Mire való az iPad?

Keynote-ot nézni “content puller” segítségével parti hangulatban nem túl objektíven tájékoztató dolog. Tegnap az emelkedett hangulatban gyakorlatilag végig fikáztuk az iPad-et (vagy magyarul: padot). Aztán szépen hazament mindenki, otthon a kényelmesben befogadtuk az információkat, megnéztük a videókat és aludtunk rá egyet.

Megmondom őszintén, hogy a csalódás alapvetően azt illetően volt, hogy több mindent vártunk a bemutatóra, pedig ez tényleg semmi másról nem szólt, mint a pad bemutatójáról. Semmi másról nem is akart szólni. A felcsigázott közönség antigravitációs övet vár, új Operációs Rendszer vezérlést, paradigmaváltást, propelleres meghajtású repülő péniszeket. Ez a hype visszafelé elsülésének az átka. Ha úgy mentünk volna el, mint egy filmre, amit nem ismerünk, sans hype, akkor teljesen más az egész.

A legtöbben ott vétik a gondolkodásbeli problémát (és én is itt vétettem tegnap), hogy a padot gyakorlatilag egy dagi telefonnak látják, amivel még telefonálni sem lehet. Gruber mondta meg tökéletesen: a telefon valójában egy mini pad. Én ezt annyival egészíteném ki, hogy a két termék tulajdonképpen teljesen egy generáció, pusztán a valóságban kellett hozzájuk ennyi idő eltolódás, de a fejlődést illetően ezek egyszerre jelentek volna meg, ha a modellben nem számolunk a “súrlódással”.

A másik tömeges probléma a pad kritizálóit illetően, hogy laptop helyettesítőnek érzik. Nem, nem laptop helyettesítő termék. Egyáltalán nem az, és nem is akar az lenni. Ugyanúgy meg kell vennünk a laptopot. A pad két dologra tökéletes, ami két dolog bizonyos értelemben átfedi egymást.

24 óra múlva…

Az első dolog, hogy olyan fogyasztóknak készült, akik konkrétan LE-SZAR-JÁK a számítástechnikát. Nem tudják, hogy mi az a registry, spyware és anti-spyware, mi az a defragmentáció, mi az a Documents mappa, miért van sok ikon az asztalon, miért nincs ott az ikon, mik azok a kis ikonok a jobb alsó sarokban, és így tovább. Ezen fogyasztóknak kín és nyűg a laptop, illetve bármilyen operációs rendszerrel rendelkező számítógép használata. Érdekes módon sok ilyen felhasználót ismerek, aki ugyanakkor viszont intuitív iPhone felhasználó. Ujjaival böködni tud, az iPhone pedig van olyan UI, ami kiszolgálja a totál technofóbokat is. Számukra egy iPad a tökéletes XXI. századi “izé”, amivel dolgokat lehet “csinálni”.

A második körbe azok az emberek tartoznak, aki vagy nagyjából, vagy egészében értik a számítástechnikát és többnyire laptop, vagy asztali gép előtt dekkolnak. Ezek vagyunk mi, akik a számítógép előtt A) dolgozunk és B) kapcsolódunk ki.

Tegyék fel a kezüket azok, akik úgy kezdik a reggelt, hogy átolvassák szifonon a mailjeiket, megnéznek egy-két weblapot, illetve a reggeli közben iPhone-on olvasgatnak? Most képzeljük el ugyanezt iPad-en.

Tegyék fel a kezüket azok, akik nyaralásra nem visznek laptopot magukkal, és az iPhone-on szedik össze esténként a hotel wifijéről az információkat, továbbítgatnak maileket, olvasnak RSS-t? Most képzeljük el azt, hogy padot viszünk nyaralni magunkkal.

Tegyék fel a kezüket azok, akik esténként ülnek a tévé előtt laptoppal és webezgetnek, lövik a Facebookot és csorog iTunes-ben a zene. Most képzeljük el azt, hogy felkapjuk a lakásban levő 130 ezer forintos padot és azzal csináljuk ugyanezt.

Tegye fel a kezét az, akinek kicsi gyerekei vannak és videó filmeket néznek iPhone-on a gyerekek egy autós utazás során. Most képzeljük el ugyanezt iPadon.

Tegye fel a kezét az, aki azért marad a gép előtt esténként az íróasztala mellett, mert már igazából semmi fontosat nem csinál, csak pattog a weben, mégis ugyanott ül, ahol ült reggeldélbeneste. Ahol dolgozik, ahol játszik, ahol mindent csinál.

Ez a kategória azt mondja: megkapod a XXI. századot, és nem kell egy kétrét hajtható két és fél kilós, forró hátú vacakkal a göndör pöcs-szőrödet pörkölni.

Mennyi az esélye, hogy esténként inkább padon lapozgatjuk az oldalakat kézzel, és az egerészést megtartjuk a dolgos 8 órákra?

Hát én belegondoltam és arra a következtetésre jutottam, hogy igenis nagy az esélye, és ez tényleg egy kategória, bármilyen cikinek is néz ki Steve a keresztbe tett lábán levő táblával. A laptop kategória megadja nekünk a mozgást, a szabadságot, viszont az iPad fogja megadni azt a típusú “első generációs jövőt”, ahogy eddig nem csináltunk dolgokat. Egy olyan kategória lesz, amilyet eddig a laptop töltött be az életünkben, de igazából létezik rá egy tökéletesebb és természetesebb megoldás.

Aki ismeri, használja és szereti az iPhone-ját, tudja, hogy az iPad valójában mi lesz és mivel lesz még sokkal jobb nála. Az iPhone volt az első generációs jövő-device, az iPad pedig ezt a horizontot szélesíti ki tovább. Ráadásul olyan megoldásokkal, ami az iPhone-t is azzá tette, ami.

Persze kérdés, hogy a gyakorlatban mindez hogyan lesz, de nem lenne a nevem Józsi, ha nem lennék az a személy, aki elsőként ugrik rá az újra. Vásárolni fogok magamnak egy készüléket. Az lesz természetesen a végső verdikt. (Szerintem 3G változatban értelmetlen vásárolni, mert ez a termék inkább otthonra való, meg ide-oda cipelni és mutogatni dolgokat, úgyhogy én jelenleg a legolcsóbb és a 32 gigás között vacillálok.)

Egyébként azt olvasom róla, hogy kibaszott gyors. Akik próbálták befostak az tőle, és egyáltalán attól, hogy mennyire klassz az élmény. Ez az 1 kg-os kis képkeret, amivel megkapjuk a netet, meg minden olyan funkciót, amit egy ilyentől elvárunk. Szörnyen látványos a képek böngészése, mutogatása, a határidőnapló, ami tényleg olyan, mint egy digitális igazi. Kérdés, hogy ezeket mennyire fogom használni, de én tényleg hiszek abban, hogy el kell kezdeni használni, aztán majd kiadja.

Rengeteg kérdés van, mennyire lesz open, mennyire lesz restriktív, mint az iTunes-re épülő Apple TV, de mindenesetre annyit látok, hogy ez a készülék NEM iPhone XL és NEM Macbook Air.

Nagyon fontosnak érzem megjegyezni azt, hogy én nem akarok meggyőzni senkit. Nem érdekel, hogy kinek mi az egyéni motivációja. Szerintem Steve-ék járják az utat és írják a jövőt, olyan termékeket készítenek, amik meg fogják határozni az életünket az elkövetkező években, pontosan úgy, ahogy a szifonnal is tették három éve.

Függöny.

169 hozzászólás

kandras

sok sokféleképpen magyarazzák az ipadot
és vissza-visszatérő elem ez is, hogy “építik a jövőt csak mi nem értjük mert nem látjuk amit ők” ami igaz is lehet, de hogy ez a termék ma (nem a jövőben) egy kalap szar ahhoz képest ami lehetett volna, az TÉNY

maz

“Nagyon fontosnak érzem megjegyezni azt, hogy én nem akarok meggyőzni senkit. Nem érdekel, hogy kinek mi az egyéni motivációja. Szerintem Steve-ék járják az utat és írják a jövőt, olyan termékeket készítenek, amik meg fogják határozni az életünket az elkövetkező években, pontosan úgy, ahogy a szifonnal is tették három éve.”

Akkor maradjunk annyiban, hogy a TE életedet és jövődet fogják meghatározni. Ha már nem akarsz meggyőzni senkit, ugye.

Szabolcs Bakos (Web 2.0 designer)

Felteszem a kérdést:

Ha a 15 colos monitoron is fárasztó egy idő után olvasni, akkor miből gondolod, hogy a 9 incses cuccal este 8 óra után ahogy írod, nem fog kifolyni a szemed egy kis olvasás után?

kapcy

szia angelday.
előszöris: összeszedett, kellemes, lelkes írás. grat.
másodszor: http://blog.kaprinay.com/post/356805019/ipad 🙂
harmadszor:én a 64GB-osra gyúrok (szintén csak wifi), az kerül 130e-be, persze ehhez be kell hozatni vkivel március végén usából, de rajta vagyok már a projekten.

Nobody

Vajon mi a bánatot nem adtunk még el? Definiálunk új és értelmetlen kategóriákat, ezt pl. a telefon és a netbook közé, majd a rajongótábor elmagyarázza, hogy a netbook miért is nem jó semmire.

Miközben itt van a kollégám és cégtársam, aki élő példa, hogy gyakorlatilag teljesen jó egy kis laptop (le is rakta a nagyobbat, csak a netbookján van, mivel állandóan úton van) – de a lényeg: funkcionalitásban hozzon mindent mint a nagyobb társai.

Minek korlátoznád magad egy egyszerű olvasóra, mint ez a valami, pont ugyanakkora a képernyővel, mint egy netbooké? Mert az van ráírva, hogy apple?

Én jót szórakozom, hogy mennyire nem találják az irányt a nagy cégek a „consumer electronics” területén.

nyenyec

Az Asszonynak vennék ilyet következő gépnek, de egyelőre alkalmatlan a netbookja kiváltására, mert nincs benne kamera, ami a Skype-hoz márpedig kell.

Plusz mondjuk egy ennél jóval olcsóbb, EEE PC jelenleg alkalmas arra, hogy a kameráról a leszedett fotókat feltolja a Flickr-re, de ehhez az iPad-hez még kell egy másik, elsődleges gép is, hogy a mi háztartásunkban használható legyen.

De az ára tetszik.

bodzasfanta

alan kay (a dynabook kitalaloja + ex-apple munkas)

“When the Mac first came out, Newsweek asked me what I [thought] of it. I said: Well, it’s the first personal computer worth criticizing.
So at the end of the presentation, Steve came up to me and said: Is the iPhone worth criticizing? And I said: Make the screen five inches by eight inches, and you’ll rule the world.”

tyrn

a legszebb az egészben, h aki tegnap józsi jobbján ült fiatalember (nevét még mindig nem írta be senki, így nem tudom becses nevén szólítani) előre megmondta, h ma itt meg fog jelenni egy ilyen írás! egyébként meg elnézést kérek azoktól, akik az előző poszthoz írt kommentemet támadásnak vették vagy ilyesmi. egyáltalán nem annak szántam, csak próbáltam rávilágítani, h kicsit elvetik a sulykot, ugyanis csak egy termékről van szó, ami ráadásul még nem is a legtökéletesebb.

karon

maximálisan egyetértek jóskával, ez egy vadonatúj kategória: az iPad az első igazi UNCOMPUTER. anyának, apának vagy a csajodnak, akiknek a legritkább esetben van csak szükségük SZÁMÍTÓGÉPRE.

nem én vagyok a célközönség, mert én a számítómat buzerálni szeretem: el akarom dönteni, mit futtatok rajta és hogyan. én nyaralni is elviszem a laptopomat (12 collos, könnyű, 3g internet van beleépítve, most is ezen pötyögök egy osztrák panzió második emeletén, az ágyban fekve), de tökéletesen megértek mindenkit, akinek eszébe sincs.

az xbox-playstation érdekelt valaha valakit a gamereken kívül? lófaszt. a nintendo is ezt gondolta, és felrobbantotta a piacot a wii-vel, ami egy konzol MINDENKI MÁSNAK. el is adott belőle 2x annyit, mint a másik kettő együttvéve. na ugyanígy definiálja most a mobil internet eszköz kategóriát az apple, és ha 5-700 dolláros áron a megszokott apple színvonalat és presztízst lehet venni, ami MAJDNEM MINDENRE jó, ami a nagyinak vagy a gyereknek érdekes az internetből, akkor csengeni fog a kassza.

ha az iphone volt a fű, ez lesz a heroin.

persze mindez nem mentség a flash és valami minimális multitasking hiányára. az iphone-nál még belefért, itt azonban büdös nagy hiba és meg is lesz a böjtje neki. hint: chrome/android/winmo7… érdekes lesz ez az év.

Sanyiii

Kérdés.. Lehet-e arról tudni valamit, hogy lehet-e használni az iPad-os iTunes-t Airport Expressel zene streamelésre? 🙂 ha már arról hallgatunk zenét netezés közben… 🙂

Zila

Én egy dologban vagyok biztos: lesz iPad-em. Az írás tetszik 🙂

kukac7

@tyrn: bocs, felreolvastam. 😀
aki jobbjan ult, azt nem tudom ki volt.
de en is kivancsi lennek ra.

Bel Riose

Szerintem elnevezhetjük az első generációs kütyüt a hiányzó fícsörök miatt iFapad-nak 🙂

Somez

Azért ne magyarázzunk már be olyan hülyeségeket, hogy “itt van a kollégám, aki a 20 MHz-es 386-osára Linuxot tett és azon Avatar szintű filmet vágott meg 2 perc alatt”. Attól, hogy vannak igénytelen emberek, akiknek megfelel egy Outlook Express és nem idegesítő őket az 512 MB RAM-nal swappoló windows, még nem kell fikázni az igényeseknek készült terméket. Megértem, ha valaki sajnálja a pénzt az iPadre, ami drága és jó dolog. De ne mondjunk már olyat, hogy az iPad szart ér, mert egyesek képesek szakócával is kernelt forgatni. Persze képesek vagyunk. Sőt, ha az életem múlik rajta, bármire az vagyok. Na de itt olyan termékekről beszélünk, amik megkönnyítik az életünket, nem pedig fenyegeti 🙂

lewisthedog

Két dolgot emelnék ki:

“A felcsigázott közönség antigravitációs övet vár..”
Itt konkrétan Te voltál a felcsigázott közönség, emlékeim szerint éppen ennek az “igénynek” adtál hangot… Jót nevettem 🙂

“…Steve-ék járják az utat és írják a jövőt, olyan termékeket készítenek, amik meg fogják határozni az életünket..”
Ezt nem lehet szebben leírni, valóban erről van szó. Ajánlanám én is ezt elmélkedésre azoknak, aki azt kérdezik/kérdezték maguktól/mástól, hogy mire lesz ez jó?
Nekem is kellett egy alvás rá! Így a szkeptikusság el is illant, utat adva az utóbb idézetteknek…! Szokták mondani: S lőn világosság!

Highlander

Józsi: Nincs egy kg, “mindössze” 0.68 kg, ami egy átlagos könyv 0.5 Kg-jához képes egész jó. Ami miatt viszont érdemes elgondolkozni a Wi-Fi + 3G model-en, az a GPS, ami csak a nagyobb modellben van.

Nyenyec: Kameráról leszedni a képeket, és feltolni a Flickr-re nem kell másik gép hozzá, erre találták ki a iPad Camera Connection Kit-et, ami a dock csatlakozóra digva tud fogadni USB-t vagy SD kártyát, onnantól meg csak a sima iPhone Flickr app kell és meg is vagy (ha addig meg nem jelenik a natív iPad verzió).

John Gruber szerint a billentyűs dock mellett mezei Bluetooth billentyűzetet is lekezeli, ami jó hí 🙂

Azok számára, akik nem látták meg az iPodban a fantáziát, az MSI igykezett gyors választ adni, és biztos, hogy nem lesz egyedül:
http://www.engadget.com/2010/01/28/msis-10-inch-tablet-launching-this-year-at-500-patently-ignor/

Van benne minden földi jó, ami sokak szerint hiányzik az iPodból: multitasking, USB port, Flash támogatás, ééés Windows, ráadásul mindemellett jól is árasították, uh hajrá.

Amit mindenki elfelejt megemlíteni, hogy az iPadban lévő IPS lcd panelek egyrészt nem olcsók és színhelyes(ebb), másrészt a betekintési szögét 178°/178°-al szokták jellemezni, amit általában hoz is. A netbookok TN paneles paneljei egyrészt pocsék betekintési szögekkel rendelkeznek (szinek másznak el, megy az egész inverzbe főleg fügőleges irányban), másrészt hiába ledesek, széleknél jóval világosabb a feketéjük.
És pont szélesebb betekintési szög, a nagyobb kontraszt és színhűség miatt kevésbé fárasztó egy IPS panellel rendelkező kijelzőn olvasni, mint egy olcsóbb TN paneles megoldáson (minden netbook és a laptopok, valamint az asztali monitorok 80%-a).

daWoolf

Mindenki, (én is) valami egészen újat várt tegnap amit nem kaptunk meg, de megkaptunk.!
MBP user elvárásokkal és soksoksook hónap hype után nem azt kaptam amire vártam. Nekem ez kevés ahhoz h magamnak megvegyem.

Aztán mikor ma reggel felkeltem rájöttem, hogy megkaptam azt amit régóta kerestem… édesanyámnak. (informatikához nem ért, de nagyon lelkesen birtokolni akarja a tudást.!)
– Asztali gépet nem szereti mert “kényelmetlen ott ülni”.
– Netbook “kategórikus NEM!!!”
– (Használható) laptop “arra, hogy netezzek + képeket nézegessek???” (erre drága is)
Ma du 12:00 zulu
– iPad “és ez olyan mint a telefonod?” …10 perc mese, h mire és hogyan is lehet használni… “na ilyet szeretnék”.

Tehát azok az emberek, akik nem követték ezt a hatalmas hypeot, valami nagyon újat, izgalmasat és egyedit látnak a Padban.
Csak van ebben ráció.
Anyámnak megveszem, aztán ki tudja?

Bel Riose

Highlander: Biztos óriási élmény lesz erre az MSI tabletre ujjtapicskolással vírusírtókat, browser extension-öket telepíteni és registry-t karban tartani 😛

norbi2k

azért reméltem hogy ez egy olyan kis családi cucc lesz, papa mama használhatja közösen, mert többfelhasználós, de most igy kettő kell majd a családba? Remélem következő generácioban már lehet majd váltani user-t és akkor nagyon el tudom képzelni itthon mint ami kiváltja az asztali gépet…

Realty master

Nagyon jó, nagyon jó, igazad is van, Józsi, tényleg need, DE:

most őszintén, ez a hardver csak elbírná a Flash-t… azért, mert az apple szerint, vagy bárki szerint a flash egy szar, attól még igenis létezik, és ha már “the best browsing experience”-ről beszélünk, könyörgöm: az internet egy jelentős szeletét elveszik tőlünk, amit simán, egy csettintéssel oda is adhatnának! Mi ez? Ez lenne az a fantasztikus kor amiben élünk?

Az, hogy nincs egy nyamvadt usb port sem, az nem haladás, hanem szimplán lehúzás (30 dollárért kapsz egyet, és akkor ott lóg ki az oldalából, most advanced technology tényleg) – inkább legyen drágább ennyivel, de LEGYEN BENNE USB, mert ronda így.

Meg sem említem, hogy egy teljesen érintetlenül hagyott, mindössze széthúzott iphone UI-t kapunk. Az ikonok között kilométernyi hely, mintha egy elb*szott iphone-t látnánk, de nem az, ez “A JÖVŐ”. A háttér viszont cserélhető lesz, sőt: a home screen is. (revolutionary product).

Ha már tényleg azzal demóznak 2010-ben egy készüléket, hogy faszán tudja emulálni a legtöbb iphone alkalmazást, akkor már igazán meg lehetett volna oldani talán azt is, hogy a képernyőt 4 felé osztva 4 különböző iphone app tudjon szaladgálni egyszerre – még mindig jobb lett volna, mint ez a vakítás, hogy jéé, pixelduplázással fullscreen tudjuk nézni a facebookot.. és akkor nem a képernyő közepén lesz egy kis dobozban. Jéé, hát ez nem semmi, tényleg. Ez feature a javából (amazing).

A book app, a mail, az iwork, és a többi eye candy nagyon szép lett, öröm lesz használni. Én is fogok venni egyet, mert tetszik. A hibáit viszont nem tudom megbocsátani, az iphone, ipod, macbook vonal szerethetőségéből ide nem sok jutott. Jót tenne az Apple-nek, ha megbukna ez a termék, mert akkor talán visszatérnének az igazi innovátor szerepébe, mert ez a termék így sajnos nem más, mint egy rossz hozzáállás eredménye.

Xero

Egy kicsit megkívántam a cuccot, de még mindig nem kéne! 🙂

greg

bocs, hosszú lett: http://konnektor.org/index.php/2010/01/az-ipad-hiszti-margojara/

multi task kapcsán viszont még annyi eszembe jutott, hogy ha egyszerre csak egy alkalmazás van elől (a fizikailag kisebb képernyőn amúgy is fárasztóbb 3-4 egymást átfedő ablak között navigálni, nem?), akkor simán lehet azt az érzetet kelteni, hogy egyik alkalmazásba visszalépve onnan folytatod ahol korábban abbahagytad… az alkalmazás elmenti az állapotát (“save game”) kilépéskor, aztán indításkor benyalja. erre keresztbe kell egy jó notification API, amivel alkalmazások indítását lehet triggerelni és akkor simán megy a “háttérben” a twitter kliens, miközben a safari gyűröd… csak hát ami most van push notification, az kicsit zörög-kattog-csattog még.

ironyice

Az se hülye aki hallgat! 🙂
Jó post, a commentekkel is egyetértek, kandras a video király:) Minden negatívuma ellenére, ha elérhető lesz, akkor veszek egyet.

adrianszpi

A tegnapi, mostmár tegnapelőtti nagy fikázás és nem kell után, láttom aludtál rá egyet, és kezded meglátni a fényt 🙂
Nálam is azonnal akarom kategória.
Sokszor csak úgy netezek, elvagyok a gépen, erre tök felesleges a 15″ macbook pro.
Ugyanakkor a mbp-t már lusta vagyok cipelni.
Napközben nem viszem magammal.
Jó részt itthonról dolgozom, a 15″ kijelző kezd kicsi lenni.
Az irodába van egy 20″ CD még az előző mbp-hoz lett véve, de oda lusta vagyok bemenni, bevinni a gépet, utána cipelni egész nap (mivel kocsiban nem hagyom, ahhoz túl értékes).
Én erre vártam végre eladhatóm a mbp-t, és veszek egy 27″ iMac-et a dolgozószobába, így legalább nem megyek át a nappaliba dolgozni.
Viszont az iPad-dal bárhol el lehetek.
Az sd kártya olvasót is megcsinálták hozzá, amit vártam.
Így nyaraláskor nem kell cipleni a mbp-t.
Le tudom menteni a képeket.
Már csak az kell, hogy ne csak mac-ről lehessen róla törölni zenéket, filmeket, hanem dirketben az iPad-ról.
Még egy kérésem van, menjen vele az iphone internet tethering.
Tudom bilibe lóg a kezem 🙂
Engem egy sima wifi-s 32GB vagy 64GB-os modell érdekel.
A 3G-s + GPS nem érdekel, nem akarok vele navigálni + még egy internet előfizut fenntartani.
Londonban amint lesz polcon, már jön is haza. 🙂

airween

@ad: kimondtad a lényeget: “Ebben a cuccban ISZONYATOS tech van.” Majd két év múlva lesz rá flash meg multitask (vagy a multitaskot a proci nem tudja?) És ez imho bőven belefér egy Apple szintű korporét gec’ cég politikájába. Mi lenne az innováció addig? 🙂

@norbi2k: egyelőre azért van ez a sztereotípia hogy windows-vírus, mert másra nem nagyon írnak vírust. Majd 5 év múlva a tablet-ekre is lesz.

airween

Jah, és nem feltétlen ezt, de egy (inkább használható :)) tablet-et mindenképp ide izibe.

rivera

Egyelőre nem tudom hogy veszek-e, kivárom a teszteket, eladásokat, firstview-kat.

Az biztos, hogy nekem az ideális setup munkába laptop, otthoni munkára iMac, közlekedni iPhone, tévé előtt vagy ágyban pedig talán ez.

BTW ezt a keynote-os koppanást filmeknél is sokan eljátsszák (Józsinál is volt már rá példa), ezért nem nézek soha trailert és szarok a hype-ra 🙂

uTomi

Tegnap lefikáztam de az a fura, hogy ma meg már számolgatom, hogy Márciusban, hogyan veszem meg. Áhh már megint beszipkázott az Apple. Picsába megint nem lesz pénzem. Az asszony ki fog nyírni. 😀

vargatom

“a nintendo is ezt gondolta, és felrobbantotta a piacot a wii-vel, ami egy konzol MINDENKI MÁSNAK. el is adott belőle 2x annyit, mint a másik kettő együttvéve.”

Ööö, konkrétan a PS360 eladások azért felette járnak a Wii eladásoknak, és a trend nem a Nintendo javára alakulgat.

Miért nincs flash – az Apple nem akar ingyenes alkalmazásokat beengedni a platformjára, hogy konkuráljanak az App store-ban kapható szoftverekkel.
Egyébként is egyre többen nézik kétkedve a flasht, amióta egy rohadt böngésző meg benne az Index együtt lassan már annyi erőforrást eszik, mint egy szimpla játék pár éve… plusz én utálom a túlcsicsázott flash oldalakat úgy általában is 😉

norbi2k

@airween: ? ki beszélt itt vírusról? 🙂 Én többfelhasználós ipad-et akarok 🙂

SPS

sajnos így 2010-ben egy ennyire korlátos és lebutított tartalom egy számítógépnek látszó tárgytól, _mint_jövő_, nekem nem kell
nem fedi el a csillogás a roppantul kilógó lólábakat, ami nem a technikát jellemzi, hanem a hozzáállást
pedig, ha nem is vagyok határtalan Apple-fan, azért reSPectelem a termékeiket, itthon is ilyet használok, és ajánlom általában mindenkinek, főleg munkára a komolyabb termékvonalat
de ez az iPhone-iPad irány nagyon nem begyere filozófián alapul már, bármennyire is kiválóak az adottságaik

fraki

Iszonyatosan nagy élmény lehet használni. Nagy kérdés az olvashatósága, itt sajnos nem hiszem, h sokat számít az IPS, itt a saját fényforrással van a baj. Meglátjuk.

És így van, be kellene már látni, hogy ez ma a technika csúcsa.

Nekem is lesz.

MEGCSINÁLTÁK.

Bazsi

Először, egyer értek a poszttal. Én is látom benne a fantáziát és a létjogusultságot. (Bővebben itt: http://bit.ly/bF6JOy).

Másodszor, egy kicsit tényleg sokat enged meg magának a cég a flash és az usb hiányával, na de hát valamit valamiért. Plusz, simán megteheti. Mert ki, ha ő nem?

Harmadszor, nem értem a multitasking problémát. Mikor azt olvasom, hogy zene meg email, akkor azonnal világos, hogy teljesen inkompetens személy osztja az észt, de nyilvánvalóan nem mindenki az.

iPhone-t használok, és nem értem miért gond, hogy nincs konkrét MT. Kérem, magyarázzátok el nekem.
Mert nem tudok elképzelni szituációt, amikor ez különösebb gond lehet. Ha itthon netezek, akkor tabot váltok, a kisebb iPaden meg képernyőt váltanék. Az email negyedóránként (iPad-en valószínűleg gyakrabban is lehetséges lesz) jelez, ha új üzenet is jött (hanggal is, amire az “asztali” gmail még mindig képtelen). A messenger nem villogni fog ott lent, hanem egyből a pofámba kapom, h ha valaki írt valamit (plusz hang, plusz badget).
Na, és akkor mit akarok még multitaskolni?

Bazsi

Ja igen, még valami. Szerintem megjött a különlegesség, a fantasztikum, amit vártunk, csak nem nagyon azonosult vele senki. A nagy truváj, hogy olcsó! Erre épült fel az egész. És működni fog.

igazi proli

hihetetlen, ha elolvassatok magatokat, hogy mit vartatok harangoztatok be elotte, es mit kaptatok, nem ertem minek orultok. Egy fapados hong kongi faliora, es reszkettek az oromtol… : (

eFi

Hogy kinek kell és mire, az baromi szubjektív, így én nem is nyilatkoznék erről nyilvánosan. Egy valami azonban tisztán kiderült ebből a történetből: elvakít a mocsok hype.

gergoke

Van hozzá USB és kártyaolvasó kiegészítő, csak a dokk csatlakozón keresztül működik. Tehát nem kell aggódni, hozzá tudod majd kötni a fényképeződ és be tudod olvasni az SD kártyád tartalmát. Íme: http://www.apple.com/ipad/specs/
Itt találod meg a lap alján:

iPad Camera Connection Kit

The Camera Connection Kit gives you two ways to import photos and videos from a digital camera. The Camera Connector lets you import your photos and videos to iPad using the camera’s USB cable. Or you can use the SD Card Reader to import photos and videos directly from the camera’s SD card.

doors

Szia angelday!
rettenetes, tehát mégegyszer rettenetes a laptopot fedlapja.

igazi proli

azert valamit figyelmen kivul hagytok, Amerikaban ahol ennek tarolnia kene, dul a recesszio. Nem ugy mint Magyarorszagon, ahol mar a BKV buszokat se engedik ki a garazsbol, mert mindenki az otthon marados jacuzzizas es a Harley-n vagy 5-os BMW-vel bekruzolas kozul valaszt. Itt nincs luxusra penz, mindenki orul, ha befizeti a mortgage-ra a penzt, boven jo a netbookon hireket nezni szombat reggel, a frasz se rohan az Apple boltba 500 dolcsiert egy 3-ik nezegetot venni. Ez nem recession-proof termek ez egy elbaltazott koncepcio.

Szonja

maximális respect a cikkért… megmondom őszintén, eléggé csalódott voltam a közvetítés alatt, nehéz volt kivenni az infót a – szerintem, pont a fent említett okok miatt – értelmetlen fikázás közül. De ez a hazai médiában meglehetősen ritka gesztus visszacsábított a blogra:)

Ger

Úgy veszem észre, hogy a többség nem tud túllépni a milyen hardver-milyen szoftver kérdéskörön. Nemcsak a fizikai termék került bemutatásra, hanem egy újabb olyan szolgáltatás (iBook), amellyel az Apple beteszi a lábát egy addig (általa) szűzként kezelt piacra. Magyarországról nézve, ahol az Apple tartalomszolgáltatásai gyakorlatilag NINCSENEK, ez a hozzáállás valamennyire megérthető.
A könyvek fontosak, nemhiába állt rá a Google is, meg a többi is. A hosszútávú siker kulcsa (és itt nem feltétlenül csak az iPad-ra gondolok) az lesz, hogy vajon a kiadók hogyan állnak a dologhoz. Láttuk, hogy a zenei kiadók jól reagáltak az iTunes-ra, amennyiben a könyvkiadók is meglépik, jelentős részben a nagyvállalatok nyomására, a könyvpiac is alakulni fog. A papír kell a könyvek esetén, de a napilapok tekintetében már árnyaltabb a dolog. Hosszútávon fizetőssé akarnak válni a nagy napilapok is és ez a megoldás egy lehetséges alternatíva.
Én nem temetném az Apple TV-t sem, csak el kellene vonatkoztatni az eredeti eszköztől és a szolgáltatást nézni. Tegye fel a kezét az, aki nem mondaná le rögtön a tv-előfizetését, ha a kedvenc csatornáját (inkább műsorait, incl. élő adások) az interneten is elérné!

A jelentős blogger ezt az aspektust szite teljesen kihagyta a véleményének a megalkotásából, kérem a vélemény ebbéli revideálását, a poszt kiegészítését!

_alesi_

Nem meglepő módon, azért csak eljutottunk egy kiadós Windows rugdosásba. Amúgy a termék mellett felsorolt érvek jó része a parasztvakítás klinikai esete, a társasjáték ötleteken fel is röhögtem. Tényleg ennyire nem divat már a dobókockát kézbe venni és összeszedni egy lakást a Gazdálkodj okosan!-ban?

Bizonyos területeken van jövője a terméknek, nem hinném, hogy az Apple bakot lőtt volna az iPaddel. Hamarosan kiderül mit hoz a jövő, pláne ha a vetélytársak is szép lassan kidobják a saját fejlesztéseiket (melyek közül pár messze ígéretesebb az Apple dobásánál).

klarky

Józsi én értem érvelésedet, de nekem egy dologban sántít. Nevezetesen minden amit leírtál az magyarázat egy meglévő konfigurációra, feature listára azaz, te próbálod igazolni azt amit kaptál. Próbáljuk meg fordítva nézni a dolgot. Ha Sasvári Józsefet megkérdeztük volna tegnap előtt milyen táblagépet szeretne magának, valószínűleg olyanokat mond (és most tekintsünk el az olyan agyrémektől, mint az oled kijelzőből kidudorodó fizikai billentyűzet), hogy jó lenne ha miközben olvasom a mailjeimet hallgathatnám a kedvenc zenéimet. Jó lenne ha nyaralákor a kamerámon lévő filmjeimet, képeimet minimum usb-n áttolhatom a “vaskos” háttértárolóra. Stb, stb, nem megyek tovább, mert nem akarok demagóg lenni. Sajnos ezek mind nincsenek meg és nem azért mert a technika erre nem képes, hanem azért, nem nem AKARTÁK megcsinálni, per pillanat nem , ez van. Majd a következő generációban.

Ne legyünk már nevetségesek! Az apple kamerát tesz egy mp3 lejátszóba, de nem tesz egy táblagépbe? LOL!!!

Azt is szeretném idefűzni ugyanakkor, hogy a szolgáltatások hiányát meg lehet indokolni, némelyik akár még a helyét is megállja. Sokszor vesz az ember olyan dolgot, aminek a funkcióit képtelen kihasználni, vagy csak nagyon ritkán teszi. De ha teszi akkor baromira jó tud lenni, hogy ott van!

Gondolj bele Józsi. Jó, hogy van az autódban légzsák, ABS, esetleg menetstabilizáló? Nem jó, mert kifizettél érte egy valag pénzt és max. onnan tudod, hogy van, hogy benne van a user manualban. De ha egyszer oda kerül a sor, h használni kell, mert baj van! Hálát fogsz rebegni az égieknek, hogy szorgos mérnökök kitalálták, legyártották és beletették neked. Te pedig kifizetted, drágább volt ugyan, de ettől lett kész a termék!

Ennyi lenne…

_alesi_

“klarky, a pad egy 1.0 termék. Lesz benne videokamera, meg miegymás majd hosszabb távon. ” – Ezek szerint csak nekem gáz, ha egy cég ilyen mentalitással nyomna a kezembe egy terméket: “Hát igen, PONTOSAN tudjuk, hogy a T. Vásárló mit hiányol belőle, de direkt nem raktuk bele. Majd legközelebb, talán.”. Gyász.

airween

@norbi2k: bocs, Bel Riose-nak szántam 🙂

@Bazsi: “Harmadszor, nem értem a multitasking problémát.”
A multitask ugye azt jelenti hogy több processz fut valamilyen ütemező által felügyelve, tehát _kap_ CPU időt. Például amíg a mail kliens IMAP-et szinkronizál (ez 3G-n lehet 1-2 perc is) addig letudod az RSS-t. Nem “tabot váltasz”, mert gondolom ott a lényeg az, h addig arra 0 CPU jut.

mukinyúl

SZVSZ tök felesleges rugózni azon, hogy egy termékből xy fícsör már megint kimaradt. Ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. Soha nem fognak “tökéletes” terméket gyártani, mert az üzletileg öngyilkosság lenne. Értem ezt nem csak az Apple-re, hanem akármelyik másik cégre.

krs

Józsi az egyes képen a kopasz belogo fej nagyon elvonja a tekintetet. Klonozd ki vagy pathceld le. nah olvasom tovabb..

chabba

Már leírtam korábban, de amíg az iPad korlátozza a netezésemet (értsd: Flash), addig nem alkalmas a funkciójára. Amíg nem futhat a háttérben az MSN Messenger, GTalks meg más IM kliens, addig ugyancsak nem alkalmas, mert azt akarom, hogy netezés közben rámcsetelhessenek. Ehhez pedig kellene egy kamera is. Kellene egy USB, hogy fel tudjak rá másolni képeket a fényképezőgépről, vagy az iPad-on keresztül az otthoni szerverre.

És emellett legyen ÖNÁLLÓ gép. Ne kelljen hozzá egy asztali gép iTunes-szal, se aktiválás, semmi, max. egy wifi router. Ha ugyanis kell az asztali gép, az iPad anyámnak használhatatlan, mert (i) nincs asztali gépe, (ii) ha lenne is, azt nem tudná használni. Az asztali gép szükségességével továbbá értelmét veszti a “számtechhez nem értő nem geek-eknek” gondolat.

Egyébként azzal egyetértek, hogy a felhasználói felületet szabhatták volna még, mert jelenleg sok szempontból csak egy széthúzott iPhone. De ez a kérdés abszolút másodlagos.

Maga az iPad koncepció jó lenne, de a megvalósítás gyatra. Remélem, nem fog megbukni és így folytatódik a termék gyártása, viszont lesz annyira sikertelen, hogy már a második generációba belekerüljenek a hiányolt fícsörök.

Ger

Ma már sajnos nem véglegesre csiszolt termékeket adnak ki a kezükből a gyártók, de legalább hamar, esetünkben idő előtt (és a piachoz képest még így is későn). A többségük megpróbálja úgy megoldani, hogy legalább a sw-csiszolgatásával jobb lehessen. Pl. az első 3210-es nokia nem tudott kisbetűs sms-t, az A-Merci meg felborult a rénszarvasteszten.
És mindezt miért? Mert te, mint fogyasztó örök elégedetlenné lettél nevelve és sürgeted a piacon keresztül az innovációt. Ha elsőre tökéletes termékre vágysz, akkor azt biztosan nem a consumer electronics-ban kell keresned.

adrianszpi

klarky:
“Jó lenne ha nyaralákor a kamerámon lévő filmjeimet, képeimet minimum usb-n áttolhatom a “vaskos” háttértárolóra. Stb, stb, nem megyek tovább, mert nem akarok demagóg lenni. Sajnos ezek mind nincsenek meg és nem azért mert a technika erre nem képes, hanem azért, nem nem AKARTÁK megcsinálni, per pillanat nem , ez van. ”

Ezeket már most tudja.
http://www.apple.com/ipad/specs/
nézd meg az oldal alját.
igaz nem mini usb, de legalább valami.

bobbyperu

Nem vagyok elájulva (az Apple üzleti terve a legmocsokabb roadmap ever (ld. majd ipad2 stb.)), szóval még megy a matek. Nekem ezt jelenti a pad / így formálta át az igényeimet:

eredeti terv: macbook pro: €1400
módosított terv: imac €1100 + ipad €500 = €1600

picsába:)

Aszfaltbetyár

na jó, van hozzá -pluszpénzért- sd olvasó. nyilván nem fért volna bele sem budget, sem technológia szempontjából se egy usb, se egy sd slot. mibe, hogy a következő generációban lesz és arra is azt fogjátok mondani, hogy ez a jövő, és azt is meg fogjátok venni?
hagyjuk az észérveket, ez kérem minimum szerelem, csak olyan, mint kisiskolás a samantha foxba.

Ger

Samantha Fox nagyon sok segg-fixált férfit tett mell-fixálttá, ne feledjük!

Attila

Jozsi,
Bocs, de OFF: milyen betutipus van a buborekokban? Whatthefont nem ismerte fel…
Danke: Attila
ON

krs

a Multitaskingosknak: majd lesz 4.0. leszmuttitasking.nyaron. ipad meg 2 honapig elvan nélkule. Aki nem latja h jovobe mutato termek az korlatolt. miert nem lett sikeres anno a tábla PC? mert 3 órát bírt, Desktop operácios rendszer futott rajta. meg nagyon drága volt.
Az meg h miert nincs benne kamera meg olvso meg usb.Bosszanto persze. De ha ez benne lenne, mivel adnak el 1 év mulva? 1st gen iPhoneban sem volt sok minden. mégis vették. ezt is fogjak. jozsi meg végre leirta a flashrol az igazsagot.
megyunk majd megnézzuk élőben 2 honap mulva és utána csengetun a kasszanal.

Aszfaltbetyár

jönnek megint azok a tipikus maces érvek, hogy aki ezt nem érti, az korlátolt. nem is magyarázzuk, mert aki nem érti, az ostoba, és nem is méltó a használatára. de a termék az a jövő. veszek, mert olcsó. SZÁZEZERÉRT ez olcsó?
kapjunk már a fejünkhöz, hahó, Magyarországon élünk, itt nem annyi az átlagbér, mint a nagy víz túoldalán, itt százezer egy ilyen kütyüért az nem kevés. vagy itt mindnki lottómilliomos? röpködnek a veszek anyukámnak, meg magamnak hatot kommentek.
nem akarok más zsebében turkálni, de én kicsit máshogy látom az olcsóságot.
esetleg az ár-érték aránya lehetne jó, de szerintem az se az.

_alesi_

angelday: ahogy már leírtam, nem tartom rossznak a terméket, de azért hiányolok olyan dolgokat, melyeket nem lett volna kaland belerakni: valami alap, leegyszerűsített multitask, beépített usb és kártyaolvasó. Egyik sem nagy kaland.
Személy szerint beépített webkamerára annyira nem vágyok, mert inkább veszek mellé egy normális x megapixeles okosságot.

gigi

@Aszfaltbetyár: azért, mert ha anyukának, nagyinak kell vmilyen egyszerű gép pusztán csak netezésre, képnézegetésre, akkor meg lehet nézni miket kapsz 100 ezerért.

Aszfaltbetyár

@Józsi, meg fogsz lepődni, de igen. Ám at is engedtessék meg hozzátennem, hogy az tényleg egy innovatív, minden mástól különböző termék volt akkor. Ha ma mutatnák be, nem ütne akkorát, mert a piac többi szereplője is lépett előre, nem is kicsit.
Mások, máshol is leírták, de az iPadnak az iPhone _előtt_ kellett volna megjelennie, nyilávn az adott technológiai színvonal nem pont ezt tette volna lehetővé, de vegyük észre, hogy közel sem használták ki az ebben a platformban rejlő lehetőségeket sem fizikálisan, sem szoftveresen. Nem látom a kategóriateremtést ebben az eszközben.

@gigi: na, ezt ne. az iPad előtt is éltek emberek, idősek, például az én anyám is. XP-t használ, nem hív fel, hogy kisfiam, mi van most, netezik, levelezik, képeket néz. most akkor ő zseni? vagy csak szimplán _nem csak_ az iPaddel lehet netezni? hm?

Aszfaltbetyár

aha, jön a vírusos indok is, ha jól olvasom. ne menjünk le kutyába, ha kérhetem.

Aszfaltbetyár

Józsi, lehet, persze, de vagyunk egy páran, akik nem x időre előre tekintve vennének egy terméket, hanem kicsinyes módon az adott időpillanatban meglévő featúrák ÉS elvárások alapján, nem pedig a majd belefejlesztik-vízió miatt és főleg nem a termékhez idomuló elképzelések miatt.

értem a gondolatmenetedet, sőt, ha az iPad egy újabb szög lesz a Flash koporsójában, azért még hálás is leszek, hogy ne csak fikázzam.

krs

@ Aszfaltbetyar: nyilvan nem fogok venni elso gen keszuleket, iPhonnal is megvartam a 3g-t. Türelem jobb eszközt terem. Viszont annyit belathatsz h igy is nagyon sok ember meg fogja venni. minek teték volna bele? Akkor jovore mit fognak arulni Krumplit? vagy a hianyossagokat betomott iPad-et. Akkor majd jol megveszed Te is. miutan voltal anyukadnal leirtani a windozXP-rol a virusokat lol. 🙂 nem akartam szemelyskedni nehogy annak vedd csak feldobtad a labdát.. peace.

Aszfaltbetyár

@krs: a látszatát is kerülöm annak, hogy akár komolyan venném, ne adj’ Isten felhúznám magam ezen, de vírust utoljára középiskolában irtottam, amikor még ostoba voltam. most 32 éves vagyok, számold ki, mikor lehetett 🙂

Aszfaltbetyár

@Józsi, offtopic megállapításod rendkívül igaz, ezzel nem lehet vitatkozni. De hát a világ nem csak fekete és fehér.

klarky

Józsi, nincs ezzel semmi gond, hogy majd a 2.0 jobb lesz. Csak akkor csináljuk már úgy, hogy Steve azt mondja kedves emberek, az iPad az alapkészlet és innen indulunk
Tessék szépen megvenni anyagáron vagy az alatt és mi garantáljuk, h minden éven, kvázi mint egy előfizetés olyan szolgáltatásokat adunk hozzá, hogy betérdeltek.

És akkor megveszem és várok. De álljon már meg a menet. Megveszek most 500-800 dodó közt egy terméket, aztán másfél év múlva előjön egy úgy iPad és a szomszéd hülyepistike rajtam fog röhögni, hogy gyó, a tiédben ez sincs, meg az sincs???

Nem lehet mindent szoftveresen megoldani, a hardweras fejlesztést meg utólag ilyen buzimfaszom cardreaderekkel meg csatikkal lehet csak megoldani, ami eleve bukó, mert nem azért veszem ezt meg, hogy a fekete lakkfekete házból kilógjon egy fehér csati.

Ja és ha így van, hogy az Apple az örök fejlesztés jegyében fogantatta ezt a cuccot, szeretném, ha legközelebb a keynote-on fel alá rohangálna mint BAllmer, hogy Development, developmnet, development….

norbi2k

aszfaltbetyár: haho, ki mondta hogy az apple a magyar piacból akar megélni? te nem veszel ilyet, hidd el más fog…csak azért mert neked nem tetszik vagy nem tudod kigazsálkodni attól még a termék valakinek kielégitheti az igényeit, attól az még nem szar… van ebben a cuccban lehetőség, majd ez is kiforja magát aztán év végén már arról fogunk itt olvasni hogy jön a következő verzio, meg hogy nem győzik gyártani a jelenlegit…az iphone-t is fikázták, aztán most mi van? nem tudják utolérni, mindenki kijött már a maga is érintőképernyős telefonjával, rájöttek bejön a népeknek…

amúgy meg, gazdasági válság, az apple meg egyre jobb negyedéveket zár, miről beszélünk?…

Kowach

tökjó már,h az elején mindenki fikázta, aztán most meg kezdenek rájönni az emberek,h micsoda forradalmat csinált az apple…
később fogja értékelni az emberiség ezt a gépet, ami erősen 1.0 még…

tesoka

ha az asus vagy a dell hozna ki ilyen gepet, hogy “majd egyszer teszunk bele ezt azt aminek mar most benne kene lenni”, kicsit kritikusabb lenne sokak velemenye
de az apple-nek ilyet szabad, sot: kell!
ez azert vicces

legyunk objektivek
fejlodni ugy is lehet, hogy mar az 1.0 jo, es a 2.0 meg jobb, nem csak ugy, hogy 1.0nak adjuk a 0.1-et

es igenis, az apple-nek a magasba kellett volna emelnie a tudas faklyakat, es korszakoksat alkotni (mint az iphone-nal) de itt ez nem tortent meg, hiaba mondjatok, hogy de igen, vagy legalabb a jovoben

klarky

kimaradt az, hogy steve rohangáljon úgy mint ballmer

bocsi, de melóból tolom a kontentot és itt már így is néznek mi az isten kopácsolok ennyit

Ja tényleg. A content puller miért puller? Az nem azt jelenti, h húzó?

Vagy a kontentot már húzzuk, nem toljuk? 8-))

airween

@AD: “gyakorlatilag piacvezetővé vált a semmiből három év alatt”
miben vált piacvezetővé? felhasználási számban? vagy miben? Úgy tudom a Symbian még mindig “vezet”, és az Android-ot tartják konkurensnek.

bobbyperu

Te vitted OFFra, hát legyen:
“ha minden idők bevételi rekordját megdöntötte az Avatar, akkor csak jó film, nem?”

Nagyon jó a hasonlat, mert nincs igazad:) Nem, ettől még nem “jó” film, csak sokan kíváncsiak rá, muszáj moziban megnézni (3D). Az eddigi rekordtartó a Titanic SEM “jó” film. A box-office számok nem a jóság paraméterei.

ON, vagyis pad: Amiről te beszélsz, az a mainstream (hívhatjuk kényelemnek, meg anyám laptopjának is) és biznisz örök szövetsége, ami nyilván jól tapétázza a kasszát, de lehetőleg ne nevezzük “jó”-nak (itt érzek egy Apple által bevállalt balanszeltolódást: minőségből mennyiség alapon, de ezzel biztos vitáznátok).

Az 1.0 ipad még csak a forgatókönyv (ígérete). Hogy milyen lesz a film, az az erre az ötletre felépülő innovativitás dönti el (az ipad az iphone óta nem nevezhető innovatívnak, max lehetőséget teremt az innovációra – azt meg a tartalomszolgáltatók fogják meghatározni (ha lesz olyan innovatív tartalom, amihez kell kamera, majd lesz kamera is benne)).

gigi

@Aszfaltbetyár: én nem ezt mondtam. Nézz körül, miket árulnak 100 ezerért, aztán dönts belátásod szerint, hogy melyik csodát veszed meg, ha csak böngészni és képnézegetni akarsz.

klarky

“Márpedig valami csak van benne! KELL LENNIE VALAMINEK BENNE!!”

Egyszer azt mondta egy számomra nagyon okosnak tartott ember, hogy tudósok százai jutottak már el odáig, hogy tudománnyal le tudták írni a világot, eljutottak egy határig és onnan nem ment tovább. Ők azt mondták ekkor, hogy amire nem tudnak már magyarázatot adni anyagi szinten, onnan jön isten. Ergo, van isten, VALAMINEK LENNIE KELL mert létrejött, működik a világ!

Na így vagytok ti az apple-el és a Pad-dal. Ti hisztek. Nincs ezzel semmi baj, de vállaljátok fel, mondjátok ki.

Aszfaltbetyár

@norbi2k: nem irom le ugyanazt huszadszor, olvass vissza.

@klarky, @tesoka: megragadtatok a lenyeget. na, erre nem tmtudnak mit valaszolni a fanatikusok.

@gigi: kepzeld, bongeszni es kepnezegetni egy ipad toredekebe kerulo, tevere kotheto basz is tud. sot, tudod mit? meg egy xbox is, az meg jatekra is jo. lassan mar a huton is van ilyen funkcio, erre abszolut es tokeletesen felesleges egy ujabb gadget. nem akarok mindenre egy kulon eszkozt, kesz, 2010 van, jussunk el oda, hogy kihasznaljuk a technologia lehetosegeit es mukodo, tobbfunkcios eszkozoket gyartunk. a web es a kepnezegetes 2010-ben egy olyan featura lenne, amiert muszaj vilagrengetonek nevezni egy erintokijelzos micsodat? ugye nem?

loolek

“We think it’s going to be a whole ‘nother gold rush for developers as they build applications for the iPad,” said Scott Forstall, an iPhone software executive.

Ger

Gondoljunk bele abba is, hogy erre hogyan fog a Google ráugrani. Nekik nem kell más, csak egy böngésző.
A kamera már csak azért is fájó, mert az augmented reality nagyon érdekes kezdeményezés és ez az eszköz is elkaphatta volna a trendet, mint ahogy a 3GS.
Klarky: az okos ember azt nem mondta, hogy akkor von konklúziót, amikor lusta továbbgondolkodni?

klarky

@AD: nem neked szól én ismerem a hitvallásod.

A fennmaradó pajtásoknak, akik olyanokat írnak, h nem kell programok párhuzamos futtatása, nem kell usb, (sőt igazából iPad se kell, kifizetik a dobozát is), mert nincs rá szükség. Ők egyszerűen írják azt. Elfogadom a hibáival együtt, tudom, h nem tökéletes de ez a szerelem és én hiszek benne.

dot

airween

@nyenyec: korrektebb lenne ez az összehasonlítás, ha az Apple részéről csak az iPhone “üzletágat” nézzük. A Nokia “csak” mobilban utazik, az Apple gyárt mást is, ill nem tudom mennyire kell termékként kezelni az appstore-t.

Adi

Szerintem fasza, csak a hype fárasztó körülötte.

A lényeget Józsi mondta ki, ez komputer for the masses, akiket nem érdekel a registry, meg az sem, hogy milyen proci van benne, csak használni akarják. Mint egy kenyérpirítót. Netezni, levelezni, filmet nézni stb. kiváló lesz.

exe

Mar latom magam elott ahogy a fiatal net caffe-ban headset-el internetezo lanykak es a digitalis ujmedia atyuristenek osszekapaszkodva epitik a jovot a tablaval, multi touchal jelolve az utat a maradek irastudatlanoknak…

airween

@nyenyec: ez csak a Q3? teljes évre vetítve ez hogy nézhet ki?
De végül is nekem tök mindegy, ki mennyit kaszál, meg mit tol a userek arcába – ki-ki megveszi a neki tetszőt.
A pad-nál maradva: maga a koncepció tetszik, tehát egy tablet eszköz, de amíg lesz más aki _használhatóbbat_ gyárt (szerintem amíg a flash ennyire uralkodó lesz, hiába utálják annyian, szükséges), valszeg’ annál maradok.

_Látom_benne_a_jövőt_ 🙂

exe

még egy gondolat: Copy paste alapkiépítésben lesz rajta? Vagy külön kell hozzá venni ?

efszijukej

Flash Playerrel kapcsolatban azért kézenfekvő magyarázat az üzletileg nem éri meg az Apple-nek opció.
Nem éri meg neki, hogy gyárthass otthon tartalmat magadnak, mikor meg is veheted a Store-ból. Nem technológiai akadály, meg előremutatás, jövőírás, egyszerű üzleti érdek. Megveszed így is?

Aztán egy érdekes dolog ami felmerült egy beszélgetés kapcsán, hogy az iPhone eladásaiban bennevan, hogy mobilra mindenkinek szüksége van/volt/lesz, ez sokat nyom a latba az eladási számokat tekintve. Egy táblagép tulajdonlása ugyanakkor nem életbevágó.

Dewla

Szerintem azért nincs benne kamera, mert jelenleg az iPhone OS nem ismeri a front face kamerát és ezzel nagyon széttolódna a két platform közötti különbség. Én annyira nem gerjedek a videókoferenciára, nem is értem miért mászt hev, meg dealbreaker.

A multi-task szerintem nem lesz. 4.0-ban sem lesz. Minimal-mac-en mondta a faszi: 4 fél képpen lehet bezárni az OSX-en egy programot, az iPhone-on 1. Na ezért nem lesz multi task. Mert feladják, azt a geek egyszerre webezzen és legyen fönt msn-en, viszont megnyerik azt, hogy több ezer ember nyitva hagyja a játékot, meg a böngészőt 20 tabbal és belassul a gép. Ne várjunk már számítógépes funkciókat (twitter, közben skype, közben last.fm, közben böngészés) egy nem számítógéptől.

Csak hogy bedobjak valami újat: Szerintetek is be fog indulni a windows 7-es tablet gépek skinezése, mint a windows mobile esetében HTC touchflo meg mittoménmi?

(itt teszem fel részletesebben a kérdést: http://dewla.blog.hu/2010/01/29/az_ipad_hatasa)

Aszfaltbetyár

nem bírom tovább. igazatok van. megyek és fejbe lövöm magam.

medoc

@Bel Riose
“They have become the largest mobile device company in the world” muhaha… (halkan jegyzem meg, hogy a nokia csak 2009 Q4-ben adott el 126,9 millió telefont forrás: http://bit.ly/dejeyH) Szóval innentől kezdve nekem nem hiteles ez a forrás, még akkor sem, ha megtapogatta az eszközt és összevizelte magát tőle.

Ettől még persze lehet jó az iPad, nekem speciel tetszik is. Az, hogy a microsim dolgot meg merték lépni, az speciel előremutató, jó dolog. előbb utóbb úgyis az lesz mindenben. Viszont nem értem, hogy miért ekkora árkülönbség a 3G-s modelleknél. Költség szinten max 20-30 dollár a többlet, a parasztról meg legombolnak 130-at.

De van pár dolog ami zavar:
– az 1.0 verzió mentalitás. Nem azért csinálnak fapados változatot, mert még nem tart ott a tudomány, hanem, hogy fél év múlva kaszálhassanak mégegyszer. Ez szerintem meglehetősen genny dolog, és úgy általában nem szeretem, ha le akarnak húzni.

– multitasking hiánya – egyszerűen nonszensz. Ez hiányzik a legjobban az iPhone-ból is (most, hogy a copy/paste már benne van). Szükségszerűen van úgy, hogy meg kell szakítani valamit, amit csinálsz és egy másik alkalmazást kellene megnyitni. Hát itt ez nem megy. (Persze lehet, hogy ez meg titkos GTD nevelés, hogy kerüld az interruptokat, nem tudom:))

– szerintem a flash is hiányzik, mert _jelenleg_ a weben igenis rengeteg olyan oldal van, ami használja és egyszerűen bicegős nélküle a netezési élmény – sőt, van amit nem is tudsz nélküle megnézni.
Azt nem értem teljesen, hogy mi vele a probléma, nekem win és mac alatt sincs vele semmi szoftveres és teljesítmény jellegő problémám. Beavatna valaki?

Teljesen egyetértek a posttal.

Nem akarom lecserélni a gépem, munkára az kell. A laptopom se, mert néha szükségem van rá és akkor tényleg kell. Az iphoneom se. De amit eddig otthon az iphonenal csináltam, azt sokkal kényelmesebb lesz nagyban egy ipaden. Az appstorehoz méretű szoftvermennyiség kevés platformon van, és (bár akadnak ipari hulladékok közöttük természetesen) nem nagyon tudok olyan szoftvert elképzelni ami mobilon elvárhtó és ott nem található meg, teljesen kultúrált áron. Bár ezek már most is használhatók, ha elkészülnek nagyban, sok embernek a munkájához is tökéletes lesz.

Ár: mennyi legyen???? komolyan kérdezem. Ha lemész a piacra nemhiszem, hogy olcsóbban össze tudnád rakni ilyen minőségű alkatrészekből.

1.0: ezen mit aggódtok? ha frissítik a szoftvert akkor megkapom. Ha kijön egy új HW ami olyat tud amit ez nem akkor vagy lecserélem, vagy veszek mellé egy újat is. Biztos lesz a családban valaki akinek jól jön. Ne csináljunk úgy, mintha örökre vennénk ezeket a kütyüket / számítógépeket.

Multitask: ez nem számítógép. Nem annak készítették, nem vonták ki a macbookokat a piacról. Ha engedélyezve lenne (mert van benne!!) minden appnak a multitask és cserében lassú lenne és 2 óra lenne az üzemidő akkor bukás lenne. Így gyors marad, van push notification, megy a mail, itunes a háttérben, gyorsan vált taskot, egy könnyedén vállalható kompromisszum.

USB, hdmi: pont az a lényege ennek, hogy ne lógjanak ki belőle mindenféle drótok…

Kamera: ez lehet tényleg fáj valakinek (nekem pl se a laptopmban se a monitoromban lévő kamera nem volt még használva), de lehet hogy kipróbálták és használhatatlannak találták. Fényképezni nem lehet egy A4 méretű lappal, ebben asszem nincs vita. Chateléshez olyan szögben tartani ami jó, elképzelhezőnek tartom hogy kényelmetlenné tette volna (tudom forgatható kamera…mer azok aztán nagyon beváltak a mobilokban az elmúlt 10 évben… pedig jópárszor megpróbálták a különböző mobilgyártók)

Akinek ezek ellenére nem kell, nem kötelező megvenni. Vannak alternatívák, lehet válogatni. A nagy hypeot meg mi generáljuk ne csodálkozzunk. Akik istenítik meg akik fikázzák. Ugyanannyira.

medoc

A multitasknál ne arra gondolj, hogy excel meg word (bocs, numbers meg pages) között kell váltogatni (azt a melóban kell), hanem arra, amiért pl. egy rakás iphone-os appba is bele van barkácsolva a böngésző.
Mert ha kilinkelne (mint az appstore), akkor újra el kell indítani azt, amit eddig használtál. Ezt meg ugye senki nem szeretné 🙂

Tibor Szasz

“A Flash fekély az Internet testén.”

Ezt mire alapozod? Okosan használva hatalmas és az egyetlen segítség a webfejlesztők eszköztárában bizonyos problémákra, amíg nem lesz minden HTML5+CSS3 támogatott, addig a flash élni és virulni fog.

Ha a régi fulflash horror miatt van ez a rossz élményed, akkor megértem és osztom is az álláspontot, de maga a technológia remek, bármit lehet szarul használni, még egy iPad-ot is 😀

klarky

Annyira bírom, hogy már többen leírtátok, hogy mindenki vésse az eszébe, ez nem számítógép és nem kell versenyeznie a netbokokkal, laptopokkal.

Ok, fogadjuk el ezt.

Az iPhone mi? Telefon vagy számítógép? Ha telefon akkor nem tudom milyen alaponkéritek számon pl. a Nokián a Samsungon vagy a HTC-n, hogy nem lehet vele ocarinázni meg fingani.

Legalább térjetek már egy álláspontra a platformok meghatározása terén. Bocsi, de ha ez nem számítógép akkor minek lehet vele táblázatot szerkeszteni, szöveget bevinni meg filmet nézni? Miért nem lett egy eszköz, amivel tisztán netezni lehet és akkor lehetne a neve webPad.

Kocás füzet kéne nektek komolyan mondom… Abba lehet írni is, meg zsírkrétával szép színes chartokat rajzolni. Rendelkezére állási idő végtelen és tölteni se kell.

vublinger

Azt értem, hogy nem számítógép, de már telefonok, PDA-k is tudják a multitaskingot.Azt ne mondjátok, hogy csak munkához kell multitasking. Az nem érv, hogy hülye a júzer és nyitva hagyja a programokat és ezért belassul a gép, meg lemerül az akku.

Könyörgöm, legalább 3-4 app futhasson egyszerre, az már bőven elég. Ha szervezem a nyaralásunkat a böngészőt használom és egy word fájlba gyűjtöm a fontosabb infókat, ha pedig van egy érdekes link szállásról/látnivalóról/akármiről, akkor azt átdobom messengeren a csajomnak, hogy nézze meg. Ugyanez lakáskeresésnél, esküvőszervezésnél, mozikeresésnél (mondjuk ott nincs word doksi) stb. És ez nem _MUNKA_, ezt otthon csinálom a kanapén. Erre nem jó, maradok a laptopnál.

Kurva jó lehetne fotókat visszanézni vele, válogatni, touchscreenen megcsinálni az utómunkákat, de kurva nehézkes, mivel USB-port és kártyaolvasó hiányában nem tudom rámásolni fotókat. Tehát erre nem jó, maradok a laptopnál.

Tetszik egyébként a cucc, szívesen használnám a kanapén/ágyon/étkezőasztalnál de mindig beleütköznék a korlátaiba és az egyszerűség kedvéért sztem mindig a laptopomat használnám.

Igenis menjen a chatprogram és szóljon a zene, miközben internetezek, ezt már egy csomó telefon tudja.

@vublinger: a zene szól, a chatprogamot meg kb pont annyi idő alatt indítod el, mint egy taskváltás lenne. Ugyanez igaz a word / böngésző párosra is.

norbi2k

@vublinger: netezek, szol a hatterben a zene, a nimbuzz is fut… Mindez egy iphone-n tortenik…. Amig annyira belassul ez a szar neha hogy masodpercek telnek el mire latom mit irok ide addig nekem ne legyen multitask…

medoc

@té ok, hogy a zene szól, de nekem ne az itunes szóljon, hanem a spotify! Akkor is szól? Ja, hogy akkor már nem. Na erről van itt nagybaszó.

Pepinke

Hogy őszinte legyek, én csak az usb portot hiányolom, de azt sem nagyon.
Nekem tavaly márciusban lopták el macbookom, azóta wines laptoppal vagyok. Már jóideje szeretném visszakapni azt az “érzést” (nevessetek ki nyugodtan), ami egy Apple gép használatával együtt jár. Mivel a pénztárcám nem elég vastag még a legolcsóbb macbookpróra sem, ezért nekem ideális lenne az iPad.
Ezért, azt hiszem fogok venni magamnak.
Nekem tetszik.

Bel Riose

vublinger: már miért ne tudnád a leírt feladatot megcsinálni vele?

nyaralás szervezés: Safariban böngészel. Érdekes, releváns infót kijelölöd, kopizod. Home gomb megnyom, Notes vagy Pages betölt, paste. Vissza homescreen-re, Safari újraindít, böngészét onnan folytatod tovább ahol előbb abbahagytad, mert a Safari megjegyezte a legutóbbi bezárásnál melyik oldalt nézted és hogy hol álltál rajta. Mindez olyan gyorsan történik hogy észre sem veszed, szinte nincs is töltési idő ki-be lépegetéskor. Közben végig szól a zene a háttérben az iPodból, mert az tud menni a háttérben.

Ugyan így meg lehet oldani a többi dolgot is amit leírtál. Képeket tudsz rámásolni a Camera Connection Kit-el.

Ahogy a fent linkelt cikkben is írják:

“You make tons of predictions on the success and failure with scant details and without ever actually trying one.”

Mindenki csak azt tudja üvöltözni, hogy nincs benne multitask, de abba bele sem mernek gondolni hogy alap, rutin műveletekre így is alkalmas lehet a gép.

Várjuk már meg míg megjelenik. Ki kell próbálni, aztán ha nem tetszik akkor nem kell megvenni, ennyi.

GG Allin

#vublinger

“The Camera Connection Kit gives you two ways to import photos and videos from a digital camera. The Camera Connector lets you import your photos and videos to iPad using the camera’s USB cable. Or you can use the SD Card Reader to import photos and videos directly from the camera’s SD card.”

Tibor Szasz

“Mindenki csak azt tudja üvöltözni, hogy nincs benne multitask, de abba bele sem mernek gondolni hogy alap, rutin műveletekre így is alkalmas lehet a gép.”
Gonosz mód ON
Igen, jó lehet könyvtámasznak, képkeretnek, vágódeszkának, kávéalátétnek. 😀

human

“Kötelező olvasmány, leginkább a fanyalgóknak.” Ez a szerelmeslevél? Én nem fanyalgok annyira, és a flash hiányát már említettem is a blogomban hogy JÓ, de azért a leborulás az a másik véglet, fanyalgót meggyőzni vele nem fog, felesleges ajánlani nekik.

@medoc: senki sem állította, hogy mindent tud. Senki sem kötelez arra, hogy megvedd. Elég jól körül van határolva, hogy mire képes a cucc -bár sokan a pár apróságot sokkal nagyobb hiánynak hisznek mint valójában- amiből egyébként kifelejtik az appstore erejét és méretét. Ha neked nem erre van szükséged akkor ne vedd meg. Nem feltétlenül annak szánják lecseréld a laptopod/netbookod, de sok esetben helyettesíteni tudja (olyanoknál akik nem értenek hozzá, vagy éppen nagyon is értenek és a nap elején/végén mást akarnak használni). Ha nemtudja azt amire neked szükséged van akkor ne vedd meg. Nem a korlátokat kellene szajkózni, hanem a lehetőségeket meglátni.

human

aki meg azt mondja, hogy jól multitaskolni nem lehet és felesleges, az felejtse el a dockot, a windows tálcát, és nézze meg a webOS-t (akkor is ha a palm pre még nem nőtt fel teljesen). Nehogy már 3-4 applikáció úgy bármiféle gondot jelentsen akármilyen eszköznek, ha az ipadban levő armproci kistesója sokkal kevesebb mhz-el elbírja? A homegombos megoldás hiába jegyez meg mindent, ha a folyamat megtörésének érződik. Van iPod touchom, tudom milyen, nem a lassúság miatt hanem mert indítasz egy programot. De ha olyat indítasz ami netről kér le adatot akkor meg akármilyen gyors az iPad, semmit nem érsz vele. ha kilépsz a chetkliensből mert linkre kattintottál akkor jelentkezhetsz vissza, ami megint a netes szerveren múlik, satöbbi. Ez az iPad a jövőből jött, ahol cska fogyasztunk sok óráig és a netre nem kell várni soha, alkotni tényleg nem lehet rajta, de a jelenben még nem az igazi.

Samott

Ezt a Flash dolgot nagyon elcsesztek, lehet almodozni, hogy nehany ev mulva nem kell majd a Flash, mert lesz helyette HTML5 vagy mi a banat, de ez a termek most kerul a boltokba… egyebkent ha – majd egyszer – kipusztul a Flash, es azok akik most Flashben irnak jatekokat meg egyeb dolgokat, majd HTML5 segitsegevel allitjak elo ugyanazt a termeket, szolgaltatast… akkor majd a HTML5-ot is letiltjak az Apple eszkozokon? Bocsanat a kifejezesert, de nagyon szuklatokoru dolog ezen orvendezni.

http://www.engadget.com/2010/01/28/adobe-on-flash-and-the-ipad-apple-is-continuing-to-impose-rest/

“Turns out people might think “the best way to experience the web” might involve a little Hulu, you know?”

Hangman

Első nap csalódás, második nap érdeklődés, harmadik nap innováció. Rengeteg lehetőség van ebben a termékben, amit az app fejlesztők fognak megalkotni. Ez egy szép keret, de a képet még meg kell festeni.
A flashhez meg annyit, ha engedélyezve lenne akkor mindenki flashes játékportálokon meg hasonlókon nyomulna és nem a storeból venné az appokat. Ez pusztán üzleti érdek.
Az iphone oprendszere adja magát. Még az is képes kezelni aki egy digitális mikrosütő használatakor zavarba jön. Ez a lényeg. Aki hegeszteni akar az vegyen msi-t windowszal. Aki élvezni akarja a kor technológiáját az meg valami hasonlót.
A profi szakma is meg fogja találni benne a számítását. Már látom a profi fotósokat akik iPad-on nézik vissza a képeiket a fotózás helyszínén. Látom a halgatókat akik egy sztájlusszal ezen jegyzetelnek az egyetemen és töltik le a tanagyagot a bookstore-ból. Látom az orvosokat (nem Magyarországon persze 🙂 akik egy hasonló eszközzel végzik a vizitet és nézik a leleteket, adnak utasításokat a kezelésre stb… És látom a konkurenseket akik hónapokon belül bejelentik a “replikákat” a hiányzó kamerával és interfészekkel.
Valami elkezdődött újra!

vublinger

@Bel Riose

Meg tudom csinálni persze, csak sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a windowsos laptopommal.

Igazából apámnak szerettem volna venni egy Mac-et mert ő egy igazi antikocka, e-maileket olvas (írni csak 200 karakter hosszúságban), internetezik (hetente 1,5 órát kb.), excel beszámolókat böngészget és a win laptopját utálja. Arra számítottam, hogy az Apple táblagép lesz neki való hiszen biztos egyszerű lesz, hülyebiztos viszont stabil és könnyen kezelhető. De a tablet még neki is kevés lesz sztem.

RRomeo

LOL. Nem bírom olvasni már ezt a comment erdőt. Ez a cucc egyrészt nem 100e Ft. hanem több lesz. Ha itthon veszed főleg, ha megrendeled valamennyivel akkor is. Nem rossz, de mindenki többet várt tőle, de hát nem lőtték be a notebook-ok szintjére, ergo nem tablet PC, valami köztes az iPhone és egy notebook/tablet PC között. Miért volt jó ez a bejelentés? Mert most minden MÁS gyártó akit nem “bálványoznak” egyesek kijön majd olyan termékkel ami sokkal többet tud ugyanennyiért, vagy olcsóbbért, de azt tapizni sosem lesz annyira trendy, mint ezt. Kávézóban a világító almás gépháttér a menő nem a DELL vagy LENOVO felírat 🙂 Amcsiban zabálni fogják, minden filmben lesz három, minden nappaliba oda lesz baszva egy a heverőre (röhögve megveszik teszem hozzá a 2 számítógép 3 laptop, egy netbook és két konzol mellé mert ott mások a kereseti lehetőségek), itthon meg ha trendy akarsz lenni veszel, ha meg valóban reálisan használni is akarod némi élvezkedésen kívűl, akkor veszel mást, vagy még kivársz 🙂 Igazából a rá kiadott programok fognak dönteni valószínűleg és nem az hogy lapozgatva olvashatsz rajta apple boltból vásárolt könyvet. Kényelmes, látványos, cool, trendy. Ez volt kihangsúlyozva a keynote-on is.
A lényeg inkább az hogy elindított valamit, mint ahogy az iphone is átrendezte a piacot, valószínűleg nélküle még mindig a százharminchatodik design-ba tokozott ugyanolyan telefont adnák el nekünk és belőnék hogy talán majd 2015-ben jó lesz majd nekünk luxuskategóriában egy ilyen dolog mint az érintőképernyő. Ezt előrébb hozta nem kicsivel. Ez meg azt hozta előrébb hogy a jövőben nem nehéz, pár órát bíró, rendesen melegedő gépek számítsanak hordozható platformnak. Mindenesetre ha nem lesznek rá igazán használható húzó app-ok akkor csak egy trendy kiegészítő lesz, semmi több.

medoc

@té nem szajkózom a korlátokat…. csak leírtam, hogy nekem mi hiányzik.

Mellesleg azt szajkózni, hogy nem netbook/laptop konkurrensnek szánják szerintem szintén nem jó. Ez igenis egy netbook helyettesítő akar lenni, amin lehet böngészni, zenét hallgatni, fotókat nézegetni. Nem mondom, designban nincs párja, de akkor is ugyanarra a leisure jellegű számítógéphasználatra lő, mint a netbook.

CC

A kérdés mindig az, hogy vágynak-e az emberek ilyenre vagy sem.
Sosem a ráció számít, meg a matek.
Hazudnék, ha azt mondanám, én nem vágyok rá.
Oka: mert elegem van az OS-ekből, és sokszor csak arra kell “vmi” hogy böngésszek, emailt kezeljek, legyen hova felírni valamit, naptárt egyeztetni, megnézzek vmit térképen, vagy csak szimplán 30-40 percet egy kávé mellett e-újságot vagy könyvet olvassak.

Mint user, csak meló esetén ülök le word-ot írni (és nem netbook-on szarakodom vele), vagy játszom PC-n. Többi eset mind az előbb felsoroltakhoz hasonló dolog. Ahhoz nem kell konkrétan PC, pont erre lő az iPad.
És ha én – aki 8 éves korom óta programozott,de azt már unom – is vágyok vmi iPad féle megoldásra, akkor könnyen kitalálható, hogy aki anti komputer tálentum, az is fog.
Ennyi.

Azon,hogy a megoldás maga elegendő-e ennek a kielégítésére (nincs kamera, 3G sim kérdés, stb.) lehet vita tárgya, de nem maga a tény, hogy egy ilyen köztes funkció kell.

tomsolo

JUHUHU.

szeretném összefoglalni a kommenteket:

az iPad bár nincs benne (általános) multitaszk, kamera, usb csatlakozó, wimax, taskbar, total commander, visszérszorító, székletlágyító, és a a többi…. nos szóval mindezektől függetlenül ez az Apple első hivatalos “nagyméretű” tablete/netbookja/ebookja/midje (nem kívánt törlendő). Eddig nem volt ilyen. Mármint ilyen Apple termék. Ilyen, hivatalosan.

#footnote: Terve egyébként már 27 éve megvan:)
http://gizmodo.com/5455130/a-27+year+old-apple-tablet-prototype

Na mármost, aki nem szerette az Apple termékeket elképzelhető, hogy ezután se fogja.

Rossz (lesz-e) ettől ez a termék? Nem, ugyanis nem Ő fogja eldönteni, hanem azok akik használni fogják, mellesleg Ők sem tudják még rendesen megitélni, mert a pl. a “sofasurfing” (ez az egyik szlengje ennek) kultúra most van kialakulóban, hiába vannak/voltak már hasonló készülékek a windows/linux/android vonalon. Az ilyen típusú termékekre egyébként eddig is jellemző volt, hogy bár mindeki számára elérhetők akkor is egy szűk felhasználási területet céloztak meg.

Egyébként az iPad és társainál nem az a lényeg, hogy hasznos vagy sem, hanem hogy venni fogják-e? Ha minden második/harmadik iPhone-os vesz egyet, már megérte az Apple-nek és lemossák minden eddigi mid/netbook/tablet próbálkozás eredményét.

#footnote2: A fentiektől függetlenül: én – NEM veszek :).

CDColt

Na mit mondtam? 3 nap és revidiálod a mondanivalódat. Mind ilyenek vagyunk. Nekem is kell.

Sandokan

“Nem tudom, hogy a hirdetési piacot hogyan fogja mindez érinteni, de majd kitalálnak valami iframe-szerű sandboxot, ahol tudnak futni az adsok.”

Szerintem az Adobe már keményen dolgozik az export to HTML5 funkción…

human

“s azok akik most Flashben irnak jatekokat meg egyeb dolgokat, majd HTML5 segitsegevel allitjak elo ugyanazt a termeket, szolgaltatast… akkor majd a HTML5-ot is letiltjak az Apple eszkozokon? Bocsanat a kifejezesert, de nagyon szuklatokoru dolog ezen orvendezni.”

Igen, abban, és nem fogja letiltani az Apple. Jelenleg az a baj a flash-el, hoyg egy cég kezében van, nem nyitott, nem fejlődik igazán (legnagyobb vicc, hogy most kerül videókártyás gyorsítás a flashbe, az is csak windowson), és ha bármi van, akkor az adobéra kell várni. Linuxon is szar, OSX-en is szar, Windowson is eszi az erőforrásokat, a flashnek menni kell.

beviant

Végigolvastam a hozzászólásokat! Sikerült!

Az iPodomban 128MB RAM van. Ebből kb. 64MB jut az éppen futó programnak. Ilyen körülmények között nem lehet több programot futtatni. Az alapkoncepció éppen az, hogy a programozó egy maximálisan reszponzív eszköz kizárólagos ura (a futás idejére). Sandboxba van kényszerítve, nem babrálhatja a többi program területét. Ez az iPhoneOS, és pont.

Csak hogy egy kicsit beindítsam a fantáziátokat.
Képzeljetek el egy iPad appot, ami egy videovágó kezelőfelülete. Tekerőkkel, meg tologatókkal, meg villogó lámpácskákkal. Kézzel lehet prücögtetni, nem egérrel! Bluetooth-on keresztül (vagy WiFi) kommunikál az asztali gépetekkel oda, vissza. Akartok ilyet? (Igen, igen, …) Azt fogjátok érezni, hogy az iPad van kiegészítve egy szép nagy monitorral. Mert te az iPadhoz beszélsz, azt fogdosod.

Ez a cucc egy kiegészító. Nem a MacBook vagy iMac helyett fogjuk használni. Szépen napról napra be fogja kebelezni az OSX-en kívüli világot. Előbb a kényelmes böngészés, aztán a könyvespolcod, aztán rájössz, hogy sokkal jobb videót nézni az öledben tartott iPaddal mint a százsok centis falitévével, aztán a videókat a Time Machine-ről nézed, a hozott filmeket a Time Machine-re dugod, nem az iPad USB-jére, ha lenne AppleTV-d, akkor még a napi rendszeres néznivaló is meg lenne oldva.

Az én jövőképem az, hogy az átlagember lakásában van egy Time Machine (így net is), rádughatja a zsebvincsijét filmekkel, a hifijét (mit az Airport Expressnél), és az iPad-al csinál mindent. Ha meg hiányérzete van akkor ott van a számítógép. De a számítógép csak igazán indokolt esetben használandó!
Gyanítom, hogy eljön még a Time Machine-re dugható Harman Kardon / JBL audió páros kora, amikor nem kis vacakról hallgatsz zenét, hanem a kis vacakkal (vagy nagyobbal mint pl. az iPad) vezérled a zeneforrás/hangforrás párost.

Zool

@RRomeo: “Miért volt jó ez a bejelentés? Mert most minden MÁS gyártó akit nem “bálványoznak” egyesek kijön majd olyan termékkel ami sokkal többet tud ugyanennyiért, vagy olcsóbbért, de azt tapizni sosem lesz annyira trendy, mint ezt.”

Az csöppet se zavarjon meg, hogy kb 3 hete volt a CES, ahol minden MÁS gyártó már kijött az Apple _előtt_ a saját table megoldásával (az más kérdés, hogy melyik milyen). De gondolom trendy lesz majd azt szajkózni, hogy mindenki más csak az Apple-t másolja, mint ahogy van ez most a szifon esetében… Ha szigorúan időrendben nézzük, az Apple másolja a többi gyártót 🙂

Amúgy akik meg azt mondják, hogy ez nem a netbook-ok konkurenciája, azok mind tekintsék meg a keynote első pár percét ott ahol kivetítőn a jobb oldalon egy iPhone, a bal oldalon meg egy Macbook Pro van és a kettő közé jön be az iPad. Na ott Jobs elsorolja, hogy mire használják az emberek általában a számítógépüket, és arra a következtetésre jut, hogy elvileg arra szánták a netbook-okat de azok meg tulkép szarok azokra a feladatokra és itt jön a képbe az iTab. Na ha ezzel a kijelentéssel nem az a szándéka, hogy a netbookokkal szembe pozicionálja az iPad-ot akkor valaki magyarázza meg, hogy akkor mire gondolt amikor ez így kijött a száján.

Samott

human: “Jelenleg az a baj a flash-el”

Jo lenne mar kanonizalni a Flash elleni erveket, mert az elobb meg az volt a gond hogyha Flashben keszulnek az alkalmazasok, akkor senki nem vasarolna az App store-bol. 😉 Ami siman megeshet a HTML5 befogadasa eseten.

RRomeo

bevinat: “aztán rájössz, hogy sokkal jobb videót nézni az öledben tartott iPaddal mint a százsok centis falitévével, ”

ezt szerintem nem gondoltad át 🙂 Inkább az jön vissza mikor a katódsugárcsöves (max. 1024×768-as felbontású) 14-es monitoromon néztem az mpeg filmeket. Nem vagyok biztos benne hogy magad elé bámulni mondjuk az ágyban tartva a táblát 2-3 óráig valami extra kényelmes experience lesz 🙂

human

Samott: nem igazán értelek. Én a tényleges bajokat írtam le, ami miatt a flashnek pusztulni kell. Az apple meg az Appstore miatt is hagyta ki az iPadból. Semmi ellentmondás nincs, csak a két érdek egy eredmény felé vezet éppen. A HTML5-öt és javascriptet nem tudja kihagyni, mert akkor még a saját weboldala sem menne rendesen valószínűleg.

Attila

Kerve kerem mondja mar meg valaki, hogy mi a betutipus neve a buborekokban! Pont ezt keresem, a whatthefont meg nem ismeri…heeeeeeeelp!
Koszi:A.

Istvan Lörincz

Szorakoztatásra megy ki a dolog. Csak arra. Ez a véleményem. Pár év múlva lessz kb. Terminator 13 (minősége addigra persze már semmi), amit meglehet rajta nézni…

Üdv. István

ekre

starttags.com/tags/ekre

[…] a homeless sz©der-ekre hajaz, gyhogy jabb hasonl³s¡got tal¡ltunk …Mire val³ az iPad? plastik mediaAzt¡n sz©pen hazament mindenki, otthon a k©nyelmesben befogadtuk az […]