Egy három éves gép továbbfejlesztése

Előttem már többen bozótvágó késsel kijárták az utat, én csak fogtam magam, és a mai napokban legjobbnak tűnő ár/érték arányú fejlesztésbe ugrottam bele, amivel gyakorlatilag kimaxoltam a három éves laptopomat: vásárolni kell egy SSD meghajtót, a mostani vinyót meg áttelepíteni az optikai olvasó helyére.

SSD meghajtót végül az A4 Team oldaláról rendeltem, a Petőfi-hídnál van a boltjuk. Ők 1 év garanciát adnak a lemezre, elmondásuk szerint a gyártó biztosítja a másik 2 évet. Nem olcsó, de sokkal olcsóbb, mint új lovat venni: egy 160 gigás Intel 2,5″ SATA MLC X25-M SSDSA2MH160G2R5 91 nettóba kerül náluk.

A második lépéshez szükség van egy OptiBay nevű beépítő keretre, amit Amerikából kell ide hozatni (nem tudom, hogy itthon kik forgalmazzák). Ez csak leírva tűnik borzasztónak, a valóságban annyi az egész, hogy kártyával kifizetjük szállítási költséggel együtt (99+79 dollár = 35 ezer forint), aztán nézzük a tracking kódot naponta. Az óceán átszelését elég gyorsan megteszi a csomag, utána pedig K. Szabolcs főtörzsőrmester keze alatt pihen, aki elvámolja, ha “el nem baszom”. A főtörzs mintegy két napig kotlik egy papíron, lassítani ugyan tudja a folyamatokat, de megállítani semmiképp.

Nekem 400 giga adatom volt összesen, ezt kellett összenyomni 160-on belüli méretre. Azt csináltam, hogy az OmniDiskSweeperrel megállapítottam, mik foglalnak sok helyet, és ezeket a mappákat egy külső vinyón helyeztem el. Tipikusan a Movies, Music és Pictures a legtöbb, csak ezek kitettek 150 gigát. (Ezeket a mappákat helyeztem el később az 500 gigás média lemezen.) A rendszer a dokumentumaimmal, telepített alkalmazásokkal elfért 100 gigán. Ezen a ponton nyomtam egy Time Machine mentést, majd jött a műtét.

A szerelés nem bonyolult, én az APPSolute.hu szakemberére bíztam. Fontos, hogy a korábbi vinyó helyére kerüljön az SSD és az optikai meghajtó helyére a régi diszkünk. Az APPSolute egyébként vállalja az optibay beszerzését és beszerelését is, igény szerinti konzultáció utáni telepítéssel együtt, lásd a poszt végén levő disclaimert azoknak, akik mégsem maguk csinálnák a dolgot. Ezt ajánlom, aki az egyszerűséget szereti néhány ezer forint többletkiadás mellett.

Ha minden megvan, akkor egy Snow Leopard telepítő lemezről kell bootolni. Igen ám, de nincs optikai meghajtónk! Szerencsére az OptiBay forgalmazói a csomagban szállítanak USB keretet a DVD olvasónknak, így gond nélkül fabrikálható külső olvasó. Én e helyett inkább feldugtam egy előzetesen már preparált firewire lemezt, amin rajta volt a Snow Leopard telepítőkészlete, így sokkal gyorsabban végzett, mintha ugyanezt DVD-ről kellett volna végigolvasnia. (Lehet 8 gigás USB kulcsról is telepíteni, az is ugyanilyen kényelmes!)

A Snow Leó telepítőjében el kell indítani a Disk Utility-t, itt lehet látni, hogy gond nélkül felismerte mind a két meghajtót. Particionálni kell az SSD-t sima GUID + Extended (journaled) default beállításokkal, majd telepítésre kiválasztani az SSD-t, és arra feltelepíteni a Snow Leopardot.

Felmegy néhány perc alatt. Amikor végzett, megkérdi, hogy transzferáljon-e beállításokat, itt kell felcsatlakoztatni a Time Machine-t, majd megvárni, míg visszaállítja a mentésünket. Eltart vagy fél órát 100 giga esetén, de láss csodát, a végén az SSD-ről szupergyorsan bootolva visszakapjuk a rendszerünket! (Másik hatalmas dolog, hogy az SL installer kérdés nélkül felismeri a bluetooth egerünket, ami használható a telepítés alatt is.)

Én biztonsági játékosként nem töröltem le az 500-as lemezemet, így első bootkor nyomnom kellett az option billetnyűt, és ott választottam ki az SSD meghajtót. Miután meggyőződtem arról, hogy minden működik, nyugodtan töröltem le az 500-as média diszket és másoltam mindent vissza a külső meghajtóimról.

Komplikáció egyáltalán nem volt, mindent egyből felismert, minden egyből működött, a Time Machine backup restore hihetetlen jó technológia. A dolog érdekessége, hogy 10.6.0-val áll vissza a rendszer, így le kell futtatnunk a Software Update-et, hogy 10.6.3-as rendszerünk legyen, de mindez kiröhöghető az SSD bootlási idejét látva.

update: nem szükséges az SL telepítése nulláról. Az elején a Disk Utility-ben kell kérni restore-t Time Machine volume-ről és akkor nincs ez a hercehurca.

Hogy megérte-e?

Szerintem nem túlzók azok az állítások, hogy “új gépet” kap vissza az ember. A boot drámaian felgyorsul, bár ritkán látja az ember, az alkalmazások indítása, Safari használata és mindazon műveletek, amik az SSD-ről jönnek döbbenetesen gyorssá válnak. Olyan, mintha nem lenne benne merevlemez, a szűk keresztmetszet teljességgel eltűnik. Az effekt akkor nagyon durva, ha a saját gépén érzi meg az ember a váltást.

Kötelező jelleggel készítettem két összehasonlító videót. Egy boot összehasonlítás, illetve utána 16 alkalmazás egyidejű indítása.


iPod / iPad link a videóhoz

A mért értékek:

Boot sima: 2:24,7
Boot SSD:  0:29,3
App open sima: 1:58,5
App open SSD:  0:19,4

Nem arról van szó tehát, hogy 10, vagy 20 másodperccel gyorsabb valami, hanem arról, hogy teljesen más osztályban versenyzik.

Borzasztóan elégedett vagyok a sebesség mellett azzal, hogy a 3 éves gépem is gond nélkül felismert és használt mindent, a Time Machine felhasználói élményt nem tudom hangsúlyozni, mennyire kényelmessé teszi a költözést. Az SSD-zés egész egyszerűen egy must-have dolog mindenkinek, aki nem akar most új laptopra költeni. Bár aki új laptopot vesz, annak is érdemes SSD+OptiBay kombóra szereltetnie, egyszerűen ÜVÖLTENI fog tőle minden. Az amúgy is elég halk Mac immáron még halkabb, hiszen amikor nem használja a rendszer az 500-as média meghajtót, akkor lekapcsolja a merevlemezt — sweet!

Vitaindítónak: OS X alatt nincs TRIM parancs támogatás, így idővel szépen visszalassul az SSD állítólag. Értem a problémát, adok neki egy-másfél évet, aztán veszek új laptopot, az milyen?

Disclaimer: semmilyen felelősséget nem vállalok azért, ha valaki a poszt alapján szétbarmolja a gépét, vagy az adatait. Kérdéseiteket ne emailen, hanem a poszt hozzászólásai közt tegyétek fel.

70 hozzászólás

ddomi

Nekem egy OCZ Vertexem van, és én is tudok a TRIM hiányáról, de azt eddig senki se mondta, hogy nagyjából mennyi idő, használat után jelentkezik ez a lassulás, és milyen mértékű?

GK

Ez mind nagyon szép és jó (csorog a nyálam ezerrel), de amíg 150-ből jön ki egy ilyen upgrade (256-os diskkel számolva, mert a 160-as nálam egyértelműen labdába sem rúghat), addig nincs miről beszélni. Normális ember 150-ből komplett laptopot vesz, nem vinyót.

kocsmy

kicsit tenyleg draga meg az ssd, most tart ott mint anno a cd / dvd irok stb a bevezetesuk hajnalan. Gecidraga, de 1-2-3 even belul fillerekbe fog kerulni – remelhetoleg 🙂

zamar

GK, egyetértek. Mindenesetre reméljük, hogy nemsokára kicsit barátságosabb lesz az áruk.

Kikkekke

Furi, en az optibayemet szinten ebayrol 40usd-ert vettem az mbp-mbe, ugyanilyen kutyut a dellembe 26 usd-ert. Shippinggel egyutt.

marci

@GK: vársz még pár hónapot és úgy lemegy az ára, hogy maximálisan megéri váltanod. Viszonylag új technológia még, aminek nagyon lassan csökken az ára, de már kezd terjedni is. 32 és 64 GB-os darabokat néztem, az utóbbi pár hónapban szinte 70%-ra csökkent az ár.

Nekem a régi hp laptopomba bőven elég lenne egy 32 gigás is, csak munkára használom, egyszerre 16-20 gigánál nincs fönt több adat benne. Viszont mostmár inkább kivárok és gyűjtögetek egy új gépre, ami alapból ssd-vel szerelt.

wyctim

Józsi, neked egy clean install is elég lett volna, mert az én első generációs fehér MacBook-om bootol majdnem olyan gyorsan, mint a tied most SSD-vel. Az appok indításáról ne is beszéljünk.

Marci (egy másik, hasonló véleménnyel)

Hát, az vitatható, hogy ez így ebben a formában megérte-e. Bár teljesen mások az igényeink, nekem a rendszerhez elég (lenne) egy 32GB-os SSD is, de a bay ára is elég brutális.

Szerintem ha végiggondoljuk, 150k azért, hogy egy kicsit gyorsabb legyen, kurva sok. Valamit én is léptem volna, mert jó költeni, ha már nem veszel új gépet, de ez elég irracionális döntés volt. Magában az SSD ötlet jó, sőt.. de tényleg csak ismételni tudom magam: biztos, hogy megért ez ennyit?

HaDes

ez a koton a billentyűzeten, akkor is undorító, bármilyen szépen védi is az eredeti billentyűzetet.

tfe

@Jozsi:

Fel ev nagyjabol a write-wearing megjelenese (i.e. SSD belassulas).
Trukk annyi hogy csinalsz egy image-et az SSD particiorol, lemented kulso diszkre, install disk-rol bootolsz, SSD particios tabla kitorol, apply, uj particiot megcsinalod es visszatoltod az image-et. Ezzel megszunik a lassulas effekt.
(Ugyanilyen SSD-t hasznalok MacPro-ban, egyszer kellett eddig eljatszani a fentieket)

Par tipp:
– Swap-ot mozgasd el az SSD-rol a masik diszkre, segit kitolni az elettartamot. (http://topinfo.hu/2010/02/mac-ssd-hint-move-swap/)
– User home-ot erdemes a media diszkre tenni, gyakorlatilag nincs erdemi lassulas rendszer szinten (tovabbra is veszett gyors) viszont legalabb egy helyen van minden es nem kell symlinkekkel tokolni. Ehhez System pref -> accounts -> authentikacio -> kivalasztod a sajat accod -> jobbklikk -> advanced. Ertelem szeruen atirni a home dirt.

vargatom

Az mennyire igaz, hogy az SSD idővel elhasználódik és romlani kezd a sebessége?

vargatom

Hehe, tfe most írta be, ezek szerint kvázi fragmentálódásról van csak szó és nem a hardware öregszik el?

GK

Swap-et HDD-re átrakni? Akkor mi értelme az egész SSD-nek? A Swap az OS X szűk keresztmetszete.

vargatom

Utánanéztem kicsit és mégiscsak szükségszerű és elkerülhetetlen hw elöregedésről van szó. Valahol most közeledhetünk ahhoz a ponthoz, ahol a tényleges élettartam és a hasznos élettartam között már elég nagy a rés; vagyis várhatóan lecseréled újabb, nagyobb drive-ra az SSD-t, mielőtt érezni kezdenéd az elhasználódását.

Ez egyben válasz GK-nak is, hogy miért javasolt a swapet átrakni HDD-re – azt a file-t állandóan írni kell, míg ha elsősorban csak a viszonylag ritkán piszkált rendszer és az alkalmazások kerülnek az SSD-re, akkor az jelentősen megnövelheti / kevésbé csökkenti az élettartamát. Mondjuk a swapet egyébként is érdemes mindig másik fizikai meghajtón tárolni, mint az oprendszert/alkalmazásokat…

tesoka

szerintem nem egyenlő a friss SL telepítés boot ideje a 3 éves upgrade-elt SL boot idejével, utóbbi alapból 2x annyi, mert egyszerűen ez ilyen
a zene pedig nagyon rossz a videó alatt

evone

Te jó ég. Borzasztóan lassú a HDD-s boot. Komolyan mondom nekem meg a Vista s bootol ilyen lassan. Gyakorlatilag 1 perc volt az is ( 1 évesen is, igen. ) A Win7 pedig 40mp alatt van. Mindez egy 5400RPM HDD-vel. Tudom, most az jon hogy: “de ugysem sokat bootolunk, kit erdekel”, de ha egyszer kell, akkor kinszenvedes vegigvarni ezt az idot. 🙂 Raadasul mindig azt hallom, hogy egy Mac mennyivel gyorsabban bebootol akarmilyen PC-hez kepes.

Szabcsi

Swap esetén (win alatt) a read/write arány kb 40:1, kár lenne a vélt írási elhasználódás miatt lemondani arról ami a legtöbbet dobna a működésén.

llam

omg! x tízezer forint és fél év múlva foglalkoznom kell vele, hogy hogyan kerülhetem el a lassulást?? milyen technológia ez? biztos nem nekem való!

Gergő

Tetszik a cikk, összességében nagyon hasznos! Az eredeti bekapcsolási idő nem túl objektív, 1 – 1,5 perc körül lenne reális. Persze ez még mindig fele időt jelent. Az App indítás viszont az, ami igazán figyelemre méltó. Jól döntöttél felújítás fronton.
Kíváncsiságból lemértem a saját gépem indítási idejét: 39s lett. (sima merevlemezzel)

sasfater

Intel X25-V 30ezer HUF. Igaz csak 40 gigás, de ha ugyis van másik sata vinyó a cd helyén, akkor bőven megfelel az oprendszernek.

GK

Az a baj, hogy 40 giga nem mindenkinek elég. Nekem pl. csak az iPhoto library-m 70 giga körül van, és az az egyik dolog, amin a legtöbbet szeretnék gyorsítani.

A Swap-ről: tisztában vagyok vele, hogy a sok írás miatt nem célszerű SSD-n tartani, nade akkor minek veszünk SSD-t, ha pont a sokszor írt és olvasott dolgokat nem akarjuk tárolni rajta?

dave

64 gigás bőven elég, hiszen az oprendszer és pár fontos app megy rá. Szerintem.

pappito

az ár/érték arányon kár rugózni, az mindenkinek más.

Az SSD felé megy a világ, azt vegyük észre, hogy bőven a megfizethető kategóriában van már most is (nem mihez képest, hanem egyáltalán) és ez csak olcsóbb lesz, nagyobb kapacitás mellett.

A gyakorlatban egy clean install is megcsinálja ezt a bootidőt (sokkal több időbe kerül) az appindítást viszont valószínűleg nem. És még mindig ott tartunk, hogy ki kell tömni rammal a vasat, gigaszám.

sebaj. attól még a régi mbp egy ssd-vel sokkal olcsóbb kaland, mint egy új mbp lett volna, nem tudom mennyit ér a régi most.

zozo

Az SSD most még drága, nagyon drága, és a tároló kapacitása is kevés. A beépítőkeret meg 35e ft-ért erősen túlárazott. Azt kell mondjam egy clean install okosabb döntés lett volna, de te tudod Józsi. (A 2:24-es boot idő baromi sok, el sem tudom képzelni mik töltődtek be a háttérben.)

Az esettanulmány mindenképpen örvendetes, reméljük az adatvesztős cimborád (UP) is olvassa és értelmezi ezeket a lépéseket. 🙂

efg

Részemről még mindig az express cardos ssd megoldást látom ésszerűbbnek, olcsóbb, dvd is megmarad, hdd is marad a seggén és még szerelni se kell. Sőt, egyes típusoknál lesz tőle 1 plusz usb és/vagy e-sata port a gépen.
Jövő héten meglépem, ha tényleg _ennyire_ durva a változás 🙂

al

Angelday

Engem egy dolog érdekel. Az nem pálya, hogy az optikai meghajtómat benne hagyom és a vinyó helyére megy az SSD ? Magyarul ami engem érdekel, nem barmolom a gépet, csak kap egy SSD-t a vinyó helyére, mondjuk 256GB és örülök, marad optikai meghajtó és gyors vagyok SSD-ről is. Szóval miért kell kiütni a superdrive-ot? Vagy az csak opcionális, tehát azért csináltad így, mert akartál egy vinyót, amit tartod az adatokat és az SSD csak a rendszernek van?

dave

al: nem kell kirakni a dvd-t, ez opció, hogy legyen rendes HDD is a kicsi SSD mellé.

slima

@al

256 Gb SSD alig 200 rongy …megér ennyit a sebesség? plusz azért mert mindent azon tárolsz, sokkal hamarabb fog belassulni a cucc.

evone

slima: nem lassul be, normalis oprendszeren kell hasznalni, es nem fog belassulni. 🙂 a linux es a windows ismeri a trimet. egyedul az osx van lemaradva.

Vágási Matyi

Jó választás, Józsi!
A zene is. Mi ez?
Küldök egyet, tetszeni fog: http://www.youtube.com/watch?v=lq6YFymA8Kw

Azt hittem gyorsabban bootol az OSX. Vista jóval gyengébb procival, 7200 rpm-es vinyóval hoz ilyesmi időket.
Mondanám, hogy lemérem, de minek.

Az asztaliba biztos, hogy veszek egy 80-ast, mert hiába a 4 mag, ha érezhetően visszafogja az 500-as WD.

evone

@ Sparrow

szerintem olvasd el ujra a bejegyzest, nem erzed at a lenyeget. ( segitek: a sebessegen van a hangsuly )

FDanee

A videó végéről nagyon hiányzik, hogy “Szerintem vegyél!”. Biztos te csináltad, Józsi?

zsolti

Itt biztos, hogy csak a géppel volt gond? Mert a régi boot idő az elég szar. Az új mondjuk fasza, de…
Nekem 1 éves lenovo n500 notin win7 53 sec alatt bootol be.
6 éves asztali pc-n Ubuntu 10.04-nek 55 sec szükséges. Nah ez a nem mindegy. Otthoni felhasználásra mai napig 100% élményt nyújt ez a 6 éves vas(6 év alatt kapott +512 ramot + egy 256M vidkarit = ~20k huf?).

Gábor

Üdv a klubban!

Az új gépet kaptam érzés nekem is megvolt. 😉

Psycho_Dad

Én szarok a mac-be, meg a PC-be is javarészt. Mindenesetre értem a poszt lényegét. Sasvári József megteheti, hogy új technológiákat próbáljon ki és véleményezzen. Megtette. Felesleges azon vitázni, hogy Körmendi Mária Örköritófülpösről ennyi pénzből 4 magos Intel akármicsodát és 1TB-os nem szálid diszket vásárolhatna, jól. Félév múlva arról is lesz egy poszt, hogy “igen, valóban belassultunk”, vagy éppen arról, hogy “a régi SSD-n tárolom a Linda képeit, az új 1TB-os szálid sztét diszkről pedig 5 másodperc alatt röffen a rendszer WORD!”, stb. Ez így van “rendjén”. Na mindegy.

andrasb

@Angelday: koszonon az ipod/pad linket a postban viszont nekem ott se megy, athuzott lejatszas ikont kapok. Esetleg valaki mas probalta ipoddal?

fapina

lovat szopnék ilyen sebességnövekedésért.

konkrétan.

seven_of_nine

killahdrums

FSOL 16 évvel ezelőtt kezdtem el gyűjteni. 1994-es Lifeforms dupla albummal indultam.

Vlagyimir

Jozsef, a clean install szamodra kell. Mi hasznalunk Mac Miniket,2.26 Ghz, 35sec a boot time, 7.2k rpm hdd-vel. Ajanlom az uj rendszert, sokkal jobb lesz neked. udv.

tfe

Aki nem erti miert kell a swap-ot elmozgatni az SSD-rol az kicsit olvasson utana a temanak. Lenyeg hogy kell. Ha a swap-ot akarod gyorsitani a rendszeren akkor vegyel ram-ot, mas ugysem hasznal. (i.e.: az ellen nem ved) Ha megfelelo mennyisegu RAM van a gepben akkor a swap amugy sincs nagyon hasznalatban (4G+, nyilvan appoktol fugg) ergo teljesen mindegy ha a HDD-n van.

Write wearing megjelenese a diszken illetve az SSD elettartama nem ugyanaz, elobbi annak a kovetkezmenye hogy az SSD firmware probalja elkerulni az utobbit. Teny hogy egy flash cella atlagosan 1000 koruli irasi ciklust bir, emiatt a firmware-ek probaljak minimalizalni az irasokat adott cellakra. Modern SSD eseten atlagosan 1M ora MTBF-et adnak meg ami eleg sok (vinyoknal 300k koruli az ertek). Emiatt nem nagyon aggodom az elettartama miatt, mire tonkremegy az SSD ugyis vettem mar 3 uj gepet.

ern0

Y. a. SSD-fan, szevasz. Nekem az 1.8GHz-es single core AMD-s rendszeremmel csodát tett, pedig ez még PATA. Ráadásul a fullextrás Ubuntu elfér 32 GByte-on, bőven. Amint kipurcanik, rohanok a boltba egy másik SSD-ért, ha pedig valamikor új gépet veszek, az lesz az első, hogy kidobom a HDD-t, bármekkora is.

tfe

@Jozsi:
Ahogy erzed fatter, ha van eleg RAM akkor nem olyan nagy gaz a dolog.
(Egyebkent egyatalan nem hekk, csak kicsit maceras mert nincs ra point-and-click gui. Siman belefer a mac filozofiaba)

PS: Amiota van azota en sem nagyon tudnek mar elni nelkule. Komolyan mondom jelenleg nincs semmi egyeb periferia amivel annyit lehetne gyorsitani egy gepen mint egy SSD-vel. Steve meg majd eldonti mikor lesz TRIM az OSX-ben.

DnP

Ha ket es fel!! percet kellene varnom egy bootra, mar reg kivagtam volna az ablakon az egesz szart ugy ahogy van, legyen rajta alma vagy rohadt korte logo, nem erdekel 🙂

MrBrightside

Józsin ugyan már nem segít, de aki hasonló upgrade-ben gondolkozik annak ajánlom az alábbi linken található utángyártott Optibay megoldást:
http://cgi.ebay.com/2nd-HDD-caddy-Apple-OptiBay-SuperDrive-Replacement-PATA-/200462826165?cmd=ViewItem&pt=UK_Computing_LaptopAccess_RL&hash=item2eac83fab5#ht_2642wt_983

Van Satás kivitelben is ha újabb gépbe menne.

$41 postával, ha kérsz mellé külső USB házat az optikai meghajtónak az +$16.
A kettő együtt 12kHUF alatt itthon van és 23k-t megspóroltál, mintha az Optibay-től rendelnéd.
Én is elgondolkodtam a fenti kereten + egy Intel X25-V 40Gb-os megoldáson a rendszernek, egy utolsó upgrade lehet a közel 3 éves Macbooknak.

al

dave

Köszi.

slima

Leginkább egy külső vinyón tárolok mindent, de coming soon NAS-on fogom (csak még nem döntöttem el pontosan hogyan lehet itthon a menet). Az SSD-vel sem sietek, simán lehet, hogy 1 év múlva veszek bele, amikor jóval lejjebb lesz az ára. Csak érdeklődés volt. Mert ugye alapból mehet minden az SSD-re, ha nem torrentezek, stb. vagy az olyan cuccokat eleve a külső vinyó/NAS-ra tolom. Ellenben lenne egy gyors rendszerem, ami nekem a minden.

al

“Nekem nem, mert nem férek el 160 gigán, vagy 256-on. Nekem jelenleg optimális a 160+500g kombó.”

Az oké, hogy neked nem pálya. Én azt nem tudtam, hogy nem működik-e, de megkaptam a választ, működik. Nekem működne is illetve működni fog ezek szerint, mert én elférek. A PC-s korszakkal együtt elfelejtettem a terra byte-okat tárolok a gépen, mert nem. Minek? Mit?

Balazs

Windows/linuxom ala is epp tervezek SSD-t rakni, egy 40es tokeletesen eleg lesz a rendszernek, az adatoknak (zene/video/dokumentumok) tokeletesen megfelel egy masik SATA vagy USB-s kulso cucc.

Reb

Józsi ennek az Optibay-nek a Kínából szállított változata 25 Font Ebay-en. Ráadásul nincs is benne olyan alkatrész amire azt mondhatnánk, hogy biztos szar kínai.

karon

Szerverek optimalizálásában vagyok, ezért alaposan utána kellett néznem az SSD-k működésének, a következőket kell mindenkinek tudni:

– A flash memóriacellák újraírhatósága véges, az olcsóbb MLC flash kb. 10 ezer újraírást bír el cellánként. Az SSD kontroller chip egyik legfontosabb feladata az írások elosztása a drive teljes felületére, így csökkentve az egyes cellák fizikai terhelését. Az Intel X25-M modellek napi 20 GB írás mellett 5 évre vannak specifikálva, namost ennyit azért kevés desktop user ír ki, főleg a rendszerlemezére, szóval nem kell idegeskedni.

– A flash memória törlésekor az SSD-k nem egy-egy bitet, hanem egy nagyobb szektort (128-512K) égetnek ki nagyobb feszültséggel, ebből két dolog következik: az egyik, hogy ha betelt a flash (nem feltétlenül a diszk, de kiírtál már összesen 80 gigát amióta megvan) akkor a kontrollernek el kell kezdeni kitörölgetni szektorokat hogy helyet szabadítson fel. A másik, hogy ilyen helyzetben az SSD-k elkezdenek belassulni, akadozni.

– A vázolt újraírási probléma automatikus megoldása a TRIM parancs, amit jelenleg a Windows 7 ismer csak, a legtöbb Linux disztribúció illetve az OSX nincs még rá felkészítve. (Linux 2.6.33 kerneltől van TRIM, de asszem nem minden fájlrendszer alatt). A manuális megoldás egy olyan utility, ami az egész drive-ot végigtörli, illetve olyan is van, ami csak az éppen nem használt blokkokat teszi rendbe – az Intelnek, OCZ-nek van ilyenje, Macen érdemes időnként lefuttatni.

– A flash memóriák blokkos szervezettsége, a kommunikációs csatornák száma, illetve a kontroller chipek adatfeldolgozási sebessége és az algoritmusaik minősége miatt vannak szarabb és jobb SSD-k. Szekvenciális sebességben szinte mindegyik agyonveri a vinyókat, de véletlenszerű elérésben (főleg írásban) már nem ilyen rózsás a helyzet. Az Intel, Sandforce, Indilinx kontrolleres SSD-k a legtöbb feladatra faszán helytállóak, a többinél (Samsung, JMicron, Toshiba) már gondok lehetnek. Elsősorban nem a drive mérete, hanem a kontroller típusa tehát, amire figyelni kell teljesítmény szempontból.

– A virtuális memóriát feltétlenül érdemes az SSD-re tenni, hiszen az oprendszerek nagy szekvenciális írásokat és kis random olvasásokat csinálnak rajtuk, és az SSD-k mindkettőben kiválóan teljesítenek a HDD-khez képest. A temp folderekkel kábé ugyanez a helyzet.

– Ha vigyázni akarsz az SSD-re, akkor inkább a diszk defragmentálót, és a fájl indexelőt kapcsold ki, egyikre sincs szükség csak feleslegesen terhelik a meghajtót. Érdemes ezen kívül a particionáláskor figyelni arra, hogy legalább 4K, de még inkább 128-512K boundaryra kerüljenek a partíciók, így a lehető legkevesebb TRIM-re lesz szükség. (Linuxon lehetőség van formattálni partícionálás nélkül is, ez a tuti alignment megoldás.)

– Olvasgassátok Anand SSD tesztjeit, sokminden kiderül belőlük:
http://www.anandtech.com/tag/storage

nrg

józsi, miért nem az optibaybe raktátok az ssd-t, nem lett volna egy szereléssel kevesebb?

Xero

Nagyon érik bennem egy clean install gondolata! SSD pénz nincs! 😀

TBS

Azt hittem csak nekem sok a szűzboot idő, nem is mertem beszólni reggel. 😀 😀

Swapot SSD-re, ha már a ramba nem fér el egy tömörített. 😉

misran

fapina: haha, szerintem kezdjed el, tedd fel valami fizetős oldalra, és 2-3 héten belül veheted a jelenlegi leggyorsabb, legnagyobb SSD-t. Kettőt, az optika helyére is mehet egy. :)))))

tfe

@karon:

“A manuális megoldás egy olyan utility, ami az egész drive-ot végigtörli, illetve olyan is van, ami csak az éppen nem használt blokkokat teszi rendbe – az Intelnek, OCZ-nek van ilyenje, Macen érdemes időnként lefuttatni.”

Legjobb tudomasom szerint erre az Intel fele Toolbox kepes ami jelenleg kizarolag windows ala erheto el. Ha tudsz valamit amit en nem pls share.

“A virtuális memóriát feltétlenül érdemes az SSD-re tenni, hiszen az oprendszerek nagy szekvenciális írásokat és kis random olvasásokat csinálnak rajtuk, és az SSD-k mindkettőben kiválóan teljesítenek a HDD-khez képest. A temp folderekkel kábé ugyanez a helyzet.”

Elvi szinten egyetertek, viszont desktop kornyezetben elegendo RAM eseten a swap gyakorlatilag alig van hasznalva. OSX alatt 8G RAM eseten nagyon ritkan megy 64M fole a swap file merete amit viszont sokszor ir/olvas az OS. Ha SSD elettartamra optimalizalok akkor tovabbra is fenntartom hogy erdemes elmozgatni. (szerver felhaszanlas illetve perzisztens cache teljesen mas terulet, kizarolag desktoptol beszelek arrol is csak akkor _ha_ van eleg RAM)

PS: Szep osszesites, gratula !

Szindbad

?? Ki használ ma, ilyen olcso memória árak mellett virtuális memóriat ?? Évek óta ki van kapcsolva nálam, csak nagyon-nagyon ritka esetben kell visszakapcsolnom.

rrroka

Jó sokat költöttél rá, persze ez relatív, nekem nem érte volna meg, a 150K az elég komoly pénz, még ha brutális is az indítások gyorsulás.
de majd ha megszabadulni akarsz a gépedtől _hugyérszarér_ akkor gondolj rám fátter! 🙂

bodzasfanta

azert erdemes az optibaybe rakni az ssd-t mert a normal hdd helyen van merevlemez vedelem. mivel a hdd-ben vannak mozgo alkatreszek ezert inkabb azt kell vedeni mint az ssd-t.

persze nem kell dobalni a gepet, illetve ha ket ssd-vel csapatjuk akkor tokmindegy