Valve

Úgy tűnik, nagy dobásra készül a Valve. Egyrészt tudható, hogy Mac-re is jön a Steam, másrészt pedig március elsején elindították a fantasztikus termék-bejelentő-gépezetüket, ami annyira, de annyira szórakoztató, hogy külön össze is akartam foglalni.

Összefoglaló:

Néhány napja valakik kifigyelték fájl-szinten, hogy a Valve játék disztribúciós szoftverében, a Steamben megjelentek Mac-es interface elemek. Ez elindította a spekulációt, hogy most akkor csak Mac-es skin lesz benne, vagy tényleg jön Mac-re is a kliens port, és ha igen, milyen játékokkal. Ismeretes, hogy a Valve méltán nagy sikerű Half-Life 2, Portal és Team Fortress 2 játékai pillanatnyilag csak bootcampen keresztül érhetők el, nagy sajnálatomra.

A Valve tegnap néhány Mac-es hírcsatornának eljuttatott hat képet az alábbi szöveggel:

“In anticipation of an upcoming announcement from Valve.”

Ezen olyan egyértelmű jelzések láthatók, amiből bizonyosra vehető, hogy jön a Steam Mac-re is! Egyelőre nem tudni még, hogy mely játékok érkeznek a platformra, annyi valószínűsíthető, hogy fejlesztő/kiadó szinten lehet majd csatlakozni a Steam-hez, mint ahogy eddig is tették ezt bárki, illetve a Valve a saját Source motorú játékait elérhetővé teszi majd Mac-en. Az érdemi bejelentések valószínűleg a március 9-13 közt tartandó “Game Developers Conference“-en történnek majd meg San Franciscóban a Moscone Centerben. Uraim, remek hírek.

Ez önmagában nem lenne elég hír, hiszen ez eddig csak annyi, hogy jön a Mac-es Steam platform. Március elsején azonban megjelent egy update a Portalhoz ezzel a kurta üzenettel:

Changed radio transmission frequency to comply with federal and state spectrum management regulations

Innentől aztán megindulhatott a nörd lavina! Mint a középiskolai matematika feladatokban, minden szónak jelentése van. Kiderült, hogy az update hatására a játékban levő RÁDIÓK (a legelső szobában is megtalálható) misztikus hangüzeneteket (wav itt) kezdenek sugározni bizonyos helyekre állva, itt a lámpájuk pirosról zöldre vált (erről gameplay videó itt).

Néhány “élelmes” hacker persze az egyszerűbb utat választotta és egyszerűen kibányászta a WAV fájlokat a játékból. Itt jön be az update üzenete: “to comply with state spectrum management regulations”. Hmmm!

Ebből ugyanis ki lehetett következtetni, hogy a hangüzenetek valójában KÉPÜZENETEK, csak át kell őket futtatni egy SSTV filteren, amit a rádióamatőrök használnak egymás között (pre-internet). És lőn, a hangfájlokból számos “Aperture” labs misztikus képernyő került elő. Íme ebből négy:

Azért ilyen “zizisek”, mert ugye analóg forráson keresztül lettek feldolgozva. Remek ötlet. Persze megindult a találgatás, hogy vajon mi a rejtett üzenet a képek mögött. Kiderült, hogy egy telefonszám van elrejtve a képek között. Például az egyik kép tartalmaz egy BBS feliratot, csak éppen át van húzva a telefonszám. Más WAV fájlok SSTV filterezés után sem néztek ki értelmesen, ezeket audió formában kellett értelmezni, ugyanis morze üzeneteket tartalmaztak. Ez utóbbiakat összerakva kijött egy MD5 hash, ami kibruteforce-olva kiadott egy telefonszámot, ami mögött egy BBS (!) volt telepítve helyileg a Valve főhadiszállása mellett. Erre a BBS-re bejelentkezve ilyen üzenetek fogadták a látogatót:

Ez elsőre nem mond sokat, viszont a teljes ASCII grafikát elforgatva és lekicsinyítve felismerhetjük a játék tutorial szobáját:

Számos ilyen elsőre értelmezhetetlen grafika került fel a BBS-re, illetve kriptikus szövegek. Íme néhány további példa:

Itt van a “teljes” kép a BBS ASCII grafikáiból, ezeknek egy részét a gamerek már kicsit elblurözték és színezték, így jobban felismerhetők a rajtuk levő dolgok. Egyelőre semmi konkrétum nem derült ki belőlük komolyabban, a kutatás jelen pillanatban is gőzerővel zajlik. Ez a wiki ajánlható azoknak, akik be kívánnak kapcsolódni — érdemes átolvasni, fantasztikus mennyi infó van.

Március 3-án, tegnap, kijött egy újabb update Portalhoz ezzel a szöveggel:

Added valuable asset retrieval

Egyelőre még tart a keresés, hogy ez mit jelenthet, viszont az már most kiderült, hogy a játék vége megváltozott az alábbiak szerint:

Tehát lesz folytatás! Nekem nagyon tetszik egyelőre az, amit Gabe Nevell (Valve alapító ügyvezetője) és geek minionjai kifőztek nekünk. Ennyire tökéletes és hibátlan (mondom, hibátlan) vírus marketinget még nem láttam és ráadásul vége sincs. (Aki egyébként nem ismerné a Portal játékot, javaslom, hogy azonnal vásárolja meg.)

Uraim, egy fantasztikus korban élkünk (1), köszönöm Istenem, hogy gamernek születtem (2), és végül:

41 hozzászólás

gergő

az államat keresem a földön. leleményesebb fejtörőkkel marketingelik a játékot, mint ami eleve benne van. omg bitte.

sabe

Hát ez epic. A BBS-es résznél libabőrőztem. Nem vagyok Valve fan, de ebbe beleásom magam 🙂

Somez

Ez nagyon komoly 🙂
A Valve okosan teszi, hogy portolja a Steamet, különben az Apple csinálja meg a saját üzleti modellje szerint és akkor nagy bajban lesz minden konkurens játékfejlesztő 🙂

danger

Ugy nez ki nekik is bejott a Paradox cimu angol sorozat 😀

sen

Zseniális amit csinálnak 😀 ha nem olvastam el idáig 100 oldalnyi forumot minimum az egészről akkor 1-et se.
Remélem a steamnél meg nem követik el azt a “hülyeséget” hogy külön megkell majd venni a játékok maces verzióját mert akkor csúnyán fogok nézni 18 valves játékkal az accomon.

Nonoo

jokis sstv, mindmaig hasznalom radion, jo szorakozas.
zsenialis tenyleg, hogy belerakjak ezeket a dolgokat a jatekba, meg a bbsezes is.

trn

Amugy, egy interkontinentalis hungarianbloggar tf2-meccs jo lenne 🙂
(elezi a pillangokeset)

ádám

Józsi, szerinted mekkora esélye van egy PPC-s Steamnek? Nincs Inteles gépem, elég jó lenne adni az ívet neki Demomannel 😀

sbz

Na ez a kulonbseg a Valve es a tobbi fejleszto kozt.
Kivancsi vagyok az EP3rol mi fog kiderulni, es hogy hogyan fog kotodni a portal2vel.

lAce

JonC (“nem is hallottam még hasonló marketingfogásról”): Kár, pedig volt még pár ilyen. Játék témakörben a halo2-höz “kapcsolódó” ilovebees.com. Minőségében és kidolgozottságában legalább olyan hátborzongató volt, mint most, ez a Steam-es.
Ott az emberek az üzenetekből kikódoltak többtucat GPS koordinátát, meg időpontot, amikről kiderült, hogy telefonfülkék, és az adott időpontban megcsörrent a telefon. Aztán a kapott üzeneteket, mint puzzle darabkákat rakták össze az emberek egy nagy egésszé. Az emberek megszállottságára jellemző, hogy egy fickó akkor se tántorodott meg, amikor jött a Frances Hurrikán, és inkább maradt a telefonfülke közelében, hogy rögzítse az anyagot a többiek számára.
http://en.wikipedia.org/wiki/I_Love_Bees

Zenéhez a korábban említett year zero, mozihoz meg pl. a The Beast, ami a Spielberg féle A.I.-hez volt tie-in.

Egyéb példák: http://en.wikipedia.org/wiki/Alternate_reality_game

Ilyen weblap-ba bújtatott dolog volt még pár, az iD ugrik be elsőre valamelyik doom vagy quake idejéről.

sbz: A mostani hype-ban szerintem szinte semmi.
De lévén, hogy az Ep2-ben belefutottak a Borealis-ba, és a Gordon által vezetett csipet-csapat épp oda készült az epizód chiffhangeres befejezése előtt, én eléggé arra gyanakszom, hogy megint valami orange box féle “portal 2/prequel + ep3” szerű dolgot fogunk kapni. Tekintve hogy eddig 1-1 epizód/pack fejlesztési ciklusa 1-2.5 év volt, lassan itt az ideje előrukkolni az új kontent-tel.

Egyébként humoros side-note, hogy az XBox-os és PS3-as portok (de jól esik ezt kimondani :P) nem kapták meg az update-et 😀

PS: a mac-es announce-menthez tartozó képeknél meg lefröcsköltem az orromból előtörő tejjel a monitort. Nagyon ráéreztek 😀

rog

“..vagy nem.”
van köztünk olyan aki meglátogatta a bbs-t, vagy megpróbálta kikódolni a telefonszámot a hangból, a leírás alapján?
(mert azon gondolkodtam hazafelé, hogy vajon manapság mennyire kell messziről jönnie egy embernek, hogy azt mondjon amit akar?)

blueflame

Ennek a hírnek nagyon nagy hatása lehet a játék piacra/iparra,meg talán a macintosh eladásokat is felviheti, kimutathatóan, ha igaz. Tegyük fel, Steam, a legnagyobb pc-s online “játékbolt”, megjelenik Macre. A fejlesztők kénytelenek lesznek OS X-re is fejleszteni, ha nem akarnak piacot veszíteni. Biztos vagyok benne, hogy eddig nagyon sok gamert az tartott vissza a mac vásárlástól, hogy kedvenc játákait nem tudja futtatni, vagy csak nehézségek árán. Windows elveszít mégegy adut a paklijából.
Józsi nem írtad a counter-strike-t, hogy ne csak a casual gamer oldalról szemléljük a dolgokat. Az is a valve gyermeke, és mai napig az egyik legnépszerűbb online fps, ha nem a legnépszerűbb. Nos ez a sok hardcore counter-strike játékos bizony eljár lanra. Már ma is, itthon, sokan imaccel járnak lanra, mert egyszerűbb hordozni, és ehhez jön a mac többi előnye.
Hozhatnám még példának a codot is, meg biztos vannak más játékok is, de nem játszom, én már nem vagyok beteg…már nem nem nem enemenmenemnwe,mrnq 🙂

JonC

@lAce: ezekről tényleg nem hallottam még, egyedül a Doom3-as sztori ugrott be a martianbuddy.com-mal, meg a játék közben felvehető PDA-kkal 🙂

doors

@angelday egyetértek, céges uptime-om 24 nap. Igaz, az Windows Xp

alma

Steam megint felqrt, felelőtlenül click-next-next-pay -jel vettem meg a Bad Company 2-t, ami a Steam-en 49.99Euró volt míg a cd galaxis-ban 9900Ft, szóval csak 33%-kal fizettem többet (azaz 13350Ft-t)

egyébként bolti steames game is ugyanúgy bekerül az accountod alá és legközelebb már steam-ből is letöltheted… szóval jó a steam csak vásárolni nem szabad online tőlük (arról a köcsögségről nem is beszélve amikor minden ár $-ról hirtelen euró lett, ami eddig 49$ volt abból 49euró lett)

Na hat

A crtossover is kepes jatekokat futtatni,es meg a paralelles 5 es tudja mar a sader modelllllllll 3.0 cool ficsort.Kispofam ez biztos nem tudtad.A velvenek emg uzenem hogy alljon a tukro ele es kopje arcon magat,NEM KELL a sittes 2004 ben kaidott jateka 6evvel kesobb atportolva.

sbz

@blueflame
Nemhiszem hogy tulzottan meghatna a fejlesztoket hogy osxre is kijott a steam. A legtobben mar a pcre is nagy ivben tesznek.

@lAce
Egy hasonlo pakkra szamitok enis, elvegre mar mintket jateknak koze van az Aperture Sciencehez. Ezert is gondoltam hogy hatha kiderul valami az EP3-mal kapcsolatban. Itt lenne mar az ideje.

lAce

megvolt az announce, a rejtvény mégse ért véget. aláhúzott betűk FTW!

Rokamitya

Nem tudom, én az MR2 Petőfi Netidők c műsorában halottam a sztorit. Természetesen tudom mi az a Valve, és a Half-Life névre is elismerően bólogatok…de a többi nekem kínai, nem vagyok geek, elolvastam a cikket mégsem tiszta a sztori…Azt nem értem alapvetően, hogy egyes népek h vannak olyan technikai szinten, hogy rá tudnak jönni hogy hogyan kell értelmezni egy ilyen updatet, meg SSTV-t kell használni, meg összeállítani a képekből egy telefonszámot…meg kiadja a MD5 hash-t, meg ki bruteforce-olni, azt sem tudom ez milyen nyelven van…
Egy szó mint száz, hihetetlen…

rog

mindenesetre kellően bonyolult történet, hogy ne lehessen ellenőrízni 🙂

moli

bbs, baszki. a mai csirkeknek el se tudnad magyarazni, nem ertenek meg.