Definition of “Open”

A tegnapi konferenciahíváson El Jobso pörgött még kérdéseken, további fejlemények vannak. Általában ha Jobs mond valamit, arra mindig ugranak. Megpiszkálta most a dolgokat azzal, hogy definiálni próbálta, hogy mit jelent az, hogy valami nyitott. Érdekes példát hozott, ismét fordítok, a vágatlan anyag a Macworldön érhető el:

Tudják, még akkor is, ha a Google-nek igaza van abban, hogy az igazi kérdés a “zárt” a “nyitottal” szemben, akkor is érdemes megjegyezni, hogy a “nyílt” rendszerek nem feltétlen nyernek. Ott van például a Microsoft “Plays For Sure” platformja, ami a PC modellt használja, amit az Android is használ, mégpedig az, hogy elválasztja a szoftvert és a hardvert egymástól. Még a Microsoft is maga mögött hagyta ezt a “nyitott” stratégiát azért, hogy az Apple-féle megoldást másolja a Zune lejátszójához. A Google is kipróbálta ezt a megközelítést a Nexus One telefonnal.

A valóságban, mi legalábbis ezt gondoljuk, a nyílt / zárt kérdéskör csak arra való, hogy elterelje a figyelmet az igazi kérdésről, ami az, hogy “Mi a legjobb a fogyasztóknak – a szétszabdalt, vagy integrált rendszer?” Mi úgy hisszük, hogy az Android platform egy nagyon, nagyon fragmentált rendszer és napról napra azzá válik. Ahogy önök is tudják, az Apple mindene az integrált modell, aminek eredménye, hogy a felhasználónak nem kell rendszerüzemeltetővé válniuk. Mi azt gondoljuk, hogy ez hatalmas előny a megközelítésünkben a Google-lel szemben.

Erre megjelent Andy Rubin, a Google Chief Architect-je és felélesztette a twitter kontóját csipkerózsika álmából és az alábbi, első üzenetet helyezte el:

the definition of open: “mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make”

Az Apple nagyon helyesen annak idején a Windows / Mac harcban felismerte, hogy 65536 szín helyett azt kell írni: “thousands”. A felhasználók nem akarnak foglalkozni azzal, hogy pontosan kettő hanyadik hatványon darab színt tud megjeleníteni a videokártya. Ez szerintem is egy remek megközelítés.

Steve nem fogalmazott jól. Egész egyszerűen azt kellett volna mondania, hogy hiába “nyílt” valami és tud bárki forgatni magának akármit, egy mobil eszköznek, a széles tömegeknek nem erre van szükségük, hanem határozott és erőteljes iránymutatásra: tessék, így kell használni, ilyenek vannak, ilyen szabályozás és minőségbiztosítás mentén képzeltük el.

Én azt látom, hogy valamiért NEKEM nem megfelelő az nyílt forráskódú modell az asztali gépek és mobil eszközök frontján. Felületükben nem érzem elég átgondoltnak, végigvittnek, kitaláltnak őket. Rengetegszer próbáltam már használni több mindent, a vége mindig az volt, hogy nem tetszett, nem jött be, kis használat után töröltem. Az Ubuntuval is próbálkoztam, telepítő nagyon szép, nagyon jó, köszönjük, de kb másfél óra után letöröltem az image-et, the dream is dead. Valamiért egy Windows és Mac OS X öszvért látok benne. Innen is átvettünk megoldásokat, onnan is, de nincs egy jó, harmadik platform típusú megoldás benne.

Az Androidot kézbe véve hasonló dolgokat éreztem, ráadásul ott aztán azzal is meg van cseszve az egész, hogy a sok gyártó rengeteg dolgával lehet találkozni (ez a fragmentáció). Vámosi “geritwo” Gergő egyik tesztkészülékén például olyat láttam, hogy a homescreen ikonjait szőnyeg szerűen lehet 3D-ben “görgetni” — nem tudom jobban elmondani. Ezt megnéztem, kipróbáltam és azt mondtam: Compiz Fusion bazmeg! (Így van, a Compizt sem értettem, azt láttam, hogy a felhasználók kezébe adtak egy effekt-palettát, aztán tessék csináld minél gagyibbra. Annak idején Debianon volt az az ablakozó, ahol minden SSH ablaknak más fade-elt háttérképet adott, hogy nem lehetett gyakorlatilag elolvasni, mi volt odaírva. Akkor sem értettem.)

Az Android boltot is megnéztem, nem volt kellően átgondolt és jól használható. Mindezt többen is tudhatják, mert az Amazon is saját Android bolttal indul el, a Samsung szintén és így tovább. Ugyanilyen példa, hogy Androidra a doubleTwist készít média lejátszót, lecserélve a “gyárit” (sőt, boltjuk is van). Ráadásul teljesen iTunes átvétel az egész. Fogalmam sincs, miért van erre szükség. A Google nem tud normális média lejátszót, vagy boltot csinálni? Például olyan boltot, ahol van egy team, ami rendszeresen szondázza az alkalmazásokat, heti ajánlatokat készít, meggrafikázza őket, ezer változatos módon mutatja be egy kellemes felületen? Direkt ezért felmentem most az App Store-ba és lefotóztam a nyitó képernyőt:

iTunes bolt

iTunes bolt iPhone-on

Ezek a képek néhány naponta változnak, folyamatosan van valami új, érdekes.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom ezt a digitális boltot. Állandóan böngészgetek, keresgélek, nézegetek, szeretem használni. Egyszerűen jól karban van tartva (nem tökéletes, de jól karbantartott), működik. Ez márpedig egy erősen kézben tartott, minőségbiztosított, csapat által menedzselt modell. Működik? Működik.

Tudom, hogy sok embernek a haja kettéáll attól, hogy az Apple megmondja a dolgokat. Így van, viszont a mérleg végeredménye mindig az, hogy ez így jobb, mint úgy. (Félreértés ne essék mindennek megvan a maga értelme és értéke, de én egyszerűen nem tudom ezeket a dolgokat hasznosítani a saját mindennapjaim során.)

Andy Rubinnak igaza van, hogy az Android “open”, de valamiért ahhoz, hogy minőségi és “jól fogyasztható” termék legyen belőle, annál többre van szükség, mint hogy leforgatjuk magunknak a kernelt. Én személy szerint egyébként nem ezzel riposztoltam volna, Mark Shuttleworth-től jobban el tudtam volna ilyesmit képzelni, ez egy technológiai megközelítése a dolognak. És igen, ez a nagy különbség a két felfogás közt. A Google egy mérnök cég volt mindig is.

90 hozzászólás

Handras

Android fragmentaciobol meg hatalmas gondok lesznek. Itt van a mostani fragmentacio a tweetdeck statja alapjan. Horror:
android_model_beta.gif.scaled1000.gif

GK

Pont így gondolom én is. Nagyon jó dolog a nyíltság, de kontrollálatlanul hagyni csak egy ideális világban lehetne. Elég megnézni, hány Linux disztrib van, mindenki csinálja a sajátját, nincs egy egységes (pontosabban több is mint egy van!) hang API, stb. Ha ez a sok ember, akik folyton csak forkolgatnak, egyszer összefognának, elképzelni is nehéz, milyen messzire juthatnának.

Összefogni az ember csak úgy tud, ha valaki koordinálja. Ezt a történelem már bebizonyította több alkalommal is. Voltak jó és rossz példák. Jobs sok szepmont szerint jól csinálja. (Tonnaszámra áll az Apple-nél a pénz; az Apple vásárlók lojálisak; 125 millió eladott iOS eszköz – meg lehet ezt egyáltalán kérdőjelezni?)

Megoldás egyébként nincs és nem is lesz. Van, akinek az egyik tetszik, van akinek a másik. Valamelyikből egy időben lehet hogy többet fognak eladni, de attól a másik eszme még nem fog kihalni. Az emberek már csak ilyenek.

N.

Handrás, azért ezt a diagrammot némiképp viccessé teszi, hogy iPhone is van rajta, nem is annyira az alján. 🙂

ScoTTThun

Pista félrebeszél, de szándékosan….
Számomra az a nyitott, amit bedugok a gépbe és másolok rá, meg le iTunes nélkül. Amin egy fájlt szabadon kezelek BÁRMELYIK alkalmazással, ami képes olvasni/írni.

Ezenek SEMMI köze a fejlesztéshez.

Balazs

En meg nem akarok kontrollt, szabadsagot akarok, hogy ne mas dontse el helyettem, mit akarok, es mi a jo nekem.
A vilag igy szep. Te azt kapod, amit te akarsz: zartsagot, kontrollt, helyetted gondolkodast. En lehetoseget, hogy magam alakitsam azt, amit hasznalok. Nincs ebbol semmi vita.

Zila

Furcsa dolog ez, főleg annak fényében, hogy az OS X magja egy szintén nyílt forrású kernel, számtalan szolgáltatását nyílt forrású komponensek adják. Vagyis igenis tud a nyílt forrás értéket teremteni. Az hogy a felhasználók hogyan alakítják maguknak ezeket a fejlesztéseket másik kérdés. Compiz-nak is van minimális beállítása, amikor csak annyit használsz belőle ami még nem zavaró, de hasznos és szép, háttérképeket sem kell ész nélkül használni. Ami különbség van, hogy a nyílt forrású fejesztéseknél _még_ nincs egy olyan fázis a fejlesztésben, hogy ízléses/átgondolt alapbeállításokkal lássanak el felületeket. Ubuntu jó úton halad afelé, hogy ezt elérje, és el fogja érni előbb-utóbb. A sokféleség előny a számítástechnikában és a biológiban is. Fejlesztőként persze nagyon nem, frusztráló dolog kezelni ezt (hosszú távon viszont szintén jó minél több rendszert ismer a fejlesztő annál könnyebben talál munkát, megbízást, nagyobb lesz a mozgástere), viszont felhasználóként remek: van alternatíva, van menekülési út. Bele sem merek gondolni, hogy mi történne, ha az Apple monopóliumra jutna, bár nagyjából sejthető mi történne: ugyanaz mint amikor az IBM uralta a számítástechnikát, fizethettél mindenért mint a katonatiszt és egyre szarabb termékeket próbáltak rád sózni. Egyelőre az Apple sínen van, durván ki is használja, de nagyon szurkolok a konkurrenciának, ha másért nem azért, ezzel jobbá váljon az Apple is 🙂

fraki

A két modell generálja a másik iránti igényt. Minőség vs szabadság egy másik megfogalmazása a dichotómiának.

A.

evolucio. ahhoz meg versenyterep kell.

steve szovege meg nyilvan ismet hulyeseg. o is ismeri a nyiltsag elonyeit. nem hiaba bizta ra az alkalmazasok fejleszteset a kozossegre. o is abbol kaszal. visszaterve: az evoluciohoz kell a versenyterep (nyiltsag), es kell a jo evolucios measurement (ratingek, ezt csinalja jol az istore garda), ami a kreativan (nyiltan) termo cuccokat szetvalogatja minoseg szerint.

a tobbi markegint bullshit.

Az Időmilliomos Apuka

Szeretném a “nyitott” Android telefonomon a keresőt Google-ről Bing-re vagy Yahoora cserélni. Ja, annyira már nem nyitott… Szeretném a szolgáltatók által installált crapware-t letörölni. Ja, azt nem lehet, de az a szolgáltatók hibája, nem a Google-é. Szeretném a gyártók által istallált sallangot leszedni és sima Google Androidot használni. Ja, azt a gyártók nem támogatják, de ez megint nem a Google hibája. Úgy hallottam az Android nyitott, szeretnék Froyot tenni az egy éves telefonomra. A gyártó most épp egy másik modellen dolgozik, az előző telefonra nem biztos hogy lesz 2.2, de még 2.1 sem, fel kell törni hogy installáld.

Feldühít amikor azt hallom hagy az Android azért job, mert “nyitott”. Épp annyira nyitot, hogy a gyártók és a szolgáltatók elcseszhessék. Egy csomó mindenben jobb az Android mint az iPhone, egy csomó más dologban meg az iPhone jobb. Ez a nyitottság csak ködösítés. A Google ingyen adja, aztán mindenki azt csinál vele amit akar. Amennyire egy Android telefon feltörés után nyitott lesz, annyira az iPhone is jailbreak után. Az Android valódi előnyeiről feledkezik meg az, aki bambán bemondja hogy azért preferálja azt, mert “nyitott”.

zozo

Józsi adjunk még egy esélyt az Android-nak a 3.0-ás verzió után szerintem. Amiket leírtál a post-ban pl. GUI és fragmentáció ügyében is lesznek előrelépések. Az Android market-et is fejlesztik a skacok folyamatosan. Tudom tudom, egy iOS klónnak tűnik az egész rendszer, de hidd el nagyon sokan szeretik és kedvelik az Android által nyújtott lehetőségeket és szolgáltatásokat.

Én azért úgy gondolom, hogy sokkal de sokkal előrébb jár már most a mobile linux ill. android, mint a desktop linux pl. Ubuntu.

Valóban ha egy 8.x, 9.x, 10.x-es ubuntu “evolúciót” ha nézünk, hát gyakorlatilag nincs óriási különbség az egyes változatok között szvsz.

http://index.hu/tech/2010/10/19/mar_keszul_az_android_3.0/

http://androinica.com/2010/10/18/rumor-first-android-gingerbread-details-and-ui-changes-emerge/

HUNDavid

Igenis bizonyos keretek koze kell szoritani, mert kulonben elburjanzik. Atlathatatlan lesz, amire senki sem kivancsi. Kell a felugyelet a MI ( mint felhasznalok ) erdekunkbe. Ez nem AVH! Hajlamosak sokan a ket vegletet nezni csak.

( iTunes Store )

solarian

egy telefonon, ami mindig nalam van, a zsebemben hordom, arrol tudni sem szeretnem hogy vannak rajta fajlok. zeneket akarok, meg kepeket, meg videokat, bongeszni akarok, meg twitterezni, kontaktokat turni meg naptarbejegyzeseket. hallani se akarok a fajlokrol, konyvtarakrol is csak a mailkliensben, ezt mind esztetikusan es baromi gordulekenyen. out-of-the-box. na ebben baromi jo az apple mert minderre kesz megoldasa van, mig erzesem szerint az android platform ettol meg nagyon messze jar.

Adi

Ha én mindkét platformba beleszarok, akkor a diagarmon hol jelölhetem be az álláspontomat? 🙂

Egyébként Jobsnak sajnos igaza van, bármennyire is utáljuk dolgaiért. A Linux desktop a mai napig rossz vicc, Windowsról és OS X-ről összelopott effektek és ad-hoc módon összerakott usability katyvasza. GNOME, KDE, mindegyik futottak még kategória. Találó a PCWorld cikke. :I

nrg

hát, lehet kicsit offtopic, de engem speciel az basz fel ebben a telkó témában most hogy az egyik (ha nem a legjobb) androidos telefohoz ( samsung galaxy S) nem lehet, ISMÉTLEM NEM LEHET BUDAPESTEN asztali töltőt kapni hogy ne egy usb kanocot kelljen tekergetni az asztal lába körül. autós tartó dettó, csak ilyen megamód igénytelen HAMA minőségű szarok vannak, abból is 1-2.

yarn

OFF 100%

Hi,

egyaltalan nem illik a cikkhez, de megiscsak supernintendo
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250713921127&ssPageName=STRK:MESELX:IT
kb haromszor lett hasznalva es tobb mint 10 eve ott van a dobozaban.
Jozsi vagy barki aki supernintendo fuggo, szerintetek lehetne ezzel kezdeni valamit??
Az ebay arral ne foglalkozzon senki, mivel arrol almodozom hogy valami ujgazdag gyujtonek tul sok penze van es nem foglalkozik azzal hogy mennyibe is kerul,
szoval ha valakit erdekelne pls contact me nagyzsoltd@gmail.com
Best regards!
Thanks es boccs az offert

bounty

Korrekt, jól megírt cikk. Én a “másik oldalt” képviselem, akit szinte megfojt a bezártság, utálom, ha valami nem testreszabható, megmondják nekem, hogy ezt csak és kizárólag így csinálhatod. Behalnék, ha zenéket csak itunes-szal tehetnék a telefonomra, azazhogy csak debian linux van a gépemen, úgyhogy ez eleve kivitelezhetetlen lenne. Számomra az android jelenti az ideális platformot perpill, és ez így van jól – nincs mindenki számára tökéletes megoldás, a sokszínűség a lényeg.

bounty

Időmilliomos apuka: a gyártók testreszabása általában kimerül a home applikációban. Annak a lecserélése konkrétan egy app telepítése a piactérről, pl. adw launcher, launcherpro a két legjobb. Ha ez neked egy jailbreak-kel egyenértékű… A nyitottság előjön minden android készüléknél, ugyanis bármelyik programot lecserélheted bármilyen másra, ezt a gyártók nem korlátozzák. Amint ugyanolyan funkciót elláto programot installálsz (pl. sms, zenelejátszó, tárcsázó stb.) utána felajánlja, hogy lecseréld a meglévő, pl. a gyártó által felrakottat. Ez nyitottság.

Malachi

valahogy úgy vagyok ezzel, mint solarian. nekem közöm nincs a fejlesztéshez, programozáshoz, az átlagosnál picit talán képzettebb felhasználó vagyok. átírom a registry-t a windowsban ha kell, hegesztem ha éppen szükséges. driverek, BIOS, mittudomén. semmi extra. megvagyok vele jól. mégis a 3G-t eszembe nem jutott soha törni, egyszerűen mert NINCS RÁ SZÜKSÉG. számomra hibátlan termék, ami minden helyzetben azt és pontosan azt adja, amire szükségem van. nem tudnék olyan esetet mondani, ami után az utóbbi 2 évben úgy tettem volna le a telefont, hogy “na ez a szar bazmeg, jól megszívtam miatta.” nem volt ilyen. csak azt utálom, hogy gyorsan merül.

nekem nem kell más egy ilyen terméktől és nem érdekel az ELV, az ESZME, leszarom, hogy nem vagyok szabad, ha egyszer jó a cucc. különben is, ez csak egy telefon, nem vallás. azon háborogni, hogy a zsarnok Steve zárt rendszert tesz az iPhone-ra… vicces na.

phnb

Nem kellene erőltetni ezeket az összehasonlításokat a desktop linuxokkal. Az Ubuntu és tsai. valóban a horror kategóriájába tartoznak, az Android azért jóval felhasználóbarátabb.

Balazs

“Úgy hallottam az Android nyitott, szeretnék Froyot tenni az egy éves telefonomra. ”

En meg 4.0-t a sima 2G iphone-omra, de elvesztettem a fonalat, h ez miert lenyeges most?

doransky

Fejlesztőknek fontos a pénz, ez jelenleg sokkal inkább az iPhone, mint az Android. Az előbbin faszán integrált a fizetési modell, meg van csinálva. Az Android-on nem annyira. A fejlesztők többsége így jóval kevesebb pénzt lát a fejlesztései androidos oldalán, mint ios-en. Ezen kell dolgozni és akkor lesznek minőségi Androidos alkalmazások.

nyenyec

Több dolog keveredik itt.

Lehet valami nyitott forráskód szinten, erre célzott Andy Rubin. Ez ritkán rossz dolog szerintem. Az Apple számára sem ismeretlen, lásd WebKit, Darwin stb. Végfelhasználóknak totálisan érdektelen. 🙂

Van olyanfajta nyitottság, hogy milyen alkalmazásokat tudnak a fejlesztők terjeszteni. Az Android ilyen szempontból sokkal nyitottabb, de nem korlátlanul. Ez a felhaszhnálóknak lehet jó mert pl. hamarabb kaphatnak natív Google Voice alkalmazást, meg hasonlókat, vagy rossz, ha korlátlanul hozzáférhető minden és azon kell aggódni, hogy mi a rosszindulatú cucc.
Szerintem ez a szabadság a felhasználóknak inkább jó, de ízlés kérdése, attól függ, kinek milyen app hiányzik. Van akinek totál érdektelen.

Van aztán olyanfajta nyitottság, hogy mi megengedett a hardvergyártóknak és mobilszolgáltatóknak. Itt a legnagyobb a különbség. Az Android és a Windows Mobile megadja a lehetőséget rengetegféle hardverkombinációnak, az Apple meg kézben tart mindent. Az asztali gépek piacán láttuk mi történt ezzel kapcsolatban, de a mobilszférában ez egy lejátszatlan meccs, majd meglátjuk pár év múlva.
Végfelhasználóknak talán jobb, hogy az Apple megcsavargatja a szarputtony mobilszolgáltatók tökét és nincs annyi crapware meg egyéb hülyeség a telefonokon.

De ez az egész egyébként hitvita, arra jó, hogy mindenki drukkolhasson a kedvencének és a rajongók elismételhessék a Daring Fireball-ról meg az Androidos megfelelőiről vett paneleket. 😉

— nyenyec, Android és iPad felhasználó

bdekany

Solarian: “erzesed szerint”? Azert ne “erzesek alapjan” iteljunk meg valamit. Marciusban vasarolt HTC Desire telefonom az altalad felsorolt out-of-the-box dolgokat gond nelkul tudja. Bekapcsolas utan azonnal szinkronizalta a gmail-em, google naptaram, a ceges Outlook levelezesem, raadasul automatikusan osszelinkelte a kontaktjaimat a facebookos profilokkal. Amikor kijott a Froyo, csendben szolt hogy akkor van uj OS feltegye-e most (mobilnetet hasznalva) vagy majd csak ha lat ismeros Wifit. En erre mar azt mondom, hogy koszonom, ez igy nekem eleg, es ez egy szeretheto mobil OS.

Erdekes ahogy ez az egesz kezd elmenni ilyen “vallashaboru” iranyba (canon vs nikon), es bar sok mindenben egyetertek Jozsival, szerintem nem kene ennyire trashelni az Androidot. Az Apple es a Mac OS valoban evek ota -hibatlanul- a usert tartja szem elott, es ennek eredmenyekeppen fantasztikus felhasznaloi elmenyt nyujt (jomagam is egy Macbook Pro-n dolgozom), de azert mert az Android mas uton halad, meg nem rossz es ahogy elottem itt sokan leirtak, az igenyeket ki kell szolgani.

Az Android Marketrol, pedig csak annyit, hogy azert vegyuk figyelembe a tenyt hogy az Applenek jopar evvel tobb tapasztalata van App Store/iTunes Store kapcsan, mint az Androidnak. Nem ugyanabban a korcsoportban fociznak.
Engem aki egy -nem tul avid- atlaguser, cseppet sem zavar a “minosegellenorzes” hianya. Eddig barmilyen programra volt szuksegem, azt megtalaltam es az egyeb tartalmak kozul is konnyen ki lehetett szurni, hogy mi a hulladek – nem ereztem az igenyt hogy megszurjek nekem.

nrg

@bdekany good for you! én beszoptam a zászlóshajó “topandroid” galaxyS-el ha véletlenül kijönne rá a 2.2 akkor se tudnám feltenni, mert a gyári sw-je, amivel frissíteni lehet a tellát nem hajlandó menni w7 x64 alól. okok, rakjam rá egy xp-s gépre, haxoljak hozzá drivert forumokról, stb, NO THANX
iphonet akarok, hogy keynote után fennlegyen a legújabb sw, hogy legyen fehér asztali dokkolóm ha tölteni akarom 🙂

bdekany

@nrg: samsung csinalt valaha is jo telefont? 🙂 egyebkent teljesen megertem a problemad, ilyen tapasztalatok utan, valoszinuleg enis sirva rohannek iPhone-t venni, meg akkoris ha ketszer annyiba kerul. And this is a fact.

gyarfi

Érdekes a cikk, érdekesek a kommentek, de a legjobb az, hogy mennyire át lehetne transzformálni ezt az egész “nyitottság-kontroll” vitát mondjuk a társadalomra: Orwelli világ vs. “Éppen csak a káoszba nem fulladó” demokrácia.

sajt

Ha jól tudom, az OSX az FreeBSD alapokon jött létre. Ami, szerencsére még mindig látszik rajta.
Egy fajta hardware-re sokkal egyszerűbb fejleszteni, mint az összesre.

Asszem

Marketről és app store-ról, első (egy napos benyomás) után: nekem semmi bajom nem volt a markettel, amit akartam, megtaláltam, AppBraint (tegye fel a kezét az az iphone tulajdonos, aki tudja mi ez és használta is…) használva pedig teljesen kényelmes a dolog (webes felületről történő installálás _bármilyen_ számítógépről, google accounttal belépve szerintem sokkal kényelmesebb, mint bármi más…), én az összes profi androidos alkalmazásomat úgy találtam, hogy megnéztem más emberek miket használnak, ugyanis AppBrain-el meg lehet osztani, éppen milyen appokat használsz. Valamint rögtön látod az alkalmazás kritikáit, screenshotokat, véleményeket, és egy leírást magáról az alkalmazásáról. Nem szép, az biztos, de én használtam, szerettem.

Most ismerkedem az app store-al. Mit tapasztalok? keverednek a free és paid appok (ha lehet valahol filterezni, akkor jó, én még nem jöttem rá hol), itunes-ban benyomtam egy keresést “contact” kifejezésre, mert szeretnék egy ingyenes kontakt managert, ami facebookról leszedi a képeket és összekapcsolja a kontaktokkal (android defaultból tudja), erre kidob egy ömlesztett listát fizetős és ingyenes cuccokról, amikből én gyakorlatilag csak az ikonokat látom, de pl. rövid leírást az alkalmazásról, hogy az mi is és mit tud, azt nem, csak ha ráklikkelek.

Telefonon meg azt tapasztalom, hogy ingyenes alkalmazások telepítésénél is időnként kéri az iTunes jelszót, amit nem értek miért, valamint rákérdez, hgoy biztos, hogy meg akarom-e venni az _ingyenes_ alkalmazást.

Lehet, hogy majd megértem pár nap múlva, hogy ezek miért így mennek, de az biztos, hogy android után első használatra az app store nekem nemhogy nem kényelmesebb, hanem kifejezetten nehézkesnek tűnik.

Persze

>>65536 szín helyett azt kell írni: “thousands”<<

Nekem például azt írta: "Millions" – és jól is tette, mert ha a valót írja: "hé paraszt, szar 6 bites TN panelt basztunk az iMacedbe és vinnyogni fogsz minden alkalommal, mikor a fotóidat dolgozod fel", akkor nyilván nem vettem volna meg…

feverdof

en HTC Pro-t hasznalok Windows 6.5-al. Valami eszmeletlen jo, benne van minden ami nagyszeru az iPhone-bol meg az Android-bol.
OK, csak vicceltem.
Szerintem nagyon izzadsagszagu, hogy Steve erre hivatkozik, elmondja, hogy fragmented 100-szor. Amikor nagyon jol tudja, hogy az iPhone nem azert “closed” hogy jobb legyen, hanem, hogy mert fogalma sincs, hogy lehet a Google modellbol meggazdagodni, ahhoz viszont ert, hogy hogy kell egy USB convertert eladni 30 dollarert. Qrva sok penz a semmiert, qrva nagy szemetseg, megis sokan megeszik. Nekem ez hihetetlen, de ez van

H2CO3

Angelway: úgy van. Aki _ennyire_ ignoráns (bocs AD, de tényleg!), annak igenis a zárt, végsőkig kontrollált, teleképekkel megtűzdelt rendszer kell. Aki minimális hozzáértés nélkül akarja használni a számítógépet/okostelefont, annak ez a jó (itt persze most nem AD-re gondolok, hanem azokra a lúzerjúzerekre, akikről beszélt). Nekem igenis az a kényelmes, ha azt csinálok vele, amit akarok. Álljon már jogomban elcs*szereinteni a méregdrága és smooth animációkat felmutató készülékemet! Pl. vicc, hogy a linuxot levegőnek nézi az Apple: se iTunes, se semmi… Ugye így vagy windows+virtualbox=FAIL vagy hackintosh. iTunest amúgy semmire nem használom a restore-on kívül; mostmár a JB-eket is kezdik linuxra portolni. Média/app menedzsment pedig fájlkezelővel. Tessék elfogadni – sohasem lesz másképp – hogy akiknek értelme van kezükbe adni PC-t (incl. Mac!!!) illetve okostelefont, azok a legalább minimális hozzáértést mutatók. Nem kell programozónak/rendszergazdának lenni, de aki egy kicsit is belemegy a lényegbe, látja, hogy az nem poén, hogy módosítani akarom a rendszerbeállításokat, vagy akarok a képernyőmre egy on-the-way SSH klienst, és nem lehet. Éppen ezért mindig a nyílt rendszerek fognak túlélni az értők körében, és fogják szeretni az átlagfelhasználók az “integrált” (Steve, tudsz te integrálni?) rendszert. És épp ez a lényeg: az Sztívnek nem az a célja, hogy a sok nerd-öt ingyenszifonnal lássa el, hanem hogy a még több átlagfelhasználót a tudatlanság kellemes kalitkájában tartva, keményen megtejeltesse a zártságért cserébe csillivilli rendszer segítségével. BTW, akárhogy akarjuk, a hardver nem szoftver; a linux/darwin/bármilyen Unix kernelt sem ebben az idióta Cocoa Touch frameworkben írták, Objective-Shit nyelven, hanem Mr Torvalds leült, és bepötyögte az ASM-et. Nem lehet a végletekig egységesíteni (és az Apple ezt belátva, cserélhető háttérképett rakott az iOS-be…)
Az androidról: nyílt. Ez jó. Sok hülye, magát fejlesztőnek hívó kontár van a Store-van. Ez rossz. Nem az adott cégnek kéne szabályozni a store-okat, hanem az adott személynek moderálnia magát, és lelkiismerete szerint eldönteni, hogy beadja-e az applikációt.
A mkdir android; cd android; make-jellegű példa nagyon találó; akárhogy is nézzük, ilyesmire szükség van. Nem lehet mindent csillogós-dropshadow-effektes-Józsinak-nemtetszős ikonokkal elintézni. A háttérben mindig ott van a vas. Ha pedig valami rosszul megy (bizony-bizony, még Apple-éknél is előfordul), akkor ne csak a “hibabejelentés küldése” maradjon, hanem mondjuk az apt-get -f install is.
Az is egy vicc (és ezért a törekvésedért _nagyra értékellek_, Józsi), hogy macen nincs meg egy csomó létfontosságú tool – másfél hónap Ubuntu-hasznat után megdöbbentem a Mac terminálból rám köszönő Command not found-ra, mikor én csak gcc-zni, make-elni vagy apt-get-elni akartam.

Egy szó, mint tíz a másodikon: emberségből, becsületből, a szakma _tiszteletéből_ és a cenzúra megszüntetéséből van még mit tanulnia a nagy cégeknek.

Uraim, egy nyílt forráskódú világban élünk.

Álmos

Handras: gondolom sok alkalmazást fejlesztettél már Androidra, és tapasztalatból beszélsz, hogy mekkora probléma is valójában a fregmentáció. Nomeg gondolom a TweetDeck tweetje megvolt arról, hogy mennyire is volt nehézkes a fejlesztés számukra valójában.

Csak hogy egy picit tisztába tegyük a dolgokat, jelenleg négy Android verzió létezik. Négy, nem száz. Ha ezek közül az 1.6 SDK-val fejlesztesz, a készülékek máris több, mint 90%-án futni fog a cucc, mivel természetesen az új verziók visszafelé kompatibilisek. A különböző gyártói homescreen replacementek lényegtelenek fejlesztői szempontóbl. Hát ilyen kurva nagy a fregmentáció.

Hogy az egyes telefonoknak más hardveres képességeik vannak, ez igaz. Ez viszont nem baj, ez így volt tervezve, ez a modell része. Az iPhone fejlesztők azt határozzák meg, hogy hanyadik generációs készülék a minimális gépigény, az Androidos fejlesztők meg azt, hogy HVGA képernyő és X sebességű CPU kell. Ha a kezdetektől ennek fényében megy a fejlesztés, ez szintén semmi problémát nem jelent.

Miért szólsz bele abba, amiről lövésed sincs?

feverdof

sajnos elolvastam Steve interjujat. Tele van csusztatasokkal, hazugsagokkal. Szomoru…

Somez

Ez a nyitott-nem nyitott vita már bocsánat, de nagy baromság. A gond az emberek fejében van, mivel úgy gondoljuk, hogy a számítógéphez érteni kell ha használni szeretnénk. Erre mondom én azt, hogy otthon a kenyérpirítóhoz kell érteni? Vagy a mosogatógéphez esetleg? Ki tanult már egyetemen hajszárítókezelést? Gondolom senki. A számítógépek az elmúlt 20 év alatt rengeteget fejlődtek. Sokkal kevésbé kell hozzájuk érteni, hogy alapvető funkcióikat kihasználhassuk. Például már nem kell ismerni DOS parancsokat, elég ikonokra klikkelni, mert az sokkal természetesebb és logikusabb mozdulat az ember számára. Ezen a téren a Macintosh gépek vitathatatlanul a legjobbak.

A mobiloknál érdekes módon pont fordítva történt minden. Eleinte hajszárítók voltak, baromi egyszerű menükkel. Aztán egyre bonyolultabbak lettek, majd jöttek a symbianos telefonok az alkalmazások telepíthetőségével, és az összes erre épülő termék/oprendszer. Volt értelme? Ha anyámnak odaadnék egy Nokia telefont, akkor tuti fix nem tudna rá feltelepíteni egyetlen egy alkalmazást sem, mert annyi felesleges lépést kellene megfelelően csinálnia hozzá. iPhone-nál ez nem így van. Macintoshnál nem így van. Bedugod és ha nem vagy sík hülye/tudsz olvasni angolul, akkor megveszed, feltelepíted, használod. Még nem kenyérpirító egyszerűségű a dolog, de egyre inkább azzá válik. Jó ez nekünk? Hát hogy a viharba ne lenne jó!

Ha valaki buherálni szeretne, lelke rajta, tegye meg. De ne verje nekem a nyálát, hogy az Android milyen királyság, meg a Linux milyen királyság. Használtam Linuxot évekig. Érteni kell hozzá. Én erre nem akarok időt fordítani. Inkább foglalkozom barátokkal, családdal, szabadidős tevékenységgel, minthogy manokat meg wikiket bogarásszak azért, mert nem kezeli out of the box a nyomtatómat. Nem érdekel az ok, a miért. A végeredmény érdekel.

Az autók általában nem jó példák informatikai témákra, de gondoljunk kicsit bele az autógyártásba. Egyre kevesebb dologra kell figyelnie az embernek. Manapság már tényleg az megy, hogy megveszem a kocsit és ha baja van, szervizbe adom. Nem mókolok rajta otthon, mert ki az autót nem arra vásárolom, hogy megtanuljam az autószerelő szakmát, hanem arra, hogy utazni tudjak és élvezzem a kényelmet. Nyilván van, aki autószerelés miatt vesz autót, de ne ő legyen az etalon!

Aki azt mondja, hogy a dolgok leegyszerűsítése hülyeség és az ember ellustul tőlük, annak javaslom mostantól kezdve élje az életét mobiltelefon nélkül, járjon gyalog, cipő nélkül, ha beteg ne menjen orvoshoz és ne szedjen gyógyszert, amit pedig nem tud megjegyezni, azt vésse bele egy kőtáblába. Én addig nyugodtan mosolygok a Windowst anyázó munkatársaimon, és a Galaxy S-sel villogó kollégákon, akik iPhone 4 vásárláson agyalnak folyamatosan.

sjuknoah

Valaki irta itt a facebook contact managert

Iphoneon a facebook app tudja alapbol az osszeszinkronizalast, faszan leszedi az avatarokat, meg egyebeket, es szepen raolvasztja az iphoneos kontaktjainkra. Hiba nelkul, epp a mult heten csinaltam meg en is.

Ja es visszavonhato.

scott

“Úgy hallottam az Android nyitott, szeretnék Froyot tenni az egy éves telefonomra. A gyártó most épp egy másik modellen dolgozik, az előző telefonra nem biztos hogy lesz 2.2, de még 2.1 sem, fel kell törni hogy installáld.”

Mondjuk ez nem az Android, és nem a Google hibája, hanem a telefonod gyártójáé. Ne mossuk össze a kettőt. Az Apple maga csinálja a HW és a SW is, a Google csak az OS-t.

Somez

“Mondjuk ez nem az Android, és nem a Google hibája, hanem a telefonod gyártójáé. Ne mossuk össze a kettőt. Az Apple maga csinálja a HW és a SW is, a Google csak az OS-t.”

Pont ezért jobb az Apple terméke 🙂

Imakandi

AD, nem kell ahhoz Apple-szintű kontroll, hogy jó app store-t csináljon valaki. Ld. Steam. Persze tejelni vagy így, vagy úgy mindenképpen kell.

Asszem

iPhone prók segítségét szeretném kérni: hogy lehet Gmail contact group-okat iphone-al szinkronizálni?

Asszem

Somez, engem sem érdekel mi van a háttérben, én csak azt láttam, hogy az androidos telefonomon egyszer beírtam a gmail címem és jelszavam és onnantól fogva automatikusan szinkronizálódott minden, Calendar, kontaktok, kontakt csoportok, teendők, minden.

Iphone-on is első lépésként hozzáadtam Gmail accountot, nem működött, utána kellett olvassak, hogy Exchange-et kell beállítani ahhoz, hogy a kontaktok működjenek és Safarival meg kell nyitni a m.google.com/sync-et, majd utánaolvastam, illetve Twitteren segítettek, hogy ezt angolra kell állítanom, hogy működjön, ezzel már tudtam különböző naptárakat választani a szinkronizáláshoz, viszont a kontakt csoportok szinkronizálását és kezelését még mindig nem tudtam megoldani.

Ez lenne a híres “just works”?

Spleen

@Handrás: Érdekes ez a diagram amit belinkeltél, első ránézésre 4x szerepel rajta a hero.

al

“Handras

bocs.

http://www.handras.hu/stuff/android_model_beta.gif.scaled1000.gif

Tényleg gondok lesznek? Mert miért is? Nem mindegy, hogy milyen vas megy alatta? Oprendszer számít. BTW a Nokia telefonoknak hány típusa is van? Azokban is csak a symbian közös, a vas nem. Ne csinálj úgy, mint ha mérnök lennél mert tudtommal nem vagy az. Cipész a kaptafánál. Az volna jó.

Ja igen, a windows mobile-al is gondok vannak meg gondok lesznek, mert az is elég sok telefon készüléken volt/van/lesz.

Fogalom nélkül miért kell okosnak lenni mindig…

kbalage

A fragmentáció nem fejlesztői szempontból problémás szvsz hanem júzer oldalról. Tavaly decemberben megvettem az akkor T-nél kapható top Andorid készüléket (Hero aka. G2 Touch) 1.6os szoftverrel. Akkor igérték januárra kb a 2.1-et, ehez képest valamikor június/július környékén sikerült végre feltelepíteni.
Fél évig egyre több új programot nem tudtam telepíteni mert az 1.6 kevés volt neki. Most azért nem érek el funkciókat mert “csak” 2.1 van fent, és egyébként is túl régi a hardver, újgenerációs processzorokat igényel egy csomó alkalmazás.
Túl nagy a fejlődési ütem, amit ma megveszel holnapra elavul.

Akkor azért választottam az Androidot az iPhone-nal szemben, mert az utóbbin nem volt még rendes multitask, nincsenek widgetek (aki almafan és szerinte ez hülyeség, megmutatom hogy lehet wifit/3G-t/bármit egy mozdulattal kibe kapcsolni a homescreenen) és az Androidos notification rendszer összehasonlíthatatlanul jobb. Azóta iVilágban a multitask kipipálva, notification maradt ugyanaz a popup szörnyűség, widget nincs, de öszhatásban a mérleg nyelve egyre inkább almáék felé billen, ha ma kéne választani inkább az iPhone lenne a befutó.

Ez nem hitkérdés, egyszerűen a user experience pozitívumok meg negatívumok mindkét oldalon adnak 1-1 szép listát, és úgylátom iOS oldalon egyre kevesebb a -, itt meg egyre több, ennyi.

Sandokan

Szeressük egymást gyerekek!

Akinek telefon kell az vegyen iPhone-t, akinek kütyü kell az meg Androidot. Az igaz, hogy az iPhone zárt de ez egy telefonnál jó, kütyünél hátrány. Most őszintén – kit zavar, hogy pl. egy mp3 lejátszó zárt? Viszont egy számtech eszközt azért már jó eséllyel akarunk buherálni.

Szóval legyen kényelmes, használható, ha akarom személyre szabható, gyors… Akkor Ubuntu 🙂

Az Android legnagyobb baja, hogy gányol és hazudik! Java nyelven lehet programozni? Ha-ha! Reflection API?

CEX

1. Ha valaki szeretne széthekkelni egy iPhone-t, megvan rá a lehetősége, kb. 15 perc alatt megvan a jailbreak. Vagy erről még nem hallottatok?

Nem kell félni a szifontól, ne találjatok már ki újabb hülyeségeket, hogy nektek MIÉRT NINCS.. ha nincs rá pénzetek, az meg szopás. Sok dolog van még a világon, ami sajnos nem olcsó, de viszont minőséget ad, és érdemes megvenni.

2. Az egyetlen említésre méltó dolog az Androiddal kapcsolatban a saját Nexus One telefonja volt a Google-nek, nem véletlen, hogy ma sem olcsóak ezek a készülékek, és nagy hiba a Google részéről, hogy nem viszi tovább ezt a vonalat.

3. Aki egy Galaxy S-t innovatív készüléknek tart, az nem normális.

4. Aki új launchert képes rakni az Android telefonjára, az semmiben sem különbözik a régi Windows 98-at dzsunka XP (Luna :D) skinekkel tuningoló geektől.

al

@nrg

Nekem is Samsung Galaxy S-em van. Nem kellett XP. Windows7-en fent van a KIES, a telefonomon meg a 2.2.
Nem gányoltam, nem rootoltam, nem raktam fel custom FW-t, semmit. Egyedül annyit csináltam, hogy svédnek hazudtam magam a KIES számára, mert náluk már ott a frissítés, nálunk meg még nincs (Ausztrália éppen most kapta meg a Froyo-t, hetek kérdése és mindenhol lesz. Normális módon először a tech buzi, kis népességű skandináv országokban “tesztelték” a szoftvert és onnan megy tovább a roll-out)

———————————–

Mindenki löki itt a fragmentáció, meg nyitott szöveget.

Szerintem az Android userek nem a forrás kód nyitottságával kampányolnak, hanem az Android nyitottságával. Hogy ha akarok nem a marketről teszek fel appot és ehhez nem kell tenni semmit a gyári telefonnal – se jailbraik, se root, se semmi – csak simán felmásolni az appot és install.

Az Android attól szabad, hogy tehetsz rá olyan UI-t, amilyen akarsz. Olyan programot, amilyet akarsz. Ha rootolod nem vész el a garanciája. Ha akarod átírod az Androidot – tele van a net módosításokkal – és még ekkor sem veszít garanciát, csak a szervizben megkapja a gyári szoftvert, hogy azzal is van-e gond vagy nincs.

Egyébként az én Androidos telefonom attól jó, hogy jobbra görgetek és olvasom a launcher pro widgeten a twitter bejegyzéseket és ha akarok írok vagy válaszolok. Még egyet jobbra és ott a naptáram, ami mutatja, hogy éppen mi van ma. Középen az időjárás jelentés és előrejelzést látom widgeten, balra görgetve a facebook figyel ott, még balra pedig a játék, média, stb. gyűjteményem.

Ezt nem tudja az iphone. Azt sem tudja, hogy itunes nélkül nekem jó legyen. Márpedig én leszarom az itunes-t.

Sorolhatnám még, de minek? iphone userek fogalom nélkül mondanak véleményt egy olyan rendszerről, amit max kölcsönben láttak és két percig nem foglalkoztak vele, hogy testre szabják. Meg sem próbálták. Igen baszki, ez olyan, hogy nem a gyári UI a jó, hanem megnézed milyet akarsz és az a jó. Vagy a gyári. Eldöntöd. És pont ettől jó és pont ezt nem fogja _soha_ megérteni egy apple fanatikus, mert az apple fanatikus ahhoz van szokva, hogy Steve megmondja mi a fasza és azt kapja, azt használja.

Ez nem elv háború, nincs is háború. Verseny van és különböző nézőpontok. A balhé 90%-ban abból van, hogy valamelyik apple fan, mint Józsi, meg handras, meg szifon.com, meg külföldön az arcok megmondják, hogy miért szar az Android. Erre meg kikel magából az Android közösség, jogosan.

És akkor jönnek itt a hülye szövegek, hogy fragmentált. Ja, az. De a fejlesztésnél ez nem gond. Az oprendszer fragmentáció még csak-csak – de pl az iphone 2G sem kap meg mindent, így az android 1.5/1.6 user sem és baszki igen, ha apple fan vagy, akkor vegyél iphone 4-et és megkapod, ha meg Android fan vagy akkor vegyél új telefont és megkapod. Ki a fasz mondta valaha is, hogy mindent megkapsz a régi telefonodra? A TV-hez kapsz frissítést vagy újat veszel? A kocsidban megkapod az új motorvezérlőt? sorolhatnám. Van egy bizonyos réteg amelyiknek cserélni kell mert régi, elavult a hardver. Akár iphone, akár android.
Ezen felül a fejlesztő azt mondja nem szopás a fragmentáció, akkor az iphone user és Steve Jobs mi a francért mondja meg, hogy de az? Mi a fenétől érzi magát Jobs feljogosítva arra, hogy állandóan, mindig, mindent megmondjon? Fejlesztett Androidra? Vagy Józsi? Vagy mi a fene van? De most komolyan.

Nem is értem miért kommentelek újra, mikor ha itt Androidról van szó, akkor csak fogalom nélküli fika megy. De én már csak ilyen vagyok.

H2CO3

Al: én teljesen igazat adok neked. (attól
még maradok az iPhone mellett, de szerintem az Android egy _jó_ rendszer. Nem véletlenül használok desktopon Linuxot.)

lacruise

egy kicsit off:
tudod jozsi en ezeket a cikkeket szeretem. jo kis vitaindito cucc lett belol!

visszaterve a temahoz, en kiprobaltam mindkettot, es a nagy nyiltsag nem jott be.
baromira zavart, hogy a gyari tarcsazot nem tudtam lecserelni egy okosabbra, es az is zavart, hogy a koran applikaciot nem tudtam leszedni, a mekka fele mutato iranyturol nem is beszelve.
az meg aztan hab volt a tortan, hogy a telon nem volt market app!

ami aztan vegkepp leverte a biztit az az volt, hogy az appok tomkeleget kellett kiprobalni, amire az egyik ugy mokotott az EN TELOMON ahogy azt az ember elvarta volna. egy csomot szivtam es 2 het utan beleuntam.
az apple termekkel ilyen meg nem fordult elo. lehet hogy zart, meg mittomen, de nekem mukodik.
a dolog masik fele meg az, hogy az ocsem otthon ugyan olyan telot hasznal amit en 2 het utan kukaztam, csak az europai verziot, es semmi baja nincs vele.

al

@CEX

Látom te is hülye vagy, leülhetsz.

1, ja lehet. És? Akkor lesz widget? Mindenre multitask? Ne fárassz.
Macbook Pro-m van és Airport Extreme osztja otthon a Galaxy S-em számára a netet. Azért vettem Galaxy S-t – függetlenül, teljes áron – mert a legjobb barátom 3GS-e számomra egy szar és a kollégám iphone 4-e sem győzött meg. Viszont egy külső beszállítónál dolgozó srác HTC Desire telcsije 100% bejött. Ez nem pénz kérdés. Ha szolgáltatótól veszel ugyanannyiért jutsz hozzá egy iphone4-hez és egy felső kategóriás androidos telefonhoz. Függetlenül pedig 30%-al drágább kb egy iphone. Bár akinek van 140e Galaxy S-re, annak 90%-ban van 190e iphone4-re, amennyiért kollégám vette.
(Vagy de vagy viszont. A de viszont nem értelmezhető.)

2, A Nexus One és a HTC Desire egy és ugyanaz HW-ben. A Desire kapott +64MB RAM-ot. Ennyi. Ja az N1-en érintő gombok vannak,a Desire-n fizikai. Még a buildek neve is ugyanolyan a két telcsin. A különbség a csomagolás. (Mint hogy az N1 is HTC termék…)

3, akkor nem vagyok normális. Te meg kapd be. Nem azért, hogy beszóljak, csak a szinteden érveltem (értjük ugye, hogy érvelés nem volt a válaszomban és a hozzászólásban sem, amire reagáltam).

4, na itt kiderült, hogy nem értesz hozzá.

lacruise

al,

igazad van! DE!
az emberek 80 szazalaka nem olyan mint te! te teszre szabod, mert erdekel, es hasznalni szeretned, a tobbinek meg nyug, mert nem erdekli oket! nekik kenyelmesebb a kesz, meg ha nem is annyira funkcionalis!

a fregmantaciorol meg csak annyit, hogyha egy rakat penzt adok egy uj teloert, akkor uj szoftverrel akarom (SE, Motorola) es nem az egy evessel.

az androidrol nekem is hianyoznak dolgok, de ezek hianyat karpotolja az, hogy nincs fejfajas es az hogy mukodott out of the box!

al

@lacruise

Oszt milyen Androidos telefonon nem volt market app? Ami az Android build része?

lacruise

al,

en ugy vartam a galacy s-t, mint a messiast, de amikor megfogtam, azt mondtam, hogy kosz, de tartsatok meg. egyszeruen gagyi muanyag hatasa van.
errefele a galaxy s, desire, es a nexus one is dragabb mint a szifon 4, nem is fogy beloluk egy sem, de ezt itt nem europa, ugyhogy nem mervado!

lacruise

al,

galaxy spica, a la middle east!
itt egyiken sincs market, csak a szurke importoson, de arra meg nincs gari!

al

@lacruise

Az emberek 80%-a pont leszarja az okostelefonokat is.
http://gizmodo.com/5634258/the-most-popular-phone-in-the-world

Akinek okostelefon kell az 3 féle ember:
1, trendi. Mindegy, hogy Galaxy S, Blackberry, iphone vagy N97 csak trendi legyen a haverok között és neki szép legyen.
2, tech buzi / geek
3, üzleti felhasználó

Ebből az első használja gyárilag ahogy kell és még akkor sem menti itunes-al ha iphone mert azt sem tudja, hogy lehet.
A második és a harmadik meg eldönti, hogy neki melyik a legjobb és használja örömmel.

Fikázni faxért kell állandóan apple Józsinak úgy, hogy nem ért a többihez?

al

@lacruise

Az a piac számomra nincs meg. Mondjuk ha nem brandelt telefont veszel, hanem függetlent akkor lett volna rá Market. Az, hogy arabus országokban a szolgáltató mit vesz ki a szoftverből vagy mit tilt le, az más kérdés. Unbranded Spica-n van market.
A Galaxy S lehet, hogy műanyag – ahogy az iphone 3GS is, ezt miért felejtik el állandóan az apple fanok. Az nem volt szar? 🙂 – de legalább 20gr-al könnyebb és nekem meg _ez_ volt fontos. Meg nem törik el 20-ból 1-nek az üveg kijelzője (statisztika)

pxl

Komolyan mondom, a blogomban hetente fogok cikkeket írni “iPhone szar” és “Android szar” címekkel (felváltva). A tízezres napi page impression után már garantáltak lesznek a szponzorok és hirdetők. 🙂

Előzetesen csak annyit, hogy az iPhone az érfalrepesztően szar, az Android meg orbitálisan gigaszar. (egyiket sem használtam)

De legrosszabb mind között az UBUNTU. Fact.

vabank!

Nekem nem az a fontos, hogy valami nyitott legyen, az a lényeg, hogy jó és használható legyen. Szívesen lemondanék arról, hogy könyvtárakat másolgassak a telefonomra, ha lenne ennél jobb alternatíva.

Néhány hónapja, mivel a családba került egy iPad, megismerkedtem az iTunes-szal, ami addig kimaradt az életemből. Katasztrófa. Lassan szinkronizál, áttekinthetetlen, kusza, nincs meg az a fíling, mint az iPhone-nál vagy az iPad-nél, hogy megveszed->bekapcsolod->használod (és élvezed, csodálod).

Az én véleményem az, hogy ha az iTunes az alternatíva, akkor inkább legyen nyitott a rendszer.

(Egyébként nincs sem iOS sem Android kütyüm.)

human

“A gond az emberek fejében van, mivel úgy gondoljuk, hogy a számítógéphez érteni kell ha használni szeretnénk. Erre mondom én azt, hogy otthon a kenyérpirítóhoz kell érteni? Vagy a mosogatógéphez esetleg? Ki tanult már egyetemen hajszárítókezelést? Gondolom senki.” És egy géppel mennyivel több mindent tudsz csinálni? A hajszárító kezelését is megtanulod egyszer, az eszköz képességei miatt ez persze pofonegyszerű. A mosógép látod több mindent tud, jobban el kell olvasnod a ruha függvényében, hogy pontosan mit akarsz. A számítógép még többet tud, minimális ehhez is érteni kell, és nem a registry buzerára vagy hasonlókra gondolok.

Bandroid

Átolvastam, tanulságos volt, köszönöm.

Fragmentációs táblázat: én meg olyat hallottam, hogy van valami oprendszer, és fut pc-n, meg laptopon is. Sőt, van, hogy másfajta az alaplap, meg a processzor, és azokon is fut. Recseg-ropog az egész, esik szét mindjárt. 🙂

Az android itt döglődik például – 6 perc alatt app a marketben:
http://www.gotoandlearn.com/play.php?id=131

Apophis

Szükség van komment szám növekedésre valami hirdetőhöz, vagy valami tesztelés megy?
A hígfos totalcaron csinálják mindig azt, hogy bedobnak valami sokakat kommentre kéztető német vs japán vagy bármi hasonló témát és máris sokszáz komment van, majd nemsokára új hirdető is. Persze a lényeg ott is az, hogy szakmailag semmi alapja se legyen (mint ez a fragmentációs hülyeség), csak keltsen indulatokat, vagy ugrasszon egymásnak különböző gondolkodásu embereket.

Amúgy meg az Androidnál meg az iOS-nél is megvan ugyanaz a lehetőség, megveszed és simán használod, vagy széthekkeled ha akarod. A koncepció különbség miatt persze Androidnál már alapból is több mindent lehet, de sztem nincs akkora különbség mint sokan szeretnék beállítani.

De asszem nem írok többet ebben a témában, mert az előzőhöz is csak azért szóltam hozzá, mert az nem tetszett, hogy nem igaz, tapasztalat nélküli kritika szerepel benne, mint most is.

Market pl tök jól használható, vannak kategóriák (külön az appokhoz, külön a játékokhoz), választhatsz, hogy toplistás, vagy friss appokat listázzon, látod a felhasználók pontozását, szóbeli értékelését, nem értem miért nem átgondolt és használható. Az egyetlen baja, hogy fizetősek még nem elérhetőek, de reméljük hamarosan ez is megváltozik (persze megoldás van rá most is).
Az meg, hogy más is csinált sajátot nem azt jelenti, hogy a google-é rossz, hanem, hogy egyáltalán van rá lehetőség és többen akarnak pénzt szakítani belőle. Aki kicsit is foglalkozik az üzleti világgal, annak ezt a jelenséget talán nem kell bemutatni, ha valami pénzt hozhat és van rá lehetőség azt le fogják másolni. Ez persze üzletileg az anyacég szempontjából nem a legjobb, de itt már bejön az alap koncepció (nyiltság) sajátossága, ami ilyen “mellékhatásokkal” jár.

Apophis

“Szerintem nem is érdekel a válaszom.”

Erre most mit lehet válaszolni? 🙂
Nyilván azért olvasom az írásaid, meg azért veszem a fáradságot, hogy írjak, mert nem érdekel… ?? 🙂

Persze nem lehet szempont, hogy nekem tetszik-e amit írsz. De az, ha olyat olvasok amit saját tapasztalatomból kapásból tudok cáfolni úgy, hogy a nagy “buta” átlagnál max egy picivel használom tudatosabban a telefonom nem tetszik, főleg, hogy itt eddig más volt a tapasztalatom. Mindössze nem értem amikor annyi hiba van ami létező az Android rendszerben, azokról is lehetne írni és simán helyeselnék is, de ez is olyan volt, ami valójában nem az (fejlesztőktől jött cáfolat). A blog persze szubjektív műfaj, véletlenül sem szólnék bele a tiedbe, csak ha már itt a lehetőség a kommnetre gondoltam miért ne… 🙂

Apophis

Lehet, hogy nekem nem jött át teljesen az amit gondoltál, bár ezt a késő (korai?) időpontnak is betudhatom, de ha így van azt nem itt fogjuk megbeszélni 🙂

Látom a két koncepció közti különbséget, én is látok buktatókat a “nyilt” rendszerben, nem tudom meddig tudja tartani a növekedést és meddig marad. Nekem tetszik, én szurkolok neki. Elismerem a hibáit, de látszik a fejlődés és napi használat mellett nekem legalább annyira szerethető mint haverom számára a 3GS.

De lehet, hogy én nem fogtam meg a lényeget…

al

Józsi

Neked nem gondolataid vannak, hanem Android fóbiád.
Még a keynote-os bejegyzésbe is sikerült leírnod az Android szót, pedig oda aztán kibaszottul felesleges volt odacitálni.

Szóval az előző kommentelővel egyetértek abban, hogy _direkt_ csinálod, csak az okában nem vagyok biztos.

Két dolgot tennék hozzá.
1, helyeselni csak az apple fan barátaid fognak, mások számára Android témakörben hiteltelen vagy, mivel minden kritikádról lerí, hogy nem értesz hozzá, nem ismered.
2, Palm OS, Windows mobile, symbian, stb. sosincs basztatva, csak az Android. Ha nem látnád benne az ellenfelet, nem foglalkoznál vele. Cáfolhatod, de tény, hogy csak az Androiddal hasonlítod össze az iphone-t non-stop.

neongod

Szerintem jó, hogy az Apple a zárt modellt követi. Szerintem jó, hogy Google (és mások) a nyitott modellt követik. Vannak emberek, akiknek arra van igényük, hogy a dolgokat készen kapják és csak használni kelljen, úgy ahogy azt a készítők elképzelték. Vannak emberek akik maguk akarnak mindent a saját szájízük szerint testre szabni. Nem vagyunk egyformák. Nincs olyan, hogy Az Egyetlen Helyes Út. Sok út van és mindegyik helyes a maga módján. Ami életképes és jó az embereknek az fennmarad, ami nem az, az idővel elhal. Ennyi.

Gabriel

Volt időszak amikor élveztem volna ha androidos készülékem van. Millióegy beállítás, szöszölés-molyolás, ezt imádtam ha új Windows jött – újra tanulni a funkciókat, hangolni, tuningolni, stb. Most viszont szolgáltatásokat akarok élvezni, mert nincs annyi időm se türelmem. Diákként még elmentek ezek a dolgok. Értsd: régen még elment ha codecet kellett telepítenem egy PC-re, de ma már nincs ilyenre idő se türelem.

A zene szóljon, a film menjen és mindent el akarok érni plusz geekségi idő ráfordítása nélkül. Aki továbbra is élvezi a teló szuperhangolását vegyen androidot, de én kinőttem ebből, ezért szavazok a zárt rendszerre. Ha meg megunom még mindig ott a Jailbrake, ahogy már leírták előttem páran.

Asszem

Gabriel: androidon a zene szól, a film megy és mindent elérsz anélkül, hogy egy ikont arrébb kellene tegyél. Persze, ha akarod, akkor agyontweakelheted a rendszert, de enélkül is egy teljes értékű telefont kapsz. Ha esetleg az elmúlt egy-két év során volt negatív tapasztalatod az akkori androiddal, ne feledd, hogy azóta igencsak sokat fejlődött.

Én például android használat után kifejezetten visszalépésként élem meg az iPhone-t, amivel ugyanannyi beállítani való van (ha ízlésemre akarom szabni), mint egy androidos telefonnal.