Az iPad fogyasztásra és nem alkotásra való

Webisztánon olvasom:

Több kutatás is foglalkozik azzal, hogy mire és hogyan használják az emberek az iPadet. Röviden úgy foglalhatjuk össze az általános tapasztalatokat, hogy az iPad és a többi hasonló gép elsősorban passzív médiafogyasztásra (olvasgatásra, videónézegetésre), valamint játszásra a legalkalmasabb.

Úgy látom, innentől én is elkezdem majd posztolgatni azokat a linkeket, amikből kiderül, hogy szerzője nem kapott a memóból, miszerint:

The iPad Is for Consumption, Not Creation — eredetileg a WSJ iPad review-jéből

Elsőként Corliss Blakely, aki sajnos nem kapott a fenti memóból. Aztán zárjuk is le ezzel az “Eye of the Tiger” videóval, amit szerzői iPad-en adnak elő és sajnos szintén nem kaptak a memóból:

Ne feledjétek, az iPad agyatlan fogyasztásra és nem alkotásra való.

35 hozzászólás

Zila

hh szerint elsősorban passzív médiafogyasztásra és játékra a legalkalmasabb. Nem erre való, csak erre a legalkalmasabb. Nagy különbség. Szép ez a klipp, de gitárnak szerintem nem a legalkalmasabb egy deszka. Dobnak se és szintetizátornak sem. Használható annak is persze. Lehet festegetni, rajzolgatni is vele, de egy nyomásérzékeny wacom meg egy painter/photoshop azért messze alkalmasabb eszköz. Egy iphone-nal is lehet fotózni, de azért vannak erre alkalmasabb eszközök. Kicsit túlreagálod.

chabba

Vannak elméletek, amelyek szerint az igazi kreativitás nem akkor jelentkezik, amikor mindent szabad és minden lehetséges, hanem amikor az alkotó korlátok között kénytelen valami újat létrehozni.

IMHO emiatt tud zseniálisabb lenni egy C64 demo, mint bármelyik mai csúcsgrafika.

Lóri

Józsi: azon a hozzáálláson, hogy próbálsz hh minden cikkébe belekötni ?

banyek

@chabba bocs, de ez nettó hülyeség.
Más kérdés, hogy rosszabb (nehezebben használható stb.) eszközzel több tehetség kell a maradandó alkotáshoz, mit anélkül.

vS

mi a baj azzal, hogy elsősorban “agyatlan fogyasztásra” való? pl plastik.hu-t vagy bármilyen ebookot stb olvasni rajta agyatlan szórakozás? mé? mert nem rajzolgatok vele pixelmadarakat.. attól, hogy az önjelölt multimédia művészek a sufniajtót is felhasználják önkifejezésük eszközélül, még sufniajtó marad (új értékelhető v értékelhetetlen identitással), és ez nem baj.

CEX

Szerintem az a lényeg, hogy LEHET rá használni, kérdés, hogy ki mit ért “alkotás” alatt.

Sokkal zavaróbb az, ahogyan a különböző gyártók undorító és pofátlan módon nyúlják az Apple dizájnt, lásd Samsung Galaxy S, de például a tabletük is egy az egyben ipad-klón lesz. Az Apple biztosan örül annak, hogy kinézet tekintetében nincs mi miatt aggódnia, és diktálhat a piacon továbbra is. Én viszont személy szerint nagyon örülnék, ha nem csak klónokból állna a – leendő – tablet piac, és valamilyen saját ötlete is lenne az ázsiai gyártóknak, bár végülis sosem erről voltak híresek 😀

“a bóvlira mindig lesz vevő”

draven

Józsi te először a hozzáállásodról beszéltél, Lóri arra kérdezett rá, majd az állaspontodról értekezve válaszoltál. Hogy is van ez?

Dezso_a_macska

Azert az hulyeseg amit a @hh ir, ha jol emlekszem egy idoben mindenhova az MSI Windet hordozta (vagy valami hasonlot, de emlekszem, hogy sokat hasznalta), na azon szerintem pont annyira szar-jó lehet irni mint az iPaden. Miniatur billenytuzet, omlesztve bloah.

Vélemény?

Dezso_a_macska

Ráadásul folyamatosan teker az oldal. Mi van itt kérem?

TBS

OFF Dezsocica: volt/van szerencsém konzolhuszárkodni és dokumentációt alkotni (rajzzal, mindennel együtt) EEE901-en. Az még a Wind-nél is kisebb, de nem éreztem őrületes szenvedésnek. Fulltáccson meg sem próbálnám…

Spleen

@CEX: igazad van, ami egy b*zi nagy képernyő meg pár gomb, az már rögtön apple dizájn…

Zool

Ez a feldolgozás ami a videóban szerintem überszar, inkább meg se csinálták volna. Az éneken valószínűleg azért van ilyen mértékű torzítás, mert normálisan nem tudta volna elénekelni, a torzítás meg sokmindent elfed (azért utánanéztem az énekes Scott Harris egyéb dolgainak myspace-en, de a többi zenéjében sem énekel jobban). Volt hasonlóval dolgom, sárcok screamo zenét akartak csinálni, de az énekesüknek fogalma sem volt a dologról, 5 perc felvétel után megfjdult a feje, artikulálatlan üvöltözés volt csak. A megoldás: szarrá torzítottuk és ‘jóvanaz’.
Ha lenne ipadom, én is alkotásra használnám, tuti megvenném rá az AC-7 Pro nevű DAW kontroller progit.

Zool

Ja meg ez most jutott eszembe, viszont offtopic, de hátha itt tud valaki válaszolni:
Az appstore-ban miért nincs egyetlen egy online poker terem progija sem? Ez Apple policy vagy az USA-ban hatályos törvények miatt van? Valahol ilyesmit olvastam, hogy az Apple semmiféle real-money szerencsejátékot nem tűr meg. Ez igaz, vagy azért várható hogy feltűnik valamelyik terem programja majd a store-ban?

Koma

néhány app a deszkámról amit agyatlan corporate userként természetesen kizárólag fogyasztásra és nem alkotásra használok:

iThoughts, Mindo (mindmapping)
Keynote, Numbers, Pages, OfficeHD (office cuccok)
iAnnotate PDF (pdf olvasó/jegyzetelő/aláhúzogató app egyetemi és egyéb jegyzetekhez)
TouchDraw (vektoros rajzoló, processz mapping)
Bento, Evernote (jegyzetek, todo-k stb)

Pepinke

Véleményekről vitatkozni… Gyakori probléma az interneten.

freddy

Nyilvan az iSSH, a TeamViewer alkotói és az Autodesk akik épp az AutoCAD iPad verzióját készitik szintén kihagyták ezt az infót.

CharlieBrown

ez az eye of the tiger mennyire elbaszott…
egyébként meg IMHO kivétel erősíti a szabályt.
mindenki tegye a szívére a kezét, és válaszoljon magában: deszka, vagy normál gép az, amin ÉRDEMI munkát végez, ha kell.

ezek a kiragadott művészkedő példák nem erősítik meg bennem azt, hogy ezzel hú de baromira alkotni akarnék…
nem kell túldimenzionálni, ennyi a titok. olvasni, mindenféle 10 perces appot használni rajta, ágyban, repcsin használni közelíti a tökéletest.
de hogy én ezen akarjak ALKOTNI…

könyörgöm ne legyünk már nevetségesek.

just me

nem alkotásra találták ki. ez kurvára egy consumer termék, amit bizonyos kompromisszumok mellett lehet alkotásra is használni. ez teljesen egyértelmű. a video csak egy ökörködés, senki aki komolyan gondolja nem fog ezen 10 percnél tovább zenélni.

Vágási Matyi

Ez szar. Még az iPhone-okkal eljátszott lédigaga szám is jobban sikerült ennél.

Az iPad pedig alkotásra is bőven jó lehet, egy DJ appot (mondjuk a DJ Player 2.0-t) szívesen kipróbálnék.

(Egyre inkább úgy érzem, hogy venni szeretnék, de előbb be kell ruháznom egy új monitorra.)

lipilee

tehát azt mondod Józsi, hogy a Survivor egy iPad-en *alkotta* etz a darabot? vagy csak azt próbálod elferdíteni, hogy egy srác rissz-rosszul (legalábbis az eredeti, biozenészekkel előadotthoz képest mindenképpen) *előadja* a korábban fullosra megírt darabot egy iPad-en? mert ha ez alkotásnak számít, akkor gyakorlatilag minden alkotásra termett. érted, én egy gégecsövön előadom neked az Eye of the Tigert, és még kotta se kell. a közelmúltban proof of concept jelleggel vuvuzelán eljátszottam a Valkűrök Lovaglását egy társaságnak, for fux sake, akkor az is alkotásra termett? 🙂

lipilee

mindezek ellenére egyébként elhiszem, hogy mint bármilyen számítógép, az iPad is alkalmas elektronikus zene előállítására, ha elindítod rajta az elektronikus zene előállító programot, és gondolom leginkább egy másik számítógép perifériájaként lesz alkalmas erre.

bacsi2

Szerintem küldd el nekik nyugodtan a memót, mindkét linkelt alkotás kritikán aluli.