Thoughts on Flash — írta Steve Jobs verse

Steve Jobs annak 2007 elején a DRM kérdés kapcsán már írt egy nyílt levelet az interwebsnek, most ugyanezt teszi a Flash kérdés kapcsán. Elég jól összeszedett és átgondolt írás az öregtől, érdemes alaposan végigolvasni.

A lényege az (mármint saját interpretációmban), hogy az a cég, aki Cocoa frameworköt képtelen 10 éve adaptálni a saját alkalmazásaira (értsd: Creative Suite), olyan dialógus ablakokat szül, amitől a Plastik média szerkesztőjének is égnek áll a haja, és ez a gyakorlata két héttel ezelőtt szűnt meg a CS5 megjelenésével, NEHOGY MÁR csináljon egy cross-platform zárt development toolt. És ők ez ellen nagyon keményen ki is állnak.

Kiemelek néhány szemelvényt, amiket érdekesnek találtam:

Adobe’s Flash products are 100% proprietary.

Apple has many proprietary products too. Though the operating system for the iPhone, iPod and iPad is proprietary, we strongly believe that all standards pertaining to the web should be open.

Symantec recently highlighted Flash for having one of the worst security records in 2009. We also know first hand that Flash is the number one reason Macs crash. We have been working with Adobe to fix these problems, but they have persisted for several years now.

Flash has not performed well on mobile devices. We have routinely asked Adobe to show us Flash performing well on a mobile device, any mobile device, for a few years now. We have never seen it.

Although Flash has recently added support for H.264, the video on almost all Flash websites currently requires an older generation decoder that is not implemented in mobile chips and must be run in software. The difference is striking: on an iPhone, for example, H.264 videos play for up to 10 hours, while videos decoded in software play for less than 5 hours before the battery is fully drained.

Flash was designed for PCs using mice, not for touch screens using fingers. (…) Most Flash websites will need to be rewritten to support touch-based devices.

We know from painful experience that letting a third party layer of software come between the platform and the developer ultimately results in sub-standard apps and hinders the enhancement and progress of the platform. If developers grow dependent on third party development libraries and tools, they can only take advantage of platform enhancements if and when the third party chooses to adopt the new features.

It is not Adobe’s goal to help developers write the best iPhone, iPod and iPad apps. It is their goal to help developers write cross platform apps. And Adobe has been painfully slow to adopt enhancements to Apple’s platforms. For example, although Mac OS X has been shipping for almost 10 years now, Adobe just adopted it fully (Cocoa) two weeks ago when they shipped CS5. Adobe was the last major third party developer to fully adopt Mac OS X.

the mobile era is about low power devices, touch interfaces and open web standards – all areas where Flash falls short.

Adobe should focus more on creating great HTML5 tools for the future, and less on criticizing Apple for leaving the past behind.

Ezzel tényleg nehéz vitába szállni, bárkinek, hiszen pontosan így van minden, ahogy Steve megmondja. Egy hulladék lassú vacak, aminek a modern változatát nem képesek rendesen adaptálni mobilra, teljességgel zárt rendszer, és Androidon sem futtatja az ember állandóan, mert alkalmatlan rá.

És nem kell várni arra, hogy a lomha Adobe majd valamit kitaláljon rá, mert nem kell. HTML5, CSS3 és JS a három kulcsszó, amivel el lehet szépen érni mindent, csak ki kell állni mellette és kell némi idő, amíg a piac is átáll.

Tényleg nem tudom megérteni azt, akinek a Flash az életében levő tényleg szignifikáns dolog, és nekiáll hőbörögni azon, hogy erre szüksége van a világnak! Aki ezt teszi, az egy maradi ember, aki csak annak él, hogy harcol. Az Apple ellen. Mert köcsögök. Az Apple harcol a Flash ellen, akkor is köcsögök (az Apple nem lehet nem köcsög). Szerintetek az Adobe egy jó cég? Ilyen dialógusablakokkal, ilyen métellyel, ilyen fekéllyel a web testén? Az Apple üzleti érdekei a nagy probléma, de az nem, hogy az Adobe teljesen leigázta a webet a sok szemetével, amihez nem bírnak kiadni egy rendes implementációt?

Linuxos testvéreimtől hallottam már sokat, évek óta, hogy mennyire gyűlölik a Flasht. Most eljött az idő, hogy meghaljon a dolog. El tudom fogadni azoknak az álláspontját, akik azt mondják: legyen Flash, ártani nem árt. Alapvetően ez is lehet egy álláspont, de a mobil web azt mondja, ma még, hogy a jelen implementáció alkalmatlan rá. Az Apple pedig úgy döntött, hogy nem fogja támogatni. Erről szól a buli.

Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy az Apple erre halad a kérdésben. Steve ma pedig nyilvánosan is összefoglalta, mik azok a pontok, ahol a Flash veszít és miért kellett mennie. Megértem mindenkinek a problémáját, mert lehet, hogy mondjuk egy évvel megelőzték a Flash korát, és ma még sok alkalmazás íródik rá. Öt év múlva nagyon messze leszünk ettől a beszélgetéstől.

Szerintem a világ nem veszít sokat azzal, ha Steve Jobs kinyírja az Adobe pluginjét.

82 hozzászólás

gregapple

“on an iPhone, for example, H.264 videos play for up to 10 hours, while videos decoded in software play for less than 5 hours before the battery is fully drained.”

ez nem iPad akart lenni? vagy csak az én telóm bírja ilyen rosszul?

codered

És az nem furcsa, hogy pont az Apple vezére fikázza a flasht, mint zárt platformot?
Erre mondják, hogy saját szemében még a gerendát sem…

gregapple

vicces, hogy egy telefon vagy táblagép vásárlása lassan mély, morális kérdés lesz

codered

A Flash tényleg idejétmúlt, de ez az egész jobban hasonlít már egy koncepciós perre.
Persze, ahhoz fűződik érdeke az Apple-nek, hogy mindenki az app store-on vegye meg az általuk jóváhagyott (cenzúrázott) szoftvert, míg mondjuk flashben kerülőúton is eljuthatna ugyanaz az alkalmazás a felhasználóhoz (és abból Steve egy centet se keresne).
Mondják azt, hogy nem lesz flash és kész, mert mondjuk a quality assurance nem engedi át náluk. De nem kell ez a púder duma a zárt platformokról.

fulopszabolcs

Valahol vicces amúgy, hogy a mindenki által gyűlölt foslassú Flash-nél is jobban gyűlölik az egyszeri emberek az Apple-t.
Bár lehet, hogy inkább csak a hangos konzum-fejlesztők (akiknek kényelmes, és szarnak a minőségre amúgy is), meg az utánuk menő tájékozatlan/rosszindulatú tömegek/sajtó.

Zila

@codered: html5+js-hez nem kell appstore, felteszed a webre aztán hajrá, mobile safariban lehet nézni.

Zila

Egyébként arra van mérés, hogy egy html5, canvas+js kisalkalmazásokkal tűzdelt weboldal mennyire ver oda az akkuidőnek, teljesítménynek iphone-on? Nehogy kiderüljön, hogy a canvasKvék ugyanúgy leszívja az akksit mint a flashKvék…

adeak

1) a google-lal apolt kapcsolatban (anno) steve bacsi valoszinuleg meg engedekenyebb volt, hisz a google bele tudta csempeszni a youtube-ot (upsz, flash) az iphone-ba. ez ugye meg 2005 tajekan lehetett, amikor meg kozos vezetosegi tagok is voltak az applenel es googlenal.

2) az adobe hozzaallasa meg egyszeruen nevetseges. az iphone megjelenese ota folyamatosan erosodik ez a platform szinte minden kategoriaban, egy utszeli rendszergazda is tudja, hogy iphone-ra megeri fejleszteni, az adobe ezt miert nem fogja fel?

3) mindent felreteve ez a level eleg viccesen hangzik egy olyan vallalat vezetojetol, mely minden egyes termeket egy sajat maguknak uniformizalt, zart rendszerben mukodtet. tudom, ettol megy faszan a cucc.. csak ettol meg vicc.

amon

Nem nagyon szoktam itt beszólni, mert általában nem lépik meg ezek a bejegyzések az ingerküszöbömet, de most:

Pont ezt a levelet nem kellett volna sztárolni, hanem egy jól irányzott mozdulattal elhasználni a mellékhelyiségben, mégpedig azért, mert:

– a zárt rendszerről való pampogás a legfinomabban fogalmazva is röhejes ennek a fickónak a szájából – és nem, nem a felhasználókra gondolok, hanem a fejlesztőkre, nincs még egy olyan platform, ahol megszabnák bazmeg, hogy milyen fejlesztő-eszközöket használhatsz. szóval kínos
– ha esetleg mielőtt elsül a keze, csináltat néhány tesztet a zseniálisnak titulált almás mérnökeivel, akkor esetleg rájött volna, hogy JS-sel sokkal könnyebb bedögleszteni a prociját, mint flash-sel
– ugyan gondolkodjon már el egy picit a fejlesztők pénzügyein is SJ (tudom nem szokott, ezt bizonyítja az is, hogy jól menő appokat baszott ki a Store-ból egy tollvonással, ezzel megfosztva a cégeket a bevételtől), szóval mesélje már el kedves Munkák Pista bácsi, hogy jelen technológiával, hogyan lehet könnyen, gyorsan _több_ platformra fejleszteni pl játékot? A válasz igen, Flash. A javascript _még_ nem erre való. Addig még eltelik pár év.

Józsi:
– ez kurvára nem a designról szól, fölösleges idekeverni a felbukkanó ablakokat, ez egyébként is egyéni ízlés kérdése, nekem spec. nem tetszik ez az aqua design, de ez századlagos
– SJ kinyírja a Flasht? Muhaha… amíg a világ gépeinek >90%-a nem almás, addig ez nem következik be. Azért ehhez még SJ-nek is korábban kell felkelnie.

Én speciel ezek után örülnék annak, ha az Adobe otthagyná a picsába az egész mekes világot, vinné a Photoshop-ot is, meg mindent, amit eddig kiadott rá.

vargatom

Józsi, a teljességhez igenis hozzátartozik az a nem elhanyagolható érv is, hogy az ingyenes Flash webes alkalmazások konkurenciát jelentenek az App Store fizetős tartalmainak, és feleannyi pár dolláros egyszerű kis hülyeség fogyna az Apple eszközeire, ha ezek hozzáférhetőek lennének.

Onnantól pedig, hogy az Apple-nek egyértelmű és komoly nagyságrendű anyagi érdeke fűződik a Flash ellehetetlenítéséhez a saját platformjain, hiteltelenné válik az egész moralizálós magyarázkodásuk a világ megváltásáról.

amon

@angelday: bocs, kikívánkozott, attól függetlenül, hogy a “csúnyaszavak hangoznak el, megtekintését semmilyen korosztálynak nem ajánlom”, az érveket tartom.

dave

@angelday: Nincs tiltva, írd meg.
Józsi, nagyságrendekről van szó, már létező játékok százezreiről. Ezeket tiltja az apple.

Falcon

Most én is hadd kérdezzek okosat végre, mert ez foglalkoztat. Mi van a Javával?

_alesi_

Falcon: hát, annak ellenére, hogy anno még a kenyérpirítókon is futtatni akarták, végül megmaradt a nagyok játszóterének.

Btw. a Flash egyik cáfolhatatlanul nagy hátránya, hogy olyan biztonsági réseket hordoz magában, hogy harangozni lehet bennük.

novertigo

írd meg cében. not that of a big deal.

sent from my mbp

misizoli

amon, azt mondod:
“szóval mesélje már el kedves Munkák Pista bácsi, hogy jelen technológiával, hogyan lehet könnyen, gyorsan _több_ platformra fejleszteni pl játékot? A válasz igen, Flash.”

Ez is egy nézőpont, hogy minél egyszerűbb legyen pénzt keresni a fejlesztőnek. csak ugye ezzel együtt jár egy csomó hátrány (pl.: processzorzabálás) ami a felhasználónak nem jó.

Szerintem ha veszek egy kütyüt sok pénzért akkor ne a fejlesztő legyen az elsődleges szempont hanem én, mint fogyasztó. Nekem pedig az a jó, hogy sok alkalmazást elérek viszonylag olcsón amik mellesleg nem halasztják le a telefonom. A fejlesztő akkor lesz jó fejlesztő, ha olyan alkalmazásokat gyárt ami nem teszi használhatatlanná a kütyümet. Magyarul ha nem lesz lusta és megírja a flashes alkalmazását rendesen iPhonera.

Vagy az fáj, hogy 40%ot levesz az apple az apple-storeban? iPhone előtt mikor tudtak a fejlesztők ennyi app-ot eladni?

Amúgy meg melyik flashes alkalmazás hiányzik annyira? Nekem egyik sem. De mondjátok, ha valamiről lemaradtam.

Teljesen értetlenül állok a flash-es rinyálás előtt.

H2CO3

Misizoli: Szerintem pedig, ha veszek egy kütyüt sok pénzért akkor ne csak a fogyasztó legyen az elsődleges szempont, hanem én is, mint fejlesztő (nehogymár az Epöl megszabja, hogy pl. szifonos kontent fejlesztéséhez mekintost kell vennem!!!)

sz

Két dolog:

1.
Kíváncsian várom az Adobe válaszát SJ levelére, különösen arra a felvetésre, miszerint a flash PC-re és egérre tervezett platform. Ezt Androidra hogyan oldják/oldották meg, mi a MouseEvent sorsa, hogyan lehet különbséget tenni rollover/hover és click között?

Erősen kétlem, hogy ezt intelligensen tudná kezelni az érintőképernyős eszközökre írt flash player – ha meg nem okos ennyire, akkor a fejlesztőknek mindent át kell alakítaniuk?

2.
App Store.
vargatom írja: “az ingyenes Flash webes alkalmazások konkurenciát jelentenek az App Store fizetős tartalmainak, és feleannyi pár dolláros egyszerű kis hülyeség fogyna az Apple eszközeire, ha ezek hozzáférhetőek lennének”.

Szerintem ez butaság. A fejlesztők látják, hogy az iPhone/iPod touch/iPad vásárlók szívesen vásárolnak appokat, mert kényelmesen megtehetik (nem kell regisztrálni és kártyaszámot megadni külön-külön minden fizetős app letöltéséhez), ezért százával készülnek különböző minőségű alkalmazások. Kevés fejlesztőnek lenne célja az, hogy a saját weboldalán árulja a kis flash appját 99 centért, megspórolva az Apple 30 centes jutalékát.

misizoli

H2CO3, lehet hogy az én hozzá állásommal van a baj, de azt vallom, h amíg a telefongyártó az én pénzemből él addig ő engem szolgáljon és csak másodlagos legyen a fejlesztő igénye. Ha lemegyek a pékhez és azt mondja, hogy neki kényelmesebb ha nem szarakodik pogácsa szaggatóval, egyben kisüti a 10 kilós tésztát akkor kifordulok. Ez persze nem tökéletes analógia, de elmondja a lényeget. A fejlesztőnek ez beruházás, hogy több pénzt tudjon keresni nem pedig csapás az égből. És még mindig nyitott a kérdés, hogy iPhone előtt mennyi flash alkalmazást akartál eladni telefonra? Apple adott egy jó lehetőséget a fejlesztőknek és páran most úgy érzik, hogy mekkora köcsög az apple hogy ezen a dolgon ő is akar keresni.

amon

@misizoli:
ja, oké, lehet, hogy _neked_ nem hiányzik, másnak meg igen, pláne, ha valaki weben is játszik, meg telefonon is

engem nem érdekel mennyit vesz le az appstore-ban, sosem lesz iPhone-om, de ez hosszú történet (illetve, ha egyszer majd muszáj lesz rá fejleszteni, akkor lesz, addig meg nem, pláne, hogy kizárólag Mac-en lehet rá hivatalosan fejleszteni, ami megint csak közröhej tárgya) btw, ugye nem hiszed el, hogy most te vagy az elsődleges, és nem Steve bácsi pénztárcája. 😀 epic lol lenne azért.
ja, és nem lenne gond, hogy 40%-ot levesz, ha nem lebegne ott damoklész kardja, hogy mindenféle indoklás nélkül azonnal levehetnek bármilyen appot az appstore-ból, ami szintén vicc kategória
őszintén szólva kíváncsi leszek, mit fog lépni, ha a jelenlegi trendek felgyorsulnak (momentán nem az látszik, hogy valaha is lenne esélye piacvezetővé válnia)

az a baj a processzor-zabálással, hogy az nagyrészt nem a flash hibája, hanem a fejlesztőé, amelyik fejleszt, és hidd el, hogy én tudok C-ben is olyan kódot írni, ami két perc alatt meghalaszt bármilyen bika gépet, ennyi

amúgy fura mód, az MBP (C2D T9300 2.5GHz, 4Gb RAM, 7800GT vkártya) kategóriás Dell XPS-emen Windows 7 x64 alatt nem fagyogatnak a szoftverek, se a FF, se a Chrome, se az IE, hiába nem tiltom le a flash-eket, sőt, flash játékoknál se jellemző (általában) a ventillátor felzúgása (Safarit nem használok, csak muszájból indítom el néha, mert windows alatt vérgagyi, valami büntetően rossz – ellentétben az OSX verzióval, ami egész kellemesnek mondható)

igen, akkor jó fejlesztő, ha nem halasztja le a kütyüdet, de ez nem jelenti azt, hogy csak Objective-C-ben fejleszthet, egy jó fejlesztő AS-ben se halasztja le a kütyüdet, meg Javascriptben sem, sőt, Javaban sem

de ez nem SJ döntési hatásköre kéne legyen, hanem a tied (vő: ahogy a MB-on eldöntöd, melyik szoftvert használod, és melyiket nem, ugyanúgy eldöntheted más eszközökön is)

én meg teljesen értetlenül állok az előtt, hogy bárki is beveszi ezt a zártságról, meg rossz kódról szóló maszlagot, az Apple egyszerűen ki akar tolni az Adobe-val, és ehhez jól felhasználja azt, hogy vannak emberek, akik messiásnak tekintik őt, és a cégét. igazán kíváncsi lennék arra a szcenárióra, hogy ha az Adobe meg cserébe tényleg nem hozná ki a CS-t OSX-re… kár, hogy ez nem fog megtörténni 🙁

képzeld el, ha a Microsoft mondaná, hogy ezen túl Windows-ra csak Visual Basic.NET-ben lehet szoftvert fejleszteni, és az Apple, ha akar Safarit vagy iTunes-t, akkor csak abban csinálhatná meg. Ez hogy hangzik? Mert szerintem eléggé rosszul, ugyanúgy, ahogy az Apple is korlátozza az eszközeire való könnyű, és kényelmes fejlesztést (azért nincs mindenki elalélva az X-Code-tól, annak ellenére, hogy szerintem is az egyik legjobban összerakott fejlesztői környezet)

misizoli

“A fejlesztőnek ez beruházás” – az apple gép vásárlására gondoltam.

n'

“most ugyanezt teszi a Flash kérdés kapcsán.” ez a link rossz helyre mutat jozsef.

FDanee

Kedves gyűlölködők, az megvan, hogy most jött ki a GPU-gyorsított h.264 dekódolást támogató Flash 10 Macre? Hogy miért csak most? Mert az Apple eddig nem nyitotta meg az ehhez szükséges API-t…

misizoli

amon,
“ugye nem hiszed el, hogy most te vagy az elsődleges, és nem Steve bácsi pénztárcája. 😀 epic lol lenne azért.”

Ez a gonosz multi megközelítés szerintem nem teljesen korrekt. A piac úgy működik, hogy ha nekem jó amit SJ csinál akkor megtömöm pénztárcáját. Kölcsönös hátvakarás.

A processzorzabálással kapcsolatban igazad van. De van még ott biztonsági rés és más egyéb.

A cenzúra is rossz fej dolog, de továbbra is azt mondom, hogy ha nem tetszik akkor fejlessz androidra és hagyd ki az apple-ös piacot. Ha meg mégsem éri meg kihagyni ezt a piacot akkor meg szarakszol az appoddal annyit, hogy végül bent maradjon. A cenzúra amúgy nemcsak korlátoz, de meg is véd. magyarul a vásárló biztos lesz abban, hogy amit megvesz terméket már átment egy minőségi rostán, és ez jó. bizalmat ad. valamit valamiért.

amon

@misizoli: egyrészt, nem gondolod komolyan, hogy mélyreható vizsgálatnak vetik alá az Appokat. pofára megy, mint minden más az Apple-nél
Ha úgy lenne, akkor sosem jutott volna be pl. a wifi-checker alkalmazás, amelyik tényleg wifi checker volt, és nem az Apple hivatalos, valójában semmire se jó interfészét használta.

Amúgy szerintem félreértesz, én nem az Apple és az iPhone ellen vagyok mérges, hanem éppen hogy érte, tök jó platform is lehetne, ha nem csesznék el ezzel a vérnáci policy-val.

Lassan ott tartunk, hogy nem Micro$oft, hanem $teve Job$ lesz. Sőt, már van.
S ne mondd nekem, hogy bizalmat ad neked az, hogy bármikor elkaszálhatnak egy akár szívednek kedves alkalmazást! Mi szükség van rá?

Milyen épeszű, épkézláb indok kell ahhoz, hogy kiszedjenek egy olyan appot, amelyikkel fotókat lehet manipulálni vicces ábrákkal?
Az elég indok, hogy egy júzer beimportált egy bikinis képet, és “erotikus tartalmúra változtatta” az adott App-pal? Hát izé.

Ez nem biztonság, egyszerű hülyeség.

Racsi

Igazából érdekes ez a vita, ha jobban átgondolom, a flasht semmire sem használja az ember, csak a csillivilli weboldalakhoz (amiknél jobbakat láttam JS-el megoldva), reklámokra meg a kis böngészős játékokra. Jó lenne, ha a flash megmaradna “játékplatformnak”, hogy legyen mivel elütni az időt melóban, ha üresjárat van, a többi meg áttérne JS-re. Hogy azért ne tudjak használni egy weboldalt iPhoneon, mert kitalálták, flash legyen a menüje, igen hülye hozzáállás (szerencsére ezek már kihalóban vannak). Szóval azért Jobs apánk se beszél hülyeséget.

Dervenkál Egon

Egy dolgot úgy látom senki sem vesz figyelembe.

Vegyük az amerikai piac fogyasztóit. Hány százalék tudja, hogy mi az a flash? És hány százalék tudja mi az a click to flash és társai? Leszarják. Magasról tesznek fejlesztői környezetre és liszencelésre és minden másra. Egy dolog érdekli őket: vettek egy kütyüt, amiben örömüket akarják lelni. Ha jók az alkalmazások, akkor ok, ha meg nem jók, akkor leolvasztják az 1-800-as vonalakat. Ugyanez igaz bármilyen kontent fogyasztására: fogyasztható vs. nem fogyasztható.
És akkor el lehet dönteni, hogy az az idegesítőbb, hogy a 10 órára hírdetett üzemidő csak 5 óra vagy az, hogy nem látszik a reklám, és nem megy a kongregate.com. És ha megy a flashjáték? Akkor meg a gammák nagy részét nem lehet működtetni, mert nem touch-ra van optimalizálva (lehet egyáltalán?).
Lássuk be a flash tiltása kis és nagyon is átmeneti (1-2év) kényelmetlenség a fogyasztónak és tényszerűen szivatás a flash fejlesztőknek.

Thargie

@amon
“…kizárólag Mac-en lehet rá hivatalosan fejleszteni, ami megint csak közröhej tárgya…”

@H2CO3
“nehogymár az Epöl megszabja, hogy pl. szifonos kontent fejlesztéséhez mekintost kell vennem!!!”

Ha jól tudom, akkor natív WindowsMobile alkalmazást csak VisuaLStudio-val lehet készíteni. “Nehogy má’ MS megszabja, hogy pécét és Windowst kell vennem WinMo kontent fejlesztéshez!!!” 🙂 :peace:

Wanderer

“Kedves gyűlölködők, az megvan, hogy most jött ki a GPU-gyorsított h.264 dekódolást támogató Flash 10 Macre? Hogy miért csak most? Mert az Apple eddig nem nyitotta meg az ehhez szükséges API-t…”

Egy valamin gondolkozz el. Kijött, gyosít 3 féle videokártyát, a többit nem. Hány éve szar a flash? Tudom kurva anyját az apple-nek hogy nem csinált előbb apit. Baszki csináltak volna normális plugint. Egy i7-es imac-en tengetem a napjaim. Normál desktop munkánál amikor CPU hőmérséklet kb. 52 fok fölé megy el kezd zúgni a ventilátor (nem nagyon de ne zúgjon ha nem terhelem a gépet mert idegesít) ilyenkor 99%-ban amiatt van hogy a safariban valamelyik oldalon a flash plugin hajtja a gépet. Ilyenkor megnézem hogy “szemre” melyik oldal lehet lelövöm, safari megnyugszik, ventilátor leáll, öröm, boldogság. Nem játszok flash-es fosokkal, nem megy a youtube semmi nincs csak egy pár györkér oldal amit valami kretén flash-ben oldott meg mert ahoz értett, illetve itt-ott reklám. (click to flash alap, de néhány oldalt engedélyezni kell a sok elbaszott flash designer miatt) Úgyhogy remélem hogy eléri SJ a célját, vagy legalább ott használják csak a plugint ahol tényleg kell mert a FLASH EGY RAKAT SZAR ÉS NEM ÉRDEKEL HOGY WINEN MEGY E VAGY SEM. Nézd meg pl. a pannon oldalát ahol teljesen egyszerű feliratok (nem animált semmit nem csinál) flash-ben vannak. Mi a tökömnek?

amon

@Thargie:
Rosszul tudod, néhány példa (amiket te is megtaláltál volna, ha használtad volna a Google-t, mielőtt leírsz ilyeneket):

Python: http://www.christec.co.nz/blog/archives/142
CeGCC: http://cegcc.sourceforge.net/
Perl: http://perlce.sourceforge.net/

Persze ez sem volt mindig így, volt egy időszak, amikor az MS is bepróbálkozott azzal, hogy csak az általa preferált eszközökkel lehessen fejleszteni, csak aztán látva a fejlesztők felháborodását, elvetették az ötletet.

Sandokan

“Linuxos testvéreimtől hallottam már sokat” – de szépen mondottad!

Vissza a témához! 2010-ben a Flash mint olyan teljesen kiváltható. Mondjatok példát az ellenkezőjére! A WEB tökéletesen működik flash plugin nélkül. Ja, hogy már rengeteg minden abban van?… Hmmm… ennyi erővel akkor maradhattunk volna a DOS-nál is. Nekem tetszik Steve írása, mert igaza van és látja a jövőt. “Adobe was the last major third party developer to fully adopt Mac OS X.” Ezt a céget sajnáljátok? Ezt, aki ennyire nem figyel oda a fejlesztésre?

CharlieBrown

“Steve ma pedig nyilvánosan is összefoglalta, mik azok a pontok, ahol a Flash veszít és miért kellett mennie.”

“Szerintem a világ nem veszít sokat azzal, ha Steve Jobs kinyírja az Adobe pluginjét.”

“Zártnak zárt az iPhone és iPad, de akinek nem tetszik, vegyen mást magának.”

Józsi ezek mind a te tolladból hangoztak el. Hogy is van ez? Lecsúsztam valamiről? SJ lett az Adobe CEO-ja is, hogy megmondja mi jó/nem jó a flash-el kapcsolatban, és mennie KELL???
Szerinted nem veszít sokat a világ, én meg azt mondom adja már meg a választás szabadságát ez a náci (ha már a saját appstore-jából kedvére törölgeti az alkalmazásokat)

Az utolsó mondatot fordítanám: Lehet, hogy szar a flash, de akinek nem tetszik, ne használja. 😉

Nem tudom elégszer leírni: nincs rendben valami a vén kecske fejében… Meg az őt vakon követő siserehad is szemellenzős kissé, és zúgják, amit a próféta jónak lát.

Balazs

“Apple even creates open standards for the web. For example, Apple began with a small open source project and created WebKit, a complete open-source HTML5 rendering engine that is the heart of the Safari web browser used in all our products. ”

Milyen meghato szavak ezek arrol a cuccrol, ami eredetileg KHTML neven latta meg a napvilagot, egy KDE nevu valami alkatreszekent 🙂

Sandokan

“Nem tudom elégszer leírni: nincs rendben valami a vén kecske fejében… Meg az őt vakon követő siserehad is szemellenzős kissé, és zúgják, amit a próféta jónak lát.”

Hát az a nagy helyzet, hogy függetlenül attól, hogy ki mondja – a Flash fölött elmúlt az idő!!! Itt most két dolog keveredik: SJ imádat/utálat és a Flash mint olyan. Hozzatok példát ahol a Flash nem kerülhető meg! Látni akarom a példákat. Az ilyen “nem kell programozó a banner elkészítéséhez” szlogenek kiméljenek.

“ez a náci (ha már a saját appstore-jából kedvére törölgeti az alkalmazásokat)”.
Ezt nem értem – nagyon nem értem.

Thargie

@amon
Perl:
“Building perl by yourself
– preparing to build
Check that you have following:
perl5 distribution form http://www.perl.org, any recent version (5.8.0 or above)
Microsoft Embedded Visual Tools
Microsoft Visual C++” 😉

Python:
Soha sem foglalkoztam vele, így eszembe sem jutott, hogy keressek ilyet. Igazából nem tudom mire képes, lehet-e vele grafikus alkalmazásokat készíteni, stb.

CeGCC:
Ez, mikor 2005-2007 között szeretem volna saját szórakozásra PDA-ra progikat írkálni, még sajnos nem létezett (sztem), de érdekesnek tűnik.

klarky

amonnal egyet értek, jár a BoS, noha ezeket a dolgokat itt már sokan leírtuk. Furcsa, h Józsi most ítélte meg az érvekre a plecsnit.

A java kérdés épp tegnap este jutott eszembe zuhanyzás közben. Akkor az most megy az iPhone-on?

misran

Nemrég pont belegondoltam, hogy a kismillió “free” játék az AppSotre-on milyen jól is van kitalálva. 7 pálya ingyen, addiktív kis baromság, ha kell az egész, 1 dolcsi, max. 1.5 dolcsi, és a Tiéd. Szerintem marginális réteg nem veszi meg ennyiért. És akkor számoljunk, hány tizen-huszon-harminconéves “hülyegyerek” szaladgál odakint, akik naponta 3 ilyet letöltenek, 1-2-t meg is vesznek. Ez zseniális ötlet volt. Ezt elrontani azzal, hogy Flash játékok tízezreit tennék elérhetővé ingyen, senkinek nem lenne kedve. Szerintem tisztán ez áll a dolog mögött. A többi körítés (és vagy áll, vagy nem, mindegy is).

csiga

És az milyen, hogy a 64 bites Win7-ben (és ugye a 64 bit alapfeltétel egy olyan világban, ahol lassan nem lehet 4 giga memóriánál kevesebbel szerelt notebookot venni) a 32 bites IE az alapértelmezett, mert a szájbakúrt Adobe 10 éve, az x64 megjelenése óta nem bírt egy elbaszott 64 bites változatot kiadni a flash-ből???

klarky

Amúgy rettenetesen meglep az, hogy mióta az eszemet tudom az apple termékei úgy vannak reklámozva, hogy vedd meg, vidd haza, dugd be és használd. Semmi ne érdekeljen, csak játsz, dolgozz stb. a többit mi intézzük.

Erre jön a felhasználó, előkapja a masináját, kicsomagolja, elszalad kedvenc, jól ismert weboldalaira és kapja nem támogatott plugin jeleket.

Nem kell túl sok érdeklődés ahhoz, hogy felmerüljön az átlaguserben az, ha neki mindenki azt igérte, hogy boldog lesz és egy vagon pénzért konyhakész cuccot kap, akkor miért is nem megy???

Hát azért baszkikám, mert szerintük neked ez nem kell. Ez az üzenet Jézustól. Én megint csak azt mondom, hogy ne magyarázatokat adjon, hanem Flash-t, aztán ha akar majd kihal azt magától is, ha akarom bekapcsolom és szénné fűtöm az akksit, ha meg akarom ki és azt is elfelejtem hova tettem a töltőt. Én akarok dönteni a pénzemért, mert enyém a cucc, kifizetem. Ne nézzen hülyének, majd én szabályzom a dolgot…

Sasi

@Wanderer: hát, pedig a flash alatt ott van minden html-ben. Elvileg JS vezérli, ha nincs flash, a html verzió jelenik meg.

(Azért flash, mert amit akartak koncepció, az flashben kb. 1 óra alatt valósítható meg, és kevesebb hozzáértést követel meg, mint a JS, plusz grafikai felülettel meg lehet oldani. És amit ott látsz, nem vagyok JS tudó, de gondolom több kódot igényel, és sokkal mélyebb tudást. Én szeretem a puritán dolgokat, de nem vagyok ellensége az igényes rich medianak sem. Mozgóra akarták, legyen mozgó, nem kell mindent megkérdőjelezni. Legyen alternatívája, és kész.)

Wanderer

Értem, csak egy példa volt. Valószínűleg nem a legjobb mert a pannon pl. vette a fáradságot hogy iphone-ról is tökéletes az oldala, úgyhogy nem velük vagy az oldalukkal van bajom csak itt láttam utoljára az állóképet mint flash-t és ez jutott eszembe. Bejön az oldal, a click to flash miatt nem látom a flash tartalmat. Rábökök ott van egy kibaszott álló felirat, nem animált. (pl. készülékajánló)

amon

@Thargie: azért, mert a perl-t átültető közösség (egyén) úgy határozott, hogy az official (amúgy ingyenesen is elérhető) fordítót és/vagy editort ajánlja, vagy használja, még nem jelenti azt, hogy ez a MS műve 😀

Valójában én sem foglalkoztam WinMo fejlesztéssel, a fentiek kb. 2 percnyi guglizás eredménye.

@Sandokan: éppen ez az, hogy _még_ nem múlt el a flash ideje. A javascript majd akkor lesz értelmes alternatíva, amikor rendesen lehet több szálon futtatni, amikor hozzáfér rendesen az eszközök alsóbb szintű szolgáltatásaihoz (kb, mint az _Adobe_ AIR esetén :D), amikor lehet belőle 3D gyorsítást vezérelni, amikor majd bytekódra fordul, hogy ne legyen lassú az interpretálása (hopsz, ez egyre inkább hasonlít a Flash-re, nocsak… )

Bel Riose

Felszólítom a mélyen tisztelt Flasht, hogy monnyon le!

mokuskodo

+1 amon – nekem is áttört az ingerküszöb

– az megvan, hogy Józsi vimeora rakja fel a videóit, igenkedves “nemértem kinek hiányzik a flash” közösség – és igen, azelőtt is oda rakta, hogy csináltak volna html5 pléjert (ez olyan, mintmikor Bátorfi Zsolt májkroszoftos kisatyaúristen egy LAMP-os szerveren futó sajtóorgánumban magyarázza, hogy az opensource-nak mennyire nincs létjogosultsága)
– huszonhatmilliószor szivesebben nézek flash videjót mac-es safarin, mint azt a riherongy quicktime-ot vindózon (nyolcvanhathétezer év alatt nem lehetett normálisra megírni azta rohadt quicktime pléjert vindózra?)
– eza “webes dolgoknak nyíltnak kell lenniük” Sztívtől olyan, mintmikor valaki a betonfallal körbevett kertjében állva rámutat a szomszéd fakerítéses kiskertjére, és óbégatja, hogy márpedig aztarészt nemszabad elkeríteni… szánalmas… mindez annak tükrében, hogy gyakorlatilag az adobe minden fontosabb dolgot közzétett már: swf, rtmp, amf
– html5 még kész sincs, máris két tábort generált (hákettőhatvannégyre és oggteórára gondolok), szóval nem látom azt a hihetetlen kánaánt, ami a flash után jön
– én js-ben is írok bárkinek olyan kódot, ami megpörgeti a procit, idiótán villogtatja a background-ot és ablakokat dobál fel ezerrel. akkor mosta js szarfos?
– attól, mert a mac-es flash player bugos, mertmondjuk nem elég fejlesztőt allokáltak az osx-es porthoz, honnan tudhatjuk, hogy a packager szarlassú kódot generál / generált volna ájfónra? Nem igazán látom a totális összefüggést. talán egy próbát engedhetett volna az öreg…
– én is csak azt tudom kérdezni, hogy bárki beveszi, hogy ez nem egy pénzügyi döntéshez utólag keresett ideológia Sztív részéről?

És mindezt elégedett macbookpro+osx használóként írom (most éppen vindózról).

Szindbad

Steve kinyirja a flasht? Nem becsulod te kicsit tul Steve kepessegeit?

Mefi

Jobs írása például azért is zseniális, mert az első felében fényesre suvickolja az Adobe-t, majd szépen lassan elkezdi oltani, a végére pedig a jóhiszemű olvasó szégyelli, hogy valaha is volt Flash lejátszó a számítógépén.

Az lehet, hogy technikailag voltak a cikkben hülyeségek, de hogy marketing szempontból zseniális, az száz százalék.

Én meg személy szerint egyetértek vele, mert gyűlölöm a flesst, de ezt mindenki döntse el maga.

Balazs

Nagyon sokan gyuloljuk a flasht, de ne mas dontse mar el helyettunk, hogy megnezhetunk-e egy flashes tartalmat. Nincs cikibb, mint egy 100khuf feletti telefonnal allni ugy, hogy keptelen vagy egy adott weboldalon megnezni valamit, mert azt tortenetesen flash-sel oldottak meg. Igen, szar a flash es utalom, de nem ideologiabol veszek telefont, pda-t, mittommit, hanem hogy ha valami utkozben kell, meg tudjam nezni, fuggetlenul attol, h steve bacsi szereti-e azt a tartalmat vagy sem.

n'

józsi, javítsd már ki a “most ugyanezt teszi a Flash kérdés kapcsán” mögötti linket a postban, rossz helyre mutat.

chabba

mint tudjuk, az iphone-é a legnagyobb szelet az okostelefonok piacán, ezt maga JS mutogatta mindenféle ábrával meg diagrammal. Azaz a termék domináns pozícióban van a piacon. Akárcsak az MS az oprendszerek terén.

Az MS-t még azért is megfingatták, hogy az egyébként nyitott rendszerében benne van az iexplorer vagy WMP. Amit az Apple csinál, az ennél sokkal súlyosabb, úgyhogy kelleni fog még az Apple által felhalmozott Xmilliárd készpénz, amikor a panaszkodó szoftverkészítők siráma eléri a versenyhatóságok ingerküszöbét.

Balazs

Angelday: azert, mert a web resze, a web hasznalja, es az apple “kapcsold be es hasznald” filozofiaja nekem nem azt jelenti, hogy “kapcsold be, probald megnezni, es magyarazkodj, hogy a te keszulekeden miert nem jelenik meg”.

Egyebkent Mr. Jobs csolatasa az oka, hogy a kovetkezo telefonom (most mar kevesebb mint hat honap mulva) android alapu lesz.

fatso

snow leo 10.6.3 mini-n az OS 4.0 key note-ot nem jatsza le gyari quicktime-al?
nem csoda hogy a flash sem megy 😉

btw 30% az a 40%.

kerokerokero

Ámen bazdmeg, ámen.

Én is úgy vagyok vele a századik teljesen random photoshop CS4 elcrashelésnél (és egyéb UX nyűgnél), hogy kurvára szép eszme a ‘mi mindenre megírjuk akárhogy’ multiplatform, de ha egyszer ilyen bénán csináljátok, akkor inkább küldjétek fel ánuszba.

Itt nem arról van szó, FŐLEG az user szemszögéből, hogy nyitott vagy zárt a technológia, hanem hogy jól működik-e vagy sem. Az Adobe nagyon nem tud ezen a téren semmit letenni az asztalra, az egész CS4 és Flash UX fiaskó nyögvenyelős Macen, és kibaszott nagy szerencséjük van, hogy nincs normális alternatíva (vagyis CS4-nek nincs, hoppá). Szerintem a felhasználók legalább 70%-a muszájból használ photoshopot, például.

Nem bazdmeg, okáldjatok le balról, de szerintem bizonyos szinten kell egy szigorú quality control akármennyire is fasiszta dolog az és mocskos náci lesz Pista és pereputtya tőle.
Esküszöm sokkal szívesebben használnék Windowst is, ha egy bizonyos célra (mondjuk kutyafuttában: ingyér NRG2ISO) nem ezerből egy alkalmazás lenne normálisan használható – szerintem sokaknak megvan a google-ös “program szafari”, amikor próbálunk valami új célszoftvert keresni Windowsra és BAZDMEG mindegyik szar használhatatlan fos, ha szerencsénk van száz letöltés után tényleg találunk valami normális programot, ami nem barmolja szét se a gépünket, se az agyunkat a hülyeségivel.

Ha az Apple az App Store hülye kis “cenzurájával” és a flash ignorálásával ezt akarja elérni, akkor ámen és millió brofist.

És nem, nem vagyok annyira cinikus, hogy ne is merüljön fel bennem, hogy netán maga Pista is – legalább részben – ilyen célokból fossa telibe az Adobe-t. De el tudom képzelni, hogy ezt sokan egyszerűen nem tudják megérteni.

bonakovacs

A (jelenlegi) Adobe kiváló példája a meghízott, ellustult, hajdanvolt innovatív cégeknek. Szénné keresik magukat a monopóliumokon (PS, Illusrator, Acrobat és most már az inDesign is), pofátlanul magas árakat kérnek (itt Japánban pl. 1/10 annyi emberük van mint a Microsoftnak de a profitjuk nagyjából hasonló). Teljesen rájuk fér, hogy valaki beleverje az orrukat a szarba, kár hogy ez pont egy másik genya cég, az Apple tudja csak megtenni (de ők legalább még nem lustultak el).

Dolgozzatok a pénzetekért egy kicsit, vazze!

Szindbad

Egyébként a JS nagyobb métely a flashnél, megsúgom.

amon

@bonakovacs mielőtt még nagyon belelovalnátok a “M’kay, kids, you shouldn’t use any Adobe software, m’kay, Adobe is bad.” attitűdbe, és nagyon komolyan vennétek ezt az “adobe ellustult” nyilvánvalóan nem igaz szöveget, hadd hívjam már fel a figyelmet néhány apróságra.
Az Adobe egyike azoknak a cégeknek, aki nem hogy nem lustult el, de gyökeresen eltérő technológiákat próbálgat, akinek van dedikált kutatólaborja. Ezekből jöttek az Adobe Air, az Adobe Spry többek között. S ezek eléggé előremutató technológiák. Ja, hogy mint minden normális cég épít a saját, már meglévő megoldásaira? Tegye fel a kezét, aki nem így tenne.

Ráadásul az sem igaz, hogy az Adobe tele lenne monopóliummal. Minden egyes termékükre jut egy tucat – akár ingyenes – alternatíva. Ja, hogy azok közel sem ilyen jók? Akkor most mitől is nem innovatív? Ez amúgy egy érdekes ellentmondás.
A “pofátlanul magas ár” meg elég viccesen hangzik azok után, hogy az Apple irgalmatlanul túlárazott termékei mellett beszélgetünk éppen.

Ha megéri, megveszed, ha nem, akkor keresel alternatívát, vannak, legfeljebb nem annyira kényelmesek.

@szinbad
Ezt a JS nagyobb mételyt-t kifejtenéd? Nem egészen értem.
BTW, ideje lenne már leszokni arról, hogy egy-egy technológiát bárki is nekiáll démonizálni. A technológia, mint olyan, szükségszerűen hasznos. Meg kell válogatni, hogy mikor nyúlunk hozzá.
Pár év, és a JS teljeskörően használható technológia lesz. Csak ahhoz még mondjuk többek között az Apple-nak is keresztbe kéne tenni néhány szalmaszálat. Az Adobe basztatása helyett pl. foglalkozhatna akár azzal is, és mindenki boldog lenne.

Szindbad

amon: Ugyanazt a nem triviális featuret megvalósítani JS-ben jóval erőforrás igényesebb, mint Flash-ben. Minden tekintetben, bár engem elsősorban a futási erőforrás igény izgat.

TommyBravo

Szerintem ez a vita is a végletekben gondolkodás csapdájába esett egy ponton. Pont angelday írta le egy korábbi posztban http://plastik.hu/2009/02/08/flash-mint-olyan hogy mi a baj a flash-sel: amikor lustaságból alkalmazzák, vagyis bájos menüket, scrollozó borzalmakat gyártanak benne. Ezzel szemben szerintem meg lehet találni az értelmes felhasználását is, kérdezd meg a Zyngát vagy a Playfish-t. Az igénytelenség nem fejlesztőeszköz függvénye, hanem programozói/tervezői hozzáállás kérdése. Steve a pénz miatt zárta be a kapukat, ennyi.

flp

Az egész Flash nélküli flash –hívjuk HTML5-nek jobb híján– még nagyon gyerekcipőben jár, hasonlóan a jópár évvel ezelőtti állapothoz, amikor elindultak az általános JS keretrendszerek. Voltak, de minek… aztán kb. a jQuery 1.2 megjelenése körül forrt ki annyira ez a téma, hogy megérje ezeket használni, és mostmár elképzelhetetlen bármilyen JS fejlesztés keretrendszer nélkül. (Az, hogy melyikkel, ízlés dolga)
Most is van a Raphaël, SVGweb, Burst engine stb, de még nincsenek ott hogy valóban jól és széleskörűen használhatóak legyenek, mint pl. az előbb említett jQuery. Addig, a megszállottakon kívül, mindenki jobban jár a Flashsel – developer is, user is.
Úgy gondolom hogy az Apple megunta azt hogy az Adobe nem képes (az Apple számára?) megfelelő minőségű cuccokat lerakni az asztalra. Az nagyon ciki volt hogy az Intel váltás után mennyit késett a natív inteles Creative Suite, és az is, hogy a Flash player botrányos. Nem beszélve arról, hogy a CS-ek megítélése is elég ellentmondásos, sokan gondolják úgy hogy lehetne sokkal jobb, ha lenne az Adobenak egy plusz hajtóerő (konkurrencia).
Az Apple-Adobe páros a jelen Microsoftja a ’90-es évekből. Az Apple a, khm, „érdekes” húzásaival a usereivel és developereivel szemben; az Adobe pedig a lassúságával és megkerülhetetlenségével a saját piacán.

Ytse

Steve levelének épp az utolsó, általa legfontosabbnak nevezett pontja a legnagyobb ökörség.

“…letting a third party layer of software come between the platform and the developer ultimately results in sub-standard apps and hinders the enhancement and progress of the platform. ”

Ez az érvelés akkor lenne igaz, ha a Flash beengedésével az lenne az egyetlen fejlesztési/futtatási környezet az Apple mobil eszközein, és eltűnne az Objective-C és kihalnának a natív alkalmazásfejlesztők.

Szimpla hazugság, hogy a Flash visszahúzná az Apple platformjának fejlődését. Ez ugyanis nem az Adobe-n múlik hanem a fejlesztőkön, legalábbis ameddig lehet natív alkalmazást fejleszteni. Ha valaki szeretné az utolsó bitet és megahertzet is kihajtani a platformból, akkor natív alkalmazást fejleszt és szénné optimalizálja.

A piacon végül az alkalmazás és a fejlesztői környezet is megmérettetik, ha az alkalmazás lassú vagy szar, lehúzzák, nem veszik meg, nem használják úgysem, és ugyanez igaz a keretrendszerre is. Ha tényleg olyan szar lenne a Flash mint amilyennek Steve beállítja, a legjobb amit tehet hogy beengedi az iPhone-ra, aztán kaján vigyorral hagyja megbukni.

holovicc

A teoretikus vitákkal Dunát lehet rekeszteni, “mi van akkor, ha”. Vicces, ahogy innen, Mongóliából próbáljuk megfejteni a Világot, átlátni, hogy mi is történik a nagyok fejében, és erre kész elméleteket gyártunk tényként tálalva.

Mindenki azt gondolja át magában, hogy mi az, ami miatt a flash +számára+ létfontosságú. Konkrétan MELYIK applikáció az, ami nélkül élni se érdemes. Mit küzdünk itt hogy most mi lesz a flash sorsa? Eldől az nélkülünk is. Majd a real world tesztek elfogják dönteni, mire is van nagyobb szükségünk. Alakul ez magától. SJ-nak meg lehet ezzel kapcsolatba véleménye, nem kötelező azzal egyetérteni. Amit a Photoshopról mondott arról nem beszél senki, pedig szerintem annak 1) igen jó apropója van és érdekesebb bár kevésbé trendibb topik mint az Apple vs Adobe 2) az árnyékában minden másképp látszik, és érdekes módon senki sem fárad azzal, hogy ezt megpróbálja átértelmezni, pedig igen komoly gyomros. Steve kezdte, igaz? Valószínűleg ez a végső stádium volt, és az öreg pontosan tudta, mikor kell ennek nyilvánosságot kapnia.

Az Adobe Photoshopért és a Flash szerinten túlmutat az “ejnye-ejnye” kategórián, azokért már kijárna egy komolyabb verés, és ezt szerintem mindenki érzi. Na ehhez nem kell a kulisszák mögé látni, a többi meg találgatás.

V

A Street View Flash, video streaminget Flashben lehet, webkamerához, mikrofonhoz hozzáférni Flashben lehet. És a Flash még mindig gyorsabb, mint a HTML5 + JavaScript. Stb.

danger

Microsoft weighs in: ‘the future of the web is HTML5’.
Steve nem mondta szerintem hogy mindent meg lehet csinalni most html5 meg js komboval es jatszott mar vlki androidon flashes jatekokkal?

human

“huszonhatmilliószor szivesebben nézek flash videjót mac-es safarin, mint azt a riherongy quicktime-ot vindózon (nyolcvanhathétezer év alatt nem lehetett normálisra megírni azta rohadt quicktime pléjert vindózra?)”

Nos, igen.

zsoltu

Úgy fogok kommentelni, hogy nem olvastam el ki mit reagált, elnézést érte.

1. Jobs nagyon el van szállva, de igazából azért ez a bolha köhög esete. Azért, mert az iPhone-Pad-Pod szentháromság fittyet hány a flashnek, ez az Adobe szempontjából nem a világvége. Az egy másik kérdés, hogy mekkora önuralom kell az Adobe részéről, hogy ne lépjen Jobs szájába – na ezért viszont respekt az Adobe-nak.

2. A HTML5 lehet hogy a jövő, de egyelőre még a jelen sem. Egyelőre komoly teszteken nem ment át, de panasz van rá erőst, szóval lehet hogy erre megy majd a szekér, de addig sok idő telik még el.

3. Lehet hogy a Flash korszerűtlen, de bocs, jelen pillanatban (és ez a jelen pillanat évekig tarthat), nincs más alternatíva a videok webes lejátszására. Azt lehet mondani, hogy bizony a hülye reklámok megszívták, meg is érdemlik, mert én spec buta dolognak tartom azt, hogy a reklámokat is flashben tolják, de videofilmet lejátszani úgy, hogy a lehető legtöbb user megnézhesse különösebb gond nélkül, mással jelenleg nem lehet.

4. Ha azt vesszük, hogy Jobs apóék milyen krosszplatform cuccokat írtak és azok mennyire működnek nem osx környezetben, akkor azért az itunes, a safari, a quicktime háromnak szerintem elég, hogy azt mondjuk, előbb kéne otthon körbenéznie Jobsnak.

5. Szerintem a fickó fejébe szállt a dicsőség, amit ha szigorúan veszem, nem számítástechnikai kütyükkel ért el az utóbbi időben. Persze respektálható az, ahogy az iPhone-Pad viszi a bankot, és jóllehet az egyelőre pozicionálatlan iPad is lehet, hogy idővel kinövi magát, de azt vegyük észre, hogy az Apple a klasszikus számítástechnikai profiljától elfordult. Az utóbbi két oprendszere siralmas, bughegy, béta tesztelők vagyunk, a laptopok egyrészt nem cutting edge gépek, ahogy régen voltak, hanem jó esetben kullognak a többiek után, az asztali masinák vagy hibásan jönnek ki, vagy lagymatag frissítésekkel, szóval szívja ezt a farkat rendesen a userek jelentős csoportja, hogy Jobs apó a gyors sikert halmozza a telefon vonalon.

És vessetek a HÉV elé, de szerintem Jobs azért lehet ilyen szemtelenül arrogáns az Adobe kérdésben, mert a Flash-sel együtt lesz@rja azokat a usereket is, akik pro felhasználók, és esetleg szívnak, ha az Adobe beint CS szinten.

Parci

hát nem ezekért a postokért szeretem ez a blogot, az hót ziher.

(az ipad meg talán kicsit kevés lesz világváltoztatni… és a slate/courier piacra sem kerüléséből én nem feltétlen a hatalmas lemaradást és apple világuralmat vizionálnám, vagy legalábbis nem feltétlenül. nyugodtan lehet, hogy az egész tablet-hisztéria megmarad széljegyzetnek a számtech nagy fejlődéstörténeti enciklopédiájában.)

disclaimer: ezt a hsz-t windows 7-es gépről írtam.

evenorbert

Lehet, hogy már valaki írta, de az a bizonyos H264 sem éppen nyílt formátum, abszolút szabadalommal védett és minő véletlenül az Apple is pénzt kap a szabadalom után, nem csoda, hogy annyira nyomják. A legutóbbi hírek szerint az Apple kész az Ogg Theora után is menni, csak, hogy az ő formátumuk érjen révbe.
Ennyit Steve apó open webjéről… 😀