Nem áprilisi tréfa

Nem szoktam ilyesmit posztolni, de a reggeli mellett jókat kuncogtunk. Gerényi Gábor volt az egyik általam ismert utolsó Nokiás, végül nem bírta tovább. Kulcsár Szabolcs még jól bírja. Egyébként annak idején én is azon kezdtem, hibátlan eszközök voltak, viszont ott rontották el, amikor terveztek olyan telefont, amit szét lehet húzni, tükör van benne és női táskába való. Erős Antóniának ilyen telefonja volt. Akkor éreztem először, hogy a Nokia termékfejlesztési osztályán inkompetens személyek ülnek.

48 hozzászólás

david

hát igen :DDD életem legjobb döntései között van hogy 2008-ban iPhone-t vettem a bevezetés napja után kettővel.

CsasZ

Hát aki a Nokia PC Suite szoftverhez a nevét adja, az más gonoszságra is képes lehet.

mrfeher

Egész mást akartam írni, de rájöttem, hogy ki a faszt érdekel ez az egész.

moyirto

ezt én élőben tapasztaltam. viszont, aki nem érintőset vesz és nem S60-at futtatót, ha jó helyen veszi jó áron, nem csinál rossz üzletet. hagyományos modellek között, azért megbízható a firmware és a hardware is!

gigi

“… a Nokia termékfejlesztési osztályán inkompetens személyek ülnek…”

vagy nők. Nem csak férfiak használnak mobilt, you know 😀

Winston

Eloszor szolok itt hozza:) De nem birtam ki! Ezt a telefont megvettem szeptemberben, 4 nap mulva vissza kellett vinnem. Ez egy nagy rakas sz*r. Email nem ment rajta, miutan nem tudtam beallitani a rendszergazdank se tudta. A cucc lefagyott atlag 4 orankent, a Facebook kivaloan ment rajta, de most facebookozzak egesz nap???? A net 3g ellenere megallt sokszor. A parasztvakito funkciok neha mukodtek neha nem. Oriasi bukta ez a telefon. Nagyot csalodtam a Nokiaban. Ugyhogy vettem utana egy Iphonet ra par honapra, annal pl. az email beallitas par perc……Siralmas, ne vegyetek meg!

rog

velem meg az iphone tréfálkozott tegnap. többször is lefagyott a phone.app, és csak a telefon újraindítása segített. minden egyébb funkció tökéleteseen működött, de telefonálni azt nem lehetett vele.. :D:D

TommyBravo

Az N97-tel az még a különösen gáz, hogy ha összeveted a harmadáron kapható 5800-val, akkor ugyanazokat a funkciókat tudja, ugyanaz az UI, a különbség talán a sebességben van. Egy high-end(-nek tervezett/marketingelt) készüléknél elvárná az ember a csillivillit, amit a Nokia nem igazán nyújt.

Annak idején (after due consideration) én az 5800 mellett döntöttem, aminek több oka volt: (1) az iphone csak t-nél volt, függetlenként, külföldről aránytalanul drága volt; (2) kézbevéve az iphone (nekem) túl széles (cserébe az 5800 túl vastag), (3) a kijelzőjének jobb a felbontása, (4) nincs steve, aki mindent jobban tud, akkor is amikor nem, ezért pl. alapból van multitask (meg mms is, de azt ki használja?). Na, az N97-nek ehhez kellett volna továbblépnie, hogy megérje az árát, de nyilvánvaló, hogy ez nem sikerült.

zephyr

Sosem voltam Nokia párti, ár/teljesítményben drágának tartottam, amit főleg divatból és presztizsből vett mindenki. Nem mondom, hogy nem voltak jó telefonjaik, meg bizonyos jó szériáik amelyek megérték az árukat, de szerintem a marketing segítségével sikerült túlértékelni őket. Ilyen a piac, amikor bejön egy olyan telefon ami _tényleg_ tud valamit, nem csak divatmajomkodás van körülötte és hype-ot is kap, abban a pillanatban megjelennek ezek a videók, amelyek rámutatnak a “hiányosságokra”. Más szinten, de a hiányosságain régebben is lehetett volna röhögni. Pl.: az automata billentyűzár hiányán, vagy hogy a hívásokat egy listába tegye és ne kelljen folderekbe lépkedni, stb. Persze ezeket megoldották azóta, de fejlődni, előrelépni nagyon nem tudnak, pedig azért nem ártana.

blackdogone

A Nokia csinált néhány olyan telefont, ami vitán felül “klasszikusnak” számít, amik innovatívak és minőségiek voltak: 2110, 6110, 7110 például ilyenek (utóbbiből a mai napig őrzök egy példányt otthon, véleményem szerint a valaha készült legjobb mobiltelefon volt). Azokban az időkben a Nokia volt “A” mobiltelefon. Ezek a telefonok még nem széles rétegeknek készültek – a mai viszonyokhoz képest persze -, nem voltak telezsúfolva haszontalan funkciókkal, a kezelhetőségük és megbízhatóságuk kimagaslóan jó volt. Aztán elmozdultak a tömegigények kiszolgálása felé (ki ne tette volna?), ami azzal járt, hogy egyre gyorsabban dobálták ki a modelleket, amik egyre több haszontalan funkciót tartalmaztak, kicsit rosszabb fizikai minőséggel rendelkeztek, és sok esetben – a gyors modellkibocsátás miatt – szoftveres bajaik is voltak. Az utolsó Nokiám egy 3650-es volt, de szinte az összes fenti tulajdonsággal rendelkezett, így néhány évnyi szenvedés után átnyergeltem a WinMo területre (ami szintén nem bizonyult jó választásnak, de ez nem ide tartozik).
Szóval sic transit gloria mundi, előbb-utóbb szinte minden piacvezető szembesül azzal a helyzettel, hogy jön egy nála szebb/jobb/ügyesebb, és megindul lefele a lejtőn. Ez történt a Nokiával, és ugyanez történhet egy nap a Google-lel vagy akár az Apple-lel is, ha leülnek, és trend-diktálókból trendkövetőkké válnak. Amíg azonban egy cég képes az innoviációra, a folyamatos megújulásra (legyen szó szolgáltatásról vagy termékről), annak azért nem nagyon lesz félnivalója a jövőben sem.

silver42

I DARE you! lol! 🙂 Én sem értem, hogy mióta van iPhone emberek miért vesznek mást. Persze ha csak telefonálni kell akkor arra vannak megbízható modellek, de okostelefon esetén… Nem mondom most már van 1-2 ami felzárkózott (kizárólag Androidos), de még mindig nem vennék mást. Pedig régen nagy SE fan voltam, azelőtt a Nokia 7110 pedig a kedvenc telefonom volt.

airween

@TommyBravo: az (1) és (4) pontok nálam is éltek, a többi nem érdekel.

Viszont lehet h én vagyok lemaradva, de aki egy reklám video alapján próbál készüléket venni, az meg is érdemli. Nekem pl eszembe sem jutna kipróbálni azokat az effekteket, érdekel egyáltalán ez valakit?

Asszem

Király videó, ezt fel kellene rakni a legtöbb áruösszehasonlító oldalra, valamint kirúgni a termékmenedzsereket, akik ezt piacra merték dobni.

Nekem Nokai E72 telefonom van, iszonyú bugos, nincs mit tenni, várjuk a firmware update-t, illetve a HTC Desire vagy Samsung Galaxy S pro megjelenését.

Vention

Nem csak a termék, hanem az elnevezése is szánalom, nekem az N97-ről még mindig az az öt éves, nem érintőképernyős slider jut eszembe, akármi is volt a modellszáma. Fogalmam nincs hogy melyik számozás melyik terméket takarja, összefolyik az egész, ha Nokia, akkor mindig egy ezüstözött műanyag borítású telefon ugrik be aminek a hátlapját úgy csúsztatod le hogy a két tenyeredbe fogod és utána kiesik belőle a kis fekete Bxxx jelű akkumulátor és nincs normális csatlakozó az alján csak valami idétlen egyedi vackok, egyszerre több is ugyan ahhoz a funkcióhoz és képernyőkímélőt lehet beállítani és az ember először beírja a neveket a telefonba szépen rendezetten de mikor telefont kell váltania akkor rádöbben hogy a szinkronizálás egyáltalán nem működik és kezdheti újra beírni a neveket, és ekkor inkább mindent sim kártyára ír be és ezért néz ki minden Nokia telefonon a névjegyzék úgy hogy A Èvi, AAASzerelmem, AAAA Anyu, BJociMelo, BJociVoda.

zephyr

Igaz, a 7110, 6110 nagyon király telefonok voltak, de mikor volt az??? Töb mint 10 éve.
Az E72 is egy nagy rakás… Azon túllépve, hogy szerinem gépelésre alkalmatlan (talán egy pici ujjakkal rendelkező hölgy használni tudja) okostelefonnak sem igazán felhasználóbarát, nagyon szép és jó anyagokból van, jól összerakva, az tetszett, minden más …

rog

na jólvanakkor.
azért a nokiáról is össze tudnak írni annyi sületlenséget a nemnokiások mint az iphone-ról a nemiphoneosok 🙂

vanabi

Mint N97 tulaj be kell lássam minden egyes képkocka igaz. Mivel sok pénz volt ezért nehezen látom be hogy nem a megfelelőt vettem, de egyenlőre csak bízni tudok benne, hogy a nyárra ígért 30-as szoftver majd kicsit gyorsabb lesz.

SeRapH

Mondjuk nokiában van multitask, aztán simán lehet hogy 1348127318 appot futtat közben, hogy anyázni lehessen.

De lehet hogy nem, akkor viszont gáz.

sajby

Már a Nokia is meismerte,hogy csunya bukta volt az N97es 🙂
Igen vicces a video…

sailman

Ez most vicc, vagy tényleg képes kiadni egy ilyen telefont 2010-ben a Nokia?

Lendvai Norbert

Lassan négy hónapja használok egy Nokia 5630-ast céges telóként, van rajta mobilnet csomagom is. Tesztben annó írták, hogy 600 MHz-es proci, gyors mint állat. Kezembe vettem és kipróbáltam egy-két dolgot.

Gyors? Kinek, mikor, hol? Olyan, mint a tetü, beállítások olyan mélyen elrejtve, hogy alig lehet megtalálni őket. Igaz, Pannon-os, lehet, hogy a Pannon buzerált szoftver miatt kicsit lassabb, mint gyári soft-tal, de kérem, ez akkor is siralmas. A netezés is siralmas, legalábbis a beépített böngészővel, a Opera Mini-ig meg nem jutottam el 4 hónap után, egyszerűen elvette a kedvem a teló, hogy bármit is kezdjek vele, pedig egy teszt alapján úgy gondoltam, hogy nagyon jó céges teló lesz. Hát nem az lett. Telón céges mail-eket követni jó, notebook-ra kötve netezni jó, de egyébként …

Nem beszélve arról, hogy hiába a legújabb rendszer van rajta, szánalmasan gagyi egy iPhone UI-hoz képest.

Szóval nekem kb. a Nokia 3510 óta (ami egyébként nem tetszett már külsőre) a Nokia nem pálya. Annó Frank Nuovo volt a tervező, akkor még voltak szép telóik (8210, 8850, 7110, 3210, és a korábbi szériákban is voltak szép telefonok). Nem tudom, hogy ő lépett-e a 2000-es évek elején, de kb. a 3410, 3510 korszak óta nem láttam olyan Nokia telefont, amire azt mondtam volna, hogy kell. A használatukat illetően pedig valahogy sosem volt nekem nyerő az okos Symbian.

speed

erős ellenpropaganda az biztos… és sajnos nem tudom azt mondani, hogy teljesen alaptalanul, mert az 5800 is részben szeret ilyeneket jatszani… masreszt viszont eleg sok telefonrol lehetne hasonlot csinalni sztem

eN

Mint valamennyire insider infókkal is rendelkező, én úgy látom a Nokia 2004 táján vesztette el a lendületet, mikor az ázsiaiak taroltak a clamshell telókkal az alsó-közép szegmensben és a cégnek kb 1 év(!) kellett hogy kijöjjön egy hasonlóval, ami sem nem nézett ki túl jól, sem nem jött ki időben (arra már kezdett lecsengeni ez a divat) és olcsó sem volt. Azóta kétségbeesetten próbálja követni az ilyen-olyan trendeket. Speciel az okostelefon piacon előbb a RIM BlackBerryje volt nagy csapás, újabb 1 elvesztegetett év amíg saját mail képes telefon jelent meg és a user experience is sokkal rosszabb volt (tipikus nagyvállalati marhaságon csúszott el: nyílt szabványok, mobil java volt akkoriban a divat, ezért javas mail kliens lett, ami a szutyok 3rd party JVM miatt az amúgy sem gyors hardveren botrányosan lassú, a mobil javas gagyi UI-ról nem is beszélve). A következő nagy csapás az Iphone volt, a touch UI miatt, amit szintén nehezen tudott követni, főként a 20-30 éve kitalált Symbian miatt, amibe bele kellett erőltetni a touch screen kezelést, ezért sosem tud olyan lenni, mint a Ipohne esetében ahol beletervezték. A Symbian (oprendszer) erőltetése miatt és a Symbian (cég) töketlenkedése miatt is (csúszó, bugos releasek, eleve hosszú release ciklus) nagyon sokat vesztett a Nokia. Azt hiszem nem ipari titok elárulni, hogy az okostelefon a Nokia számára mindigis a presztízsről szólt, ha nyereséges is volt, az alsó és középkategóriás, saját oprendszeres (nem Symbian) telefonok hozták a nagy pénzt.
De pár éve ők is rájöttek, hogy ez nem mehet így tovább, lásd a Maemo (mobil Linux) alapú készülékeket és a Symbian open sourceosítását.
Hogy mennyire rossz elgondolás volt az egész arról talán egy példát elég mondani az okostelefonok OS-éről: van egy mini-oprendszer, ami a hardvert kezeli (gsm toronnyal kommunikáció, alacsonyszintű hívás és sms szolgáltatás, sim kártya kezelés, stb), ennek az _idle_processzében_ fut a Symbian, amin háttérben a különböző UI hookok és processzek futnak mint pl ha jön sms akkor bekerül a folderbe, értesítés jelenik meg az UI-on, stb. Ezen még egyes modellek esetén a mobil jvm amiben fut pl a mail applikáció. És akkor csodálkozik a user hogy lassú… azon kéne csodálkozzon, hogy ezek mellett mennyire gyors :DDDD Sarkítva azt mondhatnánk hogy ez arra hasonlít mitha lenne egy core i7-es számítógéped amin dos fölött fut egy virtuális gépben a win 7 és abban futtatsz egy java alapú szövegszerkesztőt és csodálkozol hogy lassú.
Nekem mellesleg egy 6-7 éves 6630-asom van, és teljesen elégedett vagyok vele, mint telefonnal, netre, zenehallgatásra van céleszköz.

human

nos igen, hiszen a 2g is pont olyan gyors volt ahogy a reklámokban mutatták. Tény, hogy nem ennyire blama, nem akarom nagyon védeni a nokiát, de mindenki ugyanazokkal az eszközökkel játszik, az apple is.

Amby

Én alapvetően jóban voltam az elmúlt 14 évben a Nokiával, de az N97 kipróbálása után jutottam oda, hogy Symbian 4 előtt semmilyen szimbiános-nokiás telefont nem vagyok hajlandó még tesztelni se.

Ha nem jött volna ki az N900, amin Maemo OS van (és SZVSZ fuckyeah), akkor most biztos vmi androidos izét, vagy végső elkeseredésemben iPhonet használnék.

A Nokia ott szúrta el, hogy egy külső, nem maga által fejlesztett OS-t rakott az okostelefonjaira. A kezdetektől el volt bénázva az N sorozat, csak a 3 éves lépéselőny miatt piacvezető még mindig.

(Mondjuk a fenti videó az eredeti firmwares N97 tavaly nyárról. Állítólag azóta már használható legalább telefonálásra 😉 )

misran

Nálam egy 6310i dolgozik, totálisan meg vagyok elégedve. Újabb Nokiák egyre gázabbak, az e7x e5x még valahogy kinéz, de gagyi a felület, e52 talán bírja egy hétig, a többi 1-2 nap. Egy iPhone-t is maceráltam nemrég, jópofa, nekem kicsit bumfordi már a méret, a játékok jópofák, a tulaj szerint viszont 1- napig bírja átlagosan, ami ultra gáz szerintem. Nyilván akinek cégnél, otthon, kocsiban, nyaralóban, havernál, nagyinál van usb (és speckó iPhone kábel??? – erre nem emlékszem), annak mindegy. De nekem ez inkább vezetékes telefonnak tűnik, ami kibírja nagy levegővel két szoba között, amíg rádugod a töltőre ott is.

Bel Riose

Pont a napokban próbáltam ki egy haver N97 Minijét. Már a menükben görgetés alatt vissza kellett fognom magam, hogy ne kezdjek el nevetni, de a pontot az i-re az tette fel, amikor beléptem az Ovi Srore-ba, hogy letöltsek egy progit és kipróbáljam. Na az valami förtelem volt, ahogy görgettem az appokat rendszeresen belassult a telefon, szaggatott az animáció, stb. A Store UI-ja szintén borzalom volt, kis nyilacskákat kellett becéloznom és eltalálnom az ujjammal hogy kategóriát tudjak váltani, meg ehhez hasonló agyrémek.

Én nem vagyok Nokia ellenes, régen imádtam őket és semmi mást nem voltam hajlandó venni, ennek ellenére ezt így ki merem jelenteni: az N97 / N97 Mini 2010-ben, ennyi pénzért egy VICC az iPhonehoz és az Androidos HTC-khez képest. Egy nagyon rossz vicc…

dave

Annyit tennék hozzá, hogy a nokia beleesett a nem tudunk rosszat csinálni csapdájába, és tényleg régi hírnevéből él.

A nokia helyében én fognám, és NULLÁRÓL felesztenék egy rendes (EGY) telefont, és szoftvert.

Az apple attól zseniális, hogy van egy ember aki megmondja milyen legyen, és sok sok ember megcsinálja.

A MS meg tudta lépni, amit a nokiának most nagyon meg kellene.

madve2

eN hozzászólása számomra BoS! (Nem gondoltam volna pár éve, hogy valaha lesz ilyen mondatom…) Egyébként pont azt szándékoztam írni, hogy alsó kategóriában én máig a Nokiát ajánlom mindenkinek, azt még mindig jól csinálják. Az okostelefonról mint kategóriáról meg már régen lemondtam… bár ki tudja, lassan kezdem elhinni, hogy így 2010 környékére 1-2 gyártó már meg tudja oldani, hogy használható legyen =)

fraki

@HH: Ó, istenem. A posztbeli videó egy durván megtévesztő kampányról szól (meg egy szar termékről), a tieid meg… miről is? egy-két bugról, egyedi esetekről? Az első videó még jól meg van csinálva, bár erőltetett az app for app finding (egyrészt van saját kereső is, másrészt ez inkább az egész smartphone-kultúra kritikájának illene inkább be).

Szóval ez így gyenge eresztés.

Aszfaltbetyár

nekem az iPhone-om sem volt soha olyan sebességű, mint a videón. most akkor posztoljam ki azt? faszom az egészbe.

Vágási Matyi

Ezért nem vettem érintős Nokiát.
E52 okés, de nem villámgyors. Viszont nem 100+, hanem 50.

3210, 3310 OK.
3510i-m borzalom volt, fagyott mindig, 1 év alatt behaltak a gombjai, stb.
6020-am kapott sokat, de továbbra is működik.

Az E52 megbízhatónak ígérkezik, de az összeszerelési minőség lehetne jobb: 4 v. 7 megnyomásánál néha kicsit recseg, menü gombnál elcsúszott a bevilágítás, plusz a készenléti villogás a (sötét) kijelző felől nézve belátszik. Mondjuk utóbbi nem annyira zavaró, csak furcsa.

Persze ha előbb lettem volna a telefon tulajdonosa, lehet, hogy más lenne a véleményem, ugyanis voltak bőven bugos szoftverváltozatok.

Gondolkoztam rajta, hogy veszek mellé egy Touch-ot, de még ráérős. Annyit úgy se játszok…