John Kricfalusi levele Amir Avninek 1998-ból

1998-ban a csupán 14 éves feltörekvő képregényrajzoló Amir Avni (beért fejjel blogja itt) rajongói levelet írt a Ren & Stimpy rajzolójának, John Kricfalusinak (remek szakmai blogja van!). Néhány rajzát is elküldte neki. Amir Avni az alábbi válaszlevelet kapta tőle, amit most utóközlünk és szabadon le is fordítunk az egyes lapok alatt:

Kedves Amir, köszönöm a leveled és a rajzaid, amiket küldtél, habár kis gondban vagyunk a Flash fájlok megnyitásával, ha rákattintok fekete képernyőt kapok. Majd megkérek valakit, hogy segítsen kitalálni, mit kell csinálnom. Ha mégsem működik, akkor talán egyszerűbb, ha te rakod ki a webre és átküldöd az URL-t. A képregényeid egyébként elég jók, különösen a beállítások és folyamatosság. Jó “storyboard” grafikus válhat belőled.

Küldök neked egy nagyon jó könyvet Preston Blairtől, arról, hogy hogyan rajzoljunk animációkat. Preston egyébként Tex Avery egyik animátora volt, ő animálta meg például a “Piroska és a Farkast” és más karaktereket is. Az ő könyve bemutatja a képregényrajzolás alapjait és felépítését. Tanuld meg, hogyan kell a rajzaidat 3 dimenziós egyszerű testekből felépíteni! Tanuld meg azt is, hogyan kell például úgy kezet rajzolni, hogy az egyben levőnek tűnik.

Azt szeretném, ha lemásolnád a rajzait. Kezdd az első oldalon és haladj nagyon lassan. Figyelj, nézd meg az arányokat. Rajzold meg a formákat, de lépésenként, pont úgy, ahogy Preston is csinálja. Amikor kész vagy egy rajzzal, aprólékosan hasonlítsd össze azzal, amit a könyben is láttál. (Ha átlátszó papírra rajzolsz, akkor ezt könnyen a könyv fölé tudod tenni, hogy meglásd egyből a hibákat!)

A rajzaidra írd fel a hibákat, pl. a szemek túl magasan vannak a fejen, orr túl kicsi, fül túl nagy, fej túl keskeny. Ez után újra rajzold le úgy, hogy javítod a hibákat! Egy másik fontos tanács: egy jó rajz mindennél fontosabb az animációban. Fontosabb, mint az ötlet, stílus, vagy történet! Minden egy jó rajzzal kezdődik. Tanuld meg, hogyan kell felépíteni a rajzot, bánj jól a perspektívával.

A többi rád van bízva. Egyébként a régi képregények (az 1940-es évekből különösen!) jobbak, mint a mostaniak. Ha a modern képregényeket rajzolod, nem fogsz semmit megtanulni, maximum azt, hogyan kell rossz beidegződéseket felvenni. Nézd meg például az 1947 és 1954 között rajzolt Tom and Jerry rajzokat, vagy az Elmer Fudd + Porky Pig-et a ’40-es és korai ’50-es évekből!

Meg vagyok lepve, mennyi mindent tudsz rólunk. Honnan hallottál Bobby Bigloafról és a Mildmanről? A neten fenn van Jimmy + George Liquor, bár szerintem ezt te is tudod.

Oké, cimbora, irány dolgozni! Rajzolj és lassan. Az email címem megadom arra az esetre, ha lennének további kérdéseid — remélem nem sok! Rengeteg emailt kapok és kemény dolog mindenre válaszolni. Üdv, John K.

(Az eredeit posztot itt találtuk.)

21 hozzászólás

trn

A Ren & Stimpy szerintem baszott ocsmany/visszataszito sorozat volt, viszont ezt a levelet en is becsillagoztam readerben

Fudge

Nekem van egy ilyen könyvem, ahol le vannak rajzolva ezek step-by-step. Még valami eredeti kiadvány, inkább füzet, mint könyv, még borítója sincs.

kandras

nagyon komoly hogy az ember ennyi idot szant erre
es kezzel irt
es rajzolt
aaaa bazmeg, nem is gondolok bele, mennyire balanced az ember aki erre kepes

fapina

…íme, maga a nagybetűs KONTENT

😀

gigaDänikeen, Angelday!

Zool

A fordításhoz lenne hozzáfúzni valóm (maga a levél az no comment…): a cartoon az nem rajzfilm a képregény pedig a comic lenne jelentésileg (szal a levélben rajzfilmekről beszél)?

misran

offtopic

Józsi! Az apple azt nyilatkozta, hogy “tolni kell a kontentot”. Olvassák a blogodat?

/offtopic

lewisthedog

Klassz, hogy ilyen leveleket lehet még látni, még ha tíz éves is, vagy egyáltalán.. Remek. Biztos kapott némi önbizalmat Amir..
Nem régen voltam külföldön, és küldtem haza egy képeslapot. Az sem divatos ma már, mégis milyen autentikus.
Egyébként tényleg nagyon jó a Blair könyv, de van egy másik ami hasonló, esetleg egyeseknek még jobb: Richard Williams: The Animator’s Survival Kit 🙂

misran

Nekem csak az ugrott be, hogy az apple nagy tartalomszolgaltatova akar noni, azaz tolni akarja a kontentot. Vagy nem ezt, hanem a cikket? Ahhoz pedig kettonk kozul Te ertessz.

Na hat

Az egyik legjobb bohozat.Mikor eltemeti ren a tv t vagy mikor dilihazba kerul