Felhívás kolbász- és más ügyekben

A Bűvös Szakács szeretné felkutatni és bemutatni azokat az élelmiszer- és alapanyagtermelő kis- és nagyüzemeket, melyek minőségi árut akarnak és tudnak előállítani.

Ennek érdekében átfogó teszteket tervezünk az egyes termékekről. A teszteket igyekszünk a hajdani Monarchia területének több részére is kiterjeszteni.

Ezzel a bevezetővel indult a Bűvös Szakácson levő felhívás október 20-án. Pontosan egy hónappal később, november 20-án került megrendezésre a vastag vörös szalámi teszt Balatonszemesen a Kistücsök étteremben, amin mi is részt vettünk.


Ez nem a legjobb minőségű szalámi.

Egészen pontosan 57 féle szalámit kóstoltunk végig (vacsora gyanánt), ami meglehetősen erőteljes vállalkozásnak bizonyult a novemberi estén, de meg lehetett csinálni.

Kis kitérő: szaláminak a bizonyos átmérő fölötti kolbászt hívjuk, lehet paprikával is készíteni és lehet paprika nélkül is.

A tesztelő csapat nagyon szakmai volt, fő szervezője Muskotály Küvé (szalámi gyorstesztje itt) a Bűvös Szakács farvizén jet ski-zve, persze ott volt Molnár B. is (Bűvös Szakács), illetve Bíró Lajos (Bock Bisztró), Pollok László (Csalogány 26.), T. Nagy Tamás és így tovább, hogy csak néhány nevet említsek.

Érdekessége volt az estének az a tény, hogy mennyire gasztró-nörd a csapat. Korábban csak a Mac szövetségi bulikról ismertem azt a fajta érzést, amikor nem témakereséssel, hanem interpretációval foglalkozik végig a társaság. Nincsen unalmas szakasz, vagy beült társalgási hullám, kizárólag a szakmai elemzések, érv ütköztetések és cizellálások időszakává alakul át az együtt töltött idő. Itt alapvetően a szalámi és kolbász volt az értekezés tárgya, de, ahogy a videóban is látni fogjuk, a krumplipüré elkészítésén át a rántott hús ideális vastagságáig terjedt a szakmai vita. (És ez csak az a rész, amit rögzítettem.)

Azt kell mondanom, hogy jó érzés volt látni az általam is nagyra becsült éttermek tulajdonosait, borzasztó érdekes és vágyott világ alakult ki előttem, ahol tényleg arról szólt a beszélgetés, ami mindannyiuk szakmája, és amit szeretnek is csinálni. Olyasmi élménynek képzelem el, mintha videojáték készítésből élnék és időnként összejövünk másokkal videojátékokról beszélgetni, meg videojátékokat elemezni.

Ez az egész vendéglátás, szakmaiság, magyar termelők felkutatása, Kistücsök, mint egy nagyon jó étterem (csak egy desszertre ültünk be, de lesz folytatás!) olyan világot festett le előttem, aminek létezését eddig csak sejteni lehetett.

update 20091125: Az első poszt megjelent a Bűvös Szakácson ezt illetően, a nyertes (!) fotójával.

35 hozzászólás

tyler durden

Hmm nyami!
Én amikor ilyen _igazi_ szalámi közelébe jutok, rendszerint egyszerűen nem bírom abbahagyni az evést. Csak még egy kicsit. Nah még egy falatot. Pedig jóból is megárt a sok. 🙂

(egyébként a nagy kérdéshez hozzászólva nálunk az egy centis rántottkaraj az alapértelmezett és szabványosnak tekintett vasárnapi hús)

misran

Ez nem stifolder? Vagy kuláré? Ránézésre stifoldernek tűnik. Jól néz ki.

klarky

“szaláminak a bizonyos bélvastagság fölötti kolbászt hívjuk”

Vatagság?

Nem átmérő?

jack ez

Egy: Új Péter még mindig gusztustalanápolatlan és egy hetvenes évekből ittragadt strici benyomását kelti.

Kettő: Józsi, mit kerestél te ott? Nem volt olyan kényelmetlen érzésed, mint mikor tizenegy évesen a nővéred buliján az idősebb srácok a pináról beszélgettek?

Barát Csaba

A rántotthús fontos dolog. Úgy a legjobb szerintem ha változatosan csinálják. Például a rajta lévő rántást, vagy több féle húsból. Ha a hús jól el van találva benne, se nem tul lágy, se nem tul kemény, akkor az egycentis vastagságú is még rendben van, de szerintem jobb ha egy kicsit vékonyabb.

misran

Rántotthús: egyszer az egyetemi menzán a konyhásnéni leejtette a rántotthúst a padlóra, ami tocsogott a hipós-seggszőrős-viz(elet?)es létől. Felvette, a kupac mellé tette, majd amikor arrébb ment a sor 4 embert, visszadobta a tetejére. Sajnos mi még láttuk.
Na ez a rántotthús a legjobb.

n'

update norbi-t vidd el egyszer, ott aztán lenne szakma az 57 kolbász után. ne haragudj de ez zsírbüfé borral este volt, habár rajtad még nem látszik, szóval óvatosan milyen társaságba keveredsz.

gergoke

H.Péter! Ez az egyik LEGJOBB. Bár az ára az elmúlt másfél-két évben szépen lassan 1300-1500/kg-ról már 2000 körülre ment fel. Viszont még soha nem csalódtam benne, se fűszerezésben, se alapanyagban, semmiben. Én a Nagycsarnokban szoktam beszerezni a bejáratott kolbászos, felvágottas hentesemtől.

ifa

A lényeg hiányzik posztból, mi lett az eredmény? Hol a rangsor, mit vegyek holnap a közértben?

Annak idején a volt konkurenciátoknak (Axelero) voltunk a médiaügynöksége, nem könnyű ügyfél volt, de egy kellemes élmény örökre megmarad, havonta egyszer megjött tőlük a szalámi/kolbász szállítmány amit az egyik Axelerós kolléga szerzett be isten tudja honnan.

Jack

Jáááájjjjj, ez nagyon fáj :S
Még, hogy Spupek úr, vagy én vagyunk a kockák…

Amúgy a vid. első felének végén látom Józsi, te is kezdtél elkészülni 🙂

Ápropó, rántotthús. Én a vékony rántotthúst szeretem, ahogy jóanyám csinálja, de nem tudom, milyen vastag. MAjd a jövő vasárnapi ebédhez viszek magammal tolómérőt…

Konklúzió: irigyellek Józsi, én feleannyira sem értek hozzá, mint te, de ilyen összejöveteleken én is ott akarok lenni.

engie

Nekem a vékony kolbászok mindig sokkal jobban ízlettek. Kis méretű paradicsom, uborka is
ízletesebb, mint a nagy. Sőt, kis üveges cola (classic) íze is teljesen más, mint a 2 literes PET palackosé. Vékony kolbász a nyerő! Füstölt, enyhén csípős.

Anais

Hogy kerültél ide fatter, azt áruljad el de nyomban! 🙂

ifa

Azért egy kicsit segíthetnél, a közértben nem tudom az összeset végigkóstolni. Neked melyik jött be legjobban a meg is vásárolható kategóriában?

gergoke

AD!

Tudod, amire nem lehet linkelni az NINCS is! 😀 Komolyra fordítva: érdekelne egy ilyen manufaktúrás kolbász, hol lehet hozzájutni?

sn4ke

“Új Péter még mindig gusztustalanápolatlan és egy hetvenes évekből ittragadt strici benyomását kelti.”

osztom a véleményed.

Ger

Szeretem, amikor szenvedéllyel beszélnek az ételekről (rántotthús vastagsága). Sajnos még mindig sok a kibic és egyre több.

Nilito

Ugye legközelebb, ha feliratozol, akkor nem olyan betűtípust (Coolvetica) használsz majd, amelyikben nincs kettős ékezetes karakter (hungarumlaut! 🙂 ), ezért azerencsétlen iMovie-nak kínjában másmilyennel kell kipótolnia (“idegtépő”, 2:50)?

H.Péter

Józsi! Tudsz adni kontaktot a Kolbász Manufaktúrához? Feltétlenül teszek egy próbát, ha megyünk a párom szüleihez! A Hartai Heni meg onnan jön, hogy apósom a fűszer paprika beszállítója. Az biztos, hogy alapanyagban ott nincs kompromisszum és csak úgy lehet eljutni valahová. Feltételezem a KM is ilyen!

@gergoke: én közvetlenül a termelőtől veszem (leginkább vasárnap délelőtt) és kb 1800 volt legutóbb. Az árban igazad van, de szerintem a minőséget meg kell fizetni.

Ez úton hívnám fel a figyelmet a budakalászi HUFI hentesre. Kiváló sváb jellegű (zsemlés) hurkájuk és disznósajtjuk van.

Deyvoran

pont lemaradt, hogy mi adja meg a rántotthús ízharmóniáját, vagy hogy is fogalmazott az úr.
meg ott érzek ellentmondást, mikor mondja az egyik, hogy ennyi meg annyi az előállítási ára a szaláminak, a másik meg: tisztességes haszonnal. no most a haszon nem az előállítási ár fölé kerül?

Ger

Én azt hallottam a háttérből, hogy a rántotthús vastagság vita döntő érve az volt, hogy a vastagabb hússzeletben a hús-íz felülkerekedik a többin (Talán a panírra {és nem rántásra!} gondolt?).

Longhand

Látom szakmai körben is népszerű a Tücsök.
Jó is, amikor Szemes környékén vagyok mindig megejtem legalább egyszer.

ifa

@Józsi: Elmentem a budakalászi Corába, az Íz és Hagyomány pultnál nem hallottak még a Kolbász Manufaktúráról. Nem hagytam annyiban és megkérdeztettem a fő pultos nénit, de ő sem hallott róluk. Egyébként kolbász/szalámi fronton csak a Hartai kolbász volt képviseltetve, ami nem tudom, hogy most melyik Hartai, a forgalmazój valami kereskedőház volt. Vettem sima kolbászt és csípőset, ezek között nem fedeztem fel különbséget és szalámit. Állaguk rendben volt, de lehettek volna kicsit fűszeresebbek.