J betű komprehenzív teszt

Ha már research, legyen kövér. fds volt olyan kedves és végigtesztelte a böngészőket, hol milyen betű jelenik meg. Íme az összefoglalója a tegnapiak nyomán:

Wingdings J-ből vigyorgás lesz:
IE Windows, Chrome Windows, Opera Mac(!)

Wingdings PUA karakterből vigyorgás lesz:
Chrome Mac, Chrome Windows, Firefox Mac, Firefox Windows, Opera Windows, Safari Mac

Az egyes böngészők által gyártott képek:


Chrome – Mac


Chrome – Win


Firefox – Mac


Firefox – Win


IE – Win


Opera – Mac


Opera – Win


Safari – Mac


Safari – Win

fds konklúziója:

egyedül a Chrome Windows az, amelyikben mindkét variáció megy, a Safari Windowsban sehogy nem jó a Wingdings, a többi variációban meg egyik működik közülük.

U+263A (nem Wingdings, automatán böngészőre hagyva más font) vigyorgás mindegyikben kivétel nélkül.

Az utolsó mondatból nagyon is az következik, hogy meg lehetne oldani modern, mindenki által kedvező változatban, de úgy tűnik a kompatibilitás régi rendszerekkel fontosabb — vagy egyszerűen csak úgy maradt. Akinek van kedve, letöltheti a teszteléshez felhasznált HTML fájlt is.

30 hozzászólás

caizzz

őszintén, mi értelme van ennek? komolyan, akkora cécó van ezen a szaros J-n.. Akit annyira zavar, másolja fel a Wingdingset, vagy írjon userjs-t, hogy cserélje ki ugráló steve-re automatikusan. vagy a legegyszerűbb: szarja le

wade

hihetetlen. emberek halnak ehen-szomjan a vilagban, es van akinek ez a legnagyobb problemaja. hihetetlen. 😉

Dewla

Nade kettőt? 🙂 Viccet félretéve én szerintem itt rejlik a Plastik értéke, hogy Józsi utánamegy annak amit mindenki csak legyint. Én személy szerint köszönöm.

Nyilván nem ez a világ legfontosabb problémája, de ahhoz képest jobb, mintha nem tudtam volna meg miért kapok J betűt néhány ismerősömtől.

wade

nem. teljesen jol teszed, hogy irsz rola, ha erdekel. en meg elolvasom, mert erdekel, hogy masokat miert erdekel a tema.

Ger

És melyik böngésző helyez el egy felesleges s-betűt a komprehenzív szóba? J

ion

Engem az még ennél is jobban zavar, hogy szinte semmilyen typeface sem jelenik meg ugyanúgy az egyes böngészőkben. Csak nézzétek meg, hogy pl Mac-es Safariban, Maces Firefoxban más a betűköz vagy valami miatt szélesebbek a szavak pl a Verdana esetében. Az Opera Mac Helvetica-s bugjáról nem is beszélve (a font alapmérete kisebb, mint pl a Safariban). Egyszerűen nem is értem. Azt hiszem, Windowson jobb a helyzet, ott legalább minden böngészőben ugyanúgy jelennek meg a fontok. De nem teszteltem széleskörűen, talán érdemes lenne utánajárni.

ion

Ja, most látom, hogy már írtál. Lehet, hogy ahány ház annyi szokás, de Windowson mégis ugyanúgy rendereli a fontokat a Firefox és pl az IE.

al

Tényeg Angelday, próbáltad már a win7-et? Csak azért kérdezem mert tegnap felraktam a MacBook Pro-ra és meglepően gyors. Szerintem – bár nem mértem – gyorsabban bootol, mint a Snow Leo. IE8 (persze sebezhető) de olyan sebességgel nyílik meg, ahogy a safari sem tud SL alatt nekem. Természetesen szűz verzióról beszélek, azaz nincs rajta még vírusirtó és társai. 3 hónap Macezés után és némi win7 tesztelgetés után – melóban már többet láttam belőle, de a céges policyk és ezer futó kütyü miatt az nem viszonyítási alap – azt mondom nem rossz ez a win7. Természetesen a Mac stabilabb – mondjuk ma úgy kiütötte a utorrent a mekbukot, hogy kikapcs gombbal kellett lelőnöm… – és mivel nem kell vírusírtó, stb. gyorsabb is alaphelyzetben, de kezdem azt gondolni, hogy MS-ék is jó irányba mennek. Ha nem lenne annyi nyűg, ami miatt vírusirtó kell, szerintem jelenleg partiban vannak az OSX-el. Lehet nem szeretni az oprendszer grafikáját, működését, de azt gondolom ha nem lenne annyi féreg, aki vírusokkal zúzza a rendszert, normális appokat írnának a fejlesztők, akkor egyenértékű rendszer lehetne a mostani windows. A design ízlés kérdése, a stabilitással nekem sose volt gondom.
Természetesen eszem ágában sincs visszaállni, csak a natív install-t fogom abajgatni parallels alól, de azt hiszem a windows fikázók lassan elhalkulhatnának.
Nem lett rossz a win7, egész jó a user élmény is (felrakod, lehúzza a drivereket amik nincsenek, amikor nincs az adatbázisukban átirányít a gyártóhoz, nekem pl. szólt, hogy nvidia nforce update van és kattintásra húzta is az nvidia honlapról – tehát azt gondolom erősen, hogy Steve-knék jó lesz felpörgetni magukat OSX terén, mert a köv win verzió lehet, hogy elkalapálja az OSX-et ha mind a két oldal úgy halad tovább, ahogyan eddig haladt. Persze a hordozható gépek terén még így is óriási az előny, amíg másnak nincs ilyen trackpad, addig esélytelen a hasonló felhasználói élmény.

Tudom, hogy off, de gondoltam megírom.

rog

ha fel van installálva a unicode támogatás, akkor “ie – win” -nél is három smiley látszik. (“safari – win” és “opera -win” -en ez se segít)

madve2

Annyival kiegészíteném a teszteredményeket, hogy az IE8 nekem mindhármat viszi szépen (kérésre screenshotot mellékelek =P). (Windows 7-et használok.)

rog

szóval xp-ről beszélünk, és igazából csak annyit lehet tenni a nagyobb felhasználói élmény reményében, hogy bepipálod a területi nyelvi beállítások->nyelvek->kiegészítő nyelvi támogatás-nál mindkét checkbox-ot.
bár lehet hogy elég csak az egyiket is.. nem is tudom. mindenesetre ilyenkor elvileg az történik a színfalak mögött, hogy felteszi a hiányzó font-okat, dll-eket, registry-kulcsokat is. vagyhogy.

Mikorka Kálmán

Hiánypótló írás. Javaslom, hogy most vizsgáljuk meg a pixeleket!

fraki

Más kérdés, hogy GMail listázóoldalán a tárgysor preview-ban mindenhol J van.

fapina

nem tudom mit nyihognak egyeseka post-ok tartalmát illetően.
mindenki kezeügyébe’ott van a keyboard, mouse. nem teccik, nem klikkol, netán továbblapoz.