The Social Network (2010)

Mostanra sikerült megnézni a Facebookról szóló filmet a moziban. 1500 forint volt egy jegy, és azt kell mondjam, hogy minden forintot megért.

Magáról a Fácséről már én is olvastam történeteket, sztorikat, és nagyon örültem, amikor kiderült, hogy ez a film inkább a szociális és üzleti aspektusait mutatja be a Facebooknak, nem pedig azt, hogy Zuckerberg hogyan próbál meg csajozni, meg ezeket a tini-kibaszott melodrámákat. Persze ehhez kellett gondolom egy jó könyv (The Accidental Billionaires) és kellett David Fincher is, aki valamiért, hogy-hogy nem, de nem tudta elcseszni.

Az eleje pedig a lehető legeslegrosszabbul kezdődik: Zuckerberg mint a IQ-kukac (magyar fordítása a nerd-nek, haha!) beszélget a barátnőjével, már rögtön kiderül, hogy valóban éles eszű, gyorsforgású fiatalember, aki mindenre rávágja a választ. Azt gondoltam, ha ilyen lesz a film, akkor felállok és elmegyek haza. De csak az első negyed óra ilyen, utána pedig másról szól a dolog. Sőt, Zuckerberg női vonala egyáltalán nincs is kiemelve, épp csak szőr mentén kerül elő. Nagyon jó, nagyon helyes.

Annál többet tudunk meg viszont arról, hogy az egész weblap hogyan készült, mi volt az előzménye, milyen arcok voltak mellette, kik voltak pontosan ezek az evezős csávók, mit tettek hozzá a sztorihoz. Betekintést nyerünk az Ivy League világába, nagyon valóságosak és valószerűek a karakterek, mindenkinek megvan a maga mélysége — kurva jó az egész. A történetmesélés és kibontás is megfelelő, sehol nem kellemetlen, jól gördülnek a jelenetek.


Ki emlékszik még erre a verzióra? Engem Sviatkó Gábor invite-olt meg annak idején még ebbe, viszont nem érdekelt és sokáig nem is regisztráltam be. Aztán Linda (!) volt a következő, ő a svéd barátai miatt került fel.

Komolyan mondom, nekem olyan érzésem lett tőle, mintha egy dokumentumfilmet (!!) néznék, aminek a dramaturgiáját filmekhez igazították. Persze volt benne egy kis filmszerűség is, de újra jelzem: nem volt kellemetlen, nem volt szar, etette magát végig. Mindenkinek ajánlom. Külön említést érdemel az is, hogy a PHP képernyők, SSH konzolok, böngészőablakok mennyire hitelesen lettek bemutatva — nice.

És akkor a Facebook aspektus.

Ötletei mindenkinek vannak. A film kapcsán most újra elgondolkodtam azon, hogy kinek az ötleteiből és milyen dolgok hatására lesz valami igazán nagy. Az ember azt gondolná, hogy olyan arcok bárkiből lehetnek, mint Larry Page, Sergey Brin, Chad Hurley, Steve Chen, Jerry Yang, Bill Gates vagy éppen Steve Jobs.

Van egy kis hírem mindenki és a magam számára is: ezek a csávók nem véletlen lettek azok, akik és nem a jó ötletük alapján váltak azzá. Persze, baszki, az is kellett hozzá, de annál sokkal többre van szükség. Zuckerberg például programozó volt, tudta az elejétől fogva, hogy nem akar bannereket, kibaszottul odafigyelt arra, hogy a szerverek bírják a terhelést és skálázzanak, de ez csak néhány dolog, amivel azt akarom szemléltetni, hogy volt elképzelése. Mégpedig sok és azok a dolgok mentek valahová.

Másrészt kurvára kitartónak kell lenni. Kibaszott okoskodásból meg a másik folyamatos méréséből nem lehet előrejutni. Ott a tetves szövegszerkesztő, lássam, mi a faszt püfölsz bele! Zuckerberg mit csinált? Kb. egy hét alatt lefejlesztette a Fácse alapjait kibaszott PHP-ben meg MySQL-ben. Kik csinálják ezt? Mindenkik bazmeg. Te is, én is fejlesztettünk már így. Ott a megoldás előtted is, előttem is. Nem kell hozzá semmi különös dolog látszólag. Vagy mégis?

Hatalmas a különbség. Vannak csávók, akik nem csak ugatják a netet. Nem mondom, nagy adag szerencse is kell hozzá, de hosszú távon, hiszem bazmeg, előbb-utóbb a kitartás meghozza a gyümölcsét. Muszáj neki, bazmeg. És a lényeg nem az, hogy a diszkóban rendeljük a tekilákat a modellcsajok mellett. Aki erre koncentrál, az soha nem fog sehova se továbbtipegni. A lényeg a termék. Mit látsz benne, mi a csöcst fogsz belőle kihozni. Ez nagyon jól látható a filmben is. Ha valaki a szórakoztató részével, a partival és a látványossággal van elfoglalva — nos, azok eleve oda se kerülnek, ha meg mégis, akkor számukra nagyjából ennyi volt.

Úgyhogy azt mondom, hogy szépen fogjátok meg a kibaszott hobbi projektjeiteket, poroljátok le őket, és folytassátok rajtuk a munkát. Legyen meg a különbség, így lehet elérni. Kibaszott cégeknek dolgozva csak pattogatott kukoricát zabáló, mozifilmet néző, az élet felszínes dolgain röhögcsélő nímandok leszünk.

Erre a hozzáállásra inspirált engem David Fincher filmje, a Social Network.

75 hozzászólás

Hmm

most akkor nem úgy volt, hogy inkább fogta apuci pénzét és a saját bénázása helyet felvett hozzáértő embereket, akiknek megfelelő parancsokat sikerült kiosztani?

TonTomika

Amint megcsináltam az államvizsgám, asszem’ nekiállok leporolni a projektjeimet. 🙂

Csak úgy stílszerűen: Like!

Benji

Zuckerberg maga ismerte el röhögve, hogy a film fele fikció. Ha jól emlékszem az oprah showban.

Ne mondjátok, hogy a főszereplőt nem vágnátok pofán – kegyetlen idegesítő feje van.

Zuckerberget egyébként én becsülöm a kitartásáért, de a filmet ha fizetnek sem nézem meg.

Mefi

Tegnapelőtt néztem meg, tényleg nagyon jól sikerült, és nekem is pont ez esett le, hogy nem a jó ötlet, hanem a még jobb ötlet, és a kitartás vitte az egészet előre.

Egyébként ugyanez a szitu az iPhone appokkal is, ott sem véletlen keresnek milliókat egy nap alatt.

Vagy akkor már Minecraft.

Balazs (a masik)

Trailere alapjan kb a letezo eddigi legfoloslegesebb filmnek tartom, nem hinnem hogy meg fogom nezni.

GrandMasterB

Inspiralo post. Pont 2 napja neztem meg ujra a 300-at. A ketto egyutt adja majd a steam-et az engine-be.

LOL

Benji: Amikor a trailerben azt mondja, hogy “Which part?” na akkor kapna egy kurva nagyot. Tőlem. Tőled meg végig.

Az igazi “Cukk” is hasonló érzéseket vált ki belőlem, biztos én vagyok a hibás 🙂

_alesi_

“előbb-utóbb a kitartás meghozza a gyümölcsét. Muszáj neki, bazmeg.” – kell a hit, hogy kitartás meghozza a gyümölcsét, de a Sors néha elég nagy ringyó. Ő egy pozitív példa -ahogyan a többiek is-, mellette azonban ott van több ezer másik, akikben megvolt ugyanez a hit, vízió és kitartás, mégsem vitték semmire. Vannak tényezők, melyeket nem lehet befolyásolni és hiába kaparunk, a várt siker elmarad.
Ettől függetlenül le kell bizony porolni azokat a projekteket és csinálni kell, izomból tolni. Csak úgy szimplán az alkotás öröméért és talán épp meglesz a lottó ötös is.

TommyBravo

Azért a XXI. századra sikeresen elért egy csomó ember oda, hogy úgy érzik, azzal tudják definiálni magukat, hogy milyen filmeket _nem_ néznek meg. Köszönjük az infót, de itt van cserében egy másik: a film jó, érdemes megnézni. Senki nem lájkol benne senkit a 121 perc alatt, és a Farmville sem jelenik meg.

ern0

Toljuk, baszod. De persze azért jó hogy szóltál, mert jó lenne, ha egyre többen magukévá tennék ezt a gondolkodást. Ja, és szólok: nem csak internet van meg mobiltelefonos app fejlesztés, bár az immateriális jelleg miatt ezeket egyszerűbb úgymond semmiből létrehozni.

És ha már egy közösségi oldal kapcsán került elő ez a dolog: ha nincs saját ötleted, de buzog benned a tetterő, vagy van, és találsz másokat – hol? az interneten! micsoda meglepetés -, akik ugyanazzal próbálkoznak, akkor lehet barátkozni, összeállni. És nem csak PHP- meg JavaScript- programozó kell egy projektbe, hanem olyan is, aki megírja a kibaszott konfigokat, tesztel, bugreportol, marketingel, netán valami kis sales-félét tud felmutatni. Dokumentációt ír! majdnem kifelejtettem, pedig szerintem ez különbözteti meg az ötletet a termékkezdeménytől.

Azért merem ezt így nagy igazságként kijelenteni, mert a saját bőrömön érzem: ketten toljuk a szekeret, fejlesztjük a cuccot, és egyrészt meglehetősen bénák vagyunk a marketinghez (maradjunk ennél a szónál a fejlesztésen kívüli tevékenységek megnevezésére), másrészt minden perc, amit ebbe ölünk, a fejlesztés elől szívja el az időt.

Hmm

a pénz vagy a szörnyen költekező környezet számíthat inkább, mert csöppet már nagyon furcsa, hogy csak amerikai pofáknak lesz világbirodalmi it szolgáltatásuk, biztos nem azért van mert ők okosabbak vagy kitartóbbak mint a világ többi részén élő okos és kitartó emberek

bauxit

amikor egy ilyen filmet megnez az IWIW keszitoje,
akkor kivancsi vagyok mi jatszodik le benne.

IIsti

Ezért nem hiszek Kínában. (Persze, okosak, sokan vannak, sok pézük van, meg minden. Viszont mi az a dolog, amit kínaiak találtak föl az utóbbi x évben? (Tüzijátékrakéta nem ér, az már régi találmány.))

wotan

egyetértek az inspirációval, nem is akarok negatívkodni, de tessék már megnézni hogy pl. a Józsi által felsorolt nevek között hány magyar van. he?

innen kelet-közép európából nem mondom hogy lehetetlen, de _KURVA_KIBASZOTT_NEHÉZ_ világszinten nagyot alkotni, erre az USA kell.

p.s. baszki, még az időzónánk is ilyen elbaszott, 5-kor már sötét van, akkor lépek ki az irodából 😮

Chris Borbas

fasza kis poszt, köszi AD. én is tegnap néztem meg, nagyon húztam a számat, de megérte. az, hogy tényleg az igazi facebook irodában ültek nagy like, vajon a névjegyén is tényleg az “i’m the CEO, bitch” mondat áll? 🙂

Lendvai Norbert

Hmm: éppen tegnap volt egy interjú az RTL Klub Félkettő című műsorában — egy szar a műsor, de néha el lehet értelmes beszélgetéskezdeményeket csípni — és ott mondta az illető, hogy az USA-ban abban jók, hogy magukhoz szívják a tudást, a kreatív agyakat és igen jól csinálják ehhez az eladási tevékenységet; ez utóbbit kell szerinte itthon tanulni. Szerinte (dolgoznak együtt sok feltalálóval, kutatóval) itthon igen sok az ötlet, de félnek kiadni a kezükből, hogy más vigye sikerre. Erre mondta, hogy pedig így lehet pénzt csinálni — ezzel a gondolattal nem értek 100%-osan egyet.

lebowski

Benji: Zuckerberg nem elismerte, hanem csak állította, hogy a film sok része fikció. A film egy része minden bizonnyal fikció (pl. az eleje a barátnővel és Sean Parker féle részek, róla most volt egy profile a Vanity Fair októberi számában), de a többit elvileg (igaz ellenérdekű) felek állították a könyv írójának. Kérdés kinek hiszel. Egyébként saját tapaszztalatból, a film élethűen adja vissza viszonyokat.

IIsti, a kinaiaknak ugyanez megvan mint a nyugatiaknak. Lekoppintanak minden netes céget és megcsinálják maguk. Kína egy intranet (totális kontroll alatt, beleértve, hogy a blogokat és a chatroomokat, IM-eket is olvassák és figyelik és csak egyszer figyelmezetnek, hogy ejnye-bejnye, másodszor nagyjából visznek), dude, ahová gyakorlatilag nem tudnak betörni a Nyugati nagy netes cégek. Mivel nem tudunk kinaiul nem ismerjük ezeket a cégeket, de hidd el, hogy van kínai google, blogspot, youtube stb.

pxl

Van pár elképesztően jó színész, akik kitartóak voltak, s nem adták fel. Sikeresek lettek.
Van százezernyi más, elképesztően jó színész, akik szintén kitartóak, s nem adják fel. Nem lesznek sikeresek.

Van pár elképesztően jó író, akik kitartóak voltak, s nem adták fel. Sikeresek lettek.
Van százezernyi más, elképesztően jó író, akik szintén kitartóak, s nem adják fel. Nem lesznek sikeresek.

(azért lelkesedni mindig jó dolog)

snail

Az utolsó bekezdés egy az egyben visszaadja, hogy mit adott nekem ez a film. Ez a poszt, Józsi, lájk.

Neurózis

Egyetértek, örülök, hogy így összefoglaltad, abből a kis autista surmóból (már a film alapján) nekem is teljesen ez jött át. Ugyanakkor lenne két kérdésem:
1. Miért mondja azt mindenki, hogy a Facebook-ot fel fogja váltani valami más?
2. Hisztek-e ebben?

SviatG

Hú de régen küldtem azt az invite-t:-)

A film nagyon ütős volt, végig pörgés, éjfélkor fejeztem be, 3-ig nem tudtam utána aludni. Nem vagyok az a nagy nerd, de 2 órára azzá váltam és tényleg minden másodpercét élveztem.

“I’m the CEO, bitch!”

kokkerospaniel

Ez a sok “kibaszott” meg “bazmeg” aztán tényleg sokat ad hozzá a szöveghez. Olyan, mint óvodában a “kaka-pisi-fütyi”. Harmincvalahány évesen nem gáz egy kicsit így írni?

Csomesz

Amikor megnéztem a trailer-t,már a felénél arra gondoltam, hogy “Na megint. Most éppen kinek a lába elött boruljunk le, hogy mekkora koponya.” Engem annyira de annyira idegesít ez a Keressünk magunknak siker isteneket divat, hogy úgy érzem hánynom kell tőle. A Facebook sikeres, Zuckernek bejött. Kétségtelen jó ötlet,de eredeti? Frászt. Annyi hasonló project futott és fut most is vele párhuzamosan, hogy nem hiszed el.

“előbb-utóbb a kitartás meghozza a gyümölcsét. Muszáj neki, bazmeg.”

Jó így élni és gondolkodni és azt hiszem semmibe nem érdemes enélkűl a hozzá állás nélkűl belekezdeni, de gondolkodjunk reálisan, szerintetek ettől lett siker a Facebook? Ugyan már…
A film-et lehet megnézem Józsi ajánlására, bár nem tudom,de minden esetre élünk a földön kb 7 milliárdan és van kb 1000 ember akinek bejött az ötlete és a többi ember (akinek van étele,vize,csatornája,háza és szabad ideje) meg fogyasztja ezeket. Nincs ezzel gond. Mindíg is ez volt és ez is lesz,de ne csináljunk már úgy mintha csak az emberen múlna, meg a kitartáson….

Ott van pl Bill G. Neki volt ötlete? Frászt. Csak 20 dolcsija volt, hogy megvegye egy haverjátol a DOS-t és baromira bejött neki. 🙂
Szóval kitartás kell,de 10 pontból csak 4-et adnék neki, a többi szerencse. Jókor jó helyen. Ennyi sztem.
(A post szerzője fent tartja a jogot, hogy egy kilátástalanul pesszimista ország szülöttjeként, ne legyen szerda reggel optimista hangulatban)
🙂

yzzy

Nem láttam még a filmet, ha lesz időm, biztos megnézem, de szerintem nem elsősorban a kitartás kell a sikerhez, az alap. Szerintem a siker kulcsa az, hogy jó helyen vagy jó időben, és ezt felismered. Az még kevés, hogy jó dolgot csinálsz. A világon, de akár itthon is, rengeteg ember talál ki és valósít meg jó és hasznos dolgokat, de ha nincs meg az az összetevő, ami miatt ez tényleg sikeres lesz, akkor nem jön össze. Hogy mi ez az összetevő? Sok minden lehet, sokféleképpen hívhatják, pl. szükség, pénz, szerencse, de szerintem a legjobb név rá a divat 🙂

Persze, az is kérdés, hogy a siker mit jelent? A jelen esetben egyértelműen azt, hogy sokan használják, sok embernek okoz “örömet” (vagy csak pótlékot?) és persze azt is, hogy ebből valaki vagyonos lesz. De ilyen szempontból sikeres az XY alátét-, tömítés- vagy gyufagyár tulaja is, akik milliárdos forgalmat bonyolítanak le (pénzben és darabszámban is) egy tök egyszerű találmányból, csak ő nincs szem előtt, mert nem hype.

Amúgy pedig tényleg érdemes ötletelni és megvalósítani, mert anélkül biztos nem jön össze.

eN

emlekszik meg valaki a myspace-re? az excite-ra? yahoo-ra(:D)? ezek a maguk idejeben mind ugyanugy voltak hypeolva mint az fb. elmulik a divat, jon mas, 5 ev mulva sehol sem lesz.
ez nem egy oprendszer, csilivili hardver, kereso, ahol mindig lehet ujat nyujtani

Álmos

eN: azért ez nem törvényszerű, a Google is marad még egy darabig, pedig az is csak egy keresőként indult 🙂

Egyébként aki szerint csak az USA-ból lehet meggazdagodni: nem csak Facebook méretű sikerek léteznek. Ennek a töredékéből is kiválóan meg lehet élni, vegyük csak a Minecraft példáját.. egy fejlesztő, egy egyszerű ötlet, kétes minőségű kivitelezés (semmi optimalizálás nincs benne, annyi memóriát zabál, mint húsz firefox), és bumm, már 6 millió eurót keresett vele Notch. És kellett ehhez bármi is, ami igazán jelentős összegbe kerül?

Svindler26

erről jut eszembe,

nem tud valaki social network fejlesztési ismerettel/tapasztalattal és persze szabad kapacitassal rendelkezo arcot? jomsocialra szavazok épp, doplhint néztem még de az nem.

mailben vagy itt keress – TUTI ÖTLET 😀 [irónia]

vS

AD ma megírta, hogy a sikerhez a tehetségen túl kitartás-szorgalom, tervező és szervező készség, kapcsolati tőke, bizonyos szabadidős tevékenységek beáldozása és sok-sok munka ill. hit szükséges. mondanám, hogy ez mind ‘kibaszott nagy’ evidencia, de a katarzisokat “olvasva” az a kérdés merült fel bennem, hogy mennyi lehet az itt írogatók átlagéletkora..végül is nincs bajom ezzel az instant you can do it töltettel, csak valahogy (nekem) kopog az ürességtől, bár attól még kétségtelenül tetszetős.

gasztony

Tudni már, hogy lesz-e magyar szinkronos változata a mozikban? Illetve, ha lesz nagyjából mikor? 🙂

RustyRush

Mindenképpen meg fogom nézni, időhiányban most nincs rá kapacitásom, de nagyon kíváncsi vagyok. Trailer nálam nr.1!!

kopaszmalac

Józsi! Már minimum három napja várok tőled postot a facebook emailről! Hajrá!

atkakukac

Belőlem is pont ezt hozta ki a film, annyira tetszett, hogy meg is néztem kétszer!
Sajnálom azokat akiket eltántorít ez az oscar-díjas trailer, de nem baj nekik biztos tetszik a Transformers! XD

nehaiu

Csak én nem értem, hogy minek ez a rengeteg trágár szó? Borzasztóan alpári.

atkakukac

Én sem vagyok káromkodós típus de belőlem is kihozta! Alkalmanként szükség van káromkodni, sokkal jobban érzi magát tőle az ember! 😀

Joepapa

kell egy ötlet, az se baj, ha jó.
de ami igazán kell az kitartás és kiba…tul sok beletett munka.
kérdezd meg, olvasd el a sikeres emberekkel készült intejúkat, könyveket. hányan mondják azt, hogy szerencséjük volt és hányan azt hogy mennyit dolgoztak a sikerért.
vagy csinálsz valamit, vagy “rabszolga” maradsz. ugyanúgy popcorn-t fogsz majszolni, de a második esetben egy multiplexben, míg az első a saját mozitermedben….

_alesi_

Joepapa: elég egyszerű a dolog pszichológiája. Szerinted mi hangzik jobban saját magunk előtt:
a, a tehetségem, a képességeim és a kitartásom juttatott el ideáig, a szerencsének kevés köze van hozzá
b, rohadt nagy mákom volt, persze hajtottam is, de ha épp nem vagyok jó helyen/jó időben, soha össze nem jön.

A pozitív kimenetelű esetekben az emberek többsége a saját tehetségében látja a siker okát, míg a negatív előjelű esetekben többnyire külső hatásokat, a sorsot és a balszerencsét okoljuk a kudarcért. Ilyen az ember.

Joepapa

_alesi_:
ez előző hozzászólásom második sora mutatja a véleményemet.
Józsi is megmondta: “tolni kell a kontentot”.
Szerencsére van egy közmondás, ” ki korán kell, aranyat lel”.
ez számomra azt jelenti, csak akkor lesz szerencsém, ha teszek is érte, hogy legyen. ergo, sok befektetett munka….

HoBa

Hm – neutral. Kokkerospanielnek nagyon igaza van az ovis (nem Nokia:-)) stílussal..
3. Vilmost (Bill Gates) nem tartom teljesen self-made man-nek, mert volt egy kis handicap-je: http://greatleaders.freewebspace.com/index_1.html
Ettől még nem semmi amit elért, de garázsban nem nyomorgot megélhetési zsömle-párizsin az biztos

Rack

Aki magyaroszágon sikersztorit tud csinálni annak benyalás jár. CSONTIG! Annyit mondok: FÓKUSZÁLÁS, HIT, KITARTÁS, KAPCSOLTRENDSZER, TŐKE. Ha mindez adott, egy erős közepes storyból is nagyon kellemesen el lehet lenni vagy exitelni! Viszont ha a fenti felsorolásból hiányzik egy vagy két dolog, akkor nem lesz más mint az, hogy MEGCSINÁLJA MÁS A KURVAJÓ ÖTLETET! Amúgy azt ne feledjétek, hogy a földön él 7 milliárd ember. Vajon mennyi az esélye, hogy másnak nem jutott még eszébe az, amit éppen te nagy ideának tartasz!? Karon mondta meg jól: “bazmeg, ez nem amerika itt 10m ember él, ez kurva kevés”. Az USA a nyelvi környzet miatt NAGY PIAC. Ahol egyszerűen működnek a nagyszámok törvényei.
DEVELOPRS! DEVELOPERS! DEVELOPERS!
Azt még hozzá teszem, hogy itthon sokan pont azért nem tudnak jó developernek lenni, mert a nap részét azzal töltik, hogy megkeressék a sárga csekkekre valót… Sajnos!
Viszont, aki még nem fertőzödött meg, az igenis CSINÁLJA A SAJÁT ÖTLETÉT és VIGYE SIKERRE!!!

wendriner

természetesen Józsinak nagyrészt igaza van. az input kell a játékba, különben nem lesz semmi az egészből. mi magyarok, amúgy nagyon nem vagyunk vállalkozó kedvűek, úgyhogy ránk fér egy kis bátorítás. a magyar fifika, stb igazából urban legend.

amivel viszont baj van, az a céges megjegyzése. jóval több emberből lesz “valaki” céges kereteken belül, mint ahány garázs-milliárdos mászkál ezen a bolygón. ez így is van jól. azt is meg lehet figyelni amúgy, hogy minden garázs-milliárdos mögött áll valaki, aki menedzseli. ez a Facebook filmből is lejött szépen. szerintem itt Józsiból inkább valami személyes keserűség jött ki (nem jött össze az FMCG úgy, ahogy gondolta?). sajnos ebben sem állunk jól mi, magyarok.

az alapelv amúgy mindenhol ugyanúgy működik:
tudás/ötlet => energia input => eltökéltség => eredmény.

truhali

Meg sem fordult a fejemben hogy megnézzem, amíg nem láttam a trélert. “Which part?” Höhö 😀

speed

annyira jók azok akik azzal jönnek, hogy mennyi kitartó ember van, és mégse vitték semmire. este tiz lesz, végre megneztem a filmet, és noha nem lelkesultem be 500%-al, azt kell mondjam, hogy a mindenségit. ha szarul áll a széna, és szerintem nem csak nekem, kérdés mi kell, az hogy valaki lelkesitsen, vagy az, hogy lehuzzon, hogy baszd meg, próbalkozz csak, ugyse fog menni. regebben en is sokkal pesszimistabb voltam (20 év környékén ki nem), de mostanra már láttam annyit az életből, hogy kurvara elegem legyen abbol, hogy mindenki csak le akarja huzni a hozzáállásomat (boven eleg az ha rosszabb pillanataimban en magam megteszem…)

pantomimes

Megnéztem a filmet, nekem tetszett, érdemes kiemelni szerintem, hogy Trent Reznor szerezte a zenét, igen jól sikerült.

lz

látom Téged is a jó felénél kapott el a film. Hangulatos beszámoló lett, gratu 🙂
Az alkotás meg természetesen kurvajó

version

rengeteg az alkoholista , beteg ember azok kozott akiknek a siker fokmeroje a penz
ebben a rendszerben csak keveseknek sikerulhet kiemelkedni az atlagbol , mert a rabszolga tarto tarsadalom igy van kitalalva
legyen inkabb a fokmero a tudas, es szeressetek csinalni a munkatokat, lehet hogy igy kisebb az eselye hogy sajat palotatok lesz, de joval kisebb a kockazat hogy csalodott kiegett emberek legyetek

a rendszer meg ugyis bukasra van itelve, elobb utobb a valtozas eljon

pxl

@speed

A lelkesedés magas fűtőértékű, de gyorsan ellobbanó energiaforrás (minden amerikai ízű cukormázas hazugság ellenére). Nincs instant get. Meg köll küzdeni érte.

minioreduo

Az ötlet nem az övé. Lenyúlta, továbbfejlesztette. Ez az ő érdeme (mindkettő).

Valamint meglovagolta “shagging a collage girl” hullámot.

Ja és persze ezerrel netwörkölt, hiszen egz ilyen termék a keleti parton életképtelen lett volna, viszont a nyugati parton a lószart is el tudta adni, (megfelelő mentorok segítségével).

A film egyébként igen benyalós.

kovesdigergo

“Kit érdekel, hogy a facebookról szól” hozzászólóknak üzenném, hogy sajnos több mindenkit,mint gondolnád:) Szerintem viszont ez a film nem is a Facebookról szól, hanem arról a lényegében három emberről,akik létrehozták és felépítették ezt a közösségi oldalt.
Én azért jobban örültem volna,ha Fincher egy fiktív ötlet alapján csinál egy üzleti vállalkozásról szóló,ehhez hasonló filmet.
Mert bár jó film a The Social Network, de az egyetemi részeken például végig untam magam. Túl nagy hangsúlyt kaptak az iskolai klubok,de az evezéses rész is felesleges volt szerintem. Sokszor látott dolgok ezek,Fincher pedig akármilyen mélyre ásott volna a témában, új dolgot aligha tudott volna a Harvardról mutatni.
Ugyanakkor minden más nagyon tetszett. A zene, ahogy a tárgyalás részletei elénk tárulnak, na meg persze a végkifejlet,ami tökéletes. A színészek jók,de közel sem játszanak zseniálisan. Mindenkinek megvan a maga 1-2 perce, hogy elvigye a pálmát, és ők élnek is ezzel.
Az nekem is nagyon tetszik, hogy nincs semmiféle állásfoglalás,valahol mindenki bűnös,az egoizmusuk vagy pénz utáni vágyuk viszont gátolja ennek felismerését. Ezt a vonalat kellett volna tovább boncolgatni, akkor biztosan időtálló lenne a Social Network, így viszont a díjaktól függhet a film sorsa.
Végezetül utólag is szeretném megköszönni Dávid barátomnak és Dr. Tölinek, hogy velük tarthattam, és közösen nézhettük meg a filmet – meg az előadás utáni “háromfős sörözgetést” is. 🙂

yano

csak most sikerult megneznem, 9.5/10 a zene eszmeletlen es az evezos derby fenykepezese just one more word … hilarious