Snow Leopard ikon mizéria

A munkafolyamataim szerves részét alkotja az asztalon levő ikonok kezelése; sok ikonnal dolgozom, de nem annyi ikonnal, mint @machogergo, akinél a napra lehet nézni, de az asztalára és megnyitott tabjaira nem, mert csak beleszédül az ember. De, mint ahogy Philip Seymour Hoffman is megmondta abban a filmben, ahol egy tanárt játszik, és a húga beállít hozzá rendezkedni a lakásban, @machogergo is bizonyára azzal védekezik, meg én is ezt mondom, hogy “there is actually a system in this”.

Egyszóval sok az ikon az asztalon, ám ezek rendszert alkotnak. (Lehet, hogy megengedem még azt is, hogy azoknál is rendszert alkot, akik Windows módra autosnappelik a dolgaikat agyatlanul a bal felső / jobb felső sarokba, szevasztok.)

Kicsit beszéljünk most a komplex rendszerekről, aztán visszatérek az ikonokra.

Minden operációs rendszer váltás magában hordozza azt, hogy új komponensekre ülünk fel, az operációs rendszert is emberek készítik, ezek márpedig komplex rendszerek, így könnyen előfordulhat az, hogy az upgrade során dolgok félremennek. Az upgrade-et a szó legszorosabb értelmében értem, vagyis úgy, ha az ember a régi dolgait viszi magával tovább.

Upgrade lehet az is, ha egy újonnan vásárolt Mac-re áthúzzuk a régi Mac-en tárolt iPhoto “ikont” a ~/Pictures mappából, ami gyakorlatilag egy az egyben tartalmazza a képeinket. Ha ezt átmásoljuk, akkor gyakorlatilag a régi anyagot visszük tovább. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor az installunk valójában nem “clean”, hiszen az iPhoto “adatbázis” szerkezetét is viszi.

Mac-en nagyon könnyű a gépek közötti mozgás, hiszen néhány mappát kell csak átdobálni, aztán minden olyan, mint a régi gépen. Ha valami obskúrus problémánk van (mint például Karottának volt az, hogy a Mail.app nem félkövérítette az olvasatlan leveleit), és ez a hiba akkor is megmarad, ha új rendszert teszünk fel, de másoljuk a mappát egy az egyben, joggal gyanakodhatunk arra, hogy valami korrupt a helyi adatbázisunkban.

Az ilyen típusú problémák fennállhatnak akkor is, ha operációs rendszert frissítünk, és megjelennek vicces dolgok. Félreértés ne essék, nem állítom, hogy minden hiba ilyen, de lehetnek ilyenek is. Ha ennek gyanúja merül fel, az egyetlen megnyugtató dolog, ha tényleg friss rendszert kezdünk el használni, és minden helyi tartalmat újraépíttetünk az adott alkalmazással.

Feleslegesnek gondolom a régi OS-re való visszalépést, attól nem lesz jobb semmi, maximum elfogadjuk, hogy egy korrupttá vált helyi adatbázist cipelünk a hátunkon.

Ilyenkor általában a célravezető megoldás, ha létrehozunk egy új felhasználót a gépünkön, és azon is megnézzük, teszteljük a dolgot. A legtöbbször ki szokott derülni, hogy nincs ilyen probléma ugyanannak a gépnek másik felhasználójánál. Nálam régen olyan volt, hogy az egyik process folyamatosan “dagadt”, ette a CPU-t: 5-7-10-15% Nem csinálta mindig, de időnként előjött és megőrültem tőle. Google-ztam, ismerősöket kérdeztem, nem jutottam semmire. A másik useremnél viszont nem volt ilyen gond, valami a saját felhasználóm egyik alrendszerében okozta a problémát. Sosem derült ki, micsoda és nem is érdekes igazán.

Most pedig vissza az ikonokhoz.

A Snow Leopardra frissítés végeztével rebootolnunk kell. Én magam tavaly augusztusban frissítettem. Ennek a folyamatnak a végén úgy állt fel a gépem, hogy minden ikon (van egy pár) alaphelyzetbe került a képernyő jobb felső szélén. Pufogtam egyet magamban, de arra gondoltam, hogy “biztos az upgrade miatt, és egyszeri történet”. Visszarendeztem az ikonokat, aztán tolni kezdtem a kontentot.

Teltek múltak a hetek, valami miatt újra kellett indítani a gépet, az ikonok megint alaphelyzetbe kerültek. Kiderült, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Rewerse tanácsára tehát letöltöttem a 2005-ös ősöreg DIM nevű szoftvert, amivel az ikonok pozícióit elmentettem magamnak. Később, ha hetek múlva megint véletlenül leresetelődött minden, akkor legalább ezzel vissza tudtam azokat állítani, amiket ő már előzetesen eltárolt.

Mint valami messiást, vártam a 10.6.1, később a 10.6.2 frissítést, de sajnos nekem nem akartak kedvezni az Apple istenei.

Érdekes módon csak nálam produkálta ezt a jelenséget a gép. Úgy voltam vele, hogy majd csak elmúlik. De nem múlt el.

A felhasználónk ~/Desktop/.DS_Store fájlja tárolja egyébként többek közt az ikonok pozícióit is. Azt vettem észre, hogy egyszer csak eltűnik onnan ez az állomány. Volt-nincs. Ekkor történhet meg az, hogy egy rebootot követően alaphelyzetbe kerülnek az ikonok. Amíg nem kell gépet újraindítani, minden szép és jó egyébként, csak éppen hiányzik a .DS_Store a Desktop mappából. Kellemetlen.

Az is kellemetlen, hogy a Time Machine ilyenkor, agyatlanul persze, de ez a dolga, letörli a backupból is a .DS_Store-t, azaz még csak azt sem tudjuk megtenni, hogy a mentésből visszaállítjuk a pozíciókat. Először arra gyanakodtam, hogy a TM végzi rosszul a dolgát, pedig dehogy, nála ez a rendszer része. Aztán később arra, hogy van valami olyan szoftverem, ami törli időnként, hiszen másnál nem nagyon van ez a hiba.

Egyedüli megoldásként a tervezett reboot előtt a DIM-mel csinálni kellett egy pozíció mentést, majd reboot után visszaállítani a fájlokat a helyükre. (Sokszor volt, hogy épp nem volt jó DIM mentésem, haha.) Na mindegy, lényeg a lényeg: túl voltam jópár kézzel történt visszarendezgetésen is, de megtanultam vele élni.

Ha most felidézzük a poszt első felét, összeállhat a kép. De megpróbálom lerövidíteni:

– A Snow Leopard tartalmazza az újraírt Findert. ÚJRAÍRT. FINDERT.
– A Finder az egyetlen alkalmazás, ami módosítja a .DS_Store-t. (Jó eséllyel elfogadhatjuk ennek az állításnak az igazságtartalmát.)
– A Snow Leopard upgrade áthozza a régi Finder által készített bináris .DS_Store-t.
– Az OS-t emberek írják (nem a mátrix), a Finder újraíródott menet közben, régi versus új, helyi adatbázis problémák.

Dereng már?

A megoldás tehát rém egyszerű: meg kell kérni az új Findert, hogy felejtse el a régi beállításokat a Desktop alatt, és készítse el újra az adatbázisát. Ennél mi sem egyszerűbb, három sor a terminálban, ami először is bezárja a Findert, aztán letörli szépen az összes .DS_Store-t a Desktop alatt kikényszerítve az újraépítést:

osascript -e 'tell application "Finder" to quit'
find ~/Desktop -name .DS_Store -delete
rm ~/.DS_Store

És kész. Az egyetlen hátránya, hogy újra helyre kell tenni az ikonjainkat, de erre már nyugodtan használható a DIM, hiszen az scriptekkel mozgatja az ikonokat, nem közvetlenül írja a fájlt.

Nem kell tehát dot update-re várni, nem kell az Apple-t anyázni (lehet, de amíg nem a GÉPEK írják az OS-t, hanem gyarló emberek, addig lesznek ilyenek), vagy visszamenni Leopárdra, jól bele kell csak gondolni az egészbe, és megtalálni a megfejtést.

(Köszönet fds-nek, aki a három Terminal sorral elindította a gondolkodást.)

57 hozzászólás

jessie

Vagy váltani winre, ahol ilyen hülyeség nem fordul elő, és pláne nem kell kódban túrkálni. (Bocs, de nem állhattam meg, hogy a szuper-hiper mac ajnározásai ellenében egy ilyesmi is ide ne kerüljön: és hálás is vagyok a Plastik Média szerkesztőjének, amiért rendszeresen bemutatja a mac hülyeségeit, mert így legalább tisztán látszik, hogy a pr ellenére ott sem fenékig tejfel az élet, sőt…)

Somez

Egy régóta kínzó problémára kínáltál most nekem megoldást! Many thanks, quality content!

Somez

jessie: A Windowsban is sok hasonló hülyeség van. A unix parancsok beírása bashben nem kódban turkálás, de ezt egy Windows júzer persze nem értheti 🙂

eFi

Jól beszélsz: hiszti előtt le kell nyugodni, aztán átgondolni, hogy vajon mitől romolhatott el a dolog. Egy downgrade semmiképp nem lehet megoldás.

cinty

jessie: egy barátom eléggé mélyen benne van a windowsos rendszerek lelki életében és ő mondta, hogy az utóbbi időben a megjelenő ms rendszereknél egyre jobban elmentek a kattintós, grafikus felületű problémamegoldástól a parancssoros megközelítés fele.
ami végülis teljesen érthető is, hiszen igazán sehol se akarják, hogy az átlag felhasználó piszkálgassa a rendszer belső életét.

(amúgy meg van a klasszik windowsos problémamegoldás: indítsd újra, ha az se segít telepítsd fel újra. ha ez se segít szar a vas. gusztustalan, de 99%-ban igaz.)

suexID

Mindenki várja már, hogy Steve kiálljon a pódiumra az új tablettel, vagy éppen felbukkanjon a keynote prezentáció közepén az új iPhone 4G, én másra várok. Nem is tudnék jobb dolgot elképzelni annál, mint hogy Steve rituálisan a trashbe dobná a régi Finder ikont, majd ott teremne a helyén az új Finder, majd pedig elnézést kérne a Mac használóktól, hogy egy egyébként remek operációs rendszeren ilyen fájlkezelőt kellett használniuk.

Mert ha arról van szó, hogy össze kell hasonlítani a Windowst és a Macet, akkor nehéz lenne akárhol is fogást találni az utóbbin, hacsak nem kerül elő a kétarcú ikon és a mögötte lapuló alkalmazás a hülyeségeivel. Bízok benne, hogy a következő fontos upgradenél a Finder is megújul, legalábbis javítják a hülyeségeit.

oksamat

Jozsi, te macen desktop ikonokat hasznalsz? En windowsrol valo valtas utan errol rogton leszoktam (quicksilver), es azota is csak a mountolt drive-ok vannak a desktopon.

norbi2k

ja, milyen desktop ikonok? 🙂 Az éppen aznapi dolgaimon kívül nincs semmi az asztalon…
A finder pedig jó, legalábbis amire én használom, egyszer se merült fel bennem hogy hiányozna a total commander, sőt már idegesít ha azzal kell valamit csinálnom a pc-n…

petermolnar

Azért ne essünk át a ló túloldalára! Szép a mac imádat, de azért, hogy bash gyakorlat kelljen egy ikon sorrend állításhoz, az egy kicsit túlzás…

A debian is rohadt jó, mióta ez a 2.6-os kernel megy állatos, ráadásul az új IO Schedulerrel bámulatosan gyors lett… Mégsem szarja le senki, aki éppenséggel notebookot használna, és a XXI. században elvárná, hogy az a rohadt noti sleep-eljen, hibernáljon, vagy bármi olyan akciót legyen képes végrehajtani, ami _nem_ a rendszer azonnali kikapcsolása merülőben lévő akksi esetén.
Kérdéses persze az is, hogy az előbbiekben leírt próbálkozásaid (Google, haverok körkérdése, TM, szívás, szopás, stb…) mennyi idődet emésztette fel, ahelyett, hogy a) dolgoztál, b) Nintendoztál, c) bármi mást csináltál volna.
IMHO, január 27 környékén kapunk egy 10.6-os javító csomagot is, ami szerintem már régen készen van, csak túl sok az “árulkodó” kód benne.

klarky

“Soha nem éreztem azt, hogy Total Commanderre lenne szükségem.”

Nekem sem, pedig én win user vagyok…

Utoljára az NC-t használtam dosból mint filekezelő. El vagyok én a sima intézővel is, semmi szükségem dedikált alkalmazásra e téren.

srv

Nekem a köv. problémám van az ikonokkal: MacBookom van, otthon külső monitorral használom, mindenhol máshol csak a notit simán. Ha nem használom, simán sleepben van, úgy rakom rá a külső monitorra, ill. úgy szedem le róla. Viszont, az ikonok egyszerűen eltűnnek, amikor leszedem a monitorról, vagyis valszeg ott vannak, csak a monitor felbontásának megfelelő helyen, ami a notin persze nem látszik. A vicc az, hogy Leoparddal minden oké volt, Snow Leoparddal kezdődtek a gondok. 10.6.1, 10.6.2 semmit nem használt. Ráadásul Apple a monitor is, Mini Display Port-os Cinema, meg a noti is Mini Display Port-os, tehát elvileg minden rendben kéne legyen, abszolút az Apple sara. Vkinél hasonló probléma? Attól tartok, ebben az esetben a .DS_store letörlése sem megoldás, legalább is nem végleges, mert minden törölni gáz lenne, és nálam ez napi szintű jelenség.

Szucsadam

Köszönöm a hivatkozást, de mint ahogy a problémáim (volt néhány) részletezését taglaló posztban leírtam, töröltem a desktop .DS Store fájlját, pontosan a fent említett okokból, de nem segített. Ez miért lehetett?

Egyébként nagyon boldog vagyok a Leoparddal, köszönöm. Végre tudok anélkül dolgozni, hogy rendszeresen le kelljen ülnöm gondolkozni, hogy mi is lehet a megoldás a gondokra.:)

Pepinke

Még a gépeknek is csak a sokadik verzió sikerült olyanra, amiben az emberek megfelelően érzik magukat. (Ha a film cselekményéből indulunk ki) Másrészt a “gépeknek” is kell a tanulás/gyakorlás, ha egyszer létrehoznánk a közel tökéletes MI-t, annak is tanulnia kell. (Egyébként én nem tudom mi az a gép, hiszen mi is azok vagyunk, csak nem fém és kábelrengeteg. Kicsit az az érzésem, hogy mi önmagunkat akarjuk újra feltalálni!)

HAR

Windowson Total Commander nélkül (Intézővel) PITA-tól a lehetetlenig terjednek az alábbiak:
– könyvtárak összehasonlítása
– fájlok összediffelése
– fájldarabolás/összefűzés
– rekurzív könyvtárszinkronizálás
– érdemi fájlkeresés
– csoportos fájlátnevezés/sorszámozás
– ftpzés
– commandline indítása adott könyvtárból

Macen nemtom, de érdekel

Balazs

A downgrade szerintem sem megoldas. Upgradeltem a Leo-m eltunt az automatikus sleep.
Tudtam nem a snow leo hibaja, mert masnal nem volt gond. A regi rendszerbol hozott at vmit, ami miatt nem aludt el magatol a gep. Clean install ota minden rendben van.
Ja es par snow leo “ficsor” is elojott, ami upgrade-kor nem mutatkozott meg.

suexID

@angelday: nekem sincsen szükségem Total Commanderre. De azért egy decensebb fájlkezelő jól jönne. A Finderben rengeteg dolog van, ami tetszik, de rengeteg dolog van, amit nem érzek egy Machez méltónak. Előbbire példa a fa-struktúrát implementáló nézet, ami főleg fájlok megnyitásánál (⌘+O megoldással) lehet hasznos. De vannak dolgok, mint például ez a merge dolog is, ami engem kiakasztanak. Meg az is, hogy a fájlok enterre nem nyílnak meg, hanem a nevük szerkesztődik, és hogy alapvetően a Finder nem törekszik a fájlok rácsba rendezésére, hanem külön kell nyomkodni a Clean Up gombot a jobb klikkes menüben.

evone

@HAR:

– érdemi fájlkeresés

meg kell nyomni a desktopon az F3 gombot

– csoportos fájlátnevezés/sorszámozás

kijelolod a sok filet amit at akarsz nevezni es nyomsz egy F2-t.

– ftpzés

bazz.. Start/Computer aztan jobb klikk es “Add a network location.” Tokeletesen lehet FTP-zni igy…

– commandline indítása adott könyvtárból

Konyvarton belul: Shift+jobb klikk aztan “Open command window here”.

Tessék, ezert nem kell Total Commandert hasznalni, utanna majd beszeled a sok hulyeseget hogy mit nem lehet, aztan kiderul hogy mégislehet csak nem értesz hozza.

madve2

“amúgy meg van a klasszik windowsos problémamegoldás: indítsd újra, ha az se segít telepítsd fel újra. ha ez se segít szar a vas. gusztustalan, de 99%-ban igaz.”

Igen, mondjuk bő 10 éve, talán. Tudom, off, hogy ezen kötözködöm, de századszorra kicsit unalmas már ezt olvasni. Windowson _semmivel_sem_ bonyolultabb, csúnyább, gusztustalanabb, újraindítgatósabb stb. a problémamegoldás (sőt), mint amiket itt a Plastikon lehet olvasgatni a Mac OS ügyében. (Ezt természetesen a beépített programokra és szolgáltatásokra értem, újraindítgatós, hekkelve javítandó stb. third-party fosok minden platformra vannak.) Tökéletesen megértem, ha valakinek a 2000-es évek eleje felé (Win 98/2000/XP!) elege lett a Windowsból, és Macre váltott, és remek dolog, hogy elégedett, de sületlenségeket ne írjunk már… 10 év alatt a Windows is fejlődött, nagyon-nagyon sokat (pedig azt is csak emberek írják, mellesleg). Nem mondom, hogy próbáljátok ki (virtualizálva amúgy nem ér!). Nem kell. Csak ne ócsároljátok ismeretlenül, *fogalom nélkül* (a “szomszédom évfolyamtársának a nagymamája gépén is…” kezdetű sztorikat meg hagyjuk: náluk a Mac is elromlana, csak sosem fognak annyiért gépet venni), az ilyesmi rosszat tesz az értelmes diskurzusnak, ami amúgy ezen a blogon lenni szokott (máshol már nem is olvasok kommenteket…). Ezzel nem a Windowst próbálom menteni, vagy a Mac OS-t “lehúzni”, a fogalom nélküli Mac OS (vagy Nintendo DS vagy pacalpörkölt stb.) ócsárlás ugyanúgy zavarna, csak azt nyilván nem veszem észre, mert nem ismerem, ennyi az egész.

Mégegyszer bocs a hosszú mellébeszélésért, de már “muszáj volt”.

csiga

– csoportos fájlátnevezés/sorszámozás
kijelolod a sok filet amit at akarsz nevezni es nyomsz egy F2-t.

Ha nem ismered a TC-t, szerintem ne égesd magad ilyen hozzászólásokkal.

HAR

angelday, bocs az offért, de a totálkommander harcot meg kell vívnom.
evone, nagyjából szépen leírtad, hogy mik a PITA-k, most jöhetnek azok, amiket nem lehet 🙂
De azért nézzük (hozzáteszem, xp-m van, ezek egy részén már lehet, hogy túlhaladott a tudomány):
– keresés: hiába nyomom az F3-at, egyszerűen nem találom, hol kell rákeresni a duplikált fájlokra
– csoportos átnevezés: ennek az F2-nek van valami scriptnyelve? vagy bármi van, besorszámozza nekem zárójelesen, és kész? Ha így van, akkor ne nézd meg, mit tud a TC..
– ez az “Open command window here” ez nekem XP-n nem jön elő, de elhiszem, hogy újabbakban már van
– az ftp-st nincs türelmem kipróbálni, inkább megadom a pontot

Összegezve: a 8 pontomból 2-re mondtál értékelhetőt, 4-re semmit

al

Hihi

Ha megengedtek egy sokáig windows user, de 3 hónapja mac usertől pár megjegyzést, akkor:
– a Finder szar. Nem kicsit, nagyon. Az enteres fájl átnevezés csak egy hülyeség, de ahogy van egy nyomorult fájl kezelő. Kedvencem amikor time machine közben a külső vinyóra merek kattintani és a Finder meg az mds nevű process mindjárt kapar egy kicsit, elkezdik vinni a cpu-t,a time machine mentés meg belassul iszonyat módon. Nem baj, meg van a megoldás: killall Finder.

A többi meg hit vita. Néha sajnos még felmerül, hogy biztos jó ötlet volt-e macre váltani, mert bizony van pár dolog amire nem találtam megoldást MAC-en, nem tudok kipróbálni kölcsönkapott játékokat, stb. de összességében ez nekem jobb. Tegnap restartoltam pl. a kis macbook pro-t 26 nap után, hobbiból. Commandert használtam windows-on is és itt is. mucommander egész jópofa de valamiért a forklift-et szerettem meg. Talán mert balra finderes – az egy jó rész a finderben – meg amúgy is macesebb.

De pl. az ikon cucc amiről a bejegyzés szól, na az vicc. Viszont kérdezem én a felbőszült windows felhasználókat, akik nyomatják az ikon miatt 3 soros parancs jujj szöveget. Ha nektek elszaródik a profile-ban valami, akkor hogyan javítjátok meg? Segítek, csináltok másik usert, azzal léptek be, letörlitek és ettől javul meg.
Upsz. Arról nem beszélve, hogy NTUSER.dat …. amit szintén max másik userből semmisítesz meg. Mac-en legalább parancssorból megjavítod magadnak, windows-on tudtommal meg saját userből esélyed sincs.

b.

HELP! Itt mégis szakavatott a közönség:) Van US/HU store accom, US-ből vettem/töltöttem le eddig appokat, de most a magyarból is vettem párat. Hiába váltok a HU/US acc között as itunesban, mindig csak az US appokat rakja a touchomra sync után:( Ha kijelölöm a HU accokat manual syncre, akkor a layout nézetben megjelennek, de a touchon már nincsenek rajta. Valaha fogom tudni együtt használni ezeket az appokat? 3.1.2fw, breakelt.

Plz help:)

Somez

madve2: Hidd el nekünk ugyanennyire unalmas azt olvasni, hogy a Macek drágák, sznoboknak vannak és amúgy sincs rájuk semmilyen normális program, ami Windowsra viszont igen. Múltkor a kollégám szörnyülködött, hogy 2009 novemberében 420 rongyba került a MacBookom és nem érti mi kerül rajta ennyibe. De a Dell gépét minden percben szétfikázza, és utálja, mi közben én nyugodtan megcsinálom a munkáimat 🙂

wyctim

Desktopon nem tárolok sok cuccot, mert zavar. Helyette az asztalon van egy mappa, amiben benne vannak a szarságok, mindez stackelve a dockon és kész. Egy klikkes hozzáférés és nem csúszkálnak el a dolgok.

evone

csiga, HAR: rohadtul nem volt szo rola hogy mennyire kell tudnia, HAR azt irta hogy EZEK A FUNKCIOK NEM TALALHATOAK MEG A WINDOWSBAN.

Ger

Én a Szemtől-szembe című örökbecsű darabból megtanultam a lemondást. Nekem 4 ikon van a gépemen, abból kettő az aktuális munka, amin dolgozom, kettő meg alkalmazás. Ha eltűnnek, simán visszahozom.
Csak egy kismama (és machogergo) tud 3-4 dologgal egyidőben ÉRDEMBEN foglalkozni, a többit már interrupttal vagy sorrendiséggel kell kezelni, ahhoz meg minek megnyitni?
A prio n ablak meg kifejezetten káros az elmélyüléshez (Huhog a Skype? Lődd ki! Spammel a kollega emailen? Lődd ki! Plastikot olvasol munkaidőben? Állj ellen!)

pedestrian

Igazából szerintem a postnak a valódi üzenete az, hogy egyszerűen muszáj a oprendszer frissítésnél rászánni az időt clean installra

.r.

köszi Józsi! tudtam, hogy előbb utóbb lesz megoldás.. de én is a frissítésektől vártam ezt.. megyek is megdorgálom a findert aztán kiszedem autorunból a DIM-et 😀

ironyice

Dewla: ezt a hatteret be lehet szerezni valahonnan? 🙂

Mefi

Amúgy azt szeretem, hogy mindenki rögtön kapkodja a fejét vicsorogva egy ilyennél, hogy “látjátok, a Mac egy SZAR!”. Csak az emberek azt felejtik el, hogy:

– Macen sokkal kevesebb ilyen fordul elő, mint PC-n Windowson;
– Macen egy idő után ezeket kijavítják;
– Macen nem szükséges egyévente újratelepíteni az egész hóbelebancot;

És még lehetne sorolni, de felesleges. Senki sem mondja a hogy a Mac a non-plusz-ultra hibátlan számítógép, ami mindig tökéletesen működik. Az is csak egy (számító)gép, így azzal is vannak problémák. A kérdés az, hogy mennyi.

Viszont hogy ontopik is legyek azért: nekem az asztalon csak néhány ikon van, és azokat is alig használom (csak akkor ha egy dialógusablakban megnyitom az asztalt), mert Launchy nevű szoftverrel sokkal kényelmesebb. Azt hiszem ilyen megoldás van OS X-re és Linuxra egyaránt.

Freddy

Na de mi van akkor amikor ezt egy ujonan vett mac minin csinalja? Nyilvan cleen install volt 🙂 Akkor milyen adat szerkezet problema van? Es csinalja a csaladban.

marchello

@Freddy: Steve Jobs személyesen használ minden egyes Mac-et egy hónapon keresztül mielőtt azt eladják, nem tudtad? 😛

Saabi

Bocs, de mit töröl a Time Machine? Hiszen épp az a lényege, ha egy file tegnap még létezett, ma meg letöröltem, akkor a TM vissza tudja állítani a tegnapi állapotot.

György

Én Win7-et használok és tény, hogy ennél gördülékenyebb, gyorsabb stb. windowsom még nem volt.

l1x

tiszta windozos feelingem van. kivancsi vagyok aranyaiban mennyi ilyen hibaval talalkozni mondjuk win7 vs hoparduc

azert megmosolyogni valo az ikonbuzulas aminel nyilvanvaloan mindig gyorsabb a kivant applikacio nevenek gepelese(illetve csak az elso par karakter) a start menube vagy a google desktop searchbe vagy a spotlightba ki mibe szereti

Saabi

@angleday: akkor egy kis google után:
1, a Finder alapból ugye nem mutatja a rejtett file-okat, de a TM természetesen lementi. Nehéz is volna enélkül visszaállítani egy rendszert.
2, ha rá tudod venni a Findert, hogy listázza a rejtett file-okat, akkor azokat megláthatnád az időgépben is.
3, itt (http://www.apple.com/downloads/dashboard/developer/hiddenfiles.html) található egy widget, ami bekapcsolja a Finderben a rejtett file-ok listázását. Biztos van más módja is, én ezt találtam hirtelen.
4, a widgetet használva sikeresen visszatöltöttem az időgéppel egy korábbi változatát a .DS_Store-nak.

Nekem jobban tetszett volna egy CLI a TM-hez, de ne legyünk elégedetlenek, megoldásnak ez sem rossz.

végül az URL-ek:
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1238479
http://www.apple.com/downloads/dashboard/developer/hiddenfiles.html

Ave, Saabi.

Freddy

@marchello: csak arra akartam ezzel utalni, hogy nem feltetlenul alja meg a helyet a regi adatbazis teoria.
Masik kerdes, ha kilojjuk a findert nem indul el ujra magatol? Nem kene ezeket egy shell scriptbe tenni, hogy gyorsan egymas utan lefussanak?

al

Somez

A DELL-es csókának csak annyit mondj, hogy ugyanazt, ugyanazzal hasonlítsa össze.
Pl. ezt a Dell-t ami LED, 13-as, picit lassabb, fele annyi RAM van benne ésmagnézium házas, na emellé rakja oda a 13-as 2,53Ghz-es Macbook Pro-mat. Ne a 100 rongyos tömegcikkek mellé. Ugyanabból a kategóriából tessenek nézni. Szóval ez a Dell, fele annyi memóriával drágább, mint az enyém.
http://www.laptop.hu/index.php?main=main&page=bolt&subpage=kirakat&itemid=11023&op=details&mode=laptop_uj

Nem értem az ár dolgot…

al

Mefi

Neke baromira nincs igazad ám….

“Csak az emberek azt felejtik el, hogy:

– Macen sokkal kevesebb ilyen fordul elő, mint PC-n Windowson;
– Macen egy idő után ezeket kijavítják;
– Macen nem szükséges egyévente újratelepíteni az egész hóbelebancot;”

– nem igaz
– itt is magának javítja a user
– Windows-on sosem telepítettem újra az XP-t, sosem volt kék halálom és semmi gázom vele.

Én nem ezek miatt váltottam és ezek lejárt, régi, idióta érvek. És nem mellesleg nem igazak. Felejtsétek már el, hogy a windowst évente újra kell telepíteni mert nem igaz. A millenium, 98 és társaik trágyák voltak, de az XP-től kezdve az állítás egyszerűen nem igaz. Mondom ezt én, aki Mac-re váltott és ott is marad amíg ez tartja jobbnak. De ez az évente reinstall egy istenbarma hülyeség.

Peti

Nekem sem oldotta meg desktop ikon elrendezési problémákat 🙂

ncca

Van valami fix megoldás erre? Elég idegesítő… Kiprobáltam a terminal kódokat, de sajnos még mindig ezt csinálja…

Nandee

Hát én most telepítettem fel mindent újra és azóta kb. 20-30-szor volt újraindítva és ma reggel megint jobbra volt rendezve minden!
Eddig semmi sem használt semmit, használd a DIM-et, nekem egyedűl az vált csak be!