34 hozzászólás

csiga

Így tizensok év próbálkozás után azt mondom, nincs effortless backup megoldás. Valahol valamivel mindig szopni kell.

Smegma

Egy hozzákötött hd nem elég, bármikor beszarhat. Legalább 2 kell plusz 1 offsite.

eFi

Én megfogadom fds tanácsát, és amint összegyűlik a téglavörös susulyka rá, már intézem is a CTO iMac-et 🙂

Balazs

Maradok a gigabiten logo NAS mellett, amire szepen idozitve megy az rsync a fontos konyvtarakrol (es persze nem egy diszk van benne).

Balambér

NAS + felhő kombó

Viszont aztat mondja már meg nekem valaki, hogy a Synology NAS-ok Apple Time Machine funkciója, az hogy? (pl. 210+)
Az működik faszán, vagy csak valami portolás, de nem teljesen megbízható? Mennyire lehet azt komolyan venni, hogy az ami?

szgergely

De pl faterom, elmúlt 55, digitális kamerájáról szeretné lehúzni a filmeket. Neki mit ajánlatok? Mert a legkönnyebb a DVD lenne, de tudjuk, hogy az nem valami tartós. Ő is vegyen NAS-t, és azon tárolja a családi videókat? Nem szürreális ez egy kicsit?

Vagy mi erre a best practice?

eFi

Balambér: én a 2.x firmware-ekkel tettem több próbát, mindnek az lett a vége, hogy egy idő után szarakodni kezdett a backup (hiába látszott a NAS, szólt a TM, hogy baja van és nem tud backupni). Egy idő után meguntam és maradt a FW800-as diszk. Persze lehet, hogy a mostani 3.x firmware-ben minden rózsaszín, de egyelőre még nem találtam szabad időslotot, hogy kipróbáljam.

Balambér

@ad értem, köszi

@szgergely én apámmal (60) elővetettem egy A4-es papírt és írószerszámot, majd lépésekbe szedve (onnantól, hogy szgép bekapcsol) szépen leírattam vele, hogy hogyan tudja a gépről leszedni a képeket.
sok sok lépés lett.

Balambér

@eFi

úgy látom valóban az a helyzet, amitől tartottam: ez egy portolás, ami (legalábbis egyelőre) nem 100as. köszi az infót.

andrasb

Nekem egy sima USB-s kulso disk idonkenti radugasa Time Machine-val jelenti a general backupot, a tenyleg fontos dolgokrol (pl. fenykepek) meg van backup CDRW-n meg cloudban.

Balazs

“nekem van NAS-om, de nem ide Time Machine-ezek, mert nem vált be. Sajnos third-party nem jobb az Apple megoldásánál, ez van. Sub-standard.”

A NAS elott egy ppc mac minin futo debiant hasznaltam time machine-nek 🙂 Tokeletesen mukodott, minden problema nelkul. Appletalk kellett ra, ennyi. Neked mi volt a bajod vele?

bb

szerintem is csak – már elnézést hogy így mondom – bénaság kérdése, nekem is sima NAS-om van és lazán lehet rá backupolni.

Chal

Asrock Netop (dual core atom, ion chipset-el, hdmi-vel, meg minden kutyafaszával), ez hajtja az xbmc-t, és egyben NAS is, TM volume-al. Mentési sebességgel nincs gond, mert gigás interface van benne. A lakás másik végében van a TV alatt, teszi a dolgat, nem volt még vele gondom soha. Filmezés közben iphone-ról távirányítom wifin. HD filmeket GPU-ból röhögve eszi. Ja, és linux alapú amúgy, de ez lényegtelen. Semmi pénzért nem cserélném le.

Chal

BTW, TM a NAS-on ugyre visszaterve: en akkor tapasztaltam problemakat, amikor ilyen vacak kis “dobozokkal” probalkoztam, mint pl a WD Mybook World. Ezekben harmatgyenge proci van, sokszor meg a 100Mbite-es linkjuket sem tudjak kitomni, nemhogy a gigasat (pedig nehanyra gigas if.-et tesznek viccbol). WD Mybook eseteben TM menetes alatt atlag 8-as loadot mertem, nem csoda hogy eldobta neha, talan a TM is erzekenyebb a valaszidokre, fene tudja… Egy PC kategorias kisgep viszont eleg nagy teljesitmenyt tud nyujtani ahhoz, hogy stabil legyen. Legalabb is en sem az atom procis asrock nettopon, sem egy c2d-s asztali gepen nem tapasztalok ilyen problemakat (mindegyiken time machine volumet tartalmazo share van, az egyik itthoni, a masik munkahelyi).

eFi

Chal: Synologynál más lesz a probléma – ez itt egy DS-508, nem a pacikkal van a gond.

kapcy

két hete vettem egy 1TB-os time capsule-t (rákötöttem még egy 1TB-s küldő hdd-t, így olcsóbb mint 2TB-s tc-t venni) és erre ment automatikusan a feleségem meg az én gépem is time machineilag. kényelmes, jó, szárazabb érzés (korábban usb hdd).

a következő családtag egy apple tv lesz, amely két hét múlva érkezik :p

petermolnar.hu

Csak megjegyzésképp:

média: többes szám
médium: egyes szám.

Most akkor mik vagytok Józsik? 😉

Chal

eFi: 800Mhz -s CPU van benne úgy nézem.. Milyen architektúra? Illetve pl. FTP-vel mennyire tudod kihajtani a gigabitet?

Egyszer volt a kezem között egy QNAP, ami üresen (diskek nélkül) kóstált 250eFt-t. 30Mbyte/s -t lehetett belőle kihozni, mert egy nyomorult 1Ghz-s celeron volt benne, holott egy SATA disk már évekkel ez előtt is tudta ennek a dupláját. A RAID1+0 esetét meg nem is mondom (tudta az eszköz, de így minek???). A csoda “firmwareről” kiderült hogy kutyaközönséges linux, sw raiddel (ami persze nem baj, csak átbaszásnak érzem ennyi pénzért). Azóta nem hiszek ezekben a drágább dobozokban sem.

Chal

Itt van egy elég jó review a 209-esről:

http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=70&limit=1&limitstart=1

Ha jól látom ennek erősebb a procija mint a 210j-nek.

Amúgy az jutott még eszembe hogy kipróbálom iscsi-val a TM-et. Elvileg mennie kell, hiszen blockdevicenek látja a rendszer, tehát olyan a TM számára mint egy usb drive.
Kisebb az overheadje mint a sambanak, és jumbo framevel talán még többet ki lehet belőle hozni 🙂

pappito

nekem ketyeg a sarokban egy terás TC, arra van akasztva egy másik terás external. Két mac ment a TC-ra magától, eddig nem igazán volt vele gond, 4 rendszerköltözést csináltunk végig különösebb hiszti nélkül a mentésekből.

Nekem elég lenne a 2-4 óránkénti mentés is, de amióta tényleg tud 6-7 órát a mbp és a nejemnek is az van, azóta keveset vannak villanyon használva a masinák. Töltődnek éccaka meg esténként egy backup körre feldugdossuk őket.

effortless? igen. ha leég a ház, akkor elveszik minden? igen, de akkor úgyis rábasztunk rettenetesen, ez lesz a legkisebb bajunk.

Saabi

TM + TC. Sajnos a TM-ben megingott a bizalmam (a minap azt hitte, hogy lementett néhány iPhoto eseményt, pedig nem) de nem ismerek jobbat.

CharlieBrown

@Chal: van valami lényeges különbség szerinted ds210j -hez képest az órajelen kívül?

best deal lenne a 210j 1.5TB akksival 56k HUF pénzegységért, és még van a diszkre 2 év, a technikára 1 év gari… Nem tudom ér-e 20ezerrel többet a +órajel és memória.
DILEMMA ON

Balambér

@CharlieBrown

az órajel + memória elég erőteljes arányosságot mutat az olvasási írási sebességgel (meg gondolom DLNA, torrent és egyéb teljesítményekkel is)
kérdés hogy mire akarod használni, és ahhoz elég-e a kínált teljesítmény.

disclaimer: nem vagyok szakértő, csak én is most akarok beruházni egy normális NAS-ba, és sokat olvasgatok a témában az utóbbi időben

ion

“Én a NAS-on képeztem le egy TM volume-t. De valamiért nem volt kényelmes. Nem találta meg időnként, nem volt robosztus. Inkább hagytam a francba.”

Robusztus.

püzsó

time capsule-om van lassan masfel eve, de manualba backupolom csak ra a fontosabb dolgaimat. egyaltalan nem tartom egy robusztus valaminek sajnos, elsősorban routernek használom. az milyen már, hogy bármilyen wifi kódolást beállítok wep wpa akármi, akkor a hdról, hdra másolás nagyjából fél megabyte per sec sebességre lassul. N-es wifin. ja persze nem a legutolsó firmware-t használom, lehet azzal jó lenne. csak ha azt feltettem akkor kb kétnaponta lehalt a router és resettel kellett nulláról setupolni. úgyhogy most fasza minden, nincs wifi kódolás, működik minden jól. még szerencse, hogy ritkán lakott környéken lakom.