Pixelhősök bemutató

Jöhet a hétvégi retro gaming ajánló! Lehet, hogy többen emlékszenek még Beregi “Berr” Tamás szerzőre a ’90-es évek magyar nyomtatott szaklapjairól. Nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy összefoglalja a számítógépes játékok történetét egy könyv formájában.

A könyv most meg is jelent, 550 oldalas, a Bookline-ról például megrendelhető 4800 forintért. Érdemes átnyálazni, mert rengeteg screenshotot, boxartot és fényképfelvételt találunk a készítőkről, amiket annak idején a másolt kazetták miatt nem is nagyon láthattunk. Tényleg dicséretes kutatómunka van mögötte, megpróbálok két lapot bemutatni:

A játékok mellett találhatunk némi ínyencséget is, mégpedig a Csokonai Művelődési Központ korabeli mikroszámítógépes körökben betöltött szerepéről egy nagyobb anyagot, CoVboy-jal nagyinterjút, illetve, és ettől fogtam padlót, a Last Ninja egyik magyar fejlesztőjével is egy interjút. (Mint kiderült, a Last Ninját magyarok készítették — a Novotrade-en keresztül outsource-olták Budapestre a fejlesztést, abszolút angol projekt, a grafika és zene is angol, csak a programozás, toolchain és egyéb apróságok készültek itthon. Persze ez sem lett szép sztori végül, nem is kérdéses, hogy miért nem tud róla senki. De nem lövöm le a poént, olvassátok el.)

De ez mind semmi, mert jövő héten szombaton, december 4-én Pixelhősök party lesz a Tűzraktérben.

Délután egyszerűbb programok, mint könyvbemutató, lesz egy kiállítás fiatal képző- és iparművészek retro-videojáték és pixel témájú műveiből, kerekasztal beszélgetés (régi-új PC Guru, Gamestar, 576 Kbyte újságírók, Fekete Zsombor ludológus, Kömlődi “fap fap fap” Ferenc jövőkutató, Képes Gábor muzeológus részvételével, sőt, CoVboy is a meghívottak közt), később filmvetítések játék témában, demoscene bemutató, játékok, workshop a Budapest Micro szervezésében. Szakács Gábor (Konzolszaki) kvarcjáték és retro-számítógép, régi arcade játékautomaták és retro játékgépek.

Este aztán jöhet a buli, 21 órától, tessék kapaszkodni, Jeroen Tel (Maniacs of Noise — többek közt Drax és Laxity zenészeken nőttem fel) lép fel OTTAHELYEMBAZMEG, saját VJ-vel, aztán Henry Homesweet (GameBoy chiptune), Markus Schrodt, Nvyllund, Demon Superior és még sok minden más is.

14 hozzászólás

Malachi

Jeroen Tel odaver, mai napig nem felejtem azokat a zenéket.

zephyr

EZ KÖTELEZŐ! (Mármint a könyv) Illetve a partyra Mennék én is, de egyszerűen nem tudom megoldani :(((…

gab

Tuti megveszem, könyvesboltban már nézegettem, nagyon jónak néz ki!

epyc

Jön a karácsony, a családomat egyszerű feladat elé állítom így, hogy megjelent ez a könyv!

(a mai napig nem csináltak rohadékabb játékot a Cauldron II-nél…;))

Dewla

Szerintem megyek én is a partira, a könyv remek, én a Budapest Game Show-n dedikáltat vásároltam. Egyedül azt sajnálom, hogy a konzol játékok teljesen kimaradtak belőle, de hát gondolom az már szétfeszítette volna a könyv kereteit, muszáj volt valahol meghúzni a vonalat.

Csomesz

Hat nem olcso konyv…:( Persze a terjedelem a tartalom es az igenyes talalas karpotol gondolom. Csak meg kene venni…:)

SakmaN

Bammeg Angelday, ha átjöttél volna a “játékbarlangba” hátba verhettelek volna… De nem tetted, ezért én sem tettem… Én ott supportoltam a handheld cuccaimat, a koncertet is kívülről hallgattam, már ami átszűrődőtt belőle… 🙁

A könyvről annyit, hogy mivel van írói és tördelői/grafikusi tapasztalatom, így elmondhatom, hogy brutál iszonyat sok meló van benne. Maximum RESPECT Berrr-nek! Bár én könnyen pofázok a dedikált tiszteletpéldányommal a kezemben, de ha nem kaptam volna, akkor biztosan megvettem volna. Tegyétek ti is ezt, MEGÉRI! Hogy a konzol kimaradt….? Hát “ebből” igen, de… 😀