Szörcs.hu

Állást foglalok: engem kifejezetten nem érdekel a téma, eleve hülyeségnek tartom a magyar “kereső” koncepcióját, én már 1998-1999-ben Verhás Péterrel az Indexben végigszívtam ezt az egészet (bár akkor még teljesen más volt a világ), viszont egy dolog erejéig szeretnék kitérni erre az ügyre.

Nem jó poén ennyire szopatni Sajtos “Zerking” Istvánt. Elkövetett egy hibát, van valami terméke, nem is nagy dolog, ami megváltoztatja az életünket, nem is értem, mitől olyan kibaszott izgalmas ez a kérdés, viszont ha lehet ugrani, na, akkor bazmeg mindenki ugrik.

Szégyelljétek magatokat.

Háttér: csinált egy szörcs.hu magyar-releváns keresőt, amiről kiderült, hogy valójában egy átskinezett Google. Aztán megindult a de-fame hadjárat, amiben a magyar bili-közönség annyira jó. *taps* *taps*

Háttér 2: engem személy szerint nem érdekel, hogy Zerking hogyan “vezette meg” a szakmát, a magyar startup közönséget és ki tudja még mit. Egyszerűen látom, hogy ha fel lehet háborodni, akkor mindenki meg is teszi, minél nagyobb hanggal.

Disclaimer: semmi közöm Zerkingékhez, magánvéleményem az, hogy a szolgáltatás életképtelen, de felháborít, hogy mennyire feljogosítva érzi mindenki magát arra, hogy nekimenjen a szerencsétlennek.

96 hozzászólás

dat

Na azért ne legyen már megint a tettes az áldozat.

Ez nem az a “hibázás”, hogy nem figyeltek oda és hibásan működik a program. Ez tudatos félrevezetés. Lehetett volna másképp, de ő kockáztatott, nem jött be. Pech. Vérszagra gyűl az éji vad. Sajnálni azért nem kell.

sz

Szerintem hibázni és jól felfogott önös érdekből, anyagi megfontolásból hazudni nem ugyanaz a kategória, célszerű különbséget tenni.

Ami az utójátékot illeti: Sajtos István a hazai web2 Stohl Bucija. :]

Adi

Mi a f*sz az a Szörcs.hu? Van egyáltalán valami még a Google mellett? Én valahogy kimaradtam belőle. :))

ern0

“Elkövetett egy hibát” – félregépelt valamit? A pillanat hevében megfogta a menyasszony seggét? Benézte a menetrendet? Rossz méretet vett a cipőből? Mert ezek hibák, de saját keresőnek mondani egy mashupot, az nem “hiba”.

Mint aki előbb vagy utóbb startup leszek, kurvára idegesít a történet. A budapesti éttermekről minden külföldi tudja már, hogy lehúzósak, ezzel a kis “hibával” pedig a budapesti startupokról kezd kialakulni hasonló vélemény. Köszönöm szépen.

Pedig lenne pálya egy jó Google mashupnak.

supadupa

pfffff

Emberileg szegény pedót is sajnálod? Már megint hülyeségeket beszélsz Józsi.

Nem lenne meghurcolva, ha emberileg a megfelelő lépéseket tette volna, de ez a meghurcolás is tulképpen csak hiszti…Szóval tényleg nem értem miért van szükség a jótékony sajnálatodra

_alesi_

Amennyire én követtem a dolgot, azért ott volt az is, hogy első körben csak a maszatoltak a készítők, ami valljuk be, szintén nem szép dolog. Jellemző szokás itthon, hogy amikor erősen rezeg a léc, még akkor is a maszatolás megy. Eleve lehetett volna annyi eszük, hogy lássák: egy ilyen trükk seperc alatt kiderül.

Ami meg a szakma felháborodását illeti, nem szép dolog, de normálisabb helyeken ettől működnek egy kicsit jobban a dolgok.

doors-szgergely

“Szerintem hibázni és jól felfogott önös érdekből, anyagi megfontolásból hazudni nem ugyanaz a kategória, célszerű különbséget tenni.”

Egyetértek, és azt tartom nagy bajnak, hogy ezáltal a startup-ok veszítenek a bizalból. Azt a gondolatot, hogy a startuposok vidám fickók, akik tökösek, és belevágnak valami újba. Innento”l sokakban felmerül majd, hogy mi van, ha átverik a befekteto”ket.

Azért ez nem mindegy.

Józsi, te verted már át a blogodon az embereket? Amit te írsz, az feltétlen bizalommal olvassa az emberek nagy része. De ha egy olvasott bloggerro”l kiderülne, hoyg hazudik, akkor azt a többi blogger is megérezné, mert onnantól kezdve csökkenne a bizalom a bloggerekben.

Mint amikor az MS ráengedte ragasztani minden szar gépre a Vista capatible matricát. Csak o”ket számon is kérte a bíróság.

Te hagyod, hogy egy kutas tankolja meg a kocsidat, amig te bemész a shopba vásárolgatni?

fudge

Miért vetítené valaki egy ember tévedését az egész társadalomra, vagy minden mashup-ra? Szerintem ez nem így van. Még az is lehet, hogy szándékos volt, most végre mindenki meg fogja tudni, hogy mi az a szörcs.hu.

ern0

@angelday Felőlem meg a saját ormányát bedighatja a saját fokhagymái közé, engem sem érdekel. Az a ciki, hogy egy startup ílyeneket csinál. Legyél ezek után startup.

Álmos

Ők azt mondják, hogy ez nem is így van, nem csak egy google mashup a szörcs, hanem vannak saját robotjaik is. Csak azért vonták igába a google robotjait, mert nem volt elég vas a szörcs alatt és féltek, hogy nem bírja a terhelést. Én hiszek nekik.

iSandor

Józsi a mainstreammel ellentétes “magánvéleményed” azért kellett ide, hogy hypeos legyen a postod. 🙂 Sikerült.

Amúgy tisztelt felelős blogger, neked is tudnod kell, ha állítasz valamit, azt alá kell támasztani. Nos, nézd, a Szörcs.hu magyar keresőmotorjának nevezte magát (kvazi ezzel magyarNet “közszereplővé” vált, már amennyire ezt a szó alkalmazható ebben az esetben). A közszereplőkkel tudjuk mi történik. Az emberek szeretik lincselni őket. 🙂 Pláne amikor egy közszereplő eleve sáros. A Szörcs nem tudta alátámasztani az állításait és pofára eset. Tanulságos, megesik. Emberileg kiborulni nem kell. Pláne ha nem érdekel a téma.

zsolti

Szerintem teljesen jogos a Szörcs elleni felháborodás, és lehet nem nekünk kéne szégyelnünk magunkat, hanem Sajtosnak. Ha tudatosan félrevezeti az embereket (felhasználók, szakma, befektetők) akkor vállalja a következményeit. Ez ugye a felhasználók részéről a felháborodás, a szakma részéről bizalmatlanság, a befektetők részéről meg lehet rosszabb is.

B.Cs.

Engem meg az zavar, hogy igen csak gagyin néz ki a háttérképeik felső két sarka, a nem tudom hogyan leprogramozott recés, hibás keretmegoldás miatt. 🙂

pappito

izé, én ebből totálisan kimaradtam, fingom sincs ki a Sajtos és mi a szörcs

ellenben valaki segitene, hogy mi az éca egy magyar (nyelvű?) keresőben?

doors-szgergely

Jó, igaz, túl komolyan lett vége az egész szörcs projekt. Ebbo”l következett a bilivihar.

De valljuk be, ez ideális téma volt ahhoz, hogy levezessük különbözo” flusztrációinkat.
😀

zsolti

Nem, de ez egy más kategória.
Elmondom én mit látok: van egy magyar startup, amiről nagyon sok cikk született, hogy mennyire jó, stb. Úgymond példát mutatott, hogy össze lehet rakni egy jó szolgáltatást Magyarországon (azt most hagyjuk, hogy sokakat, köztük téged is, nem érdekel, van akiket igen). A készítője szakmai konferencián is tartott előadást a működéséről, más szolgáltatásokkal kötött egyezségeket, (állítólag) befektetőt vont be.

Cikkek, blogpostok: átverte az újságírókat, bloggereket, és hülyét csinált belőlük, hogy hazugságokat írtak meg. Továbbá átverte azokat az embereket akik ezeket olvassák.

Konferencia: átverte a szakmabelieket, akik szemben ültek vele (kb a szemükbe hazudott).

Más szolgáltatások: kellemetlen helyzetbe hozta a vele egyezséget kötő szolgáltatásokat, mert ugye nem vet rád túl jó fényt, ha kiderül, hogy nem pont onnan jön az oldaladra a tartalom, ahonnan azt mondják.

Befektető: átverte a befektetőt, de gondolom nem kell feltennem a kérdést, hogy te mit szólnál, ha pénzt áldoznál egy neked szimpatikus vállalkozásra, aztán kiderül, hogy nemhogy jól átvertek, de még nagy valószínűséggel a pénzed sem fog megtérülni soha.

poTomek

Ha mindenki csak legyintett volna és menne tovább akkor ők meg működhetnének tovább mint a fasza új magyar kereső csilli villi saját algoritmussal, logóval, kitalált névvel, de egy krumplifőzelék…

Winston

Ez azert velemenyem szerint tobb volt, mint egyszeru hiba. Sajnos a “szakma duhe” reszben ertheto: vegulis 2 eve atver mindenkit folyamatosan. Raadasul elszivta a levegot, tobb igeretes kezdemenyezes elol: iGlue, Miner stb.

neo_21670

benjamin infója nekem pl. abszolút új és kicsit döbb, ugyanakkor már 2009 szeptemberében volt velük egy elég kiábrándító beszélgetésem, amit anno így foglaltam össze:
http://neo-21670.tumblr.com/post/177226297/szorcs-hu – “A Szörcs.hu-s srácoktól eddig marketingdumába és egy kevés evangelizmusba burkolva megtudtam, hogy a “kereső-fejlesztés” egy nagyszerű hirdetési felület, nem tudják miért kellene ezt választanom ellenben nagyon örülnének valakiknek akik kurva sok pénzt akarnak beléjük tolni. Nem vagyok meggyőzve.”

Az, hogy “magánemberként” a készítők azt merik vállalni, hogy azért lesz több, mert a “disznó” és a “malac” is sertésre fog feloldani a keresőben, egyébként pedig arról szól az egész, hogy együttműködnek majd mindenkivel és _átb.szásra_ (sic) alapozzák a felhasználószámot, révén x%-nak úgyis tökmindegy mit használnak, és majd az origó meg a miner meg nemtudomki csendben nem Googlere irányít a keresődobozokból, hanem Szörcsre …
Ugyanmár. De a nvtelen.jpg alapján már jóval korábban megvolt az “üzleti stratégia”. Startupban fejlesztőként én is azt mondom, hogy szorongassák meg “lelkileg” azt az embert, aki így áll a szakmához, mert közvetve az én esélyeimet is rontja, ha _magyarkodik_.

Rós

A felháborodás érthető, de egészen más az igazi oka. Az újságírók, bloggerek és mindenféle magát hozzáértőnek beállító ember most kapta meg a bizonyítványát, és az egyes. A seoblog.hu szerzőjén kívül senki nem volt képes arra, hogy a leírt egyszerű ellenőrzéseket kipróbálja, fel sem merült, pedig bőven volt rá idő. Inkompetens bagázs.

tjp

szerintem vagjuk le a toket, viszont attol meg siman johetne ki jol ebbol a kakabol (gondolom harom-husszoros forgalom jar neki manapsag)

dehat nem, ugyhogy -oh- szukseg se nincs a toklevagasra:
http://twitpic.com/1spq9m

Longhand

@Rós: többség valóban szégyellheti magát, igazad van.
Volt azért még néhány ember aki tudta, hogy kb. mennyire standalone kereső a szörcs, de nem foglalkozott vele, mert nem vette komolyan egyszerűen.

neo_21670

@Angelday: csupán egyetértek azokkal, akik azt mondják, elég egy “rosszhiszemű hozzáállásra” építő startup is ahhoz, hogy jövő héten / holnap a befektetők, VCk, akárkik arra hivatkozzanak, hogy “megrendült a bizalom” “az iparágban”, meg ilyen dolgok és ne támogassanak olyan projekteket, akik mondjuk felelősen állnak az általuk vállalt témákhoz. Persze tény, hogy a “befektetők” minden ilyen alkalmat megragadnak.

Longhand

Startup para szerintem is túl van lihegve kicsit, nem tesz jót általánosságban a történet, igazán fasza dolgokba azért fognak fektetni pénzt ezután is. 🙂

MárkaJani

Abban igaza van a Józsinak, hogy az ne ugasson, akinek semmi köze az egészhez. Mondjon véleményt az, akinek anyagi, szakmai, vagy egyéb kapcsolata van a történettel.

fraki

Nem értem a posztot.

Pontosan mi a bajod, József? Mit jelent az, hogy “szopatni”? Ki “szopatja” Sajtos Istvánt? Türk? Vagy a névtelen, aki megosztotta a gmail-screenshotot? Vagy a twitterezők? Nem kellett volna twittelni róla? Nem kellett volna beszélni róla?

Mit nem kellett volna?

Így van, elkövetett egy hibát, ezzel semmi gond nincs, a hiba súlyához mérten a szakma tematizációval védekezik, közösségi önreflexió, kontroll.

De miért is akarod te a kontrollt kontrollálni?

Kinek kéne szégyellnie magát, és miért?

“nem is értem, mitől olyan kibaszott izgalmas ez a kérdés”

Valakinek izgalmas, valakinek nem.

“viszont ha lehet ugrani, na, akkor bazmeg mindenki ugrik.”

Hát tudod, ez így működik. Még jó, hogy ugródeszka gyanánt tolják alánk a twittereket és tumblereket. Hogy megnyilvánuljunk. Nem repült egy kő sem Sajtos fejéhez, ne keverjük a dolgokat.

És te is ugrasz egy bulvárhírre, vagy arra, ha épp leolthatod az alja népet, mert az mert felháborodni. Nekem az ilyen metatematizációról csak vmi ostoba entellektüel elnyomott control freak attitűdje jut eszembe.

Szégyelld magad.

Andrasb

Szerintem ugy arthat egy ilyen rossz startup a szakmanak mint a ppo-s botrany. A ppo ota en is sokkal jobban meggondolom hogy milyen magyar szolgaltatasra merjem barmilyen adatomat megadni es szerintem nem csak en vagyok igy vele 🙁

Pozo

“A seoblog.hu szerzőjén kívül senki nem volt képes arra, hogy a leírt egyszerű ellenőrzéseket kipróbálja, fel sem merült, pedig bőven volt rá idő. Inkompetens bagázs.”

Mindek? Senkit nem érdekelt, hogy hogy működik, járta mindenki az örömköröket “magyar kereső dejó”, és el van intézve. Hype az tényleg felesleges,meg ez a megmondommertbloggervagyok. Nagy volt a ferdítés már az elejétől fogva, most meg csak kiderült az ami sejthető volt és kész.

“Szerintem hibázni és jól felfogott önös érdekből, anyagi megfontolásból hazudni nem ugyanaz a kategória, célszerű különbséget tenni.”

+1, ameddig bohóckodik nincs ezzel gond, de befektetőket átbaszni a palánkon más tészta, az meg, hogy magyar, meg hogy nincs összefogás, felejtsétek már el, rég nem erről szólnak a dolgok.

fraki

@angelday

“Egy öngerjesztő folyamatként”

Minden diszkusszió öngerjesztő folyamat.

“kvázi divat lett a szörcsöt szopatni”

Ezzel semmi gond nincs. Minden diszkusszió nevezhető “divat”-nak.

“a helyett”

a _helyett_?

Miért, te mi _helyett_ blogolsz például?

Én úgy látom, hogy a Sajtos-ügy leginkább a kiderülés utáni események miatt fújódott ekkorára. (Mekkorára?) Ha Sajtos kapitulál Türk posztja után, bár nagyot bukik, nem hagy magán több támadási felületet.

De nem ez történt, a Szörcs voltaképp még mindig a vetítés stádiumában van. A szolgáltatás él, manipulált trendcímkékkel, a legutolsó megnyilvánulás pedig egy nyílt levél szintén tele hazugsággal. Ezért nem tud lezárulni a téma.

Sajtos nem egyszerű kókler, és a futóbolond hasonlat se jó.

fraki

Világos, téged tehát alapvetően az zavar, hogy emberek felháborodnak. És ezt csuklóból azonosítod egy “magyarkodás”-nak nevezett dologgal, és anélkül hogy érdekelne a téma, pusztán a pórnép irigységének fogod fel.

ern0

“kibaszottul nem érdekes, hány embert vezetett meg, kinek hazudott” – van egy merdzsóm, 600-as, nem kell? igaz, úgy néz ki, mint egy suzuki wr+, de majd megmagyarázom

kow

Már csak egy Hitleres bukás videó hiányzik. Sajnos tényleg számolni kellett volna azzal, hogy valakinek előbb utóbb szemet szúr a dolog. Mindenesetre merész húzás volt, akár be is jöhetett volna.

Rós

Engem az zavar, hogy az emberek utólag háborodtak fel, amikor közérthetően és hosszan elmagyarázták nekik, hogy már eddig is lett volna min felháborodniuk, csak halvány fogalmuk nincs témáról ezért önerőből képtelenek voltak.

gaborr11

De persze ha egy Apple terméket skineznek át, és adják el saját termékként, majd rájön mindenki, hogy az csak át van skinezve, akkor persze te is felhördülnél.(nem kell válaszolni)

dave

Angelday jó nagy fasz hozzáállás ez a lépjünk túl rajta, ne is haragudj. Semmi közöm a szörcshöz, sajtoshoz, de pl. nekem is érdekem, hogy az ilyen Sajtos félék takarodjanak a picsába és ne az én (vagy bárki más) esélyeimet rontsák el az érvényesülésre a hazudozásukkal és az “it szakma” lejáratásával. Te is a weben akarsz megélni, és szeretnének még egy páran, és pont hogy fontos hogy:

1. ne tekintsük súlytalannak semmilyen magyar kezdeményezést, mert ez a piacunk, itt kell domborítani.

2. ne riasszunk el senkit, aki ötletet / pénzt hozna a piacunkra, azzal, hogy hagyjuk, hogy valaki meg tudjon maradni a hazudozás, trükközés, kamu infók segítségével, akár még a durva lebukás után is.

fapina

@fraki

érteni vélem az okfejtésed. de te milyen -emelkedett- pozicióból véled okkal kiszólni,

“szégyelld magad” ?

Wayne

Most őszintén, a felhasználókon kívül (akiket meg konkrétan nem érdekel a háttér, csak az eredmény), mindenki más aki meg lett vezetve, magának köszönheti.

Milyen szakmáról, meg annak átveréséről beszélünk, amikor a mélyen tisztelt szakma képtelen alapvetően elemezni egy szolgáltatást, annak működését, meg ismerni a hátterét egy udvarnyi országban? Befektetőkre ugyanez vonatkozik.

fraki

@fapina

Szégyelld magad témában sztem előbb angeldayt kellene megkérdezni. Én itt pusztán egy pszichológiai helyzetet látok, a megmondóember szembepozicionálja magát a csőcselékkel. A téma meg a konkrétumok érdektelenek. Nem egyedi dolog egyébként, itt is szépen működik a “Gyülöllek: távol légy, alacsony tömeg” horatiusi filozófiája.

xmatty

@fraki +1

aki ehhez a posthoz hozzaszol az csak flemel. jozsit (mint irta is) egyatalan nem erdekli maga az ugy. csak az hogy errol is leirja a sajat velemenyet. ami szerinte altalanos *igazsag*. nem fogjatok tudni meggyozni hogy ez nem igy van, meg ha nektek is van igazatok.

szegyeljetek magatokat. nyomas a sarokba mindenki.

gasztony

Nem tudom ki hogy van a dologgal, de nekem egy keresési eredményt kb 2 percig töltött, ami valljuk be őszintén nagyon silány idő.
Maradok a Google-nél és bepipálom, hogy “Magyar nyelvű oldalak”.

“Függöny.” 🙂

Endre Bátori

A szagok alapján úgy érzem hogy maradt még a hűtőben egy kis sajtos szendvics.

Bólogató János

Életemben először 100 százalékosan egyetértek angelday minden szavával.

asd

Most olvastam végig a kommenteket, Józsinak respect+, hogy lehozta a postot, kinyilvánította a véleményét és webisztános hh-val (aki nagy támogatója a projectnek, most pedig fél a kommentektől) ellentétben volt vér a pucájában, hogy a kommenteket is engedélyezze.

A történet a tisztánlátás végett:
Tavaly indult a Szörcs BETA státuszban, a készítője mindenkivel elhitette, hogy megcsinálták a magyar keresőt. A szakmát felvillanyozta a dolog, mert sok ember nagyon szerette volna, hogy hazánk fiai magyar search enginevel kereshetnek Kovi által rendezett videókat.
A kép tartalma is ekkorra tehető:
http://img231.imageshack.us/img231/7874/nvtelen1.jpg
Adatbázis specialistákkal és a (névszerint sosem ismertetett) Szörcs team tagjaival elkészítették a .zkg (zerking) fájlformátumot, amely olyan hatékony tömörítésre volt képes, hogy 32 GB-os adatbázisban a teljes internetet letárolták. Innentől már nem volt megállás, Zerking beírta magát a magyar keresés történelmébe, egy meetupon előadott egy kamu és (szerinte) laza előadást (http://vimeo.com/6800372). Érdemes összehasonlítani egy másik magyar kereső a Bluu előadásával (http://vimeo.com/groups/8168/videos/6740346) akik azért mondtak is valamit, nemcsak ködösítettek.

A meetup után Sajtos mester fésült párat a haján és az Onlimarketing konferencián ismét megmondta a tutit és lopta be magát többek között webisztán-hh és Berényi Konrád szívébe, akik minden megmozdulását támogatták. Gyakorlatilag ha fingott egyet is lehozta előbbi kettő a blogján. Majd januárban elindul a Szörcs. Mindenki örült a kis cuki figurának a libazöld és a rózsaszív színű felületnek. A webisztánon még a Szörcs kereső is ki volt pakolva egy pár napig. Sajtos bácsi mindenhol a Szörcs nagyszerű funkcióit említette, pedig csak egy volt a Trendek, ami ráadásul egy kézzel szerkesztett lista, hiszen ha automatikus lenne, akkor most is folyamatosan jönnének az újak.

Folyamatosan adták az interjúkat, amelynek szavait akkor senki sem értette, de mára minden kiderült “ha a Google holnaptól a mi találatainkat mutatná senkinek sem tűnne fel”. Mellékesen megjegyzem, hogy időközben kijött a Bluu is rengeteg hasznos funkcióval, amely bár nagy publicitást kapott sok helyen, igazából a webes keménymag sosem támogatta, mindenki előtt a megváltó Sajtos és a Szörcs mint tuti befutó lebegett, amely a Google-höz hasonlóan relevanciában és gyorsaságban verte a magyar keresőket. Egy origós cikkben viszont fordult a kocka és a Szörcs csúnyán leszerepelt (http://www.origo.hu/techbazis/internet/20100311-magyar-webkeresok-egymas-ellen-bluu-miner-szorcs-teszt.html).

Majd jött nemrégiben a Seoblog leleplező cikke, amely valójában egy nyílt levél a Szörcsnek, nem zerkinget támadta benne, hanem csak magyarázatot követelt a szerző pár kérdésére. Innentől jöttek az emberek akik átverve érezték magukat. A szakma okosabbik fele tudott a dologról de leszarta, a hülyébbik fele meg úgy volt vele, hogy Zerking úgy mondta és akkor az úgyvan…

De visszatérve a levélre, kiderült, hogy a Szörcs tökéletes példája a “más f..szával b..szni” esetre és nem a saját >32GB-os adatbázisukat, hanem a Google, Bing és Yahoo indexeit használták fel. (ez egyébként teljesen biztos, a bizonyítékok 100%-osak)

Mindenki átverve érzi magát, de igazából eddig senki sem mert beszólni és leleplezni a csalást. Véleményem szerint ebben benne van a félelem is, azért (a weben számolva) elég nagyhangú támogatói vannak a Szörcsnek. Időközben egyébként a szolgáltatás mögül kihátrált a Miner blogkereső is.

Sok ember szerint ez csak egy apró hiba, de szerintem anyagi megfontolásból elkövetett tudatos félrevezetés ami etikátlan a felhasználókkal, a szakmával és a vetélytársakkal szemben. Egy keresőben sok pénz lehet, nem véletlenül ekkora cég a Google és nem véletlenül költ a Microsoft is dollármilliókat a Bing fejlesztésére.

Tehát akit nem eddig sem érdekelt a téma, az most szerintem maradjon csendben és ne játsza a sértődöttet, akit átvertek az szedje le a keresztvizet Sajtosról és a Szörcsről, aki meg magyar keresőre vágyik annak http://www.bluu.hu.

fapina

@fraki

“…megmondóember szembepozicionálja magát a csőcselékkel…”

a megmondóember elmondta a véleményét, az ami.
a csőcseléknek is van/volt véleménye, az, ami.
neked is van véleményed –

de te milyen -erkölcsi/fennkölt- alapon ítélkezel? (vö.: “Szégyelld magad.”)

Balambér

Én pappitoval értek egyet. Fingom sem volt erről az egészről.

A témához is annyit értek, hogy a hsz-ek között találkoztam életemben először a mashup kifejezéssel, és több 10 hsz-szel később kezdtem csak el sejteni, mit jelenthet. (Btw. ez a poszt több szóval is bővítette a ritka magyar kifejezések gyűjteményemet, pl. startupolni és hasonlók).

asd leírása alapján viszont lassan összeáll a kép.
Tehát akkor tkpp ilyen plágiumféleségről lenne szó?

Rós

@asd Akkor ez nem egyszemélyes bukás, az általad megnevezett szakmai tanácsadásból elő szakembernek kínosabb ez a történet, most már idézőjelben szakembernek.

eszpee

asd: “a Google, Bing és Yahoo indexeit használták fel. (ez egyébként teljesen biztos, a bizonyítékok 100%-osak)” – én ezeket a bizonyítékokat azért szívesen megnézném – az egész ügy arról szól eddig, hogy más keresők TÁROLT OLDALAIT használták, de ez nem az index, ha már szakemberezel. nem akarom mentegetni, szerintem is gáz és valószínűleg az egész projekt végét jelenti ez, de azért vannak fokozatok.

asd

100%-os bizonyíték, csak logika kell hozzá:
1. bizonyíték:
2010.05.23 – Seoblog szerzője élesít egy postot 14:21-kor. Rá 7 perc múlva jön koffeintúladagolásos Google és Yahoo robot, ekkor ugye 14:28-at mutat a falióra és ezeken kívül csak egy Android teló (lehet én, mert nekem is az van) töltötte le az oldalt. 14:30-kor keres a Szörcsön és megjelenik a találatok között a friss post.

Sajtos magyarázata (idézem): “Beállítottam egy 5 másodperces timeoutot a lekérdezésekbe, és ha ez idő alatt nem kapta meg a robot a kért adatokat, akkor más külföldi keresők tárolt változatát kérte le helyette.” i
– Honnan tudta a Szörcs, hogy pontosan a 14:28 (ugye amikor bekerült a Google indexbe) és a 14:30-as időpont között kell lekérni a Google tárolt oldalát? Ha eleve sávszél problémákkal küszködnek, akkor biztosan olyan gyakran nézik a seoblogot (ami nem sértésként, de erőssen egy szakmai rétegblog, nem túl nagy látogatottsággal, de nagy súllyal a szakmában).
– Logikailag levezetve látható, hogy annak az esélye, hogy a Szörcs eltalálta azt a 2 percet amikor le kellett kérnie a tárolt változatot vetekszik annak esélyével, hogy országunk hitelt ad az IMF-nek.

2. bizonyíték: Az ip címes herce hurca:
Mi történt: ha megnézel egy ip címet is kiíró oldalt megadja az ip címed. Ha egy kereső nézi meg kiadja a kereső ip címét. Ugye Sajtosék itt is érdekes módon az összes példánál lekérték a tárolt változatot. Ez eddig megmagyarázható 100%-osan a Szörcs válaszával.
Ami ezután történt viszont egy hatalmas logikai bukfenc, amit ez a kép bizonyít: http://img413.imageshack.us/img413/3596/szorcsendriplesz.png
Mit látunk rajta: az ip cím a nyílt levél után érdekes módon a Szörcsé. Ez eddig ok. A robot információ viszont Yahoo, ez vetne fel kérdéseket, de Sajtos ugye azt nyilatkozta, hogy ők nem saját nevükben mennek hanem más keresők nevében, tehát ez is elmegy hideg szódával.
Mi akkor mégis a hiba?
– a képen zölddel bekeretezett ip2long információ az érdekes, amit a kép megosztója egy ip cím információit lekérdező alkalmazással szemléltet. Tehát az ip a Szörcsé, a crawler a yahoo-é (magyarázat szerint ez is a szörcsé) az ip2long információ mégis a yahooé, ami lehetlen.
A kép tanulsága szerint ezt azt oldalt egyszerre egy oldalletöltés során 2 ip címről látogatták meg, hangsúlyozom csak egy oldalletöltés történt. A tudomány mai állása szerint ez lehetlen. Bár aki az internetet 32 gigába beleteszi ott minden lehet…
Mi következik ebből?
– a találaton szereplő ip cím és keresési index még mindig a yahoo-é, de a szörcs az ip-t “keresd és cseréld” algoritmussal kicserélte. Tehát megmásította a még mindig másik kereső indexét.
Ez azonban további kérdéseket vet fel: – Miért? Ha már bevalotta, hogy a másik kereső tárolt változatát kéri le, akkor miért kell az ip-t mégiscsak kicserélni?

3. bizonyíték: http://img231.imageshack.us/img231/7874/nvtelen1.jpg
Akinek ezután sem esik le…

4. bizonyíték: 130-140 szálon nem indexeli be a teljes internetet. Ők pedig ezt mondják.

angelday: valóban nem akarom felfedni a nevem, a Zerkinget védő, védjük meg őt mert megcsinálta a magyar keresőt emberektől vuk és karak nagybátyja egyszerre akar felső testnyílásomból távozni, amivel mellesleg beszélni is szoktam.

Nem kötődöm egyikhez sem csak figyelemmel kísérem a keresőket, mert érdekel a téma. Egyébként a Szörcsnek 2 a Bluunak 1 javaslatot is küldtem, előbbi leszarta (mai napig nincs változás és válasz) utóbbi 1 nap múlva megcsinálta és elnézést kért amiért 1 napot kellett várnom a válaszra. Ahogy Józsi mondaná: 1 napért bazdmeg!
Ekkor tetszett meg nagyon a csapat hozzáállása. Másik dolog, ami nem tetszett, hogy a Bluu-t sokan nem támogatták, a Szörcsnek meg vakon hittek.
Mondok egy példát: kijöttek egy újításukkal, hogy oldalt mindent megjelenítenek egy adott dologról. Mindenki benedvesedett a hírtől, hogy milyen fasza már, közben pedig: a blogtalálatok a minertől jöttek (tehát érdemi fejlesztés 0), twitter a turulcsiripről (megint 0), hírek a Google-ből (most nincsenek hírek, érdemi fejlesztés 0), talán a képek saját fejlesztés azonban ebben sem vagyok biztos.

A Bluuék meg folyamatosan gyorsulnak, csinálják a jobbnál jobb cuccokat és senki sem foglalkozik velük, ez nem részlehajrás hanem csak sajnálat a részemről, hogy nem azt támogatják aki tényleg megérdemli.

Egyébként elküldtem nekik most is egy levelet, hogy hogyan bizonyítják be, hogy ők nem kóklerek és tényleg keresőt csináltak és a válaszukat (kb 3 óra alatt jött) egy az egyben idézném:

“Kedves *******(na jó ezt cenzúráztam)

A kérdés nagyon egyszerűen megválaszolható.

A keresők rendelkeznek úgynevezett crawlerekkel, amelyek az internetet folyamatosan bejárva (un. indexelés) nyomot hagynak az oldalak statisztikáiban. Egyes oldalak statisztikái nyilvánosak amelyek más keresőkből vizsgálva is kimutathatóak.
A hitelesség kedvéért egy másik keresővel vizsgálva: http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&q=BluuBot&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Látható, hogy több oldal statisztikai rendszerében megtalálható a BluuBot névre hallgató robot a indexelőszerverünk ip-jével.

Természetesen csak a magyar webet tudjuk (erőforrásbeli okokból, csak 4 szerverünk van jelenleg) indexelni, a külföldi találatok szerződéses partnerünktől a Bingtől jönnek. A nem magyar találatok forrására egyébként egyik rólunk szóló régebbi cikkben már utaltunk is, csak a forrást névszerint nem neveztük meg. A Bing találatok a “Teljes web” keresési opciót kiválasztva jelennek meg, illetve akkor, ha rendszerünk idegennyelvű keresésnek ítéli meg a beírt kulcsszót.

További jó keresést és szép napot,
Üdvözlettel,
Bluu csapat”

A levélhez tényleg nem fűznék semmit. Ez a különbség a két kereső között…

eszpee

asd,

1. ebben igazad van, de ez “csak” egy logikai levezetés, nem fekete-fehér bizonyíték

2. ez is teljesen igaz, de ez még csak azt bizonyítja, hogy a tárolt változatokat használják (majd nagyon bénán próbálják eltüntetni a nyomukat – egyébként nekem ez a legkínosabb az egész történetben). azt nem bizonyítja, hogy proxiznák a kereséseket (az “index ellopását” másként nem tudom értelmezni, a keresők indexei nyilván nem nyilvánosak)

3. ez már erősebb, ha hiteles (de persze miért ne lenne az). én arra következtetek belőle, hogy azokat a kereséseket, amikre 0 találatot adna a szörcs, átproxizza a google/yahoo/stb felé, és közben figyeli, hogy ne küldjön olyan sokat, hogy kitiltsák az IP-jét. én legalábbis így csinálnám, ha sunyizni akarnék. de még ezt se nevezném 100% bizonyítéknak.

4. dehogynem, csak lassan! 🙂

De egyébként igen, meggyőztél, valószínűleg igazad van. Ha nem is feltétlenül épült a teljes algoritmus proxizásra, azért abban egyetértek veled, hogy úgy tűnik, egy része mindenképpen. De mint írtam, ez nem olyan fontos, a lényeg szerintem az, hogy amikor kiderült / kezdett kiderülni az egész, a Szörcs a “bocs, elbasztuk” helyett nekállt utólagosan kozmetikázni meg nyomokat eltűntetni. Erre szerintem nincs bocsánat, egyszer (vagyis hát sokszor) lehet hibázni, de kétszer (tehát az előzőek kiderülése után) nem.

(A Bluu-sok szimpatikusak, de hát annyi szimpatikus ember van még, nekem ez off itt.)

Balambér

@asd

Egy dolgot még nagyon nem értek.
Befektetőket hogy tud az ember maga mellé állítani ilyen helyzetben? Mármint olyan helyzetben, hogy azt mondod, hogy a szakma fele tudott erről, csak legyintett rá.
Azért ha én szakmabeliként tudok erről, és bizonyítani is tudom, és azt látom, hogy megy hozzá a zsozsó, hozzám meg nem jön, mikor én nem sunyizok, tuti nem legyintéssel intézném el a dolgot.

asd

A tárolt változat szerintem beetetés.
Most számoljunk:
– egy keresés 10 találat a nagyobb keresőkben.
– ahhoz hogy lásd a tárolt változatot ugye keresned kell az összes keresőben.
– hogy egy adott oldal tárolt változatát kérd le, konkrétan be kell írnod az adott oldalt www-stől .hu-stól vagy .com-ostól. Ezzel ugye nem vagy túl hatékony, mert egy oldalhoz felhasználsz 1 kerestést és a többi találat (ha van) olyan feleslegesen van ott mint Wartburgon a spoiler.

Tegyük fel van 1 millió magyar weboldal (nem tudom mennyi van, itt kérem majd szakember véleményét). Ez azt jelenti, hogy a tárolt változat lekérdezése ha elosztják a 3 nagy keresőre keresőnként 333.333 lekérdezést jelent.
– Tegyük fel az összes weboldalt nem egy nap alatt indexelik hanem mondjuk 3 (bár ez nem helytálló, mert a seoblog cikke szinte azonnal megjelent) nap alatt.
– Így egy keresőre egy nap 111.111 tárolt változat indexelés jut. Ez másodpercenként 1,3 lekérést jelent. Ilyen tempóval sima tiltás az eredmény…

De ha a kereséseknél a 3 nagy keresőt veszik figyelembe, akkor:
– azt mondják napi több 10 ezer keresés. Legyünk jószívüek számoljunk 50 ezerrel.
– 50 ezer keresés 3 keresőre osztva: 5,7 másodpercenként történik egy lekérés. Így azért már sokkal könnyebb kikerülni az ip tiltást szerintem.

eszpee: teljes mértékben egyet értek. Valóban az egyenes utat kellet volna választaniuk és amíg nem teszik meg, folyamatosan kapják az ívet, de nem igaz nem esik le nekik. Ennyire embert még nem láttam hazugsághoz ragaszkodni (de láttam, de Ferit most ne keverjük ide).

asd

Balambér: A Szörcs egy (kamu)kereső. Rajtuk kívül a következő keresőpróbálkozások vannak: Johu, Bluu, Googli, Richpoi, Miner.

A szakma alatt a SEOsokat értem akik a keresőrendszerek találatainak saját igényük szerintit alakításában érdekeltek.

Nincs érdekellentét, ha a SEOsok foglalkoztak is volna vele attól a befektető nem fektet beléjük. Tehát előnye a szakmának nem származott volna, mert a SEOzás egy munka. Nekik édesmindegy melyik keresőbe mennyit fektet x befektető. Ha alávágtak volna a Szörcs alá nekik azzal nem lett volna jobb, de amilyen “hírnévre” tett szert a szörcs és sajtos lehet még elítélték is volna őket ezért.

tjp

Balambér, ha azért nem megy hozzád a pénz, mert a szörcs gonosz csaló, akkor szerzek neked.

kbk

Longhand

Bluu esetén is elég meredek átfedéseket látok találati listák között (Bluu – Bing).

Legáltalánosabb, leggyakrabban előforduló magyar szavakkal érdemes tesztelni.
Pl.
http://www.bing.com/search?q=k%C3%B6z%C3%B6tt&go=&form=QBLH&filt=all
http://www.bluu.hu/kereses?kerdes=k%F6z%F6tt&m=0&lakhely=Hol+vagy+most%3F&kep=……

Nagyon hasonló eredményeket kapunk URL-ek szintjén is (nemcsak domain).
(Bluu néha változtatja a találatokat, ha nyomsz egy refresht akkor is)

Lehet még hasonló szavakkal játszani, pl. “szerint”, “olyan”, “pedig”, “után”, Jelenleg nagyon hasonló találati listákat látunk, a Bluu és a szerződött partnere között.

Olyan szavak ezek, amelyek többszázezer domain oldalain előfordulnak és a legkevésbé helyezhetők egyedi kontextusokba.

Ennyire hasonló lenne a rangsorolás a két kereső között?

asd

Longhand: Küldj nekik emailt ide: bluu@bluu.hu.

Egyébként a felhozott példában: Az első 20-ban a legelső egyezik meg utána már csak hasonló és a szerint-nél pedig csak hasonló. De küldj emailt.

ern0

@eszpee: ahogy a budapesti szórakozóhelyek 99.999%-a sem akar túlszámlázni, azért pont elég, ha egy örvendezteti meg a turistát félmillás kólával

dehogy akarok csalni (mint startup), csak amúgy sincs bizalomtúltengés régiónk irányába, és ez a sztori sem segített, aztán ne legyen igazam, várj, csengettek, jönnek a befektetők

Longhand

@asd:
Milyen levélre gondolsz, mit küldjek?
Nyílt levelet? 😉

Kicsit sem olyan felületes az azonosság és az átfedés a tartalmak között, mint ahogy összegzed itt egy mondatban.
Akit érdekel a téma, nézze meg, hasonlítsa össze és érteni fogja miről beszélek.

Forsage

Go Bluu GO!!!

Nagyon szimpatikusak, na *ezek* aztán f0ssák a kódot szorgosan, és hallgatnak a felhasználóikra, ahogy azt egy startupnak kell. És lesz@rják a fehérzajt, ami szintén nem haszontalan.

A cikknek köszönhetem, h megtaláltam ezt a remek keresőt 🙂 Szurkolok nekik, nagyon szimpatikus a társaság, hacsak el nem b@sszák, ilyen tempó mellett pár év múlva tonnára megveszi őket a Google.

n+1

Józsi, ezek szerint te ilyen “meta” érdeklődésű vagy: az eredeti sztori nem érdekel, az arról folyó vita viszont igen. Legalábbis a posztod és a nem kevés válaszkommented alapján. 🙂

Amúgy, hogy mennyire (volt) jelentős a Szörcs? Az Alexa reach alapján nagyságrendileg 50-100ezer havi unique-ja lehet, ami egy “kkv” weboldal. Ha emellé odatesszük, hogy tech-újságírói vonalon volt mögötte nem kevés hype, akkor ebből két dolog következik:
1. Annyira nem falrengető, mert a cikkek ellenére sem szoktak rá tömegesen az emberek.
2. A(z akármilyen) szakma szemében, akik odafigyeltek ezekre a cikkekre (meetup-megjelenésre) sokkal nagyobb a Szörcs, mint valójában. Ez az egyik oka, hogy most ekkora a felháborodás. De ha megnézed: mekkora? Pont ugyanakkora, mint a hype volt. Valszeg 100 magyarból 90 se a Szörcs-ről nem hallott, se a Szörcs-botrányról. 100 magyar webhuszárból viszont 99 mindkettőről.

Kis ország kis webjére kis botrány.

És hogy mire jó a nyilvános lincselés? Pragmatikusan arra, hogy maradjon némi nyoma. Mert az egy dolog, hogy tele van kóklerekkel ez a szakma is, de pont ezért lehet hasznos, ha valaki a jövőben együtt akar működni Zerkinggel (vagyis egy lebukott kóklerrel), akkor rákeres a nevére, és megtalálja ezt a sztorit. Itt elsősorban a cikkek, nagyobb blogbejegyzések számítanak, a Twitter nem. Viszont ahhoz, hogy az Origo cikket írjon ebből, nem árt ha van kellő Twitter-hullám is. (Természetesen meg lehet bocsátani Zerkingnek, mert lehet, hogy tanul az esetből, és egyszer túllép a kókler szinten.)

Egyébként pedig talán Durkheim volt, talán más, aki azt mondta, hogy a középkori nyilvános kivégzések egyik értelme az volt, hogy a bűnös vétett a társadalmi normák ellen, emiatt sérült a társadalmi integráció. És a közös, “ünnepélyes” kivégzés, ahol ott volt mindenki, segített helyreállítani ezt. Ha ez igaz, akkor most a magyar webszakma teszi éppen helyre magát ezzel a (vértelen) lincseléssel.

b.

de jó poén, mert a hülyegyereknek soha sem volt semmilyen “terméke”, két szaros php scriptje volt, amire ráhazudta, hogy az egy kereső-engine (ja meg 32GB adatbázis).. hagyjatok már

ceg

sosem érdekelt korábban a szörcs.hu — egyszer kipróbáltam, semmi extrának nem tűnt.

az viszont egyértelmű, hogy minél több helyen minél többször el kell mondani ezt a sztorit. semekkora balhé nem elég. aki szerint ez magyarkodás, az nyilvánvalóan csak magyarokat ismer.