iOS gaming és benne: Minecraft

Rengeteg jópofa kvarcjáték van már az iTunes Store-ban. Ebből csemegézünk néhányat a kedvenceim közül. A Fargoalról már írtam, nézzük a többieket!

1. Final Freeway

Jelenleg 1 dollár csökkentett áron kapható a “Final Freeway” autós játék. Egy japán fickó fejleszti és a klasszikus “Outrun” típusú 16 bites játékok új generációja. Poénja a dolognak, hogy ugyanúgy sprite alapú (bár ez nem nagyon látszik), viszont remek 60 fps-es szórakozás, ha csak rohangálni és autókat kerülgetni támadna kedvünk.

2. R-Type

Az Irem japán játékfejlesztő eredetileg 1987-ben jelentette meg ezt a klasszikus side-scrolling shootert. Gyakorlatilag minden géptípusra portolták annak idején, az Amigás változat megegyezett a játéktermivel:

Commodore 64-en sajnos picit elkapkodták a portot, ott inkább a Factor-5 által készített Katakis ment, viszont iPhone-ra is van az Irem eredetivel megegyező változat 2 dollárért és csúcs! A régi kor szlengjében mondva “elvetélés cool” az anyag, többféle módon is irányíthatjuk az “Arrowhead” nevű űrhajónkat és küzdhetünk a sok pályán előre. Baromi nehéz, touch interface-en is jól irányítható, hatalmas, igazi arcade stuff, zabálom-imádom!

3. Monster Dash

Nehézsége és sokszínűsége miatt az R-Type-ot nem sorolnám a kvarc kategóriába, viszont az 1 dolláros Monster Dash mindenképpen oda illeszthető. A Canabalt korábban már megismert játékmenetére épül, de sokkal “profibb”. Az alap itt is ugyanaz: rohan előre a figuránk, egy dolgot tudunk, mégpedig ugrani, aztán kérdés, hogy ki tud messzebb jutni. OpenFeint integrált, így haverjaink ellen is tudunk pontversenyben indulni. Remek grafikája van és a játékmenetet is kiegészítették a lövéssel, valamint felvehető extra fegyverekkel. Az ember sokszor csak kapkodja a fejét, hogy mi hol van és próbál 5000 pont fölé menni. Remek kvarc anyag!

Kezdetben averzióim voltak az iOS játékplatformmal kapcsolatban, hiszen eddig Itália Nintendo földjén termettek csak a könyvek jó stuffok, s most Pannónia az iTunes Store is ontja a szép dalokat letöltéseket — imádom!

4. Minecraft

A végére hagytam ezt az indie, a svéd Markus “Notch” Persson által Java-ban fejlesztett játékot, baromi érdekes koncepció és egyszerű, mint egy faék. Lényege, hogy egy egy virtuális 3D homokozóban “pixeles” kockákat hozunk létre, illetve veszünk el. Ebből aztán elég hamar egy jó nagy pixelezés / legózás kerekedik. Van benne játékmenet is, ahol szörnyek elől kell menekülni, a kocka-rakás dolgot védelmünkre felhasználni, illetve ásványokat bányászni, de a lényeg ez az egyszerű koncepció. Időközben lett multiplayer portja is, ahol többedmagunkkal tudunk vitézkedni a térben.

Mondanom sem kell, hogy szinte mindenki 8 bites pixelezésre illetve egyéb kreatív hülyeségekre használja, itt van például egy Samus és Metroid sprite gyorsított felvétel, amin gyönyörűen látni, ahogy a művész úr emelvényt állít, arra felmászik és úgy pixelez — beszarás!

A játék böngészőben is kipróbálható, itt a “Classic” változat single playerben, regisztrációt követően viszont van lehetőség valami szerveren is multizni. A játék új változatát jelenleg “Minecraft Alpha”-nak hívják és ezt a regisztrációs díj megtérítése után kapjuk meg. Nagyon ajánlom, aki szereti az eredeti ötletre épülő, elborult anyagokat. Érdemes végignézegetni a Minecraft Museum-ot is!

24 hozzászólás

Dobay Ádám

Emlékszem, amikor a Balaton valamelyik északi strandján elhelyezkedő játékteremben — ezeken a helyeken egyébként számos egyéb, azóta is keresett csodálatos játékot lehetett megtalálni — tátott szájjal néztem egy hatalmas monitoros R-Typeot. Valami miatt játszani nem játszott vele senki, csak ment a demó mód, de nagyon megfogott. Annál nagyobb volt az öröm, amikor meglett C64-re, ami lehet, hogy nem egy jó port (még ilyen távlatból és emlékszem a sprite-belassulásokra és villódzásokra), de a zenéje máig nagy kedvencem, főleg az eredetiben nem létező új intro muzsika, és az első pálya háttérzenéjébe nagyon helyesen betett dob és basszus szólam, ami nagyot dobott rajta.
Itt van egy video pont erről a kettőről: http://www.youtube.com/watch?v=vXizZ7kx_VE
(Jé, most látom, hogy rákerestem, hogy a Great Giana Sisterses Manfred Trenz a C64-port elkövetője.)

Tito

Köszönöm! Az elmúlt 20 évben csak akkor hallottam a Katakis címet, ha én beszéltem.

RustyRush

Istenem… a büdös életbe nem jöttem volna rá a játék nevére! R-Type! Azonnal akarom! Még a régi Videoton tv-n is nyomattam vakulásig és párszor az őrületbe is kergetett, de visszasírom minden percét… csak hát ez sem tegnap volt 🙂

musaka

nekem pedig az outrun egy oriasi flash, volt egy nyar, kb 20 eve 🙂 amikor minden zsebpenzemet erre koltottem egy jatekteremben egy olaszorszagi nyaralason, egy kempingben. mekkora volt… nagyon ment nekem a jatek akkoriban
gyorsan le is toltottem!

kerokerokero

“jópofa kvarcjáték”?
R-Type?
Video Games Are My Religion?

Amondó vagyok, hogy vajazókés állt a szemembe. 😀

TBS

R-Type: 🙂 Nagy jóság. Hétvégén elő is ások egy A600-at…

p3d3str1an

mostmár kezdem érteni, miért tartod az iOS játékokat kvarcjátéknak 🙂
off: kíváncsi leszek mi lesz az openfeint/+plus/crystal/gameloftlive sorsa ha aktiválódik a gamecenter…

dzsoki

R-Type-ról pompás SNES emlékeim vannak, már megyek is vásárolni az AppStore-ba. BTW Golden Axe-el játszik valaki iOS-en? Kíváncsi lennék, hogy az is pixel-perfect arcade match verzió-e, ha igen akkor ezzel a két klasszikussal elleszek év végéig.

Vidagabesz

Az R-type nagyon nagy volt régen. Remélem sokan kipróbálják a mai fiatalok közül is, így hogy Phone-ra is van már.
De hogy nem fogja senki se végig tolni IPhone-on az szinte 110%…
Ha igen az jelentkezzen! 🙂

kerokerokero

The Incident nem egy túlzottan mély játék, de ami van benne, az igényesen össze lett rakva. Főleg a Beard Mode. 😀

JonC

nagyon úgy fest, hogy a Minecraft miatt regelek be a PayPal-re, hogy meg tudjam venni 🙂 köszi a tippet Józsi!

cSuwwi

Én megvettem a Minecraftot. 2900 köztársasági váltó volt mai árfolyamon.
Teljesen más mint az ingyenes demo. Jópofa az elején a hóesésben vadállatokra vadászni 🙂 Csak legyen élet a multiban is.

ndavid42

Teljesen Minecraft addikt lettem…
(amúgy ha vki a WoM:Lowground szerveren jár, az a gigantikus Lego-emberke az én művem :D)