Két remek idézet az Apple iPad mellé

Alex Payne:

The thing that bothers me most about the iPad is this: if I had an iPad rather than a real computer as a kid, I’d never be a programmer today. I’d never have had the ability to run whatever stupid, potentially harmful, hugely educational programs I could download or write. I wouldn’t have been able to fire up ResEdit and edit out the Mac startup sound so I could tinker on the computer at all hours without waking my parents.

Mark Pilgrim:

You could turn on the computer and press Ctrl-Reset and you’d get a prompt. And at this prompt, you could type in an entire program, and then type RUN, and it would motherfucking run.

I was 10. That was 27 years ago, but I still remember what it felt like when I realized that you — that I — could get this computer to do anything by typing the right words in the right order and telling it to RUN and it would motherfucking run.

That computer was an Apple ][e.

By age 12, I was writing BASIC programs so complex that the computer was running out of memory to hold them. By age 13, I was writing programs in Pascal. By age 14, I was writing programs in assembly language. By age 17, I was competing in the Programming event in the National Science Olympiad (and winning). By age 22, I was employed as a computer programmer.

(…)

Once upon a time, Apple made the machines that made me who I am. I became who I am by tinkering. Now it seems they’re doing everything in their power to stop my kids from finding that sense of wonder. Apple has declared war on the tinkerers of the world. With every software update, the previous generation of “jailbreaks” stop working, and people have to find new ways to break into their own computers. There won’t ever be a MacsBug for the iPad. There won’t be a ResEdit, or a Copy ][+ sector editor, or an iPad Peeks & Pokes Chart. And that’s a real loss. Maybe not to you, but to somebody who doesn’t even know it yet.

/me *clap* *clap* *clap*

21 hozzászólás

AlieN

Ott a pont! Viszont tök jó, ha véletlenül hackelésre kevésbé fogékony kislányom születne, akkor nem fog az egész tinédzser kora azzal elmenni, hogy a programozók fiúkkal barátkozik, amíg azok helyrehozzák neki a device drivereket, meg a registry beállításokat, hogy teljes életet élhessen “a jövőben, ami digitális”. Hanem majd a klassz alkalmazásfejlesztő fiúkkal fog önfeledten bulizni! 🙂 A fontos az, hogy legyen alternatíva.

nyuwec

Nagyon szentimentalis mindket iras, elsore nekem is eszembe jutott minden a c64-estol kezdve… miket butykoltunk a regi gepeken.
De kicsit hatralepve azert van egy komoly hiba mindket irasban: osszemossak a regi, hoskori apple-t a mostanival, felrova az ujnak a zartsagot, de hat a regi apple is arrol volt hires, hogy vegre mar nem lyukkartyan kellett a geppel kommunikalnia a usernek. Csak akkoriban minden rendkivul primitiv volt meg. Akkoriban nem sirtak az elektromuszereszek/radioamatorok, hogy az apple milyen zart rendszeru gepet epitett, amiben mar gepelni kell a programot… meg forrasztani sem kell semmit? 🙂
Nincsenek elo tapasztalataim, de sztm ugyanugy megvan az a reteg a mostani fiatalok kozott is, akik hackelnek mindent, ami a kezuk koze kerul, csak mar mas eszkozokkel, mas szinten.
Nem kell azon sirni, hogy kipusztul a vilagunkbol a kreativitas, minden korban ez a lemez ment a 30 evesnel idosebb korosztalytol kezdve.

Dr. Minorka

Azt hiszem teljesen mellélő a két idézet. Nem tudok róla, hogy betiltanák az általános célú személyi számítógépeket. Éppen születőben a van esetleg a számítástechnikai eszközök új osztálya (feltéve, hogy nem fog megbukni az egész), amelyeknek nem Pilgrim az elsőrendű célközönsége. Ennyi történik mindössze.

Egy másik remek idézet, amelyik a Pilgrim által is idézett Payne kifejezésére (“digital consumption machine”) rímel:
The iPad is the iPrius: Your Computer Consumerized:
“The automobile went through a similar evolution. From eminently hackable to hood essentially sealed shut. When the automobile was new, you HAD to be a mechanic to own one. Later, being a mechanic gave you the option of tinkering and adapting it to your specific interests. In fact, that’s how most people up until about 1985 learned to be mechanics. The big changes came with the catalytic converter and electronic ignition (and warranty language to match). Now the automobile has reached the point in its development where you don’t even have to know whether it has a motor or an engine to use it, but to tinker at all requires highly specialized skills.”
http://radar.oreilly.com/2010/01/the-ipad-is-the-iprius-your-co.html

Van az egészben valami nosztalgia is. Ahogy mi fedeztük fel a világot az az egyetlen lehetséges út…

ivan @ aotw

De ugyanakkor az Apple megalkotta a legszorakoztatobb programozasi kornyezetet is az iPhone SDK-val. Ugyhogy ha valakinek olyanja van akkor konnyen nekikezdhet a programozasnak.

ScoTTT

Az a baj, hogy a mostani SDK-val a felhasználó eltávolodik attól a lehetőségtől, hogy egy pillanat alatt kiírja a képernyőre: “Hello World!”.

Az iPad egy tendenciát mutat és jelzi az asztali gépek végét, a szabad IT világ végét és az otthoni fejlesztések végét egyaránt. Nekem nem tetszik ez a tendencia…szívesen látnám az SDK-t a gépen alapból és ingyen, vagy bármiféle programozási nyelvet, fejlesztői környezetet. For FUN!

Zila

@ScoTTT: ugyan már.
Az SDK ingyen van, ott van a telepítő DVD-n, de le is töltheted. Egy OSX telepítés után egyből van Php, Python, Perl, Ruby nyelved kéznél. Ez ugyan nem bármiféle, de szépen lefedi az átlagos igényeket. Fejlesztői környezetnek van ingyenes XCode, meg VI alapból 🙂 A többit neked kell beszerezned, Eclipse és NetBeans ingyenese elérhető.
A másik, hogy szerencsére van választás, ha nem tetszik az Apple: Linux, Android, Maemo, WebOS, Windows…

Az a felhasználó, akinek igénye, hogy programból kiírja a képernyőre, hogy “Hello World!” az most is ki fogja írni. Legfeljebb előtte feltöri az eszközt, akiben kisebb ez az vágy, az megvárja míg valaki feltöri és utána ír Hello World-ot. Akinek meg iPhone-ra vagy iPad-ra akar írni és van 99 USD-je, az befizeti és úgy írja ki a Hello World!-ot…

A szabad IT világo eddig sem az Apple vagy a Microsoft képviselte. A szabad IT világot a Linux képviseli, és nem látom mit változtatna ezen a pad. Legfeljebb 2010 de még 2011 sem a linux desktop éve lesz…

szopki

Ket remek idezet:

“It doesn’t matter how good or bad the product is, the fact is that people don’t read anymore. Forty percent of the people in the U.S. read one book or less last year. The whole conception is flawed at the top because people don’t read anymore.”

Steve Noobs about Kindle

“And the new iBooks application. You can carry literally thousands of books around. And the iWork suite of apps with the best UI we’ve ever seen for something like this.”

Steve Noobs about iPad

ern0

Régen is kétféle család volt: egyiknél volt otthon számítógép, amit lehetett prgrmozni, a másiknál meg nem.

Egyébként ami 1984-ben a BASIC volt, az 2010-ben a JavaScript, ráadásul olyan dolgokat tudsz benne csinálni, amit a suliban is meg tutsz mutatni a haveroknak (csajoknak!), sőt, tovább megyek: telefonon meg tableten is fut. Azért a fél matchbox-gyűjteményem odaadtam volna, ha azt meg tudtam volna csinálni gyerekkoromban, hogy egy kézi kütyüre írjak prgmot!

Kretusz

Józsi
múlt hét csütörtök óta más se látszik mint magyarázza mindenki a bizonyítványt: miért/mire jó az iPad. nekem erről egy dolog jut eszembe: iZZADTSÁG SZAGÚ LÓFASZ.

ezt az egészet, szerintem, nem ott cseszte el az Apple, hogy hiányzik ez meg az belőle, hanem ott, hogy most minden lehetséges felhasználó találgatja miért venne ilyet.
Egyből el kellett volna kezdeni a forgalmazást és akkor már arról szólna a net hogy, milyen királyul lehet erre vagy amarra a célra használni.
Így azonban félő elvesztik az érdeklődést a népek és a megvásárláskor is kritikusabbak lesznek.

Bártházi András

Én csak azt sajnálom, hogy valószínűleg ezen sem lesz C64 emulátor. 🙁 Amúgy nekem szerintem a defektjeivel együtt is be fog jönni, egy teljesen új “felület” lesz, kanapékompúter lehetőségekkel, vadiúj élményekkel.

Tupacko

Szvsz, vannak, akiknek jol jon az iPad, de abban teljesen biztos vagyok, hogy semmi keppen sem a programozas es az asztali szamitogepek veget hozza el. Nem most.
De ha nem is lesznek mar asztali gepek, akkor is lesz mod programot fejleszteni, mert anelkul nehezkes lenne ujat alkotni (e teren). Haladnak a kutatasok az automatikus programok iranyaba (lasd http://www.research.ibm.com/autonomic/), de az emberi faktrot teljesen nem lehet kizarni (meg legalabbis nem). Ha mar oda jutunk, hogy a programok “irjak” nekunk a programot, akkor gond lesz. Rabszolgak leszunk 😛

Adi

A két idézet igaz, de csak részben. Ott van a hiba, hogy a 8 bites korszakban sokkal kisebb korlátot kellett megugrani ahhoz, hogy az ember programozni tudjon. Nem volt OS, vagy ha volt is, fölötte rögtön ott volt egy BASIC interpreter. Jelenleg nem tudok olyan komputer/OS párosról, ahol ne kelljen valami minimális fejlesztőkörnyezetet telepíteni ehhez.

Andrasb

@Kretusz: Szerintem azert nem most lehet kapni az iPadot, mert a 60 nappal a fejlesztoket segitik, 60 napjuk van az alkalmazasaikat a nagyobb kijelzore fejleszteni, igy amikor az iPad megjelenik, mar lesznek ra alkalmazasok.

dawey

Tupacko: Windowson alapbol tudtommal nincsen semmi csak a shell es egy nyuves notepad, ezekkel sajnos nem jutsz messzire. De se egy C fordito, se a Win SDK nem resze alapbol az altalam ismert Win rendszereknek (XP, Vista)

Calcutta

Az idézett urak egy fontos szempontot kifelejtettek az érvelésükből. Az, hogy annak idején a C64-et (vagy bármilyen masinált) elkezdhették bütykölni nem feltétlenül azért volt, mert a gyártó olyan gépet akart adni a világnak, aminél működik az említett ‘tinkering’. Ők ezt azért csinálták, mert ha az adott korban a kezükbe adtunk volna egy tetszőleges számítástechnikai eszközt, mindenképpen feltették volna a kérdést: hogyan működik, és hogyan tudnám révenni, hogy úgy működjön ahogy én akarom? Ez a mérnök típus sajátossága (ami nem feltétlenül képességet, hanem agyműködést jelent). Valószínűleg négyévesen a távirányítós kisautójukkal kapcsolatban is hasonló dolgokon agyaltak.

Korunk tízévesei ugyanilyen kihívások előtt állnak, ha ebbe a “tinkering” fajba tartoznak. Minössze annyi történt, hogy közben kicsit megemelkedtek a tétek és változtak az eszközök. Az idézett urakhoz hasonló gyerekek az iPad-et is ugyanúgy szét akarják szedni, és meg akarják keresni benne a kis pockot aki tekeri az áramfejlesztőt a 10 órás üzemidőhöz. Bármilyen elérhető új termékre ki akarják majd írni, hogy ‘Hello world’, és nem érdeki majd őket, hogy ezt az eszköz nem feltétlenül támogatja, ki fogják találni, hogyan kell.

Amit ezek az urak mondanak, abból arra is következtethetek, hogy sok év múlva nem lesz már olyan fejleszői réteg, akik gyerekkorukban kezdett ‘tinkeringgel’ szerezték meg a képességet arra, hogy újat és jobbat alkossanak, vagyis megáll a fejlődés, nincs több innováció.

Ebben azt hiszem joggal kételkedhetem…

Tupacko

@dawey: ez igy igaz, de a shell es a notepad is kepes (jo) nehany dologra 😉 Azert irtam, hogy valamilyen formaban. Meg aztan, HTML + CSS + JavaScript a notepaddel is szuletik es IE is viszi rendesen. Nem azt mondom, hogy megirod a kovetkezo csodat, de tanulni igenis el lehet kezdeni vele. Linux meg Mac alatt meg alapbol van jopar lenyegesebb dolog.

csiga

dawey: ha van a gépen .NET 3.5, akkor van SDK is, compilerrel, debuggerrel. Vista és Win7 esetében ez default install része, XP-re bármikor feltehető.

human

“Én csak azt sajnálom, hogy valószínűleg ezen sem lesz C64 emulátor. ” Mivel már az iphonera is van, így nem érthető a kijelentésed. Bár a BASIC nem megy benne, az tény, szóval goto 10