Teniszezés kezdőknek

Azt hiszem ezeket a típusú videókat a kezdőknek készítik, de sose fogom megérteni, miért. Szerintem totál összezavarja az embert, főleg, hogy beszámozzák a teniszütő markolatának oldalait.

Mivel a teniszezés mindenkinél ott kezdődik, hogy az ütőt hogyan kell megfogni, a fenti túlmagyarázott videónak általában teljes összezavartság lesz az eredménye. Nem tartom magam különösebben nagy teniszjátékosnak, de egy dolgot így évek múltán visszatekintve el tudok mondani: sem az ütőfogás ilyen szintű elemzésének, sem pedig a teniszütő súlyának, vagy egyéb karakterisztikájának részletes analízise nem kell, hogy befolyásoljon minket.

A kezdőknek szóló legnagyobb üzenetem annyi, hogy menjél le a pályára heti három alkalommal egy éven keresztül és ne foglalkozz azzal, hogy milyen ütőd és milyen cipőd van, csak élvezd a játékot.

A teniszezés úgy indul, hogy kézbe kell venni az ütőt, itt kell megfogni, tenyerest így ütjük, fonákot úgy, szervát és röptét meg kalapáccsal. Ezt megmutatni 5 perc. Erre kell csak figyelni, semmi másra. Nem kell beszámozni semmit. Több emberrel találkoztam már, akik eljártak teniszezni és mindegyikük az ütő súlyával volt elfoglalva. Kibaszottul mindegy, milyen ütője van annak, aki nem teniszezett életében még 300 órát.

Egy olyan videót mutatnék most be, ami nem túl gyakori szögből készült, mégis ez mutatja be legjobban, hogyan néz ki a teniszezés a valóságban. Vamos Rafa üti a fonákot. Érdemes megnézni, hogy mennyira magasan pörgetettek a labdák (értsd: háló fölött milyen messzire kerülnek), illetve azt, hogy milyen energiával szállnak a pálya másik oldala felé. Látszólag egyszerű dolog, viszont hosszú évek kitartó munkája alatt lehet eljutni erre a szintre. Persze bárki azt mondhatná, hogy igen, igen, nem túl nehéz a háló fölé ennyivel ütni a labdát. Igen, barátom, mondanám én erre, csak éppen ez a labda úgy pörög, hogy utána kegyetlen erővel csapódik alapvonal felé a földnek és ember legyen a talpán, aki a felrúgó labdát visszanyomja.

7 hozzászólás

Ger

Műanyag pálya az Orczy-kertben 1800HUF. Mi oda járunk a Tesco-s ütőinkkel és a tudásunknak megfelelő játékot mutatunk be.

MiroslavMecir

Rafa fonakja azert utanzhatatlan szerintem, mert o tulajdonkeppen jobb kezes (a biroknak, ellenfeleknek is a jobb kezet nyujtja, ezzel irja ala a kamerat), csak az edzoje gyerekkoraban “atkepezte” balkezesse, hogy jobb legyen a fonakja, ill. merthogy a balkezes jatekosok ellen altalaban nehezebb. Igy tulajdonkeppen azt csinalja a fonak utesnel jobbal, amit a tenyeresnel a ballal.

En kb. 15 honapja kezdtem, heti ket ora, engedd meg, hogy roviden osszefoglaljam az eddigi tapasztakotokat:

Nagyreszt egyetertek az altalad leirtakkal (foleg elvezni kell az elejen a jatekot), viszont par honap utan el kezd zavarni, hogy nincs egymas utan harom/negy egyforma tenyeresed ugy, hogy oda is repul a labda, ahova szeretted volna. Ekkor vagy edzot fogadsz, vagy megnezed, hogy csinaljak a profik:

Node rogton megdobbensz, hogy a jatekosok nagy resze nem ugy uti a tenyerest, ahogy az alap intro-videokban elmondjak, vagy valaki megmutatta, hanem egy nyitott allasu, erdekes fogasu izet latsz (Ernests Gulbis, az egyik legdurvabb forehand a top 30-ban):

http://www.youtube.com/watch?v=RixRzgHpiCU&feature=related

…de igy ut Djokovic, Monfils, Soderling is.

Egy edzo ismerosod aszongya, felejtsd el, ez egy modern tenyeres, maradj a hagyomanyos stilusnal, igy ut Berdych, Del Potro, Davydenko, de talan Baghdatis a legegyszerubb:

http://www.youtube.com/watch?v=DvkNhkJqMXk

Ezt latva, nem keseredsz el, folytatod az edzest, s kell par szaz ora, hogy legalabb sejtesed legyen, mitol lesz egy bemelegites ilyen laza (Del Potro a napokban csuklomutetje utan):

http://www.youtube.com/watch?v=hJV2z2gEIWc

(Federert is Rafat szandekosan hagytam ki, mert mindketto technikaja a maguk nemeben űrkategoria).

Osszefoglalva talan ennyi: ahhoz, hogy le tudj jatszani egy tenisz meccset ugy, hogy ne nezz ki, mint egy idiota, a labdak tbbsege oda repuljon, ahova szeretned, kurva sok melo (es akkor a szervarol meg nem beszeltunk…) Viszont ha elvezed, remek szorakozas.

Mivel most epp par honapig Pesten, ha egyszer kedved/idod errol bovebben, szivesen meghivnalak egy szettre.

marchello

@MiroslavMecir: “a biroknak, ellenfeleknek is a jobb kezet nyujtja…”

ugye nem gondolod, hogy egy ‘igazi’ balkezes a balkezét nyújtja kézfogáskor? 🙂

témához: szerintem sem kell egy kezdőnek ilyennel foglalkoznia. le kell dobni az ütőt a földre és ahogy felveszed onnan, úgy kell fognod.
de általában jól fogják meg, inkább az fordul gyakrabban elő, hogy hosszanti irányban az ütő nyelét vagy túl közel fogják meg a fejhez, vagy esetleg túlságosan lent.

Federer ütőfogása meg teljesen nélkülöz bármiféle extremitást. ellentétben Nadallal, aki viszont teljesen aláfogja az ütőt.

sok profi használja még az ‘ablaktörlő’ (windshield wiper) tenyerest:
http://www.youtube.com/watch?v=FtuTHsFlfGg

jó sport ez a tenisz 🙂

Edems

Üdv,én 13 éve játszom kb. és teljesen jól látod a dolgot élvezni kell aztán ha jól is megy egy idő után szívni akarod magadba a tudást.Ez a 2 videó nagyon rossz amit beraktál,első az nem kezdőknek szól szvsz,második pedig egy gyenge bemutató tenisz kezdetén készült,sok hibával.Én is szívesen benne lennék egy kisebb játékra!