Tumblr kabaré (újabb epizód, ezúttal Apple iPad)

How much easier it is to distrust, to doubt, to fold the arms and say “Not impressed”. I’m not advocating dumb gullibility, but it is has always amused me that those who instinctively dislike Apple for being apparently cool, trendy, design fixated and so on are the ones who are actually so damned cool and so damned sensitive to stylistic nuance that they can’t bear to celebrate or recognise obvious class, beauty and desire. The fact is that Apple users like me are the uncoolest people on earth: we salivate, dribble, coo, sigh, grin and bubble with delight.

Ezt Stephen Fry angol színész és író írta az iPad kapcsán. Most nem próbálkoznék le a fordítással, mert mindjárt indulnom kell teniszre, de majd ha lesz rá időm, megcsinálom. Remek összefoglaló. Ezt kitettem a Tumblrre.

Erre az örök reblogger Uj Péter, budaörsi srác:

Megértem, hogy örülsz, hogy találtál valakit, aki ugyanazokat a megrázó hülyeségelket szajkózza, amit te. (Hogy kell még egy eszköz egy telefon meg egy laptop közé, hogy amíg elérsz a klozettól a az íróasztalig, élvezhesd az utánozhatatlan és nélkülözhetetlen Apple-fílinget.)

Hozzáteszem, az eszköz nem volt as kezemben, simán lehet, hogy a világ legjobban használható eszköze (ez a funkciók és a technikai paraméterek ismeretében elég valósznűtlen, ennél az Apple-nek sokkal-sokkal jobbnak tűnő termékei dőltek már be), engem a Vidám Vasárnapos banda világgá ordított orgazmusa és nevetségesen ostoba érvei bőszítenek fel.

Most már inkább itt válaszolok. Uj Péter és minionjai nem értik a dolgot, mert biztos kevés a képzelőerejük, vagy nincsenek igazán tisztában az iPhone 3 éves történetével. Nem arról van szó, hogy a klozettől az íróasztalig eljussak vele. Szeretném, ha UP elolvasnád ezt a hozzászólást, amit 156-ként írt beviant hozzászólónk:

Az iPodomban 128MB RAM van. Ebből kb. 64MB jut az éppen futó programnak. Ilyen körülmények között nem lehet több programot futtatni. Az alapkoncepció éppen az, hogy a programozó egy maximálisan reszponzív eszköz kizárólagos ura (a futás idejére). Sandboxba van kényszerítve, nem babrálhatja a többi program területét. Ez az iPhoneOS, és pont.

Csak hogy egy kicsit beindítsam a fantáziátokat.
Képzeljetek el egy iPad appot, ami egy videovágó kezelőfelülete. Tekerőkkel, meg tologatókkal, meg villogó lámpácskákkal. Kézzel lehet prücögtetni, nem egérrel! Bluetooth-on keresztül (vagy WiFi) kommunikál az asztali gépetekkel oda, vissza. Akartok ilyet? (Igen, igen, …) Azt fogjátok érezni, hogy az iPad van kiegészítve egy szép nagy monitorral. Mert te az iPadhoz beszélsz, azt fogdosod.

Ez a cucc egy kiegészító. Nem a MacBook vagy iMac helyett fogjuk használni. Szépen napról napra be fogja kebelezni az OSX-en kívüli világot. Előbb a kényelmes böngészés, aztán a könyvespolcod, aztán rájössz, hogy sokkal jobb videót nézni az öledben tartott iPaddal mint a százsok centis falitévével, aztán a videókat a Time Machine-ről nézed, a hozott filmeket a Time Machine-re dugod, nem az iPad USB-jére, ha lenne AppleTV-d, akkor még a napi rendszeres néznivaló is meg lenne oldva.

UP, nyilván te is tudod, de ha nem, beszélj legközelebb GG-vel (midi.blog.hu többek közt), hogy például mennyi remek zenei szoftver van szifonra. Én magam is kipróbáltam néhányat és jelentős understatementekben tudnám csak kifejezni magam. Hatalmas cuccokat csinálnak rá. Biztos lehetsz benne, hogy az App Store modellben remek dolgok jönnek majd a deszkára is. Nyilván látod, hogy a fenti videóvágós példa mennyire kurvára adekvát. Lehet, hogy valaki webezgetni fog rajta, de megjelennek ezek a virtuális kiegészítő alkalmazások is, ahol nem kell majd egérrel bindzsizni, hanem ezen fogod vezérelni a géped multitaszk nélkül. Miért ne?

Sőt, a deszka mellett lesznek linuxos deszkák, meg HP deszkák, meg Szergejék is csinálnak majd egyet valami bér-gyártásban a kínaiakkal és elnevezik Roy Batty-nek.

Ez a 10 inch-es touchpad kategória olyan cucc lesz az életünkben, ami eddig nem volt. Lehet, hogy nem is marad ilyen hosszabb távon, de lesz és működni fog, mert az eltelt három év azt mutatja, hogy nagyon is működik. Az iPhone nem is telefon, hanem egy remek eszköz volt arra, hogy beláttassa az emberekkel, hogy még egy ilyen restriktív Apple szisztémában is mennyi mindenre képes. De ha bukó is lesz az Apple deszkája, attól még ezek a dolgok így fognak megvalósulni, mert ez annyira evidens.

Nagyon komoly dolgok történnek itt 2010-ben és mi részesei vagyunk, és te is részese vagy Budaörsön a böngésződ mögött, ha tetszik, ha nem. Ugyanis egy —

(suspense violin.wav)

— fantasztikus korban élünk.

update: nem egy nagy felfedezés a fentiek, a fejlesztők is sorra jelentik be a dolgot és az “életstílus” helyett inkább a praktikus dolgokat látják benne. A Macrumors írja:

there is now a relatively inexpensive full-sized multi-touch platform that is open to a massive audience of developers. Apple’s multi-touch iWork implementation seems to be just the beginning

49 hozzászólás

csiga

Számomra is teljesen érthetetlen az a hate, amit most az iPad kap…

SPS

AD, szerintem nem lenézni kellene UP és minionjai 🙂 társaságát, hanem elfogadni, hogy van más nézőpont is
Nagyon komoly dolog így 2010-ben, hogy egy ennyire szándékosan korlátos eszközt a piacra dobnak, amikor ennél sokkal-sokkal több lehetőség van benne.
Akkor élnénk fantasztikus korban, ha ezt a iPad-ot annyira kevesen vennék, hogy az Apple kénytelen lenne rettentő gyorsan kijönni a 2.0 változattal, és abba beletenni mai kornak valóban megfelelő képességeket
ahhoz képest, hogy az iPhone és a MacBook közé lőtték be, a tudása messze nincs a kettő között
ez így egy csilivili e/web/mail/stb-reader, szénné hypolva, és _marketing_ szempontból a mai világnak sajnos ez kell, de ez egy nagyon másik történet

mint kezelőfelület akár ok is lehet, ez már az én szubjektivításom, hogy bizonyos dolgokra a cél-orientált eszközöket szeretem (például Lemur a zene/világítás/stb. feladatokra. nem tud ugyan web-et böngészni, de a feladatra tökéletes. bár, ha megírják rá a SW-t, lehet, akár még azt is tudna)

az iPhone a telefon-platform megújítása miatt tényleg ott van a szeren, de ennek az “átmenetnek” szerintem nem sok értelme van a profiton kívűl

függ Ön ? 😉

Bazsi

Lassan kiderül, h van usb, használató filerendszer… még a végén beérik a flash is :D.

No de, egyértelműen a programozókon a sor.

Bazsi, szintén megrázó hülyeségeket szajkózó.

Dagenham

No offense, de felmerül a kérdés, hogy ha nem az Apple, hanem mondjuk a Nokia, a Samsung, vagy – ad absurdum – a Microsoft dobott volna piacra egy ehhez hasonló elektronikus képkeretet, akkor milyen lett volna a fogadtatása?

Feltehetjük -e, hogy a fikázó írások mennyisége ugyanennyi lenne, ellenben a featúra (mentességet) meg innovációt méltatóké nagyságrendekkel kevesebb?

Ha a redukcióban eljutottunk idáig, akkor tegyük fel már azt a kérdést is, hogy egy termék megvásárlásában a termék tulajdonságai játszanak -e nagyobb szerepet, vagy a termékre nyomtatott cégér.

spamdog

Szerintem UP utolsó fél mondata a legelgondolkodtatóbb ebben a vitában.

“engem a Vidám Vasárnapos banda világgá ordított orgazmusa és nevetségesen ostoba érvei bőszítenek fel.”

Daniel

Mindenki az ipadről pofázik = az apple zseniális marketing-szempontból. Viszont a többség még mindig csak a hw-t elemezgeti. A lényeg a tartalom, ez az, ami nincs meg a többi gyártó mögött. Ezen áll vagy bukik az ipad sorsa, nem azon, hogy UP mit fanyalog, ő egy esszéista, nem az a lényeg mit mond, hanem h jó legyen a körítés. Lehet, h 5 év múlva levegőt is iTunesstoreból veszünk. Hogy ez jó lesz-e, az az igazi kérdés.

XJS

Ez egy beta eszkoz jelen allapotban, sacc/kb mint a 2g iphone. Az apple nyomas alatt van a ChromeOS/egyeb tablak vagy megnemistudhatjuk mi miatt, ezert kenytelen volt bejelenteni a cuccot ido elott, hogy a fejlesztok varazsolhassanak ra vmi ertelmet, mert igy nem sok van neki, tizenkilenre huzzak a lapot. Talan ezzel mestersegesen megteremti maganak a hullamot, az early adapterek venni fogjak, es tovabbi otletekhez juttatjak a ceget, hogy merre tovabb.
A fujolas az erosen beta szagu termekre meg teljesen helyenvalo, hiszen a vallasban kevesbe elmerulteket nem lehet meg _barmivel_ lelkesiteni. Az evangelizatorok ott kovetik el a hibat, hogy ezeket a kozeledo szkeptikusokat nem bevonzzak, hanem eltaszitjak ezzekel a “ti nem erthetitek” reakciokkal. Uff.

csiga

Már írta valaki, de akkor mégegyszer: teljesen félrevisz ez a matek, hogy mi van és mi lehetne a termékben – a kérdés, hogy a felhasználók akarnak-e majd ilyet venni, és ezt nem a mindig-okosabb-fórumharcosok döntik el, hanem Pista és Kati ott a boltban, amikor kipróbálja.

Bazsi

Dagenham:

Az Apple most főleg az appstore-t és az itunes-t jelenti. Ez a kulcs az eszköz esetében. (Plusz igen, egy bejáratott platform és dizájn). Ezért nem csak felesleges, de lehetetlen is arról fikcionálni, h mi lenne, ha.
(Egyébként én is a chrome os-ben látom a legtöbb potenciált az iPad ellenében).

csiga:
Nem egészen értek egyet, már nyilván van ebben igazság. De főleg a kommentelőkre igaz, aminek amúgy is ismerjük az árnyoldalait.
De például, amit én írtam a blogomra, az egyértelműen arra irányult, hogy ellenébe menjen a fikázóknak, és közelebb vigye az olvasókat az eszközhöz.
Amit Plasztik írt az előző posztban, az is inkább bevonz, mint eltaszít.

Más kérdés, h mondjuk HH mit művel napok óta minden létező fórumon (amúgy rendkívül népszerű módon), de nam baj, másik szempont, azt is képviselni kell.

jack ez

…és majd ha dugni is apple hw-val lehet, eljön majd a kánaán.

kandras

nem leszek népszerű de UPnak is igaza van (szokott)
SPS véleményét is osztom

rágcsáljuk ezt az ipadot 3 napja
mindenki elmondja újra és újra ugyanazt

szerintem várjunk most már, hogy mi lesz
tuti nem fogjuk meggyőzni egymást 🙂

pappito

“aztán rájössz, hogy sokkal jobb videót nézni az öledben tartott iPaddal mint a százsok centis falitévével”

ez azért, lássuk be, orbitális faszság.
pont azért veszünk százsok centis tévét, hogy a fittyfasz jelforrásokat ráakasszuk és NAGYBAN lássuk. videózni tudnék a laptopról is az ölemben, és azt még tartani sem kell kézzel.

ne essünk át a ló túloldalára.

arról nem beszélve, hogy a filmek már most is time capsule-ról jönnek, csak nem vagyok hajlandó appli tévét venni, amikor van rendes megoldás számítógép közbeiktatása nélkül kitolni a filmet a százsok centisre. és miért oda? mert százsok centis, barátom, azért.

egy dolog a hájp meg a fenszi ficsörök, egy meg a józan ész.

SPS

AD: ” Uj Péter és minionjai nem értik a dolgot, mert biztos kevés a képzelőerejük, vagy nincsenek igazán tisztában az iPhone 3 éves történetével.”
sok mindent el lehet mondani UP-ról, de hogy kevés lenne a képzelőereje, vagy hogy nincs tisztában a technika világával … 🙂
na de mindegy, most megyek gigantikus hóembert építeni 🙂

reSPect

jack ez

pappito: ez az igényesség vs igénytelenség örök harca.
József akkor foglalt állást ebben a kérdésben, mikor legutóbb valami CAM vagy R5 (vagy screenert?) nézett. És nem, nem az számít, hogy ‘általában’ miket/hogyan szokott, mert ha valaki egyszer is enged az elveiből, akkor konkrétan análisan megrakta magát.

klarky

Azt hiszem nagyjából mindíg egyet értettem UP-vel, most is ezt teszem.

Továbbá egyet értek minden opponálóval, nagyon örülök annak, hogy (most már 3 napja) értelmes vita folyik érvekkel/ellenérvekkel és nem fajult el a dolog. Azt hiszem AD büszke lehet az olvasótáborára.

Én már most nem írnék semmi kontrát, korábban megtettem jópárzsor. Kandras-nak igaza van, már egy helyben járunk, innentől ez nem más, mint vízgereblyézés, fingköszörülés.

Várjuk meg az első pilot példányt, gyakorlati teszteket, Józsi fogja kézbe a device-t, aztán meglátjuk.

Most megyek én is inkább kiásom a kocsit a hó alól és bekészítem a boardot, mert csak a hülye rugózik a témán ilyen klassz időben! 8-))))

Krisz

“No offense, de felmerül a kérdés, hogy ha nem az Apple, hanem mondjuk a Nokia, a Samsung, vagy – ad absurdum – a Microsoft dobott volna piacra egy ehhez hasonló elektronikus képkeretet, akkor milyen lett volna a fogadtatása?”

ez mondjuk nagyon érdekes felvetés, ha bárki más jött volna ezzel, ezen a blogon (Handrásról nem is beszélve), hangosan aláztátok volna azt a nyomorult céget aki 2010-ben ilyen fos cuccal kijön 🙂 szintén no offense, de ez tuti így van, ennél a terméknél 99% a brand és 1%-ot számít a többi…

De azért vicces hogy mennyire próbálja megmagyarázni mindeni apple fan hogy ez mennyire jó tulajndonképpen 🙂 olyan mintha egy rakás pénzért járna egy csilli-villi autó, de a motor majd a 2.0-ban lesz a 3.0 meg már kormánnyal érkezik 🙂

fapina

én csak egész halkan merem megkérdezni, Steve bácsi nem a guttenberg galaxist óhajtja leigázni, exluzív szerződésekkel a háta megett, mint a annó digitális zenei.mp3 mezőket legelték le (nagyon) sok dolláros haszonnal?

és ha nem tévednék, akkor ugye nincs is sok különbség Gates és Jobs között, ugye?

s bár -remélem- tévedek,
de mintha csórikámnak az egészsége menne rá, erre az egészre?

…drága feleim, hát lássatok mán szümtükkel!

airween

XJS írta: “Az apple nyomas alatt van a ChromeOS/egyeb tablak vagy megnemistudhatjuk mi miatt, ezert kenytelen volt bejelenteni a cuccot ido elott”.
És ami az iPhone felfutását okozta (ti az újdonság) az nincs meg ebben a cuccban: az Apple nem az első, és ezzel a lépéshátránnyal valszeg’ nem is fog diktálni a továbbiakban.

KA_Steve

Csatlakozom azokhoz, akik szerint ha ugyanez a cucc Nokiaként jön ki, az Apple meg egy más koncepcióval áll elő, akkor 90%-a azoknak, akik most lelkesednek érte, gyaláznák ezerrel. Van itt valami ilyen szurkoló/ellenszurkoló mentalitás, amit én tökre nem értek, de mittomén. Más vallásos meggyőződésébe igyekszem nem taposni.
Én mondjuk nem így működök. Nincs iPhone-om, mert rengeteg dolog nincs benne, ami kell nekem, de a dealbreaker a fizikai billentyű volt, igénylem és kész. Nah meg persze jó lenne egy nyílt os, tök jó lenne egy android. Gondoltam várjuk meg míg kijön a Nexus, milyen jó lesz már, csúcsprofiság Androidon. Kijön, erre nincs fizikai billentyűje. Hát, akkor kuka, az továbbra is igényem. Ennyi. Szóval nekem tök mindegy, hogy ki gyártja. Van 8-10 paraméter, amire szükségem van, aki azzal előáll, megvettem. Még csak arra sem éreznék igényt, hogy az egekbe dícsérjem. Attól mert nekem ez a legjobb gadget, mindenki másnak lehet indokolatlanul szar.
No de ízlések és pofonok, az emócionálisabb hozzáállásnak is biztos van előnye…

csiga

Abban viszont igaza van a postban idézett színésznek, hogy kicsit nonszensz, hogy lassan én érzem magam szarul, csak mert tetszik a cucc, pedig rólam aztán sok minden elmondható, de az hogy Apple fan lennék, az igazán nem – és 15+ év informatikávan az sem, hogy egységsugarú casual felhasználó lennék…

Vágási Matyi

‘Az örök reblogger’
‘minion’
‘függöny’
OMG

AZso

Mondjuk már az egész alaptétel ott hibás, hogy nem kell elvárni egy bölcsésztől hogy lelkesedjen a kütyükért. UP kényszeresen helyt akar állni kütyübuziként, de feleslegesen, nem is áll jól neki. A cipész maradjon a kaptafánál. Mindenkinek jobb úgy.

Bazsi

Krisz & KA_Steve:

Észrevehetnétek, hogy a ti “hogy ha másik cég”, “hogy ha nem lennétek apple-hívűk”, “esetleg sznob hülyék” akkor “minden teljesen más lenne”.. és “most mindenki azt az egyéb terméket fikázná” hozzáállásotok, efféle morálotok van a többségben.

Mindenki ezt fikázza. Ez a konvencionális.

Másodszor, már írtam feljebb is, hogy lehetetlen az összehasonlítás, mivel más cégeknél nincs appstore és itunes, pedig a iPad azért olyan, amilyen, mert ezek megvannak.

enteomitiok

iPad majd akkor fog érni valamit – pláne azt a pénzt, amit elkérnek érte -, amikor már a harmadik generáció jön ki belőle. kábé mint iPhone esetében – aki türelmesen megvárta a 3GS-t, az egy majdnem tökéletes telefont kapott a kezébe (én például kurvára meg vagyok elégedve vele). LCD-n olvasni kurva szar lesz, a szemetek ki fog fojni (félhomályban/teljes sötétségben az ágyban lefekvés előtt).

Daniel

@AZso Nekem több bölcsész ismerősöm magyarázta, hogy már most szeretne ipad-et, ami a hazai store hiányában legalábbis elgondolkoztató:).
Persze lesz majd 1x itt is store. És az a helyzet, hogy az ipad és hasonló szerkezetek elterjedését az ebook, fizetős emagazinok elterjedése fogja meghatározni, nem pedig a megaherz függő kockák kommentjei. Ja és én személyszerint roppant kártékonynak tartom a fizetős internetes tartalom térnyerését;) Free the internet. Fogunk mi még tüntetni az apple ellen:)

clyd3

Az Apple evangelisták istenítik, a többi megfontolt kütyübuzinak minimumum fenntartásai vannak vele kapcsolatban. Én sem látom azt a faszaságot mint az iPhone esetén, de alkalmazások nélkül az is csak egy darab “kő” lenne. Ha lesznek appok, amik kívánják maguknak ezt a platformot,akkor lesz értelme,amúgy bukó, de majd a számok megmondják. A funkciók egy része elvész, mivel a virtuális billentyűzet miatt képernyőterületet bukunk. Mondjuk ugyanez megvan a szifonnál is és ott nem zavar. Az már annál inkább,h Steve fater akarja megmondani,h mire is van szükségem és méreteset szarik a felhasználói igényekre/kor elvárásaira csak,mert megteheti. Ha nem lenne JB,akkor földhözbasztam volna pár nap használat után a szifont,mert egy csomó funkciót (amit egy normális OSnek alapból tartalmaznia kellene) kisproltak belőle és csak “nem teljesen legális” forrásból tudom pótolni. Mivel azonban a JBnek köszönhetően teljesen testreszabhatom/minden igényelt funkcióra van megoldás,ezért dörzsölje csak Steve a heréit,miközben a bankszámlakivonatát nézegeti és nekem nem fáj,h az én pénzem is ott van…

rr

Gyerekek, vegyük már észre, hogy az Apple az egyetlen cég aki innovál ezen a szarkupacon. Most mindenki másolni fogja a padot, és azt hiszi, hogy azért, mert rak bele USB-t, meg kamerát, majd sokkal sikeresebb lesz. F%szt lesz, minden utánzat halálra van ítélve.

Azt kívánom, bárcsak minden iparágban ilyen mentalitású cégek lennének: sokkal előrébb tartana a világ…és hiszek benne, hogy ha kicsivel több Steve rohangálna körülöttünk, a civilizáció sem itt tartana most.

Igenis le a kalappal, hogy alkottak valami teljesen újat és eredetit!

psc

Nem értem a flame -t.

Illetve odáig ok, hogy elmodnja mindenki, hogy kinek miért tetszik, miért nem tetszik.
Viszont az már nem ok, hogy az emberek megmagyarázzák, hogy márpedig neked tetsszen, mert ez ezért jó neked, mert blablabla.

Én személy szerint pont úgy vagoyk vele, mint a Hitler a feliratozott videóban, és senki ne akarja megmondani nekem, hogy márpedig jó lenne nekem ez a kütyű, és akarok venni, csak még nem tudok róla.

Cserébe én sem magyarázom meg az ellenkezőjét annak, akinek tetszik, és úgy érzi, hogy pont neki találta ki Steve bácsi.

Nem vagyunk egyformák, még szerencse, hogy ennyi kütyüt gyártanak, mindenki el tudja dönteni, hogy neki személyesne melyik kütyű/számítógép felel meg, illetve hogy egyáltalán akar-e olyan cuccot. 🙂

Kicsit olyna ez, mint az autók. BMW-fanok magyarázzák nekem rendszeresen (megfigyeltem), hogy vegyek BMW-t, meg hogy már megint miért nem BMW-t vettem, merthogy ilyen jó meg olyan jó, blablabla. Azért nem vettem BMW-t, s nem is akarok, mert nekem nem tetszik, nekem nem kell, hiába a legjobb autó a BMW-fan szerint a világon, ha nekem nem jön be, és szerintem más márka sokkal jobb, nekem jobban tetsző.

Mikorka Kálmán

Hogy lehet egy márkáért/egy cégért rajongani? Meg vagytok etetve, s észre se veszitek.

Nobody

Egy új kategóriát próbálnak most meghonosítani a hordozható eszközök piacán (pl. MSI, HP, Apple. stb.), de ez a mobil oprendszeres küzdés, plusz az ár (Handrás szerint 139k lesz itthon a legkisebb), amiből kapsz egy normális Core2-es laptopot kérdőjelessé teszi az egészet.

Ebből a cuccból várhatóan játékplatform lesz elsődlegesen, mint a kistestvéréből.

Szabolcs Bakos (Web 2.0 designer)

Nobody, Iphonera sem láttam még eddig egy értelmes játékot sem, persze ez változhat 🙂
Jó persze aki nem fogott még pspt, vagy ds-t annak a sok minimál ituenos szemét is megteszi.

Bocs tévedtem Monkey Island-ot végig pörgettem Iphone-on, kb. ennyi.

Szerintem ez a Pad egy szemét, ha tényleg nem az Apple csinálta volna akkor most senki sem foglalkozna vele. De sajnos az Apple csinálta, úgyhogy veszek 1et.

Kb. igy prezentációkra elviszem menőzni és ennyi…

clyd3

szabolcs bakos:
van itthon NDS,PSP,x360,de ettől függetlenül szerintem vitathatatlan,h vannak gyöngyszemek az appstore-ban (meg persze egy csomó szemét is). Tipikusan logikai játékokat játszom iPhone-on,mivel szerintem akció/ügyességi játékokra, ahol gyors/real-time reakciókra van szükség,mérsékelten alkalmas. Szerintem csak mindennek meg kell találni a funkcióját/helyét. Ha lesz olyan terület,ahol az iPad a legjobban használható device,ott fogyni fog… Ennyi.
A baj tényleg az,h mindenki valami egetrengető újdonságot várt az Apple-től,javarészt ezért megy most a fikkantás. Ha más gyártó jött volna elő ugyanezzel,lehet,h nem fikkantanák ennyire, de nm is kapott volna ekkora figyelmet,az tuti.

Zeusz

Kálmán: Hogy lehet egy zenekarért, focicsapatért, autómárkáért rajongani? Ha ilyet teszel, meg vagy vezetve.

Pepinke

Én inkább azt nem értem, hogy lehet rajongani valamiért, amiből többmillió darabot gyártanak. Ugyanis ezek csak termékek. Értékük nincs. Nem egyediek. Pár év múlva már azoknak sem fog jelenteni semmit, akik ma még a faszukat verik a fotójára (Igaz ez minden cég termékére, ami tömegtermék).
Szerintem már sokszor fontosabb lett a termék, mint maga a cél, amire kitalálták.
Ezekbe a hibákba magam is bele-bele esem, de szerintem a probléma felismerése helyes részemről.
Ki az az Uj Péter?
🙂

Zeusz

Pepinke: ilyen alapon az aborodzsin figura által kifaragott dizdzserdun (és a kézzel gyártott versenyautókon, meg a kékfestőnénik portékáján) kívül semmiért sem érdekes rajongani? Most akkor tényleg az van, hogy érvelni kell amellett, hogy az ember miért preferál egy terméket, vagy miért rajong érte? Nemár. Mert úgy tetszik neki, azért.

airween

@rr: “hogy az Apple az egyetlen cég aki innovál ezen a szarkupacon”
Szerintem többen erre hívják fel a figyelmet, hogy _nem_. Az Apple “elkésett” az iPad-del, nincs lépéselőny, nem őt másolják (mint tették/teszik az iPhone-nal), és itt most az Apple fog letérdelni.

Bel Riose

airween: szerintem óriásit tévedsz. Igenis megvan a lépéselőnye, mégpedig az UI terén. Láttad azt a HP táblát, amit Ballmer demózott a CES-en? Alig bírt elindítani egy videót a Win7-es Mediaplayerben az ujjaival.

http://www.youtube.com/watch?v=En7cdBhlrGU#t=3m30s

Biztos vagyok benne, hogy lesznek majd egyedi, gyártók által készített, leegyszerűsített skinek az ilyen win7-es és androidos táblagépekre (mint ahogy a HTC is csinál Sense skineket a winmo-s és androidos PDA-ira), de ezek soha nem lesznek olyan szinten integrálva és optimalizálva a gépbe / géphhez, mint az iPadnál. Valahol mindig bele fogsz ütközni egy almenüben az alap oprendszerbe.

Az Apple nem késett el az iPaddal, ők ezt az utat választották. Már évek óta több milliárd dolláron csücsülnek, meg lett volna a pénzük, idejük és szellemi tőkéjük is arra hogy egy egyedi, különálló OS-t fejlesszenek a táblagépükre. De nem tették, ők azt mondják – szemben a Microsoftal – hogy egy táblragépre nem teljes értékű OS kell, mert ezt az emberek nem arra fogják használni mint egy laptopot / desktop gépet. Az Apple azt mondja itt a fő cél a baromi egyszerű iránytás, a gyors és letisztult UI. Innen nézve pedig már érthető, hogy miért az iPhone OS-t válaszották. Az teljes mértékben megfelel ezeknek a kritériumoknak, és már egy bejáratott, sikeres platform. Minek fejlesztettek volna ki egy harmadik változatát a MacOS-nek, amit a 0-ról kellett volna felépíteniük (itt a szoftver támogatottságra gondolok), amikor rá tudnak építeni egy sikeres mobil OS-re?

Egyszóval egyáltalán nincs elmaradva az Apple, az iPad egy teljesen logikus lépés volt az iPhone / iPod touch után. Azon az úton amit ők választottak ezt kellett meglépni.

Aztán hogy mi lesz sikeresebb, ez, vagy a többiek által választott “pakoljunk minél több portot és rakjunk teljes oprendszert a táblára” irányvonal, azt majd az idő és az eladások eldöntik.

airween

@Bel Riose: az iPhone egy mobiltelefonra készült rendszer, azon igények maximális kielégítésére és egy kis plusz. Emiatt valszeg’ nincs igény a multitaszkra, flash-re, mert alapvetően az ember mégiscsak telefonálásra használja, nem pedig videot/weblapot néz, vagy bármi más, amit mondjuk egy ilyen tablet-tel csinálna.

Én megértem az igényt a tablet-re, konkrét elvárásaim vannak: ne kelljen bebootolni egy rendszert és mégis meg tudjak nézni pár dolgot a neten, tudjak emailt olvasni, bizonyos fájlokat megnyitni. Most ezt a mobilomról meg tudom tenni, de ez méreténél fogva nem kimondottan alkalmas erre. Az iPad csak egy lesz a sok közül, ha a 130e++-os készülékemre még ki kell csengetni minden alkalmazásért X dollárt (ha egyáltalán megtehetem majd), de lesz alternatíva olcsóbbért, akkor evidens hogy azt választom.

al

“aztán rájössz, hogy sokkal jobb videót nézni az öledben tartott iPaddal mint a százsok centis falitévével,”

Hogyne… Asszonnyal majd összebújunk egymáshoz közel és nézzük a 10-es kijelzőt. Esetleg osztozunk egy fülesen vagy valami gyökér hangszórón. Vagy a wc-n nézek tv-t. Hja.
Nem mondom, hogy a kütyünek nincs meg a helye, de tévézni, ezen, otthon. Na hagyjuk már. Rossz értelemben vett geek-ek maximum.

RRomeo

Azért humoros volt ahogy Angelday a bemutatón citromba harapott képpel egyetért azzal mindenkivel hogy ez csalódás, most meg 100 post-ban nem győzi majd bizonygatni hogy mennyire jó ez meg mennyire kell neki és mikor megveszi hogy mennyire meg van vele elégedve 🙂

Egyébként lesz rá valami jó kis DJ program akkor ez lesz a DJ-k új játékszere és ezzel meg is van a popularity. Minden az app-oktol fugg amik megjelennek majd ra. Es tenyleg ennel is erdemes varni egy modellfrissitest annak aki jobban meggondolja hogy 100+ ezret mire kolt.