Tony Iommi

In August 1969, following the confusion with another group named Earth (who had minor success in England), the group renamed themselves Black Sabbath. His aforementioned factory accident affected the Black Sabbath sound later on, as Iommi detuned his guitar from E to C# (a minor third down), in order to ease the tension on his fingers. As a result, Sabbath were among the first bands to detune and resulted in the technique being a mainstay of heavy metal music. The first two Black Sabbath albums are actually in E tuning, however, as Iommi didn’t start tuning down to C# until 1971’s Master of Reality. Black Sabbath bassist Geezer Butler also tuned his instrument down to match Iommi’s. Iommi combined blues-like guitar solos and dark, minor-key riffing with a revolutionary high-gain, heavily distorted tone with his use of a modified treble-boosting effect-pedal and a Gibson SG, as well as plugging his guitar into his amp’s bass input.

Imádom a Wikipédiát. Ezt egyébként Ozzy könyvében sem olvastam, hogy a heavy metál születésének egyik meghatározó eleme Iommi egy 17 éves korában bekövetkezett balesete miatt alakult ki (gép levágta az ujjbegyét két helyen azt hiszem), bár Ozzy is ír az esetről, sőt, állítólag amikor megismerkedtek, akkor Iommi igazából le akart volna lépni (nem érdekelte Ozzy), viszont elkezdtek beszélgetni az ujjáról és valahogy így találtak egymásra.

Egyébként ami nagyon tetszett Ozzy könyvében az az, hogy egyrészt nagyon elismerően nyilatkozik a zenész társairól, és a saját szerepét teljesen helyén kezeli. Semmi nagy sztárénekesnek, vagy ilyesminek nem akarja beállítani magát, tudja, sőt, ki is mondja magáról, hogy ő volt a csapat bohóca. A saját énekléséről sem különsebben ír, nagyon ritkán hozza szóba, akkor is inkább nyekergésnek hívja.

13 hozzászólás

Barnabas

Errol az ujjlecsapos dologrol a Fredrik Thordendal ugrott be, a Meshuggah szologitarosa.
Acskent dolgozott volt anno, aztan ez lett belole.

http://www.youtube.com/watch?v=4A_tSyJBsRQ

Ez egy “legendas” videoklip.
Elobb ismertem a zenekart meg a szamot, minthogy lattam volna.
Ez egy tizen-eves lemezrol egy szam, ami akkor nagyon modernnek, meg egyeninek szamitott, bar most is az, ha ugy vesszuk. Iskolat teremtettek, bar inkabb 1-2 lemezzel kesobb.
Szoval van ez a szigoru torelt riffeles, rappereket megszegyenito ritmizalas a szovegre, orditozas, teljesen agyatlan gitarszolo, majd hozza jott ez a kepi vilag.
5 bolond ( hence ‘suggah ) egy kis lakokocsiban eljatsza, hogy eppen zuznak.
Amikor eloszor lattam konnyesre rohogtem magam.

Chal

Én is olvastam a könyvet, és elmeséli ezt a sztorit Ozzy. Leírja azt is, hogy Iommi hogy összetört, aztán kitalálta hogy műanyag palackokból kivágott darabokból és bőrökből próbált ilyen gyűszű szerű dolgokat csinálni az ujjaira, hogy le tudja fogni a húrokat (ettől pl. ki is alakult egy jellegzetes technika nála, amit nem nagyon tudtak utánozni). Amúgy balkezes, és eleinte azzal próbálkozott, hogy jobb kézzel penget (az a keze sérült), de nem tudta megszokni.

A könyv amúgy tényleg kurvajó, győzöm letenni, pedig nem voltam soha nagy Ozzy fan.

Chal

Szerintem azért, mert ezt az egész “Heavy Metal” dolgot rühelli, valahol a könyv elején írja, hogy nem Ők találták ki ezt a fogalmat, és nem is érti az egészet, illetve sosem tudtak azonosulni azzal, hogy Ők teremtették ezt a műfajt. Asszem valahogy úgy fogalmazott, hogy Ők csak valami súlyos sötét mocsári bluest játszottak, a média és az emberek meg elnevezték ennek a heavy metal nevű izének :). Mondjuk lehetne vele vitázni, dehát szubjektív az egész, és ha valakinek ezen a téren van joga köpködni meg bírálni, hát akkor az Ozzy 🙂

Barnabas

Erdekes. Ezt pl. nem tudtam amugy, hogy Iommi tekerte le C#-re “eloszor”.
Ez a gitar lehangolas dolog a 90es evekben lett nagy divat.
Pl. Metallica fekete albumjan van olyan nota ami D. Sad but true asszem az.
Aztan jott a Korn a ’90es evek kozepen az meg mar 7huros gitar volt alabol 1 melyebb hurral, amit ok letekertek meg egy kicsit es B helyett A. Asszem a csello legmelyebb hurja ugyanaz az A.

Barnabas

Tenyleg… Rosszul emlekeztem.
Azt tudom, hogy pont forditva mennek a hangok a vonosokon, mint a gitaron.
Gitaron kvartokban mesz felfele (kis kivetellel), itt meg kvintenkent, szoval oda-vissza olvashatoak a hangok. 😀

lipilee

Barnabas: azért a stúdióban valaki csak feljátssza azt a basszust 🙂

other than that, METÁÁÁÁÁÁÁÁL

Barnabas

@lipilee
Bezony 8 huros. Nekem is az van. 😀
Lots of fun. No need for a bass.