Az iMac halála

A kabaré folytatódik:

Éjjel kettőkor már nem hívom Angeldayt, egyébként sem hívnám, mert ilyenkor a legköcsögebb, szabályosan nem hajlandó tudomásul venni, hogy valami nem jól működik egy meken, kapásból téged tesz felelőssé, terel, nyegléskedik, satöbbi.

Vettél volna Time Machine-t, Vincent.

(Remélem ezzel kielégítettem a fenti állítássorozat egyik tételét.)

37 hozzászólás

The Hedgehog

Ilyenkor nem értem ezeket az embereket… Miért gondolják azt, hogy egy Mac-nél nem kell átgondolt rendszert felépíteni fájlok archiválására és a biztonságos környezet megteremtésére?

A Mac nem azt jelenti, hogy leülsz elé és a sült galamb a szádba repül. A Mac leegyszerűsíti az olyan folyamatokat, mint a backup, a migráció vagy éppen a fájlok megosztása… Ettől még ezekkel foglalkozni kell és nem várni, hogy a gép kiverje a farkad.

Erre is fel lehet hozni a tipikus Opel-Merci párhuzamot. Az Opel is képes előzni kanyarban három autót, de jóval nagyobb para vele a manőver és embert próbálóbb feladat, míg a Merci egy gázfröccsel, de ugyanannyi odafigyeléssel kevesebb parával megoldja ezt a feladatot.

Tessék kérem leszállni a magas lóról és eldönteni, hogy Te használod a számítógépet, vagy azt akarod, hogy a számítógép használjon Téged. A user experience a Te kezedben van, az Apple csupán egy tökéletes alapot fektetett le ehhez.

Ennyit akartam.

Andrasb

mivel azon az oldalon nem tudok kommentelni igy csak itt jegyzem meg halkan hogy egy akarmilyen usb-s kulso hdd + vmilyen backup szoftver (time machine, ccc) siman lehet backupolni.
Aki semmilyen backupot nem tart a fontos cuccairol…

Aszfaltbetyár

Ilyenkor nem értem azokat az embereket, akik ha dicsérni kell a macet, azzal jönnek, hogy az jaj de jó, meg az anyukájuk is tudja kezelni, ilyenkor meg, amikor bazmeg van, akkor meg azzal jönnek, hogy na de hát ehhez is érteni kell, meg venni hozzá time machine-t meg faszom.
“Tök mindegy, hogy orosz űrhajó, vagy amerikai űrhajó… Mind Tajvanban készül! (kalapáccsal rábasz egy nagyot a hibás konzolra)”.

cmorgan

Útólagos okoskodás. Notlájkolom 🙁 Nincs bennetek együttérzés…

norbi2k

@ Aszfaltbetyár: time machine-t nem kell venni, a rendszer része, ha nem értesz hozzá, akkor ne fikázd. Ha lett volna kis esze, akkor tart backup-ot, az Apple ugyanis nem tehet arról hogy elromlott a hároméves HDDje… BACKUP.

Zila

@Aszfaltbetyár: A time machinehez egy diszket kell venni amire a mentéseket csinálod, ugyanúgy mint bármelyik másik rendszeren… És a TM beállításához tényleg nem kell érteni, csak egyszer be kell kapcsolni (amit egyébként magától megkérdez amikor egy külső vinyót dugsz a gépre és még nincs beállított backup disk, ekkor egy YES-t kell mondani, aki ezt nem képes megcsinálni az a seggét se tudja kitörölni)

zozo

Skacok ugyan már, első dolgom volt a 10.5 után venni egy USB-s külső házat és beletenni egy 320-as SATA disk-et, TM rulez, teljesen jól működik, az egész kijött 15-20e pénzből. Azt hiszem 10 naponta még figyelmeztet is mindig hogy: Helló, ideje lenne menteni öreg?!?! 😀

Máskülönben ezért nem beszéltem még rá senkit sem a mac-re és nem is fogok! (Ez azért teljesen nem igaz, mert a nejem is mac-et használ, viszont én vagyok a rendszergazdája…)

_alesi_

zozo: azért ne túlozzunk, elég csak három ablakon átrágni magunkat. 🙂 Mondjuk nem olyan barátságos, mint a Time Machine, de azért az átlag felhasználó igényeit jól kiszolgálja.

klarky

@misran: szerintem bármelyik normális külső vinyóhoz van ilyen progi. Az én maxtor-omhoz van, egy külső gombbal bármikor, automatizálva pedig magátol backupol tetszőleges, előre beállított mappát(kat) ill. az egész rendszert.

klarky

Amúgy baromi jó ez a szviccselós, júzerfrendlis bejegyzés! Sokat kacagtam rajta! 🙂

Marci

Mindez nem történt volna meg, hogy ha a kedves Apple nem a Megváltásként reklámozná a termékeit, amiknek semmit sem kell érteni a használatukhoz és még a horkolásodat is megszüntetik.

Nem arról van szó, hogy a Linux vagy a Windows jobb lenne, hanem arról, hogy tessék tisztességesen reklámozni, elmondani a júzernek, hogy a machez is érteni kell ám…

Customi

Elolvastam a belinkelt post-ot, érdekes.

Viszont nem értek egyet a szerzővel, mert lehet, hogy pofátlanul drága a MobileMe, azért én is adtam neki egy esélyt. Leemeltek az ingyenes Trial-hez a számlámról 1 Ft-ot (na, bumm), aztán kipróbáltam, nem használtam, megfeledkeztem róla, stb. Dec. 26-án leemelték az egy éves díjat a számlámról, lettem is ideges. Már felsejlett a szemem előtt a hosszú levelezgetés az Apple-lel, könyörgés, hogy pénzt vissza, nem úgy gondoltam, stb.

Ehelyett MobileMe login, FAQ, hogy zárjam le a reget, ha megterhelték a számlát. És ott a válasz!!
Ilyenkor ugyanis 30 napod van arra, hogy a MobileMe-re bejelentkezve a Cancel Subscription gombra rábökj – utána ez már nem opció -, ezt meg is tettem, és dec. 29-én visszakerült a számlámra a teljes összeg.

Ez kérem úgy működik, ahogy kell neki, ahogy elvárom – és ahogy nálunk ez amúgy nem jellemző, ezért bizalmatlan a júzer. 🙂

nrg

@The Hedgehog hülyeséget beszélsz, súly/lóerő aránytól függ hogy mennyire para 3 autót előzni, opelbe is lehet erős motor, mercibe is 1.7-es 60 lóerős benzines, fyi 🙂

norbi2k

Marci: senki nem mondta hogy nem kell érteni a számítógéphez… szerintem csak arról van szó hogy könnyebben boldogul az ember egy mac-el… és amint látod, ha a postolo kicsit jobban körülnézett volna, akkor rájött volna hogy time machine, egy kattintás… ettől már mi legyen egyszerűbb? User error…

_alesi_

Mindenki a Time Machinet emlegeti, miközben nem az a fő csapásvonal, hogy UP nem mentette az adatait és ezért mekkora hülye(amúgy az). Hanem az, hogy ha beüt a ménkű, akkor cseszheti az ember a felhasználóbarát felületet, mert egy pörgő korong nem sokat segít.
És igen a Windows ronda, meg hibakódokat dobál, de legalább odaköp valami, ha baj van.

_alesi_

ad: a Vista és Win7 engem anno figyelmeztett, hogy az aktuális lemezt nem ajánlja rendszerlemeznek, mert jön a bazmeg és pár hétre rá igaza is lett. Ugráltak a BSOD-k, de még azok is közöltek némi információt a probléma okáról (addigra minden biztonságban volt, így nagy kár nem ért). Persze az sem tökéletes, biztos van olyan eset, amikor szó nélkül elszáll, de azért létezik pozitív példa.

UP meg mióta van az iparban? Nehogy már most szembesüljön először azzal, hogy milyen biztonsági mentés nélkül szopóágra kerülni.

Galgogergo

A Time Machine-nak sikerült már kinőni a kezdeti gyermekbetegségeit? (pl minden apró hülyeséget lement, túl sok lemezterület kell neki, nem lehet rendesen beállítani, stb)

Mert lehet, be kéne ruháznom egy Leopárdra…

fapina

“…Az **** is képes előzni kanyarban három autót, de jóval nagyobb para vele a manőver és embert próbálóbb feladat, míg a ### egy gázfröccsel, de ugyanannyi odafigyeléssel kevesebb parával megoldja ezt a feladatot.”

jézus.

aki szerint emberpróbáló _kanyarban_ _három_ autót előzni, annak jószívvel kívánok szemből egy lovaskocsit… netán egy ifabillencscset.

…embertpróbáló;
anyááám
🙁

misran

zozo: köszi, meg fogom nézni mit tud.
klarky: igen, igaz, de pl. az új WD külsőm szoftvere nem tetszik, mert nem könyvtárakat választhatok (tudom-tudom, 21. sz., nem könyvtárakban kell gondolkodni), hanem 7 kategóriát (docu, kép, videó, mittomén…). Semennyire nem lehet finomhangolni. Na ez nagyon nem tetszik, mivel a windows képek mappa 4 bitmapjét, a temp folderek böngészésből itt ragadt gif-jeit nem akarom menteni, pedig felteszem, hogy a képek kategória ezt is összeszedegeti..
Viszont rákerestem, és találtam egy ilyet: Genie Timeline. Ezt is megnézem.
Nekem egy értelmes rsync frontend is megtenné elsőre, erre is rá fogok keresni.

Mentés pedig kell, 2x szállt el Raid-1-es rendszerem, sajna nem minden volt meg mentésben, sőt. A másodiknál egy pár hét olvasás és utánajárás eredményeképp visszaállítottam az egész filerendszert, de ezt szívesen megspóroltam volna.
Azóta gondolkodom a Trombita Kft. megalapításán.

tyler durden

misran

winre kapásból ezek jutnak eszembe: acronis true image, gfi backup, comodo backup
Kb. mindent be lehet állítani ezekben. Rendszerpartíció, csak beállított mappák, teljes és növekményes, ütemező stb.

FT

A Mac-hez kapunk egy vékony manual-t, le van benne írva, hogy milyen billentyűkombinációval boot-ol másról. “Ha már minden kísérlet csődöt mondott, olvasd el a használati utasítást!”

Vágási Matyi

Windows ír diszk halódást, legalábbis a 7 igen.
Azonnal felajánlja a bekapást is.

Tényleg buziság, hogy csak Time Capsule-ra lehet menteni, sima óccsó USB-s külső winchesterre nem.

Dale

Matyi, nem tudom miről beszélsz, bármilyen belső vagy külső merevlemezre tud menteni a Time Machine, nem kell Time Capsule hozzá.

Zeusz

Matyi, check your facts, dude! Rádugsz egy vincsit, aminek történetesen az a neve, hogy Time Machine, a rendszer megkérdezi, hogy te, ezt tényleg Time Machine-nek akarod használni. Ha a válaszod igen, onnantól megy.

Hogy ezt Uj Péter nem tette meg, az kifejezetten az ő hibája. De ez nem gond, a Kürt Kft-nek is meg kell élnie valamiből.

Vágási Matyi

Akkor ezt nem kissé benéztem, bocs!

Azt viszont még mindig nem értem, hogy ha alapból OSX app, akkor miért írja AD UP-nek, hogy “vettél volna Time Machine”-t?