Értékesítés 2010

Az alábbi levelet kaptam:

Dear CEO,
We are the department of Asian Domain registration service in china, and we have something about the domain names to confirm with you. We formally received an application on Sep 13, 2010, one company which self-styled “Tailite Investment Co.Ltd” were applying to register”plastik” as Network Brand and following domain names:
plastik.asia
plastik.cn
plastik.co.in
plastik.com.hk
plastik.com.tw
plastik.hk
plastik.net.cn
plastik.org.cn
plastik.tw
After our futher checking, we found the brand names were similar to your company’s. Please confirm that whether your company has authorized that company to register these domain names.Please reply us within 7 workdays. If you didn’t reply us within the specified time,we will finish the registration for “Tailite Investment Co.Ltd”, we are looking forward to your reply,so that we can handle this issue better.

Best Regards,

Nat Song

Teljesen legitnek tűnt minden irányból, bár nem pontosan értettem, mit szeretne. “whether your company has authorized that company to register these domain names” — fura, miért történne ilyesmi, és ha igen, miért akarnának engem, úgymond, “megvédeni”, az én érdekeimet képviselni.

Megnéztem a honlapját, teljesen legitnek tűnő domain regisztrátor cég. Írtam neki, hogy nem bíztam meg senkit. Erre visszaírnak, nagyon szofisztikált módon, hogy innentől ez a cég fogja birtokolni ezeket a domain neveket és hogy Kínában nyilvános a regisztráció, bárki bármit, és ha nekem ez a brand nevem, akkor jobb lenne, ha. Még ezen a ponton sem sejtettem semmit, megírtam neki, hogy nekem megvan a magam domain neve, nem érdekel a többi. Itt aztán kibújt a szög a zsákból:

Brand is yours, and I do not think you want others to take it. You can choose some important domain names, and network brand and domain are in two different field, it can protect your brand in internet better. Please reconsider it throughly and get back to me.

Dehogy van itt arról szó, hogy lenne egy másik cég, köpnek rá, őket az érdekli, hogy regisztráljanak domain neveket náluk, legyen forgalom. Ha ez a behivatkozott “Tailite Investment Co.Ltd” létezik is, és be akarja reggelni a Plastik kínai domainjeit — hát az nekik csak pénz, miért tennének egy extra lépést, hogy velem reggeljék be?

Nem itt arról van szó, hogy ezzel a technikával extra forgalmat tudnak csinálni maguknak, azaz írnak mindenféle cégeknek, domain tulajdonosnak, hogy nézd csak, valaki be akarja reggelni a márkádat, inkább csináld meg te.

Megírtam a nőnek, hogy értékelem, milyen elaborált sales technikával próbáltak nekem eladni, de sajnos nem fogok náluk regisztrálni. Gondolkodtam, hogy megírom, hogy másnál fogom beregisztrálni pontosan ezeket a domaineket, de minek legyek gyökér.

Érdekes értékesítési technika, gondoltam kirakom ide, hátha mások is tanulni akarnak belőle. :) Nekem mindenesetre új volt.

20 Responses to “Értékesítés 2010”

  1. Gravatar Icon 0 tomsolo

    spamre válaszolni == teljesen okos.

  2. Gravatar Icon 1 angelday

    Nem szoktam, most is elgondolkodtam rajta és teljesen legitnek tűnt.

  3. Gravatar Icon 2 Balazs

    Fejlodnek a kinaiak :)

  4. Gravatar Icon 3 angelday

    Egyébként most megnéztem az emailjét és nem szerepeltem a címzettek között, e fölött elsiklott a figyelmem. Ha nem siklott volna el, akkor nem küldtem volna választ nekik.

  5. Gravatar Icon 4 angelday

    Egyébként spam filter sem fogta meg, hiszen ez egy elaborált technika!

  6. Gravatar Icon 5 Wolf Gábor

    Ez az egyik legnagyobb online biznisz, már írtam róla: havi $100.000-es bevételt kaszál egy ismerősöm belőle, néha irigylem is miatta:
    http://www.marketingcommando.hu/blog/domainbroker

  7. Gravatar Icon 6 Ágoston Péter

    Hát ez kőkemény! :D

  8. Gravatar Icon 7 Váraljay Gabriel

    Ilyet kapott az egyik ügyfelem is, tehát nem egyedi a mutatvány.

  9. Gravatar Icon 8 CsasZ

    A domain biznisz a legnagyobb taplók gyűjtőhelye. Mint az közismert :)

  10. Gravatar Icon 9 mulidesign

    Szinte hetente jön egy ilyen. (van pár domainem) Az elsőnél én is meglepődtem.

  11. Gravatar Icon 10 Rook

    Anno (2-3 éve) mi is kaptunk egy ilyet, azóta érdekes módon egy se jött, azt hittem kihaltak, de ezek szerintem nem. Kár.

  12. Gravatar Icon 11 Chal

    Van ennél durvább is, mikor egy teljesen reálisnak tűnő értesítést kapsz, mintha a saját domain regisztrátorodtól jött volna, hogy le fog járni a domained (ami amúgy valós), és az itt található formot kitöltve meghosszabbítják neked. A baj csak az vele, hogy nem is ők a regisztrátoraid, viszont ha kitöltöd a formot, átkerülsz hozzájuk, át nem vernek, csak mint ügyfelet lenyúlnak a jelenlegi regisztrátorodtól.

    Persze ezt is csak idióták nyalják be, az egész arra megy rá hogy egy teljesen hitelesnek tűnő dologgal szembesítenek, ha nem figyelsz a cégnevekre kellőképpen (ki tudja, lehet hogy van több száz domained, sok cégnél szétszórva) már át is kerültél hozzájuk.

  13. Gravatar Icon 12 Chal

    Ja, persze a kitöltendő adatokban benne van az auth-id -től kezdve minden, szóval a hülyék egy bizonyos pont után nagyon hülyék kell hogy legyenek, hogy tényleg átmenjenek ehhez a céghez (mivel több ponton is jóvá kell hagyni a regisztrátorváltást), viszont addigra a számla már régen kiment.

  14. Gravatar Icon 13 Mezei

    Wolf es az o fantasztikus tippjei.

  15. Gravatar Icon 14 kuf

    telco-nal dolgozom, nalunk ez olyan 2 eve kezdodott, akkor az osszes telconev.jp .cn … stb nevekre kaptunk ilyen ‘megkereseseket’, azthittem mar lecsengett :) de ezekszerint ok is latnak fantaziat az oldaladban..:)

  16. Gravatar Icon 15 wotan

    nem akarom Wolf Gábor szavahihetőségét megkérdőjelezni, de ez a technika “domain drop catching” néven ismert, mondhatni piac alakult rá.

    havi 100 000 USD Magyarországon kicsit soknak tűnik ebből (csak képbe helyezve: évi 240 millió HUF azért mert fut egy script)

  17. Gravatar Icon 16 karon

    én nemtom kiez a wolf gábor de a weboldala és a stílusa egyaránt elég amwayszagú:

    “Ha a céged nem húz úgy előre, ahogy szeretnéd, ha még nem tart ott, amilyet anno megálmodtál, annak egyetlen oka van: hiányzik belőle “Az Erő”!

    Mi ez az Erő?

    Ez az az Erő, amit a kalandozó magyarok megzaboláztak és hódítottak vele…
    Ez az az Erő, amivel Mátyás király elérte, hogy a legnépszerűbb és legkedveltebb királya lett az országnak…”

    OMFG :D

  18. Gravatar Icon 17 Tibu

    Hetente kaptunk ilyen leveleket, mig be nem jott az uj kinai szabalyozas, hogy csak kinai regisztralhat kinai domaint.

  19. Gravatar Icon 18 Imakandi

    “Ennek az ajánlatnak a szövege sokéves fejlesztés és kísérletezés eredménye”

    ezen jóízűt röhögtem :)

  20. Gravatar Icon 19 Tgr