Mac gaming

Augusztus elején már keseregtem egy sort arról, mennyire barátságtalan a Mac-es játék kérdéskör manapság. Mintha csak meghallották volna a sirámaimat, nem sokkal később megjelent egy frissítés csomag, én pedig 3 évnél is idősebb gépemre is feltettem a Snow Leopard Graphics Update-et, ami roppant szűkszavúan ennyit mondott csak:

The Snow Leopard Graphics Update contains stability and performance fixes for graphics applications and games, including fixes that:

– address frame rate issues occurring in Portal and Team Fortress 2 on certain Macs
– resolve an issue that could cause Aperture 3 or StarCraft II to unexpectedly quit or become unresponsive

A felsorolás két pontját szokta az ember elolvasni általában, pedig a lényeg ezúttal az általam sárgával jelölt részben van. Sokat egyébként nem szoktam várni a frissítésektől, most is csak a rend kedvéért raktam fel a reboot-igényes csomagot. (Ráadásul 2009 és 2010-es Mac modellek vannak felsorolva, mint célcsoportja, ennek a frissítésnek.)

Kipróbáltam a Portalt, Half Life 2-t és a Team Fortress 2-t is, mind a három játszhatóan futott az őskövület laptopomon. Még a textúrákat is “high” módba tettem, úgy sem volt különösebb problémám azzal, hogy elkezdjem a HL2-t az elejéről és elvigyem egész sokáig. Persze csodák nincsenek, de egyáltalán nem tapasztaltam a korábbi akadozásokat, hirtelen lassúságot, ezzel ellentétben natív felbontásban mind a három játékkal kellemes perceket töltöttem el.

A Valve egyébként meglepően részletes posztot rakott fel weblapjára arról, hogy mi áll a dolog hátterében. Ezt mondják (szintén kiemelek):

we have spent a large chunk of effort in the intervening months working with Apple and their GPU vendors to close the performance gap with Windows. The combination of changes in our code and the latest graphics update available from Apple today removes a variety of software bottlenecks, resulting in significant graphics performance enhancements for Mac gamers.

Vagyis együtt dolgoztak velük és a teljesítmény határozott javulását sikerült elérniük. Meglepően szűkszavú a közlés erre vonatkozó része, de ebből, és a tapasztalataimból arra következtetek, hogy rengeteg mindent átírtak a két cég fejlesztőmérnökei.

Zárásként kiderül az is, hogy még nincsenek az út végén:

we are anticipating even more speedups in this area if Apple implements the uniform_buffer_object extension and GLSL 1.3 in a future update. (…) We’re very excited about the performance improvements that Apple and the GPU vendors have been able to deliver this summer and we are working with them to further improve performance.

Szeretném megjegyezni, hogy előbb raktam fel az update-et és próbáltam ki a játékokat, utána kezdtem csak utánaolvasni a kérdésnek. Kicsit olyan volt nekem ez, mint megnézni egy jó filmet úgy, hogy nem tudok róla semmit.

A dolgon annyira fellelkesültem, hogy megpróbálkozok egy StarCraft II telepítéssel is a saját gépemen.

12 hozzászólás

SeRapH

Sc2-ben annyit javítottak hogy macen néha random kilépett, kifagyott, ott nincs teljesítmény változás.

Source enginees játékok meg egy Geforce MX440 Diretx 7.0ás kártyán is elmennek reccenés nélkül.

banyek

Apropó SCII, jól láttam, hogy a dobozos SCII multiplatform?
Ha megveszem a MM-ban, akkor jó lesz a Macemen is?

trn

bullshit.

En is belelkesultem amikor meglattam az update hiret es remenykedtem, hogy nem kell bootcamp-et loni ahhoz, ha gaming hangulatom tamad.

De a teny az, hogy a late 2009-es MBP-n a TF2 tovabbra sem eri el a hasznalhato frameratet (optimal beallitasokkal), 1280x800as felbontas mellett sem. A 30 fps altalaban megvan, de a kep laggol, es az iranyitas sem olyan reszponziv mint Windows alatt. Not the same.

Sidenote, hogy hiaba hasznalom kvazi-nativ felbontasban (2560x1600at bir a monitor, de 1280×800-ban fut a stuff), a betuk undormany modon eltorzulak, mintha nem monitor-nativ felbontasban tolnam. Ilyen windows alatt nincs :/

Azt mondom, hogy a mac gaming meg science fiction.

Barnabas

Nalam nagyon jot tett az SC2-nek.
Olyan beallitasoknal ahol eddig erezhetoen, idegesitoen szaggatott a jatek,
most siman viszi. Smooth as buttah’.
De ha kihozzak a kovetkezo update-et es megint elszarjak,
akkor dinamitot dugok Steve seggebe.
Ego kanoccal. Sikosito nelkul.

Barnabas

@prosthetics
Kifejezett demo verzio nincs, “Guess pass” van a battle.net/SC2 kombohoz, ami azt jelenti, hogy kapsz 2 heten belul lejatszando 7 orat, hogy kiprobalgasd a jatekot.
Tudok adni, ha erdekel. Van 2 ilyenem.

pigeon

az iranyitas az nem mouse acceleration ?

http://tinyurl.com/24xosyl

nekem mintha picit lenditett volna a starcrafton, bar eddig se volt elviselhetetlen (i7 mbp, 512mb vga)

Be is neztem egy spire-t ( eskuszom nem volt ott 🙁 )
( ha multizol, mail a kommenten = bnet id )