Kijelzők összehasonlítása

Már többször megírtam, de most jutottam el oda, hogy konkrét méréseket és fényképfelvételeket is végezzek az iPhone vs. Active-matrix OLED témában. (Azzal a feltételezéssel élek a továbbiakban, hogy a jelenlegi termékeket hasonlítom össze, így az iPhone 4 képernyőjét mérem a Samsung Omnia 7-tel, de bedobok 3GS képet is.)

Az alapvető problémám az, hogy a jelenleg piacon kapható AMOLED kijelzőre pillantva “raszteres” képet látok. Különösen problémás megjelenítés ez a fekete alapon fehér betűk esetében, mint például a Windows Phone 7-es Samsung Omnián stb. Egész egyszerűen a szemem nem fehér felületeket lát a fekete kijelzőn, hanem fehér formákat, amik “pöttyös” érzetűek.

AMOLED kijelzőt egyébként a Samsung gyártja, az Apple által használt retina displayben (iPhone 4) és korábbi 3GS modellekben is LG gyártmányú kijelző van. (Érdemes megjegyezni, és én sem tudtam eddig, hogy 3GS-ben nem 24 bites true color a kijelző, hanem csak 18 bites, amit még ditherel is, de ez nem észrevehető.)

Először is nézzük meg az Amoled kijelzőt nagyítóval (ez egyébként Nexus One):

Ez pedig az iPhone 4-ben található IPS TFT LCD nagyító alatt (a kép csak technológiailag iPhone 4, amúgy egy Dell LCD TV-ről származik, amiben ugyanez a technológia van, a vizsgálatunk szempontjából mindegy, látni fogjuk):

Ezek a képek már önmagában jelzésértékűek és a teóriámat erősítik, hogy ti. az Amoled kijelzőjén olyan elrendezésben és hézagosan vannak a képpontok, eleve nem lehet jó a végeredményük. Nekem például ez a vékony zöld nem értelmezhető, de a fekete hézagok sem. A retina ehhez képest sűrűn rakott RGB képpontokból áll.

Vizsgálatom során egyszerűen a fényképezőgépem makrójával fotóztam le a készülékeket. Elsőként a Samsung Omnia 7:

Nézzük meg a retinát ugyanebből a távolságból:

A képeken látható Moiré effekttel most ne foglalkozzunk. Ebben a méretben sok különbség pixel szempontból nincs, azt látni, hogy a WP7 kis méretű rendering technológiája nem anti-aliasol, de ez most értekezésünk szempontjából irreleváns. Ami itt az igazi kérdés, hogy mi a helyzet a raszteresedéssel. Fúrjunk tehát mélyebbre! A következő képeken a fentinek egy részletét látjuk 100%-os nagyításban. Először a Samsung Amoled:

Itt pedig az LG retina:

Ezen már jól látható a probléma, amiről beszélek. Az Amoleden fekete lyukak jelennek meg szemben a retina stabilitásával. Más kérdés, hogy az Amoled képpont sűrűsége nem azonos a retináéval, így célszerűbb lenne a kifutó 3GS kijelzővel hasonlítani, nézzünk arra is egy példát:

Csakúgy, mint Amoleden, itt sem olvashatók el az Index kis betűi, annyi talán a megjelenítésbeli különbség, hogy az OS anti-aliasolja a betűket (szerintem így korrektebb), de az LCD képpontok itt sem úgy helyezkednek el, mint Amoleden, hanem feszes rendben egymás mellett. És ez a lényeg. Végül még bemutatnám 200%-os nagyításon is előbb a Samsungot. (Viszont mielőtt ebbe belekezdenénk, a háttérben nyissuk meg a Sigur Rós – Hoppípolla című számát az effekt dramatizálása miatt.)

Végül tegyük fel az iPhone-ra a pontot:

HOPPÍPOLLA! A felső kép raszteres sakktábla, az alsó viszont stabil, sűrű, máskülönben még olvasható is. Újra jelezném: azonos távolságból készített képeket látunk. Én amikor Amoleddel szerelt mobiltelefonra nézek, ezt a raszterességet látom, amit most bemutattam nektek is. (Aki a hozzászólások közt megjegyzi, hogy ekkora méretben nem olvasunk amúgy sem, az vagy nem értette meg, vagy nem olvasta el a posztot és kommentárját hűvös kézzel törölni fogom.)

És ezért nem fogok ilyen típusú Amoleddel szerelt telefont venni soha. I cannot un-see it. Tudom, hogy az iPhone 4 drága készülék, de ilyen különbségek vannak, léteznek, most bemutattam, lefotóztam, összeszedtem, kimértem körzővel-szögmérővel. De mondhatom a 3GS-t is, az is lekörözi az Amoledet ebben a tekintetben.

Egyébként most olvasom csak el, mit ír az Index, ötmilliárdot loptak? FASZ KIVAN!!

73 hozzászólás

Asszem

Szép-szép, pár napja van iPhone 4-esem és egy kölcsön 3GS-is, a kettő között baromi nagy a különbség, viszont a Desiréhez viszonyítva, nagyító nélkül az én átlagos szememnek nincs akkora nagy különbség. Szebb persze annál is, de nem annyival.

Nekem ez a nagyítózás kicsit olyan, mint amikor egyes telefonokat (vagy böngészőket) mindenféle benchmarkok alapján hasonlítunk össze, ami bár látszólag egyértelmű sorrendet eredményez, de user experience szempontjából ezek a különbségek nem szignifikánsak.

De az biztos, hogy amelyik gyártó az új aktuális iPhone killer akar lenni, az már nem mehet többé a Retina alá.

Ágoston Péter

Ez a sima Amoled, amivel hasonlítottad, vagy a Super Amoled? Szerintem hamár a legújabb iPhone kijelzőt boncolod, akkor a Samsungnak is a legújabb (S Amoled) kijelzőjével hasonlítsd. Úgy érdekelne az összehasonlítás, így nem túl érdekes. (Az sima Amoled a 3GS-nek a kijelzőjével volt egy súlycsoportban szerintem.)

elyndel

Azért a felbontás béli különbségek miatt nagy az eltérés nyilvánvalóan. De azért megnézném majd a különbséget, amikor az AMOLED technológia eljut a retina display felbontásig.

Xavier

Asszem:

Ha nem rossz a szemed, akkor a különbség 20-30 cm-ről is jól érzékelhető. A SAMOLED eszköz főleg 4″-os méretben borzalmasan raszteres és “szőrös” képet ad.

angelday:

Az olvashatóság nem csak a pixelek közötti hézag miatt rossz a SAMOLED-nél, hanem a pentile matrix miatt, ami egy technológiai csalás, mivel fizikailag messze nincs meg az a pixelszám/felbontás, mint amit ráírnak.
Az már csak apró bosszúság, hogy a subpixelek eltérő mérete miatt azok nem képesek minden szín megjelenítésére (az RGB színtér alig 60%-át fedi le), pl. ilyen kijelzővel soha nem lesz normál fehér megjelenítés, mert ahhoz 3 azonos méretű és intenzitású subpixel kellene.

butcher

Nyilván jobban olvasható az i4 mivel jobb a dpi-je. Ha egyforma lenne a kettő lenne értelme a tesztnek, így semmi értelme nyilvánvaló hogy i4 olvashatóbb. Viszont amón jobb a szín, ez látszik is a nexus one-os nagyításon hogy sokkal teltebbek a képpontok színei.
Egyébként én is i4 iránnyal értek egyet, nagyobb dpi többet ér mint a kicsit jobb szín.

Álmos

Oké, ez mostmár szánalmas. Mit fizet egy ilyen posztért az Apple/T-Mobile?

caizzz

384k pixel vs 614k pixel.=> kétszeres a felbontáskülnöbség. Innentől máris borul a belemakrózásos betűelemezgetés. Ezeket a képernyőket mobileszközökre tervezték, nem arra, hogy valaki nagyítóval nézegesse őket. Ilyen alapon a milliós tévéket is elemezgethetnénk, a tipikus felhasználás szempontjából mégis elhanyagolható a különbség (biz. távolságból nézve). Az IPS meg az oled köszönőviszonyban sincs egymással technológia terén, a képfelépítési különbségek adottak. De ha szerzel egy 960×640-es AMOLEDET, várom az újabb összehasonlítást. 🙂 Az iphone képernyője remek (a ragasztós mizéria ellenére is), de azért hülyeségekre nem kell “tesztet” alapozni.

Xavier

caizzz:

“Ezeket a képernyőket mobileszközökre tervezték, nem arra, hogy valaki nagyítóval nézegesse őket.”

Ezzel senki nem vitatkozik, a gond ott van, mikor egy weboldalra kétszer rá kell nagyítani, mert nem lehet normálisan elolvasni a tartalmát, mert a kijelző ostoba gyártástechnológiája miatt az nem olvasható (lásd akár az első indexes összehasonlító képet a postban).

.r.

nem azért de nekem egy xperia x10i-m van és volt szerencsém ránézni egy desire-re.. hááát… nem tudom melyikben milyen display van de, hogy a desire “kockás” volt az tuti.. kis betük sokkal kockásabbak és olvashatatlanabbak voltak mint az én SE telómon.. viszont egy 3gs-el összehasonlítva már nem láttam akkora különbséget (igaz az nem volt sokáig a kezemben)

szóval van értelme összehasonlítani mivel most 2010-ben két két csúcstelefont hasonlít össze.. most ilyen az állás.. lehet, hogy két év múlva a retina megy a sűlyesztőbe és az AMOLED teknikka leveri az apple álltal addigra kitalált akármilyen displayt is..
let’s fight! ezzel csak mi userek nyerünk! 😛

egyébként a plazma tv filmezéshes sokkal jobb mint az LCD.. 🙂

LeventeBandi

Ahogy fentebb leírta caizzz kolléga a belemakrózásos módszer tényleg hülyeség de ott például nálam (mondjuk ez ízlés kérdése) elbukik a SAMOLED a tudatos túlszaturáltságával sok más kijelzőtípussal szemben

Asszem

Sajnos nekem nem túl jó a szemem, meg amúgy is hülye vagyok a színekhez, árnyalatokhoz, akármikhez, szóval nekem ez nem szempont.

Mondjuk az sokat elmond, hogy az egyik T-Pont-ban voltak kiállítva telefonok, de a legtöbbön gagyi matrica volt, ami képernyőnek tűnt (pl. Samsung Galaxy S). És az egyik sarokban volt egy iPhone 4 is, és mindketten azt hittük elsőre, még teljesen közelről is, hogy ez is csak matrica, amikor észrevettük, hogy nem az, hanem ez tényleg képernyő, spontán wow hangzott el.

Más. iTunes-ban szeretnék keresni olyan 3G adatforgalom számlálót, ami ingyenes, sokan töltötték le és pozitív értékelést kapott. Amit eredményként most kapok, az egy ömlesztett lista fizetős és ingyenes alkalmazásokból, fogalmam sincs, mi alapján rendezve. Erre van valami jó megoldás? Nekem ez így nagyon áttekinthetetlen, pedig állitólag az AppStore mennyivel jobb, mint az Android Market.

Van jailbreak nélkül olyan store alternatíva, mint az androidos AppBrain?

Álmos

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ENNYIRE érdekeljen. Pontosabban, hogy mostanában 90%-ban csak az érdekeljen, hogy bizonygasd az iPhone superioritását minden mással szemben.

Egyébként hogy valami érdemlegeset is mondjak, a fenti képek nem a pentile matrixot minősítik, pusztán a PPI-beli különbségeket emeled ki. Meg akkor említsük meg, hogy az IPS LCD nem képes élénk színeket megjeleníteni (alulszaturált), rosszabb a kontrasztja és a feketéje, és nagyobb mértékben veri vissza a fényt. És mindezt ráadásul nem “érzésre” mondom, hanem a displaymate igen részletes és korrekt elemzése alapján:

http://www.displaymate.com/Smartphone_ShootOut_1.htm

Az egyetlen objektívem védhető álláspont az, hogy egyik kijelző sem egyértelműen jobb a másiknál. Aki mást állít, az hazudik.

Xavier

caizzz:

Ha a SAMOLED-es kijelző valóban 384k pixel lenne, akkor még nem is lenne ennyire gáz a dolog, de a pentile matrix miatt inkább 255k körül van az igazság.
(Hasonlítsd össze a Desire két változatát, lásd. AMOLED/SLCD, elég látványos a különbség, pedig az SLCD messze nincs olyan jó minőségű, mint a Retina Display.)

Dewla

En koszonom a posztot, most mar legalabb ertem is miert volt tegnap fura az omnia 7 kijelzoje. De azert amikor a robotos diablo futott akkor ez nem volt latvanyos, csak a fo menu-hub-ban. Persze az ember azt nezi pont a legtobbet.

Xavier

Álmos:

“Meg akkor említsük meg, hogy az IPS LCD nem képes élénk színeket megjeleníteni”

Ezt maximum tréfának veszem. Gondolom a közel milliós Eizo stúdiómonitorok amik IPS technológián alapulnak erről a tényről még nem hallottak 😀

“rosszabb a kontrasztja”

Konkrétan az iPhone 4 kijelzőjének jobb a kontrasztja, mint a Samsung SAMOLED-et használó készülékeinek. Ne felejtsd el, hogy a pentile matrix miatt nem lehetséges a fekete/fehér kontrasztot megvalósítani, mindig lesz egy raszteres határolás, ami az IPS panelnél nincs (no meg a megjelenített képek esetén minimális a valós fekete felület, ahol az S/AMOLED technológia előnye érvényesülhetne, a szürke skála meg nem éppen az erőssége szegénynek).

“Az egyetlen objektívem védhető álláspont az, hogy egyik kijelző sem egyértelműen jobb a másiknál. Aki mást állít, az hazudik.”

Végül is a SAMOLED panel közel negyed akkora fizikai felbontással, gyér színmegjelenítési képességgel (RGB színtér 60% vs IPS panel 93%-val), kisebb betekintési szöggel nem egyértelműen gyengébb.

Már ne haragudj, de butaságot állítasz.

Álmos

Xavier: sikerült elolvasni a linket amit írtam? Ők fogták és konkrétan objektív, megismételhető, tudományos, stb. módszerekkel MEGMÉRTÉK a kijelzők tulajdonságait, és erre jutottak. Akkor most hazudnak? Vagy szerinted ők is buták?

rudo

Xavier: “…kisebb betekintési szöggel nem egyértelműen gyengébb…”

namost biztos ami biztos megforgattam az elöbb a kezemben egy amoled-es desire-t. a gyakorlatilag korlátlan betekintési szög hogy lehet egyértelműen gyengébb? a többivel nem vitatkozom, mert azok valóban az amoled technikai korlátai jelenleg, de a betekintésről amit irsz az marhaság.

egy fontos dolog azonban kimaradt józsi elemzéséből. hiába tudja ma még egy több évtizedes előnyben lévő technológia megverni az organikus ledeket, végső soron az a jövő. sose felejtsük el, hogy minden lcd csupán annyit tesz, hogy valami béna módszerrel megpróbálja egy kb homogén, kb fehérnek kinevezett fényforrás fényét megszűrni. ez a múlt! a jövő elvileg azé a megoldásé kell legyen, ahol az egyes pixelek maguk bocsájtják ki a fényt. ebből a szempontoból viszont az alig pár éves oled technológia minden gyermekbetegsége megbocsátható. hiába jobb ma egy “retina” ips, az lcd a múlt, az organikus led, vagy egy leszármazottja idővel pedig a jövő!

Xavier

Álmos

Hehe, nekem “valamiért” nem válaszolt Xavier szakértőúr:))

buvosszomszed

Mondjuk en is szeretnek egy szebb kijelzoju jovoben elni.
Bevallom, nekem egyelore amoled is megfelel, de orommel latok egy jobb kijelzot, fuggetlenul attol, hogy ki gyartja…majd egyket ev mulva, ha erik a telocsere.

human

már van “retina” amoled is, egyelőre japánban mutogatták.

az omnia kisebb felbontás valamivel és nagyobb kijelző (0,5 col), szóval még komolyabb a ppi eltérés.

.r.

marhaság! a jövő a kép az agyadba! a szemed fos.. egyből az agyba! 😛

alma

te béna balfasz király, a kinézetben ha már pixelt hasonlítgatsz akkor ne számítson már bele, h a böngésző hogyan rendereli le a betűket… á józsef te olyan vagy mint a döglött hal

Lajos

“Az egyetlen objektívem védhető álláspont az, hogy egyik kijelző sem egyértelműen jobb a másiknál. Aki mást állít, az hazudik.”

Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor az Audi vs. BMW viták mennek 🙂

addikt

Kérdezném nagy tisztelettel akkor most jelenleg a retinára kell vni a löttyedt fszt? Mert erről csak az jut eszembe, viszont egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy egészséges férfiember motorola f3-at használ és baltával borotválkozik. Fszom!

Apophis

Nem is tudtam, hogy az LG csinálja a retinát. A Samsung talán elkényelmesedett, hogy a legnagyobb panel gyártó (asszem azok), többször lehetett olyat olvasni, hogy nem is tud minden igényt kielégíteni kapacitás hiány miatt, lehet a fejlesztésekkel is elmaradtak kicsit? Teljesen egyértelmű jelen összehasonlításbeli hátrányuk, de reméljük nekik is fekszik ez-az a tervezőasztalukon. Főleg, ha a tv-knél megnézzük mondjuk a plazma meg LED LCD közti különbséget, akkor láthatjuk, hogy gyerekcipőben jár még az utóbbi.

feverdof

direkte kicsereltem az e-mail cimem.
En azt szeretnem kerdezni, hogy ki az a szerencsetlen aki cikket a telefonjan egy maroknyi meretben (kenytelen olvasni) olvas es nem jut el egy tizszer nagyobb egeszsegesebb meretu laptopig/monitorig. Ti egesz nap a 80-as trolin ultok? (amin a view is ronda meg jo nok se utaznak)

ion

Csak hát az emberek nem ilyen tényezők alapján választanak telefont, ahogy a Retina megjelenéséig sem zavart senkit a 3GS gyenge kijelzője.

ion

Szóval szerinted a 3GS kijelzője nem “raszteres”? Egyébként sosem értettem, miért is lenne szükség, hogy jó betekintési szögei legyenek egy telefonnak… talán érdeke az valakinek, hogy az utcán, a buszon bárki beleolvashasson a személyes vagy üzleti leveleibe, üzeneteibe? Régebben bizonyos üzleti PDA-kat (és laptopokat) szándékosan úgy terveztek és gyártottak, hogy ne lehessen oldalról látni.

Naranek

Álmos:

Megválaszoltad a kérdést szerintem 😀

—-

ion:

“Egyébként sosem értettem, miért is lenne szükség, hogy jó betekintési szögei legyenek egy telefonnak…”

– Jól jöhet, ha adott tartalmat többen néztek (pl. többször előfordult, hogy buszon ketten néztünk filmet az iPhone-on).
– Nem életbevágóan lényeges momentum, viszont most két technológiát hasonlítottunk össze, ahol ez is egy szempont (lehet, hogy feltűnt de nincs a piacon olyan, hogy S/AMOLED monitor, nem ok nélkül, rengeteg hiányossága és problémája van, ami miatt ez nem megoldható jelenleg)

—-

Nem az a kérdés, hogy a LED technológia lesz-e a jövő, mert ezt nem tudjuk, lehet, hogy a hordozható eszközöknél valamilyen e-ink megoldás még beelőzhet, hanem az, hogy per pillanat melyik a legjobb és ilyen összehasonlításkor biza a S/AMOLED ma még elvérzik.

—-

A takarékosság meg nem olyan számottevő az S-IPS és az S/AMOLED között. Ugyanis csak olyan helyzetben kedvezőbb a fogyasztása, mikor a kép többlettartalma fekete (nem véletlenül használják a szemnek egyébként nem annyira megfelelő inverz megjelenítést ezeken a készülékeken), viszont alkalmazásokban, játékokban, böngészéskor, filmnézéskor stb. ez minimális. Ilyenkor viszont 3-4%-nyi a különbség fogyasztásban, gyakorlatilag elhanyagolható.
Az már csak apróság, hogy a jellemzően ilyen kijelzővel szerelt Android eszközök nem éppen a készenléti idejükről híresek 😀

p3d3str1an

Feverdof: jelen. Napi negy ora utazas alatt szabad cikket olvasnom, ugye? Tudom, luzer vagyok, enkerekelnezest. (az mondjuk mas kerdes, hogy nekem nincs bajom a 3GSsel, a retinaval elesrerendelelt allo index.hu betuit ugysem latnam)

geri

Én ugyanúgy vagyok vele, mint Angelday, a Samsung-féle SAMOLED nagyon nem jön be. Nem tetszett már a Galaxy S-en sem, és az Omnia 7-esen sem.

Annyira nem, hogy egyenesen taszít. Van nálam most egy LG Optimus 7 is, na az viszont nagyon szép képet ad.

al

Józsi

Oszt ez az összehasonlítás miért nem kapott best of show-t?
http://www.displaymate.com/Smartphone_ShootOut_1.htm

Egyébként pixelbuzi szinten minden bizonnyal igazad van. Viszont ahonnan én ránézek egy telefonra, onnan nincs igazad. Akkor sincs igazad ha kiviszem őket napfénybe, mert a kollégám iphone4-ét bazira nem lehet látni, az SGS-emét meg igen. Nekem van feketém is, neki meg nincs.
Az egyik ezért jó, a másik meg azért nem. Te pixelbuzi vagy, neked szar az (S)AMOLED, én meg nem látom amiről beszélsz.

Viszont azt látom ha valamit napfényben nem látok. Én meg ezért fogom szarozni az iphone4 kijelzőjét, mert amit nem látok az nem működik kijelzőben.

BTW az összehasonlításoddal azt is mondtad, hogy egy LCD TV kijelzője jobb, mint a LED TV-k kijelzője. Ezt pedig bárki tesztelheti, be kell sétálni az első media marktba és megnézni egymás mellett, hogy néz ki egyiken az Avatar BD és hogy néz ki a másikon. Számomra a LED mérföldekkel vezet.

atkakukac

Nekem is megvolt a HOPPÍPOLLA!!!
Gyerekek ez e gecijó post volt!!! :D:D

billbo

Nagyon jó lett ez a post. Úgy érzem, nekem elfogadható lenne az amoled is. Kicsit gagyinak tartom ugyan a pentile matrix pöttyös kinézetét. Ez kezdetektől fogva feltűnt, amikor először láttam ilyet. Viszont még ígyis jobb, élesebb, számomra hasznalhatóbb, mint az eddigi HVGA iPhone-ok. Ha nem lenne iPhone 4, biztos galaxy S-re cseréltem volna a 3GS-t.

al

Erről jut eszembe, hogy a 3GS-hez is hasonlítva lett. Na most ezt azért már ne. Pont kedd este vacsora után néztük össze egy jó barátommal – neki 3GS van – és azt nem tudtam olyan távolságból nézni, hogy ne legyen 10x szarabb a képe, mint az SGS-em SAMOLED-je. A 3GS egy pixeles fos, szinte bármilyen mostani komoly telefonhoz képest, az (S)AMOLED-hez képest meg pláne az.

Szindbad

Az okosok vajon kitalaljak, hogy a zold miert vekonyabb?

Naranek

Al:

Gondolom azért nem kapott, mert tele van hibával (már a ppi értékek is hibádzanak, a pentile matrix miatt).

“Akkor sincs igazad ha kiviszem őket napfénybe, mert a kollégám iphone4-ét bazira nem lehet látni, az SGS-emét meg igen.”

Érdekes SGS-ed lehet. Én használtam egyszerre is a kettőt és az SGS-nek maximális fényerőn van annyi ereje, mint az iP4-nek felére véve. Napfényben meg messze az iP4 volt az olvashatóbb (igaz, az SAMOLED miatt ez már nem annyira rossz, mint a sima AMOLED, a Desire konkrétan tűző napon teljesen használhatatlan volt).

geri

Naranek: Én nemrég fogtam a kettőt egyszerre, és a SAMOLEDnél is jobb a retina a napon.

al

Naranek nekem tükröződött az iphone 4, mint a fene. De majd holnap melóban elkérem megint a kollégáét és összenézem újra.

bodzasfanta

mostanaban ilyen ciklusokban irod a jo es rossz bejegyzeseket. ez nagyon jo

fraki

Retináé.

-jé toldalék a magyar kanonikus nyelvtanban nincs. Van -ja/-je ún. birtokos személyjel (v. személyrag, kategorizálás szempontja válogatja), és van az -é, amit úgy hívunk, hogy “birtokjel”.

Pista macija (birtokos személyrag),
de: a maci szeme a macié (birtokjel).

A telefon retinája,
de: a retina felbontása a retináé.

benoe

Sokat tanultam itten (DisplayMate, ArsTechnica), kösz.
Viszont volt nálam Galaxy S (230 DPI), és több hátast dobtam a képernyőtől fotóknál filmeknél.
Volt nálam Wave is (280 DPI), és csak azért nem voltak hátasok, mert az élmény már megvolt.
Szóval azért okostelefonnak nem nagyon rossz a SAMOLED, nem kalibrált monitornak használjuk. Szövegeknél is sokkal jobb, mint a 4″-es QVGA.
Ettől persze angeldaynak nem lesz más a véleménye.

Vagabond

Elolvastam tegnap ezt a cikket, jol megnezegettem a Desire-t, majd egy 3GS-t. Altalaban jo a szemem, en megsem erzekelem annyira azt a pontozottsagot, amit te, Jozsi. De ugy sejtem, ez reszben az (altalad is emlitett) AA hianynak is betudhato, nem csak a ledek kozotti hezagoknak.

A nagyitasokat amugy te csinaltad, vagy levadasztad a netrol? Ha te, akkor mivel?

Vagabond

(Marmint az elso ket kepre gondoltam a pixelekrol, az indexes cikk nagyitast nyilvan te magad csinaltad..)

Zol

Én egy Samsung Omnia 7-es készülékkel rendelkezem és még életemben nem láttam ilyen gyönyörű kijelzőt. Testvéremnek 3GS-e van 2 nagyon jó cimborámnak meg iPhone4, vagyis gyakran tudom vizsgálni a kijelzőket. Az egy dolog, hogy a 4-es szifon felbontása valóban példaértékű, de a super amoled élettel teli színeivel, gyönyörű kontrasztjával, és sokkal sokkal jobb betekintési szögével, napfényben is, mégis jobb mint az IPS. A 480×800-as felbontás nekem tökéletesen elegendő, mivel normális emberi lényként minimum 30 cm távolságból nézem a kijelzőt és sajnos nincs superman látásom, hogy minden nap mikroszkóp alatt vizsgálva olvassam az SMS-eket. Nézzétek csak meg, hogy a fekete színt például hogyan jeleníti meg a két készülék. A Super Amolednél sötétben nem tudod megmondani hol van a határ a kijelző és a telefonház között annyira gyönyörűen mély, míg iphonenál tisztán látszik a háttérvilágítása.

Oleg

Nem egyezik a felbontás, és az egyik tesztalany nem anti-aliaszol.
Egyébkérdésem nincs, nagyon jó az összehasonlítás! XD

Saját vélemény: sehol nem látok fekete lyukakat, nagyítót nem használok AMOLED kijelzőhöz, mert egyszerűen LÁTOM! 😛

Még mindig inkább pentile-mátrix, mint ferdén tartva kifehéredő LCD
Persze hogy jó a retina, de ennek ellenkezőjét nem is próbálja senki bebizonyítani, mert nincs bizonyítási kényszerben 🙂