Lost in Nightmares review

Igazi DLC a Resident Evil-hez! Végre! KÜLDETÉSLEMEZ.

Igazából havonta el tudnék képzelni egy hasonlót. Ettől függetlenül egy teljes évet kellett várni rá, de legalább van. Március elején jön a második, aztán gondolom megint sokáig csönd lesz, bár, ha van Isten, kapunk még DLC-t ehhez a fantasztikus játékhoz. Nekem őszintén szólva nem is hiányzik az “új” grafikai motor, a Resident Evil 6, vagy akármi, nem érdekel. Ilyen DLC-ket akarok, sokat. Sok rókabőrt akarok. LENYÚZOTT RÓKABŐRÖKET.

A Resi5 picit más, mint az eddigiek. Inkább az akción, a “játéktermi” hangulaton van a hangsúly. Kevesebb borzongás, kevesebb kastély, nehéz bársony, festmények a falon, helyette afrikai nyitott pályák, persze kis penész, de nézhetjük akárhonnan, ez arcade. Nekem maximálisan tetszett, nem kell mindennek ugyanolyannak lennie. Az RE4 sztoriban és B-movie-ban volt erősebb, itt is megvan ugyanez, de itt inkább az erős arcade dominál. Pontos, feszes mozdulatok, nyomulás előre, tapasztalat.

Ebbe a rendszerbe dobták bele a Lost in Nightmares DLC-t. A DLC gyakorlatilag a Wesker-Chris-Jill múltbeli harcot és az oda vezető utat dolgozza fel egy nem túl hosszú, egy-másfél órás epizód formájában. Minden másodperce hibátlan. Eleve a beállítás: Spencer kastélyában játszódik, pontosan ott, ahol az RE1 is kezdődött. Chris és Jill indul meg felfedezni a kastélyt, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint amit már mindenki ismer (nagy bejárati terem, balra a kétszintes ebédlő stb).

Ez már hangulatában hasonlít arra, amit sokan hiányoltak az RE5-ból. Szűkebb terek, háttérzajok, villámlás, borzongás benne végig. (Különösen akkor, ha azt hisszük, hogy azok a dolgok és úgy fognak megtörténni, mint az RE1-ben, hehe.) Hibátlan koncepció és kivitelezés. Gyönyörű pálya, szép modellek, remekül festett textúrák és hangulatiság, nem lesz benne hiba. Ráadásul érezni rajta végig, hogy a sorozat ismerőinek készült. Például ha háromszor megpróbálunk kimenni a bejárati ajtón, megkapjuk az eredeti “fix” kamerabeállításokat. Az ajtókon közlekedés is hasonlít arra a módra, ahogy PS1-en annak idején történt az átvezetés. Remek gondolatok.

Mivel a DLC nem túl hosszú, Capcom az egyben végigjátszást gondolta melllé, így néhány checkpointtal találkozunk csupán, menteni nem lehet. Fegyver sincs semmi különös, csak néhány dolog, amit felszedünk menet közben. Egyszóval ebben az értelemben teljesen független magától a fő játékmenettől. Bevezettek egy új pontozási rendszert, ahol a pályán triviális és nem triviális helyen eldugott “pontszám csillagokat” kell gyűjtögetni. Ez olyasmi, mint a játékban használt pénz, csak mivel nincs már “bolt”, így inkább pontért játszunk.

Egyszóval a fan-eknek készült, felfedezős, gyűjtögetős, megoldós kiegészítőt kapunk, amin végig élvezet a játék. Nem akarom lelőni a poént, de kedves megoldás lett végig. Ráadásul a DLC-vel kapunk egy “Mercenaries Reunion” kiegészítőt is, ahol, amolyan RE tradícióként, extra karakterekkel tudunk lövöldözni a Mercenaries pályáin (új pontozással természetesen). Kapunk még extra 3D modelleket is, amiket kedvünkre tanulmányozhatunk a menüben. Ebből az egyik a “warrior” Chris, aki hanyagul fekszik a földön — roppant vagány!

Chris és Sheva új kosztümjeit külön letöltésben kell megvásárolni, de egyáltalán nem drága (650 forint). Viszont akkor újra tudjuk játszani az RE5 chapterjeit, amit ugye minden HC RE fan meg is tesz.

Egyszóval pontosan ilyenre számítottam, egyáltalán nem vagyok csalódott, sőt, nagyon élveztem végig a játékot. Hosszabb, mint annak idején volt a demó, nem is annyira könnyű, különösen a második felétől, viszont azért kellően rövid ahhoz, hogy most ne legyen mivel játszanom.

Továbbra is az a szakvéleményem, hogy a Resident Evil 5 egy remek játék, amit folyamatosan van értelme játszani. Ha végig is vittük a játékot, másik kosztümben, a statisztikákat javítva újra és újra kell járni a chaptereket, unlockolni a fegyvereket, megvásárolni a figurákat, ahogy érjük őket. Ha ez sem lenne elég, akkor lehet kísérletezni a Mercenaries móddal és ott unlockolni a pályákat és karaktereket. Ehhez sok sikert kívánok, sokkal egyszerűbb elmondani, mint megcsinálni! DLC-ben lehet megvenni egyébként a “Versus” multiplayer módot is, ezt még nem próbáltam. Annyira mondjuk nem érdekel, én elsősorban az arcade élmény miatt játszom vele.

Nagyon elégedett vagyok a vásárlással.

9 hozzászólás

andrasb

Hmm.. azt szerintem leirhattad volna, hogy 4GBP-be kerul, ez kb. 1200 Ft. Szerintem ennyiert megeri.

dertike

hmm. 1 komment. azaz egy komment. ilyenkor a plastik media elgondolkodik a jövőjéről?:)

köszi a röffentést amúgy, én egyébként habozok. félek, hogy csak rövid ideig tudom szopogatni az új cukrot.

misran

Ez persze, hogynem fekszik Tóta W.-nek, itt ritkán van fikázás, kóstolgatás, anyázás, így biztos nem is érzi jól magát itt :).

madve2

Meg aztán az, hogy valamihez nincs hozzáfűznivalóm, nem jelenti azt, hogy nem olvastam el és nem találtam érdekesnek…

Andrasb

Nekem is tetszenek az ilyen postok, de igazan nem tudok mit hozzaszolni, mert altalaban nem ismerem magat a konzolt, jatekot. De azert varom a tobbi hasonlo postot! 😉

PIF73

Hi

Lesznek ezen kivűl más játékok is? Heavy Rain pl? kizárólag PS3. Sajnos nekem nincs (még) meg, de ha meglezs szívesen kölcsönadom. Kiváncsi lennék a véleményedre.
Egyáltalán milyen játékokat tesztelnél még?