LucasArts restaurált poszterek

Draven hívta fel a figyelmem a Maniac Mansion NES poszt kapcsán a LucasForums-on posztolgató Laserschwert (lézerkard) német szakemberre, aki a LucasArts kalandjátékok posztereit restaurálgatja üres perceiben. Először csak legyintettem, mert kit érdekel végülis az, hogy letölthető a Secret of Monkey Island borítója, de a kérdést nem intézhetjük el ennyivel. Roppant minőségi és szignifikáns ugyanis ez a tartalom. Megmutatom, miért.

Ha megnézzük a paramétereket, már sejthetjük, hogy ez komoly téma lesz:

Nem csalás, nem ámítás, ezek tényleg poszter méretű 60×80 centis, 200 DPI-s (!) bontású képek. Most mindenki képzeljen maga elé egy hatvan centi széles és közel EGY MÉTER (!) magas téglalapot, amiben a Monkey Island grafikája van, feliratok, nélkül. Kizárólag Steve Purcell grafikája. Nézzük csak meg előbb a teljes posztert:

És ebből kiemelve 100%-os nagyításon Guybrush arca:


Az ecsetvonások láttán a fenti kép a saját fejemet ábrázolja!

Laserschwert ebből a poszterből hat változatot mutat be:

1. eredeti logóval
2. eredeti logó nélkül felhőkkel
3. eredeti logó nélkül

Plusz ugyanennek még három változatát a restaurált színekkel. Nem is annyira azt kell érteni ez alatt, hogy kicsit feljebb húzta a megfelelő potikat Photoshopban, hanem a faszi konkrétan újra festette Purcell eredeti rajzát.

I’m trying to preserve those classic artworks by Steve Purcell, Bill Eaken and the likes, cleaning them up, painting out overlaying text or stickers, plus taking the extra step to make these babies printable in poster size.

Mindez természetesen olyan tökéletes és hibátlan minőségben, hogy amikor megnéztem és 100%-on összehasonlítottam, elkezdtem zokogni. Komolyan mondom, eddig ilyet még csak a kalendáriumban, nem!, a Nemzeti Galériában láttam. Ha egymás mellé tesszük a kettőt, nem tűnik fel nagyon a változás, jobb oldalon a hajó kicsit “kékebb”.

Nézzük csak meg közelebbről! Elsőként animgifben a jobb felső részt:

Utána pedig a bal alsó szakaszt:

Mennyi törődés és érzék!

Apropó, itt van egyébként Purcell 20 éves eredeti skicce a plakátról (csak amolyan referencia végett):

Ha hozzám hasonlóan ezen a pontra már masszív barnára fostátok a bokátokat, akkor készíthetitek a tisztítószereket és fehér zsebkendőket, mert van ez még tovább is! Nem csak, hogy ingyen hozzáférhető a fenti poszter összes változata, de egyéb játékok posztereit is LETÖLTHETŐVÉ tett nekünk Laserschwert. Ugyanebben, igen, írd és mondd!, ugyanebben a minőségben elérhető még többek közt a Monkey Island 2, Zak McKracken és Sam and Max: Hit the Road (szintén Purcell zseniális festményei), illetve más grafikusoktól például a Day of the Tentacle eredeti posztere (ehhez még EPS fájlok is vannak logóval, karakterekkel — OMG), valamint ez az alternatív poszter DotT is:


Ugye el tudjátok képzelni, hogy néz ki ez 100%-on? ŐRÜLET!

A teljes állomány így néz ki:

Legszívesebben szerepeltetném az összes posztert, kedvem lenne mindegyikről ennyit írni, összehasonlító ábrákat fabrikálni, pannelni a dolgokat egymáson, de nem, meg kell állni itt és publikálni kell a posztot.

Két helyről tölthetők, illetve egyéb:

1. http://robertmegone.com/posters/

Ezt a csomagot wgettel 20100223-án leszedtük, kinyomtuk és egy 700 megás zipben megosztottuk itt: http://gasztony.com/posters_final.zip — thanks Gasztony! Alternatív link itt.

2. a pontos méretekkel összerakva Adventure-Treff.de-n
3. Laserschwert posztja pedig itt

És hogy mit kell ezekkel a poszterekkel csinálni? Hát kérem tisztelettel, online megrendelni a nyomtatást és bekeretezve a falra lógatni! El tudtok képzelni ennél jobb ajándékot saját magatoknak? Én ugyan nem. Laserschwert a sajátjait a Posterxxl.de-vel készíttette el, ugyanennek az amerikai változata itt. Magyarországon egy lehetőség a Postershop.hu, itt például fotópapírra a 80×60 cm-es nyomtatás 5 ezer forintból megvan — sweet!

Uraim, idén előbb jött a karácsony!

Kinyomtatva egyébként ekkorának kell elképzelni a 60×80 centit:

Józsi! Hova lehet még innen menni? Ide:

update: Ujváry “silver42” Béla a poszt hatására előbányászta a saját relikviáit, ő még levelet is írt a LucasArtsnak és választ is kapott! Sőt, úgy szólították, hogy “Dear Jedi–“, mennyire fasza!

34 hozzászólás

Handras

En erzem csak ugy, hogy ezekbol a poszterekbol barmelyiket kilogatni a falra otthon ciki? 🙂

KA_Steve

Ezeket kilógatni annak ciki, aki szerint ciki – legalább részmunkaidőben – tízévesnek lenni. Én imádok újra kissrác lenni, ezeket a játékokat meg nagyon szerettem. Egyedül azért nem pörgök rá a plakátragasztgatásra, mert egy fél éves próbálkozástól eltekintve soha nem – tízévesen sem – voltam plakátlógatós típus, egyszerűen nem az én világom.

KA_Steve

Jahh, az kimaradt, hogy a grafikusi teljesítmény viszont megabrutális, max respect az ilyen pozitív értelemben vett őrülteknek.

Name (required)

Ejnye-bejnye, a “full_poszterlista.png” kép style-ja igazán lehetett volna “float: left;”. Így micsoda helypazarlás történt, kedves angelday. Csak úgy tátong (!) a hely a kontentnak!

tepi

Engem -bevallom- a Neverhood plakát hozott izgalomba, tesómék nyomdája el is fogja nekem készíteni és én igenis kiteszem a stúdiómba! Az összes kalapom emelése közben hétrét görnyedek a tisztelettől.

tomsolo

good.

A Full Trotteresből most csináltam egy 2 és fél méteres fraktálos változatot pont ilyesmi kell az egyik cimborám kocsmájába a pult mellé

draven

Nem vagyok benne biztos, hogy az idézett threadben, de volt egy olyan megmozdulás is a Lucasforums-on, hogy kiakadtak a Special Edition borítóján, mert azon Guybrush nem olyan képet vág, mint az eredetin, hanem lazul és felemeli az egyik szemöldökét.

http://www.megamers.com/boxart_images/MonkeyIsSE_PC_boxart.jpg – ugye

És ezt konkrétan valamelyik forma helyrepofozta, hogy jobban hasonlítson az eredeti Purcell-rajzra.

http://flat-life.com/temp/Monkey-Island-SE-Poster-LSEdition-800v2.jpg – voila

Én mondom, megveszekedett életformák vannak azon a fórumon. Hibátlan szintű elkötelezettség és rajongás.

Orosz Péter

Az eleve információdús napom végére ez teljes leolvadást okozott. Ico! Neverhood!! FULL MOTHERFUCKING THROTTLE!!!

Credo

Kell, nekem is Monkey Island poszter lesz a falamon. Hasznos poszt, thx, már majdnem elfeledkeztem róla.

Egyébként csak nekem volt déjá vu érzésem? Szinte meg mernék rá esküdni, hogy ezekről a restaurált poszterekről már olvastam a Plastikon régen, talán a Monkey Island Special Edition posztban, bár kis esély van rá, hogy másutt akadtam rájuk, és időközben kiestek.

Novák János

Nyomtatásra ezt a helyet tudom ajánlani, a legolcsóbb amit ismerek Bp-n.
Profi minőségű 424dpi-s lézeres levilágítás, fotópapírra.

http://www.dfl.hu/

70×100 méret
3990 Ft

Le is vágják neked, 60×80-ra, ha berajzolod a vágási markereket.

Aki szerint pedig gáz ilyesmit kirakni a falra, az nézzen JÓ mélyen magába, vajon neki hány olyan tulajdonsága lehet neki, ami mások szerint igen gáz (hint: NAGYON SOK, bárkiről is legyen szó… Tehát véleményem szerint bölcsebb dolog szerényen megtartani a nagyra becsült, értékes negatív véleményünk saját magunknak… :D).

Nekem a stúdióm falán fog lógni az összes, az egyszer biztos! 🙂

doors

A poszt szuper, a poszterek is szuperek. Letöltöttem, kicsomagolgattam.
Bár végignéztem mind, de egyiket se tenném fel a falra. Nem azért, mert ciki, csak már nem izgat annyira.

Ez igazi szuper plastik poszt volt.

enteomitiok

@Handras idióta vagy. ez alól még a szmájli sem ment fel.

misran

Szuper jó, lelkes vagyok.

Kicsiben csináltam már hasonló húzást, az inkább feljavítás volt, de poszterezéshez is kiváló:

http://vectormagic.com/home

Korábban full ingyen volt, most próbát lehet tenni pár képpel, de ez tényleg “magic” :), a bitmap rajzokat vektorizálja, pár paraméter okos megadásával elég jól. Utána még lehet finomítani.

Természetesen ez nem olyan mestermű lesz mint “lézerkard” testvérünkké, de gyors megoldás még nem poszterizált alkotásokra.

bagesz

Angelday!
Nem, nem vagyok. De ugye nem baj?
(A Neverhood-ot csak letöltöttem, meg az ICO-t is…)

fapina

[…]

“Az ecsetvonások láttán a fenti kép a saját fejemet ábrázolja.”

erre bazdmeg, nem tudok mit mondani 😀

szárnyalsz, Angelday, SZÁRNYALSZ 😀

Haraszti Dénes

Köszönöm szépen az ICO pósztert le is tőltötem! Pont most játcottam végig és nagyon tetszcett ez a játék tesóm kedvence let!