Exit through the gift shop (2010)

Végre én is láttam Banksy filmjét. Most megkímélnék mindenki attól, hogy bemutatom a művész urat, inkább csak a teóriámnak szentelem ezt a posztot. Addig gondolom mindenki eljutott, hogy a film főszereplője, Thierry Guetta nem igazi fickó.

A találgatások arról szólnak, hogy Guetta valójában Banksy rajzaival üzérkedik, és hát, hogy ugye Guetta valójában az ő egyik megszemélyesítése. Ez igaz. Végignézve a filmet azonban nekem teljesen egyértelmű, hogy hol van a kutya elásva: a film főszereplője, Thierry Guetta valójában nem más, mint Banksy maga.

Igen, az a teóriám, hogy Banksy egyáltalán nem az a Mike Skinner típusú angol forma, akinek mindenki gondolja, sőt, éppen azért, hogy az identitását megőrizze, mindenféle elterelő hadműveleteket hajtott végre az évek során, hogy tökéletesen elterelje magáról a gyanút. A filmben szereplő kapucnis, eltorzított hangú, erős angol akcentussal beszélő illető is csak egy bábú, Banksy valójában a fél-francia csávó (még azt is megkockáztatom, hogy a neve is Thierry Guetta).

Simon Hattenstone from Guardian Unlimited is one of the very few people to have interviewed him face-to-face. Hattenstone describes him as “a cross of Jimmy Nail and British rapper Mike Skinner” and “a 28 year old male who showed up wearing jeans and a t-shirt with a silver tooth, silver chain, and one silver earring”.

Bullshit. Okos dezinformáció. Valójában ez Banksy:

Néhány költői kérdés, amivel megpróbálom ezt alátámasztani. Tételezzük fel, hogy az állításom nem igaz.

– Hogyan lehetséges, hogy Banksy a saját közelébe enged mégis egy francia “videós” arcot, akit nem is ismer, bevezeti a saját dolgaiba, engedi, hogy filmezze?
– Miért van az, hogy Guetta mindenhova követi, hogy a legtöbb akciójukat együtt követik el?
– Hogy lehet, hogy Banksy hirtelen endorszálni kezdi az aspiráló street artist-ot és az első kiállítására ennyien elmennek?
– Mi a szerepe Banksy-nak ebben a filmben? Hogy hátteret szolgáltasson néhány jelenetben? És ennek ellenére ő a film rendezője? Ez nagyon lapos lenne így.
– Honnan van Guettának pénze, hogy a dolgait finanszírozza?
– Hogy lehet, hogy 2009-ben Guetta által készített kép lesz egy Madonna CD borító?

Ebbe persze belefér, hogy Banksy valóban a fenti képen levő Mike Skinner hasonmás, és Guetta tényleg csak a partner-in-crime az életében, akivel együtt mozognak. De nem, ez nekem még akkor is büdös. Sokkal valószínűbb, hogy Banksy egészen egyszerűen csinált egy “pop” figurát és saját neve alatt adja ki a dolgokat, míg a “street” dolgai megmaradnak a “Banksy” identitásában. Egész egyszerűen hagyja, hogy hadd gondolják róla az emberek azt, hogy egy csuklyás fickó az igazi, pedig a valóság ott van mindenkinek az orra előtt.

Eleve Guetta rajzai teljesen Banksy stílusát hozzák végig. Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberek tudják, és Los Angelesben is azért volt ekkora sikere egy ismeretlen művésznek, hogy a faszi mögött Banksy áll. És ez így is van, csak éppen ő maga Banksy.

Ha ezzel a lencsével nézzük a filmet, teljesen egyértelművé válik minden. Ezért látjuk végig Guettát a filmben, ezért szerepel olyan keveset Banksy, ezért tűnik olyan értelmetlennek az a sztori, amit összeállított. Ezzel a szemmel nézve viszont teljesen tökéletes a koncepció: Banksy valójában úgy érkezett meg a közéletbe, hogy megcsinálta Mr. Brainwasht.

És ez ő, ma, 2010-ben.

Végül a film első 5 perce:

21 hozzászólás

kiramitsa

A héten én is megnéztem ezt a filmet, és ugyan ez az érzésem volt a filmet illetően. Miért nem lehetett hallani Thierry Guettáról 2010-et megelőzően? Megnéztem Wikipedián is az első bejegyzést, csak 2010-ben volt az első szerkesztés vele kapcsolatban!
Tényleg, részemről is teljesen egyértelmű volt a film végére, hogy Mr Brainwash nem lehet más, mint maga Banksy. Rengeteg cikket elolvastam ezzel kapcsolatban, érdekelt, hogy mások hogyan vélekednek a filmről és Thierry Guettáról, és mindenhol azt láttam, hogy ez egy óriási nagy Banksy hoax.

kiramitsa

Pontosítok, sehol sem írták azt, hogy Guetta lenne Banksy, de nekem is ez jött le a film végére.
Egyébként anyagilag sem egy rossz ötlet, mert gyakorlatilag törvényes keretek között árulhatja a műveit, és nem csak öncélúan stencilezik és helyez el múzeumokban vagy az utcán mindenféle festményeket, tárgyakat, amik kb. napokig-órákig láthatóak.

Egy mókás kis idézet Banksy Wall and Piece könyvéből, amint épp készülődik az izraeli elválasztófalra festeni:
-Guide: You could paint here – there are no guards in the watch towers, they do not come until the winter.
-Me: (Returning to the car after painting for 25 minutes) What’s so funny?
-Guide: (Laughing histerically) Of course the guards are in the towers, they have the snipers with the walkie-talkies.

Szm13

Hallod:D Itt olvasom a blogodon at iphonos cuccokat, meg minecraft ot vagy miafenét és megdöbbentem, hogy te ilyenekkel is foglalkozol. Ja és a témához annyit raknék hozzá, hogy banskynak több alteregója is van. Jah és megtudnád mondani honnan töltötted le? És ha rossz a feltételezés, hogy letöltötted akkor a DVD-hez, hogy jutottál hozzá:D

NotBanksy

Ne haragudj Angelday,napi szinten olvasom a blogod;legtobbszor vicces, maskor elgondolkodtato,de a mai napon egyszeruen nevetseges.Egyetertek veled abban hogy ez az egesz MBW figura csak Banksy altal krealt szemely,de hogy egy olyan szemely aki alig tudja a gondolatait mondatba formalni lenne valojaban Banksy?!Ezt te sem gondoltad komolyan. Ez csak egy szinesz, semmit nem videozott az evek folyaman, az anyag amit hasznaltak a graffiti muveszek altal felvett anyag. Ebbe te sem gondoltal bele komolyan…
Ha kicsit is ismered Banksy munkassagat,vagy ha esetleg neha bepotyogsz 1-2 kifejezest googlebe es elolvasod rola az eredmenyt sajat magad rajossz, hogy amit valojaban irtal az,nos nem fedi a valosagot.

mandrake

A mellékelt ábra is azt mutatja, hogy Banksy ezzel a “dokumentumfilmmel” is elérte a célját – továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy kicsoda. És tulajdonképpen nem mindegy, hogy kicsoda Banksy? Bárki(k) is legyen(ek) Banksy(k), magával az identitással való játék is hozzátartozik az alkotáshoz. Ha felkelti az érdeklődést a street art iránt, király. Ha pedig arra tereli a figyelmet, milyen nehéz meghatározni/megtalálni az alkotót, megint csak zsír.
Banksy (akárki legyen is) frankón intézménnyé tette magát.

2ma

Banksy=Stig! Viccet félre téve szerintem is teljesen mindegy ki Ő valójában,hiszen én speciel a munkáit szeretem, mint ahogy sok más utcai alkotást is legyen az street art vagy graffiti, pedig azokról sem tudom ki csinálta de nem is érdekel.

Ez minden esetre egy érdekes felvetés a filmről, bevallom ilyen szemszögből még nem gondoltam rá.

atkakukac

Józsi! Help plíz!
Hogyan jutottál hozzá/nézted meg, kutatom már egy ideje de csak a limitált vetítések időpontjait találtam meg melyek közül egyik sem Budapesten volt. Nentán valami netes boltból!
Kérlek segíts!

Addict

Sztem nem ő az. Ez a srác csak egy színész akivel felvették a filmet, Banksynak az az érdeke hogy ne derüljön ki róla ki ő. A srácot csak berakták mnt Mr. Brainwash de ő is tudott róla, hogy ő csak része a játéknak. Ezt nem tudom persze semmivel sem alátámasztani de a megérzésem azt mondja, h Thierry Guetta megszemélyesítője nem ő.

karlsruhe

én meg tegnap újra megnéztem a JFK-t. kis gondolkodás után összeállt a kép és azóta tudom ki ölte meg _valójában_ Kennedyt. így megy ez, ha okos emberek dokumentumfilmet néznek.

engé

Megnéztem a filmet, és szerintem butaság lenne Guettáról azt állítani, hogy Ő Banksy. Nézzétek meg a videóját YouTube-on amikor Palesztinában járt (erről egy szó nem esik a filmben). Guetta ilynekor meg sehol.

Guetta elmodja a filmben, hogy a pénzt az egész finnanszírozására a házuk kockáztatásával szerezte.

Fent idézve lett, hogy hogy is néz ki Banksy és erre a képre tökéletesen jellemző a leírás : http://www.puppiesandflowers.com/blogimages/jul2008/banksyUnmasked.jpg
A kép Jamaicában készült.

Engem rohadtul érdekel, hogy ki és hogy néz ki Banksy, de mégis örülök, hogy totál anonimitásban marad, még ha coming out-olna, azt is megkérdőjelezné a világ… 🙂

engé

Mellesleg a Guetta rajztehetsége sincs meg, de erre ott van a grafikus csapata (szerepelnek is a filmben). Ő csak a kreatív ötleteket találja ki.