Steve ökle

A múlt héten pénteken este a kaliforniai rendőrség egy házkutatási paranccsal megjelent Jason Chen lakásán (aki épp nem tartózkodott otthon), feltörték az ajtót és lefoglalták a Chen tulajdonában levő 4 laptopot és 2 szervert. Chen az a blogger, aki eredetileg megpróbálta a világnak bemutatni a 4. generációs iPhone-t, az Android-bring-me-whatever killert. Steve Jobs pedig finoman figyelmezteti a világot, hogy ő van pozícióban. Ő az, aki megmondja a Nike ügyvezető igazgatójának, ha szart csinálnak, és ő az, aki az innovatív eszközök leginnovatívabbikát, amitől az Androidosok is csak lábujjhegyen és félve mernek beszélni, bemutathatja a világnak.

Ezt most elvette tőle a Gawker média, Nick Denton, Jason Chen és a Gizmodo.

Jason Chen így idézi fel a történetet:

Interrogatív.

Fog találni bármit is a rendőrség? Nem fog, maximum néhány szerencsétlen MKV-t. Az Apple-t ért kárt nem fogja tudni semmi sem helyrerakni, az akciónak nem is az a célja, hanem a megfélemlítés: “aki itt vagány, azzal kibasznak”.

Az egész sztori belódult közben, mint valami court-room film, pro és kontra, a Gizmodo védi a saját álláspontját, ügyvédeket mutat fel a két tábor, megindul a jogvita. Nagyon nincs mit csinálni az üggyel, a Giz ugyanis nagyon elmért itt sok mindent. Először is tudta, hogy Apple prototípus a telefon, szenzációt keltettek az ügyben, eszméletlen sok új user keveredett a Gizmodóra, az összes médiaügynökség lehozta a sztorit. Nem is értem, hogy mit kell ezen lovagolnia bárkinek: egy eltűnt (ellopott) prototípust vásároltak meg, és ezt ők pontosan tudták. Fizettek érte, hogy sztorit csináljanak belőle.

A másik gyalázatos dolog, hogy a Gizmodo leközölte a szerencsétlenül járt baseband fejlesztő személyazonosságát, kiteregette, tessék, ő volt az, aki besörözött és elhagyta a telefont. Hogy erre mi szükség volt, a mai napig nem tudom megérteni.

Nagyon nem értek egyet a módszerrel, mert itt nem arról van szó, hogy pletykákat közlünk le, kémfotókat publikálunk, hanem arról, hogy teljesen nyilvánvaló módon eltulajdonított prototípusból csinálunk sztorit. Ráadásul annál is inkább, mert az Apple úgy vezet be termékeket, ahogy, ha van a világon cég, aki kényes erre, akkor ők azok.

Egyébként most megnyertek ennyi új usert, de abban biztos lehet bárki, hogy a Gizmodo a jövőben nem vesz részt Apple keynote-on. Ezt most borítékba zárnám.

Fogyasztóként továbbra is rohadtul zavar, hogy nem az Apple mutatja be a készüléket, így annyira méltatlan. (Ellenére annak, hogy egy osztállyal lejjebb focizik, át is fogok állni Androidra, elegem van abból, hogy előrébb hozták a karácsonyt.)

Függöny.

110 hozzászólás

Curtis Morgan

Át fogsz térni Anddroid-ra? Ez most ugye csak szarkazmus?

helloszabi

elmorzsoltam egy könnycseppet azért, szegény, szegény apple..

szerintem ez tipikusan egy köcsög szar húzás volt a részükről, és most nem arról van szó, hogy megmutatja steve, áll még a farka, hanem arról, hogy velünk ti ne baszakodjatok, mert mi mondjuk meg, merre menjen a világ, mindenki másnak kuss.

az újságíró (blogger) pedig, akinek az élete a breaking storyk körül forog, mi mást csinálhatott volna, ha nem azt, hogy lehozza a hírt? forduljon steve háza felé, mormogjon el három imát, majd adja vissza szépen úgy, hogy nem ír róla?

az apple ebből az egészből jól is kijöhetett volna (és eredetileg én is arra tippeltem, hogy megtervezett akció volt ez az egész ügy), de így most sokat rontott a megítélésén.

daWoolf

Átállni??? Jólvigyázz, nem fog többé felállni!!! 😀

Zila

“teljesen nyilvánvaló módon eltulajdonított prototípusból” khm. mitől olyan teljesen nyilvánvaló ez? Az is lehet, hogy szimplán bebaszott és elhagyta. A megtaláló meg pénzt csinált belőle. Gusztustalan, de jó reggelt, a világ nem egy Barbie rajzfilm.

A szerencsétlen fejlesztő személyazonosságát felfedni geciség volt, de a prototípusról írni nem volt az. Elrontották szegény Apple játékát. Not a big deal.

Barnabas

@Zila – itt arrol van szo, hogy egy nyilvanvaloan elvesztett es ha minden igaz, akkor a hatalyos jogszabalyok ertelmeben lopottnak minosulo keszuleket MEGVETTEK valakitol. Ugy, hogy ezt nagyon jol tudtak.

iben

és ezért fogsz áttérni más “vallásra”, mert nem “jézus” hozza a “karácsonyfát”?

ez nevetséges, lássuk be! nem vagy már hatéves. 😀

enteomitiok

ebben a helyzetben kizárólag az Apple a szarházi. ha a gyereknek nem tetszik, hogy megnevezték, akkor majd perel. gondolom most jobban fáj neki, hogy még egy kibaszott telefont sem lehet rábízni.

fulopszabolcs

Csak szólok, hogy az Apple minden bizonnyal nem utasíthatja a rendőrséget arra, hogy ugyan kutassák már át a srác lakását, és “basszák seggbe egy gumibottal”.

Az Apple max tett egy feljelentést, hogy a tőlünk ellopott szellemi és ipari titkok adás-vétel tárgyát képezték, és esetleg ki lehetne nyomozni, hogy ez kóser volt-e.

Az USA rendőrség meg saját hatáskörben dönt és intézkedik, eldöntik, hogy indokolt-e a házkutatás, kell-e lefoglalni valamit. Ha itt valaki köcsög akkor az max az USA rendőrsége, (meg a Gizmodo).

adeak

iphone 4g ide vagy oda. elhagyta vagy ellopta ide vagy oda. az USA egy kibaszott rendőrállam, szerintem nevetséges…

ezzel a steve jobs-ozással meg lassan le kellene állni. igen, ő az a faszi, aki egy 34.000 + alkalmazottat számláló cég első embere, de nem, nem ő chuck norris vagy az atyaúristen. szerintetek tényleg azzal foglalkozik, hogyan szivassák meg a kis buzit aki megírta élete sztoriját egy iphone prototípusról?? meg tényleg napi 2-3-10 órát tölt kedves felhasználók leveleinek megválaszolására? persze néha napján biztos van rá példa…

egy ekkora céget irányítani, sőt, jól irányítani, önmagában elég nagy feladat.

A Gizmodo meg mi a jó életért ne menne el Apple Keynote-okra? Ott sem hülye sértődékeny óvodások dolgoznak… Az Apple termékei általában sokkal nagyobb hypeot kapnak mint bármi más. ezután egy gadget blog azt mondja, bocs srácok, nem megyek el, innen nem tudosítunk… ?!?!?! nyáron már mindenki röhögni fog az egészen..

onedin kenedi

Józsi, gyerekes vagy, és ez nem illik hozzád. Ki a faszom nektek ez a Steve? Most komolyan, tök csalódott lettem ettől a post-tól. Pedig jó arc vagy amúgy, de ez így gáz.

Wayne

@adeak: azzal konkretan mi a problemad, hogy a rendorseg probalja a dolgat vegezni, es ha buncselekmeny gyanuja merul fel, akkor kivizsgaljak a dolgot. Konkretan tobbek kozt ezert hoztak letre azt a szervezetet.

Giz meg lehet hogy menne a keynote-ra, csak nem biztos, hogy beengedik. Egyebkent teljesen bulvar amit csinalnak ezzel a sztorival, ne keverjuk mar ossze vmifele oknyomozo ujsagirassal. Semmi olyan informaciot nem kozoltek, ami nem derult volna ki 1-2 honap mulva egyebkent is.

novertigo

Jól csinálja az Apple. Van ez a gyermeki várakozás és tényleg van ez az izé… öröm vagy mi az ilyen termék bejelentéseiknél. Tényleg Karácsony.

Visszatartják az info-t (tisztára mint a szülők a gyerekekkel úgy viselkednek, rejtegetik, titkolják mi lesz a fa alatt, de azért mosolyog a szemük amikor azt kérdezgetik a gyerekek, hogy meghozza-e a Jézuska az ezt vagy azt), tehát hallgatnak ugyan, de azért valahogy mégis mindig lehet sejteni, hogy nagyjából mi lesz/mi lehet majd a fa (Keynote) alatt.
A közönség teljesen belelép a klaszzikus szerepekbe: a csillogó szemű lelkes rajongók (az apjára felnéző kölyök), akik nagyon várják már a PILLANATOT (ajándékosztás), az örök elégedetlen szomszéd kölykök akinek az apja nem tudja megvenni az aktuális menő cuccot (ők a fikázók) stb, stb.

Nagyon rájátszik az Apple erre. Nyilvánvalóan marketing céljuk van vele, erről szól sőt volatképpen ez A HYPE.

Azt nem tudom, eldönteni, hogy szokta-e apuka jól ráküldeni az osztályfőnököt a szomszéd kölyökre, ha az elrontja a játékot?

adeak

@misi: miert ne engednek be??? most komolyan? eladta a konkurenciának egy termékük prototípusát? ipari kémkedés gyanújába keveredett? nem, csak egy kibaszott nagy hypeot csinált az applenek. ott lesz hidd el…

@angelday: ok, értem, hogy keynote-on levetet egy pár logót. meg biztos néha ír usereknek is, nem mondtam, hogy nem. erről biztos sokat hallani. de arról nem, hogy az éves munkaidejének további 98%-ában úgy dolgozik, mint bármilyen más óríáscég vezetője.

Wayne

@novertigo: mibol gondolod, hogy Apple kuldott barkit is barhova? Max felhivtak a DA figyelmet a dologra, ha magatol nem figyelt fel ra.

Egyebkent, ha apuka bukna a szomszed srac akciojan nehany millio dollart, szerintem rakuldene az osztalyfonokot. 😉

adeak

@wayne: nem azzal van gondom, hogy végzik a dolgukat, hanem azzal, hogy az USA-ban ha gyorshajtásért megállítanak, vagy egy kibaszott telefon miatt átkutatják az egész házad máris úgy kezelnek, mint egy sorozatgyilkost. kezeket tarkóra, szállj ki az autóból, motort le, lassan mozogj. szar átélni ennyi.

Wayne

@adeak: Apple koszoni, tud maganak hype-ot csinalna, ha akar. 🙂

novertigo

@Wayne: Arra célzok, hogy ezt szerintem nem így egy feljelentéssel kell elintézni (nem elegáns) _hacsak_ a szomszéd srác tényleg nem az erkélyről lopta el az ajándéknak szánt holmit.
Azt gondolom, hogy ha az Apple-nél biztosak benne, hogy ez egy lopás volt és ez be is bizonyosodik, akkor teljesen oké ami történik, de ha nem, akkor ez vissza üt majd rájuk. Meglátjuk.

krs

Bulvár lett ez. De hol van a telefon? A lényeg megint elsikkad.

_alesi_

adeak: a rendőrség jogosan járt el. Honnan a fenéből tudhatnák TELJES bizonyossággal, hogy a srác csak egy cikket írt az igen értékes prototípusról és véletlenül se passzolta le más, akár külföldi konkurens vállalatoknak a megszerzett információkat?
Kétségtelenül szar átélni, amikor ilyen keményen bánnak veled, de nem véletlenül alakult ki ez így.

serif

@angelday: “US-Kanadai határátkelőnél volt a legkellemesebb élményem rendőrrel. Udvarias, érdeklődő, jó fej. (2)”

egyszer new yorkban végignéztük, ahogy először két rendőr a földre teper egy segítségért kiáltozó srácot, majd szirénázva jön még két járőrautó segíteni.

jófej amerikai rendőrök vs rosszfej amerikai rendőrök: 1-1, boom.

ati

és ha ugyanez mondjuk Microsoft csinálja? Itt sírnál, hogy ezt az Apple sose csinálná – a cég meg küldhetné a public apologykat bele hűvös halomba, még a végén nekik kéne férfiasan beismerniük, hogy ők kúrták el.

drag

Félig OFF

Vettem tavaly előtt egy Iphone 3G-t. Külföldön, drágán, macerásan, mert nem T-s vagyok. A 3.x szoftverrel idénre használhatatlanul lelassult, megőrjített. Hiányoztak a widgetek is, pl látni szeretném unlock után azonnal a naptár bejegyzéseimet, meg még egy csomó minden hasznos alkalmazásra vágytam, amihez az kellett volna, hogy a 3rd party fejlesztők jobban hozzáférjenek az alaprendszerhez. Két hete az Apple letiltotta az amerikai accountomat és a levelezés vége az lett, hogy nem is kapcsolják vissza. Itt elszakadt a cérna. Szerdán elballagtam és vettem egy HTC Desire-t. Nagyon-nagyon-nagyon elégedett vagyok vele.

Az OS4 preview-kat látva az Android hamarosan csúnyán alázni fogja az Iphone-t. Nem tudom sajnálni őket.

B.Cs.

az eléggé egyértelmű hogy bűntényt követet el, hiszen tudta hogy lopott cuccot vesz

iben

@novertigo: ha a karácsonyos hasonlatnál maradunk: akkor tegye fel a kezét az, aki ha kiskorában rájött, hogy a szülők hol rejtegetik az ajándékot, akkor nem nézte meg mi az. pláne ha esetleg konkrétan kintfelejtették az asztalon.

akiben én csalódtam, az maga Sasvári József.

Wayne

@novertigo: Konkretan milyen mas opcio letezik azon kivul, hogy lopott a telefon? Azt a BS-t hagyjuk, hogy az Apple direkt csinalta az egeszet.

adeak

@B.Cs. ha egy kocsmaban elhagyod a cuccod azt masnap mar ugy meseled, hogy elloptak? 🙂

matyee

“much ado about nothing…” illetve a napokban megjelent post aranymondata illik ide legjobban még. “Leszarom a Mac-et. Leszarom a Windows-t is. A számítógépet használom, nem bálványozom, nem harcolok senkivel. ” Talán ki lehetne még bővíteni pár leszarommal, de lényeg benne van 🙂

Wayne

@adeak: Ha megtalalod mas tulajdonat, es megtartod, esetleg eladod, akkor te azt minek hivod?

mukinyúl

@drag: Miért veszel meg egy olyan telefont, ami alapvetően nem tetszik? Szereted szopatni magad, vagy mi?

Zeusz

Sokat néztek ki az Appleből. A cég maximum egy feljelentést tehetett, ami full jogos volt. De ha nem, akkor gondolom, ha a rendőrség tudomására jut a dolog (és olyan nincs, hogy nem jut, főleg akkor, ha a Gawker, akinek az egyik újságírója megszellőzteti az ügyet), akkor kötelező eljárniuk.

Itt a polémia inkább most azon megy (és erről Józsi nem beszél), hogy elvileg a rendőrség újságíró házában nem tarthat házkutatást (gondolom így védve az újságírói titoktartást).

pappito

mit nem lehet azon érteni, hogy a csalódott S. József azért csalódott, mert nem azt kapja amire trenírozták? Ha nem azt kapja, akkor hisztis vevő lesz, rossz esetben valaki más vevője – és ezt az alma a gizmónak köszönheti

hájp, titkolózás = PÉNZ

az apple pénzt csinál, nem jótékonysági művészegyüttes

ráléptek a faszára, ő meg ezt nem szereti, azért van a jogi osztálya jól fizetett, nyakkendős ipod tulajokkal, hogy kiszívják a vérit annak aki baszakodik a céggel.

lehet itt huppogni, hogy bunkó a rendőr meg fasz a gizmodo, mindenki teszi a dolgát, aztán meglátjuk ki fért bele a játékszabályokba és kinek lógott át a cipője a másik térfelére.

Az pláne másik kérdés, hogy a rendőrnek kezibe nyomják a házkutatós papírt, akkor ő megy és házkutat, közben pedig igyekszik vigyázni a seggére, igenis meg fogja motozni a hazatérő háztulajt, nehogy rábasszon arra, hogy nem tette. Ez a dolga. Lehet rendőrállamozni, de ez van.

pappito

Zeusz, ha népszerűség kell, akkor ojságíró, ha jön a rendőr, akkor blogger? És a felelősség?

Egyébként meg tarthat, mert az ojságíró se szeghet törvényt. Ha meg orgazdaság gyanújával izélgetik, akkor baszhatja, hogy ojságíró.

Zeusz

Jason Chen inkább újságíró, mint blogger. A bloggerség szerintem elsősorban addig megy, ameddig non-profit a dolog. Ha már a Gawker Media egyik internetes lapjának dolgozol full time (Jason Chen ezt teszi), akkor te, barátom, újságíró vagy, bármennyire is blogger.

pyrohun

Hát nem tudom…

Vannak ugye autókról is a kémfotók, azok miatt senki sem pattog soha.
CSAKHOGY, van egy apró különbség:

Ha mondjuk találnál egy Mercedes protoípúst az út szélén slusszkulccsal, sofőr nélkül (mondjuk, hogy rosszul lett, kiszállt és egy bokor alatt fekszik eszméletlenül), akkor beleülnél-e és elvinnéd-e haza.

Még inkább, ha egy autós blog szerkesztője lennél, fizetnél-e egy egyértelműen talált, vagy lopott autó prototypusáért X pénzt és szétszetnéd-e darabokra, majd feltennéd-e a netre?

Lehet, hogy most “csak” egy iPhone-ról volt szó, de az elvek ugyanazok. És ha valaki köcsög módjára 5000 dollárt fizet egy olyan dologért, aminek egyértelműen NEM szabadott volna napvilágra kerülnie, ráadásul ezzel szarba keverte a srácot, aki elhagyta, stb., akkor igen: szivassák is meg.

Leszarom, hogy az Apple-ről van szó, vagy a Microsoft-ról, vagy az X-edik más cégről. Geciség volt, amit a Gizmodo csinált, kibasztak az Apple-lel, kibasztak Gary Powellel (ha visszakerült volna a telefon, akkor napvilágra sem kerül a neve, stb.) és állítom, hogy a prototípus bemutatásával végső soron velünk, felhasználókkal / vásárlókkal is kibasztak. Lehet, hogy csak közvetett módon, de ebben akkor is biztos vagyok.

Persze lehet ezt úgy beállítani, hogy “hehe a lúzer Apple dolgozó elhagyta a prototípust, hehe most rábaszott az Apple” – de szerintem ez igen nagy primitívségre vall.

novertigo

Én is azt érzem, hogy finoman szólva nem volt etikus a Gizmodo. Ugyanakkor álszent lennék ha azt állítanám, hogy nem az első dolgom volt klikkelni a linket, amikor kijött a hír. Most akkor én sem viselkedtem etikusan?

Azon töprengek, hogy én mit tettem volna a Gizmodo helyében??? Vajon ugyanezt? Netán homlokegyenst az ellenkezőjét?

Melchiades

A magyar Btk. szerint(nem szó szerint idézek) aki idegen dolgot megtalál és nem adja vissza az a jogtalan elsajátítás bűncselekményt követi el.
Aki pedig bűncselekmény elkövetéséből származó dolgot (erről tudva) megvesz, az pedig orgazdaságot követ el.
Nyakamat rá, hogy ezek az adott államban is bűncselekménynek számítanak. Akkor meg nincs miről beszélni sztem…

Imeron

A srac nevenek nyilvanossagra hozasa annyit azert talan er, hogy igy nem tudjak arcvesztes nelkul kirugni. Nezzuk pozitivan, a bulvar mellett ezert is hozta nyilvanossagra a Gawker a nevet. En szemely szerint inkabb a kirugast valasztottam volna a vilageges helyett :D.

tyler durden

Amerikában a rendőr az tényleg rendőr. Egy olyan országban, ahol bárkinek lehet fegyvere teljesen érthető az óvatosság és kemény fellépés. Szerintem sokkal gázabb amikor itthon a 40 fős Kolompár familía simán nekimegy kapákkal a rendőrautónak és a végén még a rendőrnek kell magyarázni miért lőtt a levegőbe. Persze hogyan is legyen tisztelve az egyenruha, ha az átlagrendőrök igazi esetek helyett többnyire csak trafiznak.

Sztorihoz: szerintem annál a pontnál lett tényleg morcos az Apple, amikor a blogger/újságíró szét is szedte a prototípust, mielőtt visszaadta. Bíróságon leboxolják majd ha kell, szerintem nem kérdés melyik fél ügyvédje lép rá a másik fél ügyvédjének tökére. Én a blogger/újságíró helyében nem izélnék a házkutatás miatt, mert komolyabban visszanyalhat a fagyi, ha az Apple bizonyítja az eltűnt mobil lopott mobil és így már orgazdaság, nem? Vagy a szétszedés és publikálás miatt ipari kémkedést ráhúzni. Inkább jobb kussban maradni és otthonról nézni a következő keynote-ot, ahol bemutatják a really easy, very nice, amazing mobilt. Ha csak 1-2 fotó és nem hozzák nyilvánosságra a kocsmázó nevét, nem szedik szét és rögtön visszaküldik akkor szerintem nem durvult volna el az ügy. Sztori is meglett volna és cirkusz sem lenne.

Zila

@Melchiades: a telefont visszaadták a tulajdonosnak. Előtte megnézték, lefotózták és írtak róla egy cikket, majd a bíróságon eldől, mennyi lesz a számla vége.

A hozzászólások meggyőztek, nem volt etikus amit a Gizmodo tett, bár eleve a média és az etika ellentmondó fogalmak, mint az igazmondó politikus. Szóval én nem csodálkozom, azt kapjuk a médiától, amit igénylünk.

Ha jó lesz az új telefon veszek úgyis, hiába nem Steve húzta elő a zsebéből, mert attól nem lesz jobb a termék…

György

Csalódtam ebben a posztban… (- szerencsére mindig a jobb posztok felé billen az arány)

De: a lényeg, hogy működik a marketing (mert nyilván ez áll a háttérben), mindenki erről beszél, megy a hype, aztán nemsokára Steve előkapja az új unibody iPhone-t és láss csodát, semmi köze a prototype-hoz…!

dobisan

Az Apple nagyon uralkodni akar mindenkin és mindenen. Ez nekem nem nagyon tetszik. Szerencsére nincs apple kütyüm így nem függök tőlük. (mert az apple tól FÜGG az ember. Ha vesze egy ipodot arra csak az apple szoftverével az itnes-al lehet zenét tenni. Meg ottvan például az ipad. No usb így külön kell venned az appletól még egy adaptert is hogy tudj usb-s kütyüt rádugni. Mindent korlátoznak, kézben tartanak, és irányítani akarnak. Nem szeretek bezárva élni.)

Marci

Szerintem simán megérdemelték ezek a kis köcsögök. Egyrészt szemét dolog volt a személyazonosság közlése, másrészt nem feltétlenül kell mindenről írni, ami a kezedbe jut. Miért kellett írni róla, miért nem juttatták egyből vissza? Elég nagy arcuk van, megérdemlik, hogy szopjanak egy kicsit.

Freddy

Én egyszer kerestem meg gyerek koromban a karácsonyi ajándékomat és soha többet. Szar érzés volt, hogy nem várhatok semmi meglepetést. És ilyet én nem akartam újra átélni.
Bár most azért még jócskán az a véleményem, hogy ennyivel korábban véletlenül sincs kész a végleges termék. Ez valami tesztelői példány lehet, de az is tartalmazhat olyan dolgokat amit alkalmazott is csak akkor láthat, ha aláírta a titoktartási nyilatkozatokat. Egy ilyen húzás milliókban mérhető. Lehet, hogy lesz ebből még kártérítési per is.

fogtunder

a postban leírtakkal egyetértek, kifejezetten a szerencsétlen csávóval kapcsolatban. azért meg nem igazán ugrálnék én sem, hogy jujj, kijöttek házkutatást tartani a zsaruk, ezeket a dolgokat talán mérlegelni kellett volna, mielőtt egy első ránézésre is erősen kétes tranzakcióba kezdek, amit szándékosan az egész világ elé fogok tárni. lehet itt hőbörögni, de csak két görény van a lyukban, aki ellopta a telefont, és aki átvette tőle. mondjuk hogy miért iphone 4g-vel kell piálni menni megjelenés előtt, az homály, de ez pusztán emberi hülyeség eredménye, a többi viszont szándékos volt.

egy valamit viszont nem értek: miért kellett a fricska az androidnak a végére? az ok, hogy most már nem iphone vs. egész mobilparág fikaömleny van, hanem iphone vs. android, de ennek ugyanúgy nincs semmi értelme. mindkét oldalról lehet olyan dolgokat felhozni, amit a másik jobban csinál. az igény ugyanaz, a megvalósítás más. kész.

rudo

szerintem elképesztő naivság bármilyen sajtó orgánummal kapcsolatban etikáról beszélni. nem azért, mert nem lehet megállapitani, ha valaki éppen a rossz oldalon jár, hanem azért, mert ezt a fajta hozzáállást mi fogyasztók követeltük ki. persze egyes szám első személyben bárki visszautasithatja a vádat, de ez kb olyan világot eredményezne, mint maga az appstore. mindenki lelki tisztaságára és boldogságára hivatkozva kiirthatjuk a személyes szabadságot (és egyben a sajtó szabadságát). erről irtak számos könyvet, és részben meg is valósitották sajnos itt-ott. ha ez az ára annak, hogy bátor és szemtelen újságirók elhozzák nekünk az igazságot (sok szemét és manipulált információ közé rejtve), akkor szerintem helytelen pálcát törnünk felettük. avagy akkor neked kössék be kizárólag steve jobsot és – alkalmasint – a teljes bush adminisztrációt, hogy rajtuk keresztűl lásd a világot.

ja: szerintem steve jobs kibaszott ideges volna, ha megtudná, hogy “Egy LSD trippes hippi” -nek tituláltad. hiszen ő egy harcos vegán és nemhogy kábszer, alkohol (azt mondjuk belső szervek nélkül amúgy is necces), de még a hús is fujj-fujj, meg szegény állatok, stb. nem is fog meghivni a legközelebbi keynote-ra, mert rájöttél, hogy nem ő a mikulás ;D

Samott

Egyre ellenszenvesebb ez a ceg… elcsesztek, nem vigyaztak elegge a termekukre es most rauszitottak a hadsereget arra a nyomorult ujsagirora aki megirta, pedig szvsz mindenki megirta volna (aki nem, az nem ujsagiro, hanem szocso). Frankon leforgathatnak az 1984-es mac reklamot, de most mar ugy, hogy a masik oldalon allnak. -> http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8

fraki

Gruber jól összefoglalta a témát, ezért jó eséllyel nagy összegű kártérítési pert is lehetne indítani.

Malachi

pyrohun

+1

én eddig úgy tudtam, a Gizmodo korrekt oldal, minden keynote-ot náluk néztem, Chen stílusát pedig külön bírtam. erre kiderül, hogy egy kikúrt techBlikk az egész. menjenek a francba. azt kéne belátniuk, hogy bűncselekményt követtek el. onnantól kezdve pedig kussolni nagyokat, nem tovább rontani a helyzeten azzal, hogy mint a fürdős kurva visítoznak mert “jé a köcsög zsaruk házkutattak, botrány”. persze, sajnos ebből élnek. kár.

serif

@fraki: igen, Gruber roppant jól összelapátolja azokat a dolgokat az internetről, amik megerősítik az ő véleményét – és csak azokat. aztán finom, alulról érkező csúsztatásokkal démonizálja is az “ellenfelet”, de nincs ezzel gond, hisz erről szól a rajongás.

cicavirag

az, hogy Steve Jobs megorult, elofordul, de hogy mindenki megegye a vilaguralmi torekveseit, ez a Harmadik Birodalom ota nem nagyon fordult elo. Amennyiben Chen ujsagironak minosul,a kaliforniai torvenyek szerint a Sheriffnek nem volt joga a hazkutatashoz. Viszont joga van hibazni, es az erofitogtatas megtortent, tovabba a Sheriffet nem kinevezik, hanem megszavazzak, ez egy politikai es a legkevesbe sem politikamentes hivatal, jol jon majd a kampanyhoz az a par milla tamogatas, meg majd a dolgozok is ugy szavaznak, ahogy Steve eloirja.

mukinyúl

@Samott: Az, hogy az Apple fasz volt, mert elhagyta a telefonját, még nem jogosítja fel a megtalálót, hogy visszaéljen a helyzettel.

klarky

Én nagyon örülök neki, hogy elvették az apple játékát. Én már úgy vagyok vele – és bocsi mindenkitől – de alig vártam, hogy valaki (és tök mindegy, hogy egy szakállas, bozontos techjunkie, egy konkurens cég (az Adobenak és a Googlenek nagyon szurkolok) vagy maga az EU) de jó alaposan megszívassa.

Ezért a viselkedésért minimum ezt érdemlik, meg még többet is, de sajna úgy látom egyenlőre mindenki puhapöcs.

Nem tudom mennyire vehető komolyan ad utolsó mondata, de ha csak félig igaz az, hogy végre nem csak a maszlagot, és a cukormázat látja, hanem magát a terméket, akkor én már örülök. Lássuk már be végre, ez a műanyag/fém dobozka sem egy fetis tárgy, nem egy totem, nem egy szent grál, nem a holttengeri tekercs hanem egy telekomunikációs eszköz, ami egy év mulva egy kalap szamócát sem fog érni!!!!

Mindenki nyissa fel a szemét! Ne fogyassz, használd amire szükséged van, és ne azért végy valamit, mert jó az amikor egy magát Jézusnak képzelő öregember évente 1x, 2x kiáll a fekete garbójában a színpadra és elővesz egy twice as amazing cuccot, (ami ráadásul nem is az, de elhitetik a néppel) és együtt örülhetsz a fél világ a net segítségével, hanem azért mert tényleg kell, a termékért magáért. Undorító, hányadék az egész, senkiháziak kezében van az apple… 8-(

Sasi

Baszki, én nagyon nem értem, ami itt folyik – már ami itt a posztolási, kommentelési fronton. Most tök mindegy miről beszélünk. Te kifejlesztesz egy technológiát, eszközt. Tegyük fel beleölsz sok pénzt, de legalábbis olyan kvalitású termék, szellemi termék, amivel majd később rengeteg pénzt kereshetsz, főleg, ha te dobod piacra a konkurencia előtt.

Akkor az, aki ezt bemutatja az egész világnak, úgy, hogy szét is szedi meg dokumentálja, akkor az ember téged rohadtul megkárosított. Nem a hype meg a marketing meg a szarom tudja. A pénz. És az a pénz, olyan pénz, amit az Apple szétoszt az alkalmazottaknak, fejleszti a termékeit, finanszírozza a gyártást, alapanyagot vesz, és fizet sokféle adót, államnak, jogdíj szervezeteknek. Tulajdonképp Chenék több millió dollárral károsították meg az Apple-t, az USA-t, a jogdíjszervezeteket. Valójában jogosan dughatták volna fel a gumibotot a seggébe. Én nagyon remélem, hogy több millió dollár kártérítésre perlik ezeket a genyókat. Ha az én szellemi tulajdonomat lopták volna el, nem a rendőrségnek jelentettem volna, hanem a maffiának, aki valószínűleg a személyes sérelmemnek megfelelő kártérítést vett volna a kis surmákon.

Persze a technológiákat pont a teljes nyilvánosság miatt nem használhatja fel a konkurencia, de okulhat belőle, hogy mit lépjen vagy ne lépjen. És ez nagyon sokat érő információ.

Balazs

Fogyasztokent epp nem erdekel, hogy ki es mikor mutatja be a termeket, sot, meginkabb erdekel, hogy elore tudjam, milyen lesz az adott keszulek, hogy ne erzelembol dontsek mondjuk ket telefon kozt, hanem logika alapjan. Ezt a mindig titkolozo es kodosito apple mellett nehezebb megtenni. Szoval nem hat meg a stevenote patosza, ha ilyesmit akarok, akkor oscar galat nezek (nem, nem nezek:)).

Mondjuk korulottem az elmult ev iphone dompingje utan egyre tobb kollega/ismeros valt androidra, holnap meg is sasolom egyik os-iphoneos kollegam vadonatuj Desire-jet 🙂

FDanee

@ Sasi

Az új formaterven és a nagyobb felbontású kijelzőn kívül semmilyen érdemi információ nem derült ki a Gizmondo coverage-ből. Ja bocs, elöl-hátul lesz kamera, ami kb. minden más smartphone-ban van már. Magyarázd már el, hogy ezek az infók milyen komolyabb versenyelőnyt jelentenek a konkurenseknek?
Rendben, 2 hónappal korábban jön a felhasználói feedback az új formáról, de ez az Apple-nek is jó, ha ne adj isten figyelembe akarnák venni. A hívők úgyis venni fogják, a nem hívők is többet látnak belőle a nagy hype miatt, mintha automatikusan skippelték volna a csapból is folyó WWDC híreket. A John Gruberek és Józsik nyafogása pedig továbbra is priceless. 🙂

onedin kenedi

Szerintem klarky-nak mehet egy “best of show”. Részemről legalábbis odaadnám. 🙂

Atreides

Elolvastam a post-ot, átfutottam a kommenteket, aztán rápillantottam a 8 éves Nokia-ra. Bámulatos, hol tart már a tudomány!

Sasi

@FDanee: az új formaterven kívül? 🙂

Egy-egy nagyvállalat formanyelvének a kialakításán többszáz formatervező dolgozik (a tévhittel ellentétben nemcsak rajzolgat, hanem komoly tervezői munkát végez). Hogy ez mennyiben károsít egy olyan céget, ami világhíre jó nagy részét egész története során a designnal vívta ki?

Hát nem is tudom 🙂

(A formaterveket szerzői oltalom védi, rengeteg pénzt fizetnek egy-egy tervért, gondolom esetükben mivel még nem dobták piacra, a levédés sem történt meg. Neked talán semmit nem mond egy formaterv, bár majd minden eszköz, amit veszel formatervezők kezéből került ki, ezeknek a cégeknek azért némileg ad egy kis útbaigazítást, hogy min dolgozik az egyik vezető cég. Gondolom jópáran elemzik is rendesen. Gondolom lényegesen segítette a piackutatásukat.)

minicoreduo

Józsi,
mindenképpen vegyél Android telefont. HTC Desire instant get! kibaszott gyors és fantasztikusan szinkronizál a mekivel.

minicoreduo

“During last week’s iPhone leak saga, Steve Wozniak, co-founder of Apple, reached out to us with a story: The morning of the iPad launch, an engineer showed Woz an iPad for two minutes. For this he was fired.”

FDanee

@ Sasi

Tisztelt “DesignSuperhero”, értem én, hogy neked is fájna, ha valaki kiszivárogtatná a munkádat idő előtt az elképzelt showműsor nélkül pár szimpla fotón, de fenntartom a korábbi véleményemet. Ez a formaterv jún. 28-án mindenképpen napvilágra került volna. A két hónap előny és a védettség hiánya miatt lehet, hogy kicsit jobban le merik koppintani a versenytársak az új iPhone-t, és a mostani visszajelzések miatt kicsit hamarabb állnak neki ilyenre alakítani az új modelljeiket, de ezt szerintem bőven ellensúlyozza a nagyobb felhajtás. Ha viszont az Apple rosszul (túl arrogánsan, túl erőszakosan) kezeli ezt a dolgot, az szerintem nagyobb kárt okozhat, mint maga a leak.

(Egyébként nekem jobban tetszik ez az új forma, mint a korábbiak.)

Gábor

Csak a mekit ne, mert még a végén megsértődnék a winis srácok… 😀 😛 (Bocs, erre allergiás vagyok. :D)

draven

“A John Gruberek és Józsik nyafogása pedig továbbra is priceless.” – nyáháháhá, pontosan.

Sokat gondolkoztam, hogy kommenteljek-e, de szerencsére közben jött FDanee és összefoglalta a lényeget 🙂

Sasi

@FDanee: én nem tudom te mivel foglalkozol, nyilván neked is lehet kényes pontod. Aki ebből él, annak ez kényes. Mit nem lehet ezen megérteni? Nem a hype vagy nem hype, nyilván nem véletlenül időzítenek termék bemutatókat vagy béta bemutatókat vagy prototípus bemutatókat. Most ezen kiakadni. Ja, nyilván, ha ez engem károsít pénzügyileg, nyilván beperlem, és megkövetelem a járandóságom.

Igen, a konkurenciának van bő 2 hónapja, hogy lépjen. Az nem kevés, nem egyenlő azzal, hogy mondjuk 1-2 héttel előtte kiderül. És eddig mindenféle homályos kémfotókat láttunk, sosem volt biztos mi igaz, most meg minden részletre kiterjedő bemutatót látunk egy valószínűleg gyártásra szánt készülékből. Nem mindegy.

tyler durden

klarky: a konkrét esetben azért inkább a blogger volt rossz(abb) arc szerintem. Egyébként meg, van benne valami amit írsz. Kicsit elszaladt velük a ló jó dolgukban. Nekem ugyan csak egy nano által van közvetlen tapasztalatom, de azon is érezhető az a bizonyos kettős érzés. Megcsinálnak egy tényleg klassz mp3 lejátszót, erre gyenge fülhallgatóval árulják ami persze menő, mert fehér. Bahh. Megcsinálnak egy tényleg klassz laptopot erre melegszik, reped, meghal a superdrive (mégse szuper), kifordul a kábel bele, csak egy év gari stb. Bahh. És ez a sok faszkodás ami megy mindig…de a szoftver-design-marketing trió nagyon viszi a szekeret, így lehet nagy arcuk. Ez van.

k0zi

Ezt nem értem, ez csak egy telefon, nem mindegy ki mutatja be? Ha nem lopják ki a prototípust, akkor is az Apple annyi infot csepegtet el, amiből kb már mindenki tudja, hogy mi lesz a következő termék. iPad-en meglepődött bárki is? Ugyan!

Ez az egész arról szól, hogy reklámozzák az új iPhone-t, amitől a hívők ugyanúgy el lesznek alélva, mintha nem is lett volna ez a botrány. Jobs akár egy alma logós követ is bemutathatna, azt is vennék mint a cukrot.

jegkrem

“At the end of the hourlong chat, I joked with Mr. Rubin that his press relations colleague, who was in the room, wanted to confess that he had left a prototype Android phone at a local bar.

“I’d be happy if that happened and someone wrote about it,” Mr. Rubin said. “With openness comes less secrets.””

http://nyti.ms/9FJByq

Több érdekes momentum is van a cikkben, csak haladóknak.

csiga

Előrebocsátva, hogy az apple mekkora köcsög cég, az milyen szomorú képet fest már a világról, hogy egy telefon prototípus pár fotója milliós látogatottságot generál egy internetes oldalon…

suexID

Szerintem nem kell ezt a sztorit ennyire kihegyezni az Apple-re, mert történhetett volna ez a dolog akármelyik vállalat akármelyik termékével és akármelyik alkalmazottjával. A hangsúly itt magán a cselekedeten van, ami nem volt más, mint egy technikai bulvárosodási felvillanás, olyasmi, mint amikor a hazai bulvárok teleszarva egyes emberek magánéletét hoznak nyilvánosságra fotókat, interjúkat, közölnek le hangzatos, ámde az igazságtól távol álló cikkeket.

A Gizmodo hibázott, egy olyan trükkhöz fordult, amihez ebben a szektorban csak nagyon okosan szabad. Fizetett információkért, fizetett egy konkrét termékért. Teljesen mindegy, hogy június végén amúgy is kiderült volna, milyen a telefon, ez akkor is orgazdaság, ipari kémkedés, stb. Azok, akik meg azzal jönnek, hogy de Chen újságíró, megkérdezném, hogy ha én újságíróként tevékenykedem, akkor ha feldarabolom a családomat, a rendőrség nem jöhet és kutathatja át a házamat? Ugyanmár…

Ha Chennek nincs rejtegetnivalója, akkor miért csinált ekkora segget ennek az egész házkutatásnak? Kimentek a rendőrök, szétnéztek, nem találtak terhelő bizonyítékot, és hazamentek. Vagy mégis volt még valami otthon, amit nem kellett volna a hatóságoknak látni? 😉

lipilee

nemtom Józsi te mit szólnál, ha véletlenül leírnád itt azt, hogy kommunista, vagy náci, vagy buzi (vagy, horribile dictu, katolikus!) és másnap jönne a hatalom keresni nálad a szamizdat. itt kb. ugyanez történik, csak (még szánalmasabb) egy kibaszott termék körül.

itt egy kis read: http://io9.com/5525418/han-solo-figures-out-the-whole-brother+sister-thing

magyarországon működik persze ez a szemlélet, mert beidegződött, hogy valaki ír valami rosszat, akkor megfenyítjük, és akkor többet nem fog. na omerikában ez nincs így. rendőrállam ide vagy oda, ott azért annyira gyökeresen jelen van az emberek jogtudata (mármint a saját jogaiknak a tudata), hogy egy ilyen húzással bárki magára haragítja a közvéleményt. innen aztán kb. 1 út marad: a rendőrség hamut szór a fajére, és 2 héten belül visszaadja a faszi cuccait. a faszi kap egy giga bónuszt a Gizmodotól, mert ez a sztori jobban betette őket a mainstreambe mint maga a száni kis prototípus. az Apple pedig vagy ad nekik belépőt, vagy nem (de inkább igen), és ha nem ad, a Gizmodo akkor is ott lesz, mert az övék egy winning game, és így vagy úgy bejutnak. (mert a cenzúrát mindig ki lehet játszani.)

Malachi

de emberek ne legyetek ennyire vakok a francba, attól, hogy az Apple egyre gyengébb minőségű cuccokat gyárt és van egy elég fura, ám mégis működő diktatorikus stílusuk/rendszerük, ne annak legyen már igaza, aki ellopja a következő termékük egyik prototípusát.

a Gizmodo fizetett a cuccért, a Gizmodo szedte szét, a Gizmodo csinált belőle bulvárt.

az Apple visszakérte, az Apple tudni akarja, nem merítették-e a ki az ipari kémkedés fogalmát, az Apple perel, vagy nem – de csak a saját érdekeit és a millióit védi.

erre itt minden második emberből előbújik a Che Guevara, adjunk a kurva kapitalistának, megérdemelte, phöjj! érthetetlen.

misran

A cikk alá nem lehetne bevarázsolni a “Letörtétök a tükrünköt, mi is letörjük a tükrütököt” c. nagybecsű számot? 🙂

Amúgy pedig nem szép dolog más örömét elrontani, előre leleplezni egy kütyüt, főleg, ha az totál más mint amit vártak, és még nincs az ideológiai agymasszázs előkészítve a bemutatóhoz.

Másik oldalról, meg mit várnak egy tech-bulvár laptól?

Pech, hogy ők találták meg. Ebből a Giz kovácsolhatott volna máshogy is előnyt.

ui.: még mindíg nem tartom kizártnak, hogy színjáték, felhajtás, reklám az egész.

serif

“érdekel milyen lesz a következő iphone” verzió:
1, meglátom a post címét, urljét (a gizmodo urlben ott a post címe elég olvashatóan)
2, kattintok
3, álló farokkal kattintom végig a galériát
4, másnap megbeszélem a barátaimmal, családommal, beírom a twitterre

“érdekel milyen lesz az iphone, de kizárólag ha steve jobs mutatja meg” verzió:
1, meglátom a post címét, urljét (a gizmodo urlben ott a post címe elég olvashatóan)
2a, nem kattintok
3a, türelemmel várok: ha a teljes műsort akarom, akkor kibírom azt a két hónapot
4a, opcionális: leiratkozom minden tech oldal rss feedjéről, mert úgyis ez folyik a csapból
2b, kattintok
3b, álló farokkal végigkattintom a galériát
4b, másnap kommentelek az internetre, hogy “már megint a kínaiak”, és hogy nincs többé karácsony, mert ezek megmutatták előre

tanuljuk meg felelősen használni az internetet!

karon

szerintem a gyerek személyazonosságát nem geciségből fedték fel, gyanítom hogy ezt ő akarta így.

az a tény is erre enged következtetni, hogy a sztori breakingjekor szó se volt még arról, hogy ki ő – ez csak napokkal később került elő, azzal a nyálas körítéssel együtt, hogy épp a szülinapját ünnepelte és be volt baszva és különbenis csak letette egy székre és ráadásul még rajta volt a borító is amitől kurvára nemlátszott hogy 4g ésatöbbi…

és hogy miért? nyílvánvaló: ha ezek után kibasszák az állásából, abból public outrage lesz, amit az apple talán – gondolkodott ő így zabszemmel a seggében – nem akar megreszkírozni.

draven

Mit tett volna Józsi, ha ő botlik bele a prototípusba kosztolányi dezső téri Hörpincében? Világhírnév oder Apple-support?

Amúgy meg: engem inkább az érdekel, hogy mit lép majd az Apple a TELEFONNAL kapcsolatban. Mit és mikor fog prezentálni, az sokkal izgibb kérdés, mint ez a jelenlegi. Ha tényleg innovatívak, kitalálnak valamit (nem, nem feltetélenül egy új formatervre gondolok) egy ilyen bukó szituációban is.

RJ

Jason Nation Mailing list: http://jasonnation.com
Subscribers: 21,922
Unsubscribe: email unsubscribe@calacanis.com
Twitter: http://www.twitter.com/jason
Last Show: Sky Dayton http://bit.ly/b5Rsi1
Rights: Forwarding by email OK, but please do not publish on web
=======================================

Nation,

I am not a lawyer and I do not have all the facts about the stolen iPhone, but I’m not going to let that stop me from passing judgement on this case.

Background
================
As you all know, Gawker Media which publishes the gadget blog Gizmodo.com, recently bought a lost iPhone prototype for $5,000. The police have started an investigation into the case, which so far has included a raid on Gizmodo blogger Jason Chen’s home resulting in the confiscation of his computers. Gawker Media is claiming that Jason is protected under the journalist shield laws and everyone is debating exactly the wrong issue: the legal ones.

Now, I know Nick Denton very well and consider him a friend. We were vicious competitors when my company Weblogs Inc battled his Gawker Media–a battle that resulted in our gadget site Engadget decimating Gizmodo in the rankings for years. After I sold the company to AOL Denton’s Gizmodo was able to quickly catch up and surpass Engadget–something I wold have never allowed. But I digress…

Bottom line: I think Nick is a publishing genius and I’ve enjoyed our stolen moments, and the fine meals we’ve shared in Aspen, Los Angeles and New York over the last few years.

Of course, I’m saying all of those nice things about Nick because I’m about to trash him.

Reality Check
================
The fact that we’re even debating a very simple case like this shows exactly how entitled and misguided our world has become. This is all very simple, so let’s see if we can sum it up in ten points or less and get back to work shall we?

1. You can not knowingly traffic in stolen or “found” goods. It is unethical and illegal. When you find a phone in a bar you give it to the bartender. You do not try and sell it for 10x it’s value. If you do, you are a scumbag and a criminal.

2. If someone offers you a pile of cash for an item you found, and that you know is not yours, than you are a thief. A criminal. That’s it–there is no further discussion.

3. If you disagree with #2, then let me take your little brain through a bigger and illuminating example (That’s what we do with dumb people–or children–when they are confused: you make something bigger so they can understand it!).

You see a silver Mercedes parked in front of your house. There are keys in it. You get in the car and see that it has a bunch of new features that the standard Mercedes you drive lacks. Oh, and it belongs to someone named Dieter Zetsche. You take the car and drive it home, then call automotive magazines and offer to sell this prototype you found, and know the owner of, for 10x the street value of the car (say, $1M). What are you now? Yes, a criminal! Whether the item is worth $600 or $60,000 is not relevant.

4. If you offer to pay someone for stolen goods you are, well, a criminal (or, if you prefer, a fence, as Loren Feldman pointed out in his excellent video on the subject (http://bit.ly/aouSzB). A fence is someone who buys stolen goods for resale later. In this case the later resale is page views and more importantly inbound links, which considering the SEO value makes the $5,000 at a heck of a bargin. Gizmodo and Gawker have made $10M worth of media on this–literally. If you even could buy the air time on TV, radio and the print space they’ve gotten it would cost tens of millions of dollars. Nick Denton is a genius who knows this–and that is why he did this.

5. I don’t know Jason Chen, but based on his behavior he is either really stupid or naive. Jason, you got some really bad legal advice from Nick Denton when he told you that there was nothing to worry about. Nick Denton’s publishing model has always been to hire young kids and get them to do stupid things on his behalf for the chance at a low paying job and a nice resume building gig. Getting a blogger to traffick in stolen goods is his greatest accomplishment to date, but on a regular basis he gets kids to attack and try to destroy people on his behest on a regular basis–all in the name of traffic (and sometimes his own personal politics and sense of justice). Sometimes these people deserve it and sometimes the facts are correct. Many times they don’t and they’re not.

6. Using the journalist shield laws to traffic in known stolen goods is really lame. Those laws were setup to protect journalists doing really important work–not for profiteering. If Denton is allowed to abuse these laws then get ready for a free-for-all as TMZ journalists start breaking into Nick Denton’s SoHo loft to raid his collection of home made, HD quality sex tapes. Note: I don’t know that Denton has a collection of HD quality sex tapes–but I don’t know that he doesn’t! See what I did right there by saying “I don’t know, but I don’t not know?” That’s called CYA journalism right there baby… do whatever the f- you want!!! Yeah bitches!!! Free for all journalism FTW!

7. The police raiding a bloggers house over a phone that is coming out in six weeks is, on the surface, equally lame. Do the police really need to raid his home when he is not there? Can’t you simply subpoena his records? Then again, if we blow this up to the stolen Mercedes example, or perhaps a stolen billion-dollar cancer drug being worked on by a pharmaceutical company, would it seem as extreme? Anyway, it’s lame. These cops are from a sleepy town and this is their Columbo moment, so I guess we have to let them have it. But breaking a blogger’s door down? Really? Come on.

8. Steve Jobs is responsible for all this. He created an environment where consumers and bloggers are on tilt, desperatly trying to get a few crumbs of information about his amazing new products. Jobs will go down in history as the greatest marketer of all time.

9. If you are a journalist and you found the phone, played with it and wrote a story about the experience before giving it back to Apple that would be OK. On an ethical basis you could debate the issue of taking the high road and returning it without covering the details of it, but that’s a personal style issue in my mind. You find something and write about the experience there is no issue. That is NOT what happened here.

10. If this was a case of buying stolen or found prison photos from Abu Ghraib, and there was a societal benefit to the release of those photos, people would be forgiven. In fact, if there were photos of Abu Ghraib in someone’s private residence or a company and a journalist broke in to get those photos society might actually forgive them. In this case, you don’t get any wiggle room because getting society the details of the iPhone’s upcoming features–that were in Nokia phones from two years ago–does nothing to help society or cure some injustice. If you think Gawker solved some huge injustice here you need your head examined.

In summary:

a) Gawker/Nick Denton = guilty
b) Jason Chen = guilty (of being gullible)
c) iPhone seller = guilty
d) Using Shield Law defense = lame
e) Gestapo Cops = very lame

Bottom line: What is wrong with the world that we’re obsessed with the lame features in the next iPhone–“OMG!!! it’s got a camera on the front and the back!!!”–when we’re still occupying two countries in the Middle East, unemployment is cresting at known civil unrest levels and Goldman Sachs raped and pillaged our Union, then GOT BAILED OUT for doing so with the help of dopey President Obama whose trusted advisors are–wait for it–Goldman alumni!

Rome is burning while Denton and Jobs are running the Colosseum.

panem et circenses

—————–
Jason Nation mailing list: http://www.jasonnation.com to singup or sign off.
If you have a problem unsubscribing email unsubscribe@calacanis.com

Jason McCabe Calacanis
902 Colorado Avenue
Santa Monica, CA 90401