A kalap esete

A tegnapi MacBook Pro posztom elgondolkodásra késztetett úgy látom mindenkit, főleg engem. Az alapvető kérdést úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy 3,3 éves, csúcsra fejlesztett (SSD + 4G ram) elsődleges munkagépből merre induljunk el. Kimutattam, hogy nekem nem érdemes egyelőre váltanom, hiszen most is el tudom végezni a munkámat rajta (igen, el tudom végezni).

Nem száz, vagy akár 200 ezer forintos laptopról van szó, hanem gyakorlatilag 800 ezer nettósról. Hiába, az Apple olyan cég, ami átfogalmazott egy két dolgot: a laptop ár az új telefon ár és a csúcs-desktop ár az új laptop ár, 200 az iPhone 4 és 800 a MacBook Pro — ez van öcsisajtok.

Persze, a lényegi rész most nem ez, mert akinek nincs Mac-je, az azonnal vásároljon magának. Nekem viszont van Mac-em. Igaz, hogy nem a legújabb, de van! iPhone-om és iPad-em is van! Nézzük inkáb racionálisan:

– Szükségem van új laptopra? Nincs.
– Szükségem van egy iMacre? Nincs.
– Van annyi pénz a bankszámlámon, hogy meg tudjam venni őket? Van.
– Van annyi pénz a bankszámlámon, hogy tudjunk venni Lindával egy lakást? Nincs.

Hopp, egy új szempont kúszott be. Az életben sajnos más kihívások is vannak, mint egy nyomorult laptop kényelmi-upgrade-je (bár valaki szerint leszakadt garbó és MacBook Pro a kávézóban — áhított imágó). Tegnap átbeszéltük Linkkel a kérdést és arra jutottunk, hogy

FUCK. THIS. SHIT.

Sőt, durvítunk rajta még egyet: felismertük, hogy a 2010-es esztendőben érdemi megtakarítást nem sikerült felhalmoznunk, mivel viszont elkezdtük járni ezt a házasság utcát, sajnos tovább kell haladni más kérdésekkel is, mint például a közös lakás.

A lakás nagyon érdekes kérdés. Eleve pont úgy van beárazva, hogy ne lehessen egyszerűen szert tenni rá. Még ezen a csöcs piacon is kellően drága dolog ahhoz, hogy ne tudja valaki megtakarításból kifizetni. Egész egyszerűen annyi pénzt keres az ember Magyarországon és ehhez képest az ingatlanárak ott vannak, hogy egy sóvárgás-féle dolog lesz csak. Ráadásul akármennyire is fel sikerül halmozni, mindig szükség lesz valami finanszírozásra mögé. De ha elég jól be sikerül állítani a sajáttőke-hitel arányt és még be is sikerül rendezni a cellát, akkor is gyorsan meg kell szabadulni a koszos albérleti díjtól, amit a finanszírozó pénzintézet végül felmar az ember számlájáról.

Namost. Lakás vagy albérlet kérdése. Ezt ebben a posztban offtopicnak nyilvánítom, de erről csak annyit, hogy mi eldöntöttük, hogy endlösung a saját tulajdon. A végén a miénk lesz, eladhatjuk, kaphatunk érte sok millió forintot, ha meg egy bankszámlán gyűjtögetünk, annak soha nem lesz vége, egy tehermentes lakás viszont cool. Ezt persze mindenki eldöntheti saját magának.

Kiszámoltam, hogy az összes pénzünket összerakva sincs annyi lóvénk, hogy beugorjunk egy lakásba hitellel értelmesen, annak meg nem vagyok híve, hogy csak azért is megcsináljuk: mindent kiszárítsunk, még családi pénzt is kérjünk kölcsön, vonjunk be egy vérszívó bankot a tetejébe, aztán vegyünk valamit, amiről kiderül, hogy hangos, sok a szomszéd, hülye a szomszéd, leég egyik nap — nekem ez túl nagy kockázat én ennél megfontoltabb vagyok. Nem vagyok hajlandó mindent feltenni egy lapra. Nem, barátaim. Mindig legyen menekülő útvonal.

Egyszóval kell hozzá sok sok sok megtakarítás. Hogyan lehet ezt elérni? Két módon: 1. bevételeket növelni, 2. költségeket csökkenteni.

A bevétel növelésre tettem már adekvát kísérletet rengeteg vállalkozósdi formájában. Masszív könyveket tudnék írni arról, hogy mit jelent az egyszemélyes vállalkozás. Ez a második offtopic témánk, de annyit azért elmondhatok, hogy abban az esetben, ha felásunk egy kertet, meg még valakiét, meg egy másikat is, de még egy negyedikbe is belekezdünk, akkor ugyan négyszer annyi pénzt tudunk számlázni a piacon elfogadott ásási színvonalon, viszont az ásónyéltől olyan lesz a kezünk, hogy az egész nem ér semmit, és rájövünk, hogy hány kertet tudunk reálisan felásni, hogy még a munka se érjen szart. A dolog tehát korlátos. Ebből a kiút persze az lenne, ha az ember nagyobb cég szintjén vállalkozik, de ez más megugrani való energiaszint. Ebben a posztban nem ezzel a dologgal tervezek, az egy másik kérdés.

Sokkal inkább érdekes megfigyelésünk szempontjából a költségek csökkentése. Megmondom őszintén én már sok éve követem nyomon, hogy mennyi költséget termelek, viszont a költségvetési korlát meglehetősen puha, leginkább az szabott neki határt eddig, hogy mennyi pénzem van az adott hónapban, nem pedig a tudatos és átgondolt tervezés. (Ha átléptem a beállított szintet, akkor is mentem tovább.)

A lényeg viszont az, hogy ezzel az életstílussal a saját szintemen nem termelünk annyi megtakarítást, hogy abból lakást tudjunk megoldani. Most megfogalmaztunk egy célt: lakást kell vennünk, megfelelően beállított saját tőke – hitel arányban (ideális esetben miénk a nagyobbik rész), el kell különíteni még valamennyit berendezésre és meg kell képezni egy rezervációs szintet is. Sajnos valamekkora hitelre szükség lesz, ez van.

Költség oldalról ehhez kell hozzárendelni valamit. A következőt találtam ki: meghatároztunk egy összeget, aminek nagysága vizsgálódásunk szempontjából érdektelen, viszont elég alacsony ahhoz, hogy jelenlegi életszínvonalunkat NE TUDJUK fenntartani. Étterem ünnepnapokon (lehet, hogy ezzel mondok búcsút a gasztró bloggernek?), videojáték szintén, kütyü gyakorlatilag nyista, bevásárlások alkalmával pedig akciós dolgokból előre tervezetten, rengeteg otthoni főzéssel. Tegnap este át is néztük a számokat, meg tudjuk csinálni, kellő önfegyelemmel.

Fogunk egy kalapot, belerakjuk az összeget, minden más pénzt kiürítünk és elkülönítünk, aztán meglátjuk. November 1 lesz holnap, a játék onnan indul. A kalap mellé rakunk egy füzetet is, amibe mindig beírjuk, hogy ki mennyi pénzt vett ki belőle és mit vásárolt rajta. Linda is, én is. Az összes többit pedig félretesszük a lakás alapba. Ezt pedig csináljuk egy évig, persze akkor sem fogunk még lakásnál tartani, viszont sokkal közelebb kerültünk hozzá és legalább csináltunk valamit. Hátat fordítunk ennek a bohózatnak, amit 2010 ebből a szempontból jelentett.

Meglepően őszintén és nyíltan írtam erről a kérdésről, fasz tudja, miért. Nálam a blogolás erről szól, ráadásul most, hogy megírtam magam is sokkal jobban tudom, hogy merre megyek és miért. Remélem, hogy más számára is hasznos volt.

A poszt és a gondolkodás abból született, hogy felismertem, akkor kell Apple számítógépet venni, ha valóban szükségünk van rá, a szűkösség pedig arra sarkallt, hogy adekvát és határozott lépéseket tegyek. Köszönöm Apple, you are the best!

Disclaimer: Szeretném jelezni, hogy a kalap sztori valós, de a részletek ennél picit bonyolultabbak, viszont ennél behatóbban erről a témáról nem kívánok értekezni, illetve annak sem vagyok feltétlen híve, hogy egymás (jelen esetben az én) zsebemben turkáljunk. Inkább szempontrendszert és gondolkodást próbáltam formába önteni. Ennek megfelelően fogok válaszolni a hozzászólások közt is.

161 hozzászólás

Lajos

Hosszú idő óta az első írás, ahol az ember előbukkan a játék- és Applemániás sztárblogger álarca mögül.

gergoke

Na, ez már az én szívemnek is kedves. Kívánom, hogy legyen elég önfegyelemetek hozzá!

Ger

Hajrá!
Kicsit fura, hogy még csak most gondolkodsz el ezen, de legalább megtettétek!
A hitelintézetekkel szívni fogtok, mert akarnak is ügyfelet, meg biztosak is akarnak lenni bennük, meg az állam is szereplő.
Az új mottód: “Szerintem ne vegyél!”

Balambér

Kicsit bizonytalan vagyok, hogy most akkor melyik téma is az ontopic, de mindenesetre sok sikert!
“Welcome to the real world!” 🙂

Malachi

ha már ilyen őszinte voltál, akkor engedd meg, hogy én is: szeretlek. 😀

nagyjából egykorúak vagyunk, szintén egyéni váll. és kb. ugyanilyen kérdések foglalkoztatnak minket is. ez most nagyon betalált.

fogtunder

az én egyik megoldásom (már a kütyü és hasonló igények visszavétele mellett), a lakáskassza, persze azt mondjuk olyan 6-8 évvel ezelőtt kellett volna elkezdened, de sosem késő. mindketten betoltok havi 20K-t, a végén kaptok rá állami támogatást, meg vehettek fel hitelt is értelmes kamattal. nem fog soha összejönni egy komplett lakás ára, de ha úgyis erre akarsz költeni, akkor megéri.

mi egyébként azt az elvet követjük, hogy megpróbálunk kijönni az egyikünk fizetéséből, ami bár az esetek többségében rohadtul nem jön össze, de viszonyítási pontnak szerintem nem rossz. a másodikból minél több megmarad, annál közelebb van a project.

dawey

Egyik baratom azt tanacsolta, minden honap elejen tegyek felre X osszeget amihez nem nyulok. Tobbet lehet igy sporolni mintha minden honap vegen a maradekot felretenned. Az is rengeteget segit ha rendszeresen vezeted mire mennyit koltesz – honapokra visszamenoleg latni milyen hulyesegre szortal el penzt kijozanito dolog tud lenni

RustyRush

Hajrá!!!

(Ilyenkor azért nagyon rádöbbenek mennyire szerencsém van, hogy másfél éve vagyok lakás tulajdonos – hitel nélkül)

Az pedig a fő “vicc” az egészben, hogy még így is elgondolkodom egy-egy apple termék vásárlása esetén, hogy kell-e? Hogy jó lesz-e nekem ennyit kifizetni.

ELŐRE!

GrandMasterB

Osszeszedett, őszinte iras. Plastik szinvonal. Ezert jo ide jarni, es az ilyen jo posztok hasonloan jo kommenteket is szulnek.
En is sokaig agyaltam hasonlo kerdesen es 8 evvel az egyetem utan be kellett latnom, hogy otthon nincs esely sajat lakasra meg komoly mernoki fizubol sem. Szoval irany kulfold. Osszehasonlithatatlan. Eletszinvonal, kozhangulat, fizetes. Azota a megtakaritasom jon fol, ahogy a nagy szovegiro GZolee irta, mint a kib.szott higany.
Egy pillanatra azert jatszatok el a kulfold gondolataval is, bar tudom regebben, jo regen, mar volt errol a blogodon poszt.

Abel_

A bejegyzést olvasva egyből az éttermi étkezéseid jutottak eszembe, meg azok a horribilis összegek, aztán írtad is. Persze mi is szoktunk menni, iPhone-on Money Agent-et használok, általában felírom mire költök (ha nem felejtem el) és most néztem meg mennyi ment el az elmúlt hónapban étteremre, gyorskajákra meg hasonló szarságokra. Szar ügy.

nehaiu

Jó volt olvasni ezt a posztot. Sok sikert kívánok a lakás témában!

KI

Azt nem értem, hogy a lakásbérlés miért nem alternatíva. Ha mérlegre raknánk a lakás megvásásrlásához szükséges takarékoskodást, a hitelfelvétel költségeit, a mobilitás hiányát, és az esetleges későbbi lakáscsere bonyodalmait (amikor jönnek a gyerekek), akkor lehet, hogy jobb választás a lakás bérlése.

david.bass

Na igen. Én is most lakásvásárlás előtt állok, még nem tudom, hogy legyen. Valószínűleg az x önrész + hitel verzió lesz.

Most hol laktok?

Zool

Az előző posztnál kicsit felhúztam a szemöldököm, hogy baszki egy felnőtt ember aki épp családalapítás előtt áll, hogy lehet ennyire felelőtlen, hogy 1 millió körüli összegért notebook. Baszki ennyi pénzből egy kisbaba első évét (ha nem egyből kettőt) simán meg lehet oldani. Azon gondolkoztam, hogy akkor most vagy ennyire önző vagy, vagy ennyire nem nőltél még fel. Örömmel olvasom most, hogy inkább a második verzió az igaz, bár egy kicsit későn jutottál el ide szerintem (no offense).

Csaba

Az utolsó két írásod nagyon elgondolkodtató.

Egyébként sok sikert kívánok a kalapos-füzetes módszerhez, remélem, hogy nem lesz erdeménytelen. 🙂

Zool

KI: Neked volt már olyanban részed, hogy eladták a fejed fölül a bérelt lakást, és szóltak, hogy van 1 hónapod elmenni onnan? Nekem volt ilyen kétszer is. Utána jött az, hogy akárhogy is lesz, de saját tulajdonú igatlan kell. Huszonévesen kvázi egyedülállóként (meg alit valamit tulajdonolva) még egy vállrándítással elintézi az ember az ilyet, de feleséggel és gyerekkel már nem annyira vicces.

pxl

Nem lesz saját iphone 4? Retinadiszpléj könnyek hullnak, pixelszívek kicsordulnak. 😉

Balázs

Nagyon jó poszt, bennem is ébresztett gondolatokat így reggel.

VerVal

Megértelek Józsi! Ez a g.ci Apple ezt teszi velünk. Nekemis inkább takarékoskodnom kellene és félretenni, ehelyett az Apple.com ot nézegetem, hogy mit is kéne venni… Kb. fél óra nézelődés után rájön az ember, hogy nincs szüksége semmire, de odáig el is kell jutni. 🙂

lipilee

egyrészt rémes világ az, ahol a lakásvásárlás és a kütyüvásárlás szinte egyazon kategória. nem vagyok apple fan, ezért nekem anno könnyebben volt megléphető ez a “akkor veszek kütyüt, amikor szükség van rá” scheme, és ettől szoktam időnként deviálni, amiben hű kotrollertársam a párom, aki ilyenkor türelmesen megkér, hogy magyarázzam el 5 mondatban, hogy minek van szükség mp3-as aux-os autórádióra, amikor havonta kb. 400 km-t autózunk (aminek a 90%-ában úgyis “milliók reggelire” és “bolhacirkusz” megy), és van a kocsiban CD lejátszó egy fix zenekészlettel (gyerekkompatibilis!)
(nem lett mp3-as aux-os autórádió. nincs új Androidos telefon se, mert a G1 tökéletesen ellátja a feladatát.)
a másik rémes dolog az, hogy kénytelen vagy saját tulajdonú lakás vásárlásában gondolkodni. ennyire szar a bérelt lakás piac? (mondom ezt egy bérelt lakásból, sajátház-építéses aspirációkkal.)

szóval: kütyüből olcsót, funkcionálisat, lakásból béreltet.

sok sikert a kalaposdihoz 🙂

Somez

Azért tegyük hozzá, hogy a nők tipikus hozzáállása, hogy ami a férfié, az az övé is, de ami a nőjé, ahhoz a férfinak semmi köze. Holott annak idején kiharcoltak valamiféle egyenjogúságot, ami nem ezt jelenti.

Balazs

Gratulalok a felismereshez, ez tenylg egy emberibb es valosagkozelibb post volt. Nagyjabol egy korban vagyunk, azt leszamitva, hogy nekem nincs a lathataron nosules, viszont elmondthatom ,hogy kb 10 ev rakeszulessel egyedul, bank nelkul sikerult hasznalhato (bar nem luxus) lakast vennem. Igaz, nem koltottem horribilis penzt kozben semelyik IT ceg termekeire sem, meg igyekeztem nem is elinni amit kerestem, de mondanivalommal azt szeretnem sugallni, hogy: lehetseges. Ellenben akarni kell…
Persze most lehet, hogy megkapom, hogy igenytelen vagyok, es biztos ures es unalmas eletet eltem kozben, ugy hogy nem adtam meg magamnak feltetlenul mindazt, amire nagyhirtelen vagytam, de ugy erzem, hogy nem, nem ez volt. De piszok jo erzes, amikor sikerul, es megvan, es ott allsz a sajat lakasod kozepen! 🙂

FeGa

József. Megemelem a kalapom! Szerintem most lettél igazi felnőtt ember. Maximális tisztelet!
(És elképesztő mázlista vagy Linkkel, remélem érzed.)

Bop

Nagyon nem mindegy, milyen lakásban gondolkoztok. Ma Budapesten egy elfogadható színvonalú lakás garázzsal, elfogadható környezetben 25-30 millió. Ennyi pénzt lekötni egy egyszerű ingatlanban, amikor duzzad a vállalkozói vénád?? Az önerőből is gyönyörű cégecskét lehet már csinálni, ami aztán hozzásegít ahhoz, hogy néhány év múlva hitel nélkül is megvehesd amit szeretnél. Én azt mondom, lakásban pénzt parkoltatni nem szabad. Ha már van annyid, hogy házban gondolkozz, ahol megteremted a családi rezidenciát a következő 50 évre, akkor érdemes befektetni. De azt is úgy vedd, hogy előtte béreld fél évig, hogy lásd a hely, a szomszédok, a közlekedés, az infrastruktúra és persze a ház igaz arcát.

Balazs

Angelday: ezert szeretem olvasni az irasaid, oszinte emberi hangvetel.
Lejott belole az, hogy te sem nyomdaban nyomod a zoldhasut magadnak.
De egy dolgot ne feledj el! Most lakas es eskuvo, utana gyerek, kocsi ez-az.
Ugyhogy vigyazz a macbook pro-ra mert jo darabig hasznalnod kell meg.

nehaiu

Ha mar itt tartunk, egy kerdesem lenne: tulajdonkeppen Te a blogolason kivul mivel foglalkozol? Ez valahogy sosem volt vilagos szamomra.

jozin

En azt mondom, carpe diem.
Ha kell valami vedd meg, ne hagyd,h ogy a kibaszott penz iranyitsa az eleted, ne hagyd, hogy csak azert mondasz le oromot okozo dolgokrol, mert hogy gyuljon a penz.
Persze az egyensulyt be kell loni egeszsegesre, de az elet alapvetoen arrol szol, hogy elvezzuk.
H meg nem tudjuk, hogy mi lesz, akkor sem kell elkeseredni, mert olyan meg nem volt, hogy ne lett volna valahogy.
A helyedben en vennek egy olcsobb apple laptopot, akar a jelenlegi SSD-t atrakva bele, a jelenlegi gepet meg eladva, ez inspiralna is, hogy gyorsan visszahozzam a gep ranak legalabb otszoroset k. rovid ido alatt.
Amugy meg asszonynak a penzugyekbe ne engedj beleszolast, a ferfi te vagy vazze, ha az asszony is beleszol, akkor 10 even belul hatalmas papucs leszel.
Az ilyen dolgokat, mint hogy lakas, pedig a ferfinak kell megoldani, az asszony foglalkozzon csak avval,h goy az othoni harmoniat, boldogsagot, beket megteremti.
Ezt majd akkor fogod megerteni,h a lesznek gyerekek, es az asszony nem lesz az az igazi anyuka, merthogy karrierista no, es dolgozik a penzert. PEdig fontosabb lenne,h goy a teglakat a ferfi cipelje a hatan, a csalad pedig boldogan eljen, es amikor a ferfi hazamegy, a munkahelyi stressz automatikusan eltunjon, latva az ajton belepve a boldog csaladot.
Asszonynak beleszolast engedni a penzugyekbe legalabb akkora baromsag, mint ugy laptopot venni 1 millioert, hogy igazabol nem is kell.

cinty

Mit jelent párban gondolkozni, ugye Józsi?

De azért ideteszem kedvenc saját vs bérlés témájú pénzügyi fejtegetést:
http://www.tothandras.hu/blog/index/2010-07-15/ingatlan-vallashaboru/

Amihez persze ott van a két szerencsétlen adalék: a magyar bérlési realitás, főleg kínálati szinten. A meglepetések ellen végülis lehet jó szerződéssel védekezni. És ugye ki a fene mondta, hogy Magyarországon kívül nincs más a világon. A másik fele, hogy a megtakarítás és befektetés se épp azok a nagyon elterjedt gondolatok.
Másrészről mintha épp itt foglalkozott volna valaki egy bizonyos sügérrel.

Balazs (a masik, mert tobben vagyunk:D)

Bop: az elfogadhato mindenkinek mast jelent. Nekem pl nincs kocsim, nem is lesz, a garazs felesleges kiadas, es az altalad emlegetetthez kepest feleannyiert talaltam olyat, ami az elsodleges igenyeimet (kellemes kornyezetben, turhetoen berendezheto, es van hol laknom) kielegiti. Ha neadjisten ugy adodna, van hely benne egy masik embernek, es alkalomadtan gyerekszobanak is. Az osszes tobbi sztem kb az egymillio forintos laptop esete.

Jozin: majd amikor megoregszel es nem lesz fizetesed, rajossz valszin, hogy lett volna ertelme nem elverni a penzed.

Adrián

Gépet én sem veszek, de 4 GB-t memóriát berendeltem, ugyanis a mostani 2 GB-ból 100-0MB szok szabadon maradni a Safari/flash miatt.

TonTomika

Tetszik, nagyon tetszik. 🙂 Bár én csak 22 vagyok most megfordult a fejemben, hogy talán ideje lehet elkezdeni tenni egy kis megtakarítást, majd idővel befektetni, nehogy kicsússzak az időből.

Btw: Nagyon szívesen látnék valami hasonló interjút Józsival, mint amit Handrással csinált a HRCafé.

Kikkekke

Szerintem hamarosan megkeres egy bank egy tokjo elotakarekossagi ajanlattal, Jozsi.

csiga

> Étterem ünnepnapokon

Igen, sajnos ez van. Illetve meg kell keresni azokat a helyeket, ahol nincs külföldi szakács meg pacojet, de tiszteségesen főznek.

> Videojáték szintén

Saját tapasztalatból mondom, hogy fillérekből lehet manapság játékosnak lenni, ha nem ülsz fel a hypevonatra. Konzolos vonalon egy PS2 vagy GameCube, esetleg a legolcsóbb 360 használt játékokkal. PC-s vonalon 5 dolláros Steam akciók. Ennyiért vettem az elmúlt hónapokban a Titan’s Questet, a King’s Bounty-t és a Company of Heroest, ez cirka 100 óra játékidő, család és munka mellett egy évnyi gaming.

> Kütyü gyakorlatilag nyista

Nos, igen, ezt nem lehet elkerülni.

> Bevásárlások alkalmával pedig akciós dolgokból előre tervezetten

Ezzel érdemes vigyázni, mert nagyságrendileg nem lehet vele jobban kijönni, de bele lehet csúszni abba, hogy szart eszel, és akkor a legfőbb befektetésed, az egészséged kerül veszélybe.

> Rengeteg otthoni főzéssel.

Irtózatos időráfordítás és ezzel sem spórolsz érdemben, ha jó minőségű alapanyagokat veszel. Lásd fentebb.

Szerintem.

Álmos

Basszameg, pont tegnap mentem végig pont ezen a gondolatmeneten, és pont erre jutottam. Creepy.

Géza

Azért azt tegyük hozzá, hogy a lakáscélú megtakarítás nettó fizetésből megy, a MacBook vásárlás pedig gondolom céges áfás bevételből, azaz elvileg van egy 3-szoros szorzó.

anTi

Halvány emlékem van róla, lehet hogy nem is jó, de talán egyszer már ovlastam a blogodon, hogy milyen út volt végigjárni egy lakás vásárlást, hitel felvétellel stb. Ezek szerint akkor nem jártad végig az utat?

Én megtettem ezt 2010 elején, kb 40-60% hitel önrész aránnyal, egyedül, saját magam, és határozottan állítom, jó érzés saját lakásba haza járni. Nem is a tudat miatt, hogy az enyém, inkább azért, mert tudod: igen, megcsináltam.

Nekem soha nem volt nagyondrága apple gépem, USA-ból hozattam 13mas MBPro-t, kb 1.5 éve van meg, azóta volt 4G RAM update, és imádom. Nem kell más, és az a véleményem, hogy persze, vannak sokkal erősebb vasak, jobb gépek, de az apple-élményt ez is bőven megadja. Sőt, még egy fehér MB is. iPhone-om nincs, nem is kell, iPad meg főleg, hisz ezeken kívül még rengeteg szép, és csodálatos dolog van az életben.

A Carpe Diem és a realítás közt pedig tényleg érdemes elgondolkodni, racionálisan.

Minden esetre a blogod újból megtetszett, a sok-sok minecraft után 😛

Sok sikert Nektek, legyetek bolgodok, és szerelmesek!

Dob

Azért fura, hogy csak most kezdtél (kezdtetek) el gondolkodni ezen. Én 4 éves notebokkal nyomom, és nem vettem kütyüket már jó ideje, de nem az ezen spórolt pénzből vettük a lakást az biztos, azonban némi önuralmat tanítani

yano

onkormanyzati lakas orokberleti jog ? nagysagrendekkel kevesebb mint az ingatlan tenyleges ara es nem elnel bizonytalansagban

speed

Jozsi, en a te hatasodra kezdtem el irni a kiadasaimat, a legelso excel fileom 2006-ban készült el (disclaimer: most 24 vagyok), amikor kezdtem dolgozni az elso komolyabb munkahelyemen, ugyhogy mindig kivancsian kovetem, amikor errol a temarol van szo.
Kábé én is hasonloan allok a problemaval, és oszinten szolva en sem tudok hatart szabni a kiadasaimnak (max a penzem), mert mindig van plusz egy buli, még egy kocsmázás, stb, aztán azokra igen nehéz nemet mondani (kinek mi ugye :)). Szóval lehet, hogy ebben a módszerben van a tuti, amit írsz, nem tudom, de ami neked a lakás, az nekem a folyamatos folyószámla-hitel mínusz, meg a félévenkénti k*rva drágra tandíj (mondjuk utóbbinak hamarosan vége reményeim szerint); és bár a kettő ugyan összefügg, de ezeket szívesen eltüntetném… főleg mert az A-hitel “jó” tulajdonsága, hogy “mindig van” az embernek pénze… hát persze… 😀

Somez

Az Apple számítógépeiben amúgy pont az a jó, hogy sokáig nem kell cserélned. Nekem 2 éves a Unibody MacBookom, RAM-ot 4 GB-ra bővítettem és ez elég. Persze ennek a fő oka, hogy nem vagyok gamer, leszoktattam magam róla 18 évesen. Bánom, de cserébe nyertem egy csomó szabadidőt és pénzt. Amit persze hülyegyerek módjára kocsira költöttem 🙂 Hiába, nem változunk.

Balambér

csigának a “rengeteg otthoni főzés = irtózatos időráfordítás” elméletével abszolút nem értek egyet. sőt, kimondom, ez nincs így. példaként említhetném az asszonyt, akinek 3 gyerek mellett átlagban kevesebb mint egy óra áll rendelkezésére ebédet csinálni (előkészítés + főzési idő inkluzíve). és nem tökfőzeléket eszünk minden nap. hobbiból gasztrobloggerkedik, úgyhogy kb nálunk nincs kétszer ugyanaz az étel akár hónapokig se.
Lényegében ez is egy “szakma”. Az elején nem fog menni (mármint a hipergyorsaság), de szép lassan elsajátítja az ember. Igazából nagyobb részt logisztikai kérdés (több napra előre kell eltervezni, hogy mikor mit akarsz főzni, ehhez kell hangolni a bevásárlásokat, lehet trükkös maradékfelhasználási ötleteket implementálni), és kisebb részt készség ill. gyakorlat. (Pl. három szem krumpli megpucolása nem 3-4 perc, hanem 1)

A minőségi felvetésével viszont maximálisan egyetértek. Azzal lehet spórolni, hogy ritkábban veszel eredeti prosciutto-t, vagy hasonlókat, de a nagyon olcsó (=gagyi) felé elcsúszni azért veszélyes. Én is azt mondom, hogy ha valamire érdemes költeni, az az egészséged, és ez nem gyógyszereket meg vitaminkészítményeket jelent, hanem egészséges (lehetőleg minél inkább műanyagoktól mentes) alapanyagokból készült egészséges ételeket és egészséges étrendet.
És a nagyon olcsó élelmiszereknél az értékes vs. műanyag arány általában nagyon kibillen a rossz irányba.
Szumma szummárum, meg kell találni az arany középutat. Lehet spórolni itt is, de ne ez legyen a húzótétel a költségcsökkentésnél.

vargatom

cinty
Nem rossz a blog bejegyzésed, csak sajnos elég sokat vetít…

1. A 20 éves hitel és a hozzá itthon (egyelőre) tartozó kamatteher extrém példa. 240%-ot visszafizetni a lehető legrosszabb eset. Az amortizáció is egy érdekes kérdés, meg az ingatlanárak alakulása sem teljesen előre látható. Rövidebb futamidővel, magasabb önrésszel kapásból nagyon gyorsan elkezd változni az egyenlet két oldala, és a többi tételnél is lehet sokkal kedvezőbb árakkal számolni.

2. Az általad kiszámolt megtérülés a befektetéses variációnál meg a lehető legjobb eset (SZVSZ), ami vagy kivételesen hozzáértő vagyonkezelő, vagy rengeteg ráfordított plusz munka, tanulás, tehát idő esetén valósítható meg. És még akkor is bármikor bebaszhat egy tőzsdecrach, ami ugyanúgy elértékteleníti szinte az összes befektetést, mint ahogy az ingatlanárak is leestek most. Persze van pár vén rutinos spekuláns, aki válságokkal is jól jár, de egy fiatal pár, aki esetleg közben gyereket is nevel, vlaószínűbb hogy ugyanúgy bukna mindkettővel.
(kolléga pl. ingatlanalapba rakta a pénzét, örült is tavasszal amikor zárolták)

+1. Rengeteg egyéb pro és kontra érv felsorolható és kéne is hogy szerepeljen az összehasonlításban, amit nehezebb forintosítani de tovább árnyalják a képet.

Összességében azt gondolom, hogy nagyon nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy melyik elképzelés a gazdaságosabb, biztonságosabb, kényelmesebb…

vargatom

Azt meg örömmel látom, hogy Józsi azért végül megálljt parancsolt a szakadék szélén 🙂

kodiak

“Szerintem hamarosan megkeres egy bank egy tokjo elotakarekossagi ajanlattal, Jozsi.”
L’effet papillon, reloaded? 😛

Berles-vasarlas dilemmaban, bar nem lokalizalt informacio, de hatha:
http://bubblepedia.net.au

dvorcsak

talan nem veletlen, hogy nem minden orszagban jellemzo az, hogy az emberek lakast vesznek. pl. angliaban sem, ami azert nem egy elmaadott orszag. de a kornyezetemben is van, aki hosszu-hosszu evek ota, csaladdal, gyerekkel nyomja az alberlet ipart. okes, sosem lesz “sjata vagyona”, de ha osszevetjuk azt, hogy az alberlet lassan nem dragabb mint egy lakas (vegyuk pl. a mienket, amire az elkovetkezo 20 evben 100 felett kell fizetni, es ebbol az osszegbol ekkora meretu lakas eseten kijonne az alberlet es egy kocsi torlesztese is (azt is inkabb berelni kellene)), plusz meg van az a szabadsag, hogy ha nem tetszik a szomszed, vagy eppen felrekurtam a szomszeddal, vagy arrebb kaptam melot, a gyereket mas kornyek jobb sulijaba akarom jaratni, szoval ezen esetekben konnyeden mehetek arrebb, ha csak berlek egy lakast, mintha tulajdonlom.

20 ev mulva lesz egy lakasom. es? ha elakarom adni, akkor lesz penzem, de akkor hol lakok? szal nem adom el. egy ertelme lehet: majd lesz a gyerekemnek egy lakasa. tok jo, de gondolkodjunk realisan. nekem van lakasom az elobb emlitett modszernek kozsonhetoen, annyi kulonbseggel, hogy egy generacioval elobbi szereplo reven. aki nem fiatal, de meg el – szerencsere – igy van lakasom, de megis lakasproblemam van. mindehhez vagyok nem keves eves. ha a generaciokat egymas valtasaban tekintjuk, akkor az en lakasom majd fel fog szabadulni, amikor a fiam 60 eves lesz. most erre szamoljak? ezert rakjak bele nem keves penzt, es ezert kossem magam helyhez?

tegyuk hozza, hogy mikozben nekem van lakasom – az elobb emlitett koondicioban -, ekozben a parom es kisreszben en, igen emeny osszegeket fizetunk ki egy lakasert, hogy lakjunk valahol, mikozben a bard ele a nyakunkon. ha fentieket el tudtam volna magyarazni az asszonynak 5 evvel ezelott, akkor most joval kevesebb penzert meg mindig alberletben laknank, es nem kene fosnunk a chf arfolyamtol.

szal menjel, vegyel egy macbook pro-t, es bereld a lakhelyed.

_alesi_

Csöppet szkeptikus vagyok ezzel a “Csak annyit veszünk ki, amennyi tényleg kell”-módszerrel, mert ez a legtöbb esetben pár hónap után elbukik (“de csak egy új pulcsi”, “de ez csak egy ötezer forintos kütyü”, stb.). A hitel ennyiből “jobb”, ott minden hónap elején fizetni KELL és nincs kibúvó, különben eladják a házat, a család megy a híd alá, a családfő meg magánzárkába.

Mi belevágtunk és bár az árfolyamokkal együtt mozog a vérnyomásunk, de megérte.
Az meg hülyeség, hogy a saját lakásnál, ha rossz szomszéd mellé kerülsz, akkor így jártál. Nem tetszik, mész máshova, a meglévőt meg kiadod. Ez persze bukta valahol, de közel sem annyira, mint egy hétköznapi albérlet.

Wotan

Lakás kérdésben szerintem ne vegyél ™, most bôvebben nem kifejtve. Az üzleti meglátásod viszont nagyon jó, ebbôl már nem nehéz levezetni a hogy olyan bizniszt kell csinálni, ami skálázható: szét lehet osztani a munkát, így további munkaerõ bevonásával többet lehet elvégezni. A szóló munkavégzés korlátos, mindenkinek 24 óra egy nap.

P.s. A f.sz.m az iPad automatikus szócserélôs szolgáltatásába

truhali

Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de nincs neked már egy CHF alapú lakáshiteled? Akkor minek még egy? Nem értem… :-O

Bártházi András

Hát, nekem most ezért nincs iPad-em, meg a fekete MacBookom se cseréltem le eddig. Még. 🙂 Bár mi most vettünk egy házat, és a hitelt a héten visszafizettem, a hőszigetelés, kertrendezés, teraszépítés és hasonló jóságok még bőven hátravannak, takarékoskodni kell, nincs mese.

A lakáskassza tényleg jó cucc, ha tudtok 8 éves időtartamban gondolkodni, vagy nem baj, hogy a rokonok is tulajdonosok lesznek egy leendő ingatlanban, akkor érdemes nem csak 20-20e Ft-ot befizetni két számlára, hanem a rokonok nevében is nyitni párat, és oda is tolni a pénzt.

vargatom

dvorcsak

A tőlünk nyugatabbra lévő, valamivel szerencsésebb gazdasági helyzetben lévő országokat nem jó ötlet példaként felhozni. Náluk többek között az alábbi tényezők alakultak teljesen máshogy:

– Sokkal magasabb az átlagfizetés a bérleti díjakhoz képest
– Sokkal alacsonyabb a jelzáloghitel kamata
– Ugyanakkor átlagban valamivel drágább a legtöbb ingatlan (de nagyobb szórás is van az árakban pl. elhelyezkedés alapján)

Egy kinti fizetésből tehát simán tudsz egyszerre lakást bérelni és megtakarítani, nem zárja ki a vagyon felhalmozását az albérlet, mint nálunk.
Közben akár 20 évre is vehetsz fel lakáshitelt különösebb szívás nélkül, mivel ilyen 2-4% körüli éves kamatra adják, aminél még devizaárfolyam-ingadozás sincsen. Tehát összességében a hitel felára is annyira alacsony, hogy sokkal jobban megéri még fogyasztási cikk vásárlásakor is (autót pl. nagyon sokan lízingelnek inkább).

Nálunk viszont az átlagfizetésből kábé csak választani lehet, hogy vagy albérlet, vagy megtakarítás, vagy lakáshitel törlesztése. Ha tehát azt szeretné valaki, hogy kereső élete közepe táján a negyvenes éveiben legyen valamicske vagyona, akkor sajnos a leginkább reális megoldás még mindig az, hogy ez egy saját ingatlan formájában áll rendelkezésre…
Ha viszont albérletre költöd a pénzed, akkor viszont kábé a bútoraid meg kütyüjeid lesznek (plusz valaki másnak kifizetted a vagyonosodását az albérlet havi díjának formájában).

(És akkor olyan járulékos dolgokba nem mentünk bele, hogy pl. oké, béreljünk, de ha negyvenesként családi házba akarsz költözni, olyat hogyan is fogsz találni… Meg ez a hol talál az ember melót, most komolyan, Budapesten kívül olyan nagyon sok alternatíva van? Nem bunkóságból mondom, de van még kb. 4-5 nagyobb város a magunkfajta fiatal korosztálynak és egy rakás szakma már ott sincs jelen…)

Balazs (a masik, mert tobben vagyunk:D)

Tobben felhozzak h pl nyugaton, UK-ban jellemzobb a berles, nos nekem csak egy kis, nem reprezentativ mintam van Londonban es Manchesterben, de kozuluk egy se berli, mind vett lakast.. hiaba, a trendek valtoznak.

robi

Naigen, de azért értelmesen csináljátok, nem kell rögtön sajtos párizsit enni. Lakáskassza egy jó dolog, hallottam olyat is, hogy később a felvett hitel előtörlesztésére is lehet használni. Ha ez igaz, akkor nem késő, do it. Ami nekünk működött, hogy egyikünk fizetését (a kevesebbet) félretettük, és a nagyobból próbáltunk kijönni egy hónapban.
Hajrá, itt is csak a legjobb workflowt kell megtalálni (meg persze számolni, kockázatelemezni), fél év múlva az élet királya leszel.

jplush

Nagyon jo cikk, foleg a felismeres miatt. Par gondolatot tennek hozza.

1. En otthon, ebben az idoszakban biztosan nem vennek hitelre ingatlant. Az egy dolog, hogy az ingatlan arak sem ugy emelkednek mint a valsag elott de az, hogy egyik naprol a masikra 1.4x no a hiteltartozasod es a torlesztoreszleted a sajat hibadon kivul, az teljesen elfogadhatatlan. Valtoznak az arfolyamok es hopp, ott vagy mint ha az elmult evben nem fizettel volna be egy fillert sem. Arrol mar nem is beszelve, hogy ha ne adj Isten eljutsz arra a szintre, hogy ki kell ugrani az ingatlanbol mert nem birod az arfolyamok altal szetkurt felteteleket, akkor is mindenkepp Te buksz. A bank megprobalja azon az aron ertekesiteni amennyi neki kell meg, Te meg le vagy szarva, amit addig befizettel az is uszott. Ez ezek nem extrem rossz esetek, hanem a legtobb hiteles igy jar.
Szoval ennel mar az is jobb, ha a bankszamlan gyulnek a milliok es egy jobb korszakban vasarlunk, de semmikepp nem az elkovetkezendo 5 evben.
Szerintem sem gaz vagy rossz jo alberletben lenni. A sajat lakasra azert menet kozben kolteni kell, alberletnel ezeket a tulajdonos/foberlo allja. Illetve hol boldogsag az, hogy 20 ev mulva, 50 evesen lesz egy akkor 25 eves lakasom. Es akkor majd akkor orulok, hogy csuhej, mostantol azt a havi 100e felre tudom tenni. Engem ez nem motival…

2. A megtakaritas nalam sokkal egyszerubben zajlik es egyelore hatasosan. A havi bevetelek 1/3 resze automatikusan, minden honapban kotelezoen es mulaszthatatlanul megy egy masik szamlara (vagy boritekba) es azzal nem is szamolok, ugy kezelem mint ha nem is lenne. Ez azert nagyon jo mert a fizeteshez aranyosan “vesz el” egyre tobbet ill kevesebbet. 3 honap alatt majd egy fizetesnyi a megtakaritas. A koltsegeket meg ertelem szeruen ugy kell beloni, hogy a 2/3-ba beleferjen.

3. Ha mar van egy kisebb vagyon akkor erdemes egy eros ill egyre erosodo valutaban tartani, hosszu tavon mar ezzel is elerheto egy automatikus kamatozas. Amely mondjuk nincs semelyi fovalutahoz csatolva igy annak ingadozasa nem befolyasolja.

Szemelyes velemenyem szerint jobb dolog egy jo, szerzodessel lebiztositott alberletben lakni es kozben a szamlan milliokat birtokolni mint sem az 1-es pontban leirt feltetelekkel egy “sajat” lakasban lakni, amely szinte barmikor, nagy veszteseggel eluszhat. Mindannyian tudjuk, hogy ha baj van akkor a legjobb es a leggyorsabb megoldo eszkoz az esetek tobbsegeben a penz. Sokkal biztosabbnak es nyugodtabbnak erzem a helyzetem alberletben, jelentos tokevel a szamlamon mint sajat lakasban, szaraz bankszamlakkal. Barmi gond van, ott a papirero. 🙂 A penz kozben megforgathato es befektetheto, ugy erzem, hogy okos lepesekkel 10 ev alatt meglesz a lakasra, hazra valo cash.

vargatom

Balazs:
Nyugaton a kormányok gazdaságot stimuláló intézkedései azt eredményezték, hogy a jegybanki alapkamatok a nulla közelébe csökkentek, így lakáshitelt is baromi olcsón lehet felvenni. Szerintem erre mentek rá az ismerőseid is.

(nálunk ment csak fel paradox módon a devizahitelek kamata… szép baleset)

Gasi

Ugy latom senki nem emlitette de ha esetleg budget management program kell akkor a You Need A Budget szerintem egy egesz jo dolog, fut mac alatt es van iphone-ra rakhato resze is (ez utobbit iphone hianyaban nem probaltam ki), van 7 napos teljesen mukodo proba verzio.

Kov

Azér az durva,h vki ennyi idősen felteszi a kérdést,h szgép v lakás/család…
(írom ezt 23 évesen!)

ekkerjoz

Öt éve volt ilyen árszinten az ingatlanok ára, mint most. Gyakorlatilag semmit nem lehet eladni, mert korrekt banki finanszírozás nélkül nincs kereslet, a piac egy éve alig mozdul. Éppen ezért érdemes most ingatlant keresni, kőkeményen alkudni, és lehetőleg minél kisebb banki segítséggel vásárolni.
A legjobb megoldás egy fmcg piacon mozgó (tehát fővárosi megrendelőkhöz kötött) vállalkozónak, ha valamivel az agglomeráció határán túl lakik, és minél kevesebb alkalommal ingázik.

A komenista rencerben azért ríttunk mink huszonévesek, hogy hát nem állapot, egy lakás vagy ház életfeltétel kéne legyen, nem pedig életcél.

vS

Na tessék, milyen jó kis postot írsz a régi mac-eden. Valaki idezte Az ember tragédiájának egyik nagy igazságát. Ennyi, próbálkozzatok csak, valami lesz, az tuti fix.

Hutyika

A lakáskassza egy vicc, nem éri, csak matekozzatok egy kicsit (nem szeretnek számolni az emberek???). Kamat nincsen, amit hoz a pénzetek, az a 30%-nyi állami támogatás. De teljesen mindegy, hogy 4 évre, vagy 8 évre “kötöd le” a pénzed, akkor is csak 30%-ot “hoz”.

Tehát 4 évre vetítve az össz kamat 1,3^(1/4) -> 6,77 % éves “kamat”
8 évre számolva: 1,3^(1/4) -> 3,33%-os éves “kamat”

Tehát az, aki 8 évre köt lakáskasszát, az nemnormális. (Aki 4 évre köt, az még megérheti, de nem minden esetben).

Van Batterij professzor

Ingatlanügynökz are my religion.

Pedig jó volt, amíg tartott. 🙂

Pix

Józsi, gratulálok a felismerésekhez. Igaz én azt hittem, hogy ha ennyi pénzt tudsz költeni vasakra, akkor biztos jól keresel és már van saját lakásod.
Így viszont egy vicc az elmúlt 5 év összes bejegyzése gaming és Mac vonalon, különösen a vegyek/ne vegyek témában.
Hogy miért?

Nem hiszem, hogy többet keresnék nálad.
Mégis mi a különbség kettőnk között?
Neked a bérelt lakásod asztalai tele vannak kütyükkel, amiket együtt sem tudnál 2 millióért eladni.
Nekem nincs még egy iPod-om se, közönséges asztali PC-m van, CRT TV, céges laptop, ennyi. Viszont van szépen berendezett saját lakásom (3 szobás nemkicsi) és a 10 millás hitel törlesztgetése mellett is össze tudtunk kaparni több millió megtakarítást. Leszarom a CHF árfolyamot, mert értelmes LTP-s konstrukciós hitelem van és egyelőre csak a kamat után realizálok árfolyamveszteséget (éveken át árfolyamnyerességem volt).

Mindegy mire kúrod el a pénzt, de a vagyonosodás útja a tökefelhalmozás és nem az 1 millió forintos “nekemkellamunkámhoz” típusú laptopok és a húszezres éttermi számlák felé van.
Függöny.

jplush:
“… de az, hogy egyik naprol a masikra 1.4x no a hiteltartozasod es a torlesztoreszleted a sajat hibadon kivul, az teljesen elfogadhatatlan.”

Miről beszélsz? Ez nem érv. Ma Magyarországon nincs deviza alaú lakáshitel. Csak Ft hitelt tudsz felvenni.
Ja, és az albérlet elégetett pénz, bőven megéri hitelre lakást venni (kellő önrésszel). Ha mondjuk 10 év alatt kifizettél 10 milliót hitelre, vagy csak 8 milliót albérletre, akkor a hitel még mindig jobb volt, mert a végén ott van a lakásod, az albérlet után meg csak a nagy büdös semmi.

Kikkekke

Es Jozsi es Linda tejfelszoszi gyerkocei majd megoroklik szuleik alberletet?

Venni kell, nincs mas ut. A hogyan-on kell toprengeni, ahogy most Jozsiek is teszik.

Az ingatlanos szakma meg gusztustalanul buzlo, Jabba-felekkel teli posvany, tessek vigyazni.

jplush

Pix: http://devizahitel.lap.hu/
Jah tenyleg nincs deviza alapu lakashitel. 😀
Nekem az egyik kozeli ismerosom pont igy jart. Fizetni mar nem tudta, az eladasnal meg majdnem bebukott mindent. Errol beszelek. Abban egyetertunk, hogy az alberlet elegetett penz, csak annyiert amennyit havonta az albira koltok, nem lenne meg fele olyan minosegu lakasom sem. Illetve amint irtam en egyszeruen keptelen vagyok 20 evre tervezni, elkotelezni. Mondjuk aki a lakastorleszto/alberlet mellett nem tud felretenni annak tenyleg logikusabban hangzik a hiteles sajat lakas.

H2CO3

Szép volt, AD! Csak így tovább, és sok sikert a lakáshoz! Bankokkal vigyázni, stb., ügyesen! 🙂

Sárkányfűárus

Hutyika: a 30% az havonta van a befizetéseid után. Évente max 72ezer az állami támogatás. Így akkor jössz ki a legjobban, ha havi 20e-t fizetsz (72e/12 hónap = 6e, 20e * 30% = 6e). + rájön erre kb 3% éves kamat is. Ha ennél jobbat tudsz, szólj lécci 😀

Szerintem az egyik legértelmesebb megtakarítási forma, csodálom, hogy ez még nem szüntette meg senki 🙂

Sárkányfűárus

Józsi, sok sikert! De én is csatlakoznék az előttem szólókhoz, meg kell találni az egészséges egyensúlyt a spórolás és az élet örömei között. Ha nem élvezitek az életet, csak spórolás van ezerrel, arra akár nagyon rossz esetben a kapcsolat is rámehet.

fromdtod

Egy kicsit idősebben, mint az itteniek, és lakással a fejem felett és MBP-n gépelve (aminek nemrég kiesett az aksija, és nem lehet visszatenni, tehát most kilóg belőle, és billeg, ha leteszem az asztalra, meg már a kasznija is törött zútott, mert fődhöz vágtam, sőt meg is úsztattam, tehát éppen nézegetve az új MBP-t ért engem a posztoló tennapi posztja, és gondolkodtatott el), tehát ilyen vénen egyszer egy még vénebb ember (hú az má milyen vén lehet) mondta nekem: Halottaskocsira nem lehet börönddel felszállni…!

Zeusz

Mi a francnak ház? Ezt sose fogom megérteni. Az világos, hogy van, akinek szükségem van rá, de miért a ház az ultimate megoldás? A lakás már fel sem merül? Utálnám, ha házam lenne.

Zsoltiacerna

Tetszett az iras!
Arra gondoltal hogy ezeket a kiadasokat ne egy fuzetbe vezesd hanem valamelyik banki szofter segitsegevel tanulmanyozd? (mondjuk iBank vagy Money?)
Hezitalok egy ilyen szoftver hasznalatan de mivel nem siekrult raszednem a szovtert hogy online kommunikaljon a bankkal igy eselytelen es ertelmetlen lenne az offline hasznalata.
Max hovegen tudnek szep diagrammokat nezni hogy mennyit koltottem kavera….

Ikuterror

Nagyon jó kis poszt volt, tanulságos. Örülök hogy elolvashattam, sok mindenre ráébreszt! 🙂

CharlieBrown

@ Zeusz: én meg kertes házban nőttem fel, és most is utálom, hogy társasházban lakom… Ez van 🙂

Honeywell típusú programok: köszi kodiak, régen toltam PC-n, most megint kedvet kaptam hozzá!

Azt mondom: saját lakás KELL. Ha lehetne NORMÁLIS önkormányzati lakáshoz jutni, ha LENNE NORMÁLIS bérlakás program, és nem csak a tücskök jutnának hozzá 2-3 év alatt leépülő bérlakáshoz, azt kurvára kultiválnám egyébként!

De jelen példámból kiindulva (anno utánajártunk ennek is):
– ahol 20 éven keresztül éltem, felnőttem nem ad önkormányzati lakást, mivel nem ott van (volt) a bejelentett lakcímem a kérdés feltevésekor.
– ahol aktuálisan albérletet béreltem nem adott önkormányzati lakást, még csak várólistára sem tett fel, mivel nem voltam bejelentett kerületi polgár.

Megbaszhatják.

Maradt az előre menekülés, saját lakás. 2008, CHF.

Jelen pillanatban pedig hiába keresgél az ember másik lakást amibe átmenne, mert nyomott a lakáspiacon az ár:
– a sajátját nem tudja eladni
– ha el is tudná adni, a szoc.pol támogatást vissza kell fizetni az ÁK felé, amit az új lakáshoz már nem tud felvenni, mivel nincs már

Dühítő, hogy az az összeg amiért anno megvettük a lakást, most cca. 20nm-el nagyobb sorházi lakást kapnánk full gépesítve…

Ez van…

pxl

“Mi a francnak ház?”

Jó az. Kiülni a nagydiófa alá borozgatni, meghányni-vetni, hogy falják a felhők az eget, meg gyerekként háborítatlan csámborogni a végtelen kertben, pücskörészni a kavicsokat és hangyát legeltetni. Jó az.

Ger

@Zeusz: van, akit a városi lét riaszt. A budapesti kertvárosi (vagy akár budai hegyek) házakat én se gondolom túl jó megoldásnak, de vidéken azért tuti dolog lehet.
Korunk nagy lehetősége mobilnak lenni, mi meg itt a röghözkötés mibenlétéről kommentelünk. Józsi pont cáfolhatna, mint “nmindenhol felálló” mobilizált munkatárs, de könnyen lehet, hogy nagy átlagban a kerületből se mozdul ki. 🙂

ekkerjoz

@Zeusz

Ház kell, mert társasházi lakásban nem lehetsz sose egyedül.
De a legjobb egy tanya.

lakbal

Fene tudja angelday. Van egy olyan aspektus is, hogy ha a 7es busz megtépáz akkor odafentről mire fogsz majd emlékezni. Beszép évek voltak, van egy majdnem kifizetett lakásunk és nyomorogtunk évekig érte… Igen, akinek radikálisan le kell mondani sokmindenről, az ugyan úgy nyomorog és/vagy nyomorultul fogja érezni magát mint a koldus akinek nincs meg a betevője sem… Ez csak annak áll jól akinek a természete ilyen. Gyanítom, hogy veled ez másképp lehet mert az előző típus nem ilyen korban kezd el gondolkozni 😉

A párkapcsolatodra várható hatásáról meg jobb ha bele sem gondolsz…

Álmos

@Gasi: valahol ellentmondásnak érzem, hogy a spórolást ott kezdje valaki, hogy elkúr $60-t egy ilyen szoftverre 😀

seven_of_nine

Ahhoz hogy szignifikáns összeget félre tudj tenni szerintem havonta 2-300e Ft félre kéne tudni tenni, különben sose lesz lakásod :((

Azokkal egyetértek akik azt mondják, hogy az sem éri meg ha nyomorogsz 10 évig vas szögön élve….

Nehéz eset tudom. Én azaz mi ahogy tudod bevállaltuk a hitelt 2004-ben, de örülök annak is hogy most nem kell a költéssel foglalkoznom, szerintem meg van a balance..

Dr. Lakatos Winnetou

Ez itt mind igaz, amit irtatok, viszont a gyerek(ek) meg talan szoba sem kerult(ek), mint jelentos koltseg. Ugy emlekszem gyerek mellett kurva nehez sporolni.

matyee

Nem tudom milyen távú a megtakarítási célotok, de lakástakarékot érdemes lenne nyitni mindekettőtöknek. Ilyen kamatszintek mellett kellemes a hozma, biztos mint a beton, határozottan megéri. GL!

seven_of_nine

Dr. Lakatos

Hát igen. Nekem van kettő is, sajnos betegségekkel ami a kiadásokat exponenciálisan növeli…

Hutyika

Sárkányfűárus írta:
Hutyika: a 30% az havonta van a befizetéseid után. Évente max 72ezer az állami támogatás. Így akkor jössz ki a legjobban, ha havi 20e-t fizetsz (72e/12 hónap = 6e, 20e * 30% = 6e). + rájön erre kb 3% éves kamat is. Ha ennél jobbat tudsz, szólj lécci

Válaszom:
Látom árus, még mindig nem fogtad fel a lényeget. A 30% az fix, NEM (!) kamatos kamat, míg egyéb befektetések esetében igenis tudsz kamatos kamattal/árfolyamingadozás miatti hozammal számolni. A 4 éves megtakarítás még esetleg megéri, de 8 éves egyáltalán nem. A 30% egy szép szám, de mézesmadzag, 4 évre összesen 30% az vicc, 8 évre meg főleg.
Másik, ami visszataszító, hogy lakáskassza esetében a pénzed bebetonozódik, nem tudsz hozzáférni, egy idézet a lakáskasszával kapcsolatos leggyakoribb kérdésre adott válaszból:
“Nem járt még le a szerződésem, de most van szükségem a pénzre. Mit tegyek?
Igényeljen azonnali áthidaló kölcsönt vagy áthidaló kölcsönt.”
Hát ez fasza.

Tudok-e jobbat? Igen: a befektetési alapok nagy része jóval jobb hozamot tud hozni. JAAA, hogy utána kell nézni, mert havonta egyszer ránézni, hogy hol tartasz, hát igen….
Most mondhatnád, hogy bezzeg az lakáskassza esetében nem kell kamatadót fizetni. Erre meg azt mondom, hogy nyiss TBSZ-t, az után sem kell kamatadót fizetni, ha 5 évig a TBSZ-en hagyod a lóvéd. Cserébe bármibe fektetheted, és ha közben mégis kell a lóvé, akkor max. kifizeted a kamatadót, és hozzájutsz.

A lakáskassza parasztvakítás. Mindenhol csak a 30%-ot nyomatják, de nem részletezik, hogy ez nem kamatos kamat, 8 évre nézve már jobb ha bankba rakod a pénzed, …

Balambér

@DrLW

meg tudom erősíteni (3), ráadásul az asszony pedagógusként van itthon gyesen mellettük.
nálunk ebből kifolyólag fogtunder modellje van, vagyis csak az egyikünk fizetéséből élünk, annyi kiegészítéssel, hogy a másikból nem túl sok megtakarítás vagyon 🙂 (mi 2003-ban ugrottunk bele a ház projektbe, Ft hitel úgyhogy mostanában sincs gondom vele)

Arra a logikai csapdára viszont felhívnám a figyelmet, hogy a “gyerek mellett még nehezebb spórolni” posztulátumból kiindulva levezetni azt, hogy akkor későbbre toljuk a gyerekvállalást, az nagyon NEM AJÁNLATOS.
Véleményem szerint 30-on túl minden egyes évvel drasztikusan csökken az esélye annak, hogy happy end lesz a gyerekvállalásból. Valljuk be, 30-on túl elkezd öregedni az ember, kicsontosodnak a rigolyái, egyre nehezebben alkalmazkodik, stb. Márpedig a gyerekhez kell a rugalmasság, képlékenység. Amíg nincs benne az ember rendkívül elszánt tud lenni, hogy bírni fogja, és jól fogja csinálni. És ha arról lenne szó, hogy ezt pár hétig/hónapig kell kibírni, azt valószínűleg simán bírná bárki. De itt évekről van szó (amikor pl. évekig nincs olyan éjszaka, amit egyhuzamban átalszol).
Nem panaszkodni akarok, ma sem csinálnék másképp semmit, ha újrakezdhetném …. de ha belegondolok, hogy 36 éves fejjel most kéne belevágnom a gyerekvállalásba, akkor vagy nem bírnám ki (mármint pl. a házasságom nem bírná ki), vagy három gyerek helyett max. kettő lenne, de inkább egy. (Igazából eleve négyet szerettünk volna, csak egyszerűen kimerültünk, és nem bírunk többet …. és nem anyagilag, mert a gyerekhez nem pénz kell … akár szegénységben is fel lehet nevelni a gyereket szeretetben és becsületben)

Hutyika

Jah a másik, hogy négy év alatt a havi 20 ezer forintokkal még az önrész sem össze, még akkor sem, hogyha 2 ember gyűjtöget, 2×20 ezer forintot. Tehát ígyis-úgyis más befektetés után kell nézni, akkor minek a bohóckodás a lakástakarékpénztárral?

Cyberdine

Az élet csak rákényszerít mindannyiunkat, hogy felnőjjünk.
Nem szép tőle.

csiga

Józsi, és arra gondoltál már, hogy a vállalásod azért eléggé ellentétes azzal, amit a Plastik.hu alatt toltál az elmúlt 5 évben? Ha elmaradnak az almás, kütyüs, gasztro, stb. posztok, miről fogsz írni?

Eddig te voltál az, aki helyettünk költötte a pénzt hülyeségekre, most meg cserbenhagyod az olvasókat? Mit szól mindehez a szponzor? 🙂

seven_of_nine

Akkor én jobbat mondok. A második gyerkőc után se GYED se TGYÁS!… Helló Mi?

Dr. Lakatos Winnetou

@Balamber:
igaz, a gyerekhez nem penz kell, hanem szeretet, ez igaz.
A gyerek mellett nem leeht sporolni gondolathoz elfelejtettem hozzatenni, hogy el vagyok valva (igy faszan magyarul) es nem nalam vannak a gyerekek. DE mindentol fuggetlenul azt mondom, egy jo tars mellett siman vallalnak meg egyet szo nelkul es par evvel idosebb is vagyok nalad. Ez van.

klarky

Azt azért nagyon halkan had jegyezzem meg, hogyha egyik nap valakiben teljesen komolyan felmerül az, hogy 1 millióért laptopot vegyen, majd másnapra megvilágosodik, és kitalálja, h lakás kell és családalapítás, akkor ott nagyon komoly gondok vannak, és még nagyon az elején tart az illető a felnőtté válás göröngyös útján.

Pix

jplush:
Talán elkerülte a figyelmedet, de szeretett kormányunk betiltotta a devizára bejegyezhető jelzálogot kis országunkban.
A belinkelt oldalon lévő URL-ek 95%-a megszünt a bankok oldalán.
Hmmm. Gyanús…

shoebaron

nincs itt egy mega like gomb valahol?:) ezt a malmot “gyűröm” én is és szintén tény, hogy bár a tudatosság megvan a keret még mindig túl puha.

kodiak

Azert az tanulsagkent mindenkepp levonhato, hogy az itt felhalmozodott (ahogy valahol olvastam a Plasztik olvasotaborrol) magasan kepzett, jol kereso, nyitott emberek is ugyanannak az eletutnak a rabjai, mint (sztereotipia, elismerem) a videki, 8 osztallyal ketkezi munkat vegzok.

Piros tablettat szed valaki, vagy csak egy ut vezet a Nirvanaba?

al

Látod Józsi, ez az írás tetszett. 3 éve léptem meg. Talán így már könnyebb megérteni, hogy ki, miért kommentelte néha azt amit. Mert amikor az a büfi, hogy 300e-ért de kis fasza a 11,6-os Macbook air, akkor az ember hajlamos azt mondani, hogy ja. De ha van egy másik akkor minek? Ha meg cserélni kell a mostanit, akkor felnőtt ember MAcbook pro vesz és nem a kicsi airt. Mert értelmesen elköltött pénz van.

Ne aggódj, a lakás után jön majd a gyerek is. Akkor meg pláne nem az évente veszek valami drágát amin alma logó van lesz az első.

al

És igen. 800e nettót kibaszott módon nem ér egy laptop. Akkor se ha SSD, akkor se ha 8GB RAM és akkor sem ha Steve Jobs maga esztergálta ki az alu tokot amiben van. Egyszerűen nem ér ennyit és kész.

vajdaz

Józsi, üdv a felnőttek világában!

És most hogyan fogod hitelesen tovább alakítani a minta-konzumáló szerepét?

nuphar

a takarékoskodáshoz adnék egyy bevált tanácsot:
a kalapozás semmit nem fog érni! nagy túró
a bevált megoldás ha előre tervezed a költségeket, és ezen felül marad némi plusz költőpénz ha mégis megcsúszol
szóval összeadod a legjobb és a legrosszabb hónapod “muszájköltségeit”
(nálam a jó hónap ha nem kell kgfb-t fizetni a rosz az amikor kell, ilyen a teljesítményadó az év elején is, a többi költség állandó)
ha megvan ez a két összeg ami csak a legszükségesebbeket tartalmazza (pl rezsi, albérletdíj, kajapénz, benzin, kgfb, tel.szla, net szla) akkor ez az a minimum ami minden hónapban meg kell maradjon különben elcsúszol és utána nehéz egyenesbe jönni
ha ezen felül félreteszel még egy keveset az esetleg felmerülő plusz költségekre az még ok, de ami ezen kívül megmarad azt tudod eltenni (ha marad)
megjegyzem a főzés bár sok időt elvesz, de még mindig a legolcsóbb megoldás
ha spórolni akarsz akkor az extrákról le kelle mondani, az élet kegyetlen…de a legtöbben így élnek ebben az országban
mi elsősorban jó alapanyagokat veszünk inkább az ételhez, mint egy iPodot és mivel előbbi fontosabb az életbenmaradáshoz, hát szerintem jól döntünk
mindenesetre ha gyereket is vállaltok tervezd be annak is a havi költségeit, mert nem mindegy, hogy belefér e vagy borul miatta az egész, és jobb előtte átszervezni a “muszájköltségeket”, mint közben megfőni

lakást venni annak érdemes akinek megvan rá a pénze, hitelezni mindenéppen nagy bukás
az albérletek ebben az országban írreálisan magas áron kaphatóak, jelenleg ezek sem jó “befektetésnek”, sem jó megoldásnak nem nevezhetőek
ha valaki manapság lakást akar magának bármilyen formában is, de nincs elég pénze mindenképp a farok rossz végére kerül és szopni fog, ez a kegyetlen valóság
akik itt hónapról hónapra élnek a fizetésükből azoknak egyenesen esélytelen ez az egész, és a kormány szart sem segít a fiataloknak lakáshoz jutni, pedig országos szinten több 1000 lakás/ház/tanya áll kihasználatlanul amit szerintem boldogan birtokba vennének az emberek minimális díjazásért cserébe, így meg csak leamortizálódnak, hát ebben élünk: Welcome to Hungary (Welcome to the Suck)

Attila

Csatlakozom az elottem szolokhoz: ez egy jo post volt, welcome to the real world! En mar a kovetkezo utani szinten vagyok ebben a jatekban, februarban jon a masodik fiam. 😀 na majd ha eljutsz a lakas utan a gyerekig, az lesz a legjobb! Nem is fogod erteni, hogy miert nem volt mar elobb, annyira kiraly dolog!!! De hat ehhez keco kell, szoval elore! Mi a zasszonnyal az excel tablas fuzetes megoldast hasznaljuk, hala a jo Istennek hitel nincs a nyakunkon.(thanks for the family!)
Kitartast a sporolashoz, az akcios cuccok kozott is van kiraly dolog, Aldi es Lidl eleg jo szokott lenni…summa summarum: HAJRA!

Gasi

@ Álmos:
Hm. Talan, bar ha megnezed nem a magyar viszonyokhoz van tervezve, hanem egy atlag amerikaira aki hiteleket vesz vel, hitelkartyai vannak, tehat adott esetben van mit ledolgoznia. Ott $60 nem koltseg ezert a programert.
Plusz amire igazan jo azt nuphar posztja osszefoglalta elottem kettovel, a pontos elore tervezes amivel tartalekokat tervez elore az ember olyan helyzetekre ami megtortenhet, hogy ne akkor kelljen a penzt eloteremteni.
Mindegy, nem akarok senkit rabeszelni, mert nem kotodom a programhoz, csak leirtam a velemenyem, illetve megnezesre ajanlottam valamit amit en is hasznaltam (most csak azert nem mert 0 bevetel van arra hogy beosszam).

HAR

@Balambér
Némileg OFF de mindenképpen meg kell kérdeznem, hogy a szeretet, vagy a becsület merült ki előbb 🙂

Álmos

@Gasi: oké, de van egy rakás ingyenes financial planner is, arról nem is beszélve, hogy azért meg lehet ezt oldani egy kis ésszel és egy kockásfüzettel is. Valószínűleg senkit nem ez a 12e Ft fog a földhöz vágni, de azért itthon ez nem elhanyagolható összeg, és ez pont tipikus példája az értelmetlen költekezésnek virtuális, felesleges dolgokra. Még ha szépek is az ikonok, és 60 FPS-el animálódik is az UI 😛 Szóval az elvet érzem totál ellentétesnek a céllal.

Tif

Nekem a minden hónap elején egyből félrerakok dolog jött be. Ezenkívül mindenféle plusz bevétel (prémium, kiküldetési pénzek, tőzsdei nyereségek) ment a “kalapba” (Ami persze egy elkülönített számla volt) Ha nagyon szorult a hurok, tudtam belőle venni. Mi így szabadultunk ki egy 49 m2 panelből egy 130 m2 kertes házba….

Tif

Ja, nem szoktam végigolvasni mostanában a postokat, mert mindig csak apple imádat, meg a vásárlás öröme csöpög belőle de ez jó lett. Írhatnál néha másról is. Fő a változatosság….

BoGyesz

Nekem is idén változott meg elég sok minden az életemben és innentől fogva nem költekezhetek olyan eszetlenül mint eddig. Rólam annyit, hogy abban az országban élek, ahol állítólag “fejjel lefelé lóg mindenki” és állítólag mindig meleg van. 🙂
Itt sem könnyű az ingatlan vásárlás, főleg mivel az utóbbi években szemtelenül drágultak az ingatlanok. Egy kétszobás, kb 60 négyzetméteres lakás nagyjából 300-500 ezer AUD körül van attól függően, hogy Sydney menő kerületeiben van vagy kicsit távolabb. Egy kétszintes családi ház mondjuk 500.000 – 1.000.000 AUD árban van.
Az átlagfizetésekről itt találtok infókat: http://content.mycareer.com.au/salary-centre
Az átlag informatikus a honlap szerint évi 100.000 AUD-t keres, de ez egy fiatal esetében inkább 70-80.000 AUD. A 70.000 AUD fizetésből adózás után marad kb 56 ezer, az százezresből meg 75 ezer. Az rezsi és egyéb költségek elég magasak, de az a jó, hogy a fizetés kb felét félre lehet rakni, ha okosan költekezik az ember és nincsen még gyereke. Az évi 25 ezer megtakarítás egy főnek.
Nem tudom itt mikorra lesz saját lakásunk. 🙂 Egyelőre nagyon jól elvagyunk albérletben a feleségemmel és rajtunk kívül még nagyon nagyon sok fiatal is, mert itt a legtöbb fiatal bérel, nem vásárol.

Szántó Gábor

Nekem az a szerencsém, hogy már érettségi után felállítottam magamnak a pályát, mert nem tudtam elképzelni, hogy miből lesz valaha is lakásom. Ha nem jön ez a gondolat, akkor nem tartanék most itt.

Egy ideig még a szüleimnél laktam, az idő alatt csak a fizum kisebb részét költöttem el, a többi lakáskasszába és hasonlókba vándorolt. Az számomra természetes volt, hogy kapásból el kell kezdeni dolgozni, a főiskola/egyetem nappali szakon számomra luxus (estin végeztem el). Szerintem sokan nem gondolnak ebbe bele, ráadásul elpazarolják a 18-25 éves kort, amit aztán később bánnak meg. Természetesen azért mi is jártunk bulizni és nyaralni, nem éltünk aszkéta életmódot, de megnéztük, mi hova megy. Például kávéház/kocsma/büfé – no way (annál inkább diszkó 🙂 ).

25 éves koromra meglett egy 53 négyzetméteres panel árának jó része, így egy kisebb hitellel saját kecóba költöztünk a barátnőmmel, akit aztán feleségül is vettem – volt hova ugyebár.

27 évesen a hitelt is visszafizettük, így egy tehermentes, bár szerény lakásban már családalapításon is gondolkodhattunk. 29 voltam, amikor megszületett Bogi lányom. Szintén ekkorra halmozódott fel ismét annyi pénz, hogy a továbblépésen gondolkodhattunk, hiszen a kispesti lakótelepi környezet számomra nem végcél, a gyermekeimnek nem jó környezet (bár mi ott nőttünk fel).

Most 31 évesen egy újépítésű (saját projekt), épp jó méretű (nem nagy) családi házban lakunk kisebb rezsivel, mint a lakótelepen (!) és nyögjük a 20 éves hitelt, mert a költségvetés fele hitelből jött. De megérte, mert jó helyen vagyunk, a gyerkőcök számára pedig ideális a környezet. Ráadásul 10 perc gyalog a Velencei tó… 🙂

Összefoglalva még egyszer: sokan az érettségi után rontják el azzal a gondolattal, hogy van még idejük. Nincs, és a nappali főiskola/egyetem is luxus. Persze ez azokon már nem segít, akik túl vannak már rajta.

Na megyek lazúrozni a garázst, mert épp építem.

Álmos

Szerintem meg ráér az ember 30 évesen házasodni és 35 évesek gyereket vállalni. Bőven. És _NAGYON_ megérik azok az édes egyetemista évek.

Tif

Angelday: Kb 5 évig. Közben megszületett a két leányzó (most 4 és 2 évesek), de a panelban még így is sokat tudtunk spórolni.

Szántó Gábor: Maximálisan egyetértek veled. (Én az udvart teszem rendbe tél előtt 🙂 )

Dob

Szántó Gábor: én nem érzem az egyetemi éveket lxusnak, mert ott megszereztem a papírt, amivel annyit kereshetek, amennyit az egyetemet el nem végzett emberek abban 3-4 évben összespóroltak.
Persze estin is el lehet végezni, de azért élvezni is kell az életet.

Szántó Gábor

@lakbal Mire gondolsz? Ez irónia akar lenni? Izgalmas termékeket fejlesztek, sok helyen jártam/előadtam/nyaraltam a világban, ráadásul 1993 óta sokszor megfordultam a DJ pultban, illetve néhány nemzetközi slágerlistán (mert haverral zenéket is gyártottunk). Nem éppen unalmas.

@Álmos Persze, a harmincas éveidben is ráér ezeket megcsinálni, de a lakásra/családra gyűjteni bőven előtte kell elkezdeni, különben csak a negyvenes/ötvenes éveidre “leszel kész”.

Szántó Gábor

@Dob Gondolom olyan szakmát választottál, ahol az egyetemi papír fontos. De ne mosd össze a nem egyetemi szakmákat, vannak olyan egyetemet nem végzett emberek, akik még így is _jóval_ többet fognak keresni az átlagnál. Például néhány igen talpraesett víz/gáz szerelő, ács, festő… hogy azok mennyi pénzt szakítanak!

lakbal

Gábor: gratulálok. és szerencsés kivétel vagy.

Akik életüket a takarékosságnak és félrerakásnak szentelik, általában sokkal kevesebbet mondhatnak el…

Biztos megvan még a 90es évek eleji magyar filmekből, hogy spórol a házaspár téglára meg malterre, majd mire közös erővel és családi – baráti segítséggel elkészül a kertesház, addigra rámegy a kapcsolatuk az életük…

Ez a verzió a jellemzőbb…

Asszem

Szerintem a legjobb lépés ebben az esetben az esküvő lehet, illetve megnézni, hogy rokonok be tudnak-e szállni önerőbe, majd drága és csillivilli nászút helyett hitel és költözés. Persze csak úgy érdemes sztem belevágni, ha legalább annyi tartalékotok van, amiből egy évig viszonylag kényelmesen (persze a szükséges lemondásokkal) ki tudjátok húzni, akármi történik esetére.

Aztán ha megvan a lakás, beállt a havi törlesztő, látjátok, hogy mennyit tudtok félrerakni, akkor lehet az ilyen nagyobb összegű luxuusnak számító beruházásokba belevágni felelősen.

Másfelől egyértelmű, hogy te ilyen kütyümániás vagy, szóval ha nem okoz havi szintű pengeélen táncolást, akkor inkább ruházz be az új cuccra, amire vágysz, ha meghatározol magadnak egy határidőt, hogy utána meddig nem fogsz upgradelni, az anyagi körülményeidtől függően.

Asszem

Ja, családi költségvetés tervezésére az iszonyú ronda, de ennek ellenére baromi jó GNUCash progit ajánlanám, kicsit rá kell szánni az időt az egész rendszer megértésére, de ha megvan, akkor gyakorlatilag a teljes anyagi helyzetedet (bevételek, kiadások, források, kötelezettségek, stb.) le tudja képezni, az az ultimate rezsi program, az excelezés helyett.

Én három hónapig bírtam, minden egyes számlát, blokkot, banki tranzakciót rögzítettem, barom jó volt átlátni a dolgokat, aztán meguntam, de azért ajánlom, mert jó 🙂

pxl

Ha mindenki így gondolkodna (és harcolna a kapitalisták/kommunisták/gárdisták/zsidók ellen), nem itt tartanánk! (elértük volna a kommunizmust/kapitalizmust/európát/nagymagyarországot).

(csak kitöltöttem a pontozott helyeket)

feverdof

szerintem meg sokaig erdemes kalast berelni, amennyit megsporolsz, ha azt el tozsdesugerezed, sokkal tobb penzed lesz downpaymentnek a hitel melle, mondjuk 4 ev alatt. Amig egy lakber a lakas ertekenek nem eri el a 0.5%-at hulyeseg nem berelni.

Dob

Szerintem nem számolni kell géppel, meg kalkulálni, hanem spórolni, és lelkileg ráindulni…

zamar

Van, aki szép excel táblát szerkeszt és van, aki spórol.

al

@feverdof

“Amig egy lakber a lakas ertekenek nem eri el a 0.5%-at hulyeseg nem berelni.”

Miért is érdemes mondjuk havi 60e pénzt dobni bérlésre, amikor ugyanennyit dobhatsz hitel törlesztésre is? Csak amíg az előbbi 10 év múlva már kidobott pénz, addig az utóbbi 10 év múlva akár a lakásod.

Szóval miért éri meg egy fillért is bérlésre költeni?

A.

Jozsi, mielott elkezdenek beleolvasni a kommentekbe: Bakker, a vegen meg felnosz! 🙂

Asszem

al: ha 10 év múlva is ugyanott akarsz lakni, akkor jobb a vásárlás, ha a munkád miatt rugalmas vagy, akkor jobb lehet a bérlés, pláne, ha még nincs gyerek.

ekkerjoz

Vártam, hogy majd más rávezet: muszáj a bevételeket növelni, az egész élet erről szól.
Nem a meló mennyiségét kell növelned, hanem a produkció értékét.
Nem feltétlenül a versenyszférában.

feverdof

“Szóval miért éri meg egy fillért is bérlésre költeni?”
mert havi 60-bol meg nem torlesztesz semmit, legfeljebb egy 30 eves 8 millios hitelt.
Olyan lakasban meg nem akarsz lakni.Ehelyett azert egy 16 millas lakas is igen szereny, de az meg mar havi 120.
A lakasarak meg 3-4 evig stagnalni fognak, viszont 7-10%-os hozamra mar be tudod fektetni a penzed. 3-4 ev alatt ha havi 60-at bektetsz azzal 60-70%-os a hozamod a lakasnal meg 0. Igen a lakber valahol kidobott penz de a hitelt amit visszafizetsz annak a fele is az, mert annyival tobbet fizetsz vissza a kamatok miatt. vagyis minel kisebb hitelt veszel fel, annal kevesebb penzt dobsz ki, amig meg sporolsz ra addig a zalberletre dobsz ki

CSP

hello Józsi,

a posztból úgy tűnik, hogy elköteleztétek magatokat a vásárlás mellett. Mindenesetre a itt van egy nagyon jó cikk és infografika a NYT-ból, remélem a hasznotokra válik.

Jókat

CSP

dvorcsak

@al

10 ev alatt lakas havi 60 torlesztobol? az vagy nem lakas, vagy van annyi penzed, hogy a lakas ertekenek nagyobb hanyadat kipengeted egyben a vasarlaskor. de az mar egy masik szitu, a legtobb ember nem igy csinalja.

a realitas az az, hogy 20-30 ev, havi 80-100. es ez csak egy szar panel, nem pedig egy uj epiteso, modern, energiatakarekos, zoldovezeti, vilagos keco.

zsolti

itthon nem sok értelme van ezt az albi vs saját kecó témát feszegetni, mert alig van jó kiadó albérlet és az se igazi bérlakás, hanem csak a tulaj adja ki x időre és úgy ahogy ő akarja. továbbá itthon sajnos ha vkik albiba tolják a pénzt akkor nem biztos, hogy félre tudnak tenni eleget saját lakásra, így inkább 10-20 évig nyögik a hitel. jah lehet bebukják, de akkor mi lesz? semmi. mennek vissza albiba és kb ugyanott vannak, mintha végig albiért fizettek volna. de ha bejön akkor pár év múlva lesz egy saját kis lakásuk.

feverdof

“alig van jó kiadó albérlet és az se igazi bérlakás, hanem csak a tulaj adja ki x időre és úgy ahogy ő akarja”
Budapesten tonnaszamra van kiado lakas. Es minden torveny a berlonek kedvez, a sajat tapasztalatombol tudom. 3 eve adok ki egy lakast es meg minuszban vagyok, a károk, ki nem fizetett rezsi meg tobb mint ami a lakberbol bejott, lassan ott tartok, hogy jobban jarok ha uresen all. Ennel jobban megeri megvenni? : (

ekkerjoz

OT
Már a pari, ubi, burgi, kápi, meg a telcsi, törcsi dolgoknál is eléggé émelyegtem.
Az önkoritől, meg az albitól epét hányok.

Balambér

@ekkerjoz

csak nehogy öngyi legyél, mer’ depi lennék 😀

Asszem

Balbi, ne legyél depcsi, mindig lesznek ilyen savanyúcukrok 🙂

wotan

@ekkerjoz: én felvetettem korábban hogy a bevételeket kell növelni, csak aztán az egész thread elcsúszott a “bérelt vagy saját lakás” című, gyakorlatilag megoldhatatlan vitába.

Magyarországon az “átlag” ember számára valóban értelmesebbnek tűnik a hitel és saját lakás vásárlása, azonban a statisztikát jelen esetben sem érdemes egyénekre levetíteni – döntse el mindenki saját maga hogy a jelenlegi és jövőbeni életvitelébe melyik fér bele jobban.

Hogy én is hozzátegyem a magamét:
– a hitel önrészéből egész jó vállalkozást is be lehet indítani, ami jobb biznisznek tűnik mint a hiteltörlesztés (valaki említette a gazdagpapa, szegénypapa könyvet)
– ha van lehetőség a lakásbérlés _mellett_ megtakarítani, akkor nagyobb önrésszel lehet indítani a hitelt, aminek nagyon áldásos hatása van pl. a futamidőre és/vagy a törlesztőösszegre

ekkerjoz

@wotan:

Akármennyit takarít meg, a legjobb betétkamat is töredéke a legkisebb hitelkamatnak.
Nem érdemes forrást lekötni annak a reményében, hogy majd.
Forgatni kell a pénzt, ésszerű kockázattól nem megriadni, rövidhatáridős, gyors melókat vállalni, és minden hasznot azonnal újra vállalkozásban dolgoztatni.
Plasztik Zsozef helyében nyitnék a politikai piac felé, dizájnolnám a sok szarházit, tervezném a balta-arculatukat, mert náluk van a pénz, illetve a pénzhez vezető összes info.

Kianek Tamás

Olcsón kell venni és drágán eladni. Itt Pesten ren getegen hajtják a pénzt, ezért nem érnek rá gondolkodni és informálódni. Kapkodnak. Drágán vesznek és olcsón adnak el. A legtöbben az újságokból tájékozódnak. Manapság azt olvassák érdemes venni, szerintem meg eladni is érdemes (drágán).
Ismerősök megkeresnek, h. tudok-e fél áron ingatlant. Nem, nem tudok.
De tudok 10-15%-kal olcsóbban. Az már nem érdekli őket, nekik 1 telefonhívással 50% engedmény kell. Megkérdezem őket, ha ekkora Ásznak képzelik magukat, minek járnak be vacak havi 600-ért dolgozni 12 órában. Értelmeset erre válaszolni nem lehet.
Pedig a kicsi 12-20M-ot 8-10 havonta 10-15%kal megforgatni, az 2-3M Ft-ot jelent (havi 300e). Ennyicske pénz senkit nem érdekel.
Türelem és kitartás kell ehhez is, no meg egy kis számtan sem árt.
30 éves futamidő az kevés, én bevezetném az örökölhető 72 éves futamidőt
és akkor több pénz maradna a fizetésből kacatokra! És stílusosan Spar-tacus Banknak vagy Izaura Banknak nevezném el. A bank kijáratánál pedig felállítanék egy kacat automatát, manapság egy ipad és iphone automatát, hogy legyen kerek a történet a 72 év első napjaiban. 🙂 Hajrá Apple, hajrá többiek!

zsolti

feverdof
“Budapesten tonnaszamra van kiado lakas. Es minden torveny a berlonek kedvez, a sajat tapasztalatombol tudom.”
Ahhoz képest, hogy 2 millás város nincs olyan sok kiadó, de ami van, annak a nagy része rakás szar. 60-70k alatt szinte csak olyanok vannak, amibe egy vmennyire igényes ember nem költözik be, de az igazán jó albik 80k körül kezdődnek. Bp-n könnyebb jó lakást venni, mint albit találni. Vidéken meg még szarabb a helyzet és még inkább a vétel felé tolódik el az egész, főleg azért is, mert nem olyan sokkal olcsóbb a bérlési díj, de a lakások azért érezhetően olcsóbbak.

Zila

Gyakorlatilag pont ezt csináljuk, csak bővítésre gyűjtünk. Nem könnyű.

en is attila vagyok

5 eve vettem G4 PB-t 1700 euroert, nem tudnam eladni 200euroert sem. Meg mindig szarnyal, de nem szabad sokat kolteni.

mas:

van egy kiado lakasom , neked 75ezerert+rezsi, MINDENTOL 20 percre. (agglomeracio), 2 szintes, 3 szoba, 2 furdo, provance style konyha (Linda imadna), alakuloban a patio, kellemes lesz onnan blogolni, reszben berendezve, szoval johet, amid van, klasszikus design butorok erkeznenek egy honapon belul (Eames, Gray), ha hianyozna egy kenyelmes fotel/szek. Gazfuteses, tavaly epult, jo szigetelessel, nem tul taplo fiatal szomszedokkal (tobbnyire 1 gyerek uton mindenutt, szoval technoparty nelkul).
ha erdekel irok e-mailt a reszletekkel.

suematra

Drukkolok, Józsi. Én nagy költőgép, de nagy megtakarítógép is voltam/vagyok egyben. Egy részt mindig eltettem, a másik részt feléltem durván. Már a legelső fizetésemből eltettem 5.000Ft-ot, aztán fokozatosan emeltem. Mondjuk az volt a családban a deal, hogy otthon lakom, és nem kell hazaadnom pénzt – viszont ruhát, sampont, napközbeni kaját veszek magamnak a fizetésemből (ami 50.000Ft volt). Mondjuk ehhez kell a pozitív családi háttér (anyagilag és normalitásban is, hogy huszonöt évesen se menjenek az agyadra.)
Az első lakásomat négy év megtakarítás után vettem (megtakarítás + plusz nagyon rövid futamidejű hitel + kis családi segítség). Érdekes volt rájönni, hogy az embernek magának kell venni a vécépapírt is, a fűtést fizetni, lakáshitel… De kiszámoltam, hogy meg tudom csinálni, sőt volt elég menő cashflow elemzésem is, hogy mikor vehetem meg a szekrényt, ami kéne.
Két év után elég jól adtam el (7-ért vettem, 9-ért adtam el), és ugye törlesztettem is (mert rövid volt a futamidő), így több lett az önerőm, és vehettem nagyobb lakást. Hat éve lakom ott, közben mindig tervezek, hogy mikor lehetne tovább lépni. Persze ehhez az egészhez nyilván kell egy normális fizetés is.
Szóval összegezve: el kell kezdeni valamikor, és meg lehet csinálni – mondta bíztatóan.

gyurisc

Drukkolok. Annyit csak, hogy amit félreteszel azt vedd ki legelőször a kalapból és ne legutolsónak. Pay yourself first! Ez csak így fog működni!

bonakovacs

Józsi, alapvetően a bevételt kell növelni, ha csupán megtakarításokból akarsz lakást szerezni, elcseszed az életed (mint annyian mások). Think out of the box (or the country…ha másképp nem megy)!

gab

Azt hittem ez már mind megvan, és nem tudsz mit kezdeni a pénzeddel, azért veszel ennyi kütyüt, és jársz drága éttermekbe. Mindenesetre tetszik a felnövésed története, csak így tovább. 🙂 A kommentek is érdekesek, tkp ezért (is) járok ide.

A kiadások írása alap, kell hozzá önfegyelem, de jó látni, mire mennyit költesz. Hó elején tegyétek félre, amit kitaláltatok, különben el fogtok csúszni. Ehhez is önfegyelem kell.

Amennyi reklámot csináltál már az Apple-nek, sztem az összes kütyüjüket odaadhatnák neked ingyen. Esetleg írj egy szívhez szóló levelet Steve Jobsnak személyesen, hogy nem tudsz 800e ft-os laptopot venni, adjon egyet. 🙂 A blog befuttatása és szponzoráltatása is elég jól megy, ügyes gyerek vagy, szóval nem féltelek. 🙂

version

iskola->lakas->feleseg->gyerekek->halal

ennel meg a romai rabszolgaknak is izgalmasabb eletuk volt, de orom latni hogy az iskola sem jelent egybol tudatos gondolkodast, csak a gyerekkori mintak koveteset
aki erre az utra lep az nem felno, hanem eldobja az osszes almat , vegigkuzdi az eletet a nagy semmiert, vegulis ahogy egy robot koveti a betaplalt programot
erre keszitettek titeket, a programot nem lehet felulirni….

a haracsolasi uzemmodot mar meg sem emlitem az alap egy apple szeru blogon :XD

Ger

Elbuktál.
Mondjuk azt gondoltam, hogy legalább egy hónapnál tovább bírod, de tévedtem.