Megjött a Voltcraft IPC-1L!

Unboxing videó helyett elkezdtem olvasni az RTFM leírást. Az alábbi táblázat értelmezésével, és egyáltalán: a termék használatával gondjaim vannak, amiket a nélkül szeretnék megoldani, hogy beiratkozok a Budapesti Műszaki Egyetem egyik szakára.

Most azt képzeljétek el, hogy a két oldalas leírásból ilyen zagyvalékokon keresztül kellene megérteni, hogy HOGYAN KELL FELTÖLTENI NÉGY KIBASZOTT ELEMET.

Engem nem érdekelnek ezek a fogalmak. Nintendo Wii-m van, fel akarom tölteni az elemeimet. Tudni akarom, hogy hol tart a töltés, és mikor ért a végére. (Na jó, ha a végére ért, kiírja, hogy FULL.)

Elmondom, mi történik. Berakok négy elemet, bekapcsolom, elkezd számolni. Az alábbiakat számolja:

CHARGE

1. 196 mA
2. 1,42V
3. 102 mAh
4. 0:32h

Ebből ez utóbbit értem, hogy már 32 perce töltök. Semmi más információt nem tudtam kideríteni, a leírásban is ez szerepel. Nézzük, mit mond az írás a töltési üzemmódra:

A tápegységnek a konnektorba való csatlakoztatása, és egy akku betétele után a kijelzőn 4 másodpercig megjelenik az akku feszültsége (pl. “1,39V”). További 4 másodpercig a “200 mA charge” töltőáram látható, ha nem változtatják meg a beállítást. A töltőáram gyári beállítása 200 mA.

A töltési folyamat gyorsítására nyomja a CURRENT (áram) gombot, ezzel választhat 200, 500 vagy 700 mA között.

(nyíl) A maximális töltőáramot behatárolja a legelőször betett akku áramának beállítása. Ha az első akku töltőárama pl. 500 mA, akkor a további akkuk legfeljebb 500 mA-rel tölthetők. Ezért azt az akkut, amit a legnagyobb árammal akarnak tölteni, elsőként kell betenni az 1. sz. töltőrekeszbe. Ennek a korlátozásnak a megszüntetéséhez minden akkut ki kell venni.

A töltés alatt a DISPLAY gombbal a következő kijelzések választhatók ki: töltőáram (mA), kapocsfeszültség (V), betöltött kapacitás (mAh) vagy a lefutott idő (óra:perc).

Ennyi. Kapocsfeszültség a jó édes anyád. Az, hogy ezek mit jelentenek, meddig kell elszámolniuk, mi a kevés, mi a sok, nem derülnek ki.

A fenti képen levő, teszt-üzemmód alatti “második töltés alatti” kapacitás kijelző, ami a kisütés alatt mért kapacitást jelzi, szintén egy értelmezhetetlen, megfoghatatlan érték a számomra. Nem tudom, eszik-e vagy isszák, mit számol, mit mutat. A “frissítő üzemmódhoz” pedig fogalmam sincs, miért kell “kisütő áramot” választanom.

Felhasználói élményből ez a termék jelenleg elégtelen, komolyan mondom, valaki átvert, és egy, az első szemeszteres BME-s laborosoknak való villanyász tárgyat sikerült kifognom. Legalább egy nyomorult százalékot számolna nekem.

eFi azt mondja, hogy 1,5V az elem maximális kapacitása feszültsége. A kapacitása mAh/Ah értékben kifejezett érték, jelentsen ez bármit! Van még egy Pixinfo-n megjelent leírás is a használatról, ez többet ér, mint a használati útmutató, de ezt is elég nehéz értelmezni nekem, aki mindig Szerletics Rolandról másoltam a fizika témazárót. (Mondanom sem kell, hogy a fogalmak ebben a cikkben sincsenek elmagyarázva.)

Ha ennek most az a vége, hogy elő kell vennem valami kibaszott fizika könyvet, hogy fel tudjak tölteni négy elemet, akkor azt hiszem, ez nem nekem való termék.

69 hozzászólás

wotan

csak rakd be az akksikat, aztán ha full akkor kiveszed. a többi porhintés, illetve nem, de aki nem érti az ne foglalkozzon vele.

eaposztrof

látom tudod hol hibádzik a történet: “..Rolandról másoltam a fizika témazárót.”

valóban, ezen információk arra az elméletre alapoznak, hogy általános iskola 5-6. osztályában ezeket megértette egy tanár a felhasználókkal.

magyarországon ez valóban merész vállalkozás. 🙂

Nonoo

Töltőáramot és kisütőáramot állítsd a lehető legkisebbre, ekkor fog a legtovább tartani a töltés/kisütés, de így töltődnek/sülnek ki a legjobban az akkuk és tovább is bírják majd élettartamilag.

A kijelzőn leolvasható értékek frankók, kivéve a 3. pontban lévő kapacitás, biztos nem 102 mAh-sak az aksijaid, ezt állítsd át, ha lehet.

eaposztrof

és a megoldás:

a ma készített töltők többsége rendelkezik olyan biztonsági megoldással, amely leállítja a töltést. a “cellafeszültség” az az indikátor amit keresel. az említett Pixinfó cikk “A kijelzés módjának beállításánál a következő lehetőségeink adódnak” részében leírt információk értelmezésére van szükséged.

sevenofnine

“Kapocsfeszültség a jó édes anyád” –> ez a legjobb rész 😀

turista

Ilyen témájú laborok a BME-n informatika szakon másod- villamosmérnök szakon csak harmadévtől vannak, FYI.

karlsruhe

Nonoo 3. az aktuális töltöttség, 0:32 x 196 mA ~ 102mAh

zozo

Józsi nyugalom, beteszed a 4db elemet, beállítod az üzemmódot kisütésre valamint a kisütő áramot 350mA-ra. A kisütés időtartama változó lehet, amennyiben csontra le vannak merülve az elemek akkor pár másodperc. Ezt követően magától átvált töltési üzemmódra méghozzá 700mA töltőárammal. Ezt követően le tudod kérdezni a töltéskor is az eltelt időt, valamint mutatja az aktuális kapacitást is. 2100 mAh-ra 700 mA-s töltési árammal értelemszerűen kb. 3 óra alatt fogja az elemeidet feltölteni.

Nyugodtan rajta hagyhatod az elemeket a töltőn nem fognak károsodni, maximális töltöttségnél kiírja a FULL feliratot. 1-2 töltés után minden világos lesz hidd el.

_psc_

Maradok az elemnél. 🙂
Mondjuk én évente szoktam olyan 8-10.000 Ft-ot költeni elemre, ebben benne van minden.
Igaz, univerzális táviránytót használok, aminek van akkuja, és ha a dokkolójába teszem tölti.
Fali órában 3 éve nem volt elem cserélve, gyári elemmel megy.
Így hirtelen nem is tudom, milyene lemes cuccaim vannak.
Az évi 8-10k HUF elemköltségbe benne vannak az ilyen tételek is, mint a gyereknek a különböző elemes játékaiban elemcsere, meg hálószobai TV távirányító elemcsere (de szerintem az is gyári, 4 éves..), stb.

_psc_

Ja, meg baszakodjon a tököm akkutöltéssel, plusz egy nyűg, a szett foglalja a helyet, plusz egy dolog, amivel foglalkozni kell.

klarky

“Ez tök rendben van, de ennyire minden töltő képes gyakorlatilag.”

Egyet értek. Minek vetted ezt meg? Józsi, néha úgy érzem, – és remélem ezzel nem sértelek meg – hogy önmagadnak épített korlátokat próbálsz ledönteni…

Pepinke

A kiemelés első bekezdésének harmadik mondatában a “beállítás” szónál hiányzik egy L-betű. Csak a teljesség kedvéért.
A fizikához nem értek, de sok sikert!

Dervenkál Egon

Nem értitek. Józsi a következő dologra vágyik vágyik jogosan (ami most jön az fiktív, a forma a lényeg):

“Tisztelt felhasználó!

Üdvözöljük, és köszönjük, hogy a Szopdkifarki akkumulátortöltőt választotta!

A készülék a következőképpen működik:

1. Válasszon tetszőlegesen a piacon kapható AA méretű 900 és 7500 mAh kapacitású akkumulátorok közül. A kapacitás minden ilyen akkumulátoron fel van tüntetve, mAh mértékegységgel.

2. Helyezze az akkumulátorokat a Szopdkifarki töltőkészülékbe. Figyelem, mindig a pozitív, vagyis bügykös felével előre tolja a telepeket a töltőhelyekre.

3. Szopdkifarki Basic készülék esetén vegye ki a dobozból a mellékelt “Műszaki Útmutató” című könyvecskét, és a hátlapon lévő táblázatból megtudhatja, hogy kapacitástól függően mennyi idő kell a telepek feltöltéséhez. A teljes töltöttséget a piros CHARGE dióda kialvása jelzi.

4. Szopdkifarki DeLuxe készülék esetén a digitális kijelzőn nyomon követheti, hogy melyik telepben mekkora a töltöttség, és mennyi idő van még hátra a 100 százalékos töltöttségig.

Reméljük a készülék megelégedésére szolgál!

Amennyiben a részletes műszaki specifikációra kíváncsi, lapozza fel a “Műszaki Útmutató” könyvecske 124. oldalát, ahol a tölthető akkumulátorok fizikai és elektronikai sajátosságait gyűjtöttük egybe.

Üdvözlettel: Szopdkifarki Akkutöltő ügyfélszolgálat”

És feltéve, hogy valóban ilyen egyszerűen működik a cucc, Józsi boldog, és mindig tudja, hogy az aksi töltöttsége hol áll, feltéve, hogy a DeLuxe változatba ölte a pénzét.

Ilyesmi.

Gabor

Minek vettel ilyet amihez nem ertesz, es nem is akarsz erteni? Lett tanacsolva eneloop akksi a hozza valo toltovel. Nem kellet volna baszakodnod azzal amihez nem akarsz erteni.

Dervenkál Egon

Gabor egy csomóan utaznak a metrón, pedig fingjuk sincs, hogyan nem ütköznek össze a szerelvények az alagútban. Sőt mobiltelefont is használnak, pedig a GSM rendszer műszaki hátterét nem okítják reáliskolában. Ha te tévét veszel te sem azt akarod látni a képernyőn, hogy az adás hány megahertzen érekzik éppen, hanem a filmet, amit sugároznak. Stb.

Lev

aki nem tudja, hogy mi a kapocsfeszültség, az menjen vissza a kőkorba, ahogy az elektrótanárunk mondta volna

Dervenkál Egon

Aki nem tudja, hogy mi az a gázfilm kenésű csúszógyűrűs tömbszelence, az NEM ember, vazze.

A kapocsfeszültség az a jelenség, amikor két embert az egymás iránt érzett kölcsönös undor tart össze.

TBS

Céloztam már rá: r=1-hez Ansmann Energy sorozat. IPC egy kifinomult valami, rendszeres töltögetésre ágyú, az ápoló ügyessége viszont megfellebezhetetlen.

No, mingyá’ megnézem neked mit csinál 1 akkuval…

Áram alá helyezem az üres eszközt, bebootol. Beteszem az akkut, riportol: cellafeszültséget (5s), majd vált az automatán választott töltőáramra (5s). Ezután egy pislantás, majd nekiugrik a cella töltésének és folyamatosan mutatja a cella aktuális tölőáramát.

Ha nem nyúlsz hozzá boot után, okosan tölt, ne gondolkodj.

TBS

Egon, azt nem tudom mi, de a hasonló nevű TÖMSZELENCÉT ismerem. 🙂

D9

Naszoval:

1. A vilag jelen allasa szerint nem lehet megmondani konkretan mennyi delej van egy aksiban. Meg lehet merni a feszultseget (ja, es az AA aksik 1.2V-osak es nem 1.5V), amibol eleg jol lehet kovetkeztetni, de konkretan megmerni csak ugy lehet hogy lemerited (konkretan ez a teszteles: feltoltod tokig, lemerited, lemered mennyi volt benne)

Ebbol kovektkezik hogy pontosan azt sem lehet megmondani hogy mennyi delej fog meg belemenni, itt is hasrautesszeruen irnak ki szamokat nemi szamolgatassal megbolonditva (jobb toltok merik mennyit toltak bele, mennyivel ment fel a feszultseg, ergo mennyi kell meg a max feszig).

Honnan tudja a tolto mikor van “tele”? Amikor mar nem no a fesz a toltes hatasara.

2. Hogyan toltunk?
a- dV toltok (delta-V): agyatlanul tolti bele a cuccot, amig tele nem lesz (lasd feljebb)
b- dV/dt toltok: merik mennyi ido alatt mennyi toltesre mennyit nott a feszko, es abbahagyjak amikor mar “nem erdemes” tolteni (gyk. uress aksinal keves toltesre is no a feszko, ha majdnem tele van mar nehezebben megy, van egy pont ahol (bar meg nem vagyunk max kapacitason) mar nem erdemes tolteni, mert rongaljuk az aksit (foleg regebbieknel))
c- dT toltok: figyelik az aksik hofokat, ha tul meleg lesz lassit vagy abbahagyja (leven hogy az a delej ami nem az aksit tolti, melegiti azt)
d- dT/dt toltok: figyelik milyen gyorsan melegszik az aksi, es e szerint tolt gyorsabban/lasabban (aka. nagyobb/kisebb toltoarammal)
e- ezeknek tetszoleges kombinacioja (persze b+d az optimalis)

Sok eves tapasztalat alapjan az (atlag) optimalis toltesi kapacitas 1/10C (vagy az akksi kapacitasanak tizede, 2000mAhs akksinal 200mA; ergo az optimalis toltes 10 oraig tartana, ha tokeletes lenne, de mivel azert itt sem 100% a hatasfok, ez inkabb 12 ora)

Persze vannak akksik amiket “gyorstolto”-be szantak, amik a 1/2-1/3C-t is jol birjak, bar altalaban rovid elettartamuak. (Erdemes a gyartok oldalait megnezni, qva sok erdekes info van fent ebben a temaban, mit hogy erdemes tolteni)

3. Mitol hosszu eletu az aksi? Kozhiedelemmel ellentetben az aksik nem a toltesek szamatol pusztulnak (emberi korulmenyek kozott), hanem a hohatastol (ezert is merik a homersekletet a profi toltok). Tehat a “lassan” toltott aksik (kis toltoaram) hoszabb eletuek, ill. a “lassan” meritett aksik (zenelejatszo, taviranyito).

Uff.
(bar ez Jozsin nem segitett rovid tavon 🙂

TBS

Ja, a kérdésedre a válasz: a töltö NEM tudja mikor ér a végére. Akkor végez, ha tele az akku. Viszont nem ismeri a kapacitását és a gyártási szórását.

A 3. sorban a mAh (vagy Ah, ha 2000+-os akkut tettél bele) azt mutatja, hogy mennyit szuszakolt az akkuba _eddig_. Ha egy discharge-charge ciklust csinálsz az akkun, akkor sem az akku kapacitását fogja mutatni, de jó esetben akörül.

Amúgy pedig este berakod, reggelre megvan. 😉

TBS

AD, menthetetlen vagy. :DDD Olvassad el amit írtam utóbb, és ha nem tudod értelmezni kérdezz az alapján, akár szavakra is. 🙂

D9

A 2-es az “aktualis” feszultsege az aksinak; ha jol ertem a doksit, a 3as a betoltott kapacitas.

TBS

Nem pluszban, hanem a töltés alatt. Semmi plusz nincs benne. 2000mAh-t akkor mutatna, ha abszolút üresen kezdenéd töltögetni, és pont ennyinél lenne tele. Ezért az akkura írt számot a “discharge refresh” móddal tudnád a legjobban megközelíteni. Amúgy az akkuid meghálálják hosszabb élettartammal, ha néhanéha így (discharge refresh) töltöd fel őket.

“Aktuális feszültség” -> a cella két vége közötti, a töltés/kisütés folyamán folyamatosan változó feszültség. A NiMH és NiCd cellák 1.2V névleges feszültséget adnak értelmes terhelésnél, ha viszont nincsenek áramkörbe kötve, akkor ez lehet több is. Pl. 1.432V. Ha egy ilyen cella feszültsége 1.2V alá esik, akkor beszélünk “lemerült” akkuról. 1V alatt (mélykisütés) az IPC1 nem kezd semmihez, ott nagyárammal kell sokkolni a cellát, hogy a kristályszerkezet nagyjából rendbejöjjön. Ezt nem szokták bírni: sérül az membrán stb. Igazából ezt te nem akarod tudni. 😀

Bízz az IPC1-ben: ha azt írja, hogy full, akkor jó. Néha “discharge refresh”, és ennyi. 😀 Én sem értek mindent a világban amivel kénytelen vagyok élni.

karlsruhe

megfontolhatnád egy olyan mérőműszer beszerzését ami PChez (sorry, machez) kapcsolható és valamely alkalmas mintavétellel rögzíti a az 1.-4. értékeket + hőmérsékletet is mér, azt igazán lehetne elemezni.
Haladóknak ugyanez: webkamerát ráirányítani, és vagy figyelni, vagy írni egy rutint ami felismeri a karaktereket és feldolgozza az egészet excelben. Hőmérsékletmérés hőkamerával szintén megoldható.

addikt

Józsi egyébként szerintem vegyél még egy részecskegyorsítót az is sok mindent mutat ha működik.

Andris

Majd szólj, hogy vigyek Nerdületre műszert és elmagyarázok mindent, hogy hogy működik. Szerintem meg fogod érteni, egyszerű 🙂

amargo

Szia angelday,

Nem akarod inkább elcserélni egy ansmann powerline 5-re?
Nekem meg pont az a bajom, hogy szeretném tudni ezeket a dolgokat.

Az mAh az az mA * h, azaz itt azt látod, hogy éppen mekkora kapacitásnál tart az akkumulátorod.

tyler durden

D9 és TBS elmondtak mindent. A frissítő üzemmódnál meg azért kell kisütő áramot választani, mert az elöregedett akkuk kristályszerkezetét úgy rázza gatyába a cucc, hogy kisüti, tölti, kisüti, tölti addig amíg már “nem fér bele” több töltés. Persze a hatásfok itt sem lesz 100%-os, de azért új életre tudja kelteni az akkut. Igazából ez a készülék terminátor része. Amúgy simán csak használd, nem tudsz elbaszni semmit. Amit én is ajánlok, hogy az élettartam miatt érdemes kis töltőárammal éccakára betenni és kész. De igazából ez is olyan dolog, ha x hónap múlva szarakodnak már az akkuk, akkor csinálsz rajtuk egy frissítést, ha végleg kipurcannak, veszel újakat. Nem kell rajta stresszelni. Az viszont tény, a leírásnak érthetőbbnek, szájbarágósabbnak kellene lenni ennyi pénzért. Ez meg azért nincs így, mert a villanyos szaki aki mellékelte az útmutatót, nem tud birkán fogalmazni, hiszen neki triviálisan pofonegyszerű az egész dolog. Ezért van, hogy az ő szemükben nem ember aki nem tudja mi az hogy kapocsfeszültség. Olyan mint amikor te rácsodálkozol valakire bazdmeg te citromailt használsz 2009-ben? Az elektrosok többsége ilyen, én volt tanárom is leüvöltötte a hajam amikor reggel 7-kor hirtelen nem vágtam a tranzisztoros inverterfokozat transzfer karakteresztikáját. De kialkudtam a deal-t egy nem invertáló műveleti erősítő kapcsolás felrajzolásával. Hmm…mint írták feljebb is, ne akarj többet tudni az elektroról. Csak tölts és nyomasd a Wii-t! 😀

tomsolo

Két dolgot utálok az elektronikában:

1. Vezetékek
2. Elemek

/me ül és várja a biztonságos és gazdaságos vezetéknélküli energia átviteli felfedezéseket.

rgranc

Józsi, én sem értek hozzá teljesen, de nekem is ilyen van, ezért beleszólok.

Sima “töltés” üzemmódban használom, és attól függően hogy sietek-e vagy sem, hagyom a töltési áramerősséget 200 mA-on, vagy emelem 700-ra.

Ha azt szeretném tudni melyik akksikat kell összepárosítani, a “töltés teszt” üzemmódot használom, ekkor feltölti, kisüti, majd megint feltölti az akksit, és megmondja a végén, hogy a második feltöltésnél kb. hány elektront sikerült belezsúfolnia, így olyan akksikat próbálok összepárosítani, amelyeknek hasonló még a kapacitása. Ezt időnként megismétlem, amikor épp hülye fejjel megint összekeverem a különböző akksikat.

Az első alkalommal minden akksit otthagytam “kisütés + frissítés” üzemmódban, ez meglehetősen sokáig tartott, és azt csinálta ugye, hogy többször teljesen lemerítette majd teljesen feltöltötte az akksikat, hogy jusson már eszükbe a hülye szeniliseknek, mégis mekkorának kellene lenni a gyári kapacitásuknak.

Ennyit tudok mondani erről, ez szerintem teljesen elég, nem?

pappito

“gázfilm kenésű csúszógyűrűs tömbszelence”

te, az nem tömszelence? én már régen jártam műszaki suliba, meg lehet, hogy rosszul emlékszem, de az azért “töm” mert tömít, nem azért mert egy tömb.

Handras

Nekem van egy EX 580-as Vakum, ami zabalja a delejt.
Van 8 db toltheto elemem 2700 mAh.
3 evesek, feltoltve ugy sipol tole a vaku egy pillanat alatt mintha a villam csapott volna bele.
Ha lemerul betolom a toltobe, egesz ejszakara.
Reggel kiveszem, es hasznalom amig birja.
Nem sutom ki oket.
Szarok ra. 🙂

Baggio

1. toltoaram (ahogy erre korabban magyarazatot kaptal, ez azt mutatja, hogy mekkora arammal tolti az akkukat) – “A töltés során a kapcsaira adott feszültség hatására töltőáram alakul ki”

2. akku feszultsege – “Az akkumulátor kapocsfeszültsége a kisütés során folyamatosan csökken, a töltés során folyamatosan nő.” (szamodra teljesen lenyegtelen informacio)

3. akkuba toltott “kapacitas” – Ez kicsit erdekesebb tema, mert a kapacitas mertekegysege a Farad, de jelen esetben _masrol_ van szo. “Amperóra (Ah) az akkumulátor kapacitását (energia befogadó-képességét) jelenti. 1 Amperóra egyenlő 1A áramerősség 1 órán keresztüli leadásával vagy 10A áramerősség 0,1 órán keresztüli leadásával, és így tovább.” Tehat itt arrol van szo, hogy mennyit toltott bele eddig.

4. miota foglalkozik az eppen aktualis feladattal

Azt gondolom, hogy a toltoaram kerdese teljesen tiszta, mikor mennyit es hogyan erdemes valasztani – ez a pixinfon szerintem szepen le van irva, illetve fentebb irtak a szamitasi modrol. A kisutes hasonloan egyertelmu, lecsokkenti a kapcsofeszultseget egy adott ertekig (olyan mintha nyomnad az RE4-et a kontrollerel:)), aztan feltolti teljesen. Errol a kisutesrol, hogy erdemes-e vagy sem, nem sok infom van. Nehol azt irjak, hogy erdemes mashol azt, hogy a modern akkuknak ez nem kell. Szerintem ez ott dol el, hogy van-e ra ideje az embernek vagy nincs, mert ha van, akkor erdemes kisutni artani nem fogsz vele. Azt nem teljesen ertem, hogy frissiteskor miert kell kisuto aramot valasztanod, de hasznalj 100mA erteket, mert ahogy a doksi is irja:”A töltő áram kétszer akkora, mint a választott kisütő áram.” Igy mehet a toltes a default 200mA ertekkel.

Till Zoltán

szánalmas, hogy nem tudnak írni egy laikusok számára érthető útmutatót, ami lépésről-lépésre elvezet a célhoz.

mennyivel szebb lenne, ha lenne rajta 2 gomb: töltés, javítás, meg 1 kijelző, ami kiírja hogy kb. mennyi idő múlva kész. azon még manuallal sem lehetne sokat rontani 🙂

mázlid van, hogy itt a blogban megkapod hozzá a segítséget.

asszem veszek eneloop akkukat saját usb-s töltőjével. azon nem láttam illúzióromboló gombokat, kijelzőket.

Ger

Mi az hogy emberi megfogalmazás? Ennél egzaktabb módon megfogalmazva valóban érthetetlen lenne a leírás, ennél pongyolábban megfogalmazva viszont használhatatlan, vagy legalábbis felesleges. Nem hiszem, hogy a készülék hibája, hogy olyan paramtereket is lehet rajta állítani, amit adott esetben egy laikus nem ért. A magyarázatot itt megkaptad, de ha mindezt beletennék a leírásba, akkor kissé megnőne a doksi.
Amennyiben nagyon különböznek az azonos típusú akksijaid, valszeg kezdenek kipurcanni. Ilyenkor a gyengécske akksikat még beleteheted az órába, annak nem nagy az áramfelvétele.
Baggionak pedig dobj egy plecsnit!

Hassan

Ezért ér el egy ideje szánalmas eredményt Magyarország a PISA felméréseken…

Loloke

Engem viszont kifejezetten érdekel, hogy milyen töltőáram van, tudom-e állítani, etc. Józsi, ha “amatőr” módon szeretnél hozzáállni, vegyél olyan eszközt, ami úgy működik, tele van vele a teszkó-metró-osan-kora-etc. Baggionak szerintem is jár a plecsni, mert feedből olvasva elhatároztam, hogy válaszolok, de ő megelőzött, sokkal körültekintőbben/részletesebben, mint ahogyan én tettem volna.

Adi

Annyira belementünk a fizikába, hogy itt már csak ifj. Farkas Gyula (a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon) segíthet.

novertigo

zseniális kommentek mindenféle tekintetben 🙂

OFF
arról nem akar valaki valahol írni, hogy miként lehet az új MacBook Prómat strandlabdátlanítani? ilyen általános karbantartás stb. dolgokra gondolok. azt olvasni erre-arra, hogy jelentkezzek ki hetente tíz perre, havonta indítsam újra. kicsit voodoo ízű.
jah és az is érdekelne (ha már ideoffolok), hogy van-e ennek a macupdate-nek értelme? linux felől jövök ott ugye a repo-k megoldják a frissítési problémákat, no de OS X-en hogy van ez?
ON

zeroEV

Ne feledjük, az Eneloop akkunál is ugyanúgy rossz, ha rátöltünk. Ennél is van “memória effektus”, mint a régi telefonoknál volt.
Én ezért minden alkalommal amikor beteszem az akkukat, Discharge-ot nyomok. Amint leszívta a benne maradó pár mAh kapacitást, átfordul Charge üzembe a töltő.
Mivel a discharge fentről indul és 0.9V-nál áll meg, mindig van neki még mit leszívnia, mert a fényképezőm már 1.1V környékén kikapcsolódik.
Ezért jobb ez, mint más töltők.

A befényképezett táblázat pedig csak egyetlen, amúgyis legritkábban használt üzemmódjára vonatkozik a töltőnek. Egyébként teljesen érthető is lenne, ha elolvassuk a korábbi bekezdéseket, ami elmagyarázza, mi is az a “Teszt üzemmód”.

Jack

Józsi, lehet, hogy ez a töltő a töltők terminátora, de emlékezz, hogy a terminátorok gyilkos gépek…

D9 – a kommented király, sok hasznos infó van benne számomra, de szerintem szegény Józsit úgy összezavartad, hogy most a szoba padlóján fetreng hörögve…

Manual: egyszer fordítottam egy jet ventillátor manualt. Igyekeztem úgy írni, hogy teljesen laikus is megértse simán, de az se nézzen hülyének, aki karbantartja, vagy beszereli. Ez az én művészetem 🙂
Amúgy nem sok használható manualt láttam eddig…

D9

Raneztem a tolto leirasara, es ha jol latom, nem mer homerseklet (az ilyen olcso toltok nem is szoktat), tehat fuggetlenul a csili-vili LCD displaytol nem egy nagy cucc, en annyira nem istenitenem. (bar a kisutes nem rossz feature). Ennek a nagytestvere (AKKULADESTATION CHARGE MANAGER 2020), na az mar egy tokos cucc 🙂

nrg

józsi annyira bekészült a töltő parától hogy elment hollandiáig betépni 🙂
mennyire modoros amúgy hogyha valaki megemlít egy amszterdami utazást, egyből mindenki “és füvezés lesz -e” kérdéssel kontrázik 🙂

TBS

D9, az IPC1 53°C-nál kapcsol szünetre, és 45°C alatt kapcsol be újra. Az IPC1-L nem tudja ezt..? Nekem 200+ akkum van de hőmérséklet miatt talán ha 2szer láttam lekapcsolni bármelyik töltőmet… Igaz, egyik sem tol 2A-nél többet…

Láttam egyszer egy Sony töltőt, a 2700-es hozzávaló akkukat 15(!) perc alatt töltötte fel: na ott volt ventilátor, minden. Kellett is. Meleg dolog volt…

keats

Nna, ha már ennyit küszködtünk ezen a kérdésen, akkor had mondjam el a tuttert:

Vetésforgózni kell a batériákat.

Ha mondjuk 3 eszközöm van, ami akksit eszik, szokás szerint 2db/kopf fejadaggal, akkor 6+2=8 db batériát tartok, ha 5 eszközöm lenne, akkor 10+2=12 darabot. A parlagon lévő elem feltöltés után a kihúzott mezítlábas LED-es töltőben csücsül amíg le nem merül valami, akkor egy gyors csere, töltő bedug imígyen a következő elempár kerül parlagra.

Innentől pont nem érdekel a miliamperóra, százalékos töltötség vagy töltésvesztés, mert mindig van töltött cseredelikvens. Az a nyolc akksi, amiket most használok az első adag amit valaha vettem, több mint 8 éve vannak folyamatos forgatásban, gondolom közel sincsenek már a helyzet magaslatán, de onnantól, hogy mindig bent van a csőben a következő pár, ez egyszerűen irreleváns, “non-issue” ahogy az angolok mondják. Ha gyors egymásutánban merül le két ketyere, az megint nem érdekes, mert egy 25%-ra töltött elempár is tovább fogja bírni a gyűrődést annál a 12 óránál, amibe egy teljes töltés beletelik, az anomália fél nap alatt helyreáll anélkül, hogy egy percre is elvesztettük volna a berregést.

Megoldva, csókol Juci. 😀

Tibu

Remélem, hgoy aki elemet használ, az legalább a megfelelő gyűtőbe dobja ki, mert amúgy elég komoly szennyezést okoz…

pappito

a töltőkkel kapcsolatban inkább csöndben maradok, de a faliórákról egy szót:

A faliórák, amelyek egy db AA elemmel mennek és egy pici doboz az egész szerkezetük, tényleg nagyon kevés áramot vesznek fel, évekig működnek egy elemmel. De!

Ha hagyjuk bennük kiemrülni az elemet addig, hogy megálljanak, akkor két-három ilyen alkalom után az órák tönkremennek, megpontatlanodnak.

Azt mondta nekem az órás tanárom, hogy ezek amúgy örök darabok (végtelenül primitiv kis vackok), csak fél évente dobd ki belőlük az elemet és tegyél be egy frisset.

Ami kijön elem, az még elvan a távirányitókban sokat.

Medve

Te Plastik, Te!
Nekem is ilyen cuccom van! Tök jó.
Ha semmi különlegeset nem akarsz: töltés (akku betesz-ha kész-full)
Ha döglött az akksi: discharge-refres (akku betesz, Mode választ-kész)
a többi nem is érdekes.
Mi ezen a bonyolult? Közben meg az Apple termékeivel jól elboldogulsz. Vagy nem?
Fel a fejjel, kitartás, szedd össze magad, meg tudod csinálni,veled vagyunk.
Hajráááááá!

Parci

ugyanilyen tőtőm van, de amikor vettem, még csak német (!) leírás volt hozzá a konrádban. hamar felmértem, h majd egyszer nyugdíjas éveimben nekiugrom a témának, előtte nem lesz időm erre. köszönöm, plasztik, h megkeresed a megoldást. 😀

soder

off: nem az akksitöltő cég doksi író mérnökének a feladata, hogy megtanítsa az általános iskola 5.-6. osztályos fizika anyagot 🙂 Ha nem értesz hozzá, kérj meg olyat aki viszont igen.

A kocsihoz sem adnak normális dokumentációt, hogyan is működik minden apró bizbasz szir-szar alkatrésze. Vagy te vagy autóbuzi, vagy van 1 autóbuzi ismerősöd, akivel fél nap alatt összeszoptok egy pár perces melót, vagy a szerelőnek pengeted ki a sok-sok-sok-sok lóvét, mert ő elvileg ért hozzá.

Till Zoltán

Sóder: Igazából a legtöbb útmutatót le sem kéne fordítani. Kb. minden 5. ember kínai, szóval szólj egy kínai ismerősödnek és ő majd segít 😉 :-DDD

Na mindegy, aki nem okosabb, mint egy ötödikes, az így járt 😀

TBS

soder: hűbazmeg, ez 5-6-os tananyag..? Kurvaélet, hogy én nem akkor tanultam… Milyen gyerekeket képeznek mainapság?!?

soder

TBS: lehet h. 7. osztály, de olyasmik h. kapocsfesz, áramerősség, teljesítmény, ezek akkor vannak terítéken

TBS

soder: utánanéztem közben. 😀 8. osztály, NAT szerint javasolt 39 fizika óra foglalkozik elektromos kötődésű dolgokkal. Ohm törvényig jutnak, és belekóstolnak az indukciós témakörbe. Szerintem végezz felmérést, hogy 8. végén ki tudja egyáltalán felrajzolni az Ohm3szöget… Mert ennyire keveset foglalkoznak vele…

De valóban, akit érdekel, az tényleg találkozik vele a megismerés szintjén. 🙂

(7.-ben mechanika, korábban meg gyakorlatilag semmi izgalmas. 😀 )

Saskal

Szia,

egyet javasolnék, tépd szét azt a magyar nyelvű használati útmutatót, mert benne a szavak értelmesek, de a mondatok nem. Töltsd le Conrad oldaláról az IPC-1-es leírást (ne az 1L-t!) s mindent érteni fogsz, azt már MAGYAR ember írta. Van benne egy táblázat az időkről is.

Túró Rudi

Igaz, hogy szaknyelven van írva de attól még nem kellene ennyire ostobának lenni és trágár szavakkal írkálni. Végül bevallod, hogy a dogáidat is másoltad, így valószínűleg az órákra is csak melegedni jártál be, nem ragadt rád semmi a koszon kívül.
Nem tudom mi a szakmád, de kb. a részeg kocsis beszél így ahogy te írsz.
Szégyelld magad!