Milyen lesz a microSIM?

Megkezdődtek ugye a 3G iPad kiszállítások az Egyesült Államokban, látni lehet, hogy mit jelent az új SIM formátum:

Jól látható, hogy egyszerűen kiüthető a kisebb rész a nagyból, akinek kisebb SIM-re lenne szüksége például egy deszkához, vagy iPhone-hoz a jövőben. Már látom magam előtt a magyar GSM shopok célszerszámait, illetve azokat, akik kézzel rágják majd le a széleit, mint annak idején az 5.25-ös floppy disken az írásvédelmet. Hejj, a régi szép idők!

22 hozzászólás

dave

magyarázd már el Józsi, hogy az a kb. fél centi tényleg ér annyit, hogy érdemes itt microsimezni? mert technológiában nem tud többet ez most látszik.

Zila

@dave: kisebb fogadó nyílás->kevesebb anyag, bizonyos darabszám felett ez dollármilliókat jelenthet.

dave

Erről akkor egy klasszikus Wayne világa beszólás jut eszembe:
– Ma a különbség PacMan és MS Pac Man között?
– A nőnek masni van a hajában.

Balambér

Atyavilág, az 5.25-ös! Azt lyukasztóval csináltuk, nem? És cellux-szal ragajtottuk le, ha valami fontos dolog került rá. 😀

@Zila: Háát, nem tudom hogy pusztán emiatt hozzányúlnának egy viszonylag minenütt sztenderdnek tűnő szabványhoz. Azért remélem jobb magyarázattal is előállnak.

brezzer

a helykihasználás lehet az ok, a microsim foglalat fele akkora mint a sim, az rengeteg hely egy ilyen keszulekben mint az ipad (iphone)

Az Időmilliomos Apuka

A kinézete alapján nem akartam elhinni, hogy a Gozmodo által híressé tett készüléket az Apple gyártotta, csak akkor lettem biztos benne, amikor a micdo-SIM-et találtak benne… Az Apple-ön kívül nincs még egy cég aki ilyet merne lépni. Az Apple mindent összetömörített az új iPhone-ban, minden milliméter kell ahhoz hogy nagyobb akkut lehessen beletuszkolni (és hogy szerintem feleslegesn vékonyítani tudják a házat)

Akki csereberéli mobilok közt a SIM-jét, annak ez szívás, de úgy tűnik, az Apple nem aggódik, hogy emiatt számottevő eladástól esnének el. Hálózatfüggő telefonban eddig sem lehetett csak úgy SIM-et csereberélni. Figyeljük, ahogy egy év múlva jönnek majd a Micro-SIM-es HTC-k, BB-k, stb, öt év múlva pedig kihal a normál SIM.

Balambér

A másik irány szerintem nem gond, mármint a micro SIM belerakása hagyományosba. Csinálnak hozzá 6,3 fillérből majd műanyag papucsot, amivel bele lehet rakni a “régi” SIM-es cuccokba. És persze 230 Ft-ért fogják árulni a papucsot.

A minden milliméter számít a nagyobb akksi/proci/kutyafüle jó érv, de ugye ahhoz sztem még az Apple is kevés, hogy emiatt új szabványt fejlesszen a SIM-re.
A kérdés, hogy ki találta ki a micro SIM-et, és mivel magyarázta, hogy ez jobb, mint a régi. (Persze lehet, hogy a végén az derül ki, hogy ő is csak azért találta ki, mert a régi felületének akárhány százaléka kihasználatlan volt. Furcsálnám, de nem elképzelhetetlen.)

H2CO3

Ehhez egyetlenegy hozzáfűznivalóm van: kösz Józsi, hogy megcsináltad a szifonos kommentező form bugjavítását! 😀

sz

Balambér: wikipédia a barátod 🙂

The micro-SIM was developed by the European Telecommunications Standards Institute along with [hosszú felsorolás] for the purpose of fitting into devices otherwise too small for a mini-SIM card.

The form factor was mentioned in the Dec 1998 3GPP SMG9 UMTS Working Party [bla bla] and the form factor was agreed upon in late 2003.

Balambér

@sz

A wikipédia azon emberek barátja, akik nem restek utánanézni a dolgoknak. (unlike me – in this case :))

Nagyjából sejthető volt, hogy ETSI szabvány lesz ez. És végül kiderült, hogy tényleg pusztán azért találták ki, hogy kicsi legyen. Mondjuk ebben a megvilágításban már azért érthetőbb kicsit.

Hát ennyit a világunkat övező misztériumokról. Elégedetten hajthatjuk álomra fejünket. 🙂

Lajos

Azért azon érdemes ám elgondolkodni, hogy mi is történet az Apple háza táján pont 2003-ban 🙂

Baggio

Azért azt ne felejtsük el, hogy ez a mostani a mini SIM. Az első SIM kártyák még pontosan akkorák voltak amekkora “tokban” most érkeznek ezek a minik. Ennek az az oka, hogy akár 1-2 régi készülékbe ma is be lehessen rakni. Most már 3 méret van, hurrá! 🙂

Gyuri

Köszönjük, Józsi

Végre egy magyar nyelvű posztot is lehet majd linkelni azoknak a pöcsöknek, akik nyavajognak a micro sim miatt, és nem fogják fel, hogy csak fél centi műanyagban különbözik a mini simtől, ami az ő rohadt telefonjukban is rohadtul benne van. Ehh

Trofimov

Régen vettem ilyen dual-SIM tartót. Abba is simán késsel kellett körbevágni a SIM-et 😀

Fnord

Egyszer valaki már belegondolhatna, hogy mire is való a vonalkód, mielőtt letakarja az alatta lévő szupertitkos számokat — mindig kuncognom kell, mikor ilyen képeket látok. 🙂

Deniel

A Vodafone-nál már ezen a héten lehet kapni MicroSim-et.