Recall

Nagyjából pontosan két évvel ezelőtt már átéltem, milyen az, ha elromlik a Mac-em. Akkor visszahívásban cserélték az alaplapomat, viszont most újra felütötte a fejét a jelenség. A videós alkalmazásoknál tapasztalom, iMovie és iPhoto volt az első két alkalmazás, amik gyakorlatilag csontra fagyasztották a gépet. Néhány villódzás, és minden áll, csak az egeret lehet mozgatni, de semmilyen eseményre nem reagál a gép. Ez előfordult néhányszor, mindig hard boot lett a vége (gyűlölöm a hard bootot), viszont tegnap Link átküldött egy videót, rákattintottam és abba perecelt bele a gép:

Előtte nap iMovie-nál adta meg magát, akkor rózsaszín pixel-halom jelentkezett a képernyőn. Most az a nagy dilemmám, hogy mit lépjek. Gépet vásárolni, főleg laptopot, egyáltalán nem terveztem. De egy 3,5 éves gépnél sajnos ez van már, barátaim, olyan, mint az autó 300 ezer km fölött: bármikor bármi megadhatja rajta magát.

Persze a kérdés az, hogy hogyan tovább. Használhatom így, sűrű mentések közepette, míg végleg meg nem pusztul. Egyértelmű, hogy a hibák sűrűsödni fognak, míg a végén megadja magát teljesen. Szervizbe természetesen elvihetem, de a két évvel ezelőtti kálváriám alapján logic board cserés lesz (nagyon hasonlít minden), ez pedig iFixIt szerint 150 ezer forintos játék (és akkor még nincs nálam, de nem is lehet kapni ezt a logic boardot pillanatnyilag).

Októberben már keseregtem azon, milyen drága lenne egy olyan MacBook Pro, ami 8G RAM-mal szerelt, 256-os SSD van benne és így tovább. Az eltelt egy hónap alatt azt hiszem a ram bővítés esett árban, az SSD-k nem igazán akarják megadni magukat. De mindegy is ez, mert ha megdöglik a gépem, akkor nem fogok tudni dolgozni, így vásárolnom kell valamit, kényszerűségből. Hát ezúttal lejjebb fogom tenni a mércét, mert akkor mindenből a legdrágábbat néztem, de ez most nem különösebben szempont már.

Sokkal fontosabbnak érzem, hogy ne szopjam meg az esetet. Ha ugyanis várakozok arra, hogy majd használom a mostanit, amíg lehet, akkor a következő dolog fog történni: december 20-án végleg megpusztul a gép, persze az irodában fog megpusztulni, ahol még kurrens, előre tervezett Time Machine mentésem sincs, szóval improvizálni, meg csavarozni kell majd. De a fő gond azzal lesz, hogy december 20 körül már minden kereskedő eladott mindent az utolsó szögig, de ha nem is adtak volna el, akkor is olyan MacBook Pro gépeik lesznek, amit speciel nem akarok majd venni magamnak. Január közepén juthatok géphez legközelebb, addig meg Linda gépén csövezzek?

Egyszóval most ott tartok, hogy kényszerből veszek egy SSD nélküli gépet, vagy valahogy megoldom, hogy elférjek 160 gigán és átrakom ezt az SSD-t az új gépbe. Handrás arról tájékoztatott ugyanis, hogy az OptiBay keret installálása azonnali garanciavesztéssel jár. Fasza.

Igen, jól látjátok, hogy a glossy vagy anti-glare kérdés is innen származik a mai napon. Sokat törpöltem azóta, beszéltem Ladányi Bandival, Handrással, sőt, Karottával is (akinek glossy hires 15-öse van). Karotta egyértelműen matt kijelzőt venne, de még a hirest is visszaadná, ha lehetne. Ennél is fontosabb információja volt, amit én is megerősíthetek, hogy a szűk bottleneck az I/O. SSD nélkül gépet használni nem valami jó manapság. Ráadásul mind Karotta, mind Handrás elmondták, hogy az i7-es procis gép 3-4 órát bír maximum elemről és annyira forró, hogy tojást lehet rajta tükrözni.

Holnap azért felhívom az Almáriumot, talán rá tudom őket dumálni, hogy rakják nekem bele azt a nyomorult OptiBay-t.

Persze a legzseniálisabb az, hogy az XMS MacBook Pro kategóriájának én voltam a legelső hozzászólója 2008-ban, ide is rakom egyfajta torz tükörként:

166 hozzászólás

kdani

Röviden és tömören: Szopó.

Amúgy, én már megvárnám a következő generációt. Nem biztos, hogy olyan vészes ez a dolog, szerintem még hónapokat ki is bírhatna.

És Manti-glare mindenképpen. Soha nem vennék glossyt.

nehaiu

“SSD nélkül gépet használni nem valami jó manapság.”

Amíg ennyire embertelenül drága, addig ez nem “jó” vagy “rossz” kérdése szerintem. Valahogy az sem stimmel, hogy közel 100 ezer forint egy 4 GB-os memória upgrade. Nem tudom, hogy az Apple milyen memóriákat használ a gépeiben, de egy 4GB-os Kingston modul manapság 15 ezer forint körül mozog. Akkor hogy is van ez?

BCS

vegyél inkább egy normális pécét, ne ezzel a szar apple pécével szenved állandóan 🙂

SeSam

Mióta van ez a jelenség a gépen? 10.6.3-tól van egy (feltételezem driver bug okozta) probléma, ami az iMac-eket fagyasztja. Bővebben itt.

Be tudsz ssh-zni az “álló” gépre? A kernel.log tartalmaz videókártya dumpot?

BCS

főleg hogy ez az egész blog egy nagy xms rekmál, de azért ne utálj nagyon 🙂

Marci

Egy ideig most biztos nem lesz MBP frissítés. Persze, mindig lehet várni a következőre, de semmi olyan újítás nem lesz benne hardver szempontból, hogy érdemes legyen várni rá, főleg ilyen körülmények között. A memóriát később is bővítheted, simán elég most a 4GB, SSD-t mindenképpen próbáld meg átrakni és onnantól nem akkora szopó venni egy 15″-os gépet. Vagyis az, de mégse akkora. Mindenképpen lépj mostanában, legalábbis addig, ameddig az ünnepi zuhatag el nem kezdődik, meg úgy egyébként.

Henk

Nem értem, mi 150 eFt? Nekem az Almárium ingyen cserélte asszem két hónapja az alaplapot, mivel az Apple 4 évig cseréli az érintett MacBook Pro sorozatoknál. Rádugnak valami szart, az kiír egy hibakódot, az megy az Apple-nek, azok meg visszajeleznek, hogy go/no go. Én is majdnem vettem valamit helyette, még jó, hogy minden mindegy alapon megpróbáltam javíttatni.
(Ja, és előtte a nemmondommelyik maszek szerelőnél kétszer lehúztak 40 eFt-ra (!), mondván, hogy úgy sem cseréli az Apple és ők majd megcsinálják. Ja persze, működött egy hónapig utána. Vagyis, összesen két hónapig LOL)

Chrys

Én még mindig azt nem vágom, hogy a két ár – egy mezei 4Gb 15e , Macbe 48e – között miért van ez a nagy különbség, mivel tud többet hardveresen ugyanannyi memória, hogy megérje a több, mint háromszoros különbséget? Ha ezt valaki megválaszolja, talán rá lehet vetíteni arra is, hogy közel ua. a hardver, miért kerül annyival többe ha van rajta egy Apple logó. Mert még egy telefonnál megértem, egy laptopnál is lehet olyan a design, vagy olyanok a szolgáltatások”, hogy megérje az árát. Na de plusz 4GB memória miért kerül több mint háromszor annyiba, mint egy “mezei” laptopba?

Henk

Még annyit a hiba hátteréről, hogy ez egy konstrukciós hiba volt annó az NVidia részéről, ami következtében a csipről történő hőelvezetés az idő előrehaladtával romlott, ahogy bizonyos anyagok tulajdonságai változtak, öregedtek. A csere alaplap lefogadom, hogy tökugyanaz, mint ami eredetileg is belekerült ezekbe a gépekbe, úgyhogy az átlag két éves élettartam sajnos hihető.

tfe

About garancia:
Beszeltem Almariummal 1-2 hete es allitolag ha viszek nekik keretet + vinyot + SSD-t akkor beszerelik es meg a garancia is megmarad.
(En speciel most valtok MacPro-rol MacBookPro-ra – hosszu sztori – es SSD nelkul nem az igazi)
Ha valamit kideritettel ezzel a garancia dologgal ird mar meg pls, mert epp jovo heten terveztem az SSD vasarlast/beszerelest.
Koszi !

sevenofnine

Chrys,

Van egy sejtésem. Nekem most 2x2GB ram van a gépembe, gondolom 8 GB-ot úgy érek el,ha 2x4GB kerül a gépbe, azaz 24e 4GB de 48=8GB!

érted?

csiga

Ha már úgyis a fogyasztói- illetve a pénzügyi racionalitás útját járod, vegyél egy költséghatékony kis notit, mondjuk egy Acert vagy egy Dell-t. Ugyanazt a munkát el tudod azokkal is végezni, a drágább Apple árának kitermelése helyett pedig az így keletkezett többletjövedelmedet hozzácsapod a saját-ház-projekthez. És ezt most teljesen komolyan mondtam.

nehaiu

@sevenofnine: Te nem érted. 4 GB memória alapból van a gépben, a PLUSZ 4 GB kerül 48 ezerbe.

sevenofnine

nehaiu,

Most vagy nem tudsz olvasni vagy nem érted:

http://www.xms.hu/apple.php?t=mem106602

Ezen a linken nálam 24e a 4gb! Csak a trükk az, hogy ahhoz hogy 8 legyen ki kell b@szni a 2×2-t és 2×4-et kell venni és akkor lesz 48e, ez nem plusz, ez a trükk.

nehaiu

Ezek szerint valóban nem értettem, hogy mit akartál mondani. A lényeg szerintem ettől függetlenül ugyan az, nagy kibaszás az egész.

zimmith

Chrys mondjuk az hogy kettő kell belőle. Ugyanis két memória hely van a laptopban, ami eredetileg 2x2Gb-t tartalmaz, és ehelyett rakod bele a 2x4Gb-ot. Szóval alsó hangon is 30e Ft. A te általad említett árakkal. Most hogy ehhez képest mit takar a 15ezer forint különbség a következők lehetnek: jobb márka, az apple által előírt típus ami megbízhatóan működik az alaplappal, esetleg jobb késleltetés, jobb garancia, egyebek.

Hmm

Chrys: A márka érzést meg kell fizetni, ugyanúgy ahogy a ruháknál vagy az óráknál, ez ilyen egyszerű. Valami fura dolog miatt, az Apple mint márka, van most a legjobban felértékelődve kütyü meg részvény fronton. De majd egyszer jön valaki más, mondjuk egy 20 éves milliomos srác, aki baromi jól tud majd menedzselni, és akkor az ő általa alapított cég lesz a tuti.

krisz

ennyit a spórolásról, meg a felesleges költekezésről…jessz

Atass

Azt hiszem benne most foglamazodott meg, hogy nem veszek apple termeket tobbet, attol fuggetlenul, hogy mast nagyon nem tudok elkepzelni. Az en gepem 2.5 evesen ment tonkre alaplap csere, aztan birta azt hiszem meg egy evet es most ismet rossz. Van 4 ismerosom akiknek szinten tobbszor tonkre ment a macbook/macbook pro-ja. Az iPhoneomban a wifi halt meg. Egyedul a regi femhazas iPod mini ami elpusztithatalan :). Ertem en, hogy a mac megbizhato es kissebb aranyban romlik el, csak ez valahogy az en kornyezetemben nem igaz. Szoval csak @csiga-val tudok egyet erteni, masik markat, fele annyiert.

MilGra

Az előző gépem egy core 1 duo-s fehér macbook volt, még 2007 környékén vettem. Minden nap használtam, sokat repültem vele, 80-szor biztos megröntgenezték, szóval nem volt kímélve. Kb fél év után tört le a ház pereme a jobb könyököm alatt. Kicserélték garanciálisan, de két hónapra rá ugyanúgy kitört, utána már beletörődtem hogy ezt a részét elbaszták, egyébként álomszerűen működött a gép. Másfél év után beszart az ethernet adapter, utána már csak wifivel tudtam használni. Aztán két év után elkezdett döglődni a DVD, először csak szarakodott, aztán már csak CD-t volt hajlandó olvasni, aztán már azt sem. Pár hónapra rá pedig kinyiffant a winyó benne. Raktam bele egy használtat, az is meghalt két hónap után. Azt hittem hogy véget ér a történetünk, de a barátnőmnek gép kellett otthonra, úgyhogy úgy gondoltam megér egy próbát. Kicseréltettem a DVD lejátszót, és vettem bele egy zsír új vinyót, azóta faszán működik. Azért bírhatta volna tovább is.

A jelenlegi gépem egy unibody 15 colos macbook pro, angliából hozattam tavaly. A ház atomrobosztus a műanyag házhoz képest, de a fedlap/monitor kezd meghajlani, lehajtott állapotban a sarkak 3-4 milliméterrel magasabban vannak mint a közepe, viszont nincs se törés se színeződés, és szerintem a röntgenezés se árt neki annyira a fémház miatt. Szomorú lennék ha ebben is elkezdenének befosni a dolgok 2-3 év intenzív használat után.

Handras

Ez a ram tema mindig elokerul 🙂

Elarulom, 10-20% szokott lenni a ramokon, nagy magiak nincsenek. Lehtne talalni olcsobban, de az vagy szar, vagy sosincs belole elegendo.

PS: Ha az Apple-tol rendelnenk a gepeket CTO-ban 8 giga rammal, akkor 102 600 forintba kerulne az upgrade…

Loloke

Pusztán jóakaratból, elmesélem az én 3+ éves fehér macbookom történetét.
Használtam, működött is elég sokáig, aztán egyszercsak elkezdett fura dolgokat csinálni. Főleg GPU/CPU-igényes dolgoknál jött ki a hiba, beszaggatott a játék (WoW-ot játszottam akkoriban), majd elment a hang. Debugoltam sokat, újraraktam a rendszert többször, de semmi megoldás (Tiger/Leo/SL alatt is!). A logokban ilyenkor “Uncorrectable PCI-Express error volt, rebootig nem volt hangkártya, illetve ethernet sem. (wifi működött tovább korrektül).
Már épp előkerült a kisbalta, amikor valami oknál fogva úgy döntöttem, hogy szétszedem. Kitakaritottam az összes ventillátort, egyebet, kifűjtam a port/koszt, űjrapasztáztam a cpu/gpu/chipset bordákat, és a probléma megszűnt. Sima melegedési probléma volt, mégsem látszott sehol, és fura volt a hiba is, ezért nem is gondoltam rá.

Én azt mondom Józsi, vidd el a gépet valami szervizbe (pl i-doki, vagy amit gondolsz), takarittasd ki, pasztázzák űjra a hűtőbordákat, és ha ezután sem javul meg, csak akkor gondolkodj új noti vásárlásán. A hiba jellegéből itt hűtési hibára gondolnék, űgyhogy legalább ezt lépd meg. (Max 10eHUF-ból sztem megcsinálják bárhol)

mohosenator

Teljesen egyetértek Loloke-al, nem egy nagy összeg, idős gépről van szó, az említett folyamatok, proci-t és a vga-t terhelik…

Smegma

Ha az NVidia 8600 megy megint gallyra, akkor a vásárlástól számított 4 évig ingyen kell javítaniuk.

TonTomika

Én is támogatnám Loloke gondolatait, ezek a paszták kb egy év alatt simán kiszáradhatnak, nem árt neki egy kis törődés. Az én gépem most lesz két éves, nemsokára szétkapom és kap finom friss pasztát. 🙂 Rossz tapasztalatom hál istennek nincsen, remélem, hogy nem is lesz, bár leginkább átlagfelhasználással nyúzom a gépet, viszont gyakran megy napi 12 óránál is többet. (MB 2008late, unibody)

Sasi

Ha jól emlékszem előtte PowerBookod volt. Na, szerintem az van a számítógépeknél is, mint minden más terméknél, hogy vannak olyanok, amikkel szopsz meg egy pont ugyanolyan, amivel semmi baj nincs. Ilyenkor nehéz döntés, de amivel nincs gond, meg kell tartani. Azért, mert az fog kihúzni a bajból, amikor van. Nekem volt ilyen, egy 13-as fehér macbookom van az egyik fiókban. Egyszer egy szigorlati leadás előtti estén – ami csak azért fontos, mert nyilván aznap írtam -, kiment az egyik memóriaegység a az alu macbookban. És akkor HD át a másikba, és voila! Nincs hiba. (Persze a processzorváltás nem tudom ezt mennyire veszi ilyen könnyedén, de érdemes lett volna megtartani, max egy másik gépbe átpakolva a fontos cuccokat, és máris öröm és boldogság.)

Loloke

Eddig nem volt ilyen gond, ahogyan nálam sem. SW hibára gondoltam sokáig, aztán megoldotta a problémát. Én még mindig azt mondom, vidd el egy takaritás/pasztázásra, vesziteni nem lehet vele…

Svindler26

WOW – Linda sztem az én fb falamon láthatta a videót, ami a bevitte a kegyelemdöfést a macednek.
Bár gondolom annyira nem tesz most boldoggá ez a tény.

karon

hát fátter ha nvidia hiba van (márpedig miafasz más lenne), akkor azt azért csináltasd meg gariban. aztán kényelmesen szabadulj meg ettől a géptől.

ha jól emlékszem összesen több, mint 1 milliárd dollárt bukott az nvidia a halmozottan tervezési hibás 8000-es sorozaton. az összeg nagy többségét a hp és a dell ügyfeleinek kártyacseréi tették ki.

Chrys

Zimmith: igen, ebből a szempontból nem gondoltam át, az alap 2*2 Gb ot kell kicserélni, 2*4 Gb ra,tehát ez azért kerül ennyibe,mert gyakorlatilag csere,és nem csak bővítés. Neked meg megmarad a 2*2 Gb. Akkor a kb 30e helyett 48e. Bár az is jó sok, de ebbe a különbségbe már bele lehet magyarázni a minőséget, márkát stb.
Sorry!

Somez

Ugyanmár Srácok!

Ne gyertek nekem azzal a dumával, hogy xy ismerősömnek xy baja volt az xy Apple termékével és ebből már az következik, hogy minden Apple termék szar, mert nem tudnak tökéletest gyártani. A többi gyártó laptopjai ugyanekkora eséllyel lehetnek hibásak, nincsenek csodák. Aki fosik a meghibásodástól, vegyen +3 év garanciát. Nekem is két éves a Unibody MacBookom. Ha meghal, akkor így jártam, nincs mit tenni. Nem az Apple-t fogom szidni, mert benne van a pakliban hogy a műszaki cikkek tönkremennek. Ha ez annyira zavart volna, akkor ráköltök még 50 000-et és vásárolok garancia kiterjesztést. De úgy voltam vele, hogy nem kell, mert úgyis le fogom cserélni a gépet. Hát most nem állok úgy, viszont (kop-kop) semmi baja a MacBooknak 😀

Józsi!: szerintem próbáld meg eladni a gépedet alkatrésznek az i-doki.com-on, hátha…

TBS

A “paszták kiszáradnak” nem valid elképzelés. A “borda rögzítése elégtelen” vetemedés/hőmozgás miatt inkább okés gondolat.

Sajnálom AD. Tényleg. 🙁

Emlékszem, amikor sorozatban haltak meg a kezeim között az általam (addig) istenített és bálványozott Enermax pro pc tápok produkciós gépekben…

Tyler

jaja, a paszta sztem is csak akkor tud kiszáradni, ha rosszul van rajta a borda / porral keveredik
hőterhelés, deformáció, ragasztott csippek > a 7-8000-res nvidias széria mindenhol ezt csinálja 🙁

ennyi pénzért jobb minőséget / hosszabb élettartamot várnék, nekem sose volt Applem, csak PC-im, és azok kb ugyanezeket a hibákat produkálják ugyanennyi idő alatt.
most akkor miért ilyen drága az Apple hw ?

ez az i-doki.com is valami elképesztően drága (szerintem)
nincs is semmi, ami 16.000nél kevesebbe kerülne (egy audió szalagkábel???)

ha él még vmiféle garancia akkor azt próbálnám érvényesíteni, a pénzes javításon meg nagyon elgondolkoznék, hogy megéri-e

A plastik jellegéből és AD szokásaiból ítélve a PC vásárlást nem tartom járható alternatívának 🙂

LOL

Itt már mondhattok akármit, új gép lesz ebből! És nem azért mert nem lehetne megcsináltatni vagy megoldani valahogy, hanem azért mert a VÁGY lenyomja az RACIONALITÁST. Az új gép nem Acer lesz, nem egy 13″-as Macbook lesz, hanem egy 15″-ös anti glare high res, 8 GB SSD, kisfaszom, nagyfaszom. Lakás projekt meg itt meg is bukott (persze csak az ELV bukott meg ami oly büszkén volt itt hirdetve és a közösségi kontroll nagyban segíthetett volna, de hát a VÁGY…).
AD lelke mélyén örül is a hardver problémának, hajrá hajrá légyszi dögölj meg, már rendelem is az új gépet, mindenki belátja, hogy ez így nem azért van mert én akartam, hanem csak a sors ver, pont most amikor lakásra gyűjtöttünk, de hát muszáj, mert muszáj, mert dolgozni ugye csak ezen tudok, ha nincs gép, nincs munka, nincs pénz a lakásra.
És SSD az mindenképp kell, mert anélkül nem élet az élet, ezt biztosan Link is belátja. Ja meg kell a hi-res is, elvégre 2010 évvége van, milyen lenne ha a screenshotok nem a hi-res notebookon készülnének a blogra…

pali

lehet, hogy számítógépet kellene venni és akkor az nem szarná össze magát három év után? 🙂

Ger

Szerintem vegyél!
Javaslatom önző érdekből született: én, mint Plastik-olvasó szívesebben olvasok egy boldog, lelkes Józsi-bejegyzést, mint egy kesergő -sose lesz lakásom, mert nem tudom megspórolni- cikket, “magyar láp” (ezek után miért is?) címkével.

klarky

Ha ennyire fontos a gép a munkádhoz, akkor nagy butaság volt megvárni, míg elromlik. Tervszerűen kellett volna cserélni és akkor ezt még jó áron el tudtad volna adni.

Nem kell ezeket az istencsapásokat megvárni, mert úgyis bekövetkezik, aztán szívás az egész.

De most már csak ügyesen, ne hagyd magad! 😎 És javaslom a költséghatékonyságot ha már muszáj váltani.

Pepusz

Azabaj, hogy nekem kb 2honapja volt ugyancsak alapcsere hasonlo szerias gepemben, es az 10.6.5 ota jonnek ezek a jelensegek…. azota volt 2 csontrafagyas 1 vibralas… jelenleg nekem is fajna az a netto 600… de sajnos kozeledik….

zimmith

Egy jó tanács. Következő gép vásárlás napján tessék elkezdeni gyűjteni a következőre. Ilyen összegnél már csak így van értelme, kivétel ha iszonyat sokat keresel, és nem vágja földhöz a havi költségvetést. És ssd nélkül azért van élet, sőt még 8Gb ram nélkül is, bár ez néha hiányzik már. Ezt úgy mondom hogy virtuális gépben futtatok szimulációs programokat, meg mellette egy jó pár dolgot.

csiga

Direkt ignorálod a “drága új noti vs. lakás” kérdést feszegetőket vagy már készül a post a témában? 🙂

.lov.

Szerintem is lehet driver bug, 10.6.3-tól vannak OpenGL bajok, én MSAA+FBO kombóval vettem észre, ugyan ezek a tünetek. Én megpróbálnék egy clean install-t mielőtt új gépet vennék.

Gekko

hát ezt én nemértem.

3 évente költs el min 300ezret?

Engem ezek az ilyen blogbejegyzések vetnek vissza mindig apple termék vásárlásától, holott nagyon tetszenek és pénz is volna rá.

A 4 éves pc-m miért megy mai napig gond nélkül? pedig én raktam össze.
Ez persze költői kérdés és valakinek a szemében tuti troll. de mindegy.

sevenofnine

Gekko,

Ez ugyan az, hogy miért nem elég egy Ford Focus miért kell venni egy 2x annyiba kerülő BMW-t vagy bármit?

Mind a kettő ugyan azt tudja A-ból elvisz B-be. Kár ezen agyalni szerintem, miért ez miért nem az.

G

pxl

Józsi racionálisan csak egy dolgot tehet: megveszi a legerősebb, legjobb gépet ssd-vel, megveszi az új lakást, és még spórol is közben.

Kérem szépen, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

klarky

“Mind a kettő ugyan azt tudja A-ból elvisz B-be.”

Én nem értem miért akar mindenki B-be menni?! Mi van ott???

😎

jp

Ennyit az apple-ről semmivel nem jobb mint egy business HP noti, ha erős gép kell jó áron akkor hacki:
http://www.mattbrandenburg.com/2010/08/15/hackintosh-i7-desktop-vs-macbook-pro-i7-benchmark-results/
http://www.mattbrandenburg.com/2010/08/12/build-your-own-i7-hackintosh-system-for-862-that-will-run-with-apples-new-2499-mac-pro/
tegyél még bele egy 64Gb SSD +40e HUF system-nek
DELL ULTRASHARP U2410 127e Br. (24″ IPS) jobb mint a cinema!!

Kicsi húzás és ilyen lesz :
http://www.youtube.com/watch?v=rzxDAL_bwOo

Miután 2×3 hetet volt szervizben a MBP-m zsír új, akkor elegem lett!
Hacki + használt Macbook Air = 460e HUF

Megéri?

Smegma

Ha magenta pixelfoltok jelennek meg fagyásnál, akkor az valószínűleg megint az NVidia lesz, ugyanilyen volt nekem is másfél éves korában. Meg kell nézni a konzolon, ott nekem ‘NV graphics channel error’, vagy valami hasonló bejegyzések voltak fagyás után.

Smegma

“Ez ugyan az, hogy miért nem elég egy Ford Focus miért kell venni egy 2x annyiba kerülő BMW-t vagy bármit?”

Ebben a “BMW”-ben ugyanaz van ami a “Ford Focus”-ban, csak designos a karosszéria.

Szindbad

Vissza kell térni a jó öreg PC+XP kombóhoz. Abban nem csalódik az ember 🙂

Malachi

akkor megállapíthatjuk, hogy Apple laptopot, asztali gépet fenntartani Magyarországon nagy általánosságban, felesleges luxus és csak olyan cégeknek ajánljuk, amiknél nem okoz gondot BÁRMIKOR lecserélni egy esetleges meghibásodás okán?

150 ezer alaplapcsere? 48 ezer az OLCSÓ ram bővítés? ez logikusan végiggondolva sem érheti meg egyetlen átlagfelhasználónak, vagy olyan kisebb cégnek sem, ahol nincs havi több milliós forgalom.

egyébként az örökös harcot figyelve a vegyél/ne vegyél Apple cuccot vitában mégis csak azok vannak túlerőben, akik képesek a realitások talaján maradni. a többiek meg Józsival együtt szívják a fogukat, ha baj van a géppel. Magyarországon az Apple termékek túlnyomó része nem reális alternatíva. ezt itt, ezen a blogon tanultam meg.

version

Malachi: plane ha notebookrol van szo , ami semmire se valo az internetezesen, meg par alsobbrendu feladaton kivul

Atass

Somez:
“A többi gyártó laptopjai ugyanekkora eséllyel lehetnek hibásak, nincsenek csodák.”
Ez pontosan igy van es epp ez az idegesito a dologban, ha mondjuk egy 250ezres sony vaio ugyan annyi esellyel megy tonkre mint a 350/400 ezres mac. Ebbol mi kovetkezik? Tudom, a premiumot meg kell fizetni, de mitol premium valami ha addig birja mint az atlag? :). (oke a design az premium)

version

Atass: a vaio nem eppen atlag, szerintem designban jobb mint a mac, igaz hogy muanyag , viszont 250 ezer egy 18 colos becsben
persze azt is meg kell emlitenem hogy amikor dolgozok vele olyan mint a kazan , es soxor lassul a rendszer , mert keptelen huteni

kovlaszlo

Szerintem a téma tök felesleges. Én a macet pl. az oprendszerért veszem, és nem akarok hackintosht. Summa summárum: aki mac-et akar, ígyis úgyis macet vesz :). Szerintem Józsi már az XMS-ben van, új gép után kutatva.

version

egy fel millas macbook havi 20 ezerbe van plusz rezsi, ha hozzaszamolunk kis kiegeszitoket verheti a 30 ezret
ez mar egy negyed haztorlesztes…

Atass

version :

Igaz-igaz, a vaio egy felsobb kategoria, de a 250ezres mar mondhato atlag vaionak :), na mindegy a lenyeg hogy nem akartam Fujitsu-val hasonlitani. De a lenyeg, hogy nyilvan dragabb a mac ezt nem kell bizonyitani, ertem is miert dragabb. De sajnos nem tudom megerteni azokat az embereket akiknek nem lenne szukseguk ra es szuksegesnek erzik, csak ezt az alternativat latjak, pedig nem tehetnek meg. Ha pedig Jozsi megis megteheti, akkor hiteltelenne valik a plastik…(megteheti alatt a 800ezres gepet ertem)

dat

angelday: Nem tudom pontosan mi a munkád, de a korábbi posztjaid alapján áruld már el, mi a fenének kell 2010-ben az excel táblákhoz 8 GIGA RAM?

I am

Steve lassan elgondolkozhatna azon, hogy SSD-t tegyen a MBP-ba is, ne csak az Airbe.

kovlaszlo

Szerény véleményem szerint egy 13 inches macbook pro alapgépet kell venni max. 350.000 FT xms-nel, 1.149 Euro, tőlünk kissé nyugatabbra. Ebbe beletenni a már meglevő SSD-t, ez az elkövetkező 3 évre szerintem elég. Persze ez csak az én véleményem…

dat

kovlaszlo: akkor inkább 13″-os Air-t (SSD, nagyfelbontású kijelző, minek ide 13-as macbookpro?)

Atass

version:

Volt egy macbookpro-ja is de azt szettorte az uzlettars :).

György

Tudom milyen érzés ez Józsi: ha az ember a tudatalattijában már meghozott egy döntést, vagy van benne egy erős vágy, akkor a világ dolgait, apróbb hibáit valahogy olyannak kezdi látni, amelyek a döntése irányába viszik.

Mindenesetre azt javaslom, hogy készíts egy elemzést: az elmúlt 5 évben mennyi pénzt tudtál volna megspórolni csak azzal, hogy nem Mac cuccokat használsz? Mert valljuk be: azokra a munkákra bőven megfelelt volna egy erősebb PC, amelyeket Te végzel. Természetesen ez nem a munkád minősítése, de gondolom nem végzel über professzionális DTP-t, vagy 3D renderinget, stb.

kovlaszlo

Dat: a DVD helyere betehet egy hardot, és akkor nem lehet panaszkodni az esetleges helyszűke miatt. Egyébként az új macbook air nagyon odavág :).

Z. T.

Szerintem simán vegyél!!!! Munkaeszközön nem érdemes spórolni… Nagyban hozzájárul a produktivitáshoz, ha az Excel SSD-ről tölt be, és 8 gbyte RAM duruzsol alatta :D:D

I am

Ülj le Lindával és számoljátok meg, hogy mennyi van a lakásalapban, mennyit akartok gyűjteni bele jövőre és döntsd el akarsz-e gépet venni. Ha igen, vedd meg a nyagyobbik 13″ MBP-t Minecraftozós, blogolós, néha dolgozós gépenek, mert olcsóbb. A mostani gépeden pedig ameddig tudsz, még dolgozz és csak utána állítsd csatasorba az új gépet. Az új szerzeményt pedig majd fejlesztgetheted. Elismerem, jó az SSD, csak még drág. Ha pedig a motani géped végleg tönkremegy, add el és vegyél az árából egy SSD-t vagy 8giga ramot az új 13″ gépbe. 🙂

CEX

iPad eladása: 110.000HUF
fostos MBP eladása egy madárnak: 120.000HUF
némi takarékosság: 50.000HUF

És voilá, már szaladhatsz is Handráshoz az új öcsi macbookért:

13.3″-es kijelző
2.4 GHz Core 2 Duo
2GB DDR3
250GB winchester
NVidia GeForce 320M
Super Drive

280.000 Forint. Aki MÉG nem multimilliomos, annak ez a választása. A nagyobbat nem fogod kihasználni. Jólétet pedig amúgy sem tudsz az XMS-ben venni.

nehaiu

Tényleg Józsi, mit dolgozol tulajdonképpen, amihez ilyen gép kell?

LOL

Lassan elérünk a ponthoz, ahol bizony meg kell védeni azt a lakásprojektet, különben hiteltelen leszel mind átvitt, mind a szó szoros értelmében (jó hitelhez önerő kell).

Továbbra is azt mondom, hogy jó ötlet volt a lakásprojekt megosztása, szurkol(t)unk nektek, figyelemmel kisértük volna, stb. De ha most az első kisebb akadálynál elbuksz és megveszed a 800K-s gépet, akkor bizony csalódni fogunk.

Bennem is felmerült a kérdés egyébként, hogy mi az a munka, amihez ez a gép kell konkrétan. Mert eddig nálam az index designer – IBS student – FMCG vonal él rólad és nem emlékszem olyan váltásra, hogy NASA részecskegyorsító szimulátor fejlesztő és tesztelő. Sokan örülnénk ha megosztanád velünk, hogy mivel is foglalkozol, nem zsebben turkálás vagy privát szférába hatolás céljából, de egy jó olvasó sokat kell, hogy tudjon a kedvenc bloggeréről, nem?

NONE

Szerintem meg ne oszd meg, h mivel foglalkozol (engem spec nem is érdekel). Az amúgy is kb nyilvánvaló, hogy nem célhardver kell a munkádhoz, hanem inkább státusszimbólum. Naés, ha az? Ha olyan körökben mozogsz, ahol túl snassz lenne a 100K-s emachines tescos laptopon bemutatni az excel-táblát (vagy bármit), akkor egyértelmű, hogy a munkavégzéshez a megfelelés is hozzá tartozhat. Nem kell itt senkitől sem elnézést kérned semmiért se.

Atass

NONE:

Ebben teljesen igazad lenne, ha nem lett volna poszt arról a lakásprojekt dologról. Ja és ha megjelenés kell, akkor is elég ha 2 giga RAM van benne és nem SSD, az kívülről nem fog látszani 🙂

tyler durden

3 év alatt két ilyen komoly hiba már több mint pech. Ezek miatt nem vettem én se. Az átlagnál még csak nem is munkaeszköz, netezni meg egyebekre megfelel a 150 ezres laptop is. Ami szintén elromolhat (szerencsére 2 éve hibátlanul megy kopp-kopp), de ha beüt a ménkű, akkor nem szívok akkorát.

Nyilván itt csak Mac jöhet szóba, de tényleg 3 konzol, ipad, iphone, mini, macbook, biztos kell ennyi szarság? De jó legyen, ha megvetted ezeket hát megvetted, nem az én dolgom. Glossy-antiglare amelyik olcsóbb, mihez kell 8 GB RAM, mi indokolja? SSD-ről lemondani nehéz és az inkább előrelépés HDD után, többet jelent mint a 4-ről 8 giga memória, ha garancia nem ugrik akkor mindenképp be kell rakni az újba. 13″-os gép nem opció? (otthon persze monitorral)

version

NONE: azert macel felvagni csak olyan korokben lehet ahol a szamitastechnikahoz, gepekhez minimalis tudas van, igazi szakembert nem lehet atvagni
nem hiaba fogyaszt az asztali gepem 1 kilowattot, mit is lehet csinalni egy nyamvadt notebookkal?
3d- rohogogorcs
programozas- rohogogorcs
zeneszerkesztes-rohogogorcs

internetezni jok, meg tettetni a munakat..

Neptun

Jószi, szerintem mérlegelned kell.
Gép vs. Új ház

Szerintem mindketten tudjuk, melyik a hosszabb távon kifizetődőbb.

LOL

NONE: szerintem nincs igazad, gyakorlatilag semmiben 🙂

Ha nem lett volna a felemelő lakásprojekt indító post, akkor most kb senki nem kérdezné, hogy akkor mi is a helyzet ezzel, hanem tisztán szakmai alapokon menne a tanács, hogy akkor milyen gép legyen, stb. Azt is félreérted, hogy ehhez kurvára bárkinek köze lenne, HA nem személyesen Angelday bloggolta volna eme szent oldalakra, hogy mostantól bizony ez lesz meg az lesz, nyilván egy kicsit olyan szándékkal, hogy gyerekek, akik olvastok kicsit támogassatok ebben lelkileg, mert nehéz lemondani a havi betevő bigyóról/játékról/szoftverről/hardverről egy nemesebb cél érdekében, de mivel most ezt a postot írom, elindultam egy úton, ahonnan már számonkérhető vagyok (mint ahogy az azóta eltelt jópár post kommentjei között is akadtak ezzel kapcsolatos megjegyzések), hogyha lakásra kellene félretennem, mert ezt akarom csinálni, akkor légyszi beszéljetek le arról, hogy faszságokra költsem a pénzt. Ha nem így lenne, mi értelme lenne a blognak? Utólag nem lehet kitörölni és eltörölni azt a postot, ha most megveszi a gépet az egy morális bukta, akárhonnan nézzük. Ha nem veszi meg, hanem mondjuk csak a 13″-as öcsit, ugyanolyan szinten fogja tudni végezni a munkáját (kivéve ha olyat dolgozik, hogy nem és ezért kérdezik páran hogy mi az), mint eddig. Max nem fog tudni gyorsan Kobis trailereket csinálni, vagy táncos videókat vágni.

Ezért lényegesek ezek a kérdések, nem azért mert engem annyira érdekelne, hogy AD mit dolgozik, vagy hogy mennyi pénz van a zsebében.

Ha akarja leírja, ha nem akarja akkor nem, mint ahogy megveheti az 1 millás gépet úgy is, hogy egy kibaszott szót nem ír róla, de azzal úgyis bebukna előbb utóbb, tehát feleslges.

Két lehetőség:

1. Lakásprojekt stop / restart -> nem kívánnám magamnak
2. Önmegtartóztatás, racionálisabb vásárlás / szerviz / megoldás

Na de nem osztom én az észt tovább, sőt törölhető is ez a hozzászólás.

Steven

Meg kell venni az új gépet, nincs mese. i7, hi-res, 8G, SSD. Ha a produktivitashoz ez kell, nincs ertelme az idot huzni, elobb-utobb ugy is meg kell venni. Persze sok-sok penz, de 2 het alatt megkeresed az arat. Gep nelkul meg 2 hetig anyazol es kozben egy fillert sem keresel. Aztan megveszed (3het mulva, vagy aprilisban, etc…), akkor meg azert megy az onmarcangolas, hogy miert vartal ennyit.
Holnap be kell menni az XMS-be.
Ne feledd, hogy ha CTOs gepet kersz, annak azert van par nap atfutasi ideje, nem ugy megy h pikkpakk leveszem a polcrol mint a sajtosparizsit.
St

Steven

Az meg “remek” hozzaallas, hogy ‘veszem az 150E-set, ha tonkremegy nem akkora gaz’. Na ja, csak a hasznalati erteket – hogy ugy mondjam – az oromot (!!) felaldozod a pesszimizmus oltaran laza ket evre, napi 8-10 oraban. Nice.

CharlieBrown

Steven b+ ezen jót röhögtem: “Ha a produktivitashoz ez kell, nincs ertelme az idot huzni, elobb-utobb ugy is meg kell venni. Persze sok-sok penz, de 2 het alatt megkeresed az arat.”

LOL. De szeretnék olyan melót, ahol nettó 1.6M lenne a fizum egy hónapban. IMHO AD sem így keres. Ellenkező esetben nem lakáshitelen gondolkozna, hanem 2 évig gyűjtene, és megvenné kp.

Ne bagatellizáluk már el a kiba. gép árát, írjuk le nyugodtan, és ízlelgessük: 800 ezer forint. Már nem is emlékszem, hogy br. vagy net., de ha jól emlékszem net.

Na szóval így játszadozzunk a “2 het alatt megkeresed az arat” dumával…

Atass

Steven:

Nem hiszem, hogy mondjuk a 350ezres gepnek ne lenne hasznalati erteke, akar apple is lehet es megsem 800, sot ott a ceg valszeg ceges gep lesz azok meg mint tudjuk olcsobbak :). Bar lehet en gondolom rosszul es mar nem lehet orulni egy 350ezres gepnek.

version

Steven, azert jobb az olcso, mert nem faj ha fel ev utan ki kell kukazni , es megvenni a dupla olyan gyorsat, mert igy dupla munkat tudsz elvegezni , es egy het alatt keeresel 800 ezret, nem kell hozza 2 het

oldman

En egy picit azt nem ertem egyebkent hogy ha egyszer van otthon egy NAS-od akkor miert is nem eleg neked notiban az a 160gb – os SSD..

Reb

óriási némelyik komment 🙂

úgy látom az országot a vv láz nem fogta el a színvonalmentes megnyitó után de azért itt egy mikroközösség már titokban kiszavazásra készül

Józsi hagyd el a házat… vagy az új izom mbpt.
(a blog és az ehhez tartozó xxi. századi metroszexuális geek identitás mindenképp az alamíniumdarab felé húz)

Zophet

Sajnálom Józsi, most biztos nem lennék a helyedben. Nem értek egyet azzal, hogy csak gépekhez nem értő vesz Mac-et, mert jócimborámtól tanultam ki a PC építést csínját bínját, linux, portforwarding meg kis kerneltudomány szinten, szóval őt én tényleg szakmabelinek nevezném (holott mindketten csak home/office userek vagyunk). Ő most vett egy 27″es Macet, wint használt eddig és simán átállt OSX-re. Voltam nála és megértettem. Mert a PC világa valóban hatékony és megfelelő. A Mac világa élmény. Drága, de élmény. És mondhatjátok, hogy itt csak a kaszni a Maserati a beső ugyanúgy Ford Mondeo, de szerintem nem. Nalogasd meg hétköznapi használatban a Mac-et és pityeregni fogsz a PCn. Sokindenre nem jó bár, de én kész volnék ilyen kompromisszumokat tenni.
A mai elektronikai eszközök bezony max 3 évre vannak tervezve. Legyen az iMac vagy Asrock. Ez gond. De ha ott a szekvenciális dupla-kuplung és az önzáró differenciál, nehéz visszaszokni.

Kemény vizeken evickélsz Józsi, én bízom Benned!

Balambér

“Egyébként vannak fejlemények. De mindent a maga idejében.”

Na ne bassz! Mi ez itten a Barátok Közt? Reklám után jövünk? A következő részben kiderül végre, hogy tényleg megcsókolta-e Rosalindát Jose Don Padrafos?
Tessék kirukkolni a farbával!
Már teljesen lerágtam a körmöm….

zimmith

Remélem itt senki nem gondolja, hogy egy lakás/ház projectet 800ezer Ft nettó hiúsít meg. Lehet hogy hátráltatja, és nagyon jól jönne hozzá. De aki azt hiszi, hogy ennyin múlik a lakás/ház project az még sose vágott ilyenbe bele.
Én sok kitartás kivánok az ingatlan projecthez, valamint hogy legyen munkaeszköz amivel megtermeld a hozzá szükséges pénzt. Az már egy másik kérdés hogy milyen kompromisszumokra vagy hajlandó a munkaeszköz terén.

vS

József legyen végre fütykösöd: vegyél csendben, vagy búcsúzz el tőle könnyek nélkül 🙂
..de ez a melodráma..persze Te tudod. én kedvelem a blogodat (csak ez a téma már unalmas).

gasztony

@vS mikor a Minecraft volt a téma, akkor meg az volt sokaknak unalmas. Nem lehet mindig mindenkinek kedvére valót írni. Ezt beláthatnád.

vS

mindent nagyon szívesen belátok. néha az olvasó is hisztizik.
AD, fenyegess csak, fenyegess, de ha ez így megy tovább beállítunk Isaura meg a szeme világát veszejtett lány közé, és gyűjtést rendezünk kegyednek a kongresszusi központba. és onnan már csak egy köpés a hajdúpéter show kiemelt celebjévé válni 🙂

version

jovore jonnek az nvidia processzorok, teljesen felesleges egy intel alapu szutyokra beinvesztalni mar

Atass

Mindenki feszülten var, vajon mi a végeredmény 🙂 AD, ne csináld ezt velünk, én így nem tudok aludni 😀

Balambér

“jovore jonnek az nvidia processzorok, teljesen felesleges egy intel alapu szutyokra beinvesztalni mar”

ez minumum BoS nálam
de a Nobel díjat sem tartom túlzásnak érte 😀

nehaiu

@version: Abban egyetértek, hogy intel “szutyok”, de azért az nVidia még viccnek is rossz. Én akkor fogok Mac-et venni, amikor AMD lesz bennük – addig biztos, hogy nem.

nehaiu

version, hogy jön ez ide? Nem grafikus processzorokról volt szó eddig, ha jól tudom, de javíts ki, ha tévedek.

version

Nehaiu, ez a teszt mar processzor kod futtatasat mutatja, 10-szer gyorsabb mint az intel 12 magos processzora, es azota van mar ujabb nvidia chip

Steven

CharlieBrown
Nov 29th, 2010 at 6:15 pm
Hidd el sokan szeretnenek sok penzt keresni, ebben semmi uj nincs, orulok, ha ezzel Te is igy vagy. 1.6M valoban nem gyakori, de akkor legyen mondjuk 800, es akkor nem 2 hanem 4 het. Na tessék. Az meg h AD hogy keres es mennyit az meg az maganugye. A lakas dolog pedig egy kicsit complicated az o eseteben, de ezt mar gondolom olvastad parszor. Ha ismered szemelyesen, akkor ugy is erted, ha meg nem, akkor nem tartozik rad (ne haragudj, hogy igy mondom, nem sertegetni akarlak). Ennek reszleteibe nem mennek bele, nem tisztem turkalni masok zsebeben. Azt meg zarojelben ismetelnem, hogy egy gepnek vannak nem forintosithato hozadekai is, tobbek kozott a megjelenes. Szandekosan nem irok presztizst, mer itthon ez a bornyaku tetovalt s600-al egyenerteku.

Atass
Nov 29th, 2010 at 6:16 pm
Nem a 350E-s gep hasznalati ertekerol van szo. Azt egy 150E-s is tudja: jeee ugyanolyan herces a prociciii, viszi a gta3at es megnyitja az excelt. Egyszeruen NEM errol van szo.

zimmith
Nov 29th, 2010 at 7:07 pm
Igy van!
Nem ezen a 800on mulik a lakasproject.

Jozsi: sztem holnap vidd be szervizbe a jelenelgi gepet, probald megcsinaltatni gariba, vagy legalabbis olcson (<50E). Ha sikerul akkor megtartod masodik/tartalekgepnek/desktopnak egy kulso monitorral, vagy eladod. Ha nem sikerul megcsinaltatni, eladod, 120-at meg igy is siman ki lehet hozni belole (screen, topcase, logicboard ep reszei egy buheratornak aranybanya). Ezutan irany az ujert, pikkpakk.
Ha beadod a szervizbe, es tegyuk fel meg is csinaljak, akkor januar kozepeig nemigen lesz geped (megjon az alkatresz, hiphopp karacsony, sok a boltban az ugyfel, hiphopp szilveszter, meg nem jozanodott ki a kollega, stb..).
Elobb-utobb ugy is venni fogsz, azt irtad aprilisig nem varsz. Akkor meg minek varni ket hetet, 1 honapot, kettot? Ha szorit a nadragszij es nem fer bele a i7, akkor meg mindig ottvan az Air, mint opcio.

Azt meg remelem senki nem gondolja komolyan, hogy AD ezentul majd arrol posztol, hogy letoltottem a legujabb virusirtot, a w-itunes megint letorolte a zeneimet, belerugtam ketott a gepbe amikor lefagyott/nem azt csinalta amit kellett.

Atass

Steven, jelenleg macbook pro-m van, tudom mit akarsz modnani. DE ha nem a proci es a kraft a lenyeg, akkor ha jobban belegondolsz a dolgokba nincs kulonbseg egy 350ezres mac es egy 800 ezres kozott :). Na mindegy, lehet valamit nagyon nem ertek.

Dr. Lakatos Winnetou

B+ Jozsi, mostmar ugordj ki a farbaval, mit veszel/vettel? Csak nem IMac-et? 🙂

FDanee

Szerintem Józsi már rég megoldotta a problélmát, feltette a patchet, resetelte a PRAM-ot, eljárta az esőtáncot, majd megbontotta aktuális kedvenc sörét, és azóta is jól szórakozik a kommentelők által kreált műdrámán.

Malachi

szerintem 123 kommentből kb. 5 kotorászott a zsebedben, egyébként korábban te írtál az anyagi helyzetedről, gondolom ezzel kapcsolatban próbálják a lelkes kommentelők elhelyezni a gépvásárlás problematikát. 🙂

tomsolo

én egy ezrest tudok erre adni neked, az per kopf kommentelő már egy negyed vas

Kolompár Csubakka

12 magos Mac Pro helyett egy tökmagos zsemlét.

Neptun

@Dr. Lakatos Winnetou
Miért? Szégyen használt Macet venni? Bújjak el, mert csak használtra futotta nekem? És persze Józsi sem csak úgy nyomtatja a pénzt…

feverdof

egyebkent Jozsi, az egy ilyen vicc akar lenni, hogy irsz egy kommentelheto postban a sajat problemadrol, dilemmadrol anyagi helyzetedrol, majd kiakadsz rajta hogy az emberek hozzaszolnak, kerdeznek, sot meg szivatod is oket? Mi ez, ovoda?

Dr. Lakatos Winnetou

@Neptun: Nem, egyaltalan nem, talan azt gondoltam, hogy egy szethajlitgatott/alazott demogepet az ember nem kockaztat meg munkagepnek.

Zophet

feverdof kollégának igaza van. Mink itt a legnagyobb ködben, egymásra licitálva próbálunk segíteni, de azt sem tudjuk mi merre.

Mondd, hogy mennyi van a családi kasszában és mi majd jól megmondjuk, hogy fontosabb-e a lakás mint a Veyron + iMac.

😀

Neptun

@Dr. Lakatos Winnetou
De átmeneti megoldásnak teljes mértékben megfelel nemde? Tulajdonképp segíteni akarunk Józsinak választani, ehelyett veszekszünk. Ha esetleg a mester nem adja alább az új MacBook Pro-nál, akkor legyen neki 8, ő tudja mennyire tud a pénztárcája szétnyílni, semmi közünk ehhez, de tudta legalább, hogy erre is lett volna lehetősége.

Dr. Lakatos Winnetou

@Neptun:De, persze, egy lotyogo csukloju MBP/MB/MBA az mindig odabasz, persze atmenetileg kevesbe.

LOL

Ja segíteni akarunk, de Józsi annyira szépen tökélyre fejlesztette az olyan kommentek ignorálását, amik nem tetszenek neki v. jelen post esetében nem arra viszik az irányt, hogy “Szerintem vegyél” hogy öröm nézni. Nevetséges.

Aki pedig anyagiakról ír ne csodálkozzon, hogy anyagiakról kérdezik.
Aki munkáról ír, ne vegye zokon ha munkáról kérdezik.
Aki pedig egészen meglepő mélységekben magánéletről ír, az ne ugasson már, ha magánéletet éppen csak suroló dolgokról írnak vagy kérdeznek, akik miatt végsősoron a T logó is ott virít fenn. Ha csak irkálnál és senki nem olvasnál, a T is szarna rád.

Részemről ennyi…

Ja Józsi, szerintem vegyél, aztán köpd szembe magad!

CharlieBrown

Steven: ha valaki magánügyből blogol, akkor csinálja localhoston 🙂

Tudod: aki kurvának áll ne csodálkozzon, ha megb.sszák 😉

AD leírja mi a fájása, mindenki reflektál rá.

Engem nem zavar, csak az ilyen menő mondatok, hogy “800 ezret két hét alatt megkeresel lazán fátter…”

Adjunk már némi értéket ennek a nyomorult Forintnak… Nem, én SEM szarom, más SEM szarja a pénzt. Felesleges elbagatellizálni egy ilyen horderejű gép vásárlási dilemmáját, és a rá fordítandó pénz előteremtését.

A saját véleményem direkt nem írtam le egy űbertop gép vásárlásával kapcsolatban. Épp azért, mert a tököm tudja miért kell pont az neki, még spékelve.

Egyik előző posztjában Józsinak leírtam, hogy nem tudom felfogni mihez kellhet ilyen baszott laptop, illetve SSD+full memória, de ő tudja mivel szeret táblázatokat gyártani. Nekem a 2.53-as is elég videókat renderelni. 🙂
Innentől kezdve csatázik magával, vagy Lindával. 😀

Írom még egyszer: nem az zavar amit ő ír, hanem az, ahogy te előadod mennyire kurvára vegye meg 2 heti (vagy 4 tökmindegy) fizetéséből, MERT KITERMELI.

Ezzel a mert kitermeli, meg munkagép, na ezekkel a mondatokkal van tele a padlás. Ez tipikus férfi kifogás (én is ezzel oltottam itthon) 😀

feverdof

neked mi a bajod, miert nem tiszteled kicsit jobban az olvasoidat, mi vagy te UP?
“Egyébként szerintem is unalmas. Kedvem lenne nem is posztolni, egy EKKORA cliffhangerrel fejezzük be a seasont.”
ez szerintem nem vicces csak …. beszolas volt.

Atass

Sztem az generalna meg ennel is tobb reakciot, ha csak egy macbook pro kep kerulne ki az oldalra, semmi korites, csak a kep :).

LOL

Ja szerintem se tőlem kéne kérdezni, hogy mi bajom van.

EGYETLENEGY ÉRDEMI HOZZÁSZÓLÁS NEM ÉRKEZETT A RÉSZEDRŐL A SAJÁT KIBASZOTT POSTODRA, MEG A TÖBB MINT 100 USER COMMENTRE. BOCS A KÁROMKODÁSÉRT, DE AZ SZOKÁS ITT, AMIKOR NYOMATÉKOSÍTANI AKARSZ.

Szóval ne engem kérdezz mi bajom, hanem ne szard le az olvasóidat és akkor kiderül, hogy nem nekem volt bajom, hanem valami ott nálad nem oké (mostanában jellemzőbb).

Zophet

Egyébként nincs egy alkalmi (szar de döcög) laptopod/munkaeszköz alternatívád, hogy kihúzd azt a pár napot ha tényleg beállna a végleges halál?

Mert én, ha már nagyon elterveztem, hogy mi lesz a következő….hát olyankor már nehezen adom lejjebb….

Nem kockáztathatsz pár nap kellemetlenséget egy lelkileg és anyagilag is jobban alátámasztott jövőbeni csúcsextraűberfátter gépért?

gasztony

Szerintem kezdetek kicsit eltérni a poszt eredeti céljától. Nem tetszik, nem kell olvasni, hozzászólni meg főleg. Személyes blogról van szó, tehát azt ír bele (ideértve a hozzászólást is) a tulajdonos, amit és ahogyan szeretne.

Szerintetek nem Ti fogjátok eldönteni, hogy vesz-e vagy sem. Ez már rég el van tervezve, csak ugyebár “tolni kell a kontantot” elv van. 🙂

vS

Ez egy csodálatos szappanopera lett 🙂 Már feszültség is van. És a következő évadban jön a lakásvásárlás. Stay tuned

pxl

Nem olvasok vissza, bocs, de a gyűjtést elkezdte már valaki Józsinak? Microsite, ilyesmi? Szóval hol lehet adakozni?

György

Csak hogy egy kicsit kievezzek a nagy off-topic (mit dolgozol, mennyit keresel, stb.) folyamból:

Ha a presztízs miatt kell a gép, akkor szerintem helytelen az út, hiszen nem egy ismerősöm van, aki 5-ös BMW-t vett hitelre, aminek 100e HUF a havi törlesztője és emberünk nettója meg 180e HUF, viszont így fenyíthet a csajoknál. Azok persze be is kajálják a látszatpresztízst, viszont én _azonnal_ átlátok az ilyen alakokon. Sokkal, hangsúlyozom sokkal többre értékelek egy tisztes fizetésből élő középvezetőt mondjuk egy nagyon jónak számító 250e nettóval és egy alapfelszereltségű céges Mondeóval, mint az előbb említett ösztönlényt.
Anno a munkahelyemre is jött egy tanácsadó csóka az akkor még zsír újnak számító iPad-del, de azon kívül, hogy keresztbe tett lábbal támasztotta alá a deszkát és felolvasta a kivetített prezit, ill. a “lézer-pointer effektnél” sunyin kereste a nézők elismerő/csodálkozó tekinteteit és mást nem tudott… én pedig szánalmasnak éreztem az egész helyzetet.
Munkagépnek pedig max. 300e HUF áron már tényleg nagyon jó PC(!) notit veszel, amivel a fekete öltönyösökkel teletűzdelt tárgyalóban sem kell szégyenkezned, se a teljesítmény, se pedig a sebesség miatt.

LOL

György: Kievezve akkor az egyéb vonatkozásokból: Én nem ismerem Józsit, de látatlanban azt mondom, nem presztízs miatt kell neki, hanem azért mert az a gép egy állat és biztos, hogy minden perc élvezet vele. Szerintem ezzel nem lőttem mellé és nem is ezzel volt nekem gondom, hanem pont azzal, amiből kieveztünk. 🙂

György

LOL: elhiszem, hogy minden perc élvezet vele. Lehet persze, hogy én vagyok a maradi, de a “munka-feeling” nekem jobban esne egy kicsit fapadosabb laptopon, ami nem minden elemében szórakoztat, hanem ami minél kevésbé vonja el a figyelmem a munkáról.
Nekem ez esetben, mármint ha erős gép + komolyságot sugárzó külső kell az etalon: HP ProBook 6550b WS704EA. 290e HUF bruttó és ezt tudja: Core i5, 4GB DDR3, 15,6″ HD+ LED kijelző, ATi HD540v vidkari + eredeti Win7. Nem tudom azt az élethelyzetet elképzelni (mondom, nem 3D rendering vagy nagyon profi DTP-re gondolok), amelynél ez a teljesítmény és külső megjelenés ne lenne elég.
Igaz, ha magam részére vennék laptopot, még ezt is bőven túlzásnak tartanám, ugyanilyen külsővel vennék egy 150-180e HUF-ba kerülőt, webshop karbantartásra, excel/word/outlook-ra, némi photoshopra és szakdolgozat írásra bőőőőven megfelelő lenne az is.

Persze tudom, én nem Józsi vagyok.

Attila

Szia Jozsi!

Van egy 5 honapos MacBook Pro-m 15.4″ Glossy, makulatlan allapotban 256SSD-vel es 8GB rammal.

ANGOL billentyuzetes, ha ez szamit?

Koppenhagabol most fogok hazakoltozni es mivel nem hasznalom ki azt az erot ami ebben a gepben rejlik ugy dontottem eladom.

Ha gondolod irj egy emailt es kitalalunk valamit, amennyiben erdekel esetleg a gep!

100%-os karcmentes allapotban van, dobozzal, papirokkal, mindennel.

(kb 3 eve a DFDS seways osloi jaratan futottam veletek ossze az info desk-nel, ha esetleg emlekszel)

Udv,

Attila

Attila

Keress meg emailben nyudogtan es ha erdekel a gep, akkor vmit kitalalunk! 🙂

codered

AD: your mouth is writing checks that your ass can’t cash