-et, hogy 1 hónap szopás után rájöjjek, hogy nem tud hozzászokni a szervezetem, bármennyire is szeretném 🙁