Nyugati a gadget, de keletre tart

Az Apple tegnap bejelentette az új telefonját, az iPhone 4-et. Nem kis mellénnyel az alábbi képet posztolták a weblapjukra:

Nézzük meg, lehet-e erről szó.

A 2007-ben megjelent ezüsthátú ma már lement a klotyón. Senki nem emlékszik rá, senki, az Apple sem szól már a lapos telefonról. Szinte pillanatok alatt telt el az egy év, amikor megjelent a szappantartó dizájn, ezt vezették be a nemzetközi piacokra, ezért volt megőrülve mindenki. Egy év múlva jelent meg a tökéletesen azonos, de gyorsabb telefon, aminek a nevéhez odabiggyesztették az “S”, speed tagot. Az idő két harmada, illetve a percepció tehát arról szólt, hogy az iPhone a szappantartó.

Június végén viszont egy tökéletesen áttervezett, vadonatúj gyártási technológiával készülő telefon kerül a boltokba. Ezt már nem 3GSX-nek hívják, ami egy meglévő dolog “továbbfejlesztése”, hanem egyszerűen iPhone 4-nek, ami egy teljesen új generációt jelent.

Az első újságírói híradások szerint is vékonyabb és picit keskenyebb is érzetre a hardver, viszont fogni baromi robusztus és stabil. Aki töltött már privát időt deszkán, tudja, hogy az Apple új generációs termékei gyártási technológiában a világ élvonalába tartoznak. A Desire telefon hátlapjának lehántása a SIM dugáshoz jól példázza ezt a különbséget. Ropog, mint egy kézben tartott Dell laptop. (Az én 3 éves laptopom is ropog, de Linda új fehér MacBookja már nem. Próbáljátok ki. Get hooked on hardware.)

A folyamatosan új technológiák másutt is megjelennek az új hardverben: összekombinálták a touchscreent és a megjelenítő panelt. Az érintőképernyő a mostani iPhone-okon a felső réteg, ez alatt van az LCD. Ezúttal a kettő egy panel lett. Érzetre ez olyan, mintha közvetlenül nyúlnánk hozzá a tartalomhoz, vagy másképpen fogalmazva, olyan, mintha az üvegen jelennének meg a betűk.

Az Apple “retina” néven hívja az új kijelzőt, ami eddig példátlan, 326 PPI-s felbontás megjelenítésére képes. Ez a nyomtatott lapokét is meghaladja. (Remélem a következő iPad is ezzel érkezik majd!) Aki nem érti a “minél több PPI, annál jobb” jelentőségét, nézzen meg egy nagy felbontású 15-ös MacBook Prót. Én is féltem attól, hogy picik lesznek a betűk, de valójában eltünedeznek a pixelek és közelít a megjelenítési élmény a papíréhoz, csodálatos ránézni.

A megszokott módon két színben, fehérben és feketében érkezik a telefon, viszont ezúttal maga az Apple nyúl bele a pimpelési hadműveletbe és 4+2 színű, általuk “bumpernek” nevezett borítást dob piacra extra 30 dollárért.

A befoglaló tok érdekessége, hogy van rajta fizikai gomb is, valamint precedens nélküli színkombinációkat tesz lehetővé, felvetve a kérdést, hogy akkor érdemes volna-e a Plastik média szerkesztőjének fehér testűt vásárolni narancssárga bumperrel.

A hardver újdonságai tovább folytatódnak, tényleg úgy tűnik, hogy az Apple belepakolt mindent, ami csak a keze ügyébe került. Hátul 5 megapixeles, 720p 30fps HD videó rögzítésére képes kamera (ezzel óvatosan, láttam én már mobiltelefonban ilyesmit, de még mindig jobban szeretek G9-cel 640-es videót felvenni a jobb minőség miatt), gagyivaku, elöl 30fps-re képes VGA bontású kamera, nagyobb aksi (7 óra beszédidő a mostani 5 helyett), giroszkóp ÉS accelerometer, GPS, UMTS/HSDPA/HSUPA szabványok támogatása.

Szoftver.

Az emberek általában mindig fanyalognak a WWDC-n, pedig újra és újra el kell mondani, hogy a D betű miért van ott. Ezért is érdekes az, hogy átbrandelték a mobil eszközük szoftver platformját iOS4-re. Egy sor újdonság és technológia került bele, amiről maga a WWDC fog most szólni.

Az Apple honlapja egyébként meglehetősen szűkszavú a marketing mellett azt illetően, hogy mi az a 100 újítás, ami bele kerül az iOS4-be. Ahogy nézem, a keynote alatt is bemutatott főbb dolgok mellett semmi egyebet nem említenek meg. Reméljük, hogy frissíteni fogják majd a pontos listával.

Újdonság, hogy megjelenik a cloud synces könyvolvasó, ami spirálozott PDF-ek megjelenítésére is képes, multitaszk, ami nem szívja az elemet, face tagging, ami iPhotóval kompatibilis, mappák, 4 dollárért megvásárolható iMovie videóvágó eszköz, valamint több országra kiterjesztett nyelvi eszközök. Nem csalás, nem ámítás, végre, végre, végre, három év nélkülözés után magyar landon magyar nyelv! Az iPhone 4 lesz az első telefon, ami beszél (szó szerint) magyarul, és az összes nyelvi eszközt, ideértve a helyesírás ellenőrzést is megkapja. Bikicsunáj!

Ugyanakkor “Voice control”, ami a magyar nyelven történő és értő telefonvezérlés lenne, továbbra sincs.

Az Apple kiemelt gondot fordít arra, hogy reklámozza a “FaceTime” névre elkeresztelt videochat szolgáltatását, ami beszélgetések közben működik. 2010-ben egyelőre csak wifin, szolgáltatóktól függ a mobiltelefonos bevezetése. A keynote videó alapján meglepően jó a VGA minősége, viszont nem kell attól félnünk, hogy ilyen minőségben fogunk videóbeszélgetni:

Tehát nem iChat és nem külön alkalmazás, továbbra is a gyökér AIM kliensprogrammal kell megoldanunk a Mac-es cseteléseinket. A tegnapi keynote nézés közben FB2 felvetette, hogy a videótelefonálásnak mi értelme van, ha “még Skype-on se”. Valóban érdekes gondolatkísérlet. Nem gondolom, hogy így fog az ember beszélgetni, viszont el tudok képzelni élethelyzeteket, amikor szívesen átváltok ilyesmire. Ennek gyakorlata egyébként tökéletesen megfigyelhető azon, hogy az ember ma hogyan használja a video chatet. Én időnként szoktam, de ez az esetek kisebb része. (Azért azt túlzásnak érzem, hogy az Apple szerint ez a “one more thing” és forradalom — erre mondtam tegnap az élő közvetítés alatt, hogy az “Apple feltalálta a Nokiát”.)

Egy dolog viszont nagyon fontos: saját arcunk mutogatása helyett egy gombbal át lehet váltani a másik kamerára, amit amúgy is fotózáshoz használunk, ezzel gyakorlatilag azonnal mutogathatunk dolgokat magunk körül. (Az remélem minden naysayernek megvan, amikor beskypeolt laptopot forgatunk meg és mutogatunk dolgokat.) Ez erős dolog lesz azért.

Továbbhaladva. Egyelőre nem szól arról a híradás, hogy a homescreen forgatható-e. Nekem a kocsiban ez fontos. Annak sem bukkantam a nyomára, hogy a meglévő kiegészítőimmel kompatibilis-e az új telefon, viszont új dokkja lesz?

A termék június 24-én indul útjára Amerikában és kiemelt régiókban, így például a németeknél, angoloknál, japánoknál. Egyelőre csak az amerikai árpontok ismertek, AT&T hűséggel 200 és 300 dollár a 16 és 32 gigás változat, a 3GS árát levitték a korábbi 3G árpontjára 100 dollárra. Ezek sok információt nem hordoznak a magyar piacot illetően, talán csak annyit, hogy minden marad ugyanaz, csak jobb cuccot kapunk a pénzünkért.

Nagy kérdés, hogy függetlenül mennyi lesz a készülék, de én azt jóslom, hogy marad a 180 ezer forintos kategória. iPhone-t továbbra is a T-Mobile csomagban előfizetéssel éri meg legjobban vásárolni, akinek céges kártyája van a Telenornál, vagy Vodánál, sajnos le kell, hogy számolja a pénzt az asztalra.

A madarak csiripelik még, hogy a T-Mobile nem lesz kizárólagos forgalmazó és másutt is vásárolható lesz az előfizetés nélküli “drága” készülék.

Összességében én maradéktalanul elégedett vagyok a most bemutatott készülékkel és alig várom, hogy beszerezzem a saját példányomat bumperrel. Aki velem együtt vásárol, nyomja meg a lájkot és a hozzászólások közt ismertesse mobiltelefon körülményeit, útját, elképzeléseit, céljait.

106 hozzászólás

aleksander

Szép, jó reggelt!
Akkor ismertetjük:
Munkám miatt nemrég álltam át almára.
Ez a telefon gyönyörűen szimbiózisban fog élni a másik két (Pad, macbook) eszközzel.
nem csak azért, mert Apple, hanem, ahogy a munkában kiegészítik egymást.
Terv: O2, Anglia, a régi 3GS becserélése.
Csodálatos szerencse, hogy februártól itt, így ezt zsákolhatom.

Neurózis

Narancssárga lesz akkor, Józsi?

Nem meglepő módon a Djuice nagyon bejelentkezett az iPhone-ért, ezt megerősítem (nem én, csak a hivatalosnak mondható forrásom).

Neurózis

@aleksander

Engem nagyon érdekelne egy poszt/komment, hogy milyen is ez a szimbiózis Pad, Phone és Book között.

Henk

A tízparancsolat bármelyik pontját megszegném ezért a készülékért.

rog

pedig szerintem tényleg a videótelefonálás az egyik legfontosabb featue. azért is hagyták ezt a végére.
ekkora esélye még sose volt hogy elterjedjen a dolog mint most. egy csomóan használnák ha lenne egy jól működő, és kellően elterjedt megoldás. mer ugye évek óta vannak videóhívás képes telefonok, de szétszórtan inkompatibilis módon “működve”. most viszont _A_ tömegtelefonon lesz elérhető, egy gombnyomással.
ez szerintem kurva fontos lépés, mert így majd a nagyi is tud fogadni/indítani videocall-t.
én úgy érze, hogy 50 millió eladott iphone után a történet már kezd arról szólni, hogy amilyen feature-t az apple betesz a modellfrissítéskor, az a feature nagy eséllyel aféle kötelező alapfunkcióvá válik a következő években a mobiloknál.

szerintetek hátsó üveglap nem gáz? mert most akkor két vajas fele lett a kenyérnek ha jól érzékelem..:)

jibberish

aleksander:

Ott van ilyen becserélés akció? Itthon vajon lesz ilyen?

shaark

“iPhone 4 will be available by the end of July in Australia, Austria, Belgium, Canada, Denmark, Finland, Hong Kong, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Norway, New Zealand, Singapore, South Korea, Spain, Sweden and Switzerland.”

jegkrem

Gondolom csak en nem ertem, hogy a wifi videochat melle a ‘hagyomanyos’ videohivas funkcio miert nem fer el, mint egy ‘mezei’ nokian/samsungon/akarmin megszokott(?) (a front/main camera valtassal egyutt, ugye, “ez azert eros lesz”).

topag

Egyetlen apróság a mikro SIM kérdése dönti el, hogy mi lesz Mo-n.
Hiába van szifonod, ha pl. a Telenor nem ad mikro SIM-et.
Érzésem szerint kell darabszám ahhoz, hogy legyen a palettájukon, más telóhoz meg nem nagyon kell.
Nem lepődnék meg, ha ez egy mesterséges gát lenne a hivatalos forgalmazók védelmében.

sabe

“Egy dolog viszont nagyon fontos: saját arcunk mutogatása helyett egy gombbal át lehet váltani a másik kamerára, amit amúgy is fotózáshoz használunk, ezzel gyakorlatilag azonnal mutogathatunk dolgokat magunk körül. (Az remélem minden naysayernek megvan, amikor beskypeolt laptopot forgatunk meg és mutogatunk dolgokat.) Ez erős dolog lesz azért.”
Huh? Sony K810i 3G videótelefonálás és átváltok a hátsó kamerára.

zimmith

Szerintem nem kell sok idő és elterjed a microSIM más telefonokban is. Ráadásul visszafele kompatibilis átalakítóval.

Barnabas

En eddig viszonylag tavol tartottam magam az iPhone “orulettol”.
Haveroket tapicskoltam idonkent, tetszett a dolog, mivel Mac utan ismeros a feeling,
de igazabol nem vagyok egy nagy telefonos. Kb. fogalmam sincs a mobilpiacrol, illetve a telefonhasznalat nalam minimalisnak nevezheto. Viszont most ugy erzem, hogy megerett a gondolat, mely szerint venni kellene. Igazabol a hardware az, ami eladna nekem a dolgot.
Eloszor kicsit furcsa volt ez a szogletes design az elozo lekerekitett forma utan, de tulajdonkeppen tetszik. (Csakisafekete!) Egyetertek Jozsival az Apple ujabb hardware-eivel kapcsolatban. Az OS X-en kivul ami meg “megveteti” velem a termekeiket, az az eszkozok designja es a kivitelezes. Semmilyen gyartotol nem lattam olyan termekeket amik ennyire egyben lennenek. Van akkora szerecsem, hogy modomban allt beruhazni az uj i5 MBP-re es azt kell mondjam, hogy fantasztikus a cucc. Regebben volt egy MBP-m, meg a CoreDuo idokbol es bar az sem egy rossz gep, azert eg es fold a regi meg az unibody. Valami hasonlo hasznalati elmenyt varnek az iP4-tol, es valoszinuleg hozni is tudja. Azt hiszem ugyan az van a telefonokkal is, mint a szamitogepekkel.
Az MBP-vel egy arban levo “Win PC” gepek hiaba izmosak belul, ugyan az a sz*rgagyi muanyag a haz mint az olcso(bbak)nal, max stabilabb kicsit a szerkezet. En nem adnek szazezreket egy nagy darab muanyagert. Valami ilyesmit feltetelezek az iPhone4 kontra tobbiek szituacioban is. A hasonlo aru keszulekeknel korrektebb konstrukciot.

aleksander

@Neurózis:
Egy példa – alapvetően a napi beosztásom hektikus. Nem egy irodában ülök napi nyolcban, egy multinál.
A macbookon napi munka megy, írás, teendők – általában otthon. Ehhez társul egy 0-24 wifi a lakáson kívül. Mivel itt a sima szélessávhoz is adnak ingyenes elérést az országban található wifi hotspotokhoz (O2 szolgáltató) – The Cloud vagy BT Openzone hotspotok, ez 7500 helyet jelenk nagy-Britanniában), ezért bárhol vagyok, ha kell, wifizek.
Deszkával prezentálok, vázlatot rajzolok, jegyzetelek (ha valami lemaradt volna a padról, akkor webes alapon távoli asztalozok, wifin keresztül az otthoni gépemmel.)
Deszkával járok mindenhova – teljesen felesleges a macbook.
Lényegében mindent azon intézek.
iphone4-ben a HD videó nekem nagy segítség lesz – lényegében a telefonáláson kívül csak erre fogom használni, mert minden másra ott a két másik. Persze alap dolgokat tud, meg “csak” ‘héthúszpét’, de arra elég, amire nekem kell; így középtávon spórol most annyit, hogy ne kelljen beinvesztálnom feleslegesen egy NIKON-ba, vagy egy új SONY NEX-5-be.
Azonnali továbbítás (video), megosztás, egyszerű szerkesztés.
A lényeg: bárhol vagyok, bármit csinálok, ezzel a három eszközzel azonnal, instant mód tudok reagálni a dolgokra.
Élvezem azt, hogy elég csak az eszközöket használnom ahhoz, hogy nekem megfelelően működjenek (így én is jól működöm); és nem kell bemagolnom/megtanulnom/utánajárnom, hogy ha dolgozni akarok, vagy gépet fejleszteni a munkám miatt, akkor éppen hány magos proci kell az XYZ pécés alaplapomra, mert csak azzal működik és úgy jó.

Lenny

József, nehogy bumperrel vegyen ilyen készüléket. Szörnyű. Akarattal elrondítás (amikor alapban sem a legjobb a design). A sárga pedig dupla mennyiségű botütést von maga után.

Zila

A microsim a sima sim kártyából vágással előállítható. Tökösebb operátorok csináltatnak rá egy szerszámot és gyártják a microsimet szakmányban.

aleksander

@jibberish: tuti hogy lesz. nem léphetik meg, hogy ne legyen. 🙂
15.-én kiderül

balázs

Szerintem eszméletlenül jó lett. Most érzem azt először, hogy le kellene már cserélnem a 2g-s iPhone-omat, csak ugye pénz. A kijelző felbontása, a 720p-s videó, az akksi, meg az anyaghasználat lett a legjobb, végre eltűnt a műanyag.

balázs

Ja, meg a cserélhető keret is jó ötlet, először hányinger, aztán ha nézegetem, egyre jobban tetszik. (persze nem vennék)

Peter

Szamomra most lett eleg jo az iPhone, hogy vegre vegyek. (A regi design nem is jott be annyira, ez az uj sokkal utosebb…)

kakamatyi

A fehér szerintem valami ótvarul csúnya, színes bumperrel meg kb olyan, mint egy sokéves alcatel-szörnyeteg. Fekete-króm kombó még tűrhető.
Amúgy egyben van a cucc, tényleg nincs vele gond. Ha emberi árban lesz a T-nél, “get”-kategória. Az egyetlen dolog, ami miatt egy picit csalódott vagyok, az az akksi: 10 óra internetezés wi-fin, 6 óra 3g-n – az előbbi kellemes, utóbbi viszont még mindig nem az a kategória, ami napokon keresztül kibírja kábel nélkül. Talán ha lenne egy 3Gs ugyanezzel az akksival és az A4 chippel, a brutál-kijelző nélkül, feltehetőleg bírná sokkal tovább – mondom ezt abszolút laikusként. Akksi-idő for life!

gergoke

És a natív FarmVille alkalmazás, meg az IPS kijelző az már smafu? Nekem ettől áll a cerka.

Racsi

Instantget, megyek sorbanállni érte a MOM t-mobile-ba. 🙂
Viccet félretéve, multitasking, jobb fényképező, jobb kijelző, végre nem kopik le az almalogó a hátuljáról, legalábbis remélem, hogy az üveg alatt lesz. Csak legyen annyira tartós ez az üveg, mint állítják, oké, hogy szépen hajlítható, de mennyire állja a karcot, inkább néztem volna olyan videót, hogy ráöntenek egy vödöt homokok aztán kicsit megtörölgetik egy flexes csiszolófejjel, hogy mit reagál rá. 🙂 De kb én is ebben élek, naptár, email, telefonok, sms, msnkliens, minden kommunikáció egy platformon, anélkül, hogy be kéne kapcsolni a nagy gépet, ez egy óriási plussz. Ha megcsinálják skypehoz a videótelefonálást, az tényleg tuti lesz.

Customi

Józsi, ez a videós link lassan annyira Jolly Joker-ként alkalmazható lesz sokmindenre, mint a Pulp Fiction 2010. 🙂

adeak

Jozsi, na ugye, hogy ott volt az engadget a wwdc-n… ennyit errol.

Amugy a legjobb telefon (lesz) a piacon. Mar nagyon varom, hogy lecserelhessem a szappantartom!! tetszik a vekonyitas, remelem nem fog a hoelvezetes rovasara menni.

nyaron (jul-aug) mindegyik magyar szolgaltato elerhetove teszi a microsim-et. aki meg elotte beszerzi az uj iphone-t, korbevagja a mostani simet. ergo korulmeteli.

Customi

A Lindás videóra gondoltam, amit Barnabas is beidézett a FarmVille kapcsán. 🙂

Aszfaltbetyár

elcseréltem a 3G-t, mert lassú szar volt, ette az akksit, mint állat, az igo 2 percig töltött. most van egy legendem, gyors, fasza, szeretem az androidot, de ez… ez bazmeg… ez KELL.
persze minden az ártól függ.

medoc

“Egy dolog viszont nagyon fontos: saját arcunk mutogatása helyett egy gombbal át lehet váltani a másik kamerára, amit amúgy is fotózáshoz használunk, ezzel gyakorlatilag azonnal mutogathatunk dolgokat magunk körül”

Józsi is feltalálta a Nokiát 🙂

danger

adeak: gizmodot b@sztak ki…
Lenny: akkor AD megussza a botutest mert narancsot irt…

oldman

Nemtudom ezek be a “bumperekbe” ugy nezz ki a cucc mint egy jatek telefon, nagyon dislike.

Addict

Nekem egy ezeréves Samsungom van de amint megjelenik a T-Mobilenál veszek egy fehéret zöld bumperral. 😀 Sztem nagyon ütős lett ez a dizájn, üveg elő- és hátlap, rozsdamentes acél oldal ami egyben antenna is, szupervékony: messze a konkurencia előtt minőségben. Igazi prémium telefon. Érdekes, hogy ez a retina display elérte azt a szintet ahonnan már az emberi szem nem látja a különbséget az ennél nagyobb felbontásnál. A méretet sem lehet már tovább növelni, kíváncsi vagyok innen hova lehet fejlődni kijelző terén. Nagyon örülök a HD videó felvevő képességnek, de megnéznék pár samplet azért, hogy mennyire használható valójában. A szoftver is kellő mértékben fejlődött, nincs flash de az meg egy olyan dolog, hogy Apple azt mondja ha nem lehet tökéletes akkor ne legyen egyáltalán, Android meg ha szarul működik az is több mint a semmi. Lehet választani kinek melyik hozáállás a szimpatikusabb. Persze benne van, hogy a flash konkurencia az Appstore-ra de ez engem nem érdekel.

zozoka

K800i telefonomon, amikor megvettem kipróbáltam a videócsetet.
Azóta nem használtam, habár aláírom lehetnek helyzetek mikor hasznos.
Ebben a formában viszont nem: iphone 4 to iphone 4, Wi-fi.
Multitask. Tudom valakik szerint nem kell, de én hasznosnak itélem.
A használat során kiderül, mennyire kényelmes és nyűgögtől mentes lesz.
Kiváncsi leszek a fényképek, videók minőségére.
Nappal, éjszaka és benti fényviszonyok mellett.
Igazából elvárásaimnak megfelelő lett az új iphone 4, kivéve a Face time.
Bye

Tre Mo Lo

Adeak: Még jó, hogy a Gizmodo-t nem engedték be az előadásra…

Amúgy az iPhone 4 számomra “instant get”.

Adi

Érdemes azon elgondolkodni, hogyha vajon az Android nem szorongatta volna meg az Apple tökeit az utóbbi időben, kihozták-e volna mind ezeket az újításokat.

desktop

Sz@r! Inkább veszek egy HTC-t, olcsóbb és többet is tud, mert nem csak egy alma logóért fizetek súlyos tízezreket!

Kowach

Idáig se voltam oda az Appleért, mert évente szembesz@rták azt aki megvette a cuccait, mert kijött egy újabb, és jobb és… de ezaz az iphone amit már lehet megvennék!
Sztem nagyon egybe van. Az ipadnál is valszeg ez lesz, 2-3 év és érdemes lesz megvenni.

Andris

A folyamatosan új technológiák másutt is megjelennek az új hardverben: összekombinálták a touchscreent és a megjelenítő panelt. Az érintőképernyő a mostani iPhone-okon a felső réteg, ez alatt van az LCD. Ezúttal a kettő egy panel lett.

Ezt nem tartom jó megoldásnak. Anno az iPhone 2G-ben volt ugyanilyen az alkatrész, egyben a három réteg: LCD, multi-touch digitalizáló és a felső üvegréteg. Bármelyik meghibásodik, a komplett modult lehet csak cserélni – horror áron. Az iPhone 3G-nél és 3GS-nél már szerencsére az LCD különválasztható, így ha az folyik be vagy pixelhibás lesz, nem kell a komplett kijelzőmodult cserélni.

Biztos, hogy a zsúfoltság miatt csinálták most így, ennyire kompakttá a kijelzőmodult, de ez szerelhetőségi szempontból szerintem egyértelműen a rossz irány 🙁

Aztán, majd ha szétszedtem és megnézem, lehet, hogy megváltozik a véleményem 🙂

Barnabas

@desktop – Az Apple nem feltetlen arrol szol, hogy mennyi mindent tud, hanem arrol, hogy HOGYAN.

HaDes

veszek. egyértelmű.

3G-m van most, de bosszant hogy lassú. az A4es proci biztos ütős lesz. a ‘retina’ kijelző és a 720p videó is ígéretesnek tűnik.

ion

Szerintem ez az iMovie for iPhone jó dolog. Lehetne ingyenes is, de 4 dollár sem olyan sok érte.

doors-szgergely

Facetime nyílt szabvány lesz, ellentétben a skypeal. éppen ezért a többi gyártó is átveszi majd.
Hogy miért nincs iChat integráció? Mert nincs account. Telefonok között működik, nem accountok között. Nem kell regisztrálni. Józsi családjában mindenki megkapja az új iPhone-t, bekapcsolja, és a FaceTime just works.

Andris

Nekem még az tetszett, ahogy a promo videoban mennyire mutogatták a FaceTime-ot, ahogy a család így kommunikál egymással. És ugye a FaceTime még jó ideig csak wifin fog működni. Most akkor otthon a szomszéd szobában mutogatják egymásnak a másik szoba történéseit és ez olyan “breathtaking experience”? 🙂

Lenny

danger :
Nekötekeggy! 😀
Ráadásul a fehér… Narancs bumper… Nemár! 😀
Józsi, sokszor olvaslak és kurva informatív a blog meg minden, csak nem nagyon szólok hozzá, de most muszáj volt! Nem gondolhatod komolyan ezt a színösszeállítást! 🙂

_alesi_

A felbontás a legnagyobb durranás, remélem az asztali rendszereknél is mihamarabb megjelenik. Lehet búcsúzni az élsimító algoritmusoktól, ezen a képernyőn felesleges használni bármelyiket is. Nem is értem, más cégek miért nem léptek ebbe az irányba eddig?

Zana

Andris: Olyat hallottál már, hogy másnak is van wifi hálózata, nem csak neked? Nem az a lényeg, hogy azonos hálózaton legyen, hanem, hogy a wifi-t használja az adatforgalomhoz.

p3d3str1an

Nekem tetszik az egybekombinált értintőképernyő+lcd… gondolom így nem megy alá a szösz, nem úgy mint most a 3gsemen. A többi újítás nekem egyelőre nem fontos (ios4-et már ismertük, új telefont nem veszek egy ideig, felbontás nekem elég, eddig sem volt vele gondom).
Szóval szép-szép, de szerintem 3GS tulajok nincsenek váltásra “kényszerítve”.

Pepinke

OFF
Mint másodszakmát, szerintetek érdemes manapság képeznem magam, mint webprogramozó (html, css, php, stb…)?
Egyrészt nagyon is érdekel, de csak akkor vágnék bele ha nem csak élvezetet, hanem megélhetést is biztosítana.
Köszönöm a válaszotokat! 🙂
Off

Szerencsére most sem vágyom iPhone-ra, úgyhogy marad az iPad beszerzése, mint cél.

nyuwec

@Andris: Azt mutogattak a videokon, hogy valami extrabrutal terhelest is bir a kijelzo, speci uveg-muanyag-szalma-vibrator otvozetbol keszult es U alakba hajlitas utan is tores, repedes, elszinezodes nelkul is visszapattan egyenes vonalba. Szal ha nem tervezesi/szeriahibas, akkor nem erzem ezt akkora problemanak.

fraki

@p3d3str1an: Hogy a fenébe tud alámenni a szösz a 3gs üveglapjának??? Ezt olvastam a daring fireball-on is, szóval elhiszem, hogy tud, csak nem tudom elképzelni, hogyan…

balázs

Nekem a 3 éves 2g-m képernyője alá még egyszer sem ment szösz.

p3d3str1an

fraki: én is eléggé meglepődtem amikor megláttam. Van most olyan 5-6, abból kettő olyan, ami bizonyos megvilágításoknál nagyon zavaró. Ráadásul pont aranymetszetben vannak, egymással szemben. Általában nem halok bele, de ha videót nézek, tuti van olyan kompozíció, aminél kijön.
A hátlapomon a lyukaknál (silent switch, headset) van 1-1 kb. centis repedés, lehet hogy azon jött be.
Egyébként a gugli szerint is ez egy ismert probléma, mégha nem is nagyon kapott eddig publicitást 🙂
Viszont ha a i4 képernyője tényleg olyan über, vajon miért nem mondták hogy ütésálló a cucc? Vagy elhangzott ez a kifejezés?

alex

Úgy tud a kijelző alá menni a kosz, hogy leejted vagy ráülsz, és valami elmozdul/szétesik. Nekem is ez volt, hónapokig tudtam nagyon vigyázni rá, aztán egyszer elejtettem kb 1 méterről, lett tőle egy kis karc a sarkán de látszóleg semmi komoly, és ott elkezdett bemenni a por.

Az iBooks csak iP4-re lesz? Csak mert a 8 pont közé sorolta, de másfelől ott volt az iOS4 is, ami meg jön a régiekre is.

alex

p3d3str1an: ha garis még és látszik, hogy vigyáztál rá, akkor jó eséllyel cserélik a T-nél a repedésekkel, egy próbát megér.

fraki

iBooks az iOS 4 része, így nem csak iP4.

Én még azt nem értem, hogy a FaceTime hogy működik. Nincs külön kód, telepítés, buddy lista. Csak a másik fél telefonja meg a száma. Honnan szerzi meg a másik telefon ip címét?

nyenyec

Én annak örültem volna, ha az iPadben van kamera, mert a mi családunkban népszerű a videótelefonálás (unokákat mutogatni a más országban élő nagyszülőknek).
Egyelőre marad erre a laptop.

Örvendetes, hogy igazi verseny van a kijelzőkben az iPhone és az Androidok között, de én sokkal jobban örülnék, ha az akkukapacitásra tudnának ennyire gyúrni a gyártók. Mondjuk azt is megnégyszerezni egy éven belül. 😉

Andrasb

Nekem az egeszben a legjobban a mindenkinek ingyenes az iOS 4 resz tetszik, mint iPod es nem iPhone felhasznalo. 😉

klarky

Még nem olvastam vég az összes kommentet, de nem állom meg, hogy ne vonjak párhuzamot az Apple és a BMW közt.

Azok is addig mantrázták, hogy a hátsó kerék hajt (nem kell multitasking), hogy most nem győznek agyalni azon, hogy adják el a következő 1-est, ami már első kerekes lesz (van multitasking).

Szerintem járjon együtt a két cég fejtágításra, hátha együtt többre mennek! 😎

fraki

@klarky: az egész inkább kommunikációs probléma, mintsem valós ellentmondás. Pontosabban inkább a “mi” (te) kommunikációs problémád, mint az övék. Az egy nagyon világos helyzet, hogy multitaskingot _úgy_, ahogy hiányolták és ahogy akarták, nem kérünk, mert szar (nem, most sem), az pedig egy új helyzet, hogy ha ezt értelmesen is lehet csinálni, úgy viszont igen.

Ez az álláspont soha nem változott, csak le volt egyszerűsítve.

Az, hogy ez így van, azon is lemérheted, hogy a multitask ellen hangoztatott érvek ugyanúgy fennállnak most is: aksi, desktop értelemben felesleges stb.

p3d3str1an

alex: igen, ez a terv (vagylegalább takarítsák ki), csak kell egy olyan intervallumot találnom, amikor tudom 2 hétre nélkülözni 🙂

Fundy

klarky: Az az egyetlen probléma, hogy telefont nem aszerint kell választani, hogy a gyártó hogy reklámozza, hanem, hogy neked tetszik-e, tudásban tudja-e azt, amit te akarsz…

p3d3str1an

az iBookstól én félek… ha nem lehet legalább annyira paraméterezni mint a Stanzát, nem lesz nekem szimpatikusan olvasható (minimum margó, és semmi sallang – fej- és lábléc nem kell.) De a drmes könyvekhez muszáj lesz 🙁

_alesi_

“Ez az álláspont soha nem változott, csak le volt egyszerűsítve.” – …és megmagyarázzák 🙂 Most csak az Apple kedvéért ne találjuk már ki, hogy ez a multitask nem az a multitask, meg különben is, az nem azt jelenti, amit a sok hülye hitt. Kommunikációs hiba? Meglehet, de nem nálunk…

Fundy

klarky arc. mindjárt beszólok a vodafone-nak, hogy nem mondják meg, hogy lesz-e náluk iPhone vagy sem.

Z. Tamás

A 100 új feature között nincs véletlenül wireless sync? :/

ownage

2g alá azért nem megy szösz, mert az öveg és az lcd egyben van, nem lehet külön szétvenni. 3G és társainál meg már külön van…

na hat

Jaaaaj ne kurva kinos,hogy “nem mukdott” kispenzu parasztok felremamgyarzott hulyesege.
Nem volt wifi es ennyi, ment tovabb minden,Tanulj meg angolul es aztan posztolj valami ertemes dolgot koszi.Vagyis inakbb ne emrt teged kurvra lehet vezetni es ebbol penzt lehet csinalni.

Dewla

Veszek, magyarországi launch day-en sorbanállva fehér 32 gigásat. Nem tervezek bumpert, sem tokot, élvezni akarom a jól összeválogatott anyagokat.

A touch panel-lcd fúziónak nagyon örülök, mindig meglep, hogy mennyivel jobban bejön emiatt az első iPhone kijelzőj. Közvetlenebb az élmény, harapni lehet a betűket. Mindezt 320ppi-be külön öröm.

Egyébként kiszámoltam az iPad-nek 1600×1200-as felbontásnál lenne hasonló dpi-je, mint az új iPhone-nak. Az szerintem reális egy következő generációs eszközbe.

klarky

Józsi: Azt hittem, h egy cég azért van fent a twitteren (legalábbis manapság nagyon ezt hangoztatják minden fórumon), h gyorsan reagáljanak a felmerülő kérdésekre. De az, h ők még szombaton is pop-up ablakba hírdették a honlapjukon, hogy nincs semmi gond, lehet menni, a közlekedés klassz, holott már nem hogy az Auchanig, de az attól 1,5 – 2 km re lévő hídig sem lehettet elmenni az árvíz miatt az kicsit bosszantó, pláne ha ezért az egész városon keresztül kell kűzdened magad.

A másik gondom az volt, h a katalógusban meghirdettek egy laptop-ot, aminek a típusát nem írták oda, így nem bírtam eldönteni, h megéri-e az árát vagy sem. Csak ezért szintén nem akartam lenyomni oda-vissza ~20 km-t.

Nem hinném, h gond lett volna kiírni, h ne gyertek (nem csak nekem kell ezt kitenni a twitter-re azonnal, hanem mindenkinek akár egy mobilról Pesten a buszmegállóból állva), mert nagy a baj. Ezért írtam ezt ki.

Amúgy nem értem miért kóstolgatsz, nem hiszem, h okot adtam rá.

A kommunikációhoz meg csak annyit, h annyira okosak lehetnének (a BMW is), hogy soha ne mondjanak sohát. Igy most kicsit faramuci a helyzet, legalábbis szerintem.

ui.: azért örülök, h ránéztél a twitteremre, jól esik, komolyan… 😎

Fundy

na hat: Pont ezért linkeltem be, mert egyszerűen szánalmas ami benne van és olyan valótlan dolgokat állítanak benne, amihez köze se volt az egésznek.

fraki

@klarky: annyira okos meg te is lehetnél, hogy a neked felhozott ellenérvekre jobb választ adsz, mint hogy “szerintem de”.

@Fundy: nem tudom, mi az a webszájt, de hogy hülyeségeket írogatnak össze-vissza, az biztos… Ezt például honnan szedték?: “mivel Jobs sem a telefonon tárolt képeket nem tudta megjeleníteni” Még a youtube videót is belinkelik, legalább azt megnézhetnék, mi történt.

Fundy

fraki: Igen, pont ez a lényeg, ami miatt linkeltem 🙂 Ilyenek vannak benne, hogy fekete képet nézett, meg Steve lement a színpadról, hogy kiderítse mi a baj…
Azt hittem, hogy röhögni fogunk ezen egy jót, de mindegy 🙂

krrr

Ez a bumper marhajó lesz, tényleg olyan, mint egy lökhárító: magát a készüléket nem fedi le teljes egészében, mint egy szilikon tok (legalábbis a hátlapot), hanem szabadon fog látszódni a gyönyörű üveglap. Ezt a kiegészítőt nagyon eltalálták, az én ízlésemnek teljes mértékben megfelel. (de csakis fekete vas + fekete bumper kombóban, nem akarok feltünősködni otromba színekkel.) Viszont a fehér telefon + rózsaszín bumperrel megszólították a hello kitty közönségét is, ügyes húzás, lássuk be, mert egyébként ez eddig a legelegánsabb külsővel megáldott iPhone fekete kivitelben.
Egy gyönyörű készüléket kaptunk tegnap, én ezt gondoltam már akkor is, amikor Jason Chen videóban prezentálta nekünk, valószínűleg sokak véleménye fog változni az első kézbevétel alkalmával.

Enef

Nekem nagyon aktuális a telefoncsere, vártam erre a bejelentésre, én meg vagyok győzve, kell nekem egy ilyen. Szeptemberig várni azért elég necces, mire ideér, lehet nem bírom kivárni és veszek egyet Dajcslandban. Remélem azért lesz gyárilag kártyafüggetlen, még ha drágán is. Szerintetek mennyi esély van független készülékre első körben?

Henk

Én azon gondolkozom, hogy már most beállok a sorba. Letáborozok a MOM-ban. Hozzatok élelmet, vizet.

Enef

AD, valszeg az a jó stratégia hogy megvárni a magyar szolgáltatót, de türelmetlen vagyok.:-) Handras már veszi a jegyet Párizsba, és inkább Németországra gyúrok, csak kérdés hogy lesz e mire rápörögnöm?! Jól emlékszem hogy te csináltad a T-mobileos legális függetlenítést? Azaz ha német állampolágár aki megfelel a fetlételeknek vesz egy Iphone 4-t, és még ott a helyszínen aszondja hogy ő márpedig kifizeti a teljes rabiga árát akkor mi van? 3GS-nél hogy volt ez? Köszi előre is.

Enef

AD, 2009-es Iphone FAQ-ban írtad, ezt kerestem:
K: Hogyan működik a “legális” függetlenítés?
V: A T-Mobile boltban vásárolni kell egy dominós telefont, majd kérni rá a “Hálózati korlátozás feloldása” csomagot 20,600 forintért.

Ez technikailag úgy működik, hogy az ügyfeles IMEI szám alapján felküldi az Apple-nek a telefon sorozatszámát, aki válaszul a szerveren bebillenti a megfelelő zászlót. Az alkalmazás egy Windowsos, Apple által szállított szoftver, “simlock” névre hallgat. Ezt az alkalmazást az ügyfelesek csak egy speciális jelszóval tudják elindítani.

@SzakiPod: ez előző keynoteon azt mondták, hogy teljeskörű hozzáférést adnak a camerához ha jól emléxem. innentől csak a más appokon múlik

Tybor

Mondjuk szerintem az kifejezettem szar a mostani iPhone szoftverben, hogy a HTML5 videot (akar csak az apple showcase) nem embeddelve, hanem a kulso medialejatszoban inditja. Amator.

Egyebkent elegedett vagyok a 3GS-el is, de ez eleg amator megoldas.

Xero

Augusztus 29-én lejár a 2 év hűségem. Már a kikerült képeken tetszett az új készülék. Számomra nem kérdés, hogy a megjelenés pillanatában ott leszek valamelyik Tré sorban valahol. A kiszemelt darab egy fekete 16-os modell fekete v. szürke bumperrel és dock-al. Várom! 🙂

lacruise

nekem a microsim nem jon be! tobb telefonszamom van, tobb orszag szolgaltatojatol amiket folyamatosan cserelgetek, ugyhogy nem fogom levagdosni mindegyiket. majd akkor, le tudom cserelni az osszes sim-et micro-ra akkor veszek 4-est.
varom hogy az itteni szolgatato bejelentse, hogy jo, es a regit szarerthugyert adjak, es akkor ramegyek egy 32gb-s 3gs-re, szigoruan feketeben.

A.

sima mobilok 3 eve siman videohivnak. en is. havonta mondjuk egyszer. foleg, miota 20%al dragabb csak a hangnal.

Aszfaltbetyár

dpi nyomtatásban van. dot per inch. legjobb tudomásom szerint képernyős megjelenítésre a ppi használatos, vagyis pixel per inch.
de lehet, hogy rosszul tudom ezt én.