A floppi meghajtónak mennie kell

A múlt héten bejelentett deszka kapcsán Steve nem felejtett el a New York Times oldalán böngészni, ahol a böszme projektoron jól látható volt a “missing plugin” Flash kék legókockája (az iPhone felhasználók jól ismerik már). Ha jól megnézzük a keynote-ot, Steve még el is időzik fölötte, és noha az egész nagyon árnyalt volt, biztosak lehetünk benne, hogy nem véletlen került oda.

Az alábbi tényszerűségeket vélem felfedezni a Flash kapcsán:

1. a Flash technológia a web korábbi szakaszában olyan izgalmas dolog volt, amit a HTML nem létező dolgainak kompenzálására használtak a fejlesztők (bindzsizett menü, pattogó szövegek, elhalványodó fotógalériák)

2. a Flash volt az egyetlen olyan “platform”, ami egységesen ki tudta szolgálni a megjelenő videó tartalmakat

3. Mac-en a Flash implementációja rémes: lassú, mint az állat és fagy

4. az Apple az iPhone-ba nem rakta bele a Flasht és a deszka sem támogatja

5. rengeteget fejlődtek a webes nyílt technológiák, a HTML5 és CSS3 remek eszközöket adott a webes tartalmat készítők kezébe

Arról kár lenne vitát nyitni, hogy a weben egyre inkább terjednek azok a megoldások, amikkel a Flash tartalmakat ki lehet váltani. Egy esztétikus pattogó menü megvalósításához nincs szükség Flash-re. Csak egy objektumot képez a weblapon mindenféle mélyebb értelmezhetőség nélkül: a Flash objektum részei nincsenek benne a HTML forrásban, nem látják a keresők, nem indexelhető a tartalmuk, tudtommal még a böngésző egyéb funkcióival sem összehangolható (előre-hátra gombok például), a szöveg kijelölés módja is beteg.

Nem kell ahhoz Steve Jobs, hogy lássuk, 2010-re a Flash többnyire valójában a weben levő hirdetések és a videó tartalmak kiszolgálását jelenti, egy kényszerűségből kinevezett közös nevező.

Roppant fontos momentum volt az életünkben az, amikor a YouTube bejelentette, hogy bétatesztelni lehet az új HTML5 videó playerjüket. És ez nem egy Vimeo méretű weblap (aki egyébként maga is beállt ebbe a sorba), hanem a YOU-TUBE. A világ legnagyobb videómegosztója. Amit ők csinálnak és jó, azt fogja mindenki csinálni. Ami mindenki számára evidenssé vált: a videóhoz nem kell Flash, csak modern böngésző. (Javaslom, ne menjünk bele abba, hogy videóban milyen codec-csatározások vannak.)

Én azt látom, hogy 2010-től minden webfejlesztő azon dolgozik, hogy átírja Flash alapú alkalmazásait HTML5+CSS3-ra. Meg fogjuk látni, hogy az év során egyre-másra jelennek majd meg azok a nagy webes tartalomszolgáltatók, akik már a desktop osztályban sem kötelezik a felhasználókat a Flash-re.

Számos kérdés marad még nyitva:

1. Mi a helyzet a beágyazható videókkal, hogyan fogjuk őket felhasználni a blogba embeddeléshez? Egyszerűen berakjuk a video tag-et és kapunk egy olyan kódot? Jelenleg ezt még Flashben adják nekünk.

2. Mi a helyzet a hirdetésekkel? Hirdetést sokkal könnyebb kiszolgálni objektumként, mint úgy, hogy belerakjuk a weblap forrásába? Mit tesz a hirdetési piac? (Magyarországon gondolom semmit, kullog a világ után néhány évvel, ma még bőszen gyártja a Flash animációkat.)

Az Apple egyelőre azt mondja, hogy kaki a Flash-re, a webes fejlesztők úgyis a nyílt formátumok irányába fordulnak és hosszabb távon nekik lesz igazuk. Előre gondolkodnak, még akkor is, ha az átállás olykor fájdalmas. A Flash világ persze a deszka kapcsán igyekszik megmutatni, hogy mennyire lehetetlen az élet nélkülük. Lee Brimelow például népszerű weblapokat mockupozott össze, ahol felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire használhatatlanok ezek az oldalak Flash nélkül:

Félelmetes jövőkép, ugye? Ennek ellenére ez a négy weblap például már ma is elérhető szifonon:

Lehet, hogy a desktopon még dívik a Flash, de a weblap fejlesztők hamar rájöttek, hogy a mobil arénában nem megy a dolog, és megcsinálták a Flash nélküli változatokat is már ma (a képünkön az alsó kettő dedikált iPhone alkalmazás, nem weblap). E mellett én azt gondolom, hogy a desktopon is kifelé fog menni, ahogy jönnek az új technológiák.

A Flash egyáltalán nem száműzendő dolog az életünkben, csak meg kell találnia a maga helyét a weben. Online játékok, cél-felhasználások remek terepe lesz. De aki széles körre akar majd célozni, annak meg kell kerülnie a Flasht, amit kényszerűségből használtunk eddig.

update 1: Wiredben megjelent cikk alapján Jobs az alábbiakat is kijelentette a kollégáinak:

Whenever a Mac crashes more often than not it’s because of Flash. No one will be using Flash, he says. The world is moving to HTML5.

update 2: Az Apple honlapján az iPad videókat újrarenderelték olyan változatban, amik, immáron helyesen, tartalmazzák a kék legókockákat is. Ennek lehet az is az oka, hogy nem akarják kiírni, hogy “a kép illusztráció”, de az is lehet, hogy egyszerűen csak minden fronton ütik a témát.

56 hozzászólás

Balazs

A HTML5-fel van egy nagyon kinos problema pillanatnyilag: nem minden bongeszo tamogatja. Safari igen, tehat Jobs bacsinak jo, de tobb millio felhasznalonak, akik pl Firefoxot hasznalnak, nem – es ok nem fognak emiatt atterni Safarira (en sem).
Szoval eloszor a H264-hez kapcsolodo licenszproblemat kene megnyugtatoan rendezni.

GK

A HTML5-tel kapcsolatos kínos probléma gyanítom hogy egy éven belül meg fog szűnni. Ne legyünk már ilyen földhözragadtak!

Adrián

HTML5 tenyleg jo lesz es ha Steve nem akarja a Flash-t az eszkozein, akkor ne akarja. Lesz mas FAPAD ami hozni fogja majd alapbol. Igaz azok Linux/Windows alapuak lesznek, de hat kit erdekel? Ugy is csak netezni, magaddal hordozni, tv-zni kell. Mielott beleugornek mindenkeppen megvarnam a konkurencia termekeit, nem kell elvakult fanboykent rohanni megvenni a FAPADot.

Amugy is az elso megerzes altalaban a helyes (bejelentési este).

wyctim

Imádom mikor a flashről flémelnek a plastik-on. Jön majd Hans, hogy “de a flash az nagyon fontos, mert online játék, videó, full screen lószar gépevő” aztán arrébb megy három tabot, ami éppen nyalókázik a flash miatt. ROFL.

nyenyec

Szerintem nem véletlen, hogy a legnépszerűbb böngésző pluginek jórészt a Flash kikapcsolásáról szólnak (AdBlock, Flashblock, clicktoflash).

A Flash Mac-en és Linux-on is siralom volt már régóta. Én is alig várom, hogy eltűnjön a történelem süllyesztőjében a cucc. Pár dolgot viszont el kell ismerni:

1) Sokáig elterjedtsége miatt a Flash egy olyan közös nevező volt, amit még egy darabig nem fog kiváltani a HTML5 a lassú adaptáció miatt. Átmenetileg nehezebb lesz a fejlesztőknek speckó funkcionalitást eljuttatni a felhasználók 90%-hoz.

2) Annak, hogy a Flash videólejátszás ennyire zabálja a procit Mac-en például csak részben a politika és az inkompetencia az oka. Egyelőre az van, hogyha _szkriptelhető_ módon akar valaki videót böngészőablakba renderelni, akkor az sokkal költségesebb, mintha közvetlenül a képernyőre megy. Ezért nem lesz még jó ideig a HTML5 lejátszó sem olyan hatékony mint a stand-alone VLC mondjuk.

Lásd: http://blogs.adobe.com/penguin.swf/2010/01/solving_different_problems.html

HH

jozsi, most komolyan, ne bohockodjunk mar. az iphone vajon milyen teljesitmenyre lenne kepes, ha lenne benne flash tamogatas? ha meg annyira kartekonynak gondolnank a flasht, akkor elobb-utobb a html5 es a js is ki lesz tiltva az apple termekekbol?

te is jol tudod h az apple azert tiltja a flasht, mert egyreszt nem tudna olyan jo teljesitmenyi mutatokat felmutatni, ha lenne. ketto pedig, nem szeretne olyan platformot beengedni a szifonra es az ipadra, ami megteremtene a lehetoseget annak h megkeruljek az alkalmazasfejlesztok az app store-t.

ha az apple nem felne a flashtol, megadna a LEHETOSEGET a flash engedelyezesnek. akar opt-in.

ez a tema uzleti erdekek feszuleserol szol. masreszt meg erdekes lesz, amikor majd egy cuccot ugy kell fejleszteni, h kulon minden egyes apple-termekre legyen egy mukodokepes verzioja. az iphone os az uj ie?

bob011

A flash-nek menni kell ok. De mi lehet helyette? De komolyan. Egy szabvány kellene, de ki fogja és mikorra letenni az asztalra?

XJS

Annyira vicces, amikor webes veteranok technologiai alapon probalnak evangelizalni, es tudatosan vagy nemtorodomsegbol elfelejtik az uzleti oldalt.

proto-n

a youtube váltása flashről meg nem olyan meglepő, mert hiába egy nagy oldal, ez is csak a google kampányának a darabkája, aki az ilyesmiket mint a flash nem túlzottan szereti mert nehezen indexelhető

tehát pl. nyilván nem véletlenül az volt a chrome egyik fő attrakciója, hogy nemtom 18x olyan gyorsan futtatja a javascriptet, aminek hatására azóta minden böngésző kicsit felturbózta magát

Bazsi

Nekem egy bajom a flessel, hogy amíg nem tűnik el, vagy amíg nem támogatja az iPad, addig biztosan nem veszek.. se magamnak, se anyukának, se a nem létező kishuginak.

Persze ok, nem informatikai eszköz, de netes eszköz, és azt pedig váltsa ki. Nem akarom azt, hogy bezuhanok a kanapéba, élvezem a tapicskolást.. de nem, mert fel kell állnom bekapcsolni az asztalit, mert hoppá, azért ezt a videót mégiscsak megnézném.. buh.

Máshonnan meg, részemről talán mindenképpen a legokosabb várni egy évet. Azt gondolom, ha jön az új iPhone új dizájnnal, akkor a következő iPad már annak külleméhez fog hasonulni. Már pedig, ha az új iPhone bejön, akkor illik ahhoz padot választani :).
Plusz addigra kiderülnek az igények, elkészülnek a programok, és talán a flessel is lesz valami változás.

2011, félre rakom a pénzt.. 🙂

SealArt

OFF
A plastik a fejléc redesignja óta annyira lassú, hogy kizárólag rss-en élvezhető.
Elolvastam a cikket, az összes kommmentet, beírtam ezt is, és még mindig nem sikerült az oldalnak 100%-ban letöltődnie.

(Több gép, két különböző szolgáltató (az egyik 10, a másik 4 megabites), Safari, FF)
ON

nemeseri

@bob011: canvas + SVG + JS.

Most nem azert, de addig amig nem irnak legalabb normalis frameworkot canvas meghajtasara, addig annyira fajdalmas a canvasra fejlesztes, h jajj. Ellipszis? ugyanmar! Easing fuggvenyek? Dehogy! Majd a programozo megirja, vagy kukazik egyet.

Szoval jelenleg a canvas annyira alacsony szintu, hogy komoly full canvas oldal fejlesztese kb. 4x annyi ido lenne, mint flashben.

Jozsi: A flash tartalmakat a google mar tobb mint egy eve probalja indexleni. Igaz, tobb-kevesebb sikerrel.

A meccs meg nem lefutott, de a flash video eros veszteseg a flashnek.

suexID

A cikkben is említve lett, de nem győzi az ember hangsúlyozni, hogy a Flash már nem az a megkerülhetetlen über-platform, ami volt mondjuk olyan 4-5 évvel ezelőtt. Flash menük, full animált weblapok, motion tweenek, ezek már mind a múlt eszközei. Többet ezek közül egyszerűen elfelejtettünk, sokra pedig jobb megoldás van már CSS vagy CSS és JS szinten.

Mi miatt maradt ki a Flash az iPhone, iPod, iPad termékvonalból? Hardveres gondok? Nos, azt elhiszem, nekem a PC-t és a Macbookot is meg tudja fogni rendesen a Flash, és ennek egyetlen felelőse van, mégpedig az Adobe. Ők azok, akik a Macromedia felvásárlása óta csak a saját idióta elképzeléseiket hajlandóak nyomatni, és tudomást sem vesznek arról, hogy a Flash megjelenítéséért felelős Flash Player plugin egyszerűen kizabálja az embereket a memóriából és CPU-ból. Nyilván fontosabb az Adobe AIR erőltetése (egyébként ez nem más, mint egy standalone desktop player), meg a saját média-szerver fejlesztése, amit jobbára csak az a szűk réteg tud értékelni, aki 2010-ben még leragadt a Flashre történő fejlesztésnél, mint a desktop felhasználók vérző sebeinek betapasztása.

Ha nem is az idei évben, de az elkövetkezendő évek során folyamatosan ki fog szorulni a Flash az internetről. Szerintem.

fraki

Most megállok az olvasásban, és elmondanám, Józsi, hogy a “többnyire” szó aláhúzásáért MEGSZERETTELEK 😀

fraki

Ne bohóckodjuk már, HH, Konrád. Az üzleti érdek és a technológiai aspektus összemosódik. Te is írod, hogy “nem tudna olyan jo teljesitmenyi mutatokat felmutatni”, igaz ilyen gyerekes antihype megfogalmazással, ez magyarul kb. úgy hangzana, ahogy felettem írták: kizabálja az embereket az általuk használt eszközből.

Ezért nincs korlátlan multitask sem, kapis? Ugye hogy az is üzleti érdek? Érted, az, hogy az eszköz használható maradjon, a kívánt élményt nyújtva, hát öcsém, az tényleg üzleti érdek.

@AD: ha látható is tendencia a flash leváltására (vagy a szándék erősödésére), a frontvonalak alig mozdultak. A youtube-nál azt írták, számos dolog nincs még meg flash nélkül, de “dolgoznak rajta”. Hát nem tudom, mikor csinálják meg html5-tel a hirdetést, a feliratokat stb.

De igen, videóban hosszú távon nem a flash fog nyerni, mert a tartalomszolgáltatás nem fog akarni megtűrni egy ilyen függést, a vimeó is már most megy iphone-on.

@HH: “az iphone os az uj ie?”

Ugye tudod, hogy ez egy hülyeség? (Most tényleg el kéne kezdeni magyarázni, hogy nyílt szabványok stb., ne vicceljünk már _uraim_.)

jaq

ikszdé.
ja értem én: “ez feature, nem bug!”
tök egyértelmű, hogy a fentebb felsorolt termékek azért nem képesek flash-t alkalmazni, mert annyira innovatívak, hogy megelőzték a korukat. 🙂
kemény dolog ez a kognitív disszonancia.

slorinc

Sajnos nekem a bankom online eleresenek a bejeletkezesehez is Flash kell (unicreditbank.hu) es biztos van meg sok-sok ilyen oldal. Szoval nem csak hirdetes es video.

Amilyen lassan tunik el az IE6 kb 10 ev utan, olyan lassan fog felszamolodni a Flash. Es akkor azt feltetelezzuk, hogy az Adobe nem fog eloallni valami olyan dologgal, ami kimentheti meg jopar evre a technologiat. Marpedig biztos nem fogja konnyen hagyni, hogy megoljek az arany tojast tojo tyukjat.

Szabolcs Bakos (Web 2.0 designer)

Jó lenne ha flash eltünne.

Az ipad böngészése pedig tényleg gázos lessz így, hogy mindol ott a plugin error, persze az Iphoneban is ott van. Még egy szaros online videót sem fogsz tudni streamelni.

Az Apple-nek ez nagyon durván zárt rendszer eddig működött, illetve az is, hogy direkt nem raktak bele minden tech dolgot egyszerre a cuccaikba.

Kérdés, hogy ez hosszú távon mennyire fog működni, mert már most igy megy a lázadás.

Mi meg itt találgatjuk a mindenféle elméleteket. Közben meg szimplán lehúznak még1szer, mert ez az Ipad egy kibaszott ipod touch nagyobb épernyővel és kb. ENNYI!!!

Realty master

tök egyszerű, venni kell egy iPadet, meg egy másik msi/dell/hp padot is, és ha flash tartalomhoz érnénk a kanapénkon, csak kényelmesen áthelyezzük a kezünkbe a másik padot. A világ fele éhezik, mélyszegénységben élnek emberek, de itt nálunk ezek a komoly dilemmák vannak, hogy a kanapén hogy nézzük a webet

Szabolcs Bakos (Web 2.0 designer)

JA, olvastam itt, hogy Steve mennyi rengeteg energiát rakott ebbe az Ipad termékbe. Szerintem ebbe a termékbe a legtöbb időt az vitte el a marketing csaptnak, hogy kitalálják hogy adják be a népnek hogy ez a termék 1 teljesen más teljesen új dolog, nem pedig egy Touch nagyobb képernyővel.

Az a durva, hogy sikerült is nekik!!!

eFi

Én nem kívánom a Flash halálát (ott a clickToFlash nekem ha nem akarom látni, az teljesen megfelel), azonban a fejlesztők számára normális, kényelmes HTML5 + JS + Canvas IDE-t nagyon.

Fejlesztőként én is rühellem a Flasht. Technikailag igaz rá a cross platform, azonban mikor az IDE-ből kijövő végterméket kipróbálod bármin, ami nem egy baszott erőgép, akkor padlón vagy. És hiába optimalizálod a kódot, lassú tetű marad (mielőtt bárki nekem rohanna: írtam pár km ActionScript motort, nem a levegőbe beszélek és a tapasztalataim birtokában nem hiszek senkinek, aki mást állít, incl. Adobe sw mérnökök).

Biztos benne van a Flash blokkolásban az is, hogy az App Store-t ne lehessen vele megkerülni és az is, hogy a plugin embertelen tetűvé (=kevésbé szerethetővé) tenné az Apple eszközeit. Megértem az Apple-t, ha az Adobe lustasága miatt (=akik b.sznak alacsony load-ú plugint hegeszteni) ki van akadva és nem támogat.

klarky

A post címe annyiban sántít, hogy a floppi meghajtó akkor kezdett el eltünni, amikor már volt alternatívája, konkrétan megvoltak a cd írók/olvasók és már kezdett elterjedni az USB is. Steve egy kicsit korán kezdte el voodoozni a flasht, hisz egyenlőre baromi sok helyen találkozik vele az ember és nem igen van helyette más. Ez volt az AD1.

AD2. Mindíg előjön az, hogy (talán) azért nincs flash, meg mulititasking se, merthogy belassítaná az masinát, hisz erőforrás igényes. Azért az már nem kicsit fura, hogy őCEOsága még abba is bele akar szólni, hogy én milyen sebességgel használom az eszközömet. Ha én egyszerre tíz oldalt akarok megnyitni és ezek közül ráadásul nyolcon flash van, akkor had döntsem már el én, hogy belassítom, lefagyasztom, elégetem-e a rendszert vagy sem. Szólni kéne annak a garbós csávónak, hogy a userek a gépeket megveszik és nem kölcsön kapják!!!!!!

AD3. Egyébként az erőforrásokhoz csak annyit, hogy nekem egy korosodó laptopom van (Celeron M 1,3 Ghz, 512 MB, XP) és még sosem használtam adblockert, meg egyéb blokkolót sem. Ha belassul, belassul, majd én eldöntöm, ok?

KA_Steve

Ez flash vs iBármi tipikusan a “ha a kacsa nem tud úszni akkor a víz a hülye” esete. Ahogy fentebb is szerepelt: a flopi akkor szűnt meg, amikor az embereknek nem volt már rá igénye. Persze, kúl ha minél jobban el tudunk mozdulni egy crossbrowser flash-helyettesítő HTML5-ös alternatíva felé, de komolyan annyira naivak vagytok, hogy ez meg tud történni? Mikor láttatok ti olyat, hogy az 1%nál elterjedtebb böngészők egyaránt szabványosan jelenítették meg a dolgokat? A flashnek az egyik nagy előnye pont az volt, hogy nem kellett azon aggódnod, hogy hogy fog kinézni más böngészőn, mert pont így. Mint ahogy a flash game-ek se fognak kikopni. Ezek attól nem fognak megszűnni, hogy egy szűk és elit réteg kitalálja, hogy egy (illetve Mac, iPhone, iPad már 3) marginális platform imidzsét csökkentené, ha akadozik/na rajta a Flash, akkor szűnjön meg. Ebbe a MS-nek is van beleszólása, Adobe-nak is, akik nem pont abban érdekeltek, hogy az Apple előretörjön és eltűnjön a Flash. És egészen addig, amíg az aktuálisan használt windowsok közül a legrégebbi (jelenleg xp ugye) alapértelmezett böngészője (jelenleg 6) támogatja a Flasht, addig fejleszteni is fognak rá. Ahhoz, hogy a Flash eltűnjön, el kell jönnie annak a kornak, amikor a legrégebbi használt windows alapértelmezett böngészője nem támogatja azt. Na, vajon mikor ad ki a MS ilyen win verziót? 2020? Azt használni fogják emberek 2030-ig?
Szóval nem, nem fog eltűnni a Flash… Más helyeken lesz használva, mint ahogy mióta megjelent, azóta is állandóan változik a felhasználási területe, de ennyi. Az iUserek meg továbbra is együtt élnek vele, hogy 201x-ben ha akarnak sem tudnak flasht használni.

fraki

@klarky:

“Azért az már nem kicsit fura, hogy őCEOsága még abba is bele akar szólni, hogy én milyen sebességgel használom az eszközömet.”

Bármilyen meglepő, de nemhogy nem fura, hanem az apple üzleti filozófiájának alappilléréről van szó. Ne hekkeld szét a termékét. Ettől sikeresek.

@KA_Steve: senki nem mondta, h el fog tűnni a flash.

Dervenkál Egon

A HTML5 és a CSS3 (behavioral css főleg) nagyon faja. De ezek piaci szempontból még nem igazán értékesíthető eszözök!

A világban futó böngészőknek (nem fogom linkelni a statisztikát) a fele IE. Nem böngészőre fejlesztünk, hanem fogyasztónak fejlesztünk. A fogyasztók fele meg IE használó, és ha majd a Microsoft kiadja az IE9-et akkor is csak a következő dologig jutunk el:

– az IE6 most is 10 százalék felett van, akkor talán leesik 1-2 százalékra, de ehhez az XP kikopása is kell. A user, igen az a 10 százalék nem frissít. Vagy mert hülye hozzá, vagy mert a vállalati intranetjére nem akar költeni, még ha el is avult.

– az IE7 és 8 együtt most is kiadnak kb 40%-ot. Ha jön az új HTML5-ös Explorer, akkor ezek a böngészők veszítenek a piacon, de ki nem halnak. Ha az MS képes lesz valamilyen módon átlagnál nagyobb update-re vinni a dolgot, akkor is lesz a világban 20 százaléknyi olyan felhasználó, akit az új standard (ó bárcsak szabvány lenne a szó szoros értelmében, amit a w3c kiad) nem ér el.

– a Safari már nagyon ügyesen dolgozik az új szabványokkal, bár például a hmtl5 videó még nincs implementálva rendesen a 4.0.4-be. Szép a fejlődés, de itten a Chrome-mal együtt valami úttörő szerepről van szó, folyamatos beépüléssel. A webkit megmutatja, hogy van élet például a flash-en kívül. Felhasználói arányt nézve azonban szűk réteget jelent.

– a mozilla is szépen dolgozik. De le van maradva. És aki azt állítja, hogy 2010-ben majd a Firefox megmutatja, hogy kell, az nézze meg holt tart most a böngésző. A trasition-duration talán meglesz a 3.7-ben, de addig nincs ám objektum mozgatás css-ben. Persze egy nem véglegesített szabványra nehéz építkezni (még ha a css3 nem is néz már komoly paradigmaváltás elé).

Tehát 2010-ben tovább élvezkedhetünk az új szabványok nyújtotta gyönyörű lehetőségek láttán. Vagy csodálkozhatunk, hogy miért lép vissza a html szabvány a tartalom és layout szétválasztásától (xhtml 2.0 vs. html5). De komoly szereplő nem fog lemondani arról, hogy a jónép az ő arculatát csak szafariban lássa csillivillinek.

Persze van még jópár lehetőség (js alapon pl.) a flash kiváltására, de Józsi ezeket nem vette bele a pakliba. És a flash ellenes harc zászlajára sem ezeket tűzik.

Én utálom a flasht. És nyálcsorgatva nézem a csskarma-t, a webstandartistas-t, a list apartot meg romancortes-t, de a zinternetbe őket sokszor csak a futuristák közé sorolom.

Dervenkál Egon

Szóval a komoly szereplők nem “nyugszanak” bele, hogy a jónép csak safariban lássa őket csillivillinek.

solarian

egyre elérhetetlenebb a plastik 🙁 ha esetleg kapacitásproblémáitok vannak, nekem van némi kihasználatlan… 🙂

Dervenkál Egon

solarian: a keynote óta (volt az a csúnya barna embeddelős lap) nekem is minden harmadikra karbantartásra vagy túlterhelésre hivatkozik a szerver.

ferris bueller

A memóriakártyáknak is menniük kell, Steve azért spórolta ki a nyílását? Vagy az ipod-kamera mintájára karácsony előtt lesz egy újabb keynote amin bejelentik a 2.0-ás ipadet a szenzációs hírrel? :S

klarky

@fraki: A ne hekkeld szét a terméket nem ekvivalens azzal, hogy ne használd ki a termékben rejlő lehetőségeket.

Ez most olyan dolog, mintha a VII-es Golf, vagy a J Astra bemutatásakor kiállnának, és azt mondanák, hogy tessék nézni, itt a legújabb, legszebb, leg-leg-leg modellünk, de annyit el kell hogy mondjunk (bár technikailag képesek lennénk rá), de nem engedjük, hogy az autó 130-nál többel menjen, a motor pedig 3000-nél többet forogjon. Miközben ezt elmondják, a bajszuk alá azt mormolnák, hogy azért nem te hülye vásárló, mert szérforgatod nekem, aztán hozod vissza, meg kelletlenkedsz, meg csak a bajom lesz veled a szervízben. De nem ezt fogják kommunikálni, hanem azt, hogy ez azért jó, mert környezetbarát, és biztonságos, és különben is, neked is ez a jó, csak te még nem tudod.

Én speciel ennek nagyon nem örülnék…

@solarian: ezt már én is tapasztaltam

Dervenkál Egon

klarky: ha már autós a hasonlatod, akkor a flash korlátozása éppen hogy nem a teljesítményt korlátozza, hanem egy olyan eszközt tüntet el, amely elhiteti veled, hogy kurva jó autóban ülsz. A flash maga a hangolt Remus sportdob az 1.4-es F Astrán, amelyet rosszul szereltek be, emiatt 2 literrel többet fogyaszt az autód, a teljesítményt csak mentális lóerőkkel növeli, viszont az igaz, hogy átkozottul jól tud néha esni, amikor beböffented a gépet egy gázfröccsel.

Takoca

hmmm

én úgy érzem, hogy itt egyetlen dologról van szó:
“Mac-en a Flash implementációja rémes: lassú, mint az állat és fagy”

pc-n, linuxon semmi bajom vele (ugyan akkor elhiszem amit eFi írt)

nem lehetne, hogy megírják jól a plugint mac -re is normális módon??
nem lenne egyszerűbb mindenkinek?

Azért szerintem a flash ma már nem csak a reklámok és a videók megjelenítéséről szól.

Dervenkál Egon

Takoca:

Szerintem, ahol a SEO perspektíva, ott flash-sel minimum nem überkedsz.

Demagogia ultima (de leírom): a flash a dizájn oldalról érkezett webfejelsztők lustaságának köszönheti a létjogosultságát. De hál istennek lassan a kommunikációs tudás veszi át az uralmat.

Adobe vs. Apple viszonylatban pedig:

“Jobs also singled out Adobe, calling the company “lazy” because, in his opinion, “they have all this potential to do interesting things but they just refuse to do it.” Jobs also criticized Flash for being buggy. When a Mac crashes, it’s usually because of Flash, he reportedly told the crowd. “The world is moving to HTML5″, he said.”

source: http://gizmodo.com/5460694/steve-jobs-googles-dont-be-evil-mantra-is-bulls

Pothos

Már nem azért mondom, de állítólag a HTML5 egyik jó tulajdonsága az, hogy a flash vidk zabálják a procit, ez meg nem.

Na most ma kipróbáltam a youtube-t és a vimeo-t is.

Legújabb MacBookPro 17″
Flash videók procizabálása: 40-50%
HTML5 proci(nem)zabálás: 60-80%

Miről is van szó?

nemeseri

Fogadjunk, hogy senki nem olvasta vegig @erix altal belinkelt cikket? Ebben leirjak, hogy azert olyan szar es lassu a flash Mac-en, mert pl. az Apple nem adta ki a hardware-es gyorsitashoz szukseges API-t az Adobenak.

Tehat a dolog fullosan ket oldalu. Szerintem az Apple csak takarozik a HTML5/CSS3-al. A valodi ok az App Store es az eszkozeik teljesitmenyenek vedelme.

Intenziv JS ugyanúgy zabálja a CPU-t, mint a flash. A jól megírt CSS3 transition es animation viszont gyorsabb mint a JS. Kerdés, h mennyire mérhető ez a flashhez.

@Dervenkál Egon:
“És aki azt állítja, hogy 2010-ben majd a Firefox megmutatja, hogy kell, az nézze meg holt tart most a böngésző. A trasition-duration talán meglesz a 3.7-ben, de addig nincs ám objektum mozgatás css-ben.”

Szerintem a 3.7 nyáron kijön. Az opera is kb. ekkor fogja kihozni a 10.5-ot. Rá két hónapra a Magyar netezők 60%-a rendkívül modern böngészővel rendelkezik majd HTML5/CSS3 terén.

ÉS: Magyarországon az IE6-7-8 részesedése 37%. Ebből IE6 8.5%. Ez nagyon jó arány más országokhoz képest. Éppen ezért a magyar oldalak is élen lehetnek ezeknek az új technológiák kiaknázásában. 2010 végére 20% lesz az IE teljes részesedése itthon.

DE a flasht nem kell temetni. Rengeteg hasznos dolgot tud, amire más nem képes. Amíg CSS3-ban windowson a ttf/otf/eot fontok úgy néznek ki mint a hányás, addig kicsit vicces, h a flashel állítják szembe.

dentaku

Elnézést, ezzel akartam volna kezdeni:

“FluidHtml is a text-based markup language (like HTML) that lets you dynamically generate fully searchable Flash content. This is an extraordinarily powerful idea. It means that anyone can build fully searchable, highly animated websites, ads, media players and 3D animations quickly and easily.”

fraki

Teljesítményvédelem – ez egy jó kifejezés, erről van szó.

@klarky: a termékben rejlő lehetőségek kihasználása homályos kitétel. A termék az, amit adnak, tehát itt definíció szerint csak rajtam múlik a lehetőségek kihasználása. Sztem te a hardverben rejlő lehetőségek kihasználására gondolsz, a hardver viszont a terméknek csak egy része. A terméknek viszont része az a meghúzott korlát is, ami még elfogadható kompromisszumot jelent az élményben. És újra: ez a politika – nem engedik a felhasználót elkóborolni e korláton túl – az apple-biznisz szíve.

Nem a szoftver szolgálja ki a hardvert, hanem a hardver a szoftvert. Ezért ilyen jók az apple-termékek.

Pothos

Ja igen… és egyetlen html5-ös videónál sem látok fullscreen lehetőséget. Mi lehet az oka?

Dervenkál Egon

Nemeseri: ezeket a százalékokat azért majd beszéljük meg újra decemberben 🙂

nemeseri

@Pothos:
A HTML5 Video spec nem engedelyezi a full screent (http://www.w3.org/TR/html5/video.html). Allitolag ettol fuggetlenul valamit kitalalnak ra.

@Dervenkál Egon:
Allok elebe! 🙂 Neked mi a tipped? IE6/7/8 es csak IE6-is reszesedesre kell tippelni 2010 dec. 31. -en. A rankings.hu adatai alapjan.

adeak

a gugli mar tud jol megirt flash oldalakat is indexelni. ez nem problema.

lehet, hogy a vilag a flash mellozese fele halad. lehet, hogy nem lesz flash 1-2 even belul. de amig van, es kurvara elterjedt, addig nekem ne mondja meg steve jobs sem, hogy az egesz internetet tartom a kezeim kozott… egy nagy szart. a keynote utan meg ment ebedelni bill gates-szel es kerdi: jol csinaltam, MESTER? 😀

banyek

Egész addig talán nem is volna az egész sztorival baj, ha nem azért kéne kigyilkolni ezekből a flash-t, hogy e lehessen adni az appstore sok párdolláros vacak játékát.

sjuknoah

Alapvetoen az a szakvelemenyem, hogy az Applenek meg jo is ha megjelennek a kek kockak, es ezt direkt pakoljak be a videokba. Ezt _akarjak_ direkt.

Azert, hogy a lazy webdesignerek eszhez terjenek, es villamgyorsan csinaljanak olyan megoldast a weblapjukra, ami megy iPadon.

Kb igy kepzelem ezt el:

The NYT vezetoje: – Sracok, az uj Apple-reklamban nem jelenik meg a videos blokkunk, ez nagyon ciki!

Fejleszto: – De fonok, az flash, a gyepes iPad a hibas, nincs benne flash!

Vezeto: – Nem erdekel, en ehhez amugy sem ertek, oldjatok meg. A kurva eletbe mar.

Ennyi.

human

nem, mert a NYTimes: hé, ott az appunk amiben megy a videó és inapp purchase is létezik, hogy fizessenek naponta érte az emberek ha nem is sokat, ezt jól csináltátok fejlesztők, csak a reklámra találjatok ki valamit felül, ha valaki nem fizet az is hozzon valami pénzt.

sallaidani

most felbasztam az agyam mert mar tobbedszer tapasztalom itt is meg a webisztanon is, hogy egyes kommentelok annyira nem vagjak hogy mirol szolnak ezek a postok, de akkor minek szolnak hozza.

mani

Két szó: Flash játékok.

Több millió létezik, ezek közül rengeteg minőségi van. Ezek azok a dolgok amiket akármilyen oprendszer alatt, pc-n, laptopon tudsz játszani. Ez nagyon böki István szemét. Hiszen mennyivel jobb lenne, ha érdeklődés híján ezek a játékok az ő platformjára, az ő boltjában lennének árusítva fillérekért, amiből az ő zsebébe is csordul jelentős mennyiség.