Apple HD

Az Apple iTunes boltjában 720p-ben érhetők el a HD filmek. Némelyikhez kapunk extra tartalmat is, gyakorlatilag egy DVD menüt. Én még nem láttam egyiket sem, ezért elhatároztam, hogy mintegy 3700 forintos beruházással kipróbálom és megvásárolom a Star Trek-et.

Ismeretes, hogy az Apple a video tartalmait a zenékkel ellentétben Fairplay DRM-mel kódolja, így azokat csak azokon a számítógépeken lehet lejátszani, amik erre jogosítva vannak. Öt ilyen gépet lehet egy időben egy iTunes kontóhoz aktiválni, akinek ennél többre lenne szüksége, az hozzon létre másik accountot magának, és vegye meg újra. A zenéknél már nincs ilyen korlátozás egyébként, azokat bárki bárhova másolhatja (akár egy CD-t), mindössze a file meta adatai árulkodnak arról, kinek a kontójáról származott eredetileg.

A Star Trek HD film vásárlása után három file töltődik a számítógépre. Ezek:

1. Star Trek.m4v — 1,96 GB — 853 x 352 bontás
2. Star Trek (HD).m4v — 4,24 GB — 1280 x 530 bontás
3. Star Trek – iTunes Extras.ite — 1,57 GB

Vagyis megkapjuk az SD változtatot is a csomagban, illetve az Extras külön fájlban érkezik. Ez utóbbiban nem sok izgalmat kapunk, szerintem kifejezetten sovány, nincs semmi “a-ha”, meg “w-ow” élmény. Néhány beszkennelt poszter, fotó és render, a végén kiírva, hogy hol vehetjük meg mindezt könyvben (ONOZ!), felrakva az összes trailer (ideértve Hungary-t is!), chapter választó, illetve egy 20 perces erősen vágott kisfilm hozzá (~backstage), meg némi anyag a zeneszerzővel külön. A kötelező házi feladat. Ennyi.

Így néz ki a menü, elég gyenge grafikailag:

Érdekessége a dolognak, hogy az .M4V állományokban van chapter információ is, így akár QuickTime X playerből tudunk a megfelelő részre ugrani szolid core animációs menüben:

Érdekelt még az Apple HD tartalmának pixel-minősége. Ha valamit a HD-zás közben megtanultam, akkor az az, hogy minden magára valamit adó HD-ző összenézegeti az egyes képkockákat, és így választja ki a tökéletes Blu-ray ripet!

Namost, a Star Trek általam ismert legjobb változata a CtrlHD változat DTS hanggal. Ennek mérete 720p-ben 7,05 GB, a felbontása pedig 1280 x 546, azaz 16 pixelsorral több információt tartalmaz. (Érdekes módon a képernyőfotók alapján az eltérés mindösszesen 4 fizikai pixelsor — apropó, azt tudtátok, hogy a DRM-ezett anyagokból nem lehet képernyőfotót csinálni?)

Az összhasonlításhoz alapul vett képkocka:

Most pedig nézzük meg 300%-os nagyításon a képkocka egy jellemző részét PNG-ben!

Jól látható, hogy az Apple változata blurös a nagyobb felületeken. Ez nem tűnik jelentős különbségnek, viszont ha egymásra rakjuk és váltogatjuk a két részletet 100%-on, akkor kitűnik, hogy a CtrlHD 7 gigás változat adja a jobb mindőséget:

Egyébként ez csak így, ebben a formában ilyen számottevő, a film nézése közben egyáltalán nem jön ki ennyire.

Összességében nem rossz tartalom vásárolható a boltból, csak ugye kár, hogy a bolt sem érhető el hivatalosan Magyarországon, arról nem is beszélve, hogy DRM-ezett tartalmat az ember őszintén szólva nem vásárol magának. (Ha nem lenne a DRM-mentesítő Requiem szoftver, még ezt sem vettem volna meg. Mennyire ciki már, hogy iTunes szerver kell ahhoz, hogy megnézhessek egy filmet, amit 3700 forintért vettem.) Az Extras tartalom miatt érdemes lenne venni a tartalmat, de nem okozott semmi számottevő élményt. Arról nem is beszélve, hogy az asztali lejátszók tudomásom szerint nem ismerik még fel ezt a tároló formátumot. (Én egyébként nagy wallpaper poster frame-eket tennék bele, amit pl a Plex remekül ki tudna fullscreenbe parsolni — már elnézést a technikai zanzáért!)

37 hozzászólás

Horváth Patrik

Hát inkább egy kicsit hozzátennék és akkor már jöjjön a Blu-Ray változat. Ez a DRM meg a bluros 720p nálam biztos kiverné a biztosítékot.

Zila

En azt mondom, adjak 2000-ert sd meg extrak nelkul. Bar amig nincs hivatalosan magyar bolt addig tok mindegy mit csinalnak..

Horváth Patrik

720p az, csak extra széles vászon miatt leszedik a csíkokat. Rendes 16:9-es filmet mellesleg ezer éve nem láttam. Ezt sem értem egyébként, miért nem lehet a mozi verziót betolni 16:9-re, ha már van 720p meg 1080p szabványunk… Eddig szívtunk a 4:3-mas TV-n a szélesvászonnal, most, hogy minden HDTV 16:9-es, megkapjuk a 2,35:1-et, köszi.

Horváth Patrik

Ja Józsi, azt elfelejtettem mondani, hogy azért olyan, amilyen ez a Star Trek film is, mert az Apple TV miatt 4-5 MBitnél feljebb nem mehetnek a videó sáv tömörítésénél, az pedig 4-5 GB-os filmeket eredményez.

psc

Józsi, amíg van artisjus matrica az adathordozóidon, nyugodtan töltsed a CtrlHD rilízeket teljesen legálisan, ne adj pénzt ilyen rossz minőségű, korlátozott vackokért.

eFi

Józsi jól beszél: DRM mentesen, poszterrel kellene ezekkel etetni a Plex-et. Én szívem szerint még a trailereket is hozzácsapnám (épp ezen mesterkedek Plex alatt).

dave

több dolog is felmerült bennem: 1. nagyon drága konstrukció, és ha már letölthető, akkor ennél sokkal jobb minőség is elérhető lenne, ez inkább stream hd minőség. 2. Igazából arra lenne inkább alkalmas a technika, és gondolom tud is ilyet, hogy párszáz ft-ért on demand nézheted korlátlanul pl. 24-48 óráig. És az is csak ha tv-n, távirányítóval megy, mert monitoron semmi értelme. (És az első 20 perc minden filmből legyen ingyenes, meg egy egy sorozatrész.)

zozo

És tegyük hozzá, hogy mivel még nincs magyar ITMS ezért sem magyar feliratra, sem pedig szinkronhangra nem számíthatunk.

Torrentről érdemes leszedni, vagy megvásárolni bluray lemezen (esetleg dvd-n).

psc

zozo: bluray lemezen semmiképp sem _érdemes_ megvásárolni, ugyanis nagyon drága.

enteomitiok

még mindig a scene mindenek felett! Apple természetesen ezen a téren is suttyó.

cmorgan

Egy 7 GB-os rip jobb minőségű, mint a 4 GB-os? Aztaaaa! 😛

D@y X

Számomra a bluray lemezen megvásárolni a legkézenfekvőbb… a minőség tökéletes, ott vannak az extrák. Magyarországon túlárazottak a bluray filmek ez tény de nekem még mindig ez a legjobb megoldás.

Matrixfan

Ugyanaz a bajom ezzel is mint a zenével. Ennyiért már majdnem megvan a Blu Ray illetve a veszteségmentes minőségű CD. Az igazi vicc kategória a 128 kbps AAC volt még nem is olyan régen az iTunes-on.

Adrián

Ha DRM mentesited, jogilag ugyan ott vagy kábé mintha letoltened, nem? Persze, ha csak ki akartad probalni és egy frankó cikket írni róla, akkor megértem!

csiga

@marchello: dehogy számolják, egyszerűen a sávszélesség-korlátok miatt kicsinyítik a filmet.

Marci

Írni akartam, hogy ez nulla 3700-ért, aztán rájöttem, hogy ez azért a DVD-nél egy fokkal jobb, majdnem Blu-ray. Aztán rájöttem, hogy mégse, így leírom, hogy ez nulla 3700-ért. Nem sokkal többért tényleg egy kézzel fogható dolgot adnak és azért a minőség se mindegy. Tudom, MBP-be meg Mac Mini-be nincs megfelelő optikai lejátszó hozzá, nos..

.r.

Marci: józsi egy ps3 tulaj.. szal BR player megoldva.. 🙂

egyébként én pont az elmúlt hetekben szedtem le a ctrlHD-s változatot és hozzácsapva egy feliratot szépen konvertáltam ps3-ra (mkv-t nem támogatja sajnos)
most azon fáradozok, hogy a 40g-ről 300-ra bővített ps3-ra pakolgatom át a filmeket 🙂

bestyen

Háát. Számomra ennek a 720p-nek nem nagyon van értelme… Olyan nagyon sokkal nem jobb mint a DVDRIP, de viszont méretre sokkal nagyobb (DVDRIP: 700-1000MB 720p:3-7GB). Számomra csak a DVDRIP-nek és a 1080p-s BDRIP-nek (és véletlenül se BRRIP!!!) van értelme.

Gery Greyhound

@bestyen: Őszintén, manapság számít hogy egy giga, vagy 4 és fél? Azért egy jobb 720p rilíz és egy xvid között ég és föld a különbség, én már xvidet csak akkor töltök, ha nagyon nincs más és nagyon kell a film.

3700 Ft pedig szerintem röhej, tekintve hogy a terjesztés költsége gyakorlatilag nulla. Így nem nagyon fognak tudni rávenni, hogy legálisan vegyek filmet. 🙂

klarky

Józsi, nem úgy volt, hogy a TV vásárlási projektet egyenlőre pihenteted?

Ha igen, akkor minek is neked ez a csuda minőség? Min látod a különbséget?

zamar

Pénzért ilyen minőséget árulni pofátlanság.

Véleményem szerint is nagyon érdekes dolog ez a letterboxos 16:9es 720p-s mizéria. Épp mostanság nézem a Star Wars 6 részét 720p-ben és szép szép de azért az a pár centi fent és lent elég zavaró.
Azért meg kell hagyni egyik kedvenc filmem a Vissza a Jövőbe felbontása pontosan 1280×720 ami dícséretes és becsülendő, ezért érdemes venni ilyen TV-t. Én Xboxon nézem őket Mkv->Mp4 konvertálás után ami szerintem egyáltalán nem ront a minőségen. A jövőben tervezem valami médialejátszó beszerzését amin egyszerre tárolhatom és nézhetem is a nagyfelbontású filmeket konvertálás nélkül, de egyelőre azokat is drágállom.

tomsolo

Én szeretem a letterboxot. Pont tökéletes oda a felirat.

Mert filmre írni a betűket: a bűn állapotában leledzik.

tesoka

engem nagyon erdekelne egy plex vs xbmc ertekeles jozsitol

human

“Épp mostanság nézem a Star Wars 6 részét 720p-ben és szép szép de azért az a pár centi fent és lent elég zavaró.” De ha a film nem 16:9 akkor mi, vágjanak le oldalt?

Dervenkál Egon

FullHD(nak csúfolt 1080p) projektornál biztos feltűnne a különbség 4 méter szélesen.
De 4 gigás tömörítésnél ez a veszteség szerintem abszolút tolerálható. Ha viszont DRM mentesíted, akkor tényleg felesleges vásárlás volt az okosított mkv-hoz képest.

DRM-et nem veszünk. DVD-t nem veszünk. BluRay lemezt főleg nem veszünk.

iTS-en vett HD filmet a Tablet lejátsza-e?

György

Uraim, nem kéne parázni ezen a 4/3 vs. 16/9 vs. 21/9 formátum problémakörön. Már a számokból is látszik, hogy a 16/9 az arany középút.

DE:
Szerintem végre eljutottunk oda, hogy _lehet kapni_ relatíve elérhető áron nagy TV-ket (gondolok itt a 117+ cm-re). Én fiatalkorom hosszú évein keresztül sóóóóóvárogtam egy olyan TV után, aminek a képátlója nagyobb mint egy méter, nem remeg a képe, nem süti ki a szemem és rá lehet kötni jó minőségben a számítógépet. Ez 7-8 éve, amikor egy 72 centis 100Hz-es teve 350e Ft volt, és az S-Video (bocsánat: a komponens) jelátvitel jelentette a csúcsot, teljesen elképzelhetetlennek számított.

Ugyan, őszintén, mégis kit zavar _igazán_ az, hogy két vékony fekete csík van egy 2,35:1-es képarányban forgatott western alapműnél? És ahogy a fenti hozzászóló is írta, az a legmegfelelőbb hely a feliratnak 🙂

46″ alatt amúgy sem éri meg manapság LCD TV-t venni, a nagy árugrás az 50″+ -nál kezdődik, alatta a különbségek elmosódnak.

Highlander

Ennyi pénzért inkább a kétlemezes DVD, aholis a fentieken kívül megnézhető a kivágott jelenetek között kb. +20 perc, ami sokat tesz hozzá a filmhez, és nem csak elbaszot snittek egyvelege, és a magyar szinkron is ott van, ha valaki igényli, végül szarrá röhögheted magad a Lengyel “szinkronon” (DD 5.1!!) ami a nálunk 80-as évek végén divatos hangalámondásos móka, aholis egy unott férfihang feolvassa az összes szereplő szövegét a félig lehalkított angol hangsáv fölé. Priceless.

tesco: 2990 FT 2 dvd
libri: limitált fémdobozos változat – 2 dvd 4.228 Ft