Mi várható a mobil OS piacon?

Az AdMob mobil internetes hirdetéssel foglalkozó cég, akit a Google 2009-ben megvásárolt egy nagyobb raklap, 750 millió dolláros összegért, kiadta 2010-es márciusi handset riportját.

Mindjárt az elején szögezzünk le valamit a módszertant illetően: mobiltelefon piacot sokféleképpen lehet mérni, az AdMob a saját, nagyjából 18000 weblapból és alkalmazásból álló adatait elemzi ki, ebből készíti a riportját. Egy másik cég, a Canalys is készít hasonló riportot, némiképp eltérő eredményt hoznak ki. A teljesség kedvéért figyelembe kell azt is vennünk, hogy az AdMob nem független cég, hanem a Google tulajdonosnak dolgozik. (Ettől függetlenül azt gondolom, érdemes az AdMob riportját elemezgetni, jól látszik néhány trend.)

Az AdMob hálózatán így néz ki az egész világra vonatkozó megoszlás gyártók szerint:

A második ábránkon az operációs rendszerek megoszlását vizsgáljuk a világban, csak az okostelefon piacon (érdekes módon az AdMob nem közli a teljes készülék spektrumot, legalábbis nem láttam sehol):

Utolsó ábránkon pedig rázoomolunk az amerikai piacra:

A korábban említett Canalys riportból egyértelműen az derül ki, hogy a worldwide OS megoszlás (amire az AdMob nem ad választ, ennek vagy technikai okai vannak, vagy egyszerűen nem szeretik az eredményt) ma még nagyon is Symbian (Nokia) — 47% és RIM — 21% domináns, ez után jön az Apple 15%-os résszel, utána a Microsoft 9%-kal, végül az Android 5%-tel.

Az AdMob diagramjai egyébként magukért beszélnek, számomra az amerikai piacon látható smartphone trendek a legérdekesebbek. Az Apple veszít, nagyon keményen, mégpedig az Android vesz el tőle részt.

Kétségtelen, hogy 2007 óta hatalmas előnyre tett szert az Apple platformja, ilyen az, amikor valaki egyedül gyárt egy terméket sokáig, viszont jól látható, hogy nem fogják tudni fenntartani az előnyüket. Az Android platform, ami, tegyük hozzá, nem egy gyártót jelent, hanem sok hardvert és azon futó OS-t (olyasmi, mint annak idején a Microsoft Windows operációs rendszer, bár ennek ellenkezőjét is meg lehet magyarázni), lesz a domináns operációs rendszer hosszabb távon.

Ezen a trenden nem fog fordítani a nyáron megjelenő iPhone 4G sem, hiszen ez megint olyan költői kérdéssé válik, mint a számítástechnikai eszközök operációs rendszerének piaca: tud-e győzni egy olyan gyártó, aki a saját OS-ben hisz azokkal a gyártókkal szemben, akik ugyanazt rakják fel a készülékeikre?

Az Apple-nek volt egy jó kanyarja, de szépen el fog olvadni az előnyük, mert el kell olvadnia és ismét csak azzal tudnak majd operálni, hogy milyen szép ikonokat rajzolnak, meg az egyes menüpontok így-úgy halványodnak el core animation frameworkből, illetve ők lesznek az egyetlenek, akik bazmeg úgy tudnak touch interface-t csinálni, mint senki más, olyat, ahol érezni lehet, hogy az ember egy virtuális rugalmas anyaggal dolgozik.

Egy prémium termék lesz az iPhone platform, mint ahogy a Mac is az, mert ez nem lehet másképp. Akinek illúziói voltak azt illetően, hogy majd az Apple lesz itt a nagy worldwide handset gyártó, nem lehetnek. Az innovációjuk hatására kerestek egy nagy kazal pénzt 3-5 év alatt, de a sok gyártón futó handsettel nem tudnak majd versenyezni. Sok lúd legyőzi a disznót.

Ha meg is jelenik az iPhone 4G nálunk, micro-SIM lesz majd benne, ami ugyan a méretét tekintve kompatibilis lesz a régi szabvánnyal, csak a T-Mobile fogja árulni, megint lehet hozzájuk elszerződni, esetleg hackelni az egészet, függetleníteni, belenyírni a kártyát — borzalom. Másrészt a független készülék megint 200 ezerbe kerül majd, alternatíva a jelenleg piacon kapható 3GS lesz, talán azt olcsósítják egy picit, de nem tartom jellemzőnek, hogy függetlenül lemenne a 120 ezres HTC Desire árpontra. És akkor még mindig ott van az érzés, hogy igen, ez egy tavalyi modell, nincs benne elülső kamera, nem 300 DPI a felbontása, mint a nyomtatott kiadványoknak stb.

Egyszóval az iPhone itthoni menetelése is a végéhez érkezik szépen lassan. Továbbra is egy jó telefon lesz, de az előnyüket fokozatosan elvesztik. Nem máról holnapra, de mondjuk egy év múlva jó ötlet lesz majd újra megvizsgálni a kérdést. Én egyébként nem aggódom személy szerint addig, míg az Apple csődbe nem megy. Tőlem aztán csak nekem is gyárthatnák a termékeiket, jó lenne, fasza lenne.

31 hozzászólás

suexID

Nem tartom ezt gondnak egyáltalán, sőt, valahol örülök, hogy a konkurens cégek is próbálkoznak fejleszteni, lépést tartani. Többek között ez ad hajtóerőt az Apple fejlesztéseihez is, akik máskülönben lehet jóval ritkábban updatelnék a platformot, de így, hogy itt az Android azért próbálnak versenyképesek maradni.

zimmith

Érdekes, hogy ennek ellenére az összes ismerősöm, aki jelenleg windows mobile-t vagy androidot használ iPhone-ra akar váltani, méghozzá azért mert hogy sokkal kiforrottabb.

rog

szerintem is egy két év még, de az én tippem az, hogy nem a linux fogja majd lenyomni, hanem megint a windows, ahogy a desktopon is.
(még tíz év mulva lesz majd érdekes amikor egy jobs nélküli apple feszül majd a gates nélkülis microsoftnak, egy google nélküli(?) világban.. 🙂 )

KeleMan

Mintha a saját gondolataimat olvastam volna. Grat a kontenthoz! 🙂 Pontosan így lesz. Sajnos a sok lúd disznót győz elv valóban érvényesül. Én inkább annak örülnék, ha az Apple nem csak 1 új modellt hozna ki évente, hanem legalább hármat-négyet. Felőlem fusson mindegyiken iPhone OS, de a formavilága mindegyiknek legyen más. Valahogy úgy, mint az új Dell telefonok, lásd. Thunder, Lightning, Smoke, stb. Így egyszerűen – bármennyire is jó telefon az iPhone – nem fog tudni lépést tartani, illetve rosszul fogalmazok, lépést fog tartani, de egy idő után nem ő fog diktálni. És ahogy te is írod, csak egy elit telefon marad, ami ráadásul sajnos jó drága is lesz. Azt kellene csinálnia az Apple-nek, mint a Nokia. Kihoz több modellt, alsó-, közép-, felsőkategóriás iPhone-okat. De az Apple nem ilyen. Ezért szeretjük őket.

nyenyec

FYI, az AdMob tudtommal még nincs a Google tulajdonában, az FTC még blokkolhatja az akvizíciót.

http://news.google.com/news/search?q=google+admob+acquisition

Másrészről az iPhone ellentétben a Mac-ekkel, szerintem nem drága és azt is figyelembe kell venni, hogy az USA-ban egy fos szolgáltatóval (AT&T) kötöttek exkluzív szerződést. Ha a piacszerzés fontosabb volna, mint a profit, akkor szerződnének a Verizon-nal.

atti

én pedig most fogok iphone-ról váltani androidra (HTC desire) és még tudok 3 emberkét aki hasonlóan tesz.

off

Józsi téged gyaníttom nem a fotexnet fizet hanem az apple 🙂

magánvélemény amivel elmehetek a picsába mert ez a te blogod de azért leírom : az utóbbi pár hónapban érezhetően több post születik az oldalon (ami jó), viszont a cikkek szinvonala erősen zuhan (ami rossz), olyan mintha kényszerposztolás folyna (vagy már alkalmazottak írnak?) kevesebb számomra több lenne (bár lehet ezzel egyedül vagyok szal … : ) )

CsasZ

rog:
hülyesség, a windows nem fog itt semmit lenyomni. A PC-n sikerült a gyártói megvesztegetéssel, árukapcsolással, zsarolással, stb.
Itt semmi ilyenre nem lesz módjuk, nincs előnyük semmiben és hatalmi helyzetük sincs, hogy lenyúlják a piacot.

Malachi

“…illetve ők lesznek az egyetlenek, akik bazmeg úgy tudnak touch interface-t csinálni, mint senki más, olyat, ahol érezni lehet, hogy az ember egy virtuális rugalmas anyaggal dolgozik.”

lehet vicces, de pontosan addig nem gondolkodom majd váltáson, amíg ez így marad. mióta megvan a Phone, direkt kipróbálok minden taccsos mobilt és elkeserítő, mennyire szarok a legújabbak is 2 éves szappantartóm mellett. nekem nem kell semmi extra, csak legyen kezelhető. ideggörcsöt kapnék, ha görgetés közben elkezdene szaggatni az oldal, lista, bármi. fuck you Steve, rászoktattál a jóra és nem eresztesz.

Andrasb

Jo kis post. Szerintem is valahogy ugy fog kinezni a mobil valasztek mint most a szamitogepeke. Az Apple egy viszonylag kis szegmenst fog uralni, de abban nyereseges lesz es jo termekeket fog gyartani amit szeretnek azok akik megveszik. A nagy tobbsegnek pedig lesz mas platform/eszkoz.

rog

CsasZ: de majd emlékezz rá, hogy én már most megmondtam előre.
(vagyis igazából már tavaly ilyenkor megtettem valamelyik apple post kommentjében.. 🙂 first! :D)

Attila

Jól látod a helyzetet, én is hasonlóan gondolom.

Annó az Apple nem kicsit lepődhetett meg, amikor a Google bejelentette az Android-ot. Addig azért úgy tűnhetett nekik, hogy tényleg rátaláltak az aranytojás tojó tyúkra, amit a többiek még csak utánozni sem tudnak. Aztán a Google csavart a dolgon egyet és ha már maga nem tudta megverni ezen a piacon, segített másoknak, hogy megtegyék. A lényeg, hogy valahogy benne legyenek fél lábbal a partiban.

Igazából nem tudom eldönteni, hogy az Apple terméktervezéséért lelkesedjem, vagy a Google ügyes piaci lépéséért. Mind a kettő bravúros volt a maga nemében.

_alesi_

Vagy az Apple is szépen beáll a RIM által kijelölt útra és szépen, csöndben meglesz a 20%-os szelettel. Szerintem ez utóbbi cég nagyon eltalálta, hogy milyen irányba érdemes mozogni.

wyctim

Amikor majd normális scroll-t/pinch-zoomot/GUI-t látok a konkurens telefonokon, meggondolom a váltást. Addig maradok az iPhone mellett. Egyszerűen kurva könnyű használni és ezzel jelenleg senki sem tud versenyezni, akármilyen opensource vagy mindent bele a gyártó. Leszarom, ha a másik telefon pizzát rendel, wifin szinkronizál, ha a hétköznapokban nehézkes és lassú.

Az Apple lerakott egy alapot, mindig előre eltervezgeti a kis 3-4 éves útját a mobilpiacon és ezen az ösvényen halad. Nem dobál ki egy évben 8 készüléket, amik mögött igazából ő sem látja a lényeget.

Rack

Azért azt ne feledjük, hogy az Apple elég sok mindent megtehetne. pl.:
– Csinál 2 v. 3 kategóriát az iPhoneon belűl, mint termékcsalád. “iPhone Pro”, iPhone Mid”, iPhone Low”. Olcsóbb anyagok, gyengébb kiejlző, kevesebb funkció, kevesebb kamera, lasabb proc. stb.
– Liszenszelhetővé teheti az OS-t mondjuk 1 dollár/termék ért!

Fogjuk fel, az igazi biznisz neki a Store-ból van! És a többieknek ez nagyon FÁÁÁÁJ!

Andrasb

@Rack: ezek a lehetosegek kifejezetten nem az Apple-ra vallananak, szerintem kizartak.
Ha jol tudom, a Store se nagy beveteli forras, inkabb abban segit hogy tobb hardvert adjanak el es az hozza a sok penzt.

proto-n

Rack,
apple – olcsóbb anyagok, gyengébb kijelző? soha
kevesebb funkció, kevesebb kamera, lassabb proc – ezek már most is a minimumon vannak gyakorlatilag, nem vihetik még lejjebb

licenszelhető iphone os? ez is gyökeresen szembemenne _bármivel_ amit eddig az apple-től láttunk

lehet sok mindent megtehetne, de nem fogja

drag

Én nem akarok vitát indítani vagy folytatni és azt is tudom,hogy ha az ember megvett egy terméket, akkor ösztönösen jobbnak látja, mert semmiképpen nem ismeri be, hogy hülyeséget csinált. De: az elmúlt egy hét alatt a HTC Desire meggyőzött, hogy van versenyképes alternatívája az Iphone-nak. Baromi intuitívan használható a felület, nem érzek már különbséget a touch screen érzékenységében sem (Android 2.1, HTC Sense UI).

A form factor terén még mindig az Iphone a nyerő, jobb kézben tartani és a 3rd party szoftverek is polírozottabbak. Az viszont ma már nem állja meg a helyét, hogy az Iphone-on kívül minden nehézkes és lassú a hétköznapi használatban. A hétköznapi funkciók túlnyomó részében (email, sms, kontaktlista) a Desire sokkal kényelmesebben használható ,mint az Iphone. Ezt, mint kütyüőrült, heavy user írom két év nagyon intenzív Iphone 3G használat után.

Az Iphone egy nagyon szerethető termék, nekem nagyon bejött. Viszont, ahogy Józsi írja a konkurrencia sem aludt, az Apple pedig érzésem szerint még az eddigeknél is arrogánsabb lett és ez meglátszik a terméken is és amit eddig a 4.0-ból láttam, nem az Apple-nek áll a zászló.

Az Időmilliomos Apuka

A legújabb HTC készülékekkel és a 2.1-el az Android odaért az iPhone mellé. Nhénáy dologban nem éri utol, de néhány dologban sokkal jobb. És ezeken a 4.0 sem fog változtatni.

Hiába láttuk a negyedik generációs iPhone hardvert, még nem tudjuk, hogy pontosan mit tud. Nyilván ott lesz nagyon a szeren.

Én Apple drukkerként is nagyon örülök az Android sikerének, mert ez tolja az Apple-t a helyes irányba. Ők is látják a fenti grafikonokat, a következő lépés az lesz, hogy ahol ez nem indokolt (pl. Magyarország) megszüntetik a szolgáltatókhoz való kötöttséget.

Én biztos vagyok benne, hogy nem lesznek lebutított iPhone modellek, csak a csúcsmodell és az előző évi csúcsmodell. Az évi egy új modell kibocsájtása teljesen jól működik, mivel a két éves hűségnyilatkozatokal így automatikusan upgradelnek az előfizetők. Ha egy csúcs Androidot veszel (Droid), néhány hónap múlva lealázza a még csúcsabb (Nexus 1), amit néhány hónap múlva legyőz egy újabb modell (Desire/Incredible). Ha veszel egy új iPhone-t júniusban, pontosan tudod, hogy egy évig nem fog elavulni, és két év múlva vehetsz majd egy másikat annyiért, amennyit a régiért kapsz az eBay-en.

doors

drag, hány MB-nyi programot lehet feltenni Desire-ra, legálisan, tehát mindenféle root, és garivesztés nélkül?

drag

doors: miért van az az érzésem, hogy Te is tudod a választ :)? Igen, az android telefonokon az alkalmazásokat csak a belső RAM-ra lehet telepíteni, a Desire esetében ez 576 MB. A gyakorlatban én azt látom, hogy kb. 100 mega, a többit gondolom az oprendszer lefoglalta. Olvasgattam a fórumokon és ez a limit csak extrém helyzetekben tűnik problémásnak. Én is eltűnődtem rajta, de a váltás előtt megnéztem, hogy milyen Iphone alkalmazásokat használok (abból a 6 képernyőnyi ikonból) és rájöttem, hogy kevesebb, mint 10-et. Én a telefonomom “élek” net, exchange sync (naptár, mail, contact), sms, időjárás, hírek, térkép-GPS, todo, téren, de nem nagyon játszom rajta és ami nem kell azt törlöm. Lehet, hogy a várakozásaim elennére beleütközöm majd ebbe a korlátba (bár a Google is tervez lépéseket az ügyben, hogy a microSD bővítőre is lehessen alkalmazást telepíteni, ami egyben azt is jelenti, hogy a probléma nyilván valós) és behúzott farokkal állok sorba a 4g-ért, de egyelőre amire én használom a készüléket, 10-ből 9 szempontból veri a HTC az Iphone-t, amit egyébként szintén szerettem, csak a céget kedvelem egyre kevésbé. Azért az Ipaden még gondolkozom :).

Ger

A Google-ra hamarosan úgyis rászállnak tröszt-gyanúval, osztódással szaporodik és majd kiderül, mit tud egyedül a mobil-os divízió.

doors

@drag
èn egyébként azt nem értem, hogy miért spórolnak ki egy 500$-os telefonból ( pl Desire ) 8Gb flash memóriát? Ennyire ne legyünk már szarrágóak. Miért nem lehetett 8GB a RAM?

drag

Jó kérdés. A HTC ma már nem számít kezdőnek, felteszem osztottak-szoroztak. Az is lehet, hogy tényleg elég ennyi. Hamarosan kiderül :). Az amerikai tesóba, ami most fog megjelenni Incredible néven már 8 gigát pakoltak.

Szonja

azért ezek a grafikonok is csak a szokásos grafikonok:
nem látszik, mennyit nőtt a piac, és mit jelentenek a százalékok számokban
nem látszik, melyik gyártó mikor jött ki és melyik készülékkel,
meg hasonló “apróságok”, amik ugye némiképp befolyásolják az értelmezési lehetőségeket