Hogy miért is szeretek iPhone-t használni?

Elsősorban azért, mert minden évben lehet menni nyáron launch partyra (2008, 2009), és lógni a haverokkal.

Másodszor azért, mert mindig frissítik valamivel, amitől megéri váltani és izgalmas lesz. Most például azért, mert az új változatban lesz A4 chip alapú izomgyors CPU (majd az iPaden látjuk, mire képes a kicsike), a kijelző felbontását is duplázzák irányonként 960 x 640 képpontra a mostani 480 x 320-ról, végre berakják előre is a kamerát, hogy lehessen iChatelni a haverokkal, és végül, de nem utolsó sorban a 4.0 szoftverrel érkezik a nem-Apple multitaszk is, gondolhatunk például a navigációra, meg chat alkalmazásokra.

Szóval a technológia folyamatosan fejlődik, és noha a spec háború engem annyira nem érdekel, mindig jó dolog a nyári szifon frissítés, meg a haverok. Ja, és kösz, fátter!

Amíg erre várunk, az Apple kirakta a Guided tour videóit (HTML5 — némi kiegészítésre szorul) a deszkához, ezeket érdemes mindenkinek végignézni, a szokott minőségben tekinthetjük gyakorlatilag képernyőről képernyőre végig a termék egyes alkalmazásainak részletes bemutatóját.

Nagyon ajánlom mindenkinek a videókat! Ez az, amit sokan nem értenek, hogy nem a vas, meg a szoftver egyes darabjai, hanem ezek szintézise alkotja az élményt, amit ilyen szépen megvalósított videókon mutatnak be a fogyasztóknak. A vásárlás ezért annyira egyértelmű számomra, hiszen nem tud senki mutatni ennél jobbat. Van WePad, amiben biztos több a pixel, meg az USB port, viszont hogy nem ilyen felhasználói felülettel rendelkezik, abban most biztos vagyok. (Ha ilyennel rendelkezne, akkor ugyanis arról már kiraktak volna valami videót.)

Kedves emberek, egy termék soha nem spec-háború alapján dől el, hanem összhatásában, aminek (IGEN, AMINEK) része az is, hogy milyen videókat raknak fel a weblapra.

142 hozzászólás

The Hedgehog

Amire én nagyon vágyom… 720p videó felvételre képes, vakuval megtámogatott nagyfelbontású auto fókuszos hátlap kamera. AMOLED kijelző és ennek köszönhetően jobb akksi idő. Ha ezeket a dolgokat megvalósítanák már megérné cserélni. A kamera és a videózás egy NAGYON fontos pontja annak, hogy versenyben maradjanak mindenkivel a piacon.

TBS

(Khm. Az a “felbontásduplázás”, az négyszerezés a számok alapján. Szerintem. 😉 )

nemeseri

@The Hedgehog: Na ilyen nem lesz 🙂
Kicsit jobb lesz a kamera es pont. Az amoled kijelzo meg kerdes… de megabrutal kamera tuti nem lesz.

Samott

A HTML5 azt jelenti, hogy QT plugint kell a gepemre telepiteni? Az meg a Flashnel is feleslegesebb formatum. 🙂 Igy nem sok remenyt latok a HTML5 terjedesere…

antenna

Bakker elmúlt negyed 10 és még nincs egy flame se hogy “bezzeg a többi má’ tuggya szar burzsuj ájfon szánalmasak vagytok hő'”? Hova lesz így a világ?

Igazából én azt várom hogy végre ne arra kell várjak hogy lesz-e hálózat függetlenítés egy-egy update után. Jó érzés lenne ha az új készüléket T-től független szolgáltatónál is megvehetném.

Pepinke

Csak egy két költői kérdés:

1. Lesz-e magyar “billentyűzet” benne? (nekem szempont és kész)
2. Futni fog-e rajta a CIB-es netbankom (amihez java kell)
3. Miért érzek bizsergést, miután megnéztem a kis videókat? 😀

u.i.: Azt hiszem eddig számomra tényleg ez az eszköz áll legközelebb ahhoz, amikor csak a tartalomra összpontosíthatok és nincs útban a technika.

Samott

Itt, most egy Portable Firefoxom van. Mivel ceges kornyezet nem is telepithetnek ilyesmit a gepemre. QT plugint se. Most megneztem a ceges IE7-el, az is hibat dob. Csak juzer szempontbol neztem, rakattintottam a linkre, nem neztem moge miert nem megy, bejott a hibaoldal es mar be is zartam. Ha Flash lett volna meg tudtam volna nezni… szerintem az atlagjuzer is pont igy reagalna. Otthon megnezhetem Opera 10.51-el, de szerintem azzal se menne (ok meg csak Ogg+Theora-at tamogatnak). Ilyen uri huncutsagert nem fogok Safarit telepiteni… 🙂

Ace

Már régen bebizonyította az idő, hogy bizony a telefonokban található kamera rohadtul sokadlagos tényező. Aki ez alapján választ telefont, vagy neki ez a fontos, az egy idióta. Ha valaki tényleg fényképezni akar, vesz céleszközt. Mikor fogják már ezek fel, hogy az optika mérete miatt hiába tesznek bele gigapixeles kamerát, szart se fog érni! Arról nem is beszélve, ha az ember csinál egy képet és feldobja mondjuk twitterre vagy facebookra, úgyis lekicsinyíti a képet, ergo megint semmi értelme. Meg lehet nézni a 8 megapixeles samsung telefonok képeit. 3-4 megás egy kép, de köszönő viszonyban sincs egy alsó kategóriás fényképezőgép minőségével. A mobilfényről ne is beszéljünk…szarnak egy pofon kb.

TBS

Pütagórasz forog a sírjában… 😀 😀
A VGA felbontása 320 SZOR 200 pixel. 64000 pixel. Felbontás: 320×200. Ennek a duplája 128000pixel, nem 256000… Nincs bocsánat. Biztosan emlékszel a GYÖK2 csinos, irracionális törtszámra. No ilyen felületnövekedések környékén Ő a duplázó-szorzó… 😉

(Természetesen értem, hogy miről van szó, de a (leendő) gyermekeid “kockásfüzetének” (ami 4zetrácsos) védelme miatt piszkállak csak.)

TBS

Hö. Quicktime..? Elpüsztülök. Megjegyezném, hogy a nálam lévő (nem túl friss, nem Mac) safari sem érzi a tartalmat…

Oké, leszállok a posztról. :DDD Bocs.

TBS

Most látom csak, hogy a Chrome sem viszi… No, télleg leszakadok. Jómunkát!

4Si

Hogy lehet úgy felosztani Mac-en a Mail-t, mint a videóban 0:20-nál? Bal oldalon a levelek érkezési sorrendben, jobb oldalon az olvasó ablak. Outlookban egy very simple, de Mailben nem találom ezt a felosztási lehetőséget, lehet, hogy nincs is?

klarky

@Ace: csak részben értek egyet.

Ezidáig, míg hogy úgy mondjam hagyományos telefonjaim voltak én is azt mondtam, hogy azok a képek, amik azok lőnek teljesen másodlagos minőségűek, max. arra jók, hogy a kis kijelző bélyegnyi képernyőjén megjelenítsen pár színes pöttyöt.

Mióta a Samsung S5230-am van (ami a szemetekben gondolom nem telefon), azóta lazán otthon hagyom a Finepix 5600-amat, ha csak kattintgatni akarok, mert hihetetlen milyen jó képeket csinál.

Ép hétvégén túrázni voltunk és összeraktam egy GPS trackeres, slideshows anyagot belőle. Amikor elküldtem az ismerősömnek nem hitte el, hogy ezzel a telcsivel lettek csinálva a képek.

Amúgy abban igazad van, h a felbontás növelése közömbös az átlaguser szempontjából. Én a bridge gépemmel sem lövök 3 MP-nél nagyobb képet, mert minek???

(De, h az alapkérdésre is reagáljak, baromira nem érdekel mi lesz a köv. iPhone-ba. Amíg működik a röghözkötés és a…, de ezt hagyjuk is, addig nekem akkor sem kell, ha Cupertínóban a fejük tetejére állnak. Én túl racionális vásárló vagyok ebből a szempontból, nekem nem emóciókra van szükségem, hanem tényekre.)

Andrasb

Ah, nekem is az a bajom, hogy Linux + Firefox parosra javasolja a Quicktime-t. Na majd otthon megnezem.

Ace

@klarky Egyetértek veled, én is örülök, hogy tudok normális képeket csinálni a telefonnal (anno Siemens S65, Samsung U900), csak nálam ez nem mérvadó. A samsungok egyébként mobilhoz képest jó képet csinálnak, kattogtatni nagyon jók, de szerintem ha valakinek tényleg fontosak a képek, azok (mint te is) vesznek egy normális fényképezőt.

TBS

AD, rászántam ezt a 4edórát, de a közelemben fellelhető eszközök alkalmatlanok a tartalom prezentálására. Látom, hogy a doctype html5, látom hogyan/hol jönne a mozgókép, de minduntalan QT download-ot kapok. Ha ez a jövő (qt fallback), akkor lehet hogy kiöregedtem már belőle… 🙁

vanabi

Bármilyen okos telefon tud elfogadtható képet csinálni. Nappal, szabad ég alatt napos időben.
Multitask meg kell és kész.

fraki

A nyelvészcsőröm megint szagot érzett, ha jól értem (bár nem vagyok benne biztos, mert konfúzió is van), valakinek nem tetszik, hogy valaki a felbontáskétszereződés alatt a dimenziónkénti felbontáskétszereződést érti. Nyelvnáci. A probléma megint a jól ismert népbetegség, a nyelvi logikászkodás. Laikus nyelvhasználónak bepattan, hogy hát a szándékolt közlendő szerint a pixelek összlétszáma valójában négyszereződik, de odáig már nem jut el, h felbontásszorzó kifejezések (pixelduplázás stb.) esetén a common szenz alapértelmezetten dimenziónként dekódol.

És természetesen ezt mindenki érti is, csak a matyika ugrott egy fázist, a következőig viszont már nem jutott el. A helyzet ugyanaz, mint a kockásfüzettel, amit említ is, tehát mintha önirónia lenne, de itt már tényleg elvesztettem a fonalat, lehet semmit nem értek jól.

rivera

Ace,

David Guttenfelder afganisztáni sorozata, Todd Heisler moszkvai sorozata, csak két példa arról hogy profik is szeretnek mobillal fotózni. Nekem van 40d-m, 5d2-m, mégis napi szinten fotózok iPhone-al is. Hipstamatic ftw.

csomh

iBook videó 1:21-nél látszik, hogy mennyire gyerekcipőben jár az e-könyv biznisz. Sem a technológia, sem a kiadók nincsenek felkészülve arra, hogy a felhasználó bármikor változtathat a könyv megjelenésén, és ilyenkor biza rendesen kéne újratördelni a szöveget, de azonnal. Ki feladata lenne ezt megoldani?

Takoca

agyon peccselt win7-en megnéztem 3 agyon peccselt böngészővel:
qt nélkül nem nézhető. 🙁

TBS

Fraki, igen a nemmindegy. R=1 user oldalról valóban ==, de szakmai vénám ágál az efajta pongyolaság ellen. “Muszáj” miatt sohanempattogok, nem vagyok helyesíráshuszár, de a logikát tisztelem. Ha van. Gyökkettő. 😀

klarky

QT: Ez egy ékes példa arra, hogy kitalált valamit az apple, próbálná hinteni az igét, de valahogy a többség nem nagyon akarja befogadni, elfogadni.

Ezért nem nézek meg pl. egy videot sem handrásnál.

Mire jó ezt a formátumot erőltetni?

És így lesz az alma a flash tagadással is. Addig vacakolnak és várnak a html5-re, hogy elfogadható tartalom sosem lesz rá, csak max. az ő felhasználóknak, amiket Steve csinál nekik unalmában.

Nem érdemes szembe menni az árral, ezt az élet számtalanszor bebizonyította már.

Vagy ahogy Csernus doki mondotta volt: Lehet széllel szemben pisálni, kár, hogy hugyosan kell hazamenni…

Aszfaltbetyár

Azabaj, hogy hiába fejlesztenek új featúrákat, 3G-n mindez használhatatlan lesz, pedig ott is volna befoltoznivaló, illetve hozzáadnivaló dögivel. De persze a fejlődés és a profitgyártás nem állhat meg, új modelleket kelle ladni, a “régi szar” 3G meg kit érdekel…

Aszfaltbetyár

Mondjuk mire az kijön, addigra nem is fog érdekelni, már meg van a Nokiám rendelve. De attól még nem tetszik ez a fajta “fejlesztés”, ami az Apple-nél folyik.

Aszfaltbetyár

Viszont a HTML5 videó igenis jó, akár az Apple nyomja, akár Bözsi néni a szomszédból. Le a sok különféle video pluginnel, a Flash meg mindig blokkolódik-

TBS

h.264 vs. ogg licensz/szabadalom csatározás, nem cég. Ogg szebb jövőt ígér, h.264 meg jogdíjasat…

klarky

Mondhatnák (mondhatták volna anno), hogy egy szép napon minden gépen lesz QT, de nem lesz (lett), sőt…

TBS

Klarky, azt fel ne merészeld emlegetni, hogy nem apple platformon mekkora szenvedés a QT… :]

marchello

azért elég nagy fail pont az iPad videóit HTML5-ben felrakni. gondolom az lenne a cél, hogy minél többen lássák, közben meg a fél világnál el se indul.
nálam Macbook van legújabb Safarival, elindulni elindul, de nagyon sokszor beszaggat.
szóval ennél még a QT embed is százszor jobb, az legalább sosem szaggatott.

human

azért nem kéne ennyire biztosra írni a feature listet, hiszen ez egy elemző tippje. Oké, hogy profié, de akkor is.

Viszont aki írta, hogy az apple vár a html5-re annak nincs igaza, láthatóan tolják, és pár nagyobb site már hallgat is rá. Elkezdődött.

A videókban inkább az a legviccesebb, hogy ipad kézbevételnél az első mozdulat hogy felteszed valahova a lábad, legyen felület ami segít tartani.

Addict

Nálam simán megy érdekes módon gond nélkül a html5 videó. (win7 64bit, Chrome) Megy a quicktime is valahogy nem tudom miért mióta létezik tökéletesen. Anno kurva nagy nehézségek árán rákattintottam az ingyenes letöltőgombra, majd a frissítéseknél is hatalmas erőfeszítéssel az update gombra és kész. Sőt még a HD quicktime is megy ha kell Sony Vegasban vagy AfterEffectsben is. Az ogg is megy ha felmegyek wikipédiára és meg akarok hallgatni vmi wikimedia audiót. Kedves userek, nehogymár mindenki ilyen töketlen legyen, ez egy tech(el is foglalkozó) blog lenne vagy mi. Én meg nem vagyok sem programozó, sem IT manager. Nyehh.

iPad videók nagyon jók, főleg az iBook / iTunes integráció verhetetlen. Képnéző is nagyon cool. Mondjuk a videó / YouTube szekcióban vicces mikor azt mondják, hogy főleg HD tartalmak amik jól néznek ki rajta. 1024*768 pixelen ez nem tudom kinek számít, pláne, h 4:3-as a képarány.

Viszont ami nem cool ahogy a videón mindenki full kicsavart pózban, egekbe emelt vagy asztalra rakott(!) lábbal nézegeti az iPadet. Ergonómiailag az egész tablet koncepció kuka, de ezt meg fogják látni a userek sztem 1 hét használat után. Ok, talán rövidtávon 1 óra használat után még nem törik le az ember balkeze az eszköz tartásától, de tovább tuti nem lehet bírni. Jó én már azokat sem értem akik otthon is laptopoznak tapipaddal ágyból háttámla nélkül a gép fölé görnyedve. Ez olyan lehet érzésre *100.

Addict

Viszont az iPad tartó kiegészítőknek óriási piacuk lesz ez biztos. iPad tartó azoknak akik ülve használják pl buszon. Külön iPad tartó ágyba, kocsiba, íróasztalhoz, sexhez stb. Nagyon jó.

Takoca

Addict:

“álam simán megy érdekes módon gond nélkül a html5 videó. (win7 64bit, Chrome) Megy a quicktime is valahogy”

nem lehet hogy ezért megy mert fent volt a QT? utána nálam is tökéletes és meg nem mondom hogy ez most qt vagy html5

mellesleg milyen kiegészítőt kéne felrakni szerinted? opcióként a qt telepítés ugrik elő.

félre értés ne essék: nem vagyok html5 ellen (de a flash is a barátom). Pont az érdekelni hogy mit tud

TBS

Addict, pont, mert nem “olyan” melóra használod a gépedet… Pont azért nem fáj, hogy szétcseszi vmi mondjuk a fejlesztőkörnyezetedet egy ufó dll, so mittoménmivel. Természetesen, ha valóban AKARNÁM hozzá tudnék jutni a tartalomhoz, de láthatóan nem a fajtám a célcsoport. Kicsit azért még kíváncsi vagyok, így _lehet_ klónozok este egy win7 virtualizációt, amit szétkúrálhatnak a mindenféle jöttment netes telepítők.

Tudtad, hogy ilyen módon épülnek a bothálók..? Trükkös frissítésnek álcázva jutnak a “könnyű kattintani” gépekre… Aztán mi meg szívunk miatta a végtelen “szemét” hálózati forgalommal, levelekkel stb…

A bosszantó az, hogy nem a holnaputáni technológiával kellene prómózni a tegnapi cuccokat, hanem a maival… Amit az Apple erőltet bleeding edge-ként, az MÉG nem az.

Addict

Takoca: na ezt látod nem tudom, lehet h nálam is quicktime-ként megy, mert a kezelőfelület kb ugyanaz. Igaz nem lehet fullscreenre rakni ez gyanúsan html5 hiányosság. Nálam a YouTube kisérleti html5 adása is megy mondjuk. (na az még 1 nagy kalap szar, no fullscreen, fos minőség stb)

Angelday: sztem is.

TBS: ismerem a botnetek működését és meg tudom különböztetni az Apple update ablakát egy pornóoldalon lévő villogó “te vagy a 10000000. aki ide kattintott” című linktől. De van fönt vírusírtó, malware írtó, tűzfal stb is. Bár sosem volt szerencsém vírushoz meg semmihez. Ésszel kell használni a gépet és akkor jó lesz. Még a flash is megy fagyás lassulás nélkül na az milyen.

The Hedgehog

angelday: Mondjuk akkor nem csodálkoznék ha a win-es Safari package-ba is belepakolnák a fullos QT architektúrát. OS X-en nem probléma, hiszen ott alapból megkapjuk, bár kicsit így is olyan, mint aki péniszpumpálás után arcoskodna, hogy mekkora van neki.

TBS

AD, isten vagy. 😀 Tehát nem html5 a kulcs, hanem a qt. Thx my God, Steve. Oh. AD. Szori. 😀

Mordon

Aszfaltbetyár:
“Mondjuk mire az kijön, addigra nem is fog érdekelni, már meg van a Nokiám rendelve. De attól még nem tetszik ez a fajta “fejlesztés”, ami az Apple-nél folyik.”

Ez csak nekem ellentmondás? A Nokia _semmilyen_ szinten nem támogatja a régebbi készülékeit, ha kijön a Symbian-nek egy új változata, akkor azt kizárólag az új készülékekkel kapod csak meg. Az Apple legalább támogatja a régebbi modelleket is.

TBS

Pl. engem nem nagyon érdekelnek (ez épp igen) azok a webes tartalmak, amiket CSAK qt-vel lehet megnézni. Téged meg a iPhone flash nem érint. (Nem is) nagyon haragszom Rád ezér’. És nem botnet, hanem KÖNNYŰSÉG. Nyomj konzolon egy ps -ef-et (gondolom megy BSD klónon), és nézd meg mennyi szemét lakik ott, ami potenciális resource leak. Még assembly/c, kisgép, amiga korszakból maradt rajtam a “szükséges minimum”-ra való törekvés. 🙂 Mondomén, hogy vénvagyok. 😀

Bel Riose

@human, @Addict: Már miért lenne gond hogy valamin mindig megtámasszák? Könyvet is szokott olvasni az ember órákon át, az hasonló méretű mint egy tablet és azt is ott támassza ki az ember ahol tudja: ölébe teszi, ráteszi az asztalra / lábára és bedönti, stb…

Nem értem mi a problémátok, csak azért mert ez egy tablet muszáj folyamatosan kitartani az egyik kezeddel? Miért ne lehetne úgy kezelni mint egy könyvet? Egy vaskosabb regény ráadásul sokszor 1-2 Kg is megvan, az iPad pedig csak 0.7 Kg lesz…

TBS

Öhm, olyan vagy, mint egy jó riporter: alákérdezel a téma neked kedves megoldásának. 😀 Kész Kálmás Olga vagy, csak még tévéadó nélkül. 😀

Aszfaltbetyár

@Mordon: egyrészt ez nem teljesen igaz, elég sok, bár valóban nem önálló release-szintű fejlesztés kerül bele régebbi Symbian modellekbe, lásd pl az 5800, N97 sorsát. Másrészt persze Apple ad neked 2G/3G-re is OS frissítést, de minek, ha túlnyomórészt minimum a 3G S az új funkciók célterepe (ez nyilván természetes a gyártó számára, illetve nem mellesleg gazdaságilag is), ti. hiába lesz a 4.0-ban nem-apple multitaszk, ha a fostalicska 3G úgysem fog boldogulni több app-pal egy időben. És még sorolhatnám.

Másfelől abban igazad van, hogy pl a Symbian^3 nem lesz visszafelé kompatibilis, ahogy a 9-es se volt elérhető a 8-assal érkező eszközök számára, de én belefáradtam az Apple sok apró geciségébe, korlátozásába, inkompatibilitásába és inkább veszek egy olcsó, nektek nyilván szar Nokiát, minthogy hagyjam magam újabb több százezer forintos szopóágba vezetni, venni 3G S-t, majd 4G-t, 5G-t és a többi, és a többi…

Aszfaltbetyár

Azért Kálmán Olga csak csinosabb, mint Józsi 😛

TBS

Nem csak csinosabb, de a hangja..! Mintha angyalok szólnának… :O

sabe

Hát én innen magasról leszarom az ipadet, ezért nem fogok quicktime-ot telepíteni a gépemre.

klarky

@TBS 😎

Komolyan mondom, olykor szívesen elvitázok dolgokon, de mostanában hamarabb belefáradok, minthogy klaviatúrát ragadjak.

Mai posztunk tanulsága tehát az, hogy 2010-ben a multimédia alfája és omegája az interneten a QT. Na bassz… Ma sem éltem hiába.

(Amúgy azokkal tökéletesen egyetértek, akik azt mondják, hogy ezt mindenféle formátumban fel kellett volna tenniük, ha minél nagyobb tömegek előtt szeretnék promotálni a cuccot. Mert megnézném hány ember rakja csak fel ezért a Qt-t. Arról nem is beszélve, h amikor nekem régen fent volt ez a csodás alkalmazás aljas módon egy update kapcsán a pofámba akarta tolni a Safarit is. Bezzeg ilyenkor nincs az eu, meg a fogyasztóvédelem sehol!!! Csóri MS, meg böngészőválasztó ablakkal indít két hete. És én vagyok a maradi, meg menjek vissza 10 évet. Igazad van fatter, még ma felrakom a realplayert. A 386-osomon az volt a nagy truvaj, emlékeztek még rá????)

ultrasznob

Elkezdtem nézni az első videót, odamegy a csákó az asztalhoz, lerakja a kávét a gyeszka mellé, és már léptem is ki a Safariból! Ennyi elég volt hozzá, hogy azt mondjam: “Kell b+!” 😀

rudo

Ezt most akkor sem értem!!!

Mi abban a ráció, hogy egyrészt HTML5-öt hirdetek, másrészt kötöm az ebet a karóhoz a QT -vel. Ezzel részben magukat szúrják tökön. Nyilván van egy réteg, aki nem apple felhasználó, de ‘kőne a pízük’, na nekik kell az ilyen videó igazán (az apple felhasználók jó eséllyel megveszik amúgy is a cuccot), namost pont ez a réteg nem fogja látni a videót! Holott számos megoldás létezne még úgy is, hogy no flash (mert most ez apple legutóbbi mottója). Ehelyett kiválasztják a lehető legrosszabb megoldást, és QT-hez kötik a html5 videot, ami egyébként megelégedne a sima H.264 -el is (de szerintem rentábilis volna egy OGG verziót is felrakni az FF usereknek)… azt viszont végkép marhaság elvárni, hogy egy nem osx felhasználó (teszemazt csak ezért) felrakjon egy QT-t. Ennek egész egyszerűen nincs értelme, mivel a QT piaci részesedésére kb a kutya sem kiváncsi (de, hogy mennyi megy el az iPadból, az már relevánsabb)

Én amúgy igy próbáltam (sorban)

XP + FF 3.6 (get QT)
XP + Chrome 4.x (get QT)

Itt kezdett lilulni a fejem

XP + Safari 4.x (get QT)

… majd get QT és lett html5 embed video… ez kérem baromság! Hétmérföldes!

Aszfaltbetyár

Józsi, azért az minimum arrogancia a Mac platform bányászbéka alatti részesedésével, hogy majd ők megmondják, mi a standard, aztán a rest of world meg szopjon, ahogy tud, mert ami Macen standard, az Windowson (amit ugye szinte senki sem használ) akármiért nem az. Az alapötlet jó, de a megvalósítás GÁCI.

hegyi

Gyerekek, ma mire hazaértem suliból meghozta a futár a Magic Mouse-omat a MacBook Pro-mhoz és azóta le van este az állam 😉

INSTANT GET! Jó vele momentum scrollingolni Plastik contentjeit!!!

Ja, bocs az OFF-ért,ezt meg kellett osztanom amúgy meg iPhone and iPad rulez.

marchello

annyit még hozzátennék, hogy amíg windowsos voltam, addig eszméletlenül rühelltem a Quicktime-ot (látom nem vagyok/voltam egyedül), viszont a mac-es verziót semmire nem cserélném el. valahogy teljesen más a kettő.
szóval megértem ha a win júzerek nem hajlandóak telepíteni.
vki már belinkelte feljebb, az összes videőt meg lehet TeCsőzni, akár HD-ben is.
szóval peace.

Az Időmilliomos Apuka

rudo,

Az Apple pontosan tudja, hogy az internetezők hány százalékához fog eljutni a HTLM5 videó (kevéshez). Főleg azokhoz, akik eleve potenciális vásárlók (Mac felhasználók).

Így is előre eladták már az első hónapban rendelkezésre álló iPad-eket, áprilisra nem kell több vásárló, majd májusra kell újra reklám, addigra (vagy sokkal hamarabb) úgyis feltolja valaki a youtube-ra és ott meg lehet nézni, olvasni lehet néhány ezer tesztet.

Az átlagember, aki pedig nem látja a videót, azt mondja magában: mi a franc van már megint ezzel a rohadt PC-vel! Nos, ezért szórakozik velük az Apple!

rudo

józsi: ácsi-ácsi! mondom a gép kórtörténetét: ezen egy xp sp3 van, sok és friss böngésző, cs3, ilyenek… se QT, se semmi nem lett rá korábban telepitve amiben kodek lenne. amikor kijött x hete a youtube html5 -ös bétája, akkor odanéztem és kivállóan futott (akkor asszem chrome -ban). tehát nem okozott gondot egy H.264 html5 video lejátszása. tehát nincs WINDOWS probléma, ha van egy modernebb böngésző. explorer probléma! az van! az mindig is volt és lesz és azt nem is várom, hogy kitegye wmv -be, de ha látja a szisztéma, hogy itten bizony win+ie fennforgása van, akkor még mindig felajánlhatja, hogy mennyen a youtube -ra. érted, azok akiknek még nincs otthon gépük és célközönség, és most John Doe átküldte a hivatalba a linket emilben, hogy “anyjuk itt a gép, amit még te is tudsz kezelni”… sose látja, igy sosem!

ez dacos és nem intelligens megközelités!

sabe

AD: ” saját módszereikkel dolgozva szaroznak”

piros vagy a kék pirulát választod?

rudo

@Az Időmilliomos Apuka:

na ne szivass! az üzlet nem ilyen. minden fillér kell, semmit sem hagy egy apple sem kicsúszni a markából. ha mégis, akkor kivagyiságból és most szerintem pont ez történik.

ha jól látom van egy vélhetőleg official apple csatorna a youtube -on. ahogy fent is irtam: miért nem irányitja oda azt aki végkép menthetetlen (tehát nem osx, nem win+chrome+h.264, nem win+ff+ogg)? majd odaküldi, amikor már kisöpörte a nyitó raktár készletet (és esetleg már a köszöbön áll a google/nokia/htc/stb – igaz azokat lehet fenyegetni perrel – sokat ér;) nekem úgy tűnik az apple -nek fontos minden potenciális vevő – különben nem ugrana a konkurencia torkának rendszeresen – csakhát éppen nem tesz meg értük mindent

karon

a szkrín felbontásának növeléséhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a nexus one-ban használt AMOLED kijelző (amit várhatóan az új szifon is megkap majd) VALÓJÁBAN nem akkora felbontással rendelkezik, mint amit leírnak róla, ugyanis nem full RGB pixelekből áll össze, hanem RG és BG pixelekből. vagyis minden pixelben van zöld subpixel, de piros és kék csak minden másodikban.

ennek több hátrányos következménye is van, főleg a fehér alapon fekete szöveggel kúrnak ki (ami netezésnél elég gyakori ugye): elmosódottak lesznek a karakterek, de a grayscale (fekete-fehér) fotók és ábrák megjelenítésének minősége is romlik.

bővebben a témáról:
http://arstechnica.com/gadgets/news/2010/03/secrets-of-the-nexus-ones-screen-science-color-and-hacks.ars

DnP

Nekem krom alatt siman megy. Mar csak azt nem ertem miert kell minden suttyo amerikai baromnak ha leul, helybol felb**nia a labat az asztalra…

Az Időmilliomos Apuka

“minden fillér kell, semmit sem hagy egy apple sem kicsúszni a markából”

Rengeteg fillért hagy az Apple kicsúszni a markából, mert a nagyobb címleteket markolják erősen.

Megismétlem, azért szórakozik a PC-s táborral az Apple, mert meglovagolják az iPad-ra irányuló érdeklődést, és azt a gondolatot táplálják a reklámot sikertelenül megnézni akaró Dell huszároknak, hogy “ez a szutyok PC még ezt a rohadt videót sem jácca le, haveromn meg még az iPhone-ján is meg tudta nézni”.

Az Apple nem hülye!

Dervenkál Egon

Apuka: szerintem sem hülye. Ha ez nem jön be, majd máshogy csinálják.

Most betolják a HTML5 videót, amit a böngészőknek egy része is csak kísérleti módban támogat (nem szabvány). Más böngésző meg sehogy se.
Ismerjük a H.264 féle baszokat. Házi videóban nem zavar, neten meg még a többséget igen. De szerintem néhány év múlva nem a liszencdíj lesz a móka tárgya. A GIF-ügyi pereskedésből is free use lett a 90-es években.
Szóval, aki Apple tartalmat akar fogyasztani, az eldönti, hogy plugint telepít, vagy ha kell QT-t. Vagy pediglen nem fogyaszt (még). Az számok majd segítenek eldönteni Cupertinoban, hogy jó-e ez így.

ON: Várom az új szifont, mint a messiást! A tom-tom féle navit megveszem rá, és többet nem olvasok telefon review-t. Kész.

Samott

Opera 10.51 se megy, ugyanugy QT kellene neki. Az lenne a korrekt megoldas, hogy QT failback helyett a youtubera toltott megfelelo videot hozna be. Aztan nehany het mulva a logokat atnezve kirugni azt a barmot, aki a potencialis erdeklodok 95%-at ignoralva erolteti ezt a HTML5 baromsagot. Es adni egy kalap lovet az adobenak, hogy irjon egy normalis Flash plugint macre… 🙂 Vicc, hogy 5% miatt 95% sziv. Most komolyan, normalis, hogy csak a sajat bongeszojukkel nezheto meg a sajat oldaluk? 🙂

Valed

Opera és Chrome alatt is simán megy a videó csak fel kell tenni a quick time alternativot.

Bel Riose

QT nálam is alap már évek óta. Egyrészt mert iPod-ot használok már nagyon rég (ahhoz meg ugye kell az iTunes+QT pack), másrészt a trailers.apple.com nálam is alap, ott vannak fent a legjobb minőségben trélerek.

Szóval én nem tudom átérezni az óriási problémátokat. Bér tudom, szar lehet hogy nem tudjátok megnézni a videókat az apple.com-on, hanem kényetelenek vagytok átmenni a hivatalos youtube channelre (az élet nagy problémái)…

Balambér

Nekem egyből ment HP laptop, Win XP, IE8.
Most akkor lúzer-e vagyok?

Balambér

oh lol … kicenzorálta azt, hogy “c e n z o r e d”

csomh

angelday
Elsősorban arra a bazi nagy szóközre gondolok az utolsó sorban, ami az eszköz elforgatását követően keletkezik. (A szóközök máshol sincsenek rendben, de itt kiveri a szemed, husánggal).

Másodsorban: printnél rendesebb helyeken odafigyelnek olyan apróságokra, hogy hány leütés/szó kerül egy sorba, az olvashatóság kedvéért, betűméretet és sormagasságot állítanak. Ezt itt sehogy sem látom megvalósulni, a user nagyít, fontot cserél, forgat, és lassan minden szétesik.

Tudom, hogy ez nem print, de ezek a szabályok, bütykölések mind egy célt szolgálnak, jelesül, hogy a szöveg olvasható/élvezhető maradjon. Persze e-környezetben a szöveg rugalmassága is fontos, de itt úgy látom túlzásba vitték.

Elég nagy baj az, ha már az Apple sem figyel arra, hogy minden bötű a helyén legyen.

Balazs

En pl azert szeretem az iphonet hasznalni, mert megvettem egy voip appot, ra ket hettel eltunt a magyar store-bol, mert a fejleszto szerint “magyarorszagon nem engedelyezett a voip 3g felett”. Frissiteseket persze nem tudom emiatt mar letolteni. Persze, van masik, vegyek meg egyet? aztan azt is kitiltjak?
Na az ilyenek miatt lesz a kovetkezo telefonom sajnos android 🙁 Lehet h nem ennyire szepek rajta az animaciok meg nem ad at eleterzest, de nem b@sznak ki velem az uzleti erdekel alapjan.

al

Józsi bameg!

Itt a 10.6.3 te meg egy nyúlfarknyi bejegyzést sem?
Na akkor mondom én. Gyorsabb, tényleg. Viszont van vicces rész is (úgy tűnik ezt már nem ússzuk meg soha ha friss jön), display megy vissza default-ba. Ami alapból nem is zavart volna, hiszen nekem mindig default volt. Viszont most változott a default, melegebb lett, mint amilyen a bejelentkező képernyő színmélysége. Én viszont nagyon nem szerettem sose ezt a meleg barnát, szóval váltottam apple RGB-re.
Kíváncsi vagyok neked vagy másoknak mik a tapasztalatok a 10.6.3-al.

Amúgy van erről a színezésről itt:
http://support.apple.com/kb/TS3284

Itt meg szöveg:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=885583

TBS

QT alternative egy herélt qt. VLC ennél azért jobb legalitással rendelkezik, arról nem beszélve, hogy multiplatform… Klikkhuszárok. 😀

rog

TBS: a quicktime alternative felinstallálja a quicktime codec-et a vlc meg nem.

Andrasb

@Balazs: mennyivel jobb az Android, ott meg semmit se vehetsz meg Magyarorszagon igy nem is lesz ilyen problemad 😉

rog

dani: hát hogy nem csak apple gyártmányú progik futhatnak majd a háttérben is.

(bár én szinte biztos vagyok benne, hogy nem akármi futhat majd háttérben, csak olyan amit az apple külön engedélyez..)

petnekiabel

Aki nem tudja megnézni a videót, annak elküldöm emailen, WMV formátumban, egy PPT fájlba beágyazva…

sithlords

szeretnem a vilaggal tudatni, hogy maval iphone hasznalo lettem
ha ez is meghal fel ev alatt, mint a ket ipodom, akkor orokrebefeztem

Andrasb

@Angelday: Az Engadget cikkhez csak annyit tennek hozza, hogy errol a problemarol mar olvastam itt-ott es en pl. ezert nem vennek androidos eszkozt. De remelem, hogy a Google-nek sikerul megoldania a problemat.

human

és ha már google, akkor a flash beépítése a böngészőbe, hogy ne plugin legyen? MIndkét oldal erősen gyúr

Balazs

Andrasb: android marketben van ingyen is, nem kell megvennem, es meg hasznalhatobb is (amugy meg egy kezemen meg tudom szamolni a fizetos appjaimat).

al

Józsi

Azért az kemény volt, hogy nem vagy mac portál. Jó, hogy nem, de ekkora frissekről elvárná az ember a megemlékezést, pláne ha vicces lesz utána a képernyő sokaknak 🙂
Amúgy Airport Extreme FW upgrade is van, bár ez lehet régebbi, csak egy ideje nem léptem be (ha nincs miért nem buzgerálom és mivel megy, nem nyúltam hozzá eddig).

rog

vagy pedig csak az android market-ben több az ingyenes app, ami az admob-ból próbál pénzt csiholni.

fraki

@TBS: Nem, te a tipikus hibába estél bele. És a logika tisztelete azt jelentené, hogy tiszteled a nyelv logikáját is, ahhoz meg meg kell azt előbb ismerni.

Egyébként tesztelhető, h hibába estél-e vagy sem: nem adtál alternatívát. Szóval, mit is kéne helyette mondani? Megnégyszereződött a felbontás? Egyrészt hülyén hangzik, másrészt félreérthető, számomra legalábbis.

Egy felbontásspecifikáció mentális reprezentációja két külön szám, bazmeg. Nem pedig ezek matematikai szorzata.

Vágási Matyi

VLC helyett inkább GOM Player, az ki is néz valahogy. (Alapból)

A H.264-et ha jól tudom azért nem tartalmazza semmi, mert fizetős. Az x264 ingyenes.

andrasb

@Balazs: ha talaltal jobbat, akkor minden legnagyobb rendben van 🙂